Turska

Dešavanja u svijetu

Moderator: Krokodil Behko

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Reactions: 11839
Posts: 87744
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Status: Offline

Re: Turska

Post by Krokodil Behko » 06 Mar 2020, 10:35

To neće trajati, jer Turska nadrasta tu regiju, u svakom smislu i tijesno joj je, u političkom kontekstu. Pored tolikog rasta, neki gomilaju probleme oko njih: Iranski tzv. muslimani, Kurdi, Aleviti, izrael, migranti, nestabilni Irak, razne sunitski fanatici isl..
0
online

User avatar
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Reactions: 11907
Posts: 64758
Joined: 28 Nov 2015, 20:04
Location: Sex i rock and roll
Mood:
Status: Offline

Pobjeda Osmanlija na Čanakalama

Post by Mutevelija » 18 Mar 2020, 13:26


Bitka kod Galipolja (turski: Çanakkale Savaşı), poznata kao Bitka kod Čanakkalea ili Kampanja kod Galipolja jest vojna kampanja koja se desila se na turskom poluostrvu Galipolje, tokom Prvog svjetskog rata, u periodu između 25. aprila 1915. i 9. januara 1916. godine. Mjesto održavanja bitke bilo je veoma važno poluostrvu u sastavu tadašnjeg Osmanlijskog Carstva a osiguravalo je kontrolu nad pomorskim putem ka Ruskom carstvo, jednom od saveznika u Prvom svjetskom ratu. Sa namjerom da ga stave pod svoju kontrolu, ruski saveznici, ujedinjene snage Britanskog carstva i Francuske pokreću amfibijsku operaciju na poluostrvo sa ciljem napredovanja a potom i zauzimanja tadašnjeg turskog glavnog grada Carigrada (današnjeg Istanbula).[1] Pomorski napad je odbijen a poslije osam mjeseci borbi i ogromnih žrtava na obe strane, invazivne snage su povučene u Egipat.

Pokušaj je bio neuspješan i u cijeloj bici poginulo je, kako se procjenjuje, oko 131.000 vojnika, dok ih je ranjeno 262.000.

Kampanja je bila jedina velika osmanlijska pobjeda u ratu. U Turskoj se bitka smatra presudnim momentom u historiji nacije, kao događajem u konačnoj odbrani onoga što je od ogromnog carstva ostalo u momentu kada je bilo izloženo višestrukim napadima saveznika. Pobjeda na Galipolju je utrla put turskom ratu za nezavisnost, konačnom razbijanju teritorijalnih aspiracija susjednih država i proglašenju Republike Turske, osam godina kasnije, sa Mustafom Kemalom kao predsjednikom.

U turskim izvorima ova se bitka zove Çanakkale Savaşları (Bitka kod Çanakkalea, prema gradu Çanakkaleu na južnoj, azijskoj strani Dardanela), dok se u američkim izvorima zove Dardanelles Campaign. U Francuskoj, Australiji i na Novom Zelandu bitka se jednostavno zove Gallipoli.
0
Šutnja je zlato.

User avatar
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Reactions: 11907
Posts: 64758
Joined: 28 Nov 2015, 20:04
Location: Sex i rock and roll
Mood:
Status: Offline

Bošnjačka žrtva na Galipolju – Čanakkale: 15 700 Bošnjaka se borila za Halifat

Post by Mutevelija » 18 Mar 2020, 13:34

Image
Image
pomenute bitke imaju značajno mjesto u historiji Turske, jer osvajanjem poluotoka Galipolje Saveznici, predvođeni Britanskim carstvom, bi bili u mogućnosti nastaviti put sve do Istanbula i izbaciti Osmanlije iz tadašnjeg glavnog grada spomenute zemlje. Time bi i Turska, kao i mnoge zemlje tog dijela svijeta, potpala pod kolonijalni jaram.
"
Zapravo, ujedinjene snage Britanskog carstva i Francuske su povele bitku u namjeri da zauzmu Istanbul i tako uspostave kontrolu nad strateški bitnim moreuzima Bosforom i Dardanelima.

U bici su učestvovali vojnici iz britanskih kolonija poput Australije, Novog Zelanda, Indije... što se kasnije često smatrao razlogom neuspjeha Saveznika na Galipolju, gdje je poginulo, kako se procjenjuje, 131.000 vojnika, dok je ranjeno 262.000. Međutim, kasnijim istraživanjima utrvrđeno je kako su razlozi neuspjeha greške komandanata, ali i velika želja Turaka, Bošnjaka, odnosno svih naroda tadašnjeg Osmanskog carstva da brane svoju domovinu.

Naime, nakon početka Bitke na Čanakaleu građani iz svih dijelova Osmanskog carstva, kao i državljani onih zemalja koje su ranije bile u sastavu Carstva, uputili su se na bojno bolje kako bi se ''borili za svoju domovinu i vjeru''.
Image

U bici su tako, osim Turaka, učestvovali Bošnjaci, Kurdi, Čerkezi i drugi koji su tada živjeli pod Osmanlijama.

Tursku vojsku je predvodio sam osnivač moderne Turske, njen prvi predsjednik, otac nacije Kemal Ataturk, koji je svoj vojni ugled i stekao upravo na bojnom polju kod Galipolja.

Prema nezvaničnim informacijama, na Galipolju je u borbi za Osmansko carstvo stradalo najmanje 15 hiljada Bošnjaka o čemu svjedoče i njihovi mezari i nišani na Čanakaleu.

- Šta se desilo 18. marta 1915. godine?

U jutarnjim satima iščekivali su se napadi. Oko 12 sati istog dana, tri turske tabije (tur. – utvrde) su mnogo oštećene, a bombardovane su i ostale tabije.

Na koncu je 18 savezničkh ratnih brodova uspjelo preći kroz Dardanele. To je bio dio taktičke zamisli Osmanske vojske. Plan je bio da, čim Saveznici budu u dometu njihovih oruđa, započnu napad. Tako je su se ratni brodovi Saveznika sve više približavali, a Osmanlije jačale.

Ipak, snage Saveznika su se približile Čanakaleu na sedam kilometara. To su bili najžešći trenutci cijele bitke.

Francuski ratni brod 'Gaulois' bio je razbijen tokom turskih bombardiranja Drugi francuski brod, 'Bouvet' naišao je na podvodnu minu i potonuo sa 639 članova posade.

Također, ratni brodovi 'Suffren' i 'Gaulois' su imali istu sudbinu. Istog dana na podvodne mine naišli su i 'Irressistible', 'Inflexible' i 'Ocean'.

Oko 17.30 sati britanski admiral John De Robeck, izgubivši tri broda, a još toliko ih je oštećeno, odlučio se na povlačenje. Nakon poraza na moru Saveznici su doživjeli sličnu sudbinu i tokom žestoke kopnene bitke.

- Bošnjaci u Čanakaleu

Tokom Prvog svjetskog rata protiv Osmanlija su ratovali vojnici sa svih sedam kontinenata. Pritisnuti silinom udara Osmanlije su potražile spas na Balkanu, animirajući balkanske dobrovoljce, mahom Bošnjake i Albance, da im pomognu.

Na hutbama tokom džuma-namaza, redovne molitve petkom, muslimani su pozivani na učešće u ovoj bici ''u kojoj se cijeli svijet borio protiv Osmanlija'', odnosno tadašnjeg najvećeg predstavnika Islama.

Tako su se muslimani iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova, Albanije i Sandžaka priključili ostalim učesnicima povijesne bitke.

Po nekim izvorima oko 15 hiljada, a po drugim više od 20 hiljada Bošnjaka je učestvovalo u ovoj bici, a više stotina njih je poginulo, odnosno postalo šehidima.

Današnji dan predstavlja jedan od najvažnijih datuma u Turskoj. U svim gradovima se organiziraju razne manifestacije u znak sjećanja na šehide."
1
1 Image
Šutnja je zlato.

Post Reply

Return to “Svijet”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest