Ratni zločini - zločinci - suđenja

Dešavanja u regionu.

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
User avatar
Maja
Administrator
Administrator
Posts: 119223
Joined: 23 Mar 2010, 23:31
Location: Mrduša Donja
Has thanked: 5512 times
Been thanked: 11754 times
Contact:
Status: Online

Suđenje Karadžiću

Post by Maja » 14 Apr 2010, 19:51

Danas sam gledala prenos. svjedok je bio jel Ahmet Zulić...čini mi se. stvarno čovjeku se na sve ono povraća. pa ne treba suđenje nikakvo, jer po Karadžićevom ponašanju se može vidjeti kakav je "čovjek" i na šta je sve sposoban. on, šešelji i milošević (druga suđenja nisam pratila) ponašaju se kao da je sudnica njihova, ponižavaju svjedoke, klanjaju im se sudije.
najviše me iznerviralo kad je svjedok rekao kako ih je 64 bilo na kamionu a karadžić ga pita kako je moglo u kamion stati 64 ljudi. odmah sam se sjetila kad su nas protjerivali bilo nas je u kamionu i više od 64, sve jedno na drugom.....

Gorshtak
Status: Offline

Re: Suđenje Karadžiću

Post by Gorshtak » 14 Apr 2010, 20:07

Karadzic ce probati kao i Seselj.. Da pretvori sudnicu u cirkus.
Medjutim,suci obicno ne uzimaju te provokacije u obzir kad donose presudu..
Mena on tu sta da se trudi.. Dozivotna mu ne gine..
Kad je njegov general Krstic dobio 40 godina,oko Karadzica,nece biti dileme.
Pitanje je samo da se ne desi nesto kao i sa Milosevicem.. Da se ne ubije ili bude ubijen
prije izricanja presude..
Uvjeren sam da ce biti osudjen za Genocid.

User avatar
merylin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Posts: 4572
Joined: 30 Mar 2010, 13:22
Been thanked: 4 times
Status: Offline

Re: Suđenje Karadžiću

Post by merylin » 14 Apr 2010, 22:05

Ja nemam komentara na sve to... žao mi onih svjedoka,što moraju stajati pred svinjom i preživljavati sve iznova...
Give a girl the right shoes,and she can conqer the world!
Marilyn Monroe

User avatar
Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Posts: 4897
Joined: 25 Mar 2010, 18:18
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Suđenje Karadžiću

Post by Nela » 14 Apr 2010, 22:41

Gledala sam baš skoro kada je montirao snimak "Markale" - pijaca u Sarajevu na kojoj se desio masakr i Tuzlansku kapiju ma fuj, definitivno mu ne treba dati pravo ni da se brani.
I ne volim gledati jer se samo iznerviram.
A kao da gledam da će "umrijeti" prije presude i da nikad neće biti osuđen za svoja zlodjela baš kao i Milošević
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica

User avatar
merylin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Posts: 4572
Joined: 30 Mar 2010, 13:22
Been thanked: 4 times
Status: Offline

Re: Suđenje Karadžiću

Post by merylin » 14 Oct 2010, 18:18

kažu da je suđenje prekinuto...zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja...
Give a girl the right shoes,and she can conqer the world!
Marilyn Monroe

User avatar
Maja
Administrator
Administrator
Posts: 119223
Joined: 23 Mar 2010, 23:31
Location: Mrduša Donja
Has thanked: 5512 times
Been thanked: 11754 times
Contact:
Status: Online

Re: Suđenje Karadžiću

Post by Maja » 14 Oct 2010, 19:56

ah taman će se desiti kao sa miloševićem

User avatar
Sanjarko
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Posts: 2498
Joined: 25 Jun 2010, 16:03
Location: Wien-Dubrovnik
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Suđenje Karadžiću

Post by Sanjarko » 15 Oct 2010, 05:16

pa neka crke prije sudjena i to je po meni neka kazna...umres negdje daleko od rodbine,svojih najblizih...
nitko nezna sta im sve prolazi kroz glavu u tim zadnjim satima zivota...
Ne gledamo crte sa dlana netko zivi zivot a netko ga sanja

User avatar
Renan
Na probnom
Na probnom
Posts: 22
Joined: 11 Oct 2010, 09:49
Status: Offline

Re: Suđenje Karadžiću

Post by Renan » 15 Oct 2010, 09:38

Da budem iskren ne pratim mnogo ali to sudenje Karadicu bi trebalo sto prije da se zavrsi i naravno da ga osude na dozivotno kaznu zatvora mislim da je to najmanje sto mu mogu ovi u Hagu

adacta
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Posts: 3500
Joined: 25 Mar 2010, 23:59
Status: Offline

Ratni zločini - zločinci - suđenja

Post by adacta » 21 Oct 2010, 11:59

Ratni zločini su krivična djela koja podrazumjevaju: napad na civilno stanovništvo, naselje ili pojedine civilne osobe, ubijanje, mučenje, namjerno nanošenje osobi tjelesnog ili duševnog bola, preseljenje, prisilno prevodjenje na drugu vjeru, prisiljavanje na prirodni rad, pljačkanje imovine stanovništva...

Zločin protiv čovječnosti i Ratni zločin predstavljaju dva internacionalna krivična djela ali pored njih tu je jos i Terorizam i Zločin protiv mira (Agresija).

Iz toga razloga je bitan princip legalnosti - koji tvrdi da neko ne može biti odgovoran za krivično djelo u koliko ono nije zakonski uvedeno u krivična djela.


Bitno je razlikovati zločin protiv čovječnosti od agresije iz nekoliko razloga:

1. genocid nije isto što i agresija,

2. različite vrste zločina- ono sto tužitelji nastoje u sudnicama dokazati kao činjenicu

3. težina ratnih zločina

Ratni zločini su jedno od četiri međunarodna krivična dela u užem smislu. Najvažniji međunarodni ugovori koji regulišu ovu oblast jesu Ženevske konvencije iz 1949. godine i dva dopunska protokola iz 1977. godine. Na sličan način ovu oblast regulišu Rimski statut

Agresija je ponašanje (emocionalna reakcija) kojemu je u osnovi namjera da se nanese šteta, da se neko fizički ili psihički povrijedi.

Postoje aktivna i pasivna agresija:

* aktivna agresija su fizički i verbalni napadi
* pasivna agresija uzrokuje štetne posljedice namjernim ne poduzimanjem akcije (ne pomoći nekome zbog osjećaja mržnje i neprijateljstva).

Terorizam je smišljena upotreba nezakonitog nasilja ili prijetnje nezakonitim nasiljem radi usađivanja straha, s namjerom prisiljavanja ili zastrašivanja vlasti ili društva kako bi se postigli teroristički ciljevi.

Genocid (gr. genos, rod, narod, i l. accidere, ubiti), međunarodni zločin namernog potpunog ili delimičnog uništavanja nacionalnih, etničkih, rasnih i religioznih grupa. Spada u najtežu vrstu zločina protiv čovečanstva (v. nirnberška presuda). Termin Genocid usvojen je na i zasedanju Generalne skupštine UN (1946). Za razliku od etničkog čišćenja, gde je cilj da se data teritorija "očisti" od određene grupe ljudi (naglasak je na proterivanju, mada je obično zastupljeno i fizičko uništenje), kod genocida je cilj fizičko istrebljenje.

User avatar
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 12908
Joined: 07 Oct 2010, 22:49
Has thanked: 801 times
Been thanked: 923 times
Status: Offline

Re: Ratni zločini - zločinci - suđenja

Post by carobnjak N » 18 Dec 2010, 15:53

ZATVORSKA "CAMOTINJA" MILORADA ULEMEKA-LEGIJE
Sedi tako Legija u zatvoru, stigao je i do Zabele, ali teško da mu je dosadno. U jednu od zatvorskih zanimacija sada spada i tužakanje. Čuje se da je tužio za klevetu Slobodana Homena, višenamenskog državnog sekretara u Ministarstvu pravde, jer da ga je Homen izrezilio tvrdeći da je ono pola kuće u Filmskom gradu što mu je oduzeto (drugu polovinu pritežava supruga Aleksandra Ivanović; ostalo joj od pokojnog Šuce) stekao, dakle, od novca iznuđenog kao otkup za otetog Vuka Bajruševića (zanimljivo koliko se često izvesna imena pojavljuju u ovakvom jednom kontekstu). Jer da je g. Homen to izjavio na jednoj tribini "Vremena" posvećenoj zakonu o oduzimanju zločinom stečene imovine, pa sada istražni sudija zivka novinare "Vremena" da daju iskaze na tu okolnost. Sve to ima na snimku i u novinama, pa nije ovde važno. Ovde je važno nešto drugo: šta će, po svom opunomoćenom consigliereu, Legija reći – od kojih je para kupio pola kuće? Od Ibarske magistrale? Od Budve i Ivana Stambolića? Od Dućinog heroina? Od otmica Miškovića, Babovića, Musića? Od reketa, pardon, "patriotskih doprinosa" koje su plaćali ovi i oni bogatiji ljudi? Jedva čekamo. To nije smešno; smešno je što sud takvu jednu bestidnu tužbu uopšte uzima u razmatranje umesto da je zgužva i odbije. Ovako se Legija Ulemek zabavlja sa uzdanjem u neku materijalnu korist (valjaće mu u zatvorskoj kantini kad uzme pare Homenu), ali ima i dopunske razloge da u povlašćene posete (bez prisustva straže) prima svoje advokate-consigliere, što je mnogo važnije od zabave. Naime, osuđenik može da prima posete bez nadzora straže kad je reč o užoj porodici i advokatima. Pošto su njegovi krivični predmeti pravosnažno i izvršno okončani, valja stvoriti nove sudske predmete, ne bi li advokati imali neki razlog za povlašćene posete.

ŠTA NEDOSTAJE: E, tu dolazimo na najnovija čaršijska "uzbuđavanja" oko Legije, na malograđansku slatku jezu koja se po izvesnim medijima marljivo podgreva već godinama: hoće li – tačnije: kada će – Legija pobeći iz zatvora. Naravno da Ulemek – kao i svaki robijaš – sniva o bekstvu. Ima tu, međutim, jedna razlika: nema svaki robijaš izvan zatvora takvu potencijalnu i stvarnu podršku kakvu ima Legija Ulemek. Bez podrške spolja, bekstvo iz zatvora tek je skok iz tiganja u vatru. Priče o bekstvu, dakle, nisu bez osnova; štaviše, ciljane su planski. Kad izostavimo blesave glasine kojih je bilo po tabloidnoj "legijalističkoj" smrdištampi, imamo dva zanimljiva primera: prvi je onaj sa kombinacijom plastične replike pištolja i simuliranja bolesti; drugi je ovaj najnoviji sa detonirajućim štapinom. Podsetimo se ukratko: jedne noći, pre par godina, Ulemek se u CZ-u požalio na akutne zdravstvene probleme i tražio da ga prebace odmah na VMA. Na stranu pitanje šta bi bilo da je neki obični pritvorenik tražio tako nešto; straža bi se upišala od smeha i odvela bi ga u zatvorsku bolnicu, normalno. Ali, pošto je on bio Legija, je li, doveli su mu doktore sa VMA; nisu naseli na priču da ga treba odvesti tamo. Posle su se ispostavile dve okolnosti: da je Legiji nađena prilično uverljiva plastična replika pištolja u ćeliji; i da su izvesna sumnjiva vozila bila primećena oko VMA te iste noći. Lako se može zamisliti taktička varijanta zasnovana na ta dva elementa: zaseda usput, u kombinaciji sa plastičnim pištoljem kod Legije u marici. Uz malo sreće i malo spretnosti... možda bi i bilo uspelo. Nedavno čujemo da je pred premeštanje u Zabelu u Legijinoj ćeliji u CZ-u pronađeno nešto komada detonirajućeg (brzogorećeg) štapina, skrivenih u hemijskim olovkama, dakle ne dužih od desetak santimetara. E, sad: tehnički gledano, stvar je zanimljiva, jer reč je o ozbiljnom eksplozivnom sredstvu u rukama inventivnog i veštog stručnjaka. Sa tim detonirajućim štapinom (to su dobri ljudi iz SOE bacali padobranima našim borcima u Drugom svetskom ratu; kaleme od 150 m zvane "cordtex", uz još kojekakve zgodne stvari; kasnije se raširilo okolo) dade se uraditi svašta: seći rešetke, drveće i bandere; praviti improvizovane ručne bombe itd. Problem je u tome – i to treba da nas brine – što sam taj komad štapina nije ni od kakve koristi bez izvesnih tehničkih komponenata, jer se ne sme aktivirati tek tako (odoše ruke). Gde su potrebne komponente (minerska spojnica, obična ili električna itd.)? Nešto tu fali, jer bez toga komadi detonirajućeg štapina ne vrede ništa. I tu je zamisliva taktička kombinacija zasede i primene improvizovane eksplozivne naprave tokom transporta zatvorenika za Zabelu.

LJUDI U SIVOM: Da svedemo priču na suštinu: Milorad Ulemek ima dobro organizovanu i finansiranu podršku spolja. Svoje knjige krijumčari iz zatvora i objavljuje bez znanja i dozvole predsednika suda; njihovo izdavanje neko plaća; neko mu je doturio plastični pištolj i te komade štapina; neko je koordinirao akciju sa prevozom na VMA; neko je morao da ima plan koji se tiče primene nađenih eksplozivnih materija; neko brine da Ulemek bude svako malo u centru pažnje. Zna se da je dobar deo raspuštenog JSO-a ostao u državnoj službi; viđani su kao žandarmi, policajci i čak sudsku stražari. Poslovni prijatelji, "biseri rasuti po celom svetu", uvek su tu "i kad se pije i kad se puca". Količina novca koju je Ulemek štekovao na vreme ostaje nepoznata do danas, mada ima ljudi koji tvrde da znaju kako i preko koga Ulemek vodi svoje finansijske poslove iz zatvora. Gđa Aleksandra Ivanović, Legijinica, ozbiljna je žena: zgodna, otresita, inteligentna i vična svim veštim veštinama svojstvenim udovicama ozbiljnih ljudi kakav je bio njen pokojni Šuca (iz istog Arkanovog čopora kao i Legija). Advokati, pak, posebna su priča: uglavnom iz bivšeg Miloševićevog pravosuđa (neki sa zaista skandaloznim karijerama); od 2001. neke od njih je baš krenulo sa parama. Njih neko plaća; teško da rade pro bono, kakvi su inače. Advokatska mafija – ili mafijaški advokati? Prosudite sami, jer se ista imena javljaju u veoma sličnim predmetima.

I gde smo prispeli?

Miloš Vasić
Vreme
Revolucijaonline.com
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

adacta
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Posts: 3500
Joined: 25 Mar 2010, 23:59
Status: Offline

Re: Ratni zločini - zločinci - suđenja

Post by adacta » 20 Dec 2010, 22:01

Bivši hrvatski saborski zastupnik Branimir Glavaš, osuđen u Hrvatskoj na osam godina zatvora za zločin protiv civilnog stanovništva u Osijeku 1991. godine, stigao je na izdržavanje kazne u Kazneno popravni zavod (KPZ) Zenica, oko 14 i 30, potvrdio je danas direktor Zavoda

"Glavaš je odlučio izdržavati kaznu u Zenici. Oko mjesec dana provešće na prijemnom odjeljenju, a zatim će biti prebačen na izdržavanje kazne u jednom od paviljona".

valter
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Posts: 1436
Joined: 28 Sep 2010, 12:50
Status: Offline

Re: Ratni zločini - zločinci - suđenja

Post by valter » 20 Dec 2010, 22:42

E jest i naš'o gdje će se bogu moliti,ništa manje nego KPZ Zenica.

User avatar
gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma
Posts: 9299
Joined: 09 Feb 2011, 17:10
Location: tamo daleko,daleko od bola..
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Ratni zločini - zločinci - suđenja

Post by gejsha » 17 Feb 2011, 18:50

Ima Boga,on će da mu sudi.
Znaju da će biti osuđeni na doživotnu kaznu zato i prave cirkus u sudnici.
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..

User avatar
metallica
Sitna buranija
Sitna buranija
Posts: 214
Joined: 06 Jan 2011, 18:47
Location: sarajevo
Status: Offline

Re: Suđenje Karadžiću

Post by metallica » 17 Feb 2011, 19:01

Maja wrote:Danas sam gledala prenos. svjedok je bio jel Ahmet Zulić...čini mi se. stvarno čovjeku se na sve ono povraća. pa ne treba suđenje nikakvo, jer po Karadžićevom ponašanju se može vidjeti kakav je "čovjek" i na šta je sve sposoban. on, šešelji i milošević (druga suđenja nisam pratila) ponašaju se kao da je sudnica njihova, ponižavaju svjedoke, klanjaju im se sudije.
najviše me iznerviralo kad je svjedok rekao kako ih je 64 bilo na kamionu a karadžić ga pita kako je moglo u kamion stati 64 ljudi. odmah sam se sjetila kad su nas protjerivali bilo nas je u kamionu i više od 64, sve jedno na drugom.....

Majo, svi oni osim Slobe su bili u nasim zatvorima bivse Yuge (i Raso i Krajisnik i Seselj itd) i ovo im u Haagu dodje kao "Hilton", nema fizickih radova, nema batina, hrana hotelska, imaju ama bas sve zato se toliko i kurce, mislim na sve koji tamo leze

User avatar
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma
Posts: 7492
Joined: 26 Mar 2010, 07:23
Status: Offline

Re: Suđenje Karadžiću

Post by mrki62 » 02 Mar 2011, 15:20

Gorshtak wrote:Karadzic ce probati kao i Seselj.. Da pretvori sudnicu u cirkus.
Medjutim,suci obicno ne uzimaju te provokacije u obzir kad donose presudu..
Mena on tu sta da se trudi.. Dozivotna mu ne gine..
Kad je njegov general Krstic dobio 40 godina,oko Karadzica,nece biti dileme.
Pitanje je samo da se ne desi nesto kao i sa Milosevicem.. Da se ne ubije ili bude ubijen
prije izricanja presude..
Uvjeren sam da ce biti osudjen za Genocid.
Ja sam uvjeren da neće biti osuđen za genocid , jer svo ovo vrijeme vama vodstvo potura kukavičije jaje - za genocid može biti osuđen samo neko izvan BiH a ako je državljan iliti stanovnik, onda se ne može riječ genocid pomenuti na sudu a kamo li da se neko osudi.
Genocid je istrebljenje nekog naroda al na način da država napadne državu a ako je ratno dejstvo bilo u krugu državnih granica,onda može biti samo ratna dejstva etničkih skupina,građanski rat i sl. al genocid ne.
To vodstvo države eksplicitno i to svo vrijeme demagoški zavodi svoj vlastiti narod.
Ybt,pa od 1995 godine , sve do danas to isto vodstvo živi i pametuje u pričanju u ratu u ratnim dejstvima a da bi se nešto konkretno napravilo e to ne.
I za kraj, možemo mi koga želiš kriviti al greška u nama samim je što nemamo m u d a ,........ pa priznati da je rat ustavljen 1995 i da niko drugi ne vlada nama do naše glavonje i za nastalu situaciju ( od 1995 ) su oni krivi al treba imati m u d a ,......... pa to i priznati :mah
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120145
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6889 times
Been thanked: 7763 times
Status: Offline

Re: Ratni zločini - zločinci - suđenja

Post by Krokodil Behko » 02 Mar 2011, 16:28

Nije meni problem Mrki,priznati to ko je kriv od 1995..pa i prije,samo plasim se da to nece nista promijeniti.. Naravno da je Alija kriv,sto je uopce potpisivao Dejton.. Kao i za mnoge druge stvari.. Nije imao preca posla prvih par postratnih zima,nego da progoni djeda mraza i slicne gluposti..

A ta sa Karadzicem ?? jasno je da je Tuzba BiH,protiv Srbije za genocid,propala ne samo zbog Kerleuse del Ponte nego i zbog opstrukcija SDA stranke.. Neko im je obacao svasta.. neko sa zapada.. i oni su to ucinili..
online

User avatar
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma
Posts: 7492
Joined: 26 Mar 2010, 07:23
Status: Offline

Re: Ratni zločini - zločinci - suđenja

Post by mrki62 » 02 Mar 2011, 16:37

sistaba wrote:Nije meni problem Mrki,priznati to ko je kriv od 1995..pa i prije,samo plasim se da to nece nista promijeniti.. Naravno da je Alija kriv,sto je uopce potpisivao Dejton.. Kao i za mnoge druge stvari.. Nije imao preca posla prvih par postratnih zima,nego da progoni djeda mraza i slicne gluposti..
Ok, nije tebi al jeste velikoj većini :oo
sistaba wrote: A ta sa Karadzicem ?? jasno je da je Tuzba BiH,protiv Srbije za genocid,propala ne samo zbog Kerleuse del Ponte nego i zbog opstrukcija SDA stranke.. Neko im je obacao svasta.. neko sa zapada.. i oni su to ucinili..
Tužba BiH protiv Srbije ,....... to nikad nije ni bilo, to pišem tebi i svima vama za spoznaju!
U ime BiH je Srbiju tužio neki stranac , nije niko iz sadašnje ili prijašnje vladajuće strukture BiH.
Ponavljam NIKO !!!!!!!
Onaj ko misli drugačije, molim dokaze :cvike
Dalje, za takvu tužbu se angažuje čitav odvjetniči tim a ne nekakvi , nepoznati advokatčić , jedan jedini.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120145
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6889 times
Been thanked: 7763 times
Status: Offline

Re: Ratni zločini - zločinci - suđenja

Post by Krokodil Behko » 02 Mar 2011, 16:53

mrki62 wrote:
sistaba wrote:Nije meni problem Mrki,priznati to ko je kriv od 1995..pa i prije,samo plasim se da to nece nista promijeniti.. Naravno da je Alija kriv,sto je uopce potpisivao Dejton.. Kao i za mnoge druge stvari.. Nije imao preca posla prvih par postratnih zima,nego da progoni djeda mraza i slicne gluposti..
Ok, nije tebi al jeste velikoj većini :oo
sistaba wrote: A ta sa Karadzicem ?? jasno je da je Tuzba BiH,protiv Srbije za genocid,propala ne samo zbog Kerleuse del Ponte nego i zbog opstrukcija SDA stranke.. Neko im je obacao svasta.. neko sa zapada.. i oni su to ucinili..
Tužba BiH protiv Srbije ,....... to nikad nije ni bilo, to pišem tebi i svima vama za spoznaju!
U ime BiH je Srbiju tužio neki stranac , nije niko iz sadašnje ili prijašnje vladajuće strukture BiH.
Ponavljam NIKO !!!!!!!
Onaj ko misli drugačije, molim dokaze :cvike
Dalje, za takvu tužbu se angažuje čitav odvjetniči tim a ne nekakvi , nepoznati advokatčić , jedan jedini.

To jeste tako.. Nikad prije nisam cuo za tiog... evo jedva se sjetih.. Sakib Softic.. I nikada poslije.. Tip uletio,uzeo pare i vjerovatno mu do kraja zivota,nece trebati niti jedna pornica vise.. zivice od te parnice,koju je izgubio inace.. Mislim da je Tihic ucinio sve da Srbija ne bude osudjena.. Cak su tog dana,na ulicama Beograda,desetine hiljada njih,slavili presudu.. To kao slag po torti.. Pocinili genocid i slave sto nisu osudjeni. A sve to im omogucio SDA... :cvike
online

User avatar
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma
Posts: 7492
Joined: 26 Mar 2010, 07:23
Status: Offline

Re: Ratni zločini - zločinci - suđenja

Post by mrki62 » 02 Mar 2011, 17:18

sistaba wrote: A sve to im omogucio SDA... :cvike
Vrhuška SDA na čelu sa A.I.
Ne može se nešto osuditi , ako se je nešto već prije suđenja dogovorilo i to u pisnom obliku - normalno, to mi obični smrtnici ne možemo vidjeti.
Neko je znao za to, zato su i minirali mezar A.I.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

User avatar
Maja
Administrator
Administrator
Posts: 119223
Joined: 23 Mar 2010, 23:31
Location: Mrduša Donja
Has thanked: 5512 times
Been thanked: 11754 times
Contact:
Status: Online

Gotovina i Markač proglašeni krivim, Čermak oslobođen

Post by Maja » 15 Apr 2011, 12:49

Generali Ante Gotovina i Mladen Markač prvostepenskom su presudom u Haagu osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora za udruženi zločinački pothvat. General Ivan Čermak oslobođen je svih optužbi i bit će pušten na slobodu.

'Ovo sudsko vijeće nakon što je razmotrilo sve dokaze, a na osnovi pravnog nalaza, proglašava vas krivim kao sudionika udruženog zločinačkog pothvata po slijedećim točkama: progon, deportacija, pljačkanje, bezobzirno razaranje, ubojstvo, ubojstvo kao kršenje običaja ratovanja, nečovječna djela kao zločin protiv čovječnosti i okrutno postupanje', rekao je sudac i osudio Gotovinu na 24 godine zatvora.

Sudac pročitao obrazloženje za Markača. Markač bio nadležan za specijalnu policiju za vrijeme Oluje i kasnije, kaže Orie. Dodaje da je Markač sudjelovao na brijunskom sastanku i pridonio planiranju Oluje. Dodaje kako je Markač zapovjedio 4. i 5. 8. granatiranje na Gračac. To je doprinos udruženom zločinačkom pothvatu, kaže Orie. Markača, suci smatraju odgovornim i za Grubore. Trebao je prijaviti zločine nadleženima, kaže Orie.

Ivan Čermak je imao izvjesnog utjecaja nad civilnom i vojnom policijom, ali nije imao pravne ovlasti za održavanje reda i mira, a nije dokazano niti da su njegovi počinjeni napravili zločine, kaže Orie. Dodaje da se on brinuo za organizaciju života i komunikaciju s međunarodnom zajednicom. Čermak nije odgovoran niti za jednu točku optužnice, kaže Orie. Vijeće nije zaključilo da je Čermak dopustio, umanjivao, poricao ili davao obamnjujuće informacije međunarodnoj zajednici. Nema dokaza da je gospodin Čermak bi član udruženog zločinačkog pothvata.
Last edited by adacta on 16 Apr 2011, 01:26, edited 1 time in total.
Reason: spojene teme

Post Reply

Return to “EX YU”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 13 guests