Stručnjakinja za robotiku Maja Hadžiselimović: Zeničanka ruši predrasude

Aktuelnosti

Moderators: Urednik foruma, VIP

Post Reply
User avatar
Rum
Urednik foruma
Urednik foruma
Reactions: 4138
Posts: 36308
Joined: 17 Oct 2010, 17:29
Contact:
Status: Online

Stručnjakinja za robotiku Maja Hadžiselimović: Zeničanka ruši predrasude

Post by Rum » 14 Jun 2018, 18:12

Image

Mlada i uspješna Zeničanka Maja Hadžiselimović jedna je od rijetkih žena čija je specijalnost robotika i to ne samo u BiH, nego i u svijetu.

Radoznala je i marljiva, bavila se šahom, bila je član Omladinskog hora, završila je nižu muzičku školu, a posebnu pažnju posvećuje volonterizmu. U razgovoru za Radiosarajevo.ba ističe da je najviše ponosna na volontiranje na Tajvanu gdje je radila kao učiteljica engleskog jezika u jednoj lokalnoj osnovnoj školi i vrtiću, te da ju je ovo iskustvo posebno obogatilo.

Hadžiselimović je članica UO fondacije “BH Futures Foundation” gdje, kroz stipendije, mentorske programe i edukacije studenata, radi na stvaranju novih lidera BiH.

Trenutno je dio tima automobilskog giganta BMW.

Studirala je na nekoliko univerzitetta, a do Augsburga je stigla preko Sarajeva, gdje je završila Elektrotehnički fakultet, zatim Maribora - gdje je pohađala Fakultet elektrotehnike, računarstva i informatike, odakle odlazi u Novi Sad na Fakultet tehničkih nauka gdje stječe zvanje Master inženjera mehatronike. U Augsburgu je radila praktični dio svog master rada koji je kao projekat ušao među šest finalnih za Inovaciju godine u 2016. godini.

Poslije toga, govori Hadžiselimović, posvetila se razvijanju Human-robot collabration aplikacije koja uključuje blisku saradnju sa ljudima.

Radiosarajevo.ba: Nedavno ste boravili u Kini, kojim povodom?

„Razlog odlaska u Shenyang je razvoj robotske aplikacije za BMW. Shenyang je poznat kao sjedište automobilske industrije u toj zemlji i, vidjeti radnu kulturu Kine i raditi projekat za jednu ovako prestižnu kompaniju, za mene je neprocjenjivo iskustvo. Vratila sam se s pozitivnim utiscima, iako sam na terenu ponovo bila jedina žena. Veselim se i sljedećem projektu za BMW, u julu u Americi.“
Image
Radiosarajevo.ba: Raditi za BMW i slične kompanije nije mala stvar. Kako Vam je to pošlo za rukom?

“Obrazovanje je moja najveća investicija, ali najvećim odricanjem smatram odvojenost od porodice. Porodica i prijatelji su me uvijek podržavali u mojim željama i kada uhvatim par minuta na terenu u BMW-u, Audiju ili drugim firmama volim se sjetiti srednjoškolskih dana. Uporedim sebe tada i sada, pa samu sebe pohvalim i slatko se nasmijem."

Radiosarajevo.ba: Dakle, obrazovanje i to ono koje nikada ne prestaje, za Vas je na prvom mjestu i dotičemo se te teme upravo u vrijeme kada mnogi mladi stoje na raskršću izmedju srednje škole i fakulteta. Koja je Vaša poruka mladima?

“Da vjeruju u sebe i da ne dozvole da ih bilo kakve priče i 'savjeti' odvrate od nauma da upišu željeni fakultet. Smeta mi kada vidim pasivnost kod naših studenata i odsustvo želje da se nauči bilo šta drugo, osim onog što se od njih traži na fakultetu. Znanjem moramo biti konkuretni na tržištu, ono je investicija koja ne može propasti. Postoji toliko stipendija, praksi, prilika za volontiranje da je šteta ne iskoristiti sve to. Pasivnost je najgore što se može desiti mladima.”

Radiosarajevo.ba: Svakako, tu je i sveprisutna dilema otići ili ostati u BiH?

“Napuštanje svoje zemlje nekada i nije trajno riješenje, ali persprektivni pojedinci ne smiju dozvoliti da postanu žrtve okolnosti. Mladi mogu biti dio kritične mase koja bi, po povratku u BiH, pokrenula procese u pravom smjeru."

Radiosarajevo.ba: Baš onako kako ni Vi niste u potpunosti napustili BiH.

“Proces u koji sam ja odlučila da ulažem i posvetim svoje vrijeme je STEM edukacija djece i mladih gdje im kroz različite radionice i predavanja pričam o svom zanimanju. Hrabrim djevojčice da se odluče na STEM zanimanja bez obzira na reakcije okoline. Veliki sam prijatelj inicijative „IT Girls“ gdje s djevojčicama pričam o svom poslu. Želim da ih motiviram i da na pojedine fakultete ne posmatraju kao 'muški' posao."

Radiosarajevo.ba: Vratimo se Vašoj profesiji. Otkud robotika u Vašem životu?

“Kao dijete voljela sam s tatom gledati futurističke filmove, roboti su mi uvijek bili cool. Mnogi članovi moje porodice se bave nekom vrstom inženjerstva. Činjenica da je to prilično nezastupljeno i nepopularno u našoj zemlji je bila motivacija više da ne odustajem od te želje. Njemačka je, zaista, zemlja koja pruža najbolje iz oblasti robotike i automobilske industrije."
Hadžiselimović: Umjetnom inteligencijom do produženja radnog vijeka - undefined

Hadžiselimović: Umjetnom inteligencijom do produženja radnog vijeka

Radiosarajevo.ba: Jeste li kao žena nailazili na svojevrstan otpor kolega, ili da se našalimo, vjeruju li ljudi robotu kojeg programira žena?

“Kolege se uglavnom pozitivno iznenade kada im se na uvodnom sastanku za projekta kao programer robota pojavi žena. Mnoge kolege me onda drugim kolegama, onako s ponosom, predstave kao 'lady robot'. Predrasude postoje, dosta puta mi se na predstavljanju neke aplikacije obrate pitanjem: 'Vi ste vjerovatno iz marketinga?', ili nakon što im objasnim kako radi aplikacija pitaju: 'Mogu li razgovarati sa nekim ko je programirao ovog robota?'. Kasnije se obično postide svojih predrasuda. Nedavno mi se desilo da, kada sam rekla da radim projekt za BMW, mislili su da radim kao hostesa na predstavljanju automobila .“

Radiosarajevo.ba: Na kojoj umjetnoj inteligenciji ste do sada radili, u koje svrhe služi?

„Na umjetnoj inteligenciji radim kroz razvoj industrijskih egzoskeleta.To su uređaji koji radnicima omogućavaju kvalitetnija radna mjesta tako što mogu da podižu predmete sa manje opterećenja na leđima što ih na kraju štiti od povreda."

Radiosarajevo.ba: Da li je opravdana bojazan da je zlopupotreba umjetne inteligencije prijetnja čovječanstvu?

„Kada budemo mogli tačno da definišemo svijest te istu budemo u mogućnosti da programiramo, bićemo u problemu. Svjedočimo danas robotu Sophia koji tečno vodi razgovore sa ljudima, pa nije ni čudo što se mnogi tako zapitaju. Međutim, ukoliko se na vrijeme pobrinemo da svedemo na minimum zloupotrebe umjetne inteligencije, možemo se nadati da će se kvalitet naših života sa razvojem iste poboljšavati."

Radiosarajevo.ba: Dokle je, zaista, stigla nauka i tehnologija?

„Teško pitanje. Različite aplikacije, uređaji nam prikupljaju informacije koje su nam korisne za svakodnevni život i na koje sada ne moramo trošiti dodatno vrijeme. Svjedočimo i strahu da će nas roboti i softverski programi zamijeniti u mnogim poslovima. Mislim da će se to desiti, ali ne mislim da je to nešto loše. I u prošlosti smo imali primjere automatizacije nekih poslova (bankomati) pa i dalje ima posla u bankama. Razvoj tehnologije i nauke će zasigurno progutati neke poslove, ali će stvoriti i nove, to je neminovno.“

[img]Radiosarajevo.ba: Čemu se možemo nadati u bliskoj budućnosti, čime ćemo 'baratati', a da toga danas nismo svjesni?

„Da, baš tako. Da je neko rekao prije dvadeset godina da ćemo zarađivati snimajući videa za Youtube ili Instagram, imati zanimanje „influenser“, niko mu ne bi vjerovao. Robotika će utjecati na svijet kao što je to svojevremeno internet uradio. Industrijski egzoskeleti, također dio su budućnosti. Mogu se koristiti i van industrije, za utovaranje prtljaga na aerodromu ili u kliničkim centrima i ovakvi uređaji će biti potrebni kako bi se produžio radni vijek. Zasigurno će i informacione tehnologije kroz povezivanje enormnih količina uređaja u jednu mrežu dovesti do optimizacije vožnje do posla i nazad i dalji razvoj pametnih kuća, farmi, prevoza, gradova..."

Radiosarajevo.ba: Na kraju ne zaboravimo da ni Vi ne zaboravljate odakle potječete.

“Prošle godine imenovana sam za nacionalnog koordinatora BiH za inicijativu Evropske sedmice robotike. U novembru, zajedno s kolegom Aleksandrom Mastilovićem uspjela sam pronaći partnere i pojedince širom BiH koji su bili spremni da organizuju događaje koji bi Evropi pokazali kako i mi imamo mlade zainteresovane za STEM edukaciju i robotiku koji mogu znanjem konkurisati kolegama na svjetskoj razini. Ove godine očekujemo bar duplo prijavljenih događaja. "


Image
1
1 Image
Kako dođavola čovek može da uživa u tome da ga u pola sedam ujutru probudi budilnik, da skače iz kreveta, oblači se, jede na silu, sere, piša, pere zube i kosu i bori se sa saobraćajem, a sve kako bi došao na mesto gde u suštini zarađuje mnogo novca za nekog drugog, i još traže od njega da bude zahvalan za priliku da to čini?“

User avatar
lejlamo
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Reactions: 781
Posts: 924
Joined: 23 Feb 2018, 18:17
Status: Offline

Re: Stručnjakinja za robotiku Maja Hadžiselimović: Zeničanka ruši predrasude

Post by lejlamo » 14 Jun 2018, 18:15

Vidi Maje i dobrih gojza.
Fino. Girl power.
0
Last edited by lejlamo on 14 Jun 2018, 18:18, edited 1 time in total.
Volim što sam Ero...s kamena i drače..Ko poskok što skače...

User avatar
Chloe
Forumašica godine
Forumašica godine
Reactions: 4905
Posts: 45709
Joined: 18 Dec 2015, 11:40
Status: Online

Re: Stručnjakinja za robotiku Maja Hadžiselimović: Zeničanka ruši predrasude

Post by Chloe » 14 Jun 2018, 18:17

Spoj pameti i ljepote .... :srce

Aferim Majo, samo napred.
0
"Karakter mi je težak. Zato mi svako ne može biti prijatelj,
niti me može svako voljeti.
A ni ne treba!"

User avatar
Cvrle
Inventar foruma
Inventar foruma
Reactions: 3101
Posts: 5158
Joined: 14 Oct 2015, 15:08
Status: Offline

Re: Stručnjakinja za robotiku Maja Hadžiselimović: Zeničanka ruši predrasude

Post by Cvrle » 14 Jun 2018, 18:23

:inasab

Moja cura je isto zaljubljena u robotiku. Najbolja iz razreda, 4ta u Kantonu. Kad je radila zavrsno takmicenje ja se frapirala sta je imala za zadatak. Da napravi robota koji ce na daljinski da se pokrene, na odredjenom mjestu stane, u odredjeno vrijeme da se upale lampise i u odredjeno vrijeme da pocne pjevati.
Rekoh dijete drago sta ti je to :sok
Ipak njoj je tek 14 godina :rozi
3
1 Image 2 Image
"Ako se normalnost tumaci kao pripadanje vecini, onda ja nisam normalna."

User avatar
Chloe
Forumašica godine
Forumašica godine
Reactions: 4905
Posts: 45709
Joined: 18 Dec 2015, 11:40
Status: Online

Re: Stručnjakinja za robotiku Maja Hadžiselimović: Zeničanka ruši predrasude

Post by Chloe » 14 Jun 2018, 18:34

Super Cvrle :ok Aferim curici... kod nas je ta oblast zapostavljena.

Koju srednju će upisati?
0
"Karakter mi je težak. Zato mi svako ne može biti prijatelj,
niti me može svako voljeti.
A ni ne treba!"

User avatar
Podrinjac
Inventar foruma
Inventar foruma
Reactions: 590
Posts: 6731
Joined: 07 Jul 2014, 15:53
Status: Offline

Re: Stručnjakinja za robotiku Maja Hadžiselimović: Zeničanka ruši predrasude

Post by Podrinjac » 14 Jun 2018, 18:39

pu yebem ti nebo. Ima li ikakvog talenta u meni ? Tokmak sam za sve.
1
1 Image

User avatar
Cvrle
Inventar foruma
Inventar foruma
Reactions: 3101
Posts: 5158
Joined: 14 Oct 2015, 15:08
Status: Offline

Re: Stručnjakinja za robotiku Maja Hadžiselimović: Zeničanka ruši predrasude

Post by Cvrle » 14 Jun 2018, 21:09

Chloe wrote:
14 Jun 2018, 18:34
Super Cvrle :ok Aferim curici... kod nas je ta oblast zapostavljena.

Koju srednju će upisati?
Ima jos 9ti razred pa ako Bog da odlucila je elektrotehnicku smjer informatika
2
2 Image
"Ako se normalnost tumaci kao pripadanje vecini, onda ja nisam normalna."

User avatar
Mutevelija
Energetski vampir
Energetski vampir
Reactions: 2751
Posts: 36825
Joined: 28 Nov 2015, 20:04
Location: Gornji Trpkovići
Status: Offline

Re: Stručnjakinja za robotiku Maja Hadžiselimović: Zeničanka ruši predrasude

Post by Mutevelija » 14 Jun 2018, 23:27

:jupi moći ćemo prtiti kutije teške
0
...aha...........

User avatar
Melek
Inventar foruma
Inventar foruma
Reactions: 1130
Posts: 9710
Joined: 20 Jun 2013, 23:18
Status: Offline

Re: Stručnjakinja za robotiku Maja Hadžiselimović: Zeničanka ruši predrasude

Post by Melek » 14 Jun 2018, 23:41

Pa ovo je nevjerovatno!

U Zenici zive najbolji muslimani. Poznati su po uzgoju prelijepog cvijeca, njezi mostova i savrsenim fotografijama vodopada Kravice. Njihove su hanumme specijalistkinje u robotici, igraju saha bolje od Boze Dezulovica a uho za muziku im je nevjerovatno. Imaju i zeljezaru, koja svakog dana u svakom pogledu sve vise napreduje. Muslimani Zenice su pripadnici sunni sekte, koja je najbolja muslimanska sekta na Dunjnjaluku. Uzorni su fudbalski navijaci i njihov ezan daleko se cuje.
2
2 Image
Homogenizovan, formalizovan i zdonzovan sa strane, sa specijalnim katalizatorom.

User avatar
Chloe
Forumašica godine
Forumašica godine
Reactions: 4905
Posts: 45709
Joined: 18 Dec 2015, 11:40
Status: Online

Re: Stručnjakinja za robotiku Maja Hadžiselimović: Zeničanka ruši predrasude

Post by Chloe » 14 Jun 2018, 23:43

Cvrle wrote:
14 Jun 2018, 21:09
Chloe wrote:
14 Jun 2018, 18:34
Super Cvrle :ok Aferim curici... kod nas je ta oblast zapostavljena.

Koju srednju će upisati?
Ima jos 9ti razred pa ako Bog da odlucila je elektrotehnicku smjer informatika
:ok ... super ako imate. Kod nas je elektrotehnička škola, opća. Na cijelom kantonu. Moja srednja škola ( informatika) je bila zasebna, a ne smjer (isto govorim za naš kanton), godinama je nema što je za mene promašaj za "doba informatike", ali ... neka imamo armiju ekonomista, pedagoških smjerova i pravnika .... :love
0
"Karakter mi je težak. Zato mi svako ne može biti prijatelj,
niti me može svako voljeti.
A ni ne treba!"

User avatar
Cvrle
Inventar foruma
Inventar foruma
Reactions: 3101
Posts: 5158
Joined: 14 Oct 2015, 15:08
Status: Offline

Re: Stručnjakinja za robotiku Maja Hadžiselimović: Zeničanka ruši predrasude

Post by Cvrle » 14 Jun 2018, 23:55

Kod nas su uveli smjer informatiku prije par godina. Isto kao i ptt saobracaj. Zalosno je sto nemamo vise ponude za djecu, mislim na cijelu BiH, jer imamo potrncijal, talente i pametnu djecu ali samo stagniraju. Gimnazija je cini mi se sve.
0
"Ako se normalnost tumaci kao pripadanje vecini, onda ja nisam normalna."

User avatar
Mutevelija
Energetski vampir
Energetski vampir
Reactions: 2751
Posts: 36825
Joined: 28 Nov 2015, 20:04
Location: Gornji Trpkovići
Status: Offline

Re: Stručnjakinja za robotiku Maja Hadžiselimović: Zeničanka ruši predrasude

Post by Mutevelija » 14 Jun 2018, 23:58

Ja bio na seminaru u Tuzli i 90 % ljudi studenata i visokoobrazovanih :hihi sto traze posao i savjete za njih. Reko đe sam ja ovo zalutao.
Inače po statistikama imamo 440 000 nezaposlenih u BIH :zubi
2
1 Image 1 Image
...aha...........

User avatar
Chloe
Forumašica godine
Forumašica godine
Reactions: 4905
Posts: 45709
Joined: 18 Dec 2015, 11:40
Status: Online

Re: Stručnjakinja za robotiku Maja Hadžiselimović: Zeničanka ruši predrasude

Post by Chloe » 15 Jun 2018, 00:03

Porażavajući podaci Mute, poražavajući.
0
"Karakter mi je težak. Zato mi svako ne može biti prijatelj,
niti me može svako voljeti.
A ni ne treba!"

statebriga
Forumaš mjeseca
Forumaš mjeseca
Reactions: 396
Posts: 6818
Joined: 27 Mar 2016, 17:23
Status: Offline

Re: Stručnjakinja za robotiku Maja Hadžiselimović: Zeničanka ruši predrasude

Post by statebriga » 15 Jun 2018, 00:11

Čak sam od kolega iz Turske, koji su bili na razmjeni u Sloveniji, dobila komentar da i nisam baš ružna kao što su očekivali.


http://www.fondacijacure.org/index.php? ... cle_id=851

:123
0

User avatar
Mutevelija
Energetski vampir
Energetski vampir
Reactions: 2751
Posts: 36825
Joined: 28 Nov 2015, 20:04
Location: Gornji Trpkovići
Status: Offline

Re: Stručnjakinja za robotiku Maja Hadžiselimović: Zeničanka ruši predrasude

Post by Mutevelija » 15 Jun 2018, 00:22

Puno smaraju sa ovim vijestima.
" društvu da nismo ništa manje sposobne od muških kolega te da nam i šljem savršeno pristaje."

Pristaje i nekome ahmedija pa opet nije hodža :DD

Što se više forsira ovo postaje sve više odbojnije :)
0
...aha...........

User avatar
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Reactions: 1622
Posts: 24960
Joined: 05 Oct 2011, 11:33
Location: Sheldonopolis!
Status: Offline

Re: Stručnjakinja za robotiku Maja Hadžiselimović: Zeničanka ruši predrasude

Post by Zagorka » 18 Jun 2018, 15:37

Jako se sekira sta misli o njenom uspjehu i karijeri neki Mute iz Donje Pripizdine. Koji btw čami pred zapuštenom šupom s išaranim vratima i čita sa zavišću o njenim uspjesima. :oo
0
Sarkazam bez granica.....:heidi2

User avatar
Mutevelija
Energetski vampir
Energetski vampir
Reactions: 2751
Posts: 36825
Joined: 28 Nov 2015, 20:04
Location: Gornji Trpkovići
Status: Offline

Re: Stručnjakinja za robotiku Maja Hadžiselimović: Zeničanka ruši predrasude

Post by Mutevelija » 18 Jun 2018, 16:39

Blago tebi tako informisanom.
ISkreno boli me briga nego kad ovako bace svjetlo na događaj :kafa
0
...aha...........

User avatar
Melek
Inventar foruma
Inventar foruma
Reactions: 1130
Posts: 9710
Joined: 20 Jun 2013, 23:18
Status: Offline

Re: Stručnjakinja za robotiku Maja Hadžiselimović: Zeničanka ruši predrasude

Post by Melek » 18 Jun 2018, 16:59

Zar on nije iz Gornjeg Picvajza?
0
Homogenizovan, formalizovan i zdonzovan sa strane, sa specijalnim katalizatorom.

User avatar
Mutevelija
Energetski vampir
Energetski vampir
Reactions: 2751
Posts: 36825
Joined: 28 Nov 2015, 20:04
Location: Gornji Trpkovići
Status: Offline

Re: Stručnjakinja za robotiku Maja Hadžiselimović: Zeničanka ruši predrasude

Post by Mutevelija » 18 Jun 2018, 17:00

Ma pusti je vidis da lupa :cudi
0
...aha...........

User avatar
Mutevelija
Energetski vampir
Energetski vampir
Reactions: 2751
Posts: 36825
Joined: 28 Nov 2015, 20:04
Location: Gornji Trpkovići
Status: Offline

Re: Stručnjakinja za robotiku Maja Hadžiselimović: Zeničanka ruši predrasude

Post by Mutevelija » 18 Jun 2018, 18:00

Zagorka wrote:
18 Jun 2018, 15:37
Jako se sekira sta misli o njenom uspjehu i karijeri neki Mute iz Donje Pripizdine. Koji btw čami pred zapuštenom šupom s išaranim vratima i čita sa zavišću o njenim uspjesima. :oo
Image
:zijeva
0
...aha...........

Post Reply

Return to “Vijesti”

Who is online

Users browsing this forum: biha and 4 guests