Ratni recepti - provjereno domaće i kvalitetno!

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120145
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6889 times
Been thanked: 7763 times
Status: Offline

Ratni recepti - provjereno domaće i kvalitetno!

Post by Krokodil Behko » 08 Apr 2012, 19:01

Kako su se pravile šnicle od leće, 'ratna pizza', riblja pašteta i sir od mlijeka u prahu

Sarajevske domaćice su tokom ratnih godina bile prave čarobnice u pripremanju jela od namirnica koje su dolazile u humanitarnoj pomoći : soja, grah, mlijeko u prahu, brašno, riblje konzerve, famozni Ikar...pogledajte koji su bili najpopularniji recepti u godinama opsade

Image

- Iz ove perspektive naša situacija se čini nemogućom misijom. Bez struje, vode, stakala na prozorima, bez mogućnosti da se snabdiješ svime što ti je potrebno preživjeli smo četiri godine opsade. Trebalo je donijeti drva, vodu, smisliti šta skuhati za ručak, kako oprati veš, a najvažniji zadatak je bio održati zdravlje; mentalno i fizičko. Da li smo uspjeli? I danas se, kroz projekte koje radim, borim da se negativne posljedice loše prehrane i nedostatka hrane u ratnom periodu, umanje ili eliminišu. Savremeno doba, stres i nedostatak vremena koje svako od nas treba posvetiti sebi, čini mi se prave još veću štetu. Zato mijenjajte svoje navike i čuvajte svoje zdravlje, dok ga još imate, naglašava Samira Katica - Arnautović, koja je objavila, neke svoje ratne recepte.

Image

RECEPTI

Kikine pogačice "Ko 10 u čitav somun"

Potkuha se 1 kg brašna sa germom i mlakom vodom, kao za hljeb samo malo mekše i ostavi da tijesto nadođe. Kada nadođe, na brašnu se nakuhaju kolači veličine šake (od 1 kg - bude otprilike 10-12 komada) i razviju se na veličinu somuna. U sredini se udube, a viljuškom malo probodu i ostave da malo odstoje. Dok ove jufke stoje, na tavu se stavi ulje i perke mladog luka začinjene sa malo soli i bibera, to se dinsta sa malo vode da ima safta.
Pogačice pržimo na ulju koje smo zagrijali (ni previše ni premalo), a kada su ispržene, ostavimo ih u đevđir da se ocijedi višak masnoće i u onu udubinu na sredini stavimo dinstani luk. (Ovaj recept je od rahmetli Šefike Kike Burđević, koja nas je učila kako da se borimo sa ratnim nestašicama i da našoj prehrani dodamo malo mašte)

Bombice

Keks, onaj drveni, samelje se i pomiješa sa mlijekom u prahu koje razmutimo u malo vode i sa kakaom. Od dobivene smjese prave se okruglice.
Na isti način smo pravili tortu ala marcipan, s tim što se naprave bijela i crna smjesa i reda na tacnu: red crne, red bijele, pa se dobije izgled marcipan torte. Ako se zadesi koja grožđica ili orah ili kokos to je prava gozba.

Pite - tu je bilo veliko šarenilo

Od riže koje je bilo najviše pravili smo sirnicu, burek i krompirušu. Potkuhaju se jufke od brašna i vode sa malo ulja, riža se dobro raskuha i ako hoćeš sirnicu, onda dodaš mlijeka u prahu i malo sirćeta, ako imaš ikar mesne konzerve, onda riži dodaš ikar, luka i bibera i to je burek, a ako nema ikara, sa lukom i biberom imaš krompirušu.

Sa mlijekom u prahu pravili smo i zgužvanu pitu: Potkuha se 10-15 jufki malih (sve ovisi kolika je tepsija), a u veliku posudu se zamuti mlijeka u prahu sa vodom i ako ima koje jaje, onda je to pravo dobar recept.

Razviju se jufke - manje i onako cijele ubace u smjesu i odmah izvade i redaju na tepsiju, dok ima jufki. Svaka jufka se malo pomasti. Kad se jufke poredaju, ostatkom smjese se zalije. Ova zgužvana pita je izuzetno ukusna.

Image

MAMINA SVESKA RATNIH RECEPATA


Jedna naša čitateljka je pronašla maminu svesku ratnih recepata pod nazivom "Ratni kuhar 1992, 1993, 1994, 1995". Imaju čak i poglavlja namazi, glavna jela, kolači. Pod namazima se nalaze recepti za paštete (pašteta 1, 2, 3, 4, 5, zavisno od toga da li se stavlja prezla, grah, brašno ili germa), majoneze, sireve (sir 1, 2, 3, 4, zavisno od toga koliko dana sir treba da odstoji, a u osnovi svakog sira nalazi se riža). Najfascinantniji je dio koji se odnosi na eurokrem jer mama ima 6 različitih recepata, ne računajući poseban recept za kinderladu. Čak sam, kaže, našla i recept za lizalo??? (20 dkg šećera, 3 supene kašike vode i 1/2 kesice soka iz lanč-paketa. Sve pomiješati, kuhati 3 minute, pomastiti tepsiju, poredati po njoj čačkalice i vruću masu sipati da prekrije oko 1/3 čačkalice) Evo nekoliko:

Sarajevske ratne ružice


Sastojci: za tijesto: 250 g brašna, 1 vrećica kvasca, topla voda, 100 g šećera, kakao; za agdu: 120 g šećera i 100 ml vode.
Priprema: Brašno, kvasac, toplu vodu, šećer zamijesiti i ostaviti da nadođe. Tijesto podijeliti na dva dijela, posuti radnu površinu kakaom i nakuhavati jedan dio po kakau. Zatim razviti svijetlu jufku i staviti po njoj tamnu i urolati u rolat i onda sjeći ružice i peći na 180 stepeni dok ne počnu rumeniti (ali ne trebaju porumeniti). Zalijevati agdom, kako ko voli, za tvrđe, ne zalijevati puno.

Marcipan sa šećerom po želji


Za crni fil potrebno: 10 fildžana mljevenog keksa, 2 fildžana ulja, 2 fildžana vode, 2 supene kašike mlijeka u prahu, 2 kašike šećera.
Za bijeli fil: 4 fildžana mlijeka u prahu, 1 fildžan ulja, 1 fildžan vode i šećera po želji. Zamutiti filove i staviti u pleh prvo bijeli fil, a onda crni. Pustiti da odstoji.

Eurokrem bez mlijeka

Uzeti 10 fildžana vode i 6 fildžana brašna. Dobro izmiješati, staviti na šporet na laganu vatru dok se ne zgusne. Potom dodati šećer. Odvojiti pola smjese, u jednu dodati kakao, i pomiješati dvije smjese u jednu, sipajući ih u zdjelu istovremeno.

Sir od mlijeka u prahu


Četiri fildžana mlijeka u prahu, 4 fildžana vode, 1 fildžan ulja, 1 ratna plastična kašika soli, 1 ratna plastična kašika germe, (ko ima, 1 kašika biljnog mrsa). Sve dobro izmiješati i ostaviti da odstoji.

Ratna pica


Za tijesto: 200 grama brašna, 2 kašike germe, 1/2 kašike soli, 1/2 kašike šećera, 2 supene kašike ulja, 1/2 kašike mlijeka u prahu. Peći na laganoj vatri. Paradajz-sos: Pomiješati kašiku mljevene crvene paprike u šolji vode, dodati kašičicu ulja i pustiti da provri. Ako ko ima, dodati začina.
Na pizzu staviti ko šta ima, ide ratni sir, ali može i preprženi ikar, može mesni doručak, može riba, a najbolja je haringa u crvenom sosu.

Ratna pašteta

Uzeti 7 kašika ulja i 7 kašika brašna. Propržiti. Dodati "mesni doručak" ili ribu i 1/4 litre vode te miješati na tihoj vatri. Dodati od začina i povrća ko šta ima - ko ima, može dodati i malo sirćeta.

Ratna torta

Za tijesto: 240 grama brašna, 120 grama ulja ili još bolje, ko ima, biljnog mrsa, 220 grama šećera, 1/4 litre mlijeka, soda bikarbona (prašak za pecivo), 1 jaje, ko ima. Kada se tijesto ispeče, prepoloviti koru i filovati kremom.
Za kremu: 150 grama šećera, 4 kašike brašna, 1-2 kašike kakaa. Pomiješati sa par kašika hladnog mlijeka, sipati u pola litre toplog mlijeka i miješati dok se ne zgusne. Dodati 150 grama ulja.
PS: Sve se ovo pravi od mlijeka u prahu.

Šnicla od leće

Skuhati jednu šaku leće, izgnječiti je viljuškom. Dodati začine, pet fildžana prezle, ako ima crvenog i bijelog luka, uvaljati u brašno (ili u mrvice samljevenog pečenog hljeba) i peći. Ako je neko slavlje, može se preliti ratnim sirom, ko ima, pomiješati sir sa sitno isjeckanim radičem (lišćem od maslačka).
online

User avatar
silence
Inventar foruma
Inventar foruma
Posts: 9687
Joined: 18 Oct 2010, 23:07
Status: Offline

Re: Ratni recepti - provjereno domaće i kvalitetno!

Post by silence » 08 Apr 2012, 19:39

Jao Behko, pa odakle si se sad baš toga dosjetio. :hihi

Jutros sam pričala o ratnoj kuhinji...sjetila se onog Ikara koji smo dobivali u humanitarnoj. Burek je bio odličan za te ratne uslove...Ali dosjetila sam se da mi je neko pričao da je svojoj mački davao Ikar, a ona ga nije htjela ni da proba. Šta li su nam pakovali? Povod mojoj priči su bile ove bolesti koje danas haraju :ljut

I nismo dobivali soju. U toku rata nisam imala priliku ni da je vidim, a ne da je probam. Ovaj neko se baš fino hranio... :hihi

Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120145
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6889 times
Been thanked: 7763 times
Status: Offline

Re: Ratni recepti - provjereno domaće i kvalitetno!

Post by Krokodil Behko » 08 Apr 2012, 19:43

Ama slučajno naletio na ovaj članak na depou.
pa hajde rekoh, malo zeze i tak.. ja sam u ratu, samo naučio da
pravim rakiju od hurmi i pljeskavice od šarana.
Nije komplikovano, napraviti tu rakiju. Pokisele se hurme i doda
se malo šećera, da se ubrza vrenje, pa u kazan. Poneki su i
preživjeli degustaciju. A sarajevsku rakiju od riže, na žalost, nisam probao :DD
online

User avatar
silence
Inventar foruma
Inventar foruma
Posts: 9687
Joined: 18 Oct 2010, 23:07
Status: Offline

Re: Ratni recepti - provjereno domaće i kvalitetno!

Post by silence » 08 Apr 2012, 19:52

:sok


Evo pronađoh recept Ratni eurokrem... :D
Bio je prava poslastica...

- 15 kašika brašna
- 15 kašika šećera
- 20 kašika vode
- 1 filđan ulja

Prokuhati vodu i šećer (15 kašika vode). U 5 kašika vode razmutiti brašno i sipati u prokuhanu vodu. Dodati ulje i kakao i sve dobro izjednačiti.

:hihi Sad kad gledam ovo, pa i ne izgleda loše...
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

User avatar
Bahra
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Posts: 2220
Joined: 03 Apr 2010, 22:36
Been thanked: 2 times
Status: Offline

Re: Ratni recepti - provjereno domaće i kvalitetno!

Post by Bahra » 08 Apr 2012, 19:55

Ja sam pravila ove gore bajadere kad dobijemo humanitarnu malo vecu. Jer znam da je islo nesto puno secera u nju. Luxuz
A sto sam voljela rizu sa ribom u rerni ihhhhh, jos ako je riba sa crvenim sosom :bali
Budali možeš da oprostis, jer srlja samo u jednom pravcu i ne folira nikoga.
Foliranti su oni od kojih ti je muka...

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120145
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6889 times
Been thanked: 7763 times
Status: Offline

Re: Ratni recepti - provjereno domaće i kvalitetno!

Post by Krokodil Behko » 23 May 2019, 17:07

SARAJEVSKI RATNI GASTRO HIT: Napravite šnicle od riže, jeftiniji ručak teško možete skontati


Image

SASTOJCI:

300 gr riže

100 gr graška

1 mrkva

1 kašičica curry praha

2 jajeta

so

biber

PRIPREMA:

1. Mrkvu narendajte i pomiješajte sa kuhanim graškom.

2. Dodajte rižu i curry prah pa umiješajte umućena jaja.

3. Oblikujte u šnicle i pržite ih na ulju dok ne porumene.

Doduše, u ratu u Sarajevu teško da je bilo curryja, teško i jaja, pa i mrkve, ali sada će šnicle biti bogatije.

Prijatno!:)

(SB/Domacica.com)
online

User avatar
Maja
Administrator
Administrator
Posts: 119218
Joined: 23 Mar 2010, 23:31
Location: Mrduša Donja
Has thanked: 5512 times
Been thanked: 11749 times
Contact:
Status: Online

Re: Ratni recepti - provjereno domaće i kvalitetno!

Post by Maja » 23 May 2019, 18:25

Rijeci ratni i kvalitet ne moze ici zajedno. U ratu nismo imali nista od ovih namirnica gore. Osim nesto mlijeka u prahu.
E kad je prestalo pucati nesto se pocelo i dobivati pa se pravilo.
Dotad, krompira jednog nismo imali, luka, brasna, nista. Corba iz javne kuhinje i 16-ina struce.

User avatar
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Posts: 102580
Joined: 18 Dec 2015, 11:40
Has thanked: 2951 times
Been thanked: 3054 times
Status: Offline

Re: Ratni recepti - provjereno domaće i kvalitetno!

Post by Chloe » 27 May 2019, 07:46

Kod nas nikad nije bilo da baš nije bilo ništa.
Nešto više uvijek se moglo nabaviti, za dobre pare. Šverc cvjetao.
A nije bilo javnih kuhinja.
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

User avatar
Nice try
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 29635
Joined: 09 Dec 2016, 08:03
Been thanked: 15 times
Status: Offline

Re: Ratni recepti - provjereno domaće i kvalitetno!

Post by Nice try » 27 May 2019, 08:05

Kakvi recepti,ni soli,ni brašna,ni ulja,jaje je bilo misaona imenica :jutarnja
Obari šta imaš i to je to.Za cijeli rat mama nam jednom pitu napravila :lupa
Najviše se sjećam da smo bili željni najesti se hljeba koliko želimo.
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."

Balada o Bohoreti

User avatar
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 12908
Joined: 07 Oct 2010, 22:49
Has thanked: 801 times
Been thanked: 923 times
Status: Offline

Re: Ratni recepti - provjereno domaće i kvalitetno!

Post by carobnjak N » 27 May 2019, 08:13

mi smo pravili burek od ikara tj više je to bila neka maslenica s tim, malo se utrpa crvenog luka i preprži se skupa
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

User avatar
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Posts: 102580
Joined: 18 Dec 2015, 11:40
Has thanked: 2951 times
Been thanked: 3054 times
Status: Offline

Re: Ratni recepti - provjereno domaće i kvalitetno!

Post by Chloe » 27 May 2019, 08:21

Jaoooo, što je znalo to biti ukusno ... :hihi Ja sam pravila pljeskavice sa ikarom... :lupa
ali ne znam koliko se ti sjećaš. Ljudi su imali puno žita, pune štale blaga, otud ono osnovno brašno i maslo. :cudi
Međusobno smo dijelili i pomagali jedni drugima u onom najkritičnijem periodu dok šver nije krenuo,
a nije bilo da nema ništa.
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

User avatar
Nice try
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 29635
Joined: 09 Dec 2016, 08:03
Been thanked: 15 times
Status: Offline

Re: Ratni recepti - provjereno domaće i kvalitetno!

Post by Nice try » 27 May 2019, 08:29

Kod nas nije bilo ništa jer smo protjerani, znači sa kesom,a doveli su nas u Grabovicu koja je bila opljačkana da u kućama nije bilo ni boje na zidovima.Sad zamislite tu neimaštinu.
Javna kuhinja nam je bila sve i nešto voća što je okolo rodilo.Najviše smokve i šljive.Kuhali smo neke džemove bez šećera,išli po napuštenim njivama i sve prekopavali da nađemo neki zaboravljeni krompirić.
Družila sam se s par iforaca,jedan Belgijanac i jedan Španac i oni su mi mnogo pomogli.Da ih nije bilo ne znam šta bi bilo s mojima.Mjesecima su mi donosili pakete s hranom.Odvajali od sebe, skupljali u bazi i tako.
Uglavnom, nije bilo ničega, bukvalno ničega.
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."

Balada o Bohoreti

User avatar
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Posts: 102580
Joined: 18 Dec 2015, 11:40
Has thanked: 2951 times
Been thanked: 3054 times
Status: Offline

Re: Ratni recepti - provjereno domaće i kvalitetno!

Post by Chloe » 27 May 2019, 08:37

U kakavom stanju je bilo domaće stanovništvo?
Imali smo i mi jako puno protjeranog naroda ( Prijedor, Sanski Most, Ključ, Bos. Krupa),
i o njima smo se brinuli, primili u svoje domove, dijelili sve s njima.
Kad se sjetim tog vreemena, kako smo bili jedinstveni, pomagali jedni drugima. Na šta smo spali, Bože sdačuvaj.
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

User avatar
Nice try
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 29635
Joined: 09 Dec 2016, 08:03
Been thanked: 15 times
Status: Offline

Re: Ratni recepti - provjereno domaće i kvalitetno!

Post by Nice try » 27 May 2019, 08:46

Chloe wrote: 27 May 2019, 08:37 U kakavom stanju je bilo domaće stanovništvo?
Imali smo i mi jako puno protjeranog naroda ( Prijedor, Sanski Most, Ključ, Bos. Krupa),
i o njima smo se brinuli, primili u svoje domove, dijelili sve s njima.
Kad se sjetim tog vreemena, kako smo bili jedinstveni, pomagali jedni drugima. Na šta smo spali, Bože sdačuvaj.
Malo nešto domaćeg,a i njih su ubrzo kolektivno pobili,tako da nam ni oni nisu mogli pomoći.A i dok su bili tu bili smo zahvalni da nas puste da se okupamo i sl.Rat je bio,nisu ni oni imali Bog zna šta.

Odoh, ne mogu o ovome ovako ranim jutrom :lupa
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."

Balada o Bohoreti

User avatar
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Posts: 102580
Joined: 18 Dec 2015, 11:40
Has thanked: 2951 times
Been thanked: 3054 times
Status: Offline

Re: Ratni recepti - provjereno domaće i kvalitetno!

Post by Chloe » 27 May 2019, 08:56

Nice try wrote: 27 May 2019, 08:46
Chloe wrote: 27 May 2019, 08:37 U kakavom stanju je bilo domaće stanovništvo?
Imali smo i mi jako puno protjeranog naroda ( Prijedor, Sanski Most, Ključ, Bos. Krupa),
i o njima smo se brinuli, primili u svoje domove, dijelili sve s njima.
Kad se sjetim tog vreemena, kako smo bili jedinstveni, pomagali jedni drugima. Na šta smo spali, Bože sdačuvaj.
Malo nešto domaćeg,a i njih su ubrzo kolektivno pobili,tako da nam ni oni nisu mogli pomoći.A i dok su bili tu bili smo zahvalni da nas puste da se okupamo i sl.Rat je bio,nisu ni oni imali Bog zna šta.

Odoh, ne mogu o ovome ovako ranim jutrom :lupa
:tjesi Hajde, vjerujem ti, meni su te teme teške u svako doba dana. :pusa
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120145
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6889 times
Been thanked: 7763 times
Status: Offline

Re: Ratni recepti - provjereno domaće i kvalitetno!

Post by Krokodil Behko » 27 May 2019, 10:28

Jel bila dobra maslenica s konzervom?
online

User avatar
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Posts: 102580
Joined: 18 Dec 2015, 11:40
Has thanked: 2951 times
Been thanked: 3054 times
Status: Offline

Re: Ratni recepti - provjereno domaće i kvalitetno!

Post by Chloe » 27 May 2019, 10:34

Jeste .bali nevjerovatno dobro. Domaće brašno je samo od sebe ukusno, a mi gladni ... :grana

neko veče sam spominjala vojni kruh.
Pravljen je od kombinacije brašna kakvog bude i kukuruzovog.
E sad, je li on zaista bio tako dobar ili silom prilika, al' se sjećam slasti jesti ga sa pavlakom.
Maksuz sam znala otići u pekaru u neko doba noći "mobilisati" sebi vruć kruh ... :grana
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

User avatar
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 44805
Joined: 09 Jan 2016, 07:50
Location: . . . . . . . . .
Been thanked: 2 times
Status: Offline

Re: Ratni recepti - provjereno domaće i kvalitetno!

Post by Socrates » 27 May 2019, 10:48

U nas uglavnom nije bilo krize do zime 1993. Pune cevabdzinice prvu godinu i po rata, koliko se ja sjećam.

A onda udari tu zimu. Nestalo golubova, narod pojeo. Ja se sjećam mog komšije kako je hvat'o golubove na balkonu. To je bilo i smiješno i tužno istovremeno.
Last edited by Socrates on 27 May 2019, 12:28, edited 1 time in total.
. . . . . . . . .

User avatar
Maja
Administrator
Administrator
Posts: 119218
Joined: 23 Mar 2010, 23:31
Location: Mrduša Donja
Has thanked: 5512 times
Been thanked: 11749 times
Contact:
Status: Online

Re: Ratni recepti - provjereno domaće i kvalitetno!

Post by Maja » 27 May 2019, 12:22

Kako Nice kaze, problem je bio sto su nas protjerali i sto smo dosli na gole zidove.
Da smo ostali kod kuce imali bi zaliha hrane za godinu dana, plus krave, kokosi, zemlja...
Kad spomenu jaja, mi nismo pojeli jaje dok nismo preselili u Mostar 95.

User avatar
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 44805
Joined: 09 Jan 2016, 07:50
Location: . . . . . . . . .
Been thanked: 2 times
Status: Offline

Re: Ratni recepti - provjereno domaće i kvalitetno!

Post by Socrates » 27 May 2019, 12:54

Chloe wrote: 27 May 2019, 08:37 U kakavom stanju je bilo domaće stanovništvo?
Imali smo i mi jako puno protjeranog naroda ( Prijedor, Sanski Most, Ključ, Bos. Krupa),
i o njima smo se brinuli, primili u svoje domove, dijelili sve s njima.
Kad se sjetim tog vreemena, kako smo bili jedinstveni, pomagali jedni drugima. Na šta smo spali, Bože sdačuvaj.
Mi smo imali uglavnom Jajcane, mada je, siguran sam, bilo i drugih. I mada se ja toga sjećam uglavnom kroz priče, jer sam slabo razumio, nisu Zenicani bas dočekali Jajcane kako treba.

Uglavnom, kod dolaska izbjeglica svugdje u svijetu, ispliva na površinu milion problema. Recimo, kroz priče, Zenicani slabijeg imovnog stanja nisu podnosili Jajcane jer su humanitarnu pomoć prodavali na pijaci.

A onda nastaju i problemi kod useljavanja u napuštene stanove. Tacno mi dođe da malo to dublje ispitam ljude koji znaju, i da svemu dam neki smisao. Jer mi je to jedna od manje-više nerasciscenih stvari. Sve mi je to nekako previše nedorečeno. Mi smo imali jednu jajacku porodicu sa kojom smo se bas sprijateljili.

Na srpskim forumima sam negdje čitao da je Zenica najbolje u BIH postupila prema zeničkim Srbima jer je pustila one koji hoce da idu bez ikakvih problema. Poslije su mnogi od njih završili ratujuci protiv Armije BIH. :123 U njihove stanove su useljavali Jajcani.

Tamo gdje su i tetka i tetak zivjeli, bio je neki lik Jajcanin, sav u poderanoj odjeći, koji je dane i noći setao nevjerovatno brzim tempom uz Babinu Rijeku niz Babinu Rijeku. Njega sam dobro upamtio jer mu je tetka cesto davala pomoc, dal' cigare dal' hranu, a nekad i odjecu. Nikad nije progovorio nijednu rijec koja je imala smisla. Jednom tetka spomenu da je on bio Srbin iz Srbije koji se zatekao u Jajcu u trenutku zbjega i odlučio da ide sa Jajcanima gdje god oni idu. Bio je čovjek otišao na živcima očigledno.

Anyway, to sve oko Jajcana treba još dosta razjasnjavanja da bi meni imalo smisla i možda se tome posvetim jednom.
. . . . . . . . .

Post Reply

Return to “Recepti”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests