Out Of Time

Diskusije o životu i životnim problemima, stavovima. Savjetovanje.

Moderator: Krokodil Behko

sajlent
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Posts: 1297
Joined: 06 Jun 2018, 22:27
Been thanked: 3 times
Status: Offline

Out Of Time

Post by sajlent » 12 Oct 2018, 00:55

nisam siguran da je dobar trenutak za ovakav jedan susret i svojevrsno objedinjenje stanja svijesti, buduc da ni sam nisam siguran o cemu cu ja zapravo u tom trenutku govorit i sta cu rec.

pretpostavka je da ja u stvari znam, ali je ona naravno pogreshna. zasnovana je na premisi pishem - znachi znam.

uzecu sebi znachi za slobodu i za promjenu da kazem ono sto ne znam, rachunam da pri tom bolji od sebe ne mogu da budem, a gori nadam se da mnogo necu.. i to je valjda nesto.

izvinjavam se unaprijed za partikularnu neizvjesnost, namjera mi nije da vrijedjam logiku foruma.. vec po moguchnosti da dosegnem jedan horizont razumijevanja i objedinjenja svijesti, a koji se kao takav jednostavno ne da promashit ili u najmanju ruku ostavlja minimalan prostor i moguchnost za takvo sto.

vas bi zamolio da ugasite svjetla u svojim glavama i na trenutak zaboravite da takav jedan horizont uopshte ne postoji..

vi koji ste se ponadali da cu vas u ovoj prilici i u ovom nesvetom trenutku poshtedjet sebe.. vjerovatno ste vec shvatili da ste se grdno prevarili.

no to je ponajprije zato sto bi to bila neka vrsta obmane.. nishta manje i nishta vishe.

sad kad su i oni najuporniji napustili daljnje chitanje i ja se ugodnije osjecham u ovom stanju rizika u koji sam sam sebe svjesno doveo bez ikakvog vidljivog benefita za to sto cinim.

no to je ionako ekonomska kategorija.. ili drushtvemo-politichka. kako se vec uzme. na takvo sto sam vec zrtvovao veci dio svog dana i glupo bi bilo da sam zbog takvog cega opet i ponovo doshao i ovdje.

taj rizik, koji ja ovdje prihvatam, jel'?!.. zapravo je formalni oblik horizonta i trenutka objedinjenja stanja svijesti o kom ja ovje pokushavam da govorim, ali buduch da je njega kao takvog nemoguche unaprijed pretpostavit ili se naknadno pozivat na njega, u daljnjem izlaganju ga u tu svrhu vishe necemo pominjat.. kao ni bilo sto drugo, a sto nam u tom smislu i svojstvu moze pruzit bilo kakvu vrstu izvjesnosti.

koliko god da sam mrzovoljan i grub ovih dana, a sto ne lichi bash na mene.. ja sam u principu vrlo zadovoljan sobom i svima.

i svijetom koji me okruzuje naravno..

i koliko god to ponekad izgledalo malo, ja prosto i jednostavno u nekim trenucima nemam vishe.

za razliku od vas ja ne dolazim ovdje zato sto sam raspolozen.. cak sto vishe, uzasno sam neraspolozen.

ono sto me donekle oraspolozi jesu rijetki primjeri otvorenosti i nepatvorenosti, a ono sto me ovako neraspolozenog josh vishe oneraspolozi jest kad vidim da upravo ono opozitno ima pijetet svetog grala..

mozda sam ja samo imao tu srechu da naletim na najveche indijance..

kako god, pomogne mi ponekad da donekle vratim optimizam i pomenuto dobro raspolozenje sam uvid u stanje daleko vecih i vaznijih stvari u vlastitom iliti mom zivotu, a koje takodje isto tako elegantno i temeljito propadaju, te chinjenica da koliko god imao ili sticao u istom tom svom zivotu, uvidjam da mi vremenom ostaje samo manje svega.. pa tako i raspolozenja, jel'?!..

no ne pomogne mi uvijek da vratim i fine manire iliti manire jednog gospodina..

iako imam tu tendenciju da se ponekad i tako ponasham i ophodim, zgrazam se te otmjenosti i kulture. mozda ponajprije zato sto ista, iliti iste, ako bash hocete, podrazumijeva ili podrazumijevaju jednu gramzivost i pretenziju na sve. jedno stanje duha i svijesti kojoj ili kojem ne prija pomisao, ne da ima manje.. vec da nema najvishe. ukratko sve.

ne rachunajuc naravno one koji tu otmjenost nose kao nakit i oponashajuc istu obamanjuju sebe i svijet oko sebe.. iz ko zna kakvih pobuda i lichnih interesa, kao ni one koji istu isticu zbog prostog zadovoljenja opstih drushtvenih pretpostavki o pojedincu i kako bi on kao takav trebalo da se ponasha ili ophodi.

hohstapleri ce se sami prepoznat..

chinjenica je da mi josh od pechinskog doba pa naovamo pokushavamo jedni drugima na ovaj ili onaj nacin da neshto saopshtimo, kazemo ako bash hocete. na tom temelju su izmedju ostalog nastale vjere, kulture, tradicije i sama civilizacija naposlijetku. medjutim, sta je to civilizacija.?! jel' postoji ona vishe uopshte.?! na osnovu saznanja i iskustava vecina ce rec da.. ali da bi dokazali da ona kao takva postoji mi bi smo morali imat i neki dokaz za takvo sto, da to nije samo utisak koji smo stekli ili ga imamo posredstvom ovoga, onoga, nekoga ili nechega.

da se poshtedimo suvishnog dekonstrukcionizma.. dojma sam da u najmanju ruku civilizacija ne postoji u onom obliku, smislu i vrlini koju je nekad imala ili da na kraju krajeva vishe uopshte ne postoji, a iz prostog razloga sto u onom trenutku kad drushtvena konjunktura uzme drushtveno-politichke teme za sebe kao prioritetne, ispada da sve to sto smo mi od pochetka vremena htjeli jedni drugima da kazemo i saopshtimo zapravo, ako mi dopustite da vas poshtedim onog raspadnutog sifilistichara sto je grlio konje i vjerovao da buduchnost svijeta ovisi o njemu i njegovim mislima, vjerujem da svi znamo o kome je rijech, te da budem slikovit.. je najobichniji zec. znachi nishta.. tachka.

da se ne zavaravamo, ta pozicija nije nimalo bezazlena. ne toliko sto u tom saznanju ne zelim da slusham ili citam bilo cije mishljenje, vec sto nisam siguran ni da me zanima vlastito i da u tom pogledu imam bilo sta pametno za rec i sam.

ja sam covjek s jednom ogromnom dozom samokritichnosti, cak i kad se ona kao takva ne vidi ili da budem precizniji.. vi je ne vidite.

ali dosta o vama.. da kazemo nekoliko rijeci i o meni.

ustanovili smo vec da ne volim pretjerano da citam tudje postove.. tu i tamo procitam po koji svoj.

gramatika svi znamo da mi nije jaca strana.. iako su mi poznata uglavnom sva gramatichka pravila, cak i ona za koja niste i vjerovatno nikad necete ni cut. moja akribija najkrache i jednostavno receno lezi u necem drugom.

iskreno uzivam kad me uce gdje ide veliko slovo, tachka, zarez.. tvrdo, meko i ostalo shranje.

koliko god bio svojeglav i ohol.. uvijek cu se radovat da naucim neshto od vas i vishe cu se radovat vashem znanju i vrlni nego svojoj oholosti.

mada do sad nisam imao takav sluchaj..

ja koji knjizevnost uzimam za jedinu zakonomjernost kao primarnu i prioritetnu i iako u problematiku iste ne ulazim s budistichkim stapanjem s predmetom prouchavanja, imam kakvu takvu sliku i predstavu o cjelini svijeta i razlichitim utemeljenjima govora i jezika i svim njegovim moguchim varijacijama. lektori su zadnja linija stvaralashtva pa me neshto pretjerano ta uloga ne privlachi niti me kao takva zanima.

pa o njoj ne bi ni govorio..

osim sto bi mozda rekao da oni koji na knjizevnost gledaju iz perspektive ontoloshke fenomenologije nemaju pravu predstavu o knjizevnosti.. jer je knjizevnost utemeljena u transcedentnom iliti bogu, ako bash hocete.. a ne sama u sebi iliti pravilima i normama koja se i kao takva vrlo cesto krshe.

zachi propushtaju bit..

lingvistichka slika svijeta je vishe-manje zavrshena.. ostalo je vrlo malo prostora za bilo kakvu autentichnost.

knjizevnost je jedna od stvari, ako ne i jedina.. bez koje mozda ne bi ni znali ni umijeli da postojimo.

projekcija svih nasih snova, zelja i saznanja, te krajnje ishodishte svih nasih moguchnosti i odraz sveukupnosti neshih dostignucha.

ukratko, ako ste imali srecu da se nikad ne zapitate sta je to knjizevnost.. onda znate sta je knjizevnost.

a ako ste imali tu nesrecu da se zapitate sta je to knjizevnost.. onda imate sve probleme ovog svijeta.

to je vec pozicija filozofije. dok se ne pitam nishta, znam sve. cim se zapitam, ne znam vishe nishta.

mozda zato filozofi u najvecoj mjeri spopadaju i terorishu istorichare..

jeftina, ali suha hrana.. ako mene pitate. dugorochno zna da izazove niz neugodnosti.

kako god, vrijeme velikih knjizevnika i velikih djela je debelo iza nas.. no pitanje je sta je ispred nas.?!

ako mi dozvolite da malo polemishem sam sa sobom i da se vratim na pitanje govora i jezika.. rekao bi da govor i jezik nisu nishta drugo nego konstrukti koji formiraju jedno polje mishljenja. sto na kraju i u konachnici znachi da je i mishljenje samo konstrukcija.

iz cega slijedi da ja ne samo da ne mogu razmishljat izvan odredjenog polja mishljenja iliti konstrukcije istog, vec da ne mogu ni imat vlastito mishljenje.. za takvo sto bi mi u najmanju ruku trebao vlastiti privatni jezik. koji naravno nemam.

znaci mogu jedino da sutim..

sto je u konachnici isto, jer bi ta i takva izvandiskursna praksa rezultirala isto.. ja bi govorio, ali niko to ne bi cuo.

ili pisao, ali to niko ne bi vidio.. svejedno.

jezik je rezultat dogovora.. nishta drugo nego niz tachaka oko kojih se u prvom redu slazemo.

zanimljivo koliko ga vrlo cesto koristimo da zapravo izrazimo svoje negodovanje i neslaganje..

usudio bi se rec da mu je to postala ujedno i osnovna svrha i namjena..

ima i onaj japanac, stvarno sam zaboravio kako se zove, koji je tvrdio da je mjera covjekovog zivota u mjeri njegove ishrane, te ako se hranite ovako ili onako.. garantovano cete prebacit bar sto dvadeset godina.

nisu to bezazlene stvari.. i iako nisam sklon tim makrobiotichkim teorijama siguran sam da je to sve u nekoj mjeri s chovjekovom fiziologijom, no ono sto je meni bilo zanimljivo jest njegova teza da je i koliko je u stvari vrsta prehrane u direktnoj vezi i s ljudskim ponashanjem, te kako razlichita prehrana moze da uvjetuje i samo vishe ili manje violentno djelovanje pojedinca ili cijelog drushtva.

naravno.. niko nas ne tjera da to uzmemo u obzir.

ovdje ne mogu a da ne povuchem paralelu s nashim drushtveno-politichkim stanjem i situacijom u kojoj se u tom smislu i svojstvu nalazimo. buduch da je kao takva aktuelna.. jel'.?! kao drushtvo s vrlo neobichnim politichkim izborima mi se nikad ne bi mogli odredit po ovom gorepomenutom makrobiotichkom principu, a iz prostog razloga sto ne mislimo ili ne vjerujemo da ozbiljnost prebiva u tom.

znachi, horizont teorijskog respekta za makrobiotichki pristup drushtveno-politichkim temama ne postoji..

iako i tu itekako stoji da.. kad si gladan nisi svoj.!

to je ta paradigma i suchaj i primjer kad na partikularnom jednom nivou (citaj gradjanskom) ne nalazimo potrebnu satisfakciju i radost pa na horizontu drushtvene percepcije trazimo i zahtijevamo da ta radost bude vazna..

buduch da ja ne vidim relevantnost takve jedne vaznosti i samim tim sam osudjen na jednu uzaludnost i beznachajnost, bio bi neizmjerno zahvalan da mi neko kaze o cemu je ovdje zapravo rijec.

sinkretizam nije moguch izmedju dvije iste stvari.. ili tri, svejedno. on je kao takav iskljuchivo rezervisan za potrebe onih koji posreduju izmedju nas.

valjda zato i tolika frka oko clana predsjednishtva i funkcije koja u objektivnom smislu nema nikakvu vaznost.

i problem da shvatimo da pomenuta razlichitost i volja naroda nije utemeljena u njemu kao takva.. vech upravo suprotno.

nauka kaze da postoje genetske predispozicije i potreba za simbolichkim posrednicima duboko u nama..

neki su to samo prije shvatili..

znachi stvar je vrlo prosta.. ne znam samo kako smo neshto tako vazno uspjeli da zaboravimo.

s druge strane, na temelju jedne zablude, ako tako mozemo rec, jel'.?! mi smo stvorili jedno polje mishljenja i proveli nekih sto godina u samoubilachkom radu na sebi samima u pomenutom polju prouchavanja, a koje je u biti i u stvari takvo.. da kad bude najbolje i u najvecoj mjeri definisana pomenuta zabluda, ona kao takva vishe ne moze da postoji.

steta.. :hihi

sajlent
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Posts: 1297
Joined: 06 Jun 2018, 22:27
Been thanked: 3 times
Status: Offline

Re: Out Of Time

Post by sajlent » 13 Oct 2018, 00:22

istina je vishedimenzionalna i ona se kao takva moze prikazat jedino iz vishe perspektiva.

ili, ako cemo govorit o knjizevnosti.. kroz takozvanu krizu znachenja. a koja je patentirana, ako tako mozemo rec, u relativno bliskoj proshlosti iliti koncem dvadesetog vijeka. ta visheznachajnost, ne samo da je iz korijena promijenila vidjenje knjizevnosti kao takve, vec je i kompletno drushtvo dovela u jedan intertekstualni odnos, te kroz taj postupak remechenja i rushenja poretka stvari, u duhu pomenutih suvremenih vidjenja, dokazala i pokazala, ne samo da je svaki tekst po sebi intertekst i da uvijek u sebi sadrzi elemente drugih i ranijih tekstova, vec da i svako naslijedje, kultura, tradicija ili vjera, ako bash hocete, takodjer isto tako u sebi sadrzi elemente drugih naslijedja, kultura, tradicija ili sta ti ja znam.

iz cega slijedi da svi ovi koji nas uvlace u vlastitu posebnost.. u stvari nas vuku u osamnaesti vijek i tadashnji nacin razmishljanja.

kulture, vjere, tradicije.. se medjusobno prozimaju i medjusobno su zavisne.

prije nego sto se pobunite zbog ove moje zloupotrebe javnog prostora.. ili privatnog posjeda, svejedno, te kad sam se vec sjetio da ovdje ima josh ljudi, iako smatram da tamo gdje ima ljudi ne moze nishta da valja i da je svijet prvenstveno i u najvechoj mjeri loshe mjesto za zivot zahvaljujuci istim tim ljudima i da je ovaj svijet izgubljen josh u onom trenutku kad je namijenjen covjeku kao takvom, sjetio bi se i cuvene teze iliti one pakao, to su drugi i odgovorno rekao ne, drugovi..

.. pakao to smo mi.! :hihi

User avatar
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 44805
Joined: 09 Jan 2016, 07:50
Location: . . . . . . . . .
Been thanked: 2 times
Status: Offline

Re: Out Of Time

Post by Socrates » 13 Oct 2018, 00:36

Poštovani pisce, Sartre je sa izrekom "Pakao to su Drugi" ilustrirao da čovjek postane otudjen od samog sebe kada ga drugi "gledaju".

To nije fizička pojava, nego subjektivno osjećanje koje posmatrani ima, odvija se u potpunosti u mozgu posmatranog. Imajući to u vidu, nameće se zaključak da je Sartr zaista mislio Pakao To Smo Mi Kad Smo Posmatrani.
. . . . . . . . .

sajlent
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Posts: 1297
Joined: 06 Jun 2018, 22:27
Been thanked: 3 times
Status: Offline

Re: Out Of Time

Post by sajlent » 13 Oct 2018, 02:20

dakle, ako zanemarimo svu patetichnost mog pochetnog izlaganja, disciplina koju ja ovdje predlazem nije utemeljena u filozofiji ili psihologiji, kako je to izmedju ostalog predmetno pretpostavljeno i kako ste vi to mozda u prvi mah shvatili, vec u relevantnosti onog sto nam nakon cjelokupnog iskustva kao takvog ostaje.

svi oni kojima se sam koncept ne svidja.. ja samo mogu rec, uzivajte onda u tome.

svako ko hoce da bude ozbiljan sugovornik trebalo bi da mu je vec do sad jasno da je velika filozofska misao sa dva velika filozofska izvora svedena na tri covjeka.. te da su po tom pitanju svi ostali iz shiroke lepeze skola, uchenja i ponuda nishta drugo nego najobichniji shegrti i da su to tri pitanja na koja mi vishe prosto nemamo odgovora. propali smo i potonuli u rascjepu izmedju strukture chovjekovog nesvjesnog i jezichkog znaka i nemoguchnosti da prevladamo tu jednu vrstu edipalne dinamike, a koju je jedan od pomenutih u svojoj psihoanalizi doveo do samog vrhunca, gdje simbolichko vishe ne dopire do stvarnog i realnog, te gdje sam pomenuti rascjep moze kao takav da bude produbljivan do u beskonachno. znaci jedna nemoguchnost da se pozicionira razlika izmedju stvarnog i realnog i da se do nje kao takve dopre..

drugo pitanje i ono o cemu je vec bilo govora, to jest zamke diskursa, jedna politika moci i njihova hijerarhizacija i nemoguchnost da se ta sila savlada unutar jezicke prakse koja kao takva vec postoji u njoj, te nespokojstvo jedno koje osjetimo svaki put kad dodjemo u dodir s istorijom zbog pomenutih preklapanja i epistemichkih pomjeranja, a sto nash sluchajni sugovornik po svemu sudechi nije najbolje shvatio..

ima li gore pozicije od bijednog eksponenta kroz kojeg govori tek diskursna praksa njegovog vremena.. ili drushtva, sto je drzim josh gore.

trece pitanje ne bi ni pominjao.. jer niko vishe nije spreman da na temu drushtvenih odnosa i promjena gleda s tolikom dozom ozbiljnosti.

ozbiljnosti kojom se prilazi jednoj cirkumciziji.. recimo. :hihi

User avatar
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Posts: 26333
Joined: 08 Dec 2012, 19:16
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 14218 times
Been thanked: 3768 times
Status: Offline

Re: Out Of Time

Post by Veca » 13 Oct 2018, 13:04

...ne volim duge postove, ali ove tvoje sam procitala, nastavi! ...znatizeljno ih ocekujem! :) :zubi
Zena koja ima kcer, sjedi na stolici-zena koja ima sinove naslanja se na zid.

sajlent
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Posts: 1297
Joined: 06 Jun 2018, 22:27
Been thanked: 3 times
Status: Offline

Re: Out Of Time

Post by sajlent » 13 Oct 2018, 21:49

hvala na vashem subskrajbu kosmichka sestro.. iskreno me cudi ako se razumijemo.

to bi znachilo da smo u klopci.. :hihi

iz jedne maglovite i hladne kotline, izmedju grobalja i grebalja, pozdravljam i sve vas ostale pleme.nite dushe koje ste na ovaj ili onaj nachin zalutali na ovu nechastivu temu..

sajlent
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Posts: 1297
Joined: 06 Jun 2018, 22:27
Been thanked: 3 times
Status: Offline

Re: Out Of Time

Post by sajlent » 13 Oct 2018, 23:27

zamislite znachi jedan takav horizont, kao oblik jedne konachne i objektivne destrukcije i dekonstrukcije.. svuda oko vas.

teshko je ne dat za pravo jednoj takvoj usmjernosti i namijenjenosti.. cijeli zivot ti je jedan veliki omm.

meditacija svakako i nije nishta drugo nego trening za umiranje.. jel'.?!

naravno, s ciljem vrachanja u posljednju tachku vlastitog spokojstva.

ja lichno ne znam koja bi to tachka mogla bit kad sam ja u pitanju, a da ista ne podrazumijeva i pomenutu intertekstualnost i zavisnost. znachi, problem je sto mi ne mozemo pouzdano da odemo bilo kud iz vlastitog zivota iliti iz vlastite koze, ako bash hocete.. i iako teza o bozanskoj pozadini svijeta kaze i tvrdi da tamo iza stoji i postoji jedna takva tachka za svakog od nas, ne mozemo a da se ne zapitamo sta to i sta ta tachka po sebi podrazumijeva.

tu je kod mene knjizevnost odigrala jednu znachajnu ulogu, prije svega kao prilika i sredstvo da se prikljuchim boljima od sebe.. a tek onda i potom da shvatim i dodjem do pomenute ovisnosti i obertekstualnosti, gdje se vishe ne radi ni o pomenutoj ovisnosti i prozimanju dva ili vishe djela, vec se radi, ne samo o jednom te istom djelu.. nego i o jednom te istom autoru.

zbog elemenata shizofrenije koje pomenuto chitanje po meni ili bar u mom sluchaju ima.. vishe ne citam nishta. :hihi

User avatar
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Posts: 26333
Joined: 08 Dec 2012, 19:16
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 14218 times
Been thanked: 3768 times
Status: Offline

Re: Out Of Time

Post by Veca » 13 Oct 2018, 23:57

...da mozda nisi prekasno prestao citati?! :zubi
Zena koja ima kcer, sjedi na stolici-zena koja ima sinove naslanja se na zid.

sajlent
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Posts: 1297
Joined: 06 Jun 2018, 22:27
Been thanked: 3 times
Status: Offline

Re: Out Of Time

Post by sajlent » 14 Oct 2018, 00:20

moguce. radi se znachi o tom da ta obertekstualnost (ta rijech naravno josh uvijek ne postoji), ne moze sebe da uchini relevantnom i bitnom.. te onoga casa kada bi i pokushala da se nametne i ucini sebe relevantnom i bitnom, izgubila bi svijest o sebi i zapravo izgubila sve to sto ona kao jedna ideja jeste, cini i pretpostavlja..

a to je da se svi tekstovi u jednom casu vezuju za sve tekstove i to one koji kao takvi to jesu i one koji kao takvi to nisu.

radi se znaci da u jednom takvom casu u kom mi.. ne da ne bi imali sve, nego vishe ne bi imali nishta.

mislim da je sad pravi trenutak da uzmete pauzu.. :hihi

User avatar
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Posts: 26333
Joined: 08 Dec 2012, 19:16
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 14218 times
Been thanked: 3768 times
Status: Offline

Re: Out Of Time

Post by Veca » 14 Oct 2018, 00:31

...hajd' jos malo, da vidim da li ces se skroz izgubit' :hihi
Zena koja ima kcer, sjedi na stolici-zena koja ima sinove naslanja se na zid.

sajlent
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Posts: 1297
Joined: 06 Jun 2018, 22:27
Been thanked: 3 times
Status: Offline

Re: Out Of Time

Post by sajlent » 14 Oct 2018, 01:53

pokushavam da razluchim sugestiju od komentara.. nisam siguran sta od to dvoje da pripishem tebi, a sta sebi. :hihi

znachi, ako mi oprostite tu zabludu u pogledu pomenutog obertekstualizma i sto sam ja volio knjizevnost i cesto zelio da ona bude bolja nego sto zapravo jeste i sto sam joj pridavao znachajnost koja joj cesto nije pripadala, a danas joj svakako nikako ne pripada, jer ovo sto danas imamo i nazivamo knjizevnoschu nije nishta drugo do jedno djubre prvoga reda, iz svoje maglovite i hladne kotline, izmedju grobalja i grebalja, ja vam kosmichka braco i sestre mogu rec i poruchit jedino to.. da smo mi debelo zalutali.

sad ide ono kako i zashto.. a to najvishe mrzim.

pa prosto tako sto knjizevnost ne moze postojat i opstojat na temelju nekog preshutnog dogovora ko zna kad i ko zna gdje, a gdje smo se mi prechutno ili ne dogovorili oko toga sta je to knjizevnost i sta ona kao takva moze da bude. izgubili smo potrebnu dinamiku i valjamo se u blatu i vrtimo u krugu dostignutog limita..

nama trebaju nove pretpostavke.. znaci ideje, koliko god one i pogreshne mozda bile, a da bi povratili pomenutu izgubljenu dinamiku.

sajlent
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Posts: 1297
Joined: 06 Jun 2018, 22:27
Been thanked: 3 times
Status: Offline

Re: Out Of Time

Post by sajlent » 14 Oct 2018, 04:07

s druge strane, naravno da ne mozemo govorit o nama u tom kontekstu pa cemo pouku uzet na primjeru nijemaca.. naime, istrazivanja su pokazala da su nijemci samo u proshloj ili tekuchoj godini, stvarno nisam siguran o kom periodu je rijech, izgubili nekih 6 ili 7 miliona kupaca knjiga. znachi ljudi koji redovno kupuju knjige, bar jednu knjigu jedanput godishnje valjda.

sta je to i o cemu je tu zapravo rijech.?!

treba stavit ruku na srce.. mi jesmo mozda civilizacija, ovakva ili onakva, ali ne moze nam niko pa ni sami sebi ne mozemo prigovorit da malo ili nedovoljno citamo. ono sto ja lichno mislim da je problem jest pitanje sta citamo, a ne koliko citamo.

cak sto vishe, zivimo u vremenu masovne produkcije pisanog, stampanog ili tipkanog teksta, svejedno.. opterecheni smo znaci jednim nizim oblikom i vidom citanja i samim tim nizom vrstom informacija. zamalo necesh moc kupit ni toalet papir, a da ne njemu ne bude neshto ispisano, te je prosjecan citalac prezasichen citanjem i prije nego li otvori knjigu.

koliko to ima utjecaja na broj samih kupaca knjiga je vishe nego evidentno..

no sta nam to govori ako uzmemo da je knjiga i literatura u prvom planu sredstvo za prijenos nekih univerzalnih vrijednosti..

smatralo se nepristojnim prevrachanje stranice u svrsi obiljezavanja mjesta do kog smo doshli s citanjem knjige iliti popularno receno pravljenja ushiju.. da bi dosli ili doveli sebe u situaciju da istim tim univerzalnim vrijednostima brishemo dupe, u nedostatku boljeg izraza i rijeci.

kuda nas to vodi.?!

ako mi oprastate aroganciju sto sam na sebe uzeo ulogu da govorim sta valja, a sta ne valja.. onda stvarno vishe ne znam sta da kazem.

mozda to da svi mi imamo pomenutu genetski programiranu potrebu da se simbolichki izrazimo.. u ovom specifichnom slucaju i primjeru je simbolika vec ispred samog izraza, jel'.?! i nema nishta loshe u tom da se i mi sami ogledamo u pisanju, a ne samo u citanju. sve dotle, opet, jel'.. dok ne lazemo nikog pa ni same sebe da smo neki veliki pisci.

oni koji nemaju ili prosto ne znaju pretochit misli ili ideje u tekst, ma kakve one bile, obichno se uhvate gramatike.. a to nemojte nikako da budete.

i najgori pokushaj i namjera da se simbolichki izrazite je bolji i pristojniji od bilo kakve gramatichke intervencije.. pogotovo ako istom ne vladate ili slabo vladate, kao i ja izmedju ostalog.

i da.. manje citajte gluposti koje se danas serviraju sa svih strana. ostace vam vishe kapaciteta za bolje i pristojnije stvari. :hihi

User avatar
Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 64067
Joined: 03 Sep 2015, 23:23
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2189 times
Status: Offline

Re: Out Of Time

Post by Hannibal » 14 Oct 2018, 10:49

ti lutas jebla te beba
skreno si s puta jebla te beba
to nije ljubav jebla te beba
🐽

sajlent
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Posts: 1297
Joined: 06 Jun 2018, 22:27
Been thanked: 3 times
Status: Offline

Re: Out Of Time

Post by sajlent » 14 Oct 2018, 14:46

kao i svaki sejo.. i ja se pomalo muchim dok razmishljam.

knjizevnosti morash vratit onoliko koliko si od nje uzeo. to je, osim sto mislim poshteno, ujedno i najbolji recept za dugu i uspjeshnu suradnju i svojevrsna garancija opstanka, kako i koliko jednog, tako i toliko i drugog subjekta. to me na neki nacin vraca u vrijeme skolskih zvona i ucenja, te prvih lektira i preskochenih uzina, sto je bio jedini nacin da se dokopash novog broja alan forda i lagano odjebesh u svijet magnusa i max bunkera.

evidentno je chips ipak odnio pobjedu i zajedno s kolaborantom pepsijem suvereno gospodari i vlada velikim i malim odmorima i shkolskim dvorishtima.

sto je mozda josh jedna dobra prilika da se sjetimo makrobiotike i cuvene teze.. ono si sto jedesh. :hihi

User avatar
Heidi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 45896
Joined: 01 Sep 2011, 22:10
Location: Kosmicki raspor
Been thanked: 5 times
Status: Offline

Re: Out Of Time

Post by Heidi » 14 Oct 2018, 17:56

Pustas li druge ljude u "Out of time" ili si se odlucio tamo sam provoditi vrijeme?
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.

User avatar
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Posts: 29042
Joined: 20 Jun 2013, 23:18
Has thanked: 3593 times
Been thanked: 2420 times
Status: Offline

Re: Out Of Time

Post by Melek » 14 Oct 2018, 19:26

shoshmoroshos
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

sajlent
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Posts: 1297
Joined: 06 Jun 2018, 22:27
Been thanked: 3 times
Status: Offline

Re: Out Of Time

Post by sajlent » 14 Oct 2018, 21:14

Heidi wrote: 14 Oct 2018, 17:56 Pustas li druge ljude u "Out of time" ili si se odlucio tamo sam provoditi vrijeme?
svashta sestro, nismo valjda spali na nivo jednog kera pa da okolo zapishavamo teritoriju..

teznja za mobilnoschu uvijek je znak i neke unutrashnje nestabilnosti.

bice samo da ja nemam tih problema ili sam jednostavno lijen.. :hihi

User avatar
Heidi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 45896
Joined: 01 Sep 2011, 22:10
Location: Kosmicki raspor
Been thanked: 5 times
Status: Offline

Re: Out Of Time

Post by Heidi » 14 Oct 2018, 21:21

Zasto se nesto izvanvremensko mora uvijek pisati tako da to ili niko ne razumije ili je tesko razumjeti?
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.

User avatar
ina
Mjesečarka
Mjesečarka
Posts: 25660
Joined: 20 Feb 2015, 22:36
Location: izmedju neba i mora
Has thanked: 3109 times
Been thanked: 4104 times
Contact:
Status: Offline

Re: Out Of Time

Post by ina » 14 Oct 2018, 21:28

On ni sam ne zna sta govori.
Svijest ima sidrište.

sajlent
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Posts: 1297
Joined: 06 Jun 2018, 22:27
Been thanked: 3 times
Status: Offline

Re: Out Of Time

Post by sajlent » 14 Oct 2018, 22:11

naravno sestro draga.. samo bi bilo uputno da se prije takve konstatacije i prochita sam tekst, jer je isto izmedju ostalog vec podvucheno i receno josh u prvom postu, ako se ne varam i medju prvim redovima.

verbalni razvoj je reciprochan ukupnom razvoju vasheg bica.. tako da, vec na osnovu upotrebe rijechi, mi vec mozemo otprilike procijenit s kim ili s cim imamo posla. znaci vec i samo citanje, koje je odlichan nacin da se prikljuchimo boljima od sebe, a sto smo vec rekli, jer se loshijim ionako nema smisla prikljuchivat, odlichan je nacin da promijenimo ili proshirimo horizonte nashe svijesti i percepcije.

znaci, nije toliko bitno sta citamo.. naravno, uslov je da su tekstovi kao takvi kvalitetni i sadrzajni.

u savremenom svijetu postoje dvije linije provjeravanja znanja.. to je snalazljivost s brojevima i matematichkim operacijama i snalazljivot u jezichkim vjeshtinama.

ne vidim da bi se to moglo u dogledno vrijeme promijenit..

specijalizacija je vec neshto drugo.. ali i ona kao takva podrazumijeva uvijek makar jedno, ako ne oba uslova.

zashto.?!

pa zato sto su to jedina dva nachina oblikovanja mishljenja i zato ono sto je jasno jednom jupiteru nije jasno i jednom volu..

ili kravi, svejedno. :hihi

Post Reply

Return to “Filozofija & Psihologija”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 21 guests