Arhitektura svijeta

Pozorište, slikarstvo, škola, fakultet, istraživanja, izumi.

Moderator: Krokodil Behko

User avatar
rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Reactions: 1653
Posts: 21828
Joined: 09 Oct 2014, 01:51
Status: Offline

Re: Arhitektura svijeta

Post by rethna » 26 Jul 2016, 00:19

To se dole stima kao i velike betonske cijevi vidim :D.
Plastika storme niti ce zahrdjati niti se osipati samo na beton lici :djed :plavi
Lijepa tema nisam do sad vidio.
0
But in the end it doesn't even matter...

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Reactions: 4671
Posts: 78863
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Status: Offline

Re: Arhitektura svijeta

Post by Krokodil Behko » 22 Jul 2018, 09:47

NEPOZNATO O POZNATOM: Vrhovni sud Indije naredio da se uništi Taj Mahal ili..


Image

Vrhovni sud Indije naložio je da se mauzolej Taj Mahal, najpoznatija indijska znamenitost, hitno obnovi ili uništi.

Bijeli spomenik ljubavi u sjevernom indijskom gradu Agri mogao bi da se sruši, što je izazvalo nezadovoljstvo suda, koji je kritikovao Vladu zemlje za pasivnost i ravnodušnost prema tom arhitektonskom spomeniku.

Taj mauzolej iz 17. vijeka, koji je Džahan-šah sagradio kao veličanstvenu grobnicu svojoj najdražoj ženi Mumtaz Mahal, godinama gubi sjaj, a na zidovima su počele da se pojavljuju pukotine, što može biti povezano sa snižavanjem nivoa reke Jamuna, koja protiče pored mauzoleja.

Presušivanje rijeke moglo bi da dovede ne samo do oštećenja mauzoleja zbog promjena u strukturi zemljišta, nego i do njegovog potpunog rušenja. Pored toga, raskošni mauzolej počeo je da mijenja boju zbog zagađenosti vazduha i insekata koji ostavljaju fleke po njemu.

U posljednjih 30 godina zagađenost životne sredine i pogoršanje ekološke situacije uslijed rasta industrije i domaćinstava, imale su kritične posljedice za Taj Mahal.

Vlasti su godinama zanemarivale upozorenja stručnjaka da Taj Mahalu prijeti uništenje. Nedavno je Vlada formirala specijalan komitet koji treba da se pozabavi tim pitanjem, a vlasti su čak zatvorile i mnoge fabrike u blizini mauzoleja, ali se opšta situacija nije promjenila - mermer je nastavio da gubi svoj sjaj.

Zbog rasta urbanizacije i industrijalizacije u Agri nivo zagađenja u okrugu je postao dva do tri puta veći od svjetskih standarda. U rijeku Jamunu se baca industrijski otpad, a takođe se tradicionalno rasipa i pepeo poslije kremacija.

Rojevi insekata ostavljaju žute, zelene i crne fleke na nekada blistavo bijelom spomeniku.

Spomenik se povremeno čisti specijalnom glinom, ali advokat koji je slučaj iznio pred Vrhovni sud, tvrdi da se to ne čini dovoljno.

Indijski Vrhovni sud je u maju naredio Vladi da traži pomoć stranaca, kako bi riješili problem s bojom Taj Mahala, a sada je vlasti stavio pred izbor: ili obnoviti jedinstveni spomenik, ili ga jednostavno uništiti. Ako ovog puta ne dođe do reakcije zvaničnika, mauzolej će odlukom suda biti zatvoren za posjete.

"Indijski biser" donosi Indiji ogroman novac. Godišnje Taj Mahal posjeti najmanje pet miliona ljudi, među kojima je i 200 hiljada stranaca. Zbog velikog broja turista u gradu Agra je otvoreno više od 200 hiljada radnih mjesta, što čini osnovu ekonomije tog grada.

Da bi pokazao ozbiljnost svojih namjera, Vrhovni sud Indije objavio je da će se od 31. jula 2018. godine "o slučaju Taj Mahala" redovno čuti, ako ne i svakodnevno.

Taj Mahal je uvršten na UNESCO-vu listu spomenika Svjetske baštine i opisan je kao „dragulj islamske umjetnosti u Indiji i jedno od univerzalno priznatih remek-dijela svjetskog naslijeđa“.

Legenda kaže da je monumentalni mauzolej, od čistog bijelog mermera optočenog poludragim kamenjem, izgradio mogulski car Indije Džahan-šah u znak sjećanja na svoju treću ženu Mumtaz Mahal, koja je umrla dok je rađala njihovo četrnaesto dijete, kćerku Gauharu Begum. Neposredno prije svoje smrti, ona je zatražila od Džahana da sagradi mauzolej koji će biti vječni spomenik njihove ljubavi, kakav svijet do tada još nije vidio.

Gradnja je počela oko 1632. i završena je 1653. godine, a uključivala je hiljade umjetnika i radnika. Na njemu je radilo oko 20 hiljada ljudi, a korišteno je više od hiljadu slonova za transport građevinskog materijala.

Taj Mahal se smatra vrhunskim ostvarenjem mogulske arhitekture, stila koji kombinuje elemente persijskih, indijskih i islamskih arhitektonskih stilova.


(SB)
0
online

User avatar
toxic
VIP
VIP
Reactions: 7189
Posts: 12233
Joined: 26 Jul 2016, 15:22
Location: My Own World
Status: Offline

Re: Arhitektura svijeta

Post by toxic » 22 Jul 2018, 16:46

Nadam se da ovako pokusavaju samo da skrenu ljudima paznju na vaznost tog problema, a ne da ga stvarno ruse.
1
1 Image

User avatar
Mutevelija
Energetski vampir
Energetski vampir
Reactions: 4862
Posts: 45997
Joined: 28 Nov 2015, 20:04
Location: 25.2.2018/28.9.2018
Status: Offline

Re: Arhitektura svijeta

Post by Mutevelija » 22 Jul 2018, 16:52

Joj kako izromantikuju izvrate nešto što je sveto, nije on zbog nje napravio nego zbog sebe vjere i naroda da imaju džamiju.
Da je njoj htio pokloniti sta poklonio bi :cudi
0
Bolje biti sam, nego prividno u društvu.

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Reactions: 4671
Posts: 78863
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Status: Offline

Re: Arhitektura svijeta

Post by Krokodil Behko » 22 Jul 2018, 17:19

Pa što se zove po njoj?
0
online

Post Reply

Return to “Kultura, umjetnost, edukacija, nauka”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests