Hrvatska - aktuelnosti

Dešavanja u regionu.

Moderator: Krokodil Behko

User avatar
Tokmak
Vucin apostol
Vucin apostol
Posts: 15111
Joined: 08 Jul 2015, 17:31
Location: Ulica Rajkovačića i Čalušića bb
Has thanked: 956 times
Been thanked: 945 times
Status: Offline

Re: Hrvatska - aktuelnosti

Post by Tokmak » 23 Mar 2018, 00:05

Ne radi se tu ni o kakvoj borbi za bolji položaj žena u društvu nego se radi jedino i isključivo o milijardu hrvatskih kuna godišnje (250 milijuna konvertibilnih maraka) iz državnog proračuna RH koje bi dobivala neka fantomska udruga Geriwo,čini mi se da se tako zove...
nemoj biti naivan behko,uvijek se radi samo o novcu i interesima...
Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.

User avatar
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 74128
Joined: 16 Oct 2013, 12:19
Status: Offline

Re: Hrvatska - aktuelnosti

Post by storm » 23 Mar 2018, 07:29

zloćko tokmak wrote: 23 Mar 2018, 00:05 Ne radi se tu ni o kakvoj borbi za bolji položaj žena u društvu nego se radi jedino i isključivo o milijardu hrvatskih kuna godišnje (250 milijuna konvertibilnih maraka) iz državnog proračuna RH koje bi dobivala neka fantomska udruga Geriwo,čini mi se da se tako zove...
nemoj biti naivan behko,uvijek se radi samo o novcu i interesima...
Pa nemoj ti biti naivan ....di su pare?
Te milijarde nikome ne smetaju?
Tko se izjasni kao katolik, neka daje pola plaće, što se mene tiče, nikakav problem...a tko je u ime sekularne države (kakvom se Hrvatska predstavlja da jest) i svih njenih građana potpisao ovo?!
I tri preostala ugovora potpisana sa Svetom Stolicom imaju svoju cijenu, ali nju nije tako jednostavno utvrditi. U analizi Borisa Kneževića objavljenoj 2012. godine na portalu H-Alter stoji tvrdnja da Katolička crkva od Republike Hrvatske na godišnjoj razini dobije oko milijardu kuna. Istraživanje koje su provele Ana Benačić i Jelena Miloš, a čiji su rezultati 2014. objavljeni na portalu Lupiga.com, pokazuje da je Crkva od 1996. do 2014. godine primila najmanje 8,67 milijardi kuna iz državnog proračuna. Gdje je otišao sav taj novac?
Habibti, ya nour el - ain... :srce

User avatar
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 74128
Joined: 16 Oct 2013, 12:19
Status: Offline

Re: Hrvatska - aktuelnosti

Post by storm » 23 Mar 2018, 20:08

zloćko tokmak wrote: 23 Mar 2018, 00:05 Ne radi se tu ni o kakvoj borbi za bolji položaj žena u društvu nego se radi jedino i isključivo o milijardu hrvatskih kuna godišnje (250 milijuna konvertibilnih maraka) iz državnog proračuna RH koje bi dobivala neka fantomska udruga Geriwo,čini mi se da se tako zove...
nemoj biti naivan behko,uvijek se radi samo o novcu i interesima...

Koliko će nas koštati Istanbulska konvencija? Osam puta manje nego Crkva
Piše: Martina Pauček Šljivak

Image

Foto: Pexels, Vlada RH, 123 rf

VLADA će za provođenje Istanbulske konvencije za 2018. i 2019. osigurati ukupno 141.648.591 kunu, odnosno oko 70 milijuna kuna po godini. Dakle, tvrdnje konzervativnih skupina bliskih Crkvi da će provedba stajati oko milijardu kuna, pokazale su se potpuno lažnim. Istovremeno država Crkvi daje oko 600 milijuna naših kuna godišnje.

>>Vlada napokon otkrila prave brojke: Crkvi iz proračuna godišnje ide oko 600 milijuna kuna

>>Vlada laže, Index otkriva: Crkva je u tri godine dobila milijardu kuna više nego što su rekli

"Za provedbu Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji koristit će se financijska sredstva državnog proračuna RH osigurana na pozicijama središnjih tijela državne uprave nadležnih za poslove zaštite djece i obitelji, pravosuđa, unutarnjih poslova, obrazovanja i zdravstva te državnih tijela nadležnih za obavljanje poslova u vezi s ostvarivanjem ravnopravnosti spolova i zaštite ljudskih prava, sukladno njihovom postojećem djelokrugu rada i nadležnostima.

Sredstva se osiguravaju kroz redovnu djelatnost nadležnih tijela državne uprave, kroz provedbu mjera Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji te za provedbu Konvencije", stoji u odgovoru Ministarstva obitelji i socijalne politike za Index.

Za Crkvu 600 milijuna kuna godišnje

S druge strane, Vlada je krajem prošle godine dala opširan odgovor na pitanje koliko novca odlazi na financiranje vjerskih zajednica u Hrvatskoj. Otkrili su da je u tri godine, 2014. (388 milijuna kuna), 2015. (380 milijuna kuna) i 2016. (297 milijuna kuna) iz državnog proračuna Katoličkoj crkvi isplaćeno 1,066 milijardi kuna, dok je ukupno svim vjerskim zajednicama u RH isplaćeno 1,123 milijardi kuna.

No, nakon napisa Indexa kako su zaboravili na trošak vjeroučitelja koji iznosi dodatnih najmanje 250 milijuna kuna godišnje, kao i da treba ubrojiti i ostala davanja, te upita saborske zastupnice Anke Mrak Taritaš, vlada je korigirala iznos koji iz proračuna godišnje ide Crkvi.

Nova računica uključuje izdavanja Ministarstva kulture za obnovu dobara u vlasništvu Crkve i izdavanja Ministarstva znanosti za vjeroučitelje, pa na početni iznos od 1.006 milijardi kuna treba dodati gotovo 800 milijuna kuna. Tako se dolazi do računice da se za Crkvu godišnje izdvaja oko 600 milijuna kuna. Direktno iz proračuna. Naravno, u ovu računicu ne ulaze pokloni i izdavanja županija, općina i gradova.

Dakle, s jedne strane imamo 70 milijuna kuna za provedbu Istanbulske, a s druge 600 milijuna kuna za Crkvu.

Je li dovoljno 70 milijuna kuna godišnje da se poveća zaštita zlostavljanih žena, pitali smo predsjednicu Autonomne ženske kuće Zagreb Nevu Tolle i Sanju Sarnavku koja je godinama radila sa ženama žrtvama nasilja.

"Kad sam bila u radnoj skupini za donošenje Zakona, onda je prva svota predviđena za Istanbulsku bila 44 milijuna kuna, povrh onog što država izdvaja za žrtve nasilja.



Sigurna kuća Vukovarsko-srijemske županije koju su osnovale B.a.B.e., dobiva plaće baš iz sredstava županije, a ministarstvo socijalne politike osigurava novac po žrtvi, a s ovih 70 milijuna kuna se može podići nivo zaštite žrtava i povećati broj osoba koje rade s njima.

Tako da bolje išta nego ništa, a ako predsjedničin ured košta 100 i nešto milijuna kuna godišnje, onda je 70 milijuna kuna za žrtve nasilja sigurno jako važno za izdvojiti iz proračuna", rekla je Sarnavka, dodajući na kraju da se taj iznos čak može i utrostručiti kroz razne EU projekte.
"Trebamo nove sigurne kuće, ali prvo da se postojeće financiraju na vrijeme"

Neva Tolle, voditeljica Autonomne ženske kuće Zagreb, za Index je kazala da ne može komentirati ovu svotu, s obzirom na to da ne zna na koje će se stavke taj novac raspodijeliti. No rekla nam je na što bi se novac trebao utrošiti.

"Teško mi je reći je li to dovoljno ili nedovoljno jer ne znamo kud taj novac ide. Ako želimo adekvatno implementirati Istanbulsku konvenciju u hrvatsko zakonodavstvo, moramo imati dvije polazne točke u vidu, a to je prilagodba postojećih zakona i njihovo poboljšanje jer mi nismo dovoljno usklađeni u zaštiti žena od nasilja i adekvatnog kažnjavanja počinitelja. Govorimo i o zatvorskoj upravi, kompjuterizaciji, objedinjavanju raznih pravosudnih tijela. Legislativa se mora uklopiti u Istanbulsku, a zasad ova postojeća u smislu zaštite nije dovoljna", rekla je Tolle za Index.

Drugo, dodala je, trebat će dostatno i pravovremeno financirati postojeća sigurna mjesta za žene, skloništa i savjetovališta, ali i otvarati nova.

"Trebamo nova skloništa za zlostavljane žene jer postoji lista čekanja za našu Autonomnu žensku kuću, ali ne može se dogoditi da se otvaraju nova, ako ova postojeća ostanu na sadašnjoj razini financijske podrške koja je sad nedostatna i kasni. Za veljaču sredstva najranije sjedaju u travnju ili svibnju. To je prekasno i nitko ne može tako raditi i normalno funkcionirati. Dakle, trebaju nam nova, ali ne na uštrb postojećih", smatra Tolle.

Još jedna stvar na kojoj se treba poraditi je osvješćivanje državnih službenika (policije, sudova, centara za socijalnu skrb...) da IK štiti žene od nasilja te će se i praksa morati mijenjati.

"Treba više senzibilizacije onih koji rade sa žrtvama nasilja. Morat ćemo poraditi i na nacionalnoj strategiji protiv nasilja u obitelji. Mi u njoj imamo subjekt obitelji koju trebamo štititi od nasilja, no tu strategiju trebamo nadopuniti jer Istanbulska ne štiti samo obitelj, već i žene od nasilja. Ima tu dosta posla, ratifikacija je samo početak. No dobro je da je Plenković održao obećanje i ratificirao je", rekla je Neva Tolle.
Habibti, ya nour el - ain... :srce

User avatar
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 74128
Joined: 16 Oct 2013, 12:19
Status: Offline

Re: Hrvatska - aktuelnosti

Post by storm » 23 Mar 2018, 20:10

Image

Biskupi u šoku i nevjerici....potpuna mobilizacija...
Habibti, ya nour el - ain... :srce

User avatar
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 74128
Joined: 16 Oct 2013, 12:19
Status: Offline

Re: Hrvatska - aktuelnosti

Post by storm » 14 Apr 2018, 18:49

Jurica Galić- Juka....upoznao sam lika u Stuttgartu 2006
Navijač (ex) putopisac, bloger, fotograf...
malo o HR danas, i sve stane u presjek ovih seamdesetak godina

Image
The Mladichi
12. april ob 22:01 ·
Dida moj

Nisam velike škole završio. Jedva srednju školu. Najgluplji đak osnovne škole "Bratstvo i jedinstvo", te najveći problem srednje Prometne škole. Te stoga vjerojatno nisam kompetentan komentirati društvene događaje. Ali eto, kada bi kojim slučajem pitali mene, glupana, kako vidim stvari, odgovorio bi vam;

- Vidim moga dida Slavka, Varošanina starog kova, u čijoj kući sam se rodio i kroz njegov život vidim svoj. Bio je postolar na praksi onog dana kada je došao vojni poziv za njega. Poziv za redovnu vojsku. Domobransku. Rat nije volio niti ga je želio. Metka nije ispalio, a kraj rata je dočekao čuvajući vojne konje. Sljedećih 10 godina su mu komunisti upadali u skromni stančić u Varošu, stavljali pištolj u usta, vikali - "PRIZNAJ!".

Agonija je trajala dugo, pa i za vrijeme braka s mojom bakom, koja je rodila moju majku i ujca. Kada su vidjeli da je poštenjačina, ostavili su ga na miru, ali i gurnuli na marginu društva. Isto kao i babu. Mali skromni poslovi. Sjećam se crvenog Splita, plaća na Poljudu kada je umro Tito. U mojoj kući nije nitko plakao. Dapače, sjećam se dida kada je rekao: "Ane, krepa je prajac!". Nisam znao što to znači, ali sam bio u šoku. Jer nas djecu je u školi učilo da je Tito Bog. A moji kući o politici nisu pričali.

Sjećam se da sam kršten u sv. Roka i da me mama na misu ponekad vodila u Gospe od zdravlja. Nije puno ljudi bilo u njoj. Kao ni puno buke na Badnjak 1984. kada mi je dida dao starter pištolj da opalim par metaka. Sada znam - crvenima u inat. Vrata od stanova u mom portunu nisu bila okićena, a djeca su mi se u ulici rugala kada sam spomenuo svetu Lucu. Sjećam se i mame kada je došla kući tužna. Kaže da joj je šef u Jugoplastici rekao da skine "to govno sa vrata". A nosila je mali križ. I nije joj to rekao neki Stevo. Rekao je to jedan Hrvat. Imoćanin.

Došlo je vrijeme izbora u Hrvatskoj i HDZ je uvjerljivo vodio. Kući su svi bili uzbuđeni. Samo ne i moj dida. Pušio je onu jeftinu Opatiju i zamišljeno gledao kroz prozor. Na nekoliko upita što mu je, samo je kratko odgovorio - "Samo se vi veselite. Oni lopovi prije su bili mala beba ča će biti ova banda!". I povukao se u sobu. Sada shvaćam da ga je pogodilo kada je vidio da su u nove stranke - HDZ i SDP - prešli oni koji su ga zatvarali. I ispostavilo se da je bio u pravu.

Dida je ubrzo umro, isto kao i baka i to u nadljudskim mukama, a vjerujem da mu je i to bila manja muka nego da je doživio u što mu se pretvorila država koju je volio, a posebno njegova Dalmacija. Jednog dana kada dođem njemu, pričat ću mu kako su pametni i pošteni napustili državu, a talog nastavio vladati i pljačkati. Pričat ću mu kako više nema onog poštenog gvardijana iz crkve sv. Križa, kako je danas crkva ogrezla u onome protiv čega se Isus borio - materijalnog i kako se miješaju u politiku i brane pedofile iz svojih redova. - Za Gospu dragu!? - čudit će se dida.
A ja ću mu potvrditi i nadodati kako za njih u Hrvatskoj čak nema ni suda za to djelo.

Spomenut ću mu i kako je država opljačkana, ponižena i uništena. A da zbog toga nitko ne protestira. Svi su postali nezainteresirani za išta. Samo gledaju u svoje mobitele i okreću glavu od nepravde. Nikog nije više briga za ništa. Uništili su nam dide ponos. Onaj ratnički duh starih Ilira Dalmata. Potomka onih na koje je Rim poslao 14 od 18 sveukupnih legija. I jedva pobijedio. Ali ne i pokorio.

Danas je dide sve išlo kvragu. Paradiraju ti gradom neke grupe ljudi koji traže prava da ljube ljude istog spola. Je dide. Nije ni meni to jasno. Ali ne boj se. Ja ti još uvijek volim žene. I još kako ih volim. Ali također ne mogu vjerovati da su oni jedini razlog zbog kojih se ostali narod može okupiti i protestirati. Kao da nikog nije briga što je Slavonija mrtva, što je sve opljačkano i što nam prijeti bankrot. Nitko protiv toga ne protestira. Samo za te bračno/spolne promjene. U srednji vijek smo se vratili dide. Mole se Bogu, nakon 5 minuta psuju, kradu i mrze. Ne shvaćaju ništa. Pa ni bit i osnovu kršćanstva.

Nekad mi se čini da živimo iste živote samo u drugim vremenima moj dide. Sjećaš se kada bi čekao red ispred dućana kada su bile velike krize u Jugoslaviji? Pa bi neki seronja došao ispred svih i stao prvi pred kasu. Pa bi se netko pobunio a seronja bi se napuhao kao puran i rekao: "Znaš li ti ko sam ja? Ja san se borija za ovu državu." - Tako je i danas. Ima mnoštvo lažnih branitelja. Osobno ih znam nekoliko što se otvoreno hvale da su sami sebi pucali u noge. I svatko od nas zna bar nekoliko. Ali ih nitko ne prijavljuje. Zato što smo kukavice i nemamo kome prijaviti. Društvo je do srži korumpirano. I onda bi te prozvalo četnikom i komunistom. A nikad nisam bio u stranci i partiji. Isto kao i ti dide.

Bliži nam se kraj. Još malo. Otišla je radna snaga u Europu. Ostali su uhljebi koji nas sišu. Evo prva godina da ne možemo naći ni sezonske radnike. Bojim se da još malo neće biti ni para za mirovine. I to će biti kraj. Tada će ovi što su im jedini problem pederi ustati i krenuti na vladu i policiju. Ali ne zbog pravde. Nego zbog svoje guzice.

Pitaš me zašto i ja ne pobjegnem vani? Odgovorit ću ti protupitanjem. A zašto ti nisi pobjegao kada su te zajebavali crveni? E pa zato što smo isti dide. Domoljubi, Hrvati i Dalmatinci. Prije svega poštena radnička klasa. Tu sam se rodio i tu ću dide i umrijeti, poput tebe. Uvenuo bi u Njemačkoj ili Kanadi dalje od moje Dalmacije. Ako treba i borit ću se za nju. I život dati. To su geni koje si mi ti usadio. I što nikada neće shvatiti ovi glupani koji se kunu u hrvatstvo, a slušaju cajku. Koji se mole Bogu, a prizivaju vraga.

Ponosan sam dide na tebe! Tvoj unuk.

Zauvijek.

Image
Habibti, ya nour el - ain... :srce

User avatar
Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma
Posts: 8978
Joined: 16 Aug 2015, 21:15
Has thanked: 1 time
Been thanked: 11 times
Status: Offline

Re: Hrvatska - aktuelnosti

Post by Mohr » 18 Apr 2018, 19:12


User avatar
Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma
Posts: 8978
Joined: 16 Aug 2015, 21:15
Has thanked: 1 time
Been thanked: 11 times
Status: Offline

Re: Hrvatska - aktuelnosti

Post by Mohr » 20 Apr 2018, 19:53

Rabljena sedmica: Predsjednička dokolica

Milorad Krstulović, Novosti


Turneja

Počinjemo s najdražom gošćom ove rubrike Kolindom Grabar-Kitarović koja petnaesti put seli ured iz Zagreba. Ovaj put svojom će prisutnošću od 17. do 19. travnja usrećiti Šibensko-kninsku županiju, gdje će se družiti sa županom, gradonačelnicima, načelnicima, svećenicima, poduzetnicima… svima čija bi prisutnost u njezinoj blizini trebala posvjedočiti kako joj je glavna briga rješavanje problema takozvanog malog čovjeka. Koliko je takozvani mali čovjek imao štete, a koliko koristi od dosadašnjih 14 predsjedničinih migracija po Hrvatskoj? Neke sreće od svega toga ne vidimo, ali tko smo mi da stanemo između slavnog hrvatskog čovjeka i još slavnije hrvatske predsjednice.


Miksanje

Još malo predsjednice: prijestolnička štampa otkriva tko je trebao ući u vladu koju je htjela sastaviti nakon izbora 2015. godine, kada nitko nije imao uvjerljivu većinu. Politička je kriza na koncu riješena koalicijom Mosta s HDZ-om, no dok je trajala Grabar-Kitarović ozbiljno je sastavljala tehnomenadžersko-ekstremističku vladu. Temu je otvorio Boris Jokić, nesuđeni reformator obrazovanja: po vlastitu priznanju, na poziv KGK bio je spreman postati ministar. Premijer je trebao postati Damir Vanđelić, predsjednik Uprave Croatia osiguranja, mjesto ministra vanjskih poslova bilo je namijenjeno Mati Graniću, kultura je čekala Milanu Vuković Runjić, rad i mirovinski sustav Davorka Vidovića, financije nezaobilaznog Zdravka Marića, a socijalna skrb Brunu Esih. Već ovih nekoliko imena svjedoči o predsjedničinoj želji da, poput Franje Tuđmana u ratu, stvori takozvanu vladu nacionalnog jedinstva tako što će u neoliberalnoj posudi smiskati ekstremnu desnicu i tobožnju ljevicu. No, kako pamtimo, hir sudbine odvukao nas je u drugom smjeru: umjesto njezine dobili smo vladu Tima Oreškovića koji je napravio nešto štete, ali i vratio nadu u hrvatski humor. :valja


Muka

Marinelda Patella i Francesco Salpietro poginuli su kada je 2011. godine na njihovu jahtu naletio Tomislav Horvatinčić. Federico Salpietro, njihov sin, još jednom je u hrvatskim medijima progovorio o sudskom postupku koji je zahvaljujući šibenskoj sutkinji Maji Šupe poprimio neočekivan tok – Horvatinčić je zasad oslobođen zbog glasovite sinkope, odluka žalbenog suda iščekuje se svakog dana – ali mi nećemo o, što bi pravnici rekli, meritumu. Nego o protoku vremena. Sedam godina je prošlo od nesreće pod više-manje poznatim okolnostima, a hrvatski sudovi još nisu došli ni do nečeg što bi se moglo smatrati nesumnjivom verzijom događaja ni do primjerene sankcije. Eto, to treba imati na umu kada se govori o Hrvatskoj.


Most

Vijesti o Pelješkom mostu inače svrstavamo u file ‘dosadno’, negdje između estradnih novosti i hrvatskih graničnih sporova, ali ova je neodoljiva: nakon što su ispisane ozbiljne najave konačnog početka gradnje, objavljeno je da će austrijski Strabag i talijansko-turski konzorcij podnijeti Upravnom sudu tužbu zbog odluke Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave kojom je odbijena njihova žalba na izbor kineske kompanije China Road and Bridge Corporation za graditelja mosta. Da ne opterećujemo rubriku s detaljima, mudro ćemo zaključiti kako bi ona mogla odgoditi realizaciju projekta. Kako je krenulo, najave početka građenja mosta nadživjet će hrvatsko pisano novinarstvo.


Cvitan

Izbor glavnog državnog odvjetnika očekujemo nešto prije početka gradnje spomenute u prethodnoj informaciji. Mandat aktualnog Dinka Cvitana ističe 24. travnja i u ozbiljnoj državi odavno bi se znalo hoće li ga Vlada kandidirati za još jedan mandat ili će predložiti nekog drugog, a mediji bi pisali analitičke članke o tom nekom Cvitanu iz te neke imaginarne ozbiljne države ili bi detaljno secirali život i rad tog nekog novog glavnog državnog odvjetnika. U toj nekoj državi. Hrvatska je vlada imala zakonsku obavezu predložiti glavnog državnog odvjetnika tri mjeseca prije isteka mandata sadašnjeg, tj. do 24. siječnja što, naravno, nije uradila. Tek početkom ovog tjedna, kasneći gotovo puna tri mjeseca, za Cvitanovog je nasljednika predložila njegovog zamjenika Dražena Jelenića. Što sad? Ništa, policija i državno odvjetništvo sigurno neće pozvati Plenkovića i njegova ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića na razgovor kako bi utvrdila zašto su zanemarili zakon. Jednostavno, ovdje se propisi donose ili zbog evropskih hirova ili onako, bez nekog ozbiljnog razloga pa nikog ne šokira kad ih zanemaruje Vlada i to baš u postupku imenovanja glavnog državnog odvjetnika.


Ina

Malo posustaje medijska histerija oko Ine i mađarskog MOL-a. Samo nailazimo na vijest o iznenadnom odlasku Zoltana Aldotta s mjesta predsjednika Uprave Ine, svega petnaestak dana nakon što mu je produžen mandat, i o dolasku Sandora Fasimona. Smjena se dogodila nakon što je Hrvatska vlada imenovala financijskog stručnjaka čija je zadaća pomoći povratu Ine ‘u hrvatsko okrilje’. Iskreno, nemamo pojma kakve to ima veze jedno s drugim. Prenosimo kako je napisano zato jer je Ina još uvijek velika kompanija. Toliko o tome.


Epilog

Dalo bi se za kraj o nastavku suđenja za tragediju na otoku Kornatu koja se dogodila 2007. godine. Ili o izjavama Ivice Todorića, selidbi Agrokorova sjedišta u Nizozemsku i konstataciji Freedom Housea da je ‘stanje demokracije u Hrvatskoj najlošije u zadnjem desetljeću zbog deficita u demokratskom upravljanju’. Dalo bi se i o najavi uvrštenja Spinraze, lijeka za mišićnu atrofiju, na listu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, o utajama iznajmljivača i Niki Kovaču u Bayernu. Ali nećemo ove sedmice više ni o čemu.

User avatar
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 74128
Joined: 16 Oct 2013, 12:19
Status: Offline

Re: Hrvatska - aktuelnosti

Post by storm » 24 Apr 2018, 16:37

Pravi pravcati cajkaroški radio :cool

i treba...


Hrvati vole cajke. Pa zašto ne bi bile na radiju?
Piše: Goran Vojković

Image
Foto: Index, Instagram

NAJAVA da će se u Zagrebu pojaviti prvi radio koji će puštati cajke, ono što se u Srbiji zove "novokomponovana muzika", a po umjetničkoj vrijednosti uglavnom predstavlja glazbeno smeće – prouzrokovala je hrpu komentara.

No, hajdemo reći istinu – iz nekih razloga Hrvati vole cajke. Ta muzika, koju karakteriziraju pjevačice i pokoji pjevač specifičnog izgleda i često slaba glasa, ritam mašina i tanki stihovi ljubavnih tema, u Hrvatskoj se sluša više nego ikada. Ako je išta iz Srbije uspjelo osvojiti Hrvatsku – to je glazba. I to ne samo kroatizirane kopije u istočnjačkom 7/8 ritmu, već i originali, s raznih Pink programa i Grand produkcija.

U svakom slučaju – onome koji misli ovo pokrenuti, svaka čast i čestitamo, jer razotkrio je još jedan segment u kojem su Hrvati maksimalno dvolični. U javnosti se dobro pazi da slučajno ne upadne koja srpska riječ, ili da netko ne kaže maj umjesto svibanj, a kada dođu noć i alkohol – pjeva se i igra na melos s druge strane Drine. A onda ujutro, nakon otrežnjenja i par tableta protiv mamurluka, tu je odmah hrvatska zastava, Franjina slika i iskaznica HDZ-a, rjeđe SDP-a. Ako nije ispala kod noćnog dizanja na stol ili padanja ispod njega.

Prevladala je glazba s kojom smo se sprdali

S onim što se u 90-ima slušalo polutajno, pa onda po klubovima na periferijama gradova, pa onda po centrima, a sada će izgleda i na radiju – do rata smo se doslovno sprdali. Slušalo se to u pograničnim krajevima, ali toliko srpskih narodnjaka nije bilo nigdje.

U Hrvatskoj se znalo za pjevače narodnih pjesama tipa Miroslava Ilića, ali on je umjetnik koji nema veze s ovim novima, znalo se za zabavljače tipa Lepe Brene i zajebante Rokere s Moravu – ali s raznim "novokomponovanim notama" smo se uglavnom sprdali kada bi se kakvim slučajem začule s nečijeg kasetofona. Zanimljivo, kada smo već kod toga, bivša država imala je i porez na šund, pa su ti naslovi uglavnom imali u trgovinama i višu cijenu od pop ili rock glazbe.

No, onda dolaze devedesete – srpska glazba općenito leti s radija, ali čini se upravo zato se kod mladih počinje više slušati. Što je zabranjeno, slađe je. S druge strane, propagandna mašinerija propale Srbije tih godina masovno proizvodi zabavu za "narodne mase", doslovno sate glazbenog programa, laganih emisija i glupih viceva dnevno. I to se počinje sve više slušati u Hrvatskoj.

Zanimljivo, uglavnom se ne sluša ono što u Srbiji vrijedi, a imaju zaista kvalitetnih glazbenika, već baš zadnji šund. Druga polovica 90-ih dolazi i u noćne klubove na rubovima grada, pa onda dolazi i na kabelsku televiziju – većina ih ima "Pink paket", i sada, napokon – doći će i na radio. Ne dvojimo da to neće biti izvrsno slušano.


Uostalom, ako se ljudima slušaju srpski narodnjaci, neka slušaju srpske narodnjake. Komično je kada onda poslije ti isti ljudi stave ruku na džep i glume Hrvatine, no to je njihova stvar (i njihovog biračkog tijela da to procijeni).

Naravno, bit će onih kojima to smeta – no, jednostavno je, ako vam srpski narodnjaci na nekom zagrebačkom radiju smetaju, nemojte okrenuti tu stanicu. Nitko vas apsolutno ne obvezuje da ih slušate, a što slušaju drugi, nije vaš problem. Sasvim drugo bi bilo da ova nova stanica uzima kakva proračunska sredstva, onda bi svatko imao pravo izraziti njen stav o programu i svemu. No, dok nije tako – slušajte nešto drugo.

U svakom slučaju – cajke na radiju usred Zagreba treba svakako pozdraviti. Nova stanica će svakako biti uspješna, pa će plaćati i poreze, a to država voli. Ljudi će uključiti radio koji žele – pa ako žele cajke, licemjerno ih je sprječavati da ih slušaju.

Ako je primitivizam javan – valjda će probuditi i ono što vrijedi

A ono najbolje od svega – možemo se kladiti da će novi radio podosta slušati oni koji sebe smatraju malo većim Hrvatima od prosjeka. U društvu gdje vlada primitivizam, naravno da će se cijeniti jeftina dernjava, a ne 20 godina vježbanja klavira ili violine.

No, s druge strane, kada su karte na stolu, onda su stvari otvorene i jednostavne. Neki kritičari kažu da u Hrvatskoj ima hrpa novih bendova, pa ako napokon na radio dođe potpuni primitivizam, možda nekome i dosadi, pa počne uživati u kvalitetnoj novoj hrvatskoj glazbi, novih mladih bendova. Kada je sve javno i dostupno, više valjda glazbeno smeće neće biti toliko zanimljivo.

Možda se mora i glazbeno doći do poda da bi se počelo dizati malo više. Uostalom, ne treba glumiti da smo kao narod ono što nismo. Nije baš da iz automobila na semaforima čujemo opere. Neka svatko sluša što hoće, a radio će puštati ono što narod voli. Ako se ne bude slušao – takav radio neće imati reklama i propast će, no iskreno, sumnjamo u takvu mogućnost. Naprotiv, predviđamo im lijepu komercijalnu budućnost.
Habibti, ya nour el - ain... :srce

User avatar
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 74128
Joined: 16 Oct 2013, 12:19
Status: Offline

Re: Hrvatska - aktuelnosti

Post by storm » 24 Apr 2018, 20:09

Hahaha citam dalje, neki drugi clanak...portfelj sponzora i pokrovitelja ce biti cajkaroski klubovi, redarstvene sluzbe, klinike za estetsku kirurgiju...
Budu i nagradne igre...
Brijem da bude to ono...pogodi hit cece, koji je prvi ostvario dijamantnu nakladu...klap desna sisa petica pada...:888

Kakav poraz...
Habibti, ya nour el - ain... :srce

User avatar
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Posts: 29042
Joined: 20 Jun 2013, 23:18
Has thanked: 3593 times
Been thanked: 2420 times
Status: Offline

Re: Hrvatska - aktuelnosti

Post by Melek » 28 Apr 2018, 03:23

Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

User avatar
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 74128
Joined: 16 Oct 2013, 12:19
Status: Offline

Re: Hrvatska - aktuelnosti

Post by storm » 20 May 2018, 17:57

Forza Fiume :respekt


DVA HODA, DVIJE HRVATSKE Kako je Rijeka očitala lekciju ostatku zemlje
Piše: R.I., Hina


Image
Foto:Pixsell/Nel Pavletić/Luka Stanzl

U ZAGREBU, Splitu i Rijeci danas je opet održan Hod za život, odnosno prosvjed protiv prava žena na pobačaj. Ovo je druga godina za redom da se Hod za život održava u Splitu, a prvi put u Rijeci.

>> VIDEO, FOTO 15.000 ljudi u tri grada marširalo protiv prava na pobačaj, nije prošlo bez incidenata

Međutim, danas su Riječani sudjelovali u dva Hoda. Kao reakcija na Hod za život, čiji se organizatori zalažu za zabranu pobačaja, održan je Hod za slobodu, koji za cilj ima zaštitu stečenih ljudskih prava i sloboda. Pokazali su da se može i drukčije, da njihov grad podržava pravo na slobodu izbora.

Na Hodu za slobodu, koji je krenuo u 10 sati, sat vremena prije Hoda za život, okupilo se oko 550 ljudi, prema policijskoj procjeni. Prema neslužbenoj procjeni Hoda za slobodu, bilo ih je oko dvije tisuće. Na čelu povorke nosili su transparent sa sloganom "Za izbor, za različitost, za ljubav" i hrvatske zastave. Među ostalim transparentima mogli su se vidjeti natpisi "Čekamo vas u 21. stoljeću", "Volim grad koji misli", "Stop femicidu".

Image

>> U Rijeci održan i Hod za slobodu

Hod za život

S druge strane, u Hodu za život, po neslužbenim policijskim procjenama, sudjelovalo je oko 1500 sudionika, a na put koloni stalo je 15 djevojaka koje je interventna policija odnijela u policijsko vozilo jer se nisu htjele maknuti s ceste.

Sudionici prosvjeda, među kojima je bilo mnogo obitelji s djecom, okupili su se na sredini Korza, noseći transparente na kojima je pisalo "Život je temeljno ljudsko pravo", "Otkucaji srca djeteta čuju se 21. dan od začeća, mama tada još ne zna za trudnoću", "Zanimljivo je da su svi koji se protive životu već rođeni", "Nisam izbor nego dijete", "Zaključak svih hrvatskih medicinskih fakulteta - život počinje začećem" i sl.

Sudionici hoda u zelenim, ružičastim, plavim i bijelim majicama i s balonima istih boja pjevajući su se uputili prema Ulici Ante Starčevića, ali je pred njih stalo 15 djevojaka s transparentom na kojem je pisalo "Što to ima u ljudima tužno da ulaze u tuđe slobode", pri čemu je slovo "A" napisano u krugu, kao simbol anarhističkog pokreta. Zapriječile su prolaz ulicom te su pred njih stali pripadnici interventne policije kako ne bi došlo do izravnog kontakta sa sudionicima hoda, a potom su one sjele na tlo.

Zapriječen prolaz

Veći dio hodača je prošao kroz uski prolaz između djevojaka i zida, a članica organizacijskog odbora Hoda za život Blaženka Kulić zahtijevala je da policija oslobodi prolaz jer je riječ o prijavljenoj i dopuštenoj trasi manifestacije. Nakon što su djevojke odbile maknuti se, interventni policajci su ih odnijeli jednu po jednu u policijsko vozilo, kao i nekoliko mladića u njihovoj pratnji koji su verbalno napadali policajce.


Image


>> FOTO Policija u Rijeci privela aktivistice, tisuće ljudi hodačima poručile: "Čekamo vas u 21. stoljeću" :aplauzz

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel priključio se drugom prosvjedu, Hodu za slobodu. Poručio je okupljenima da je ponosan jer je hodao s njima i jer ih toliko ima.

Obersnel: Šutljiva većina mora se probuditi i reći - dosta

"Moramo pobijediti, ova borba neće biti laka, a pobijedit ćemo, jer nas nosi istina i naša energija," rekao je. "Danas moramo govoriti ne samo o ženskim pravima, nego puno šire - ugrožavaju se prava žrtava nasilja, nacionalnih manjina, istospolnih zajednica, prava raznolikih brakova, samo je pitanje tko je sljedeći," naveo je i poručio "dosta je."

Rekao je i da se "velika hrvatska šutljiva većina mora probuditi i jasno reći 'dosta'".

Image

"Ne želimo živjeti u državi u kojoj nam oduzimaju prava. Svaka sloboda je izborena, i to krvavo, počevši od općeg pojma slobode do slobode manjina, pojedinca, prava glasa, slobode žena", rekao je i nastavio da se ne može miriti s onima koji nastoje ograničiti te slobode koristeći se pritom manipulacijama, lažima i netransparentnim financiranjima.

"Nemojte se bojati reći ne, nemojte se bojati govoriti. Pobijediti možemo samo glasnom istinom i glasnim 'ne'", rekao je Obersnel te dodao kako se nada da će im se pridružiti i ostali gradovi.

Grad koji misli

Volim grad koji misli, volim grad koji brani slobodu, poručio je.

Hod za slobodu organizirala je inicijativa Građanke i građani Rijeke, ističu kako je to njihova reakcija na Hod za život i da žele spriječiti jačanje konzervativizma i pokušaj ograničavanja prava manjina i pojedinca na slobodan izbor odnosno pravo žena na pobačaj, pravo na zaštitu od nasilja, prava istospolnih zajednica i druga prava.

Iva Davorija iz Udruge PaRiter rekla je da je Rijeka "budna", da prati zbivanja i ne da svoja prava.

U 2018. se opet borimo za teško stečenu slobodu, no sada nas neprijatelj izjeda iznutra, rekla je te navela da se ponavlja borba za autonomiju ženskog tijela i pobačaj koji mora biti legalan i dostupan, uz odgovarajuće obrazovanje i kontracepciju.

"Moje tijelo, moj izbor, moja prava, i to vrijedi za sve žene, za sve štrace i drugotne, za svaku ženu", rekla je. Dodala je da su danas na redu žene, jučer istospolne zajednice i nacionalne manjine, upitavši tko će ostati slobodan. Borimo se za ljubav, za slobodu bez kompromisa, nema predaje, poručila je.

Image

"Sloboda je stvaralaštvo, a ne plagiranje"

Pročelnica gradskog Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj ocijenila je da je "vrag odnio šalu", da se odašilju poruke o ukidanjima prava i da treba reagirati. Smatra da svaka žena mora imati pravo na prekid trudnoće, da svako dijete ima pravo na izbor, svaki čovjek pravo na obitelj, djecu, slobodu, kretanje.

Tajana Josimović iz Prostora plus kazala je da su se žene slobodne rodile, prava same izborile i da će se za njih boriti, poručivši "smrt fašizmu - u svim oblicima."

Na skupu su govorili i sveučilišni profesori Jasminka Juretić, Saša Zelenika i Ivan Cerovac, umjetnice Mila Čuljak i Aleksandra Stojaković Olenjuk, jedan od dragovoljaca Domovinskog rata i drugi.

Zelenika je kazao da je sloboda ljubav, a ne mržnja, da sloboda nije fašizam i ustaštvo, da je sloboda poštovanje, pravo na obrazovanje i zdravstvo, a ne privatizacijska pljačka i korupcija. Rekao je da je sloboda stvaralaštvo, a ne plagiranje, da je sloboda građanski i spolni odgoj, a ne nametanje vjeroučenja, da je sloboda cijepljenje i evolucija, a ne kreacionizam, da je sloboda pravna država, da sloboda nisu šatori i plinske boce na ulicama, da sloboda nije isključivost, itd.

Image

"Htio se izazvati incident"

Voditelj na skupu i novinar Ernest Marinković rekao je da se sa skupa šalje poruka o Rijeci kao gradu otvorena srca, gradu različitosti, uključivosti i slobode. Poručio je da "njihovo domoljublje nije ekskluzivno, da ne vole oni zastavu više od nas, da je hrvatska zastava i naša". Naveo je i to da se "boji da se sprema smjena na čelu Novoga lista te da mu u preostaje samo izraziti duboku sućut."

Članica organizacijskog odbora Hoda za život Blaženka Kulić, nakon završetka hoda, izjavila je da je izuzetno zadovoljna odazivom ljudi na prvi riječki Hod za život. No optužila je gradonačelnika Obersnela zbog situacije na početku Ulice Ante Starčevića, ocjenjujući da se nije smjelo dopustiti održavanje dviju manifestacija različitih gledišta o istim pitanjima u isto vrijeme jer se time, kako je navela, dovodi u opasnost sudionike.

"Ako postoje različita mišljenja logično je očekivati da može doći do sukoba", rekla je Kulić. Izrazila je zadovoljstvo time što u ovoj situaciji nije izbio incident, iako se, kako je ustvrdila, to željelo izazvati.
Habibti, ya nour el - ain... :srce

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120132
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6876 times
Been thanked: 7757 times
Status: Offline

Re: Hrvatska - aktuelnosti

Post by Krokodil Behko » 28 May 2018, 22:08

SDP-ovac "ošamario" hrvatsku desnicu: Izgleda da u svibnju 1945. posao nije obavljen temeljito


Image

Saborski zastupnik hrvatskog SDP-a na svom je Facebook profilu u petak napisao: "Jeste li za to da pri odlasku u Irsku hrvatski branitelji imaju prednost?"

Ovaj status izazvao je salvu komentara, a nekima od njih Stazić je odgovorio na sljedeći način: „Izgleda da u svibnju 1945. posao nije obavljen temeljito. Kakva šlampavost pobjednika.“ Na šta je mislio? Na likvidaciju političkih protivnika? On tvrdi da ne.
Image
Stazić je komentar kojim aludira na nasilje obrisao, no za Večernji list potvrdio je kako je on autentičan. Opravdava se kako smatra da u Hrvatskoj fašizam još nije pobijeđen te kako on ne opravdava bilo kakav zločin.

„Da ne biste mislili da opravdavam bilo kakav zločin, ja sam protiv apsolutno svakog zločina. Fašizam nije pobijeđen 1945., znači u tom smislu posao nije dovršen, kao što je dovršen svuda drugdje u Europi“, objasnio je Stazić.

Kaže i kako mu je nevjerovatna količina mržnje i ustašluka. „To je nešto što me upravo iznenadilo. Mislim da je to orkestrirano“', rekao je.


(Vijesti.ba / SB)
online

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120132
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6876 times
Been thanked: 7757 times
Status: Offline

Re: Hrvatska - aktuelnosti

Post by Krokodil Behko » 27 Sep 2018, 16:31

U jebote, pala nam ova tema, skoro na drugu stranu, otkako Mohr slabo navraća :D.


Thompson tuži Srbe zbog "govora mržnje"


Image

Pjevač Marko Perković Tompson, poznat po zastupanju ustaških stavova, HOS-ov zapovjednik Marko Skejo, bivši političar Zdravko Tomac i još sedam osoba podigli su privatne tužbe protiv Saše Miloševića i Tamare Opačić, urednika „Novosti“, biltena Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj.

Bilten SNV svake godine donosi godišnji pregled napada na Srbe u Hrvatskoj, a statistika ukazuje da je pritisaka, uvrjedljivih ispada i agresivnih napada, nažalost, sve više. U samom biltenu vrlo su precizno navedeni datumi i događaji koji mogu da se okvalifikuju kao napadi na Srbe, a te podatke koriste i ugledne svjetske agencije specijalizovane za zaštitu ljudskih prava, prenose „Novosti“.

I upravo radi te istine, Tompson i još devet osoba su podnijeli tužbe.

"Zbog onoga što se godinama ponavlja u biltenu SNV, neovlašćeno i bez argumenata, u kontekstu mržnje, rasizma, šovinizma, neofašizma, i zbog toga kako se godinama kvalifikuje čitav niz ljudi, odlučili smo da tome kažemo: ’Dosta‘“, poručili su predstavnici "desetorke" koja se sudu obratila tužbama.

Treba podsjetiti da je riječ o veoma „uglednim“ tekstovima i grafitima na koje bilten upozorava, gdje je napis „Srbe na vrbe“ samo najblaži oblik „književnog djela“.

Tako je „desetorka“ zaključila da „hrvatski intelektualci i hrvatski narod više ne smijeju da ćute pred klevetama protiv njih", prenosi portal „Iskra“.

(SB)
online

User avatar
Tokmak
Vucin apostol
Vucin apostol
Posts: 15111
Joined: 08 Jul 2015, 17:31
Location: Ulica Rajkovačića i Čalušića bb
Has thanked: 956 times
Been thanked: 945 times
Status: Offline

Re: Hrvatska - aktuelnosti

Post by Tokmak » 29 Sep 2018, 19:36

Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.

User avatar
Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma
Posts: 8978
Joined: 16 Aug 2015, 21:15
Has thanked: 1 time
Been thanked: 11 times
Status: Offline

Re: Hrvatska - aktuelnosti

Post by Mohr » 29 Sep 2018, 20:37


User avatar
Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma
Posts: 8978
Joined: 16 Aug 2015, 21:15
Has thanked: 1 time
Been thanked: 11 times
Status: Offline

Re: Hrvatska - aktuelnosti

Post by Mohr » 08 Oct 2018, 20:06


User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120132
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6876 times
Been thanked: 7757 times
Status: Offline

Re: Hrvatska - aktuelnosti

Post by Krokodil Behko » 10 Oct 2018, 17:27

Ovo nije fotomontaža. U jednoj hrvatskoj učionici, šahara skliznula iz okvira i gle... :haha


Image
online

User avatar
Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma
Posts: 8978
Joined: 16 Aug 2015, 21:15
Has thanked: 1 time
Been thanked: 11 times
Status: Offline

Re: Hrvatska - aktuelnosti

Post by Mohr » 10 Oct 2018, 19:04


User avatar
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 44805
Joined: 09 Jan 2016, 07:50
Location: . . . . . . . . .
Been thanked: 2 times
Status: Offline

Re: Hrvatska - aktuelnosti

Post by Socrates » 13 Oct 2018, 18:45

Čitam da HDZ namjerava da proglasi Komšica Persona Non Grata u Hrvatskoj.

Imao bih ja tu dosta pitanja i komentara, ali zasad se još ibretim.
. . . . . . . . .

User avatar
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Posts: 37664
Joined: 09 Dec 2012, 16:58
Location: NORDPOL
Has thanked: 2865 times
Been thanked: 2203 times
Status: Offline

Re: Hrvatska - aktuelnosti

Post by Pasaga » 13 Oct 2018, 18:47

Socrates wrote: 13 Oct 2018, 18:45 Čitam da HDZ namjerava da proglasi Komšica Persona Non Grata u Hrvatskoj.

Imao bih ja tu dosta pitanja i komentara, ali zasad se još ibretim.
prije ili kasnije EU,ce ih podrzati .....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Post Reply

Return to “EX YU”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 22 guests