Zaboravnost.. Ima li ista gore?

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Reactions: 3789
Posts: 77140
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Status: Offline

Re: Zaboravnost.. Ima li ista gore?

Post by Krokodil Behko » 09 Nov 2018, 10:27

Zaboravnost je znak izvanredne inteligencije


Image

Postoje ljudi koji se ponose svojim izvanrednim pamćenjem, što svakako može biti korisno u školi ili u društvenim situacijama. Međutim, gotovo je nemoguće zapamtiti svaki detalj svake situacije i gotovo je nemoguće zapamtiti svaku činjenicu koju ste učili u školi, naročito tokom dugog vremenskog razdoblja.

Kad zaboravite nešto, često se osjećate malo glupo. Ne osjećate se osobito inteligentnim kad stojite usred supermarketa pokušavajući se sjetiti svega što trebate kupiti niti se osjećate veoma sjajno kada idete iz jedne prostorije u drugu i zaboravite zašto ste uopće krenuli na to putovanje.Možda se pitate zašto se te manjkavosti mozga pojavljuju, ali se zapravo ne morate brinuti. Istraživači s Univerziteta u Torontu otkrili su da su stare uspomene u mozgu doslovno “prepisane” novim sjećanjima. U osnovi je vrlo teško sjetiti se starih impresija, a neke ćemo i potpuno zaboraviti.

Prema studiji, savršena memorija nije povezana s visokom inteligencijom ni na koji način. Zapravo, studija je pokazala da je istinito upravo suprotno. Logično je pretpostaviti da se neko dobrom memorijom smatra inteligentnim, ali je zapravo korisnije i čak zdravije sjetiti opsega impresija, a zaboraviti na detalje.
0
online

User avatar
Cvrle
Inventar foruma
Inventar foruma
Reactions: 4909
Posts: 7385
Joined: 14 Oct 2015, 15:08
Status: Offline

Re: Zaboravnost.. Ima li ista gore?

Post by Cvrle » 09 Nov 2018, 10:59

Ja hvala Bogu sad za sad ne mogu se pozaliti. U slucaju kada mi se desi da nesto zaboravim, imam nacin kako da se sjetim, vratim se unazad u sjecanje do momenta kada mi je to nesto bilo aktuelno i sjetim se. Npr. zaboravim sta sam trebala kupiti u prodavnici, vratim sjecanje unazad sat - dva, sjetim se da sam pricala o odredjenom jelu i da mi fali TO :cool
A kod ucenja, zamisljam situacije o kojima citam i povezujem za odredjene dogadjaje ili predmete, tako da nemam problema ni s te strane.
0
Kada se gledaš u ogledalu i želiš da ga razbiješ, nije ogledalo to što treba da bude slomljeno, nego si ti taj, koji treba da se promeni.

Post Reply

Return to “Zdravlje”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests