Plate,nameti na platu,porezi i slicno..

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Reactions: 10940
Posts: 86449
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Status: Offline

Plate,nameti na platu,porezi i slicno..

Post by Krokodil Behko » 24 Nov 2011, 10:10

Image

Zbog nedostatka novca u budžetima i smanjenjih prihoda, vlasti pripremaju odluku da ta sredstva namaknu novim povećanjem poreza na plaće! Federalne vlasti pripremaju radne materijale o povećanju poreza na dohodak, i to po diferenciranim stopama, što je potvrđeno i iz Asocijacije poslodavaca FBiH, piše današnji Avaz

Opterećenje privredi

Prema tim planovima, predviđeno je primjenjivanje takozvane progresivne skale po mjesečnim primanjima.

Tako će, ukoliko na kraju bude usvojen ovaj prijedlog, porez na dohodak za one koji imaju neto plaću do 1.500 KM ostati isti. No, teret finansiranja gubitaka vladajućih struktura i rupa u budžetima trebali bi, prema ovim planovima, pokriti građani čija su primanja viša od 1.500.

Za one koji imaju plaću do 2.000 KM porez će iznositi 15 posto, dok će onima čija su primanja iznad 2.000 KM mjesečno biti odbijen porez u iznosu od čak 20 posto!

To, u prijevodu, znači da će onome čija neto plaća, primjerice, iznosi 2.000 KM mjesečno biti uziman porez od 400 KM, dakle jedna petina ličnog dohotka. Tako će porezna stopa za neka primanja u većem bh. entitetu imati rast od čak 100 posto!

Inače, od 1. januara 2009. godine u FBiH je na snazi bila jedinstvena stopa poreza na dohodak u iznosu od 10 posto, dok je u ranijim godinama ona iznosila tek pet posto. No, ni to nije sve. Prema našim saznanjima, planirano je i oporezivanje toplog obroka, pa čak i regresa!

Direktor Asocijacije poslodavaca BiH Alija Remzo Bakšić potvrdio nam je ova saznanja kazavši da u vezi s ovim prijedlogom sve grupacije trebaju prvo napraviti svoje kalkulacije o tome u kojoj mjeri ova stopa donosi opterećenje privredi.

- Vlasti žele namaknuti nedostajuće prihode. Naš je zahtjev, međutim, bio da se rastereti privreda, ali isto tako zahtijevamo da se ide ka smanjenju rashoda umjesto na nužno povećanje prihoda. Poreze na dohodak u ovakvoj situaciji, kada se kriza ponovo vraća, ne treba povećavati - naglasio je Bakšić.

Visoka potrošnja

Međunarodni stručnjak za razvojnu ekonomiju Zlatko Hurtić kaže za "Avaz" da bi podizanje poreza bilo samo još jedan u nizu dokaza da vlasti ne namjeravaju provoditi izborna obećanja da bi balansirali budžetsku potrošnju.

- U uvjetima kada stand-by aranžman nije izvjestan i kada unutrašnji dug raste prekomjernim zaduženjem vlasti na svim nivoima, podizanjem poreza pokušava se održati neodrživo visok nivo javne potrošnje. To samo potvrđuje da i ova vlast kani zadržati budžete samo u funkciji javne administracije i socijalnih transfera. Ne postoji gotovo nikakva podrška javnim investicijama, privredi ili poljoprivredi - smatra Hurtić.

Novi otkazi

Hurtić dodaje da rast poreza, uključujući i PDV-a, u uvjetima rastuće ekonomske krize ne samo da je nepoželjan nego i kontraproduktivan. U slučaju povećanja PDV-a, o čemu se već duže razmišlja, kako navodi Hurtić, doći će do rasta cijena, smanjenja potražnje, a samim time i kupovne moći domaćinstava, što će, u konačnici, dodaje on, utjecati i na gubitak velikog broja radnih mjesta.
0
online

User avatar
Jaca
Inventar foruma
Inventar foruma
Reactions: 9
Posts: 6760
Joined: 29 Sep 2011, 02:18
Location: potrazi me u predgradju...
Zodiac:
Status: Offline

Re: Vlasti žele uvesti novi harač na plaće!

Post by Jaca » 24 Nov 2011, 10:48

a sta ce biti sa onim koji imaju ispod 500 maraka
hocel njima sta doturiti :oo
0
bolje biti malo lud nego malo pametan

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Reactions: 10940
Posts: 86449
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Status: Offline

Re: Vlasti žele uvesti novi harač na plaće!

Post by Krokodil Behko » 24 Nov 2011, 10:55

Hoce,doturice im firma,kao u mojoj bivsoj firmi.
I to na topli obrok. Bio je 4 a sada je 8 maraka. rekao bi covjek,ala su fini. Ali to su ucinili,da ne bi placali doprinose na povecanje platne osnovice. Dakle,na topli obrok,ne placaju se doprinosi. Sto ce reci,startna osnovica,za odlazak u penziju,bit ce maltene,minimalna.
0
online

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Reactions: 10940
Posts: 86449
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Status: Offline

Re: Plate,nameti na platu,porezi i slicno..

Post by Krokodil Behko » 29 Nov 2011, 12:07

Potvrđeno: Dnevnice u bh. institucijama će biti snižene sa 50 na 25 KM

Image


Dnevnice funkcionera i službenika u bh. institucijama biće snižene za najmanje 50 odsto i iznosiće maksimalno 25 KM za putovanja unutar BiH, potvrđeno je u Vijeću ministara BiH.
Nacrt odluke kojom će biti snižene dnevnice bh. institucija pripremilo je Ministarstvo finansija i trezora BiH nakon što je na sjednici Fiskalnog vijeća BiH dogovoreno da dnevnice za putovanja unutar zemlje, koje sada iznose 50 KM, budu izjednačene na državnom i entitetskim nivoima i iznose maksimalno 25 KM.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH nisu htjeli govoriti o detaljima nacrta odluke, osim da je u skladu sa zaključkom Fiskalnog vijeća, tako da smo ostali uskraćeni za odgovor da li će dnevnice biti eventualno niže od 25 KM i od kada bi odluka bila primijenjena.

Ovakav dogovor u Fiskalnom vijeću u četvrtak je ozvaničila Vlada FBiH, odlučivši da dnevnice od 1. decembra snizi sa 48 na 25 KM.

Zbog ovoga se, sudeći po dosadašnjoj potrošnji, očekuju godišnje uštede od nekoliko miliona KM. Tako je za dnevnice unutar BiH prošle godine iz budžeta potrošeno 5,2 miliona KM, a za prvih 10 mjeseci ove godine 3,9 miliona KM. Prema ranijim podacima, FBiH je samo za 11 mjeseci prošle godine ukupno na dnevnice potrošila oko 2,5 miliona KM.

Ekonomisti smatraju da je ovo polovična mjera bez bitnog efekta po budžete jer se ogromna sredstva zapravo troše na putovanja u inostranstvo.

"To je dobar gest, ali je grebanje po površini. Izostala je odluka o smanjenju dnevnica za inostranstvo, a troši se ogroman novac na egzotična putovanja, dok običan narod putuje unutar BiH ili ni to. Gdje su samo silne reprezentacije? Apelujem da ne troše na dočeke i zakuske dok pola stanovništva gladuje. I administracija je nakvasala da je to nedopustivo. Treba sistem mjera sveobuhvatne racionalizacije", rekao je Duljko Hasić, ekonomski analitičar.

U Republici Srpskoj dnevnica za putovanje unutar zemlje je 20 KM, što je manje od prijedloga Fiskalnog vijeća. U FBiH sada je dnevnica 48 KM, s tim da se uvećava za 10 do 25 odsto u zavisnosti koristi li je rukovodeći državni službenik, ministar, premijer ili predsjednik i potpredsjednik FBiH. Za putovanja van BiH dnevnice na državnom nivou su od 65 KM do 169 KM, u zavisnosti od toga u koju se zemlju putuje. Tako je za putovanja izvan BiH za 10 mjeseci ove godine potrošeno skoro 2,7 miliona KM. Za "federalne putnike" dnevnice za inostranstvo su od 90 KM do 160 KM, a u RS od 39 do oko 100 KM, prenose Nezavisne.

"Smanjenje dnevnica nije nikakva ušteda. Ima drugih stvari na kojima se uštede mogu napraviti. Osim toga, državni ministri puno više putuju u inostranstvo nego unutar zemlje", rekao je Fuad Kasumović, zamjenik ministra finansija i trezora BiH.

Po revizorskim izvještajima institucija BiH, Ministarstvo finansija i trezora BiH je u prošloj godini potrošilo oko 11.000 KM na dnevnice u zemlji, a oko 45.000 KM za inostranstvo. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa potrošilo je oko 36.500 KM na dnevnice u zemlji, a za inostranstvo više nego duplo. Ministarstvo odbrane je potrošilo dva miliona KM za dnevice unutar BiH, a 592.450 KM van zemlje, što je nešto više nego što je potrošilo Ministarstvo vanjskih poslova. Parlamentarna skupština BiH je potrošila 198.000 KM za dnevnice u inostranstvu, što je za 100.000 KM više nego za putovanja unutar BiH. Ovo su troškovi samo nekih od skoro 80 institucija. Iz Ministarstva finansija FBiH nismo uspjeli dobiti odgovor zašto nisu mijenjali dnevnice za inostranstvo.
0
online

valter
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Reactions: 0
Posts: 1436
Joined: 28 Sep 2010, 12:50
Status: Offline

Re: Plate,nameti na platu,porezi i slicno..

Post by valter » 29 Nov 2011, 18:54

Kakva nam je država dušebrižna i kako se lijepo brine o privatnim firmama dobro im se ikako uplaćuju doprinosi.
Ovo je dostiglo vrhunac,nameti su sve veći i uglavnom po džepovima privatnih firmi koje su mnoge na izdisaju i koje jedva sastavljaju kraj sa krajem a bezobrazluk državnih organa dostiglo je maksimum.
0

User avatar
alma75
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Reactions: 1
Posts: 674
Joined: 13 Feb 2011, 17:38
Status: Offline

Re: Plate,nameti na platu,porezi i slicno..

Post by alma75 » 02 Dec 2011, 00:20

Ja mislim da našoj ekonomiji ne mogu pomoći nikakva povećanja, od poreza na dohodak do PDV-a i svih ostalih nameta. Troškovi naših hadžija na vrhu su toliki da to ne može izdržati ni švajcarska ekonomija, čini mi se, a ne naša. Očigledno je da se porezi i ostale dadžbine povećavaju, a to građani ne osjete u smislu da od toga imaju neke koristi, da ne spominjem penzionere, kojima mjesečna primanja ne mogu biti ni za lijekove. Nivo cijena sve više raste, nezaposlenost isto tako, a firme se polahko zatvaraju. Činjenica je da naša prevelika administracija živi sa leđa građana i da se nešto mora mijenjati po tom pitanju.
0

User avatar
Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma
Reactions: 1897
Posts: 11220
Joined: 22 May 2011, 10:40
Status: Offline

Re: Plate,nameti na platu,porezi i slicno..

Post by Konsultant » 02 Dec 2011, 06:44

Ja mislim da našoj ekonomiji ne mogu pomoći nikakva povećanja, od poreza na dohodak do PDV-a i svih ostalih nameta.
Moglo bi, kada bi se jedan dio novaca preusmjerio u investicije koje ce vracati ulozeni novac. Medjutim, kod nas svako pogresno povecava porez i to je novi priliv novca od dodatnih haraca koji potrosi se na krpljenje starih rupa i gasenje pozara koji godina tinjaju. Problemi se jako slabo i sporo rjesavaju, bolje receno najcesce se guraju pod tepih. Iz godinu u godinu, socijalni problemi se samo povecavaju.
Troškovi naših hadžija na vrhu su toliki da to ne može izdržati ni švajcarska ekonomija, čini mi se, a ne naša.
Upravu si, medjutim ako neko hoce vise trositi, mora i vise zaradjivati. Recimo na zapadu, manageri gule milione, ali donose i prihode kompaniji reda stotina miliona ili milijardi. Mi opet imamo jos jedan dodatni problem tj. ne pravimo drzavni aparat prema onome koliko imamo u budzetu vec prema nekoj procjeni sto je posljedica ratnih desavanja. Ovoliko ljudi nije potrebno da radi ili ne trebaju raditi na ovaj nacin. Jako puno je osoba u lancu odlucivanja sto sve usporava realizaciju bilo kakvog projekta, pa jos do se svak ugradi...
Očigledno je da se porezi i ostale dadžbine povećavaju, a to građani ne osjete u smislu da od toga imaju neke koristi, da ne spominjem penzionere, kojima mjesečna primanja ne mogu biti ni za lijekove. Nivo cijena sve više raste, nezaposlenost isto tako, a firme se polahko zatvaraju. Činjenica je da naša prevelika administracija živi sa leđa građana i da se nešto mora mijenjati po tom pitanju.
I dalje ce se porezi povecavati jer jednostavno se od nekuda mora nabaviti lova za finansiranje. Ova zemlja (kao i sve u regionu) funkcionise na principu duznika kojem je dosla voda do grla. Ugrubo to izgleda ovako. Zaradi se malo para onda se pokriju dugovanja od prije dvije godine, onda tu godinu skupljas lovu i nikom ne placas. Na kraju godine, platis duznicima iz prethodne i dug iz ove prenes u sljedecu. Tako iz godine u godinu s tim sto se dug pomalo povecava(i kolicinski i dodatne kamate) i razvlaci se period placanja tj. nije vise godina vec godina i po ili dvije. Moze se promjeniti vlada, stranka bilo sta, ali nema tog carobnog stapica koji ce nase probleme rijesiti preko noci.

Ako se pojavi ministar, premijer, predsjednik ili sl. funkcija koji ce preko noci nesto promjeniti u stilu Ante Markovica znajte da je to mac sa dvije ostrice. On je imao dobrih ideja na papiru ali su jako lose implementirane na terenu.
Nemoguce je drzavne projekte i probleme rijesiti tako brzo jer tamo je najmanja vremenska jedinica godina.

Evo par prijedloga, poredano po prioritetima:
- definisanje strateskih grana privrede
- invesiranje u strateske projekte (moze i mjesovito vlasnistvo)
- povecanje izvoza
- postepena reorganizacija drzavnih sluzbi (slicno kao za vojsku)
- smanjenje korupcije
- reforma obrazovanja

Imamo super projekata koji se realiziraju, ali dok zazive i pokriju se stari gubici prodje ihiiihiii... ili ih novi dugovi pojedu.

PS. Sorry sto sam analizirao tvoj post, ali tako mi je bilo najlakse da napisem. Nisi nista pogresno napisala, samo sam te dopunio.
0

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Reactions: 10940
Posts: 86449
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Status: Offline

Re: Plate,nameti na platu,porezi i slicno..

Post by Krokodil Behko » 09 Dec 2011, 12:38

Rast troškova života u BiH: Plate uduplane, standard isti

Image

Iako su prosječne plate u BiH danas veće dva puta u odnosu na one od prije jedne decenije, bh. građani ne žive ništa bolje, jer su sa rastom plata istovremeno rasli i troškovi života.

Naime, podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da je prosječna neto plata 2000. godine iznosila 372 KM, dok ona danas iznosi 814 KM. Međutim, predstavnici bh. potrošača ističu da su troškovi života rasli, te da je zabilježen drastičan rast troškova za hranu i stanovanje.

Dragovan Petrović, sekretar Udruženja potrošača RS, rekao je da statistički podaci iz oktobra 2005. godine pokazuju da je za namirenje potreba četvoročlane porodice u RS bilo potrebno 984 KM, od čega za hranu minimalno 433 KM, dok je prosječna plata tada iznosila 476 KM, a penzija 185 KM.

"U oktobru ove godine je za namirenje potreba četvoročlane porodice u RS bilo potrebno 1.698 KM, od čega je samo za hranu trebalo 605 KM, dok je prosječna plata iznosila 809 KM, a penzija 320", rekao je Petrović i dodao da je po tome hrana poskupjela za 39 odsto, te da su troškovi stanovanja poskupjeli više.

Prema njegovim riječima, danas nemamo ništa veći standard nego 2005. godine, jer su rast plata pratili i ostali troškovi.

Uzimajući primjere pojedinačnih poskupljenja samo za grad Banjaluku u posljednjih šest godina, Petrović je rekao da je grijanje u ovom gradu poskupjelo za 70 odsto, struja za 36 odsto, voda za preko 100 odsto, te čistoća za 51 odsto, što pokazuje da su troškovi života pratili rast plata.

Komentarišući ovakvu situaciju Mesud Lakota, sekretar Udruženja za zaštitu interesa potrošača BiH, rekao je da je prehrambena potrošačka korpa u 2002. godini u FBiH bila 342 KM, a da je ona sada oko 800 KM, što je više od dvostrukog povećanja.

"Postoji veliki broj ljudi koji prima i po 300 KM plate, koje su uz to i neredovne. Jednostavno nas nerealna statistika ubija jer ona pokazuje da je prosječna plata preko 800 KM, a mali broj građana ima te pristojne plate", rekao je Lakota, prenose "nezavisne novine".

Kako je kazao Avad Bahto, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, standard života građana se od 2000. godine nije poboljšao, jer su s rastom plata istovremeno rasli i životni troškovi.

"Troškovi hrane i stanovanja, odnosno onoga bez čega ljudi ne mogu, su u ovom periodu drastično rasli", rekao je Bahto.

Prema njegovim riječima, kada bismo u poređenju rasta troškova života i plata u razmatranje uzeli samo rast troškova hrane i stanovanja, ili onog bez čega se ne može, tu bismo došli do porasta troškova života za ne manje od 20 odsto u odnosu na statističke podatke.Izvor vijesti: http://www.24sata.info/vijesti/bosna-i- ... z1g2L4tqfL
0
online

bubica
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Reactions: 7
Posts: 2875
Joined: 12 Sep 2011, 00:48
Location: Jebenhausen
Zodiac:
Status: Offline

Re: Plate,nameti na platu,porezi i slicno..

Post by bubica » 14 Dec 2011, 16:58

Koliko vidim BiH se ravna sa zapadnim procentom poreza a nije ni 5% zapadnog sistema rada prihvatila. Osiguranje radnika i njegovog mijesecnog dohodnka je uporedivo sa dobitkom socijalne pomoci u Njemackoj, cak ako socijalci nisu bolje osigurani po ovom pitanju.
BiH industrija je mala cifra, export takodje. Import se velikim slovom pishe. Umijesto zemlja sama sebi da pomogne izbacivajuci na trziste sopstvene proizvode,oni radije prodaju zatrovane prehrambene proizvode.
0
siromah nema sta a bogatas nema kad

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Reactions: 10940
Posts: 86449
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Status: Offline

Re: Plate,nameti na platu,porezi i slicno..

Post by Krokodil Behko » 18 Dec 2011, 13:03

U RS-u proširen krug osiguranika i povećanja stopa doprinosa

Novim zakonom o doprinosima u Republici Srpskoj (RS), koji je Vlada pripremila po hitnom postupku, proširen je krug osiguranika za koje će se obavezno morati plaćati penziono osiguranje i to po novoj stopi od 18,5 posto.

Višemilionske deficite imaju sva tri fonda u RS-u, penzijskog i invalidskog, zdravstvenog, kao i osiguranja od nezaposlenosti te dječje zaštite, a Vlada navodi da je novi zakon pripremila kako bi se, tvrdi se u zakonu, očuvala fiskalna održivost vanbudžetskih fondova i makroekonomske stabilnosti.

Po prvi put doprinose će plaćati poljoprivrednici kojem je to jedino ili glavno zanimanje, osoba koja ostvaruje prihod od autorskih prava, a koja nije obavezno osigurano po drugom osnovu, vjerski službenici, kao i osoba koja je izabrana ili imenovana na javnu ili drugu dužnost, a ako nije obavezno osigurana po drugom osnovu.

Obveznik će biti i osoba koja je na teritoriji RS zaposlena kod međunarodne organizacije i ustanove ili stranog diplomatskog ili konzularnog predstavništva, ako međunarodnim ugovorom nije drugačije određeno, ali i osoba koja je od pravne ili fizičke osobe - rezidenta RS, kod kojeg je zaposlena, upućena na rad ili stručno usavršavanje u inostranstvo.

Vlada RS-a je odredila da je obveznik doprinosa osoba koja je zaposlena u inostranstvu kod inostranog poslodavca, ako nije obavezno osigurana kod inostranog nosioca socijalnog osiguranja, zatim vlasnik ili suvlasnik privrednog društva, radnje ili drugog oblika obavljanja preduzetničke djelatnosti, ako po tom osnovu ostvaruje pravo na obavezno penzijsko i invalidsko i zdravstveno osiguranje.


Obveznik doprinosa će biti i vrhunski sportisti, ali i korisnik penzije i prava na novčanu naknadu u vezi s prekvalifikacijom i dokvalifikacijom i zapošljavanjem, zatim nezaposlena osoba koja ostvaruje novčanu naknadu u skladu s propisima iz oblasti rada i zapošljavanja te nezaposlena osoba dok je redovno prijavljena Zavodu za zapošljavanje, ako ne prima novčanu naknadu.

I vanredni student je obveznik osiguranja dok je redovno prijavljen Zavodu za zapošljavanje, kao i izbjeglo i raseljeno lice i povratnik, ako nije osigurano po drugom osnovu, te lice kome je priznato pravo na zdravstveno osiguranje u skladu sa zakonom kojim se uređuju prava boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca, stoji u Vladinom prijedlogu zakona o doprinosima, koji će poslanici Skupštine RS-a razmatrati na posebnoj sjednici 21. decembra.

Obveznik doprinosa bit će i osoba koja na teritoriji RS-a učestvuje u akciji spasavanja ili odbrane od elementarnih nepogoda (požar, poplava, zemljotres i druge nepogode prouzrokovane višom silom), ili u akciji preduzetoj radi spasavanja života građana ili otklanjanja materijalne štete na imovini, ali i član dobrovoljnog vatrogasnog društva za vrijeme gašenja požara, spasavanja ljudi i imovine ugrožene požarom i drugim elementarnim nepogodama, uklanjanja posljedica elementarnih nepogoda, odlaska na vježbu i povratku sa vježbe, kao i za vrijeme obrazovanja za vatrogasnu službu koje organizuje vatrogasno društvo.

Također, to je osoba koja na zahtjev nadležnog državnog organa pruži pomoć tom organu, ako tom prilikom bude povrijeđeno ili se razboli, učenik i student za vrijeme praktične nastave, odnosno za vrijeme stručne prakse kod poslodavca, te lice za vrijeme obavljanja obaveznog rada prilikom izdržavanja kazne zatvora, maloljetničkog zatvora i za vrijeme izvršenja vaspitne mjere u disciplinskom centru za maloljetnike, vaspitnoj ustanovi, vaspitno-popravnom domu ili u drugoj ustanovi za osposobljavanje.

Obveznik doprinosa je i nezaposleno lice za vrijeme prekvalifikacije ili dokvalifikacije, na koju je upućeno od organizacije za zapošljavanje, lice koje u skladu s propisima iz oblasti radnih odnosa obavljaju privremene ili povremene poslove, volonteri, osobe za vrijeme omladinskog radnog angažovanja posredstvom zadruge učenika, studenata i nezaposlene omladine, ali i osoba za vrijeme učešća u javnim radovima, koje organizuje RS ili jedinica lokalne samouprave.

To je i dijete s teškoćama u razvoju, za vrijeme stručnog osposobljavanja, nakon završene osnovne škole i nezaposleno lice za koje se plaća doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje u skladu s propisima kojima se uređuje oblast zapošljavanja.

Novina, koja je rezultat usklađivanja ovog zakona s propisima iz oblasti zapošljavanja, ogleda se i u članu kojim su propisano da je obveznik doprinosa i osoba kojima je radni odnos prestao u postupku stečaja i likvidacije.

Razlike u novom i starom zakonu se ogledaju u preraspodjeli iznosa stopa za pojedine doprinose. Tako je predviđeno da se stopa doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje poveća za 0,5 posto (s 18 na 18,5 posto) a da se istovremeno stopa doprinosa za zdrastveno osiguranje smanji za isti procenat (s 12,5 posto na 12).

Vlada RS-a planira da ovaj zakon, zajedno s novim zakonom o PIORS-a, stupi na snagu 1. januara 2012. godine, a sve s ciljem spašavanja od potpunog kolapsa Fonda PIORS-a.

- Usljed konstantnog povećanja broja korisnika prava iz penzijskog osiguranja, te ostalim negativnim faktorima, dolazi do poteškoća finansiranja sistema penzijskog osiguranja. Kako bi se na adekvatan način i dalje nastavilo redovno ostvarivanje prava iz penzijskog osiguranja neophodno je na adekvatan način nastojati povećati prihod Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS, a u cilju održivosti sadašnjeg sistema međugeneracijske solidarnosti“, navodi se u obrazloženju ovog zakona.

Međutim, novi zakon o PIORS-a izazvao je oštre kritike sindikata i poslodavaca, prvenstveno zbog pooštrenih uvjeta za odlazak u penziju.
0
online

User avatar
nezaboravna
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Reactions: 0
Posts: 3723
Joined: 07 Dec 2011, 11:55
Location: tebi u srcu
Status: Offline

Re: Plate,nameti na platu,porezi i slicno..

Post by nezaboravna » 21 May 2012, 09:21

Federalni zavod za statistiku: Prosječna neto plaća 828 KM
U odnosu na isti mjesec prethodne godine, prosječna mjesečna isplaćena neto plata pnominalno je viša za 0,7 posto

Autor Onasa | Objavljeno 20.05.2012. u 04:57
Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom za mart 2012. godine u Federaciji Bosne i Hercegovine iznosila je 828,24 KM i nominalno je viša za 1,3 posto, a realno za 1,1 posto u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine, prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom za mart 2012. godine nominalno je viša za 0,7 posto, a realno niža za 1,2 posto
532836_10150838992521821_46371241820_9915922_1812043226_n.jpg
A jel to solidna plata?i jel po standardu zivota da moze jedna cetveroclana fam zivjeti?A slika pokazuje koliko rada toliko i para :zubi
0
Tko ti priča o tuđim manama, drugima će pričati o tvojim
Ako ti život da 1000 razloga za plač, ti nađi 1001 razlog za smijeh.

User avatar
Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma
Reactions: 1897
Posts: 11220
Joined: 22 May 2011, 10:40
Status: Offline

Re: Plate,nameti na platu,porezi i slicno..

Post by Konsultant » 21 May 2012, 09:57

i tu jos treba dodati inflaciju, pa ispadne da radnik treba odneku namaknuti 5-10%
0

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Reactions: 10940
Posts: 86449
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Status: Offline

Re: Plate,nameti na platu,porezi i slicno..

Post by Krokodil Behko » 21 May 2012, 10:34

Bilo bi zanimljivo doznati, kako oni izračunaju taj prosjek.
Ovo je prevelik iznos za realne prilike u BiH.
0
online

User avatar
Sheval
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Reactions: 6797
Posts: 14424
Joined: 02 Mar 2012, 21:53
Location: Explore North
Status: Offline

Re: Plate,nameti na platu,porezi i slicno..

Post by Sheval » 21 May 2012, 11:01

Bubaju napamet.
Kao i sve druge ankete.
0
„С Мостаром је другачије, с њим се никад не опраштам. Јер, Мостар можеш напустити, ал он не напушта тебе. Увуче ти се под кожу, протиче ти кроз вене и сједини се с тобом, а да ниси ни свјестан тога. И онда је касно, носталгија те заувијек вуче ка граду рођеном на обалама Неретве“ (А. Шантић).

User avatar
Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma
Reactions: 1897
Posts: 11220
Joined: 22 May 2011, 10:40
Status: Offline

Re: Plate,nameti na platu,porezi i slicno..

Post by Konsultant » 21 May 2012, 11:49

Postoje agencije i zavodi na nivou drzave, entiteta, kantona. Prosjek se racuna na osnovu podataka koje dobije Federalna porezna uprava posto ona kontrolise prijavljene plate.
Ovi podaci nisu bas mjerodavni. HNK je imao jedno vrijeme imao najbolje plate jer su na statistiku uticale plate iz energetskog sektora dok su drugi sektori shanerili ili prijavljivali manimalac a procentualno su bili jako mal udio u statistici. Ispadne situacija za pozeliti, a u to vrijeme je bio najgori kanton po nezaposlenosti.
0

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Reactions: 10940
Posts: 86449
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Status: Offline

Re: Plate,nameti na platu,porezi i slicno..

Post by Krokodil Behko » 21 May 2012, 12:56

Nije to samo energetski sektor. Tu su i telekomi i državne institucije.
A ne vjerujem, da su direktorske plate izuzete iz ove statistike.
Realnost u proizvodnji je bitno drugačija. Proizvodnja je u privatnom
sektoru ponajviše. Mislim da su radnici u tom sektoru, tu negdje oko
600-650 maraka mjesečno u prosjeku. Možda je to i malo povelika cifra :hm
0
online

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Reactions: 10940
Posts: 86449
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Status: Offline

Novi zakon: Neisplaćivanje plaća u RS je kažnjivo djelo

Post by Krokodil Behko » 06 Dec 2012, 15:16

Image

Neisplaćivanje plaća tretirat će se kao krivično djelo, jedna je od novina koje su predviđene novim izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku RS-a. Kazne koje su zaprećene kreću se od novčanih do tri, odnosno pet godine zatvora, potvrdila je ministrica pravde RS-a Gorana Zlatković na pres-konferenciji, nakon današnje sjednice Vlade RS-a.

Poslodavac, bez obzira da li u javnom ili privatnom sektoru, može da odgovara ukoliko je neopravdano izbjegao da plati tri plaće radnicima ili pričinio gubitak prava koji proističu iz neplaćenih doprinosa, a kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do pet godina, precizirala je ministrica pravde RS-a.

Ona pojašnjava da je prilikom izrade ovog zakona, koji će u formi nacrta, biti upućen na razmatranje u entitetski parlament, uvažen zahtjev Saveza sindikata da se neisplaćivanje zarada tretira kao krivično djelo, u smislu zaštite prava radnika.

Zlatković ističe da će krivično djelo također biti i nepridržavanje ugovora o radu, radnog vremena, odmora, godišnjeg odmora, zašite žena, trudnica..., kao i zloupotreba u postupku javnih nabavki.

Ministrica Zlatković precizira da će se ove izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku uputiti u javnu raspravu, s ciljem da se što bolje sagleda ova problematika.
0
online

User avatar
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Reactions: 14452
Posts: 57007
Joined: 02 Dec 2011, 23:48
Location: Na cekanju
Zodiac:
Status: Offline

Re: Novi zakon: Neisplaćivanje plaća u RS je kažnjivo djelo

Post by Julia-Klara » 06 Dec 2012, 15:38

nadam se da ce ovo biti kako zamisljaju
0
Ja ne svijetlim, ja sijevam!

User avatar
Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma
Reactions: 1897
Posts: 11220
Joined: 22 May 2011, 10:40
Status: Offline

Re: Novi zakon: Neisplaćivanje plaća u RS je kažnjivo djelo

Post by Konsultant » 06 Dec 2012, 18:25

isto ko i sa porezom, nahebu oni koji nisu u talu sa vlasti.
0

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Reactions: 10940
Posts: 86449
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Status: Offline

Re: Novi zakon: Neisplaćivanje plaća u RS je kažnjivo djelo

Post by Krokodil Behko » 06 Dec 2012, 21:58

Pa šta fali da nahebu privatnici koji neće da plate plate radnicima?
0
online

Post Reply

Return to “Posao & Ekonomija”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests