Presuda šefovima zloglasne Herceg Bosne

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderator: Krokodil Behko

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Reactions: 5026
Posts: 79368
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Status: Online

Re: Presuda šefovima zloglasne Herceg Bosne

Post by Krokodil Behko » 02 Nov 2018, 17:11

Smanjena kazna zločincu Maki Radiću jer Hrvatska ne priznaje UZP


Županijski sud u Zagrebu preinačio je presudu sa 21 na 12 i po godina zatvora Marku Radiću, kojeg je Sud BiH proglasio krivim zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Mostaru.


http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/964 ... e_uzp.html
0
online

User avatar
lisko
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Reactions: 277
Posts: 1785
Joined: 24 Mar 2010, 22:39
Status: Offline

Re: Presuda šefovima zloglasne Herceg Bosne

Post by lisko » 02 Nov 2018, 18:20

Krokodil Behko wrote:
02 Sep 2018, 22:08
Pronositelji evropskih vrijednosti na djelu.


Image
puno glupog naroda na jednom mejstu to je bolesno neizljecivo sta mozes

Imam komsiju iz hrvatske covjek ok druzimo se stalno pijemo veselimo istu muziku slusamo a ovi nesto glume
nevole njih hrvati Niko Osim politicara i to vjerovatno radi glasova
0
Image

User avatar
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Reactions: 2010
Posts: 20530
Joined: 09 Dec 2012, 16:58
Location: NORDPOL
Status: Offline

Re: Presuda šefovima zloglasne Herceg Bosne

Post by Pasaga » 02 Nov 2018, 19:41

Krokodil Behko wrote:
02 Nov 2018, 17:11
Smanjena kazna zločincu Maki Radiću jer Hrvatska ne priznaje UZP


Županijski sud u Zagrebu preinačio je presudu sa 21 na 12 i po godina zatvora Marku Radiću, kojeg je Sud BiH proglasio krivim zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Mostaru.


http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/964 ... e_uzp.html
... ovo oni,biva ...sve uz dlaku EU ....Briselu...
doklen ce ....
0
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

User avatar
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Reactions: 1949
Posts: 11380
Joined: 20 Jun 2013, 23:18
Status: Offline

Re: Presuda šefovima zloglasne Herceg Bosne

Post by Melek » 03 Nov 2018, 06:12

O tome se u EU uopste ne pise u javnim medijima, to je najveci problem. Niti o potkupljenom Wigemarku i ostalim stvarima. Ili nismo dovoljno interesantni ili nam opet rade iza ledja.
0
Homogenizovan, formalizovan i zdonzovan sa strane, sa specijalnim katalizatorom.

User avatar
Mala_Mu
VIP
VIP
Reactions: 11263
Posts: 37542
Joined: 09 Feb 2014, 13:14
Location: Dolina Mumijevih
Status: Offline

Svjedoci vremena: 25 godina od rušenja Starog mosta u Mostaru

Post by Mala_Mu » 09 Nov 2018, 01:05

Image
U sjeni Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma i još jedne godišnjice od rušenja Berlinskog zida, Mostarci će danas, 9.novembra 2018.godine, obilježiti punih 25 godina od rušenja Starog mosta na rijeci Neretvi u Mostaru.


Prisjetiće se jednog od najtužnijih dana u burnoj istoriji ovog grada – barbarskog čina višekratnog bombardovanja Mosta sa položaja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) najprije 8.novembra 1993.godine, a zatim i potpunog uništenja njegovog neusporedivog luka koji se pod teretom projektila srušio u rijeku Neretvu, sutradan 9.novembra, u 10 sati i 16 minuta. Tužna i na svoj način bolna 25.godišnjica rušenja Mosta biće obilježena skromno, kao i ranijih godina, uglavnom u organizaciji Kluba skakača „Mostari“, uz zvuke sirena kada kazaljke na satu pokažu vrijeme pada Mosta (10:16), i skokom bez aplauza, kojim vjerni mostoljupci „mostari“ – umjesto minute šutnje na luku Mosta, na svoj spontan ali vjerodostojan način iskazuju pijetet, poštovanje i dostojanstvo, pamteći zločin iz mržnje, bez presedana, a koji se, zapravo, nikada nije ni morao niti trebao dogoditi.

Dok prelistavam isječke iz novina o rušenju tog simbola grada sa datumima iz proteklih godina i prebirem linkove sa tekstovima internetskih portala, evo naslova kojeg je na svom kultnom portalu e-novine u povodu još jedne godišnjice rušenja Mosta, izdiktirao njegov urednik, i danas novinarska ikona regije, časni Petar Luković: Sjeća li se još iko rušenja Starog mosta ?

Zanimljiv novinarski pristup u obradi teme i vrlo poučno štivo, posebno za generacije novih, mlađanih novinara, kojima – kako se može primijetiti, u pravilu ponestaje daha i dara za dodatno propitkivanje. U stilu, ko je ubijanju Mosta svjedočio, ko su neposredni i autentični svjedoci i kako su taj zločin doživjeli i zabilježili ? Ko je zločin nad Mostom (kako i odakle), snimao video kamerom, kome je uspjelo da objektivom „ulovi“ tu famoznu sekundu kada se luk Mosta u samrtnom hropcu lomljavine onemoćale „tenelije“ odvaja iz njegovih temelja i s zaglušujućim treskom i silnim štrapom vode sunovraćuje u rijeku, dok mikrofon na kameri bilježi i one „slavljeničke“, rafale sa položaja HVO na brdu Hum iznad grada, vojske koja slavi Pirovu pobjedu nad Mostom i nad Gradom... Na koncu, ko je među mostarskim novinarima bio prvi kome je uspjelo da o tome odmah izvijesti bh.javnost i da istina o tom strašnom zločinačkom činu prema svjetskoj kulturnoj baštini ode u svijet ? I kako je to bilo moguće iz dijela grada (Mostara) gdje se zločin dogodio a koji je – blokiran komunikacijski, i mjesecima bez električne energije, praktički, bio potpuno izopćen od svijeta.

Image


Adresa po adresa, malo istraživanja, malo citiranja svjedoka, i eto kompletne priče o zlosrećnoj sudbini najprivlačnijeg i najintrigantnijeg mosta takvog kalibra u cijelom svijetu. E-novine podsjećaju na višegodišnji proces čelnicima paradržavne tvorevine „Herceg Bosna“ u Hagu, optuženih za zločine nad Bošnjacima ali i za neprimjereno (prekomjerno) granatiranje civilnih četvrti i nepotrebno a međunarodnim pravom itekako kažnjivo razaranje religijskih objekata i kulturne baštine. Iako se general Slobodan Praljak u cijelom sudskom procesu svojski trudio da dokaže kako nije odgovoran za ubijanje najvećeg mostarskog simbola, služeći se podvalama i praveći farsu od Haškog suda, nije mogao da pobije jedan krunski dokaz – snimak rušenja Starog mosta.

Dokumentarna građa i mostarski svjedoci tog strašnog zločina su bili neumoljivo, autentično i dragocjeno svjedočanstvo na strani istine i pravde, nasuprot fatazmagoričnim Praljkovim teorijama koje su pred sudskim vijećem pokušavali da predstave dobro plaćeni „zagrebački hemičari&fizičari“ (još kad u tom usklađenom tandemu kvazi-struke i nauke imate „stručnjaka“ bošnjačke nacionalnosti!) kada su pokušavali da pred Haškim sucima „prodaju“ idiotsku i nikako svarljivu priču o Bošnjacima - roniocima i urotnicima koji su se, eto, opasali dinamitom pa zaronili u Neretvu a rečene „lagume“ upakovali u temelje mosta odakle je potekla eksplozija i prouzrokovala rušenje Starog mosta. „Jadno i bijedno“ ! – bio je najčešći komentar te bjelosvjetske smijurije kakva nije odavno viđena u sudnicama svijeta.

Praljkovim doktrinarima „o bošnjačkoj uroti,“ „o lagumima podmetnutim u temeljima Mosta“, sučeljene su neoborive i neumoljive činjenice. Pred Haškim sudijama istupio je Mostarac Enes Delalić koji je vlastitom amaterskom kamerom, zaštićen u potkrovlju porodične kuće, u Donjoj Mahali, snimao tenk HVO dok ispaljuje projektile na Stari most. Delalića, 70.postotnog ratnog vojnog invalida, novinari su snimali u naselju Kolonija-Rodoč, nedaleko od lokacije gdje je bio ukopan tenk HVO-a. „Tog dana ujutro, oko 10 sati, na uzvišenju zvanom Stotina iznad samog naselja, ugledao sam tenk kako puca u pravcu Mosta. Snimio sam ga tada, potom još jednom dva sata kasnije, oko podne, pa još jednom oko 15 sati istog dana. Ispaljivao je granate na Stari most. Zbog žestokih ratnih djelovanja tog dana teško je i opasno bilo šta snimati, a da se ne rizikuje glava. No, uspio sam i snimak je otišao u Hag...“ – opisuje tu svoju filmsku storiju, Enes Delalić. U Haškoj sudnici, smireno i detaljno, opisao je sve što je vidio, cijeli događaj, kao neposredan svjedok zločina koji je zaprepastio svijet. Po povratku u Mostar, nije ostao miran. „Doživio je, opisuje, niz prijetnji a prijetili su mu, kaže, i da će mu likvidirati porodicu...“

Enes Delalić je novinarima rekao kako je ponosan na snimak, baš kao i na činjenicu da je bio pripadnik Armije BiH. No otužna je činjenica da je razgovor s njim vođen pokraj lokalnog puta prema južnom dijelu Mostara, gdje je prodavao ugalj. Na taj način pokušava nešto zaraditi kako bi prehranio ženu i djecu. Od mizerne penzije, rekao je tada novinarima, ne može živjeti...

Ni poslije punih 25 godina, sjećanja nisu utihnula ni za jotu a svaka godišnjica rušenja Starog mosta budi provalu emocija. I pitanja ? U prohladnim prostorijama Radio Mostara-Ratnog studija, šutke, probdjeli smo tešku, hladnu i mračnu noć, između 8. i 9. Novembra 93.će, punu zebnje i straha. Sleđeni i sluđeni, čekamo neminovan rasplet nad sudbinom Starog mosta. Ako je tako i toliko bombardovan 8. novembra, teško je očekivati da će „starina“ biti pošteđen. Dakle, valja očekivati najgore ! – rezon je svih u radiju. Poslije krvavog cjelodnevnog artiljerijskog pira nad lukom i temeljima Mosta, struktura Mosta se još jedva održavala u tankim obrisima teško oštećene i jedvadržeće konstrukcije. Gomile kamenja sa porušenih kula i stranica Mosta, ne dozvoljavaju nikakav pristup. Ne može se doći ni do Mosta, a kamoli preko... Rizikujući, provlačim se sokacima i u pretrčavanju između golih betonskih kostura već uništenih ili dopola nagorenih kuća. Cijela starogradska jezgra je uništena, tek slabašne vatre nagorjelih ćepenaka i težak vonj svjedoče o nezapamćenom stradanju nezaštićenog starog grada po kojem se Mostar prepoznavao i gdje je cijeli svijet dolazio. Kako i zašto? Kome smeta ova arhitektonska ljepota i sjećanje na minula vremena. Jeli ovo dolazi kraj, i kraj - čega ? Ako padne Most, hoće li i Mostar pasti ? Predamnom, urušava se cijeli svijet...

„Pošto je moja kuća stotinjak metara od Starog mosta, odnosno tadašnje linije razdvajanja, putem radio-veza čuo sam prepirke pripadnika Armije BiH i HVO, prijeteći, pominjao se i Stari most. Šokiran, jurim do kuće, supruzi govorim isto što ni ona nije mogla pojmiti – jer ni Hitler nije srušio Stari most !“, prisjeća se Neđad Kasumović.

To je onaj vispreni momak što je, između obaveza na liniji rata, kao pripadnik Armije BiH, poslušao moj savjet i umjesto dežure na liniji, zauzeo busiju u malom prolazu- araluku između dvije granatama dobrano načete zgradice nadomak Mosta... Lokalnog komandanta na liniji uspio sam ubijediti da je Neđad definitivno korisniji kao svjedok sa kamerom i na straži kraj Mosta.

A pred Neđadovom amaterskom kamerom Most se samo dan ranije, ogledao, u neokrnjenoj ljepoti. Istina, vidljivo načet u ranijim granatiranjima, sa napola srušenom i izgorenom popularnom kulom „Čardak“, (gdje je prije rata bilo prestiž popiti kafu), ali još uzgor, s nadom da će razum prevladati, da će preživjeti sva zla kao i ranije kad je preko njegovog luka promarširala Hitlerova i Musolinijeva soldateska“...

„Nisam znao načina kako da ga spasim“, kaže kada je odlučio da sve to makar mora snimiti i dokumentovati, možda će jednog dana biti od važnosti...“

Prisjeća se i govori:
„Gledam ja lapci kamena otpadaju od mosta, gledam na lijevo oko, ne mogu da vjerujem šta snimam. Vidim ja to sve, ali mozak neće da skonta. Jednostavno, ni sam ne vjerujem i ne shvaćam“, prepričao je Kasumović trenutke nevjerojatnog prizora koji je tada snimio. Nije bilo struje, kako se prisjeća, pa mu se baterija od kamere ugasila, ali ju je oživljavao principom zagrijavanja, jer je bio svjestan moći medija i znao je da mora snimiti što se događa.

„Odlučio sam da ću to snimiti i odnijeti u Ratni studio Mostar, da oni nose u Sarajevo i šalju u svijet. Tako sam oko akšama stavio kacigu i uputio se prem ratnom studiju. Ne znam ni kako sam prešao Neretvu, preko sajle, kroz mrkli mrak, tražio sam Aliju Behrama, te svojom pojavom prestrašio sve prisutne“, priča Kasumović. Pojasnio je kako nije imao nikakve oznake, a ljudi koji su ga dočekali u mostarskom ratnom studiju, među njima i urednik Behram, nisu znali ko je on.

„Kad su oni vidjeli što sam ja snimio, to je sve živo plakalo. Onda je general Pašalić dao naređenje da se kaseta nosi uz pratnju vojne pollicije, na konju, između položaja HVO i Srpske vojske, pravo za Sarajevo... Tu sam večer za Ratni studio dao intervju. Stari most se nije mogao spasiti, mi smo ostali bez teksta. Čovjek se osjeća prazno, ne znam što bih rekao, tupi pogled i potpuna nemoć“, prisjeća se Kasumović.

Još jedan momak, znatiželjan i okretan, neki avanturist iz Škotske, Đon Vilson, sa vlastitom kamerom i fotoaparatom, pratio je i vrzmao se tih mjeseci uz položaje Armije BiH. Uspjelo mu je da iz svog skrovišta nadomak Mosta snimi cijelu nesrećnu storiju bombardovanja, a zatim i sam čin pada Mosta. Grozničavo je tražio mogućnost da tu ekskluzivu odmah iznese iz okupiranog Mostara: jedini mogući smjer je bio prema Jablanici, ali nikako redovnim saobraćajnica, nego jedino brdom – preko Glogova, između linija dvije vojske. Ali, trebao je pratnju. Obavještavamo generala Arifa Pašalića. Vilson pristaje na kompromis: ostaviće kopiju sadržaja u našem Press-centru u Ratnom studiju Radio Mostara, a dobiće pratnju sve do Sarajeva. Njegovo odredište bila je Televizija BiH, gdje uredništvo na čelu sa Senadom Hadžifejzovićem i Mufidom Memijom čeka kao zapeta puška kako bi snimak bio emitovan za zemlju, ali i proslijeđen u svijet. Iste noći, paničan poziv iz Sarajeva: ni kaseta ni autor Đon Vilson nisu stigli do televizije. Kasnije se govorilo kako je momak sa svojom dragocjenom prtljagom pobjegao pratnji i pridružio se snagama SFOR-a. Njegove snimke svijet je vidio, kao i snimke koje je načinio Neđad Kasumović, koje smo također poslali pješice – karavanom, preko Glogova, da bi snimak bio objavljen u vijestima TV BiH a prenijele brojne svjetske tv mreže. Kasumovićeva snimka bombardovanja i rušenja Starog mosta postaće kasnije i krucijalan dokaz o rušenju Mosta u procesu Haškoj šestorci, dok su kamera i originalna snimka rušenja Mosta pohranjeni u mostarskom Muzeju Hercegovina. Predsjednik Predsjedništva BiH u to vrijeme, Alija Izetbegović, izjaviće tim povodom: „Ovaj film je preokrenuo tok ratovanja...“

„Da nema tog filma, ne bi bilo obilježavanja godišnjice, ni donacija, niti bih ja dobio nagradu „Mimar mira“ od Centra za mir i multietničku suradnju 'Mimara mira'“, kaže Kasumović koji je u vrijeme kad je snimio rušenje Starog mosta bio pripadnik 4. korpusa Armije RBiH.

Nešto kasnije, po Mostaru se pročulo da postoji još jedan snimak bombardovanja Starog mosta, koji uključuje i snimak samog pada cijele konstrukcije u Neretvu. U Radio dolazi mlad momak i potvrđuje tu priču: „Da, ja sam snimio rušenje i pad Mosta“! Gledajući me pravo u oči, to izgovara Eldin Palata, dok objašnjava poziciju pećine kraj Neretve gdje je - ko zapeta puška, strepeći da mu nešto važno ne promakne, dežurao uz svoju kameru. Kad smo izanalizirali pozicije snimanja, složili smo se da su projektili koji su gađali Most, prolazili baš iznad njegove glave. Dok pregledavamo snimak, načinjen njegovom amaterskom vhs-kamerom, pitam ga šta radi i čime bi volio da se bavi u životu. Još sam u Armiji, ali svakako bih volio raditi kao kamerman“...kaže.

„Sada imamo Radio, a definitivno uskoro ćemo izgraditi i Televiziju. U svakom slučaju, osoba koja je uspjela da ulovi tu famoznu sekundu dok Most pada u rijeku, treba i mora da bude kamerman. To se i obistinilo, a imao sam zadovoljstvo da kasnije Eldinu Palati povjerim radno mjesto kamermana Radiotelevizije Mostar.

Osvanuo je 9.novembar 93.će... sivo sumorno jutro nagovještava konačni obračun sa već gotovo porušenom konstrukcijom Starog mosta. Pomišljao sam da se to možda ipak neće dogoditi, da će neko moćan iz svijeta reagovati, zaustaviti zlo... Ali, jutro je počelo s novim kanonadama granata sa istog položaja HVO, a završilo strašnom viješću da je Most pao, tačno u 10:16 sati. U studiju Radio Mostara – ratnog studija, u panici pripremam izvještaj za ratno izdanje dnevnika „Oslobođenje“ gdje sam još od 70.tih profesionalno zaposlen na poziciji novinara i regionalnog urednika za Hercegovinu. Grozničavo tražim načina da dođem do radio-veze, u improvizovanom skloništu, gdje su svoju bazu instalirali mostarski radio-amateri. A onda, neočekivan poziv: javi se hitno Safetu Oručeviću !

Na funkciji predsjednika Operativnog tijela za Hercegovinu, tek koji dan ranije, Oručević se iz Sarajeva, nakon radnog susreta sa predsjednikom Izetbegovićem, u Mostar vratio sa valjda u tom delikatnom vremenu, neprocjenjivo važnim darom - satelitskim telefonom. Izgledalo mi je kao da sanjam: u gradu u kome su telefoni zaćutali još prije punu godinu, gdje nije bilo struje niti bilo kakvih komunikacija, u potpunom okruženju neprijateljskih vojski - ne računajući sisteme armijske veze i radio-amatere, moći ću svoj izvještaj redakciji poslati satelitskom trasom. Moj ratni izvještaj o rušenju Starog mosta „Oslobođenje“ je objavilo sutradan, na prvoj stranici lista. Prelistaću te novine, na žalost, tek par mjeseci kasnije, kada sam se poslom obreo u Sarajevu.

Portal Radio televizije Mostar postavio je tada i radio dnevnik tadašnjeg Radija Bosne i Hercegovine gdje su u vijestima od 15 sati, objavili vijest o rušenju Starog mosta. U studio radija, kao neposredni svjedoci tog barbarskog čina, direktno su se javili Alija Behram i Safet Oručević ...

Evo sadržaja tog autentičnog, prvog javljanja iz opkoljenog Mostara a povodom rušenja Starog mosta:

Spiker: „U studiju su urednica emisije Selma Duranović i spiker Olivera Dodig. "Kao što ste već čuli jutros su snage HVO artiljerijom srušile Stari most u Mostaru, drevni simbol ovoga grada, djelo izuzetne arhitektonske ljepote koje je vijekovima spajalo ljude i obale. Povodom ovog neviđenog zlodjela uspostavili smo radio - most sa Mostarom"...

Alija Behram: „Poštovani slušaoci Radija Bosne i Hercegovine,iz mostarskog press-centra javlja se dopisnik Oslobođenja, Alija Behram, viješću koja je danas prijepodne 9. novembra 1993., preciznije u 10 sati i 16 minuta, poput groma pogodila i teško ražalostila svakog Mostarca, koji su jutros sa zebnjom osluškivali nove kanonade granata ispaljenih prema Starom mostu. A onda je prostrujalo gradom: Uništen je Stari most ! Na mjestu gdje je njegov vitki luk punih 427 godina povezivao dvije obale Mostara i rijeke Neretve sada je samo velika provalija, Mostar je u šoku, teško ojađen i sa nevjericom je ispraćao posljednje plotune zločinačkih granata koje su ubile tog „ponosnog starca". Sada ćemo mikrofon predati gospodinu Safetu Oručeviću, predsjedniku Operativnog tijela Grada Mostara...

Safet Oručević: Momentalno je teško opisati našu tugu. Pucnji u Stari most su istinski bili pucnji u dušu svakog Mostarca. Zločinci su uspjeli srušiti nešto što je stotinama godina bilo simbol i ovog grada i svih ovih prostora. Mi vrlo dobro znamo da će jednog dana za ovo odgovarati, i generacijama se stidjeti za sve ovo što su do sada napravili. Mostar, dragi naši prijatelji, može izgubiti čak i Stari most, ali nikada niko ne može ubiti dušu ovog naroda koji će i dalje ostati ovdje da brani svoj grad. Nema tih granata koje mogu ubiti ljubav prema ovom gradu i ubiti našu spremnost u borbi za slobodu svih Mostaraca i svih građana Stoca, Gacka, Nevesinja, Čapljine da se vrate svojim domovima.

SPIKER: Bio je to radio most sa Mostarom kojeg smo uspostavili povodom neviđenog zlodjela, rušenja Starog mosta u gradu Mostaru...
"Stari most je bio vojni objekat, a vojni objekat u ratu, bez obzira na njegovu povijesnu i kulturološku vrijednost, može biti srušen." – izjavio je u Haškoj sudnici, general Slobodan Praljak.


Uprkos činjenici da se navršava četvrt stoljeća od rušenja ovog neusporedivog simbola Mostara – danas, na sreću, i kao neusporedivog djelića u mozaiku odabrane i zaštićene svjetske kulturne baštine pod okriljem Unescoa, priča o Mostaru i o Starom mostu i dalje otvara više pitanja, nego što je u proteklim godinama stizalo odgovora. Iako sa novim lukom Starog mosta i zadivljujućom slikom obnovljene kompletne historijske jezgre na obalama Neretve koja privlačnošću mami na stotine hiljada turista iz cijelog svijeta, razjedinjenost grada je očiglednija nego ikada. Mostar ispraća cijelu deceniju otkako su njegovi građani posljednji put mogli da biraju svoju lokalnu vlast. Grad bez Gradskog vijeća i legalno izabranog gradonačelnika tone u sivilu i ispraznosti višegodišnjih političkih svađa i prepirki uz veliko neodgovoreno pitanje kada će svemu tome doći kraj. Duboko ukorijenjeni paralelizmi – pa šta košta neka košta - na kojima, praktički, funkcioniraju „dva grada“ u jednom Mostaru, sa protokom vremena stvaraju naslijeđa i navike koje će se teško iskorijeniti, a kako i koliko na tome rade zavađene politike, priču o ujedinjenom i jedinstvenom Mostaru ispričaće možda tek neke nove generacije.

Piše: Alija Behram

(Vijesti.ba)
0

User avatar
Maja
Administrator
Administrator
Reactions: 6614
Posts: 68633
Joined: 23 Mar 2010, 23:31
Location: Mrduša Donja
Contact:
Status: Offline

Re: Svjedoci vremena: 25 godina od rušenja Starog mosta u Mostaru

Post by Maja » 09 Nov 2018, 01:53

Jao koliki je tekst al procitah.
Ja sam u to vrijeme bila u Vranjevicima, selo iznad Blagaja, u posjeti rodjacima.
Cak i tu su se cule granate kojima je gadjan most i sjecam se da smo jako brzo saznali da je srusen. Nije bilo ni struje, ni telefona, pa pretpostavljam da se bas proculo na racun Behrama i mostarskog radija.
Rusenje necu uopste komentarisati, ni razmisljati o tome jer cu od gadjenja povratiti. To nisu vise ni zli ljudi, nego zaista bolesni. Ko bi drugi ucinio nesto takvo vec bolestan covjek.
Dosta forumasa je posjetilo stari most.. ne znam jeste li vidjeli al dole ispod njega ima jedan kamen na kojem pise istina.
2
2 Image
Image

User avatar
Nice try
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Reactions: 8371
Posts: 16699
Joined: 09 Dec 2016, 08:03
Status: Offline

Re: Svjedoci vremena: 25 godina od rušenja Starog mosta u Mostaru

Post by Nice try » 09 Nov 2018, 07:50

Tada sam bila u Grabovici, ne sjećam se ni kako smo saznali za rušenje, ali se sjećam osjećaja.Kao da je nešto teško puklo, kao da je on bio simbol nečega što je davalo nadu, a sad eto ni tog nema...
Čovjeka koji je snimao sam lično poznavala, nažalost umro je. Bili smo kućni prijatelji.
0
"O sreći se ćuti", jel' tako bješe...

User avatar
Cvrle
Inventar foruma
Inventar foruma
Reactions: 5883
Posts: 8439
Joined: 14 Oct 2015, 15:08
Status: Offline

Re: Svjedoci vremena: 25 godina od rušenja Starog mosta u Mostaru

Post by Cvrle » 09 Nov 2018, 08:39

Interesantno je to koliko je rusenje Starog djelovalo na sve ljude. Jos jedna ubijena dusa izmedju mora ostalih. I taj kamen je bio s dusom vecom nego u onoga ko je srusio taj most. :tuga
2
2 Image
Life is too short, too short to live in anger... Please, help me God to survive!!!

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Reactions: 5026
Posts: 79368
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Status: Online

Re: Svjedoci vremena: 25 godina od rušenja Starog mosta u Mostaru

Post by Krokodil Behko » 09 Nov 2018, 10:19

Most je (kako-tako) opet tu, a već stoljećima se nalazi u historiji zemlje i svijeta.
Njegov rušitelj je uglavnom poznat, širom planete, kao čovjek koji se otrovao, poput Goeringa, Himlera i sličnih njima. Spalili su ga, jer njegov grob sigurno ne bi obilazila ista vrsta ljudi, kao što obilazi most.

Btw, jučer su pisali o hapšenju počinilaca zločina u Križančevom selu i nanizali više žrtaav nego što je izginulo svih Hrvata u ratu. Zapravo, broj žrtava je jednak 1/4 žrtava u Ahmićima, koje oni minimiziraju, ili potpuno negiraju, a njihovo pravosuđe revnosno oslobađa počinioce. HR je zemlja fašizma, koja se zadnjih godina ne razlikuje od Srbije. Nikad se ne bih sastao sa njihovim rukovodiocima, pa taman da nas EU ogradi kineskim zidom.
0
online

User avatar
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Reactions: 2010
Posts: 20530
Joined: 09 Dec 2012, 16:58
Location: NORDPOL
Status: Offline

Re: Svjedoci vremena: 25 godina od rušenja Starog mosta u Mostaru

Post by Pasaga » 09 Nov 2018, 15:41

Krokodil Behko wrote:
09 Nov 2018, 10:19
Most je (kako-tako) opet tu, a već stoljećima se nalazi u historiji zemlje i svijeta.
Njegov rušitelj je uglavnom poznat, širom planete, kao čovjek koji se otrovao, poput Goeringa, Himlera i sličnih njima. Spalili su ga, jer njegov grob sigurno ne bi obilazila ista vrsta ljudi, kao što obilazi most.

Btw, jučer su pisali o hapšenju počinilaca zločina u Križančevom selu i nanizali više žrtaav nego što je izginulo svih Hrvata u ratu. Zapravo, broj žrtava je jednak 1/4 žrtava u Ahmićima, koje oni minimiziraju, ili potpuno negiraju, a njihovo pravosuđe revnosno oslobađa počinioce. HR je zemlja fašizma, koja se zadnjih godina ne razlikuje od Srbije. Nikad se ne bih sastao sa njihovim rukovodiocima, pa taman da nas EU ogradi kineskim zidom.
:aplauzz :pusa :ok

o ovom stalno vazim ..... :(
0
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

User avatar
Rudolph
Urednik foruma
Urednik foruma
Reactions: 9662
Posts: 44596
Joined: 17 Oct 2010, 17:29
Contact:
Status: Offline

Re: Svjedoci vremena: 25 godina od rušenja Starog mosta u Mostaru

Post by Rudolph » 09 Nov 2018, 15:42

supci srusili
0
Nema više normalnih. Svi smo manje-više ludi.Neki kradu kao ludi, neki žderu kao ludi, neki piju kao ludi a neki rade kao ludi, i oni su najluđi od svih.'' :p :p

User avatar
Hurija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Reactions: 1392
Posts: 2911
Joined: 05 May 2018, 21:21
Status: Offline

Re: Svjedoci vremena: 25 godina od rušenja Starog mosta u Mostaru

Post by Hurija » 09 Nov 2018, 15:52

:roll Kulturna znamenitost i spomenik prirode jeste ali obnovio se, nažalost ljudski životi nisu
1
1 Image
Ostalo je cutanje.

User avatar
Socrates
Drvensuz
Drvensuz
Reactions: 5754
Posts: 27312
Joined: 09 Jan 2016, 07:50
Location: Na tvom ekranu
Status: Offline

Re: Svjedoci vremena: 25 godina od rušenja Starog mosta u Mostaru

Post by Socrates » 09 Nov 2018, 16:10

Jel' to Praljak srušio most?
0
Standing on the Shoulders of Giants

User avatar
Socrates
Drvensuz
Drvensuz
Reactions: 5754
Posts: 27312
Joined: 09 Jan 2016, 07:50
Location: Na tvom ekranu
Status: Offline

Re: Svjedoci vremena: 25 godina od rušenja Starog mosta u Mostaru

Post by Socrates » 09 Nov 2018, 16:12

Da sam pročitao članak ne bih morao pitati.
0
Standing on the Shoulders of Giants

User avatar
Socrates
Drvensuz
Drvensuz
Reactions: 5754
Posts: 27312
Joined: 09 Jan 2016, 07:50
Location: Na tvom ekranu
Status: Offline

Re: Svjedoci vremena: 25 godina od rušenja Starog mosta u Mostaru

Post by Socrates » 09 Nov 2018, 16:42

Evo, izvod iz malo boljeg, barem meni, članka;

I tacno mi se smuči zivot.

HVO je srušio Stari most kao dio kampanje granatiranja i teroriziranja Mostara. Dan ranije HVO je započeo s kampanjom rušenja mosta ispaljujući na desetine projektila u luk i kule, što je okončano sutradan njegovim konačnim rušenjem.

Nakon objavljivanja 36 stenograma Franje Tuđmana, može se zaključiti da je rušenje mosta bilo dio smišljene kampanje agresije Hrvatske, koja se, između ostalog, ogledala i u urbicidu..

O metodama urbicida i agresije Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu svjedoči i razgovor Tuđmana s Jankom Bobetkom i Rosom 6. novembra 1993., samo četiri dana prije rušenja Starog mosta.

 U jednom trenutku Tuđman od Rose traži da protiv Bošnjaka primijeni "neke elemente zastrašivanja":

"Da bi osigurao ove granice Hrvatske, izvoli upotrijebiti sve što je moguće, jedino nećeš bojne otrove". Na što Roso odgovara: "Tu je taj problem što su ta punjenja miksnog tipa, miješana i jako su velika, ne možemo ih razdvojiti, 500 kg, to bi uništilo jedan cijeli grad kemijski... Ja čuvam to kao adut, ovi naši iz BiH to znaju".

Samo četiri dana kasnije, novi sastanak, sa hitnom temom: srušen je Stari most u Mostaru. "Neki elementi zastrašivanja" koje je Tuđman zahtijevao, primijenjeni su. Sada Tuđman pita: "Dobro, usput, taj mostarski most, tko ga je porušio". Slijedi odgovor Mate Bobana, koji je značajan doprinos u historiji ratnog cinizma: "Bile su strašne kiše". Stari Most je, dakle, porušio Pero Zubac svojom poezijom, svojim "Mostarskim kišama". Tuđman je ipak oprezan, pita: "Hoćemo li opet mi biti optuženi". Tada se pokreće čitava strategija prikrivanja zločina: pada dogovor da se kontaktiraju veze u španskom bataljonu, da se stranci nagovore da lažu o tome da Hrvati nisu srušili Most.
0
Standing on the Shoulders of Giants

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Reactions: 5026
Posts: 79368
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Status: Online

Re: Svjedoci vremena: 25 godina od rušenja Starog mosta u Mostaru

Post by Krokodil Behko » 09 Nov 2018, 16:53

Socrates wrote:
09 Nov 2018, 16:10
Jel' to Praljak srušio most?

Bio je načelnik štaba, zar ne?
Uostalom i u Haagu je ustanovljeno da su to učinile jedinice po njegovoj komandi.
Zagrcnu se lik, zadnjim gutljajem sudbine.
0
online

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Reactions: 5026
Posts: 79368
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Status: Online

Re: Presuda šefovima zloglasne Herceg Bosne

Post by Krokodil Behko » 09 Nov 2018, 16:57

POSLJEDNJI ČIN OTIMAČINE (1): Kome je HDZ BiH namjerio prepustiti Vitezit?Image

Piše: Amarildo Gutić

Nema slučajnosti u tome da je u maju ove godine za v.d. direktora “Poslovnog sistema Vitezit” imenovan Josip Rajić. Rajić je do tada bio šef kabineta ministrice odbrane BiH Marine Pendeš. Dobro upućeni izvori Žurnala tvrde da ona kao lojalni kadar HDZ-a BiH iz Viteza ima zadatak da zataška sve nagomilane nezakonitosti prethodnih godina oko ove firme iz oblasti namjenske industrije i pripremi za prodaju. Tim je povodom u planu sastanak koji bi trebao biti održan do kraja ove sedmice, sa zagrebačkim predstavnicima jedne firme za promet naoružanja čije je sjedište u Slovačkoj, a čija bi zamršena vlasnička struktura putem povezanih kompanije i članova uprave, u konačnici dovela do uticajnih osoba iz Rusije. Izvori Žurnala navode da je u pozadini Zvonko Zubak, trgovac (i) oružjem iz Hrvatske. Prema pisanju hrvatskih medija, Zubak je većinu naoružanja koje je preprodavao Hrvatskoj nabavljao upravo iz Rusije, a prošle godine je bio pozivan u ambasadu ove zemlje u Zagrebu kako bi se razjasnili detalji oko navodno neplaćenih računa za jedan raketni sistem od strane Hrvatske.

SPREMNA FIRMA U BiH

Zubak inače ima u BiH registrovanu firmu za promet naoružanja i vojne opreme “Winsly Defence Group d.o.o” sa sjedištem u Odžaku, no osim web stranice, nema tragova o njenim poslovnim aktivnostima. To je razumljivo, jer, gle slučajnosti, firma je registrovana tek prije mjesec dana, tačnije 10. oktobra 2018!

Pravo pitanje jeste šta Vitezit može ponuditi Zvonku Zubaku. On nipošto nije naivan kada je u pitanju trgovina naoružanjem i vojnom opremom. Iskustvo mu datira iz ratnog perioda kada je isto nabavljao za Hrvatske, a bio je u odličnim relacijama sa ratnim logističarom Armije BiH Hasanom Čengićem, koji mu je avansirao stotine hiljada maraka za kupovinu oružja, a nekada su u pitanju bile klasične pozajmice, o čemu svjedoči dokumentacija iz tog perioda.
Image
Formalno, Vitezitom upravlja Vlada Federacije BiH, ali odavno je poznato, kako to međusobno SDA-HDZ nazivaju, da se “B” i “H” komponenta ne spore na ranije interesno podijeljenim teritorijama, čak i kada je namjenska industrija u pitanju. Zato neće praviti problem ukoliko je pronađen “strateški partner”. Prije pet godina vlada predvođena Nerminom Nikšićem bila je neugodno iznenađena saznanjem da u rješenju o registraciji Općinskog suda u Travniku kao osnivač PS Vitezit nije navedena Federalna vlada nego privatne firme “DP Vitezit”, “DP SPS Vitezit” i “DP Sintevit”!?

Podsjetimo, Federalna vlada je godinama “upumpavala” novac za održavanje minimuma proizvodnje u Vitezitu ili očuvanje socijalnog mira radnicima prevarenim za uplatu doprinosa. Tada je saopšteno da postoji interes zagrebačke firme “Aggemo” za kupovinu Vitezita, ali se ona zvanično nikada potom nije oglasila o tom navodima.PRESA PUT SRBIJE, OSTALO NA OTPAD

Proizvodnja u Vitezitu gotovo da i ne postoji. Predratna tvornica je isparcelisana, a onaj dio koji se odnosi na namjensku proizvodnju je unutar tog kruga. Niko se nije osvrtao na upozorenja da se na razne načine pljačka imovina, da se odvoze čak i čitavi proizvodni pogoni.

“Proteklih godina iz Vitezita je izvezeno 186 kamiona materijala prodanog kao staro željezo. Sjeklo se nemilice, čak i sistem za centralno grijanje kojeg Vitez više nema. Gdje je taj novac, to su milioni”, tvrdi sagovornik Žurnala.

U međuvremenu je “nestala” i tzv 160-tonska presa. Izvori Žurnala tvrde da je prodana za 300 hiljada maraka i potom u tajnosti, preko jednog graničnog prelaza, kojem baš tih dana nisu radile nadzorne kamere, transportovana put Srbije. Žurnal je u posjedu i registarskih tablica vozila i drugih podataka osoba koje su tih dana boravile u Vitezu, a povezani su namjenskom industrijom u okviru Ministarstva odbrane Srbije! Informacije radi, u ovoj zemlji barut proizvodi tvornica namjenske industrije “Milan Blagojević” u Lučanima.

Iako je resorni ministar Nermin Džindić u medijskim istupima uvjeravao da je razlog smjene donedavnog direktora Miroslava Puljića nenamjensko trošenje sredstava, osim namjere HDZ-a BiH da prodajom Vitezita zataška sve nelegalnosti prethodnih godina, postoji još jedan itekako važan detalj za ovu stranku.

Veliki dio zemljišta na kojem je izgrađen Vitez katastarski i po zemljišnim knjigama pripada Vitezitu. Kako je izjavio načelnika Viteza Tomislav Bošnjak Matić Vitezitu pripada zemljište gdje je izgrađen značajan broj stambenih objekata, potom nogometno igralište, Hrvatski dom, dječiji vrtić, parkovi, ulice, trotoari, reklo bi se “pola Viteza”. Tadašnji direktor Vitezita Miroslav Puljić odbija zahtjev da se izvrši prenos ovog zemljišta na Općinu, a potom uskoro postaje bivši direktor.

Moguće je da Vitezit odbrojava posljednje dane kao dio namjenske industrije Federacije. Godinama nije bilo gotovo nikakve kontrole njegovog poslovanja, niti su do kraja istraženi pokušaji privatizacije dijelova ove firme, započete od strane mostarskog Soko-Vita, zna se pod čijom upravom i ingerencijom. (Kraj prvog dijela)

(zurnal.info)
0
online

User avatar
Julia-Klara
Urednik foruma
Urednik foruma
Reactions: 5775
Posts: 49197
Joined: 02 Dec 2011, 23:48
Location: Na cekanju
Status: Offline

Re: Svjedoci vremena: 25 godina od rušenja Starog mosta u Mostaru

Post by Julia-Klara » 09 Nov 2018, 19:26

Ja se samo sjecam da sam cutke gledala i plakala. I dan danas me preplavi taj osjecaj nemoci, jada i tuge kada gledam tu scenu.
Strasno!
2
2 Image
Image Ja ne svijetlim, ja sijevam!

User avatar
Femea
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Reactions: 4470
Posts: 20975
Joined: 24 Mar 2016, 17:26
Status: Offline

Re: Svjedoci vremena: 25 godina od rušenja Starog mosta u Mostaru

Post by Femea » 09 Nov 2018, 19:32

Usprkos svemu ipak ga ima :srce
4
1 Image 3 Image

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Reactions: 5026
Posts: 79368
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Status: Online

Re: Presuda šefovima zloglasne Herceg Bosne

Post by Krokodil Behko » 10 Nov 2018, 10:31

Hercegovački đikani ponovo na djelu
U Neumu kamenovana kuća kandidatkinje SDA Đemile Talić-Gabriel: 'Probudila nas je buka, mislili smo da neko puca...'

Inače, stari most je srušen na isti dan kad su Hitlerovi đikani organizirali tzv kristalnu noć.
0
online

Post Reply

Return to “Politika u BiH”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests