Nove stranke

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderator: Krokodil Behko

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Reactions: 10485
Posts: 85729
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Status: Online

Re: Nove stranke

Post by Krokodil Behko » 29 Jun 2019, 10:31

Danas će Komesar biti službeno odsutan s foruma.Pročitajte proglas Pokreta SPD-a koji se osniva danas: Organizacija koja će postati stranka


Image

U Sarajevu će danas biti održana osnivačka Skupština Pokreta socijalne pravde i demokratije na kojoj će biti imenovano i Predsjedništvo SPD-a.
Kako saznajemo Inicijativni odbor je utvrdio tri tačke dnevnog reda, a to su: Prijedlog dokumenta o uspostavi Pokreta, Prijedlog Proglasa pokreta i odluka o imenovanju Predsjedništva Pokreta SPD-a.

Među najistaknutijim osobama koje se dovode u vezu sa Pokretom SPD-a su Ivo Komšić, Zlatko Lagumdžija, Enes Karić, Hasan Muratović, Hakija Meholjić i mnogi drugi iz javnog i političkog života.

U opisu Pokreta socijalne pravde i demokratije kaže se da predstavlja i izražava stavove organizacija i pojedinaca iz svih sfera javnog i političkog života, s ciljem promocije, očuvanja i jačanja države Bosne i Hercegovine i njenih institucija, kao cjelovite, suverene, nezavisne, međunarodno priznate države, utemljene na vladavini prava, u kojoj pojedinac ima sva prava i slobode koje su proklamovane Općom Deklaracijom o ljudskih pravima Ujedinjenih nacija i Konvencijom o osnovnim ljudskim pravima i slobodama Vijeća Europe.

Pokret će, kao široka društvena i politička platforma, djelovati dok drugačije ne odredi Skupština Pokreta, a kako saznaje Klix.ba Pokret SPD-a će se do lokalnih izbora transformisati u političku partiju.

U nastavku pročitajte Proglas koji će biti usvojen na današnjoj osnivačkoj skupštini.

"Bosna i Hercegovina se, od Daytonskog sporazuma do danas, nije nalazila u težoj političkoj i sigurnosnoj situaciji. Nakon općih izbora koji su održani prije devet mjeseci još se nije formirala izvršna vlast na državnoj i federalnoj razini.

Zaustavljene su reforme i procesi približavanja države euroatlanskim integracijama. Etnonacionalističke stranke istrajavaju na daljnjim podjelama društva i države i svojim ucjenjivačkim zahtjevima blokiraju i onaj dio vlasti koji se formirao. Zakoni se ne donose, privredom vlada stihija, socijalno stanje građana je sve lošije, mladi ljudi napuštaju zemlju. Beznađe je opće društveno stanje. Susjedne države se sve direktnije miješaju u unutarnje prilike naše zemlje i krše Daytonski sporazum. Predstavnici međunarodne zajednice u našoj zemlji, čak i oni s aktivnim mandatom, ne čine ništa da to zaustave.

U takvim okolnostima, u Sarajevu je, 29.juna 2019.godine, održana Osnivačka skupština Pokreta socijalne pravde i demokatije ( Pokret SPD ) s ciljem formiranja snažne društvene platforme za promjenu toga stanja.

U Pokret su uključene, preko svojih delegata, političke organizacije i organizacije civilnog društva, te pojedinci iz javnog i političkog života BiH.

Načela na kojima će Pokret djelovati su: očuvanje i jačanje države BiH i njenih institucija, kao cjelovite, suverene, nezavisne, međunarodno priznate države, utemeljene na vladavini prava i zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda, proklamiranih UN Poveljom o ljudskim pravima i Konvencijom o osnovnim ljudskim pravima i slobodama Vijeća Evrope; antifašizam, demokracija, sloboda vjere i uvjerenja, sekularizam države i bogatstvo raznolikosti našega društva;
promocija temeljnih ideja i principa socijaldemokracije kao političke ideologije koja može integrirati bh. društvo i državu i očuvati njihov multietnički karakter;
socijalna pravda, solidarnost i zaštita najugroženijih društvenih slojeva;
evropske vrijednosti kao putokaz reformama koje vode BiH u euroatlanske integacije; jačanje povjerenja u državu kod mladih, kako bi svoje znanje i stvaralaštvo stavili u funkciju napretka zemlje, njenog izlaska iz stagnacije i politčkih blokada.

Krajnji cilj djelovanja pokreta je ujedinjenje ljevice u BiH, kao jedinstvene i snažne političke organizacije socijaldemokratske provenijencije.

Pokret ima, osim Skupštine, Predsjedništvo koje bira Skupština i koje predstavlja Pokret u domaćoj i međnarodnoj javnosti. Predsjedništvo bira predsjedavajućeg i sekretara Pokreta.

Pozivamo poličtike organizacije, organizacije civilnog društva i pojedince, da pristupe Pokretu i tako formiraju široku društvenu platformu za objedinjavanje ljevice u BiH, borbu protiv rastućeg etnonacionalizma, za izlazak BiH iz političkih blokada i ekonomske zaostalosti", navedeno je u proglasu.
0
online

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Reactions: 10485
Posts: 85729
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Status: Online

Re: Nove stranke

Post by Krokodil Behko » 08 Sep 2019, 09:26

A nakon tih socijaldemokrata iznad, osnovala se još jedna socijaldemokratska stranka u Tuzli, ili sam ja bar tako razumio, da su oni nešto drugo :hm


Sad imamo 6 (šest) socijaldemokratskih stranaka u BiH (sve u FBiH), ako tu računamo i građanski savez.

A žiku šta na sve to kaže osnivač zadnje stranke :plavi

ENVER BIJEDIĆ "Danas smo napravili prvi korak ka ujedinjenju ljevice"!
1
1 Image
online

User avatar
storm
Urednik foruma
Urednik foruma
Reactions: 25779
Posts: 71111
Joined: 16 Oct 2013, 12:19
Status: Offline

Re: Nove stranke

Post by storm » 08 Sep 2019, 09:52

Krokodil Behko wrote:
08 Sep 2019, 09:26
A nakon tih socijaldemokrata iznad, osnovala se još jedna socijaldemokratska stranka u Tuzli, ili sam ja bar tako razumio, da su oni nešto drugo :hm


Sad imamo 6 (šest) socijaldemokratskih stranaka u BiH (sve u FBiH), ako tu računamo i građanski savez.

A žiku šta na sve to kaže osnivač zadnje stranke :plavi

ENVER BIJEDIĆ "Danas smo napravili prvi korak ka ujedinjenju ljevice"!
Cuj logike, a udrobili se isto stara zemicka :oo
Samo da je biti predsjednik nečega...
1
1 Image
Habibi ya nour el-ain..

User avatar
dadojović
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Reactions: 3810
Posts: 4272
Joined: 12 Aug 2018, 14:01
Zodiac:
Status: Offline

Re: Nove stranke

Post by dadojović » 08 Sep 2019, 09:57

Ovi izgleda kao pravaši u HR, svako malo nova pravaška stranka nikne i onda se rascjepi na nove tri stranke a svi skupa na izborima ne dobiju 1% glasova. Zapravo, većina tih stranaka dobije toliko glasova da ispadne da nisu glasali ni sami za sebe ti sa njihovih lista.
0
MM "provali rimu za notornu laž, za duboki uzdah posustalog sna, rimu za tminu, i tišinu za dno dna" MM

User avatar
Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
The Good, the Bad and the Ugly
Reactions: 6747
Posts: 14836
Joined: 28 Sep 2010, 18:17
Status: Online

Re: Nove stranke

Post by Mister No » 08 Sep 2019, 11:22

Problem SDP-a su najveci uhljupi u BiH Magazinovic, Masic i Cengic.
Ta grupica neradnika i bandita upravlja SDP-om i Niksicem.
Njih je rodio Lagumdzija a oni su mu zabili noz u ledja i otpuhali iz stranke, bas kao sto je Lagumdzija nekada prije uradio N. Durakovicu.
Medjutim Lagumdzija (pored svih svojih mana) je vjerovatno najelitniji i najsposobniji politicar u BiH, a intelektom je mogao parirati "gromadi" od covjeka N. Durakovicu.
Ova trojica uslja nisu dostojni niti cistiti cipele prethodnicima Lagumdziji/Durakovicu.

Na prostoru TK-a postoji ogorcenost (opravdana) na politicko Sarajevo iz niza razloga.
Poznata je tvrdnja da politicari iz TK-a imaju svoju pamet do Karaule ali cim je predju postaje Sarajevska (ovo vrijedi za sve stranke).
Zbog te podanicke pameti zastupnika sa ovih prostora Tuzla i TK-a su totalno ostali osakaceni, pogotovo po pitanju putne infrastrukture, investicija ali i iz jos niza drugih razloga.

Ako i neke stranke tipa SDA svoje glasove "kupe" sirom BiH za SDP se zna da mu je glavno biracko tijelo u Tuzli i na prostoru TK-a.
Odatle je jos veci revolt u SDP-u, jer je SDP na prostoru TK-a bio pobjednicka stranka, dok sarajlijice koje inace nisu osvojile nista, SDP-u Tuzla odredjuju hoce li ili nece u vlast, i sa kim moze ili ne moze da koalira.

Enver Bijedic je bio predsjednik kantonalnog odbora SDP-a i nije uopce omiljen ovdje, jer se vezuje za neki kriminal oko gradnje zgrada u Tuzli, ali kakav god da je ima veci broj osvojenih glasova nego svi u Sarajevu zajedno.
Stvorila se situacija u kojoj je doslo govance sarajevsko, koje nije osvojilo ni pola glasa, da diriguje Bijedicu sta da radi.

Sta ce biti na iducim izborima sa SDP-om vrlo je upitno??
Narod po inerciji glasa uglavnom za stranke a ne za pojedince.
Ocito je da sve stranke izasle iz ovih velikih ubrzo postanu minorne (A-SDA, Stranka za BiH, UBSD itd.).
Medjutim revolt na TK-a je veliki i SDA je vec dobro napukla nastankom PDA. Sada puca SDP stvaranjem ovog novog pokreta SDP-a.

I SDA i stari SDP kontrolisu sarajlijice, ali ove dvije nove stranke nece.
Iako su to uglavnom isti ljudi, u svim strankama, sigurno je da ce voditi politiku koja ce zastupati interese Tuzle a ne uhljupa iz Sarajeva.

Nadam se njihovoj koaliciji.

Amin!
1
1 Image

User avatar
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Reactions: 3493
Posts: 22807
Joined: 09 Dec 2012, 16:58
Location: NORDPOL
Zodiac:
Status: Offline

Re: Nove stranke

Post by Pasaga » 08 Sep 2019, 15:38

Dobra analiza...reklo bi se.
Zamjeram ti za Laguma.
Cova je unistio sve sto moze da inicira na socijal-demokratiju.
Nevjerovatno drzak i bezobrazan tip,bez ikakve odgovornosti za Drzavu i narod.
Ublehas,profesionalac,stara skola.
Daleko mu kucica ... :p
0
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Post Reply

Return to “Politika u BiH”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests