Presuda šefovima zloglasne Herceg Bosne

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderator: Krokodil Behko

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Reactions: 2885
Posts: 75292
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Status: Offline

Re: Presuda šefovima zloglasne Herceg Bosne

Post by Krokodil Behko » 25 May 2018, 16:40

Porodice ubijenih u Vranici: Zločincima sude oficiri HVO-a, grupa iz HNS-a prijeti svjedocima


Image

Punih 18 godina Mostar i porodice ubijenih su u iščekivanju konačne pravde za žrtve iz Vranice. Glavna rasprava je zaključena, a završne riječi zakazane su za početak juna.
Mate Aničić, Ivan Škutor i Erhard Poznić su optuženi za ubistvo 13 pripadnika Armije RBiH. Optužnica nekadašnje pripadnike Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) tereti za ratni zločin počinjen nad civilima i ratnim zarobljenicima.

Pripadnici HVO-a zarobili su u maju 1993. godine u komandi Četvrtog korpusa ARBiH u zgradi “Vranica” u Mostaru 13 pripadnika Armije. Svi su ubijeni, a za tijelima trojice još uvijek se traga.

Fahir Penava, muž Azre Penave, predstavnice porodica ubijenih pripadnika Armije BiH u zgradi “Vranice”, prije 25 godine odveden je u nepoznato. A njegova sudbina i mjesto gdje mu se nalaze posmrtni ostaci bili su nepoznati punih 15 godina.

Azra Penava za Vijesti.ba kaže da se trenutno pripremaju završne riječi od strane punomoćnika oštećenih, odnosno advokata Edine Rešidović.

- Završne riječi iznosi tužioc, Edina Rešidović i odbrana optuženih. Ovo je četvrti put -proces pred Kantonalnim sudom Mostar po optužnici za ratni zločin počinjen maja 1993. godine na Mašinskom fakultetu, današnjem Strojarskom fakultetu, u Mostaru. Počinjenj je nad civilima i ratnim zarobljenicima iz Komande četvrtog korpusa. Optužnica je podignuta u decembru 1999. godine , a optuženi su Željko Džidić zvani Džida, Mate Aničić , Ivan Škutor i Erhad Pozbić zvani Šapa – svi iz Mostara. Prvooptuženi Željko Džidić je u bjekstvu od 2011. godine, u Hrvatskoj je, za njim je izdata potjernica od strane nadležnih državnih organa, te zbog toga ovaj četvrti put se suđenje vrši po razdvojenoj optužnici ,odnosno proces se vodi protiv ostale trojice iz optužnice, kaže Penava.
Image
Dodaje da oštećene porodice podržavaju rad tužioca i Suda u utvrđivanju istine o učinjenom ratnom zločinu i osudi počinioca zločina. Penava kaže kako Sud ima čvrste i nepobitne dokaze šta se dešavalo u zgradi Mašinskog fakulteta.

Pitali smo je i kako komentira činjenicu da optuženima sudi bivši oficir HVO-a Marin Zadrić.

- Marin Zadrić je predsjednik sudskog vijeća koje sudi po optužnici optuženima Mati Aničiću i ostalim.U sudskom vijeću je i sudija Danijela Dalipagić Rizvanović kćerka poznate advokatice iz Mostara Nade Dalipagić. Sudsko vijeće su i članovi porote Marija Hajrović, Ramiz Salihović i Verica Kresojević. Znači da presudu ne donosi samo Marin Zadrića, kaže Penava i dodaj:

- Što se tiče činjenice da je Marin Zadrić bivši oficir HVO vojske moram napomenuti da je po optužnici sudio i sudija Mladen Jurišić - predsjednik vijeća, a bio je vojni tužilac HVO 1993. godine kada je zločin učinjen. Pod njegovim predsjedavanjem vijeće je dva puta donosilo oslobađajuću presudu jer ih je Vrhovni sud po žalbi poništava i vraćao na ponovno suđenje u Mostar. Mladen Jurišić je kasnije radio i kao član VSTV.

Dodaj da je treću oslobađajuću presudu izrekao sudija Slavko Pavlović koju je takođe Vrhovni sud po žalbi tužioca poništio i vratio na ponovno suđenje u Kantonalni sud Mostar.

- Danas je Slavko Pavlović sudija Vrhovnog suda.Oštećene porodice su se žalile VSTV zbog oduglovačenja i tendecioznog, svjesnog i smišljenog postupanja Kantonalnog suda Mostar u neosudi ratnog zločina u ovom predmetu.O svemu ovome obavijestili smo i Haško tužiteljstvo jer je ono ovaj predmet vratilo na rješavanje u Kantonalni sud Mostar , kaže Penava.

Ona kaže da je poslije svih ovih spoznaja i reagovanja Vrhovnog suda , poslije toliko godina čekanja na pravdu i osudu zločina uvjerena da će pravda i osuda kad tad doći jer djela ratnog zločina ne zastarijevaju.

PItali smo je i da prokomentira objavljenuprijau FUP-a koja je proslijeđena Tužilaštvu BIH, a iz koje je vidljivo da organizovana grupa pod pokroviteljstvom HNS-a vrši uticaj na svjedoke.

- Informaciju je dao FUP, a Mostarci znaju šta ko radi, u Mostaru je sve poznato pa i to da postoji nevladina organizacija HNS koja koristi sve metode kako bi zaštitila učesnike UZP. Nika Pinter je državljanin druge države i zna se da je boravila kao stranac u Mostaru i zna se šta je radila u Mostaru . Svaki poziv upućen svjedoku za svjedočenje biva saopšten kod nadležnih u Uredu za pravnu pomoć optuženim pripadnicima HVO, odnosno voditelju ureda Ježi (op.a. Zvonko Vidović) . Ježa ima sopstveni interes da se prikrije istina o zvjerskom djelovanju ubijanju na Mašinskom fakultetu u Mostaru koji se danas zove Strojaraski fakultert, kaže Penava i dodaje:

- Sestra od jednog optuženog također je u funkciji spoznaje Ureda pravne pomoći kome je poslata pozivnica. Svjedoci hrvatske nacionalnosti moraju šutiti jer im neće biti mjesta ni u crkvi niti džamiji, bar tako kažu.

N.H.

(Vijesti.ba)
0
online

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Reactions: 2885
Posts: 75292
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Status: Offline

Re: Presuda šefovima zloglasne Herceg Bosne

Post by Krokodil Behko » 14 Jun 2018, 10:19

BEŠLIĆ ZABRANIO BAJRAM-NAMAZ U LAKIŠIĆA HAREMU: Bošnjake iz Mostara uputio u Sjeverni logor


Image

Odbijen je zahtjev Medžlisu Islamske zajednice Mostar u BiH za klanjanje Bajram-namaza na lokalitetu Lakišića harema iza bivše Robne kuće Hit.Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Mostar Ramiz Jelovac, obavijestio je Policijsku upravu Mostar o namjeri te zatražio poduzimanje odgovarajućih mjera iz njihove nadležnosti. Obavijest je otišla i Gradskoj upravi. Iz kancelarije gradonačelnika, tvrdi Jelovac, dan nakon toga došao je odgovor da treba podnijeti zahtjev za zauzimanje javne površine, što su i učinili, prenosiFaktor.Međutim, u odgovoru Jelovcu iz PU, obrazloženo je da je potrebna saglasnost gradonačelnika za javno okupljanje, pozivajući se na Odluku o određivanju lokacije za organizirano okupljanje građana Grada Mostara. Naime, tom Odlukom kao mjesto okupljanja građana određeni su stadion i prostor u Sjevernom logoru.- Bešlić nas svodi na demonstrante, pošto su demonstracije i protesti dozvoljeni tamo gdje je on dozvolio, u Sjevernom logoru i Rodoču - kazao je Jelovac.Bajram-namaz na području Medžlisa IZ Mostar klanjat će se u 22 džemata, odnosno u 41 džamiji.Centralna manifestacija klanjanja Bajram-namaza za područje Mostara bit će upriličena u Univerzitetsko sportsko rekreativnom centru "Midhat Hujdur Hujka" u Sjevernom logoru.Bajram-namaz će predvoditi glavni imam Medžlisa IZ Mostar mr. Dino ef. Maksumić.Sabah-namaz klanjat će se u 4 sata i 27 minuta, a Bajram-namaz u 5 sati i 42 minute.Drugog dana Bajrama posjetom šehitlucima biće obilježen Dan šehida. Centralni program tim povodom održat će se na mostarskim Šehitlucima u 9 sati.
0
online

Post Reply

Return to “Politika u BiH”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests