MOSTAR

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

User avatar
KREMENAC
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Reactions: 546
Posts: 853
Joined: 27 Jul 2018, 02:43
Status: Offline

Re: MOSTAR

Post by KREMENAC » 06 Dec 2018, 07:33

pise:Sanel Kajan

Više od 50 godina ova ulica nosi nepravilno ime. I nijedna vlast nije našla za shodno da ispravi ovu grešku!
Naime, ulica Kulluk (ili kako na zvaničnoj tabli stoji - Kurluk), koja iz Kujundžiluka izlazi na Glavnu ulicu, najkraća je ulica u Mostaru. Duga je svega 27 metara i vjerno čuva neke od najzanimljivijih i široj javnosti potpuno nepoznatih, ali iznimno značajnih historijskih činjenica.
„Iako je ulica najmanja, baš u njoj su zabilježeni neki od najznačajnih događaja u historiji grada na Neretvi, o kojima samo rijetki građani nešto znaju, pa čak i to da joj je na ploči napisan naziv, pogrešan“, kazao je publicist i novinar Šemsudin Zlatko Serdarević, koji se desetljećima bavio istraživanjem historijskih zanimljivosti grada na Neretvi.
„Činjenica da na ulazu u ulicu stoji tabla sa natpisom 'Kurluk', što ništa ne znači“, kaže Serdarević, "govori da se nažalost o ovoj ulici gotovo ništa ne zna, jer pravi naziv ulice je Kulluk, što u prijevodu sa turskog jezika znači 'ulica nadničara', kao što je i bila za vrijeme osmanske vladavine".
Pogrešan napis na ploči ulice trebao je biti ispravljen davno, za što je postojala inicijativa, ali nikad to nije učinjeno, premda bi u turističkoj ponudi bilo iznimno značajno.
„Sam naziv ulice među turistima bi pobudio zanimanje", tvrdi Serdarević. Smatra da bi se tada o njoj više govorilo, a ovako ona ostaje apsolutno zanemarena i zaboravljena, pa čak i od ljudi koji bi znanjem o njoj mogli uraditi nevjerojatnu tirustičku ponudu.
„Ova ulica je za vrijeme osmanske vladavine bila mjesto gdje su se nadničari skupljali i po tome je ona dobila naziv Kulluk. Prema načinu života u vrijeme osmanske vladavine to je bila jedna od glavnih ulica u središtu grada Mostara, gdje su bile zanatlije i gdje se vodio intenzivan gospodarski život", rekao je Serdarević.
Ulica je imala svega četiri broja, a po Serdarevićevim riječima, prva numera je bila ispod stepenica magaza, broj tri današnja Europa, preko puta njih je bila pekara gornja koja je uvijek bila samostalna, te današnji restoran Kulluk, koji je i u to vrijeme bio kafana.
Upravo u ovoj ulici održana je prva predstava u Mostaru, 24. jula 1884. godine i zvala se " Veliki Petar, car ruski" koji je priredilo Narodno pozorište iz Novog Sada.
„Postojala je inicijativa da se stavi ploča za oznakom da je prva predstava odigrana u ovoj ulici, ali to nikada nije relizirano", kaže Serarević napominjući kako se plakat sa programom zabave koji je služio kao najava čuva i danas u Arhivu Hercegovine.
Ova ulica pamti i strahote prirodnih nepogoda iz 1804. godine, kada su zabilježene velike oborine koje su došle sa planine Velež.
„To je toliko velika voda bila da je u blizini Kulluka voda odnijela jednu magazu. Kroz ovu ulicu išla je tolika voda da je nosila doslovno mrtvačke sanduke iz groblja“, priča Serdarević.
Od 100 ispitanika, kako ističe, nijedan ne zna za ovu ulicu, ni odakle joj naziv, a posebno zato što je pogrešan.
„Ova ulica bi se turistima trebala prezentirati iz više razloga, a prije svega zato što rijetko koji veći grad ima tako malu ulicu kao što je Kulluk, kao i historiju koju ova ulica čuva“, kaže Serdarević.
Bez sumnje, u ulici gdje su se dogovarali poslovi rodile su se i brojne ljubavi. Među značajnim događajima je bila i humanost pekara Hajrudina u posljednjem ratu.
„Ovdje se nalazi spomen-ploča i velika je greška što što nije na engleskom jeziku, a na njoj piše: 'U znak sjećanja na Hajrudina Dautovića koji je sa kolegama pekarima dao nesebičan doprinos u najtežim trenucima za naš grad'“. No, na ploči ne piše podatak da je pekar Hajrudin zadnji čovjek koji je prije rušenja prešao Stari most, koji sagradio njegov imenjak mimar Hajrudin“, ističe Serdarević.
Smatra da podatak da isto ime nosi čovjek koji je jedan od najljepših mostova na svijetu sagradio i čovjek koji ga je zadnji prešao prije rušenja, a u ratu je u najkraćoj ulici činio humana djela, bez sumnje bi privukao pažnju.
„Grad Mostar ovu ulicu treba promovirati i prezentirati široj javnosti, jer iako je najkraća bilježi neke od najznačajnihih historijskih događaja“, kazao je Serdarević.
Ulica Kulluk se nalazi između Male tepe, koja je najprometnija za turiste i Glavne ulice, te spaja najdužu transverzalu lijeve obale grada. Danas ima samo dva broja, po jedan s obje strane. Do Glavne ulice vodi 14 izvornih stepenica plus 9, koje su napravljene prilikom poslijeratne obnove stare jezgre grada.
Osmanlije su, kako navode u svojim istraživanjima Ismail-Braco Čampara, Tibor Vrančić i Smail Špago, na tom uskom prostoru izgradili tri kule. Prva kula, koja je imala dva sprata i most na podizanje, nalazila se u podnožju Suhodoline, a ispod sebe je propuštala vode Dronje, potoka koji bi tekao Suhodolinom za vrijeme jakih padavina.
Druga kula je bila smještena na ulazu u Potkujundžiluk iz smjera Male tepe. Ispod sebe je imala prolaz s kapijom, koja bi se pred noć zatvarala, priječeći tako prolaz u Potkujundžiluk i dalje na Stari most. Ova kula nije imala stražarsku posadu. Ove dvije kule su bile povezane bedemom visokim oko tri metra koji je činio dio utvrde koja je opasavala grad.
S vanjske strane ovog bedema, između dvije kule, nalazila se treća kula koja je služila za smještaj vojnika-stražara. Prve dvije kule su srušene ubrzo nakon dolaska austrougarske vojske u Mostar. Treća kula je adaptirana nakon 1878. godine, tako da se na gornjem spratu nalazio ugostiteljski objekt, a u prizemlju stolarska radnja. Još i danas služi kao ugostiteljski objekt.
Na uglu Kulluk ulice i Kujundžiluka postojao je han koji je sagrađen za vrijeme turske vladavine. Imao je dvije sobe na spratu i tri dućana u prizemlju. Poslije 1878. godine prozvan je Hotel Evropa i ostao poznat pod tim imenom sve do danas, u kojem se i nalazi istoimeni restoran.
Image

Image

Image

Image
1
1 Image

User avatar
Maja
Administrator
Administrator
Reactions: 5149
Posts: 66823
Joined: 23 Mar 2010, 23:31
Location: Mrduša Donja
Contact:
Status: Offline

Re: MOSTAR

Post by Maja » 06 Dec 2018, 10:08

Neki dan sam sjedila tacno na ovom mjestu gdje dedo sjedi. Ja sam i mislila da se zove Kuluk. Cuj Kurluk. Svasta.
0
Image

User avatar
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Reactions: 1677
Posts: 19599
Joined: 09 Dec 2012, 16:58
Location: NORDPOL
Status: Offline

Re: MOSTAR

Post by Pasaga » 06 Dec 2018, 12:20

Maja wrote:
06 Dec 2018, 10:08
Neki dan sam sjedila tacno na ovom mjestu gdje dedo sjedi. Ja sam i mislila da se zove Kuluk. Cuj Kurluk. Svasta.
... kako bona .... aaaa
0
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

User avatar
Maja
Administrator
Administrator
Reactions: 5149
Posts: 66823
Joined: 23 Mar 2010, 23:31
Location: Mrduša Donja
Contact:
Status: Offline

Re: MOSTAR

Post by Maja » 06 Dec 2018, 15:55

....bolan aaaaa....citaj tekst iznad...
0
Image

User avatar
alcapone
Inventar foruma
Inventar foruma
Reactions: 1995
Posts: 7522
Joined: 22 Jul 2018, 16:33
Status: Offline

Re: MOSTAR

Post by alcapone » 06 Dec 2018, 16:27

I ja sam jednom sjedio na ovom cosku jeo picu diavolo, reko daj mi jednu ovu djavo picu 🤣🤣
0
1n73LL1g3nc3 15 7h3 4b1L17Y 70 4D4P7 70 CH4NG3

Post Reply

Return to “BiH”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests