MACRON: "Prešutno prihvaćanje omogućilo je Hitlera i Mussolinija"

Aktuelnosti

Moderators: Urednik foruma, VIP

Post Reply
User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Reactions: 3796
Posts: 77164
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Status: Offline

MACRON: "Prešutno prihvaćanje omogućilo je Hitlera i Mussolinija"

Post by Krokodil Behko » 06 Nov 2018, 09:22

Image

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je na sve veće prijetnje krajnje desnog nacionalizma, rekavši u intervjuu za francuske regionalne novine da je prešutno prihvaćanje omogućilo uspon Hitlera i Mussolinija

Macron je u intervjuu za Le Courrier Picard, novine koje pokrivaju sjevernu Francusku gdje je posjetio memorijalne centre Prvog svjetskog rata, upitan o svojim usporedbama današnjih događaja i onih koji su se dogodili 1930-ih u Evropi.

Na pitanje novinara je li pretjerao usporedivši današnje desno orijentirane nacionaliste s njemačkim nacistima i talijanskim fašistima, Macron je rekao da su "vremena drugačija", ali je zatim upitao: "Ko je pobijedio na zadnjim evropskim izborima u Francuskoj? Nacionalna fronta, na koju su se, kako se čini, svi već priviknuli. Tko je bio drugi na posljednjim regionalnim izborima u sjevernoj Francuskoj? Nacionalna fronta. Tko je ušao u drugi krug predsjedničkih izbora? Nacionalna fronta".

Nacionalnu frontu u Nacionalno okupljanje je preimenovala Marine Le Pen koja je izgubila protiv Macrona na predsjedničkim izborima 2017. Po zadnjim anketama, njezina stranka je pretekla Macronovu stranku uoči izbora za Evropski parlament u maju.

„Povećavaju li se nacionalistički osjećaji“

Macron je upozorio da ako netko tvrdi da današnja krajnja desnica predstavlja manju prijetnju nego u prošlosti, onda je suočen s rizikom da je prešutno prihvati.

"Visokoobrazovane i dobro informirane osobe kažu da možemo izaći na kraj s nacionalistima. Ja tvrdim da ni najimućniji ni najobrazovaniji ljudi nisu mogli spriječiti uspon Hitlera i Mussolinija u njihovim zemljama", rekao je Macron.

"Želim skrenuti pozornost na ova pitanja: Povećavaju li se nacionalistički osjećaji? Da. Povećava li se u evropskim zemljama broj onih koji potiču konflikte i obračune? Povećava. "

Macron, koji je predstavio niz ekonomskih reformi otkako je postao predsjednik ali je doživio da njegova popularnost padne na rekordno niskih 21 posto prošle sedmice, gleda na izbore za Evropski parlament kao na obračun između proevropskih "naprednjaka" kao što je on i euroskeptika i populista krajnje desnice.

"Moramo se suočiti s ekstremizmom i nacionalizmom i riješiti se temeljnih uzroke nejednakosti koje vladaju. To je upravo ono što ja nastojim činiti", rekao je Macron.

(SB / Agencije)
0
online

Post Reply

Return to “Vijesti”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests