VPN: Kako se koristi i za šta služi?

Zanimljivi sajtovi, igrice i slično
Post Reply
User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120132
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6876 times
Been thanked: 7756 times
Status: Offline

VPN: Kako se koristi i za šta služi?

Post by Krokodil Behko » 04 Jul 2018, 19:11

U vezi filmova, u zadnje vrijeme, na skoro svakom sajtu traže da se pristupa iz VPN, pa ako ima neko ko to zna i koristi, da pojasni u par rečenica, s posebnim osvrtom na really free VPN aplikaciju :oo
online

User avatar
Čupava
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 45445
Joined: 16 Feb 2016, 13:35
Location: Kad zatvorim oci, budem gdje pozelim...<3
Been thanked: 8 times
Status: Offline

Re: VPN: Kako se koristi i za šta služi?

Post by Čupava » 04 Jul 2018, 22:10

VPN app proxy.. za smartphone..
.

User avatar
Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 64067
Joined: 03 Sep 2015, 23:23
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2189 times
Status: Offline

Re: VPN: Kako se koristi i za šta služi?

Post by Hannibal » 04 Jul 2018, 22:12

vpn ti samo daje novu adresu. to skini ako mislis da se bavis kriminalom preko neta 😎🕵️‍♀️
🐽

User avatar
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Posts: 75774
Joined: 30 Aug 2013, 14:21
Location: Rodna grudva
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 34 times
Contact:
Status: Offline

Re: VPN: Kako se koristi i za šta služi?

Post by Bla » 05 Jul 2018, 09:01

VPN (Virtual Private Network)
je ukratko tuneliranje saobracaja kroz neku javnu mrezu tako da se oba kraja tunela posmatraju kao da su dio privatne mreze. Postoji vise nacina tuneliranja pa ne bi bilo nimalo ukratko. Ja (vecinom poslovno, a dijelom i privatno) najcesce koristim IPSec/IKE i OpenVPN za tu svrhu.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120132
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6876 times
Been thanked: 7756 times
Status: Offline

Re: VPN: Kako se koristi i za šta služi?

Post by Krokodil Behko » 05 Jul 2018, 10:03

Ma meni treba samo oko filmova: Gledanje, skidanje videa ili titla.
Valjda se na taj način i ponuđivači štite, mada, kako mi se čini, za godinu dana, nestat će svih filmova sa interneta, bar ako govorimo o ilegali. Ovo je sad daleko teže nego nekada, kad je bio pravi eldorado piraterije.
online

User avatar
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Posts: 95672
Joined: 17 Oct 2010, 17:29
Mood:
Has thanked: 33886 times
Been thanked: 20664 times
Contact:
Status: Offline

Re: VPN: Kako se koristi i za šta služi?

Post by Rum » 06 Jul 2018, 18:34

Što je VPN? Kako VPN funkcionira? Kako se povezati na VPN, Koje su prednosti VPN-a? Pročitajte sve o tome u nastavku…

Vjerojatno ste već čuli za VPN, ali postoji velika mogućnost da niste koristili ovu vrstu servisa do sada. Pa, moramo reći da biste trebali i to što je prije moguće. Nećete možda odmah uvidjeti njegovu pravu vrijednost, ali vremenom ćete vjerojatno uvidjeti da je VPN jednako važan kao i internetska veza. Ovaj članak ima za cilj da objasni što je VPN, kako funkcionira i za što se može koristiti. Pokušat ćemo vam objasniti zašto je važno da korisitite VPN servis u današnjem modernom internetu:



Image

Što je VPN?

Ukratko, VPN ili “virtualna privatna mreža”, je definirana kao interkonekcija lokalne mreže koja koristi sigurne (kriptirane) načine međusobne komunikacije, obično putem interneta. To znači da VPN produžava privatnu mrežu preko javne mreže (u našem slučaju, interneta), što omogućuje korisnicima slanje i primanje osjetljivih podataka, kao da su njihova računala izravno spojena na isti privatni LAN (lokalnu mrežu), iako, fizički, oni nisu u istoj mreži.

Ova informacija se može lakše razumjeti ako vam pokažemo primjer iz neke realne situacije. Recimo da trebate izmijeniti veliku količinu informacija sa kolegom/prijateljem i program koji morate koristiti za ovaj prijenos podataka zahtijeva da su vaša računala spojena na istu mrežu.

Nažalost, vaš prijatelj/kolega je van grada i nije blizu svog računala. Najjednostavnije rješenje za vas je da konfigurirate VPN pristup vašoj mreži, tako da se vaš prijatelj/kolega spoji na vašu mrežu putem VPN-a. Na taj način, čini se kao da ste oboje spojeni na istu lokalnu mrežu i razmjena informacija može biti izvršena vrlo jednostavno. Drugim riječima, VPN vam pomaže da se pretvarate da ste na lokalnoj mreži, čak i ako ste oboje spojeni samo na internet na različitim lokacijama.


Kako VPN funkcionira?

Da bismo išli dalje u vezi karakteristikaa VPN-a, govoriti ćemo malo o internet prometu. Kada koristite svoju lokalnu mrežu za pristup raznim servisima na internetu, izvor mrežnih zahtjeva je vaša vlastita lokalna mreža (LAN). Međutim, ako ste povezani sa VPN-om i sav vaš promet prolazi kroz njega, onda će vas vanjski svijet vidjeti kao dio VPN lokalne mreže.

Stoga, izvor upita više nije vaša mreža, nego ona na koju ste spojeni preko VPN-a. To znači da web stranice i druge mreže sa kojima komunicirate više neće vidjeti IP adresu vašeg računala kao izvora zahtjeva, nego IP adresu VPN-a koji koristite.

Nadalje, vaš ISP (Internet Service Provider) će vidjeti samo jednu vezu: onu postavljenu između vas i VPN servisa kojeg koristite, a ona je, naravno, potpuno kriptirana. Zato vaš ISP neće moći vidjeti što radite unutar VPN mreže, čak i ako ona ide preko interneta i, prema tome, ne mogu vas pratiti.

Ipak, tu je kvaka: ako koristite VPN čiji je server smješten u vašoj zemlji, koji također koristi isti ISP, onda je sasvim moguće da će internetski provajder moći vidjeti vaš mrežni promet. Međutim, neće biti u mogućnosti zaključiti da je izravno vaš, budući da je podrijetlo tog prometa VPN server, a ne vaše računalo.

Na neki način, VPN radi slično kao proxy jer vaš ISP vidi samo vezu sa proxy i proxy web stranica će biti izvor vaših zahtjeva. Glavna razlika je u tome što vaš ISP lako može vidjeti proxy zahtjeve koji su napravljeni, jer oni nisu kriptirani. Drugim riječima, u jednostavnom pretraživanju, sve je i dalje vidljivo.

Da biste razumjeli lakše što smo iznad objašnjavali, također vam nudimo ova dva dijagrama. Na prvom vidite kako online navigacija funkcionira bez VPN-a:


Image

A ovdje vidite kako funkcionira sa VPN-om:

Image


U gornjim dijagramima, smo dodali vatrozid (firewall) koji može i ne mora biti prisutan. Ipak, bilo je potrebno da bismo ilustrirali još jedan mogući problem koji neki od vas mogu imati: što se događa kada vaš ISP, sveučilište, tvrtka ili vlada ima vatrozid ili proxy koji sprječava pristup određenim web stranicama.

Ovaj problem je lako rješiv uz pomoć VPN servisa, koji će vam omogućiti da dobijete pristup bilo kojem online servisu i svim web stranicama, bez obzira na mrežu na koju ste spojeni. Vatrozid/proxy će vidjeti vezu između vašeg računala i VPN-a, ali, budući da je ta veza kriptirana, neće moći vidjeti informacije koje razmjenjuju. Dakle, dokle god ste spojeni na VPN server, nećete biti blokirani od strane ovog vatrozida/proxy-ja i imate potpuno slobodan pristup onome što želite na internetu.


Kako se povezati na VPN?

Biti ćete u mogućnosti da se povežete sa VPN-om na nekoliko mogućih načina, ali opća ideja je da morate potvrditi svoj identitet. Najjednostavniji način za uspostavljanje ove sigurne veze je prijavom izravno na server sa korisničkim imenom i lozinkom.

Također imate mogućnost instaliranja određenog softvera koji će vam omogućiti da kreirate sigurnu vezu. Ovaj program će vršiti kriptiranje i dekriptiranje podataka. Slično kao i gore navedena metoda, to obično zahtijeva korisničko ime i lozinku kako biste potvrdili svoj identitet. Ipak, imate mogućnost korištenja drugih oblika provjere autentičnosti, kao što su tokeni ili smart kartice.

Prednost korištenja tokena je činjenica da ga je vrlo teško hakirati i, s obzirom na to, gotovo je nemoguće ukrasti lozinku. Također, svaki token je jedinstven, što znači da će server odmah prepoznati svojeg korisnika.

Pogledajte naš izbor kvalitenih VPN poslužitelja


Prednosti korištenja VPN-a

Slijedi kratak popis koji sadrži sve prednostii korištenja virtualne privatne mreže:

Promet između vas i VPN servisa koji koristite je kriptiran, tako da je nemoguće da netko vidi što radite na internetu.

Dokle god ste povezani sa VPN-om, imat ćete pristup cijelom internetu bez cenzure koje bi mogla utjecati na vas.

Možete pristupiti servisima i geografski ograničenim web stranicama, ako ćete koristiti VPN server koji se nalazi u regiji u kojoj su dostupni ti servisi ili web stranice.

Serveri na koje se povezujete neće vidjeti vašu IP adresu, nego adresu VPN servera.

Možete surfati internetom, čitati vaše e-mailove ili slati važne informacije na javnim mrežama i to bez rizika da vas netko špijunira.


Zaključak

VPN (virtualna privatna mreža) je postao nužnost u ovom dobu online praćenja, pogotovo ako želite zaštititi svoju privatnost i osigurati vaše podatke na računalu koji mogu biti izloženi putem raznih spywarea, malwarea itd.

VPN stvara privatni „tunel“, zatvorenu vezu koju ne može dekriptirati neka druga strana, kao što su vaš provajder (ISP) ili, općenito, neke web stranice. To znači da se podaci koje šaljete više ne mogu presresti i/ili ukrasti.
Neka si nam Živa I Zdrava Sultanija 💚

User avatar
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Posts: 95672
Joined: 17 Oct 2010, 17:29
Mood:
Has thanked: 33886 times
Been thanked: 20664 times
Contact:
Status: Offline

Re: VPN: Kako se koristi i za šta služi?

Post by Rum » 06 Jul 2018, 18:37

dobra stvarka
Neka si nam Živa I Zdrava Sultanija 💚

Username
Inventar foruma
Inventar foruma
Posts: 9024
Joined: 27 Sep 2016, 14:02
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: VPN: Kako se koristi i za šta služi?

Post by Username » 06 Jul 2018, 19:03

Krokodil Behko wrote: 04 Jul 2018, 19:11 U vezi filmova, u zadnje vrijeme, na skoro svakom sajtu traže da se pristupa iz VPN, pa ako ima neko ko to zna i koristi, da pojasni u par rečenica, s posebnim osvrtom na really free VPN aplikaciju :oo
Skini kodi i miran si za filmove

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120132
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6876 times
Been thanked: 7756 times
Status: Offline

Re: VPN: Kako se koristi i za šta služi?

Post by Krokodil Behko » 06 Jul 2018, 19:27

Username wrote: 06 Jul 2018, 19:03
Krokodil Behko wrote: 04 Jul 2018, 19:11 U vezi filmova, u zadnje vrijeme, na skoro svakom sajtu traže da se pristupa iz VPN, pa ako ima neko ko to zna i koristi, da pojasni u par rečenica, s posebnim osvrtom na really free VPN aplikaciju :oo
Skini kodi i miran si za filmove

Isprobavao sam, ali čini mi se da za moj TV ne može kodi.
online

User avatar
gaga
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Posts: 1291
Joined: 07 Jan 2018, 22:02
Status: Offline

Re: VPN: Kako se koristi i za šta služi?

Post by gaga » 06 Jul 2018, 20:34

Ja to koristim cesto,vec nekoliko godina
Pametni uce i od budala, budale ni od pametnih

User avatar
Vladimir
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Posts: 538
Joined: 15 Feb 2020, 04:14
Location: U vremenu idiokratije
Status: Offline

Re: VPN: Kako se koristi i za šta služi?

Post by Vladimir » 20 Jul 2020, 02:28

VPN je privatna mreža sa visokim nivoom anonimnosti na internetu. Ponajviše se danas koristi za otključavanje kanala, koji su vezani za neku teritoriju, zatim za bezbjedno i anonimno surfovanje na tuđem WiFi-ju, kao i za bezbjedno surfovanje na internetu uopšte. Npr. ako kupuješ preko interneta i unosiš svoje podatke za plaćanje i to radiš preko WiFi-ja od nekog kafića, vlasnik istog ne vidi koje stranice posjećuješ i kakve podatke unosiš preko njegove mreže, ukoliko koristiš VPN, pošto VPN radi tako što prikazuje tuđu ip adresu, umjesto ip adrese korisnika tj. u ovom slučaju adrese vlasnika WiFi-ja od kafića. Ukratko, ukoliko si Brazilac, Mongol, Rumun, Egipćanin ili Englez, a imaš ruski VPN, baviš se hakovanjem i pritom hakuješ neki američki sajt, onda ruski hakeri su krivi, jer je napad izvršen sa ruske teritorije i tako vrlo brzo dođeš do Putina kao dežurnog krivca. :oo

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120132
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6876 times
Been thanked: 7756 times
Status: Offline

Re: VPN: Kako se koristi i za šta služi?

Post by Krokodil Behko » 06 Sep 2022, 14:06

Krokodil Behko wrote: 04 Jul 2018, 19:11 U vezi filmova, u zadnje vrijeme, na skoro svakom sajtu traže da se pristupa iz VPN, pa ako ima neko ko to zna i koristi, da pojasni u par rečenica, s posebnim osvrtom na really free VPN aplikaciju :oo

Rijetke su takve aplikacije :D.

Uglavnom kažu besplatno, a kad klikneš na link bude ja je besplatan samo trial.


Ipak, nabavio sam neki Proton VPN koji je stvarno besplatan.

Jel to pravi VPN?
online

User avatar
Hurija
Pandora
Pandora
Posts: 19647
Joined: 05 May 2018, 21:21
Has thanked: 874 times
Been thanked: 1047 times
Status: Offline

Re: VPN: Kako se koristi i za šta služi?

Post by Hurija » 06 Sep 2022, 14:25

Ne znam da li je legalan VPN.
Ostalo je cutanje.

User avatar
Beni
Fuck you
Fuck you
Posts: 26358
Joined: 27 Aug 2019, 17:14
Location: On land, air, or sea, I don't need No I.D
Mood:
Has thanked: 1848 times
Been thanked: 4036 times
Status: Online

Re: VPN: Kako se koristi i za šta služi?

Post by Beni » 06 Sep 2022, 16:29

Krokodil Behko wrote: 06 Sep 2022, 14:06
Krokodil Behko wrote: 04 Jul 2018, 19:11 U vezi filmova, u zadnje vrijeme, na skoro svakom sajtu traže da se pristupa iz VPN, pa ako ima neko ko to zna i koristi, da pojasni u par rečenica, s posebnim osvrtom na really free VPN aplikaciju :oo

Rijetke su takve aplikacije :D.

Uglavnom kažu besplatno, a kad klikneš na link bude ja je besplatan samo trial.


Ipak, nabavio sam neki Proton VPN koji je stvarno besplatan.

Jel to pravi VPN?
Windscribe VPN, kad se registrujes dobijes 10GB, naravno da bi pristupio nekim lokacijam mora se platiti.

Proton nisam nikad probao bas cu ga sad instalirati na mob. da vidim jel bas free
Fuck you a friendly note to start the day

User avatar
Beni
Fuck you
Fuck you
Posts: 26358
Joined: 27 Aug 2019, 17:14
Location: On land, air, or sea, I don't need No I.D
Mood:
Has thanked: 1848 times
Been thanked: 4036 times
Status: Online

Re: VPN: Kako se koristi i za šta služi?

Post by Beni » 06 Sep 2022, 16:38

Boga mi behko ni Proton nije dzabalade
Proton.JPG
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Fuck you a friendly note to start the day

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120132
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6876 times
Been thanked: 7756 times
Status: Offline

Re: VPN: Kako se koristi i za šta služi?

Post by Krokodil Behko » 06 Sep 2022, 19:39

Beni wrote: 06 Sep 2022, 16:38 Boga mi behko ni Proton nije dzabalade

Proton.JPG

To ti je za PLUS. Makar osnovni je gratis skroz. Evo slika


Image
online

User avatar
Beni
Fuck you
Fuck you
Posts: 26358
Joined: 27 Aug 2019, 17:14
Location: On land, air, or sea, I don't need No I.D
Mood:
Has thanked: 1848 times
Been thanked: 4036 times
Status: Online

Re: VPN: Kako se koristi i za šta služi?

Post by Beni » 06 Sep 2022, 21:24

Krokodil Behko wrote: 06 Sep 2022, 19:39
Beni wrote: 06 Sep 2022, 16:38 Boga mi behko ni Proton nije dzabalade

Proton.JPG

To ti je za PLUS. Makar osnovni je gratis skroz. Evo slika


Image
Pa da 3 drzave i to je malo , hocu reci imas VPN-ova koja su gratis i imaju vise drzava u izboru u free paketu.

Koji je promet koliko GB ?
Fuck you a friendly note to start the day

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120132
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6876 times
Been thanked: 7756 times
Status: Offline

Re: VPN: Kako se koristi i za šta služi?

Post by Krokodil Behko » 06 Sep 2022, 22:26

Beni wrote: 06 Sep 2022, 21:24
Krokodil Behko wrote: 06 Sep 2022, 19:39


To ti je za PLUS. Makar osnovni je gratis skroz. Evo slika


Image
Pa da 3 drzave i to je malo , hocu reci imas VPN-ova koja su gratis i imaju vise drzava u izboru u free paketu.

Koji je promet koliko GB ?

Ma otkud znam, nisam ni gledao
online

Post Reply

Return to “Internet”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 15 guests