Miljenko Jergović: Svoj glas ne bih dao ni Komšiću ni Čoviću

Aktuelnosti

Moderators: Urednik foruma, VIP

Post Reply
User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Reactions: 3488
Posts: 76615
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Status: Offline

Miljenko Jergović: Svoj glas ne bih dao ni Komšiću ni Čoviću

Post by Krokodil Behko » 11 Oct 2018, 09:08

Image

Književnik Miljenko Jergović će u Berlinu dobiti književnu nagradu Georg Dehio. Za DW prokomentirao je rezultate Općih izbora u BiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

On je rekao da nije glasao na Općim izborima u BiH zbog toga što mu se cijela priča činila odbijajućom i neprikladnom te je pobjegao glavom bez obzira daleko od toga, iako se obično trudi glasati. Na upit da je glasao, kome bi dao svoj glas rekao je:

"Jedno je sigurno, niti Komšiću, niti Čoviću. Kad bih imao samo izbor da glasam za jednog od njih, pobjegao bih na kraj svijeta. Željko Komšić je već dva puta bio član Predsjedništva i od toga, kao ni od predsjednikovanja Dragana Čovića nije bilo nikakve koristi. Ne mislim da će se sad dogoditi nešto novo".

Rekao je da ga nije iznenadila Komšićeva pobjeda.

"Zato što me u BiH ništa više ne može iznenaditi. Tamo se od dvije loše stvari uvijek dogodi jedna, a vrlo često čak i dvije".

Kaže da je BiH zemlja u kojoj žive tri naroda, a zemlja u kojoj žive tri naroda ne može napoprijek postati građanska država, zato što to sad neko tako odluči.

"Ona to pogotovo ne može postati zbog toga što niko u BiH nije na to spreman. Oni koji se predstavljaju kao njeni zagovornici, to nisu, jer u građanskoj BiH oni poginule borce ne bi nazivali šehidima. Ne bi imali pravo da vode računa o sudbini svih muslimana na svijetu i ne bi imali pravo da odlučuju ko će i kako slaviti vjerske praznike. I još jedna stvar: vjerski praznici bi se u građanskoj državi morali slaviti iza dva puta zaključanih vrata, a ne na ulici. Zagovornici građanske BiH su vrlo često ljudi koji bi manjinskom narodu oduzeli njegova manjinska prava, a većinska prava većinskog naroda bi konzumirali u njihovom punom iznosu, ne kao da žive u građanskoj državi u kojoj su sve vjere izjednačene pred zakonom. Dakle, nemojmo se pojmom građanske države tako olako gađati, kao što se njime olako gađaju pojedine partije i stranke u Sarajevu", kazao je Jergović.

Upitan je i da li ima neka partija ili stranka koja mu daje nadu da bi ta građanska država nekad mogla zaživjeti u BiH.

"U Sarajevu postoji jedna stranka čiji se čelnici relativno odgovorno ponašaju prema onome što zastupaju i govore i koji zaista ne čine ovo što drugima prigovaram. Ta stranka je, istina, mala i neutjecajna, ja bih joj poželio sve najbolje kad joj i ta moja želja ne bi nanijela štetu, a to je Naša stranka", dodao je Jergović.

(klix)
0
online

Post Reply

Return to “Vijesti”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests