Upute za savremenu muslimanku u BiH
Re: Upute za savremenu muslimanku u BiH
Doduše, ja sam ateist pa ne znam da li to tako, ali dobro zvuči.
Last edited by Dorian on 09 Oct 2019, 17:51, edited 1 time in total.
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 1123 times
- Been thanked: 3473 times
- Status: Offline
Porediš seks u javnosti, kao protuzakonitu radnju, sa manifestiranjem vjere kao dozvoljenu radnju.Dorian wrote: 09 Oct 2019, 17:12Možeš ti javno obznanjivati i pripadnost heteroseksualnoj ili homoseksualnoj orijentaciji, ali same činove seksa nećeš javno izvoditi.
A kako ćeš ih izvoditi je tvoja privatna stvar.
Tako i religija, javno kažeš da li joj i kojoj pripadaš, a sam čin radiš privatno kako hoćeš.
To bi bio optimum.
Zabranjeno je, protuzakonito je, seksualno opštiti u javnost, ali nije zabranjeno javno obavljati vjerske činove.
Vratimo se u okvire zakonom dozvoljenog, pa da ti objasnim:
Vjera je privatna stvar svakog pojedinca u smislu da niko ne može biti pozvan na odgovornost zato jer pripada nekoj vjeri.
Takođe, niko se nije dužan izjašnjavati da li pripada nekoj vjeri.
I konačno, niko ne može biti prisiljavan na pripadnost nekoj vjeri.
U tom smislu je vjera privatna stvar, kao i političko opredjeljenje. Slobodan si pristupiti nekoj političkoj partiji, pružati joj podršku, biti politički aktivan, odlaziti na javne skupove u organizaciji svoje partije, ali i drugih partija.
Istovremeno, ne moraš uopće biti zainteresiran za politiku.
Tako stoje stvari.
Theologically I am a sunni. Politically I am a shia.
- Čupava
- Forum [Bot]
- Been thanked: 9 times
Hajd oj neka vjeruje, poštujem sve, i vjernike i nevjernike.. ali ne mogu pametovanja, kako je dobro ovo, kamo nije dobro ono... Pa treba ovo... A fol, pišu o vjeri i vjerskim pravilima a oni sami ih se ne pridržavaju...Lanci wrote: 09 Oct 2019, 17:41Beni wrote: 09 Oct 2019, 17:29
nemoj me pogresno shvatiti nije mi namjera da te napdam ili sta vec... malo mi ovo boldan bode oci
Zar postoji level ono mali vjernik polovicni i totalni vjernik ili tipa ono vjerujem po potrebi
Ima vjernika koji klanjaju poste,pridrzavaju se pravila... A ima i onih koji vjeruju u Boga a ne zvone na sva zvona o pravilima o ponašanju o islamu.
Na to sam i mislila.
Bila je samnom jedna "savremena muslimanka".. riječima a djelima

Vrlo često me zamisliti znala svojim ponašanjem...
.
- Beni
- Fuck you
- Mood:
- Has thanked: 2203 times
- Been thanked: 5129 times
pa slazem se il vjerujes ili ne a ne kako tebi odgovara
Fuck you a friendly note to start the day
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
Moraš razlikovati vjerovanje i pridržavanje propisa vjere kojoj pripadaš. Niko se do kraja ne pridržava ničega, pa zašto bi se vjernici oridržavali svih propisa.
Glumatanje i "prikladno" pokazivanje je druga tema.
Nemoj mi ništa objašnjavati.Laser wrote: 09 Oct 2019, 17:51Porodiš seks u javnosti, kao protuzakonitu radnju, sa manifestiranjem vjere kao dozvoljenu radnju.Dorian wrote: 09 Oct 2019, 17:12
Možeš ti javno obznanjivati i pripadnost heteroseksualnoj ili homoseksualnoj orijentaciji, ali same činove seksa nećeš javno izvoditi.
A kako ćeš ih izvoditi je tvoja privatna stvar.
Tako i religija, javno kažeš da li joj i kojoj pripadaš, a sam čin radiš privatno kako hoćeš.
To bi bio optimum.
Zabranjeno je, protuzakonito je, seksualno opštiti u javnost, ali nije zabranjeno javno obavljati vjerske činove.
Vjera je privatna stvar svakog pojedinca u smislu da niko ne može biti pozvan na odgovornost zato jer pripada nekoj vjeri.
U tom smislu je vjera privatna stvar, kao i političko opredjeljenje. Slobodan si pristupiti nekoj političkoj partiji, pružati joj podršku, biti politički aktivan, odlaziti na javne skupove u organizaciji svoje partije, ali i drugih partija.
Tako stoje stvari.
Drugo, nastavak nije tebi lično upućen, lakše mi je pisati u licu u kojem pišem:
To što nešto možeš ne znači automatski i da trebaš.
Ne moraš svakome gurati u lice svoju vjersku pripadnost, isto kao ni svoje seksualno opredjeljenje.
Potreba da se svima pokaže da si i koliki vjernik je pitanje za psihologe kao i pitanje da se svima pohvali da si muškarčina i koliko žena i na koji način si imao. To je van mogućnosti forumskog ćakulanja.
A da ne govorim o tome da je, recimo meni, seksualni čin "svetiji" od vjerskog, to baška.
- lejlamo
- Forum [Bot]
- Mood:
- Been thanked: 1 time
Laser wrote: 09 Oct 2019, 18:03
Moraš razlikovati vjerovanje i pridržavanje propisa vjere kojoj pripadaš.

Treća osoba nije tu da procjenjuje nečije vjerovanje, glumatanje i "prikladnost. Dovoljna je bila prva rečenica iz posta.
Zato što nepridržavanje vjerskih propisa je prkošenje ne pravilima društva, dakle ljudima koji su nesavršeni pa napisali nesavršena pravila, nego prkošenje apsolutu, savršenom bogu koji je sve stvorio i svime upravlja.Laser wrote: 09 Oct 2019, 18:03Moraš razlikovati vjerovanje i pridržavanje propisa vjere kojoj pripadaš. Niko se do kraja ne pridržava ničega, pa zašto bi se vjernici oridržavali svih propisa.
To se ne može porediti, zar ne?
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
Govorimo o zakonitom i nezakonitom, govorimo o papiru na kojem nešto piše. Na tom papiru piše da na ulici ne možeš seksualno opštit ma koliko to tebi sveto bilo. Tačka.Dorian wrote: 09 Oct 2019, 18:07Nemoj mi ništa objašnjavati.Laser wrote: 09 Oct 2019, 17:51
Porodiš seks u javnosti, kao protuzakonitu radnju, sa manifestiranjem vjere kao dozvoljenu radnju.
Tako stoje stvari.
Drugo, nastavak nije tebi lično upućen, lakše mi je pisati u licu u kojem pišem:
To što nešto možeš ne znači automatski i da trebaš.
Ne moraš svakome gurati u lice svoju vjersku pripadnost, isto kao ni svoje seksualno opredjeljenje.
Potreba da se svima pokaže da si i koliki vjernik je pitanje za psihologe kao i pitanje da se svima pohvali da si muškarčina i koliko žena i na koji način si imao. To je van mogućnosti forumskog ćakulanja.
A da ne govorim o tome da je, recimo meni, seksualni čin "svetiji" od vjerskog, to baška.
Papir ne tretira "guranje pod nos". Koliko god tebe ili mene nerviralo to guranje pod nos, nije protuzakonito. Riječ je bila o tome da li je vjera privatna stvar ili ne, pa ne namjeram izlaziti iz okvira pitanja.
Nisi znao, sada znaš na koji način je vjera privatna a na koji nije.
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
Postoji, kao i u svemu drugome.Beni wrote: 09 Oct 2019, 17:29nemoj me pogresno shvatiti nije mi namjera da te napdam ili sta vec... malo mi ovo boldan bode ociLanci wrote: 09 Oct 2019, 17:24
A jeli?
Za razliku od njih...ne glumim nikakvu vjernicu.
Koliko sam ja vjernik i koliko vjerujem u svoju vjeru ja to ostavim za sebe.
Zar postoji level ono mali vjernik polovicni i totalni vjernik ili tipa ono vjerujem po potrebi
- lejlamo
- Forum [Bot]
- Mood:
- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
- Has thanked: 45509 times
- Been thanked: 8141 times
Sto bi se iko izjasnjavo ko ista? Zar je bitno ko je koje vjere u danasnji vakat?lejlamo wrote: 09 Oct 2019, 16:09Da. I zašto se automatski misli na ženu koja nosi hidžab. Koliko je žena koje se izjašnjavaju muslimankama, a ne nose hidžab, a treniraju karate, pišu blog ili škrabaju po forumu...Dorian wrote: 09 Oct 2019, 15:45 Zašto bi se savremena muslimanka trebala razlikovati od savremene žene?

A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio

Pročitaj Krivični zakon FBiH, član 2 i članove 203-212 i onda mi reci da li bi trebalo raditi sve ono šta zakonski možeš.Laser wrote: 09 Oct 2019, 19:36
Govorimo o zakonitom i nezakonitom, govorimo o papiru na kojem nešto piše. Na tom papiru piše da na ulici ne možeš seksualno opštit ma koliko to tebi sveto bilo. Tačka.
Papir ne tretira "guranje pod nos". Koliko god tebe ili mene nerviralo to guranje pod nos, nije protuzakonito. Riječ je bila o tome da li je vjera privatna stvar ili ne, pa ne namjeram izlaziti iz okvira pitanja.
Nisi znao, sada znaš na koji način je vjera privatna a na koji nije.
Uostalom, baš me briga.
- lejlamo
- Forum [Bot]
- Mood:
Pa dobro, izjašnjavaju se roditelji pri upisu djeteta u prvi razred da li žele, i ako da, koju vjeronauku žele da dijete pohađa. To je jedna situacija gdje je bitno koje si vjere, jer u 100% slučajeva dijete koje pohađa pravoslavnu vjeronauku je pravoslavac...islamsku musliman i tako dalje...to naglasih da ne bi bilo komentara da se na neku od vjeronauka može upisati i ateista, ili katolik na islamsku i sl...to se još u mojoj praksi nije dogodilo.ElTriconi wrote: 09 Oct 2019, 20:04Sto bi se iko izjasnjavo ko ista? Zar je bitno ko je koje vjere u danasnji vakat?lejlamo wrote: 09 Oct 2019, 16:09
Da. I zašto se automatski misli na ženu koja nosi hidžab. Koliko je žena koje se izjašnjavaju muslimankama, a ne nose hidžab, a treniraju karate, pišu blog ili škrabaju po forumu...![]()
I tako, bude situacija kada je potrebno naglasiti.i izjasniti se.
- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
- Has thanked: 45509 times
- Been thanked: 8141 times
Kako roditelj more znat koje je djete vjere? Nije to ko boja kose da kaes plav il crnlejlamo wrote: 09 Oct 2019, 20:26Pa dobro, izjašnjavaju se roditelji pri upisu djeteta u prvi razred da li žele, i ako da, koju vjeronauku žele da dijete pohađa. To je jedna situacija gdje je bitno koje si vjere, jer u 100% slučajeva dijete koje pohađa pravoslavnu vjeronauku je pravoslavac...islamsku musliman i tako dalje...to naglasih da ne bi bilo komentara da se na neku od vjeronauka može upisati i ateista, ili katolik na islamsku i sl...to se još u mojoj praksi nije dogodilo.ElTriconi wrote: 09 Oct 2019, 20:04
Sto bi se iko izjasnjavo ko ista? Zar je bitno ko je koje vjere u danasnji vakat?![]()
I tako, bude situacija kada je potrebno naglasiti.i izjasniti se.

A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao

- lejlamo
- Forum [Bot]
- Mood:
Eto tako. Roditelj do punoljetstva donosi odluke u ime djeteta i za dijete, pa i za tu vjeroispovijest, nacionalnost i ostalo.
- Beni
- Fuck you
- Mood:
- Has thanked: 2203 times
- Been thanked: 5129 times
Zato sam ja kad se malac rodio stavio neopredeljenlejlamo wrote: 09 Oct 2019, 20:30 Eto tako. Roditelj do punoljetstva donosi odluke u ime djeteta i za dijete, pa i za tu vjeroispovijest, nacionalnost i ostalo.

Sto se.mene tice nek bude robot kad bude svjestan
Fuck you a friendly note to start the day
- Socrates
- Forum [Bot]
- Been thanked: 4 times
A da li ćeš mu ti predstaviti sve moguće opcije?
. . . . . . . . .
- Mutevelija
- Selonačelnik
- Has thanked: 1525 times
- Been thanked: 2876 times
Pa neobrazovati.dijetee.vjerski. je obrazovanje ali ateisticki.
Nema nenametanja, ne postoji.status quo ili.jesi.ili.nisi.
Ne poducavas ga vjeri, automatski je u nevjeri
Nema nenametanja, ne postoji.status quo ili.jesi.ili.nisi.
Ne poducavas ga vjeri, automatski je u nevjeri
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
- Socrates
- Forum [Bot]
- Been thanked: 4 times
Kako si ti došao do tog zaključka?
Čovjek može postati vjernik zadnji dan svog zivota.
Čovjek može postati vjernik zadnji dan svog zivota.
. . . . . . . . .