MOSTAR

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

User avatar
KREMENAC
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Reactions: 1162
Posts: 1715
Joined: 27 Jul 2018, 02:43
Status: Online

Re: MOSTAR

Post by KREMENAC » 06 Dec 2018, 07:33

pise:Sanel Kajan

Više od 50 godina ova ulica nosi nepravilno ime. I nijedna vlast nije našla za shodno da ispravi ovu grešku!
Naime, ulica Kulluk (ili kako na zvaničnoj tabli stoji - Kurluk), koja iz Kujundžiluka izlazi na Glavnu ulicu, najkraća je ulica u Mostaru. Duga je svega 27 metara i vjerno čuva neke od najzanimljivijih i široj javnosti potpuno nepoznatih, ali iznimno značajnih historijskih činjenica.
„Iako je ulica najmanja, baš u njoj su zabilježeni neki od najznačajnih događaja u historiji grada na Neretvi, o kojima samo rijetki građani nešto znaju, pa čak i to da joj je na ploči napisan naziv, pogrešan“, kazao je publicist i novinar Šemsudin Zlatko Serdarević, koji se desetljećima bavio istraživanjem historijskih zanimljivosti grada na Neretvi.
„Činjenica da na ulazu u ulicu stoji tabla sa natpisom 'Kurluk', što ništa ne znači“, kaže Serdarević, "govori da se nažalost o ovoj ulici gotovo ništa ne zna, jer pravi naziv ulice je Kulluk, što u prijevodu sa turskog jezika znači 'ulica nadničara', kao što je i bila za vrijeme osmanske vladavine".
Pogrešan napis na ploči ulice trebao je biti ispravljen davno, za što je postojala inicijativa, ali nikad to nije učinjeno, premda bi u turističkoj ponudi bilo iznimno značajno.
„Sam naziv ulice među turistima bi pobudio zanimanje", tvrdi Serdarević. Smatra da bi se tada o njoj više govorilo, a ovako ona ostaje apsolutno zanemarena i zaboravljena, pa čak i od ljudi koji bi znanjem o njoj mogli uraditi nevjerojatnu tirustičku ponudu.
„Ova ulica je za vrijeme osmanske vladavine bila mjesto gdje su se nadničari skupljali i po tome je ona dobila naziv Kulluk. Prema načinu života u vrijeme osmanske vladavine to je bila jedna od glavnih ulica u središtu grada Mostara, gdje su bile zanatlije i gdje se vodio intenzivan gospodarski život", rekao je Serdarević.
Ulica je imala svega četiri broja, a po Serdarevićevim riječima, prva numera je bila ispod stepenica magaza, broj tri današnja Europa, preko puta njih je bila pekara gornja koja je uvijek bila samostalna, te današnji restoran Kulluk, koji je i u to vrijeme bio kafana.
Upravo u ovoj ulici održana je prva predstava u Mostaru, 24. jula 1884. godine i zvala se " Veliki Petar, car ruski" koji je priredilo Narodno pozorište iz Novog Sada.
„Postojala je inicijativa da se stavi ploča za oznakom da je prva predstava odigrana u ovoj ulici, ali to nikada nije relizirano", kaže Serarević napominjući kako se plakat sa programom zabave koji je služio kao najava čuva i danas u Arhivu Hercegovine.
Ova ulica pamti i strahote prirodnih nepogoda iz 1804. godine, kada su zabilježene velike oborine koje su došle sa planine Velež.
„To je toliko velika voda bila da je u blizini Kulluka voda odnijela jednu magazu. Kroz ovu ulicu išla je tolika voda da je nosila doslovno mrtvačke sanduke iz groblja“, priča Serdarević.
Od 100 ispitanika, kako ističe, nijedan ne zna za ovu ulicu, ni odakle joj naziv, a posebno zato što je pogrešan.
„Ova ulica bi se turistima trebala prezentirati iz više razloga, a prije svega zato što rijetko koji veći grad ima tako malu ulicu kao što je Kulluk, kao i historiju koju ova ulica čuva“, kaže Serdarević.
Bez sumnje, u ulici gdje su se dogovarali poslovi rodile su se i brojne ljubavi. Među značajnim događajima je bila i humanost pekara Hajrudina u posljednjem ratu.
„Ovdje se nalazi spomen-ploča i velika je greška što što nije na engleskom jeziku, a na njoj piše: 'U znak sjećanja na Hajrudina Dautovića koji je sa kolegama pekarima dao nesebičan doprinos u najtežim trenucima za naš grad'“. No, na ploči ne piše podatak da je pekar Hajrudin zadnji čovjek koji je prije rušenja prešao Stari most, koji sagradio njegov imenjak mimar Hajrudin“, ističe Serdarević.
Smatra da podatak da isto ime nosi čovjek koji je jedan od najljepših mostova na svijetu sagradio i čovjek koji ga je zadnji prešao prije rušenja, a u ratu je u najkraćoj ulici činio humana djela, bez sumnje bi privukao pažnju.
„Grad Mostar ovu ulicu treba promovirati i prezentirati široj javnosti, jer iako je najkraća bilježi neke od najznačajnihih historijskih događaja“, kazao je Serdarević.
Ulica Kulluk se nalazi između Male tepe, koja je najprometnija za turiste i Glavne ulice, te spaja najdužu transverzalu lijeve obale grada. Danas ima samo dva broja, po jedan s obje strane. Do Glavne ulice vodi 14 izvornih stepenica plus 9, koje su napravljene prilikom poslijeratne obnove stare jezgre grada.
Osmanlije su, kako navode u svojim istraživanjima Ismail-Braco Čampara, Tibor Vrančić i Smail Špago, na tom uskom prostoru izgradili tri kule. Prva kula, koja je imala dva sprata i most na podizanje, nalazila se u podnožju Suhodoline, a ispod sebe je propuštala vode Dronje, potoka koji bi tekao Suhodolinom za vrijeme jakih padavina.
Druga kula je bila smještena na ulazu u Potkujundžiluk iz smjera Male tepe. Ispod sebe je imala prolaz s kapijom, koja bi se pred noć zatvarala, priječeći tako prolaz u Potkujundžiluk i dalje na Stari most. Ova kula nije imala stražarsku posadu. Ove dvije kule su bile povezane bedemom visokim oko tri metra koji je činio dio utvrde koja je opasavala grad.
S vanjske strane ovog bedema, između dvije kule, nalazila se treća kula koja je služila za smještaj vojnika-stražara. Prve dvije kule su srušene ubrzo nakon dolaska austrougarske vojske u Mostar. Treća kula je adaptirana nakon 1878. godine, tako da se na gornjem spratu nalazio ugostiteljski objekt, a u prizemlju stolarska radnja. Još i danas služi kao ugostiteljski objekt.
Na uglu Kulluk ulice i Kujundžiluka postojao je han koji je sagrađen za vrijeme turske vladavine. Imao je dvije sobe na spratu i tri dućana u prizemlju. Poslije 1878. godine prozvan je Hotel Evropa i ostao poznat pod tim imenom sve do danas, u kojem se i nalazi istoimeni restoran.
Image

Image

Image

Image
2
2 Image

User avatar
Maja
Administrator
Administrator
Reactions: 8889
Posts: 70786
Joined: 23 Mar 2010, 23:31
Location: Mrduša Donja
Contact:
Status: Offline

Re: MOSTAR

Post by Maja » 06 Dec 2018, 10:08

Neki dan sam sjedila tacno na ovom mjestu gdje dedo sjedi. Ja sam i mislila da se zove Kuluk. Cuj Kurluk. Svasta.
0
Image

User avatar
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Reactions: 2277
Posts: 20932
Joined: 09 Dec 2012, 16:58
Location: NORDPOL
Status: Offline

Re: MOSTAR

Post by Pasaga » 06 Dec 2018, 12:20

Maja wrote:
06 Dec 2018, 10:08
Neki dan sam sjedila tacno na ovom mjestu gdje dedo sjedi. Ja sam i mislila da se zove Kuluk. Cuj Kurluk. Svasta.
... kako bona .... aaaa
0
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

User avatar
Maja
Administrator
Administrator
Reactions: 8889
Posts: 70786
Joined: 23 Mar 2010, 23:31
Location: Mrduša Donja
Contact:
Status: Offline

Re: MOSTAR

Post by Maja » 06 Dec 2018, 15:55

....bolan aaaaa....citaj tekst iznad...
0
Image

User avatar
alcapone
Funky
Funky
Reactions: 3570
Posts: 11805
Joined: 22 Jul 2018, 16:33
Status: Offline

Re: MOSTAR

Post by alcapone » 06 Dec 2018, 16:27

I ja sam jednom sjedio na ovom cosku jeo picu diavolo, reko daj mi jednu ovu djavo picu 🤣🤣
0
1n73LL1g3nc3 15 7h3 4b1L17Y 70 4D4P7 70 CH4NG3

User avatar
Sheval
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Reactions: 3432
Posts: 11697
Joined: 02 Mar 2012, 21:53
Location: Билбао, Баскија
Status: Offline

Re: MOSTAR

Post by Sheval » 07 Jan 2019, 23:24

Zanimljivo kako su gotovo svi mediji prenijeli nemile dogadjaje iz Srebrenice, a rijetki oni pozitivne iz Mostara

:srce

Povodom velikog pravoslavnog blagdana Božića, HO “Merhamet” MDD podijelio je pakete pomoći za sve socijalno ugrožene srpske porodice u Mostaru i njihovu djecu.


Pakete je sa svojim suradnicima uručio predsjednik HO “Merhamet” MDD Kenan Vrbanjac koji ističe da je cilj ljudima slabijeg imovinskog stanja omogućiti da svečanije dočekaju blagdan Božića sa svojim porodicama.

"Mi smo danas dostavili u Mostar 30 paketa za socijalno ugrožene porodice. To su prehrambeni paketi. Tu je i 45 paketića za djecu“, kaže Vrbanjac.

On navodi da je ovo nova donacija nakon posjete Bihaću pred katolički Božić gdje su također donirali prehrambene pakete i paketiće za djecu.

"Ovaj put smo odlučili da to bude Mostar. Dovezli smo pomoć koja će nadamo se biti od pomoći ljudima slabijeg imovinskog stanja da dočekaju blagdan sa svojim porodicama malo svečanije“, ističe Vrbanjac za AA.

Boris Antelj iz humanitarnog društva "Dobrotvor" koje djeluje pri pravoslavnoj crkvi u Mostaru naglašava da je današnja pomoć "Merhameta" veoma značajna za praksu dijeljenja humanitarnih paketa porodicama s područja Mostara koje su u potrebi.

"Zahvaljujemo se Merhametu što je nama pomogao u ovim danima. Ovo je naša tradicionalna praksa dijeljenja paketa i mi se nadamo se da ćemo u budućnosti nastaviti saradnju sa Merhametom“, zaključio je Antelj.

(Vijesti.ba / AA)
1
1 Image
„С Мостаром је другачије, с њим се никад не опраштам. Јер, Мостар можеш напустити, ал он не напушта тебе. Увуче ти се под кожу, протиче ти кроз вене и сједини се с тобом, а да ниси ни свјестан тога. И онда је касно, носталгија те заувијек вуче ка граду рођеном на обалама Неретве“ (А. Шантић).

User avatar
Sheval
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Reactions: 3432
Posts: 11697
Joined: 02 Mar 2012, 21:53
Location: Билбао, Баскија
Status: Offline

Re: MOSTAR

Post by Sheval » 07 Jan 2019, 23:28

Idemo dalje sa pozitivnim vijestima, logično...Mostar, sunce, vitamin D i to...

Europska prijestolnica kulture: Mostar u drugom krugu


Grad Mostar prošao je u drugi krug za titulu Europske prijestolnice kulture 2024. godine,
Mostarska aplikacija za Europsku prijestolnicu kulture 2024. poslana je početkom listopada za Bruxelles s nazivom projekta “Sve je premostivo“.

Europska komisija u četvrtak je objavila kako su u drugi krug izbora za titulu Europske prijestolnice kulture 2024. godine ušli Mostar, Banja Luka te norveški Bodo.Podsjetimo, na prvoj Konferenciji europskih prijestolnica kulture, prije nešto više od 10 dana, Grad Mostar postao je dio “Mreže EPK gradova“(ECoC Network).(www.jabuka.tv)
1
1 Image
„С Мостаром је другачије, с њим се никад не опраштам. Јер, Мостар можеш напустити, ал он не напушта тебе. Увуче ти се под кожу, протиче ти кроз вене и сједини се с тобом, а да ниси ни свјестан тога. И онда је касно, носталгија те заувијек вуче ка граду рођеном на обалама Неретве“ (А. Шантић).

User avatar
Maja
Administrator
Administrator
Reactions: 8889
Posts: 70786
Joined: 23 Mar 2010, 23:31
Location: Mrduša Donja
Contact:
Status: Offline

Re: MOSTAR

Post by Maja » 30 Jan 2019, 01:53

Seval je ovaj sto na kraju videa, lagano naslonjen, govori djecacima "nemojte ga smetati"

1
1 Image
Image

User avatar
Sheval
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Reactions: 3432
Posts: 11697
Joined: 02 Mar 2012, 21:53
Location: Билбао, Баскија
Status: Offline

Re: MOSTAR

Post by Sheval » 30 Jan 2019, 01:59

E jesi zlocesta :valja
Ali hvala na videu, poznajem aktere :D
Mala ratna raja 😍
0
„С Мостаром је другачије, с њим се никад не опраштам. Јер, Мостар можеш напустити, ал он не напушта тебе. Увуче ти се под кожу, протиче ти кроз вене и сједини се с тобом, а да ниси ни свјестан тога. И онда је касно, носталгија те заувијек вуче ка граду рођеном на обалама Неретве“ (А. Шантић).

User avatar
Sheval
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Reactions: 3432
Posts: 11697
Joined: 02 Mar 2012, 21:53
Location: Билбао, Баскија
Status: Offline

Re: MOSTAR

Post by Sheval » 30 Jan 2019, 02:05

Image
1
1 Image
„С Мостаром је другачије, с њим се никад не опраштам. Јер, Мостар можеш напустити, ал он не напушта тебе. Увуче ти се под кожу, протиче ти кроз вене и сједини се с тобом, а да ниси ни свјестан тога. И онда је касно, носталгија те заувијек вуче ка граду рођеном на обалама Неретве“ (А. Шантић).

User avatar
Hannibal
Burgija
Burgija
Reactions: 8888
Posts: 31829
Joined: 03 Sep 2015, 23:23
Status: Offline

Re: MOSTAR

Post by Hannibal » 30 Jan 2019, 02:49

Bla wrote:
07 Oct 2018, 18:01
iz čije kuće :hm
iz vase
0

User avatar
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Reactions: 2277
Posts: 20932
Joined: 09 Dec 2012, 16:58
Location: NORDPOL
Status: Offline

Re: MOSTAR

Post by Pasaga » 30 Jan 2019, 04:41

Sheval wrote:
30 Jan 2019, 02:05
Image
:ok :cvijece :pusa
0
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

User avatar
Nice try
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Reactions: 9961
Posts: 18187
Joined: 09 Dec 2016, 08:03
Status: Offline

Re: MOSTAR

Post by Nice try » 30 Jan 2019, 08:30

Maja wrote:
06 Dec 2018, 10:08
Neki dan sam sjedila tacno na ovom mjestu gdje dedo sjedi. Ja sam i mislila da se zove Kuluk. Cuj Kurluk. Svasta.
A eto, restoran se zove Kulluk.
0
"O sreći se ćuti", jel' tako bješe...

User avatar
Nice try
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Reactions: 9961
Posts: 18187
Joined: 09 Dec 2016, 08:03
Status: Offline

Re: MOSTAR

Post by Nice try » 30 Jan 2019, 08:34

Majo, za video :ok
Malo me i tuga uhvati,draga dječica... a i onu ljuljačku kad vidim ponovo :hihi Nikad nisam savladala prelazak bez straha :123
0
"O sreći se ćuti", jel' tako bješe...

User avatar
Maja
Administrator
Administrator
Reactions: 8889
Posts: 70786
Joined: 23 Mar 2010, 23:31
Location: Mrduša Donja
Contact:
Status: Offline

Re: MOSTAR

Post by Maja » 30 Jan 2019, 17:48

Pustanje zarobljenih HVO vojnika.
Obratite paznju na odnos izmedju njih i vojnika armije. Rukovanje, ljubljenje, rijeci "hvala" i "sretno", "pozdravi brata. -Vani je on. -Znam".

3
3 Image
Image

User avatar
KREMENAC
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Reactions: 1162
Posts: 1715
Joined: 27 Jul 2018, 02:43
Status: Online

Re: MOSTAR

Post by KREMENAC » 15 Feb 2019, 07:21

design-41.jpg
design-41.jpg (45.67 KiB) Viewed 142 times
1
1 Image

User avatar
KREMENAC
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Reactions: 1162
Posts: 1715
Joined: 27 Jul 2018, 02:43
Status: Online

Re: MOSTAR

Post by KREMENAC » 24 Feb 2019, 23:47

Image
0

User avatar
Maja
Administrator
Administrator
Reactions: 8889
Posts: 70786
Joined: 23 Mar 2010, 23:31
Location: Mrduša Donja
Contact:
Status: Offline

Re: MOSTAR

Post by Maja » 12 Apr 2019, 23:44

Liska '19.

Nesto mi nije interesantan repertoar.
Jel iko ista gledao.

Festival će biti otvoren 19. aprila u 19 sati izložbom "Glumac lirskog treptaja" Safeta Pašalića u foajeru Narodnog pozorišta Mostar, nakon čega slijedi predstava "Ime" Matthieu Delaporte & Alexandre da La Patelliere, u režiji Admira Glamočaka i izvedbi ansambla Pozorišta mladih Sarajevo u 20 sati.

Naredne večeri, 20. aprila, na repertoaru je predstava "Zašto je poludeo gospodin R?", Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera, u režiji Bobe Jelčića. Predstavu igra ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd.

U nedjelju, 21. aprila, igra predstava "Anđeli Babilona" Mate Matišića, u režiji Admira Glamočaka, nastala u produkciji Narodnog pozorišta Mostar, dok u ponedjeljak 22. travnja dolaze gosti iz Hrvatske s predstavom "Mušica", nastala prema tekstu Angela Beolca Ruzzentea, u režiji Silvije Vadla, a koju izvodi ansambl Gradskog kazališta Sisak i Doma kulture Kristalna kocka vedrine.

Utorak, 23. aprila, rezerviran je za nastup Oxygen Production iz Sarajeva i predstavu "Narodni poslanik" Branislava Nušića, u režiji Alena Muratovića. Narednog dana, 24. travnja na programu su gosti iz Beograda, odnosno Presek Dijagonala s predstavom "Brak mrak" Antonija Amurija, čiju režiju potpisuje Tea Puharić.

Zadnji dan takmičarskog dijela, 25. aprila, nastupa Narodno pozorište RS-a iz Banja Luke s komedijom "Naši dani", Željka Stjepanovića, u režiji Juga Radivojevića.
0
Image

User avatar
Maja
Administrator
Administrator
Reactions: 8889
Posts: 70786
Joined: 23 Mar 2010, 23:31
Location: Mrduša Donja
Contact:
Status: Offline

Re: MOSTAR

Post by Maja » 09 May 2019, 16:01

Na danasnji dan '93.
Attachments
32154068_1902624293101683_1389872071483326464_n.jpg
32154068_1902624293101683_1389872071483326464_n.jpg (95.03 KiB) Viewed 37 times
1
1 Image
Image

User avatar
Duminjo
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Reactions: 1948
Posts: 2706
Joined: 17 Mar 2019, 21:52
Status: Offline

Re: MOSTAR

Post by Duminjo » 09 May 2019, 16:06

Onaj osjećaj kad gledaš i buljis ko tele. Nema smisla da ista kazes. A osjećaš se ko mrva
0
Kad zagrizeš, progutaj :o

Post Reply

Return to “BiH”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests