Dove

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
User avatar
paparaci
Hadžija
Hadžija
Posts: 6706
Joined: 26 Mar 2010, 22:08
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Dove

Post by paparaci » 23 Jun 2011, 16:33

Dova ili molba Allahu dž.š. bila je i ostala spona i most koji povezuje Stvoritelja i Njegovo stvorenje. Ona predstavlja stazu, kojom se, ranije ili kasnije, obraćamo Gospodaru svjetova da nam pomogne, da nam se smiluje i spasi nas.

Nema čovjeka koji nije bio u situaciji beznađa, u stanju nemoći da išta uradi ili poduzme. Zar se nismo našli u mnogobrojnim prilikama kada više nismo imali nikakve mogućnosti, snage niti nade da izmijenimo svoju stvarnost? Tada, kada nam je trebalo moralne snage da izdržimo, podigli smo ruke i običnim riječima, a nekada i samim mislima uputili svoje tople molbe Allahu dž.š. da nam pomogne i izbavi nas iz neugodne ili teške situacije. Eto, to naše obraćanje Bogu dž.š., nazivamo dovom.

Dakle, dova nije ništa drugo do molba kojom tražimo od Allaha dž.š. da udovolji želji našeg srca. ona nije ništa novo, jer je nastala kada i sam čovjek. Znamo to i iz istorije islama, kada je Adem a.s., poslije prvog grijeha, zamolio Allaha da mu oprosti.

A kako islam gleda na dovu?

Prije svega Kur'an je potvrdio dovu: "Tražite od Mene, odazvaću vam se" - kaže Allah dž.š. I na mnogim drugim mjestima Kur'an upućuje na dovu kao način uspostavljanja odnosa između vjernika i njegova Stvoritelja. Isto tako brojni su hadisi kojima Božiji Poslanik preporučuje pravovjernima da se putem dove obraćaju svome Stvoritelju.

Razrađujući ovu materiju koja je vezana za raspravu o sudbini (kada kader) islamski apologetičari stoje na stanovištu da je vjernik dužan učiniti sve što je u njegovoj moći da postigne svoj cilj, da poduzme sve korake za ostvarenje svoje želje. A kada iscrpi sve ljudske mogućnosti, onda se slučaj predaje Allahovoj odredbi.

Čovjek je, po svojoj prirodi, u mogućnosti da čini dobro ili zlo. Zato se i nagrađuje što je učinio dobro, a kažnjava zato što je uradio zlo. I upravo zbog ove mogućnosti, da u svakom momentu uradi dobro ili zlo, dobrom vjerniku je dova svakodnevni pratilac, u svim prilikama i situacijama, je ga ona podsjeća na njegovo izvorište odakle je potekao, i njegovo utočište, kamo će se vratiti.

Potrebno je ovdje ukazati i na uvjete, da bi dova bila primljena kod Allaha dž.š. i bila uslišana. Prije svega, vjernik mora raščistiti sa samim sobom: njegov iman mora biti kristalno čist. Jer, i najmanja sumnja u vjerovanje u Allaha, njegovu dovu dovodi u pitanje, odnosno čini je bespredmetnom. S tim u vezi Allah dž.š. kaze u Kur'anu:

"Vel-j'uminu bi..." podrazumijeva se da je molitelj duboko uvjeren u Allahovo postojanje, da je Njegova moć iznad snage drugih i da je u Svojim blagodatima neiscrpan i neizmjeran.

U tom smislu i Muhammed a.s. kaže:

"Prizovite Allaha uvjereni da će vam udovoljiti željama."

Konačno, da Allah nije želio da nam se na naše molbe odazove, ne bi u Kur'anu rekao:

"Innehu semi'un, mudžibun." - On čuje i odaziva se!

A. Hukić
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

User avatar
paparaci
Hadžija
Hadžija
Posts: 6706
Joined: 26 Mar 2010, 22:08
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Dove

Post by paparaci » 23 Jun 2011, 16:37

“Kada svi zaspaše, proučih dovu jednom, pa dva puta, pa tri puta. Bih dozvan:

‘Allah ti je dovoljan! Dozivao si s Allahovim Najvećim Imenom (Ismullahil A‘zam), onim koji, kada se njime Allah doziva, Allah usliša, kada se njime nešto moli, Allah to podâ!’

Tada me oči prenesoše pa zaspah. Vidjeh u snu Allahova Poslanika, alejhisselam, i rekoh mu za dovu. Hazreti Pejgamber, alejhisselam, odgovori:

Istinu je rekao hazreti Alija, sin moga amidže. U toj dovi nalazi se Allahovo Najveće Ime, kojim, ako se zazove, Allah odgovori, kojim, ako se šta zaišće, Allah podari.

Oči me prenesoše drugi put, vidjeh hazreti Pejgambera, alejhisselam, i rekoh mu:

“Allahov Poslaniče, alejhisselam, Želio bih tu dovu čuti od tebe.”

Hazreti Pejgamber, alejhisselam, odgovori:

Reci:

اللَّهُمَّ إنّىِ أَسْأَلُكَ يَا عَالِمَ الْخَفِيَّةِ وَ يَا مَنِ السَّمَاءُ بِقُدْرَتِهِ مَبْنِيَّةٌ وَ يَا مَنِ الأَرْضُ بِعِزَّتِهِ مَدْحِيَّةٌ وَ يَا مَنِ الشَّمْسُ وَ الْقَمَرُ بِنُورِ جَلاَلِهِ مُشْرِقَةٌ وَ مُضِيَّةٌ وَ يَا مُقْبِلاً عَلَى كُلِّ نَفْسٍ مُؤْمِنَةٍ زَكِيَّةٍ وَ يَا مُسَكِّنَ رُعْبِ الْخَائِفِينَ وَ أَهْلِ التَّقِيَّةِ يَا مَنْ حَوَائِجُ الْخَلْقِ عِنْدَهُ مَقْضِيَّةٌ وَ يَا مَنْ نَجَى يُوسُفَ مِنْ رِقِّ الْعُبُودِيَّةِ يَا مَنْ لَيْسَ لَهُ بَوَّابٌ يُنَادِى وَ لاَ صَاحِبٌ يُغْشِى وَ لاَ وَزِيرٌ يُؤْتِى وَ لاَ غَيْرُهُ رَبٌّ يُدْعَى وَ لاَ يَزْدَادُ عَلَى كَثْرَةِ الْحَوَائِجِ إلاَّ كَرَمًا وَ جُودًا وَ صَلَّى اللَّهُ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ وَ أَعْطِنِى سُؤَالِى (فليقل أيّ شيء يريد) إِنَّكَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ.


Allāhumme innī eseluke jā ‘Ālimel hafijjeti, ve jā menis-semāu bi kudretihī mebnijjetun, ve jā menil erdu bi izzetihī medhijjetun, ve jā meniš-šemsu vel kameru bi nūri dželālihī mušrikatun ve mudijjetun, ve jā mukbilen ‘alā kulli nefsin mu’minetin zekijjetin, ve jā musekkine ru‘bil hā’ifīne ve ehlit-tekijjeti, jā men havā’idžul halki ‘indehū makdijjetun, ve jā men nedžā Jūsufe min rikkil ‘ubūdijjeti, jā men lejse lehū bevvābun junādī ve lā sāhibun jugšī ve lā vezīrun ju’tī ve lā gajruhū rabbun jud‘ā, ve lā jezdādu ‘alā kesretil havā’idži illā keremen ve džūden, ve sallallāhu ‘alā Muhammedin ve Ālihī, ve a‘tinī suālī (reći potrebu, želju, koja se ima), inneke ‘alā kulli šej’in kadīr.


Allahu moj, od Tebe tražim, Poznavaoče skrivenoga, o Ti zbog čije moći nebo je sazdano, o Ti zbog čije je siline Zemlja zaobljena, o Ti zbog svijetla čije veličanstvenosti su Sunce i Mjesec osvijetljeni i obasjani, o Ti koji prihvataš svaku dušu vjernu, čistu, o Ti smiraju straha onih koji pred Tobom strijepe i onih pobožnih, o Ti kod koga potrebe (želje) stvorenja ispunjene bîvaju, o Ti koji si spasio hazreti Jusuf-pejgambera od ropstvo sužanjstva, o Ti koji nemaš vratara da odgovara, niti druga da prekrije, niti posrednika da dadne, niti drugoga gospodara da bude zazivan, i koji na mnoštvo potreba (željâ) povećavaš plemenitost i dobro, i neka Allah spasi hazreti Muhammeda-pejgambera, i njegov Ehli-Bejt, podari mi ono što tražim, ti, uistinu, nad svime moć imaš.

“Probudih se i ozdravih.”

Hazreti Alija reče:

“Držite se ove dove, ona je blago iz riznice Arša (Allahova Prijestolja).”
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120132
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6876 times
Been thanked: 7755 times
Status: Offline

Re: Dove

Post by Krokodil Behko » 23 Jun 2011, 16:39

Ehh..ovako:
Prosle godine u ovo doba,imao sam smrtni slucaj u porodici..
Pojma nemas koliko je mudrovanja bilo od strane komsija,
bivsih i sadasnjih..iz raznih dijelova BiH..oko takozvane "dove ceteresnice"
U mom kraju,bar prije rata,to je bilo nesto sto je obavezno.. Licno je imam,
40 dana dolazio u kucu rahmetlije i ucio dove za njega..
A ovo sad je bila ludnica.. Neki kazu treba,neki ne teba,neki ne mora u kuci,
neki mora... vako-nako... Sam imam je odbio da radi to i tisnuo mujezinu a ni
on nije bio raspolozen za to,pa smo nasli placenu bului i platili joj za ucenje dova,
koje je ona radila u svojoj kuci... Dakle,pitanje bi bilo,da li je to obavezno ili ne?
Ili je to mozda bio neki narodni obicaj koji se sad napusta.. Imam kaze,da ritam zivota,
danasnjih imama,ne dozvoljava takvo sto jer nemaju vremena.. Kao da toboze
imaju plaho posla jadnici...
online

User avatar
paparaci
Hadžija
Hadžija
Posts: 6706
Joined: 26 Mar 2010, 22:08
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Dove

Post by paparaci » 23 Jun 2011, 17:16

hahaha. cuj danasnji ritam zivota im ne dozvoljava. ne znam zaista kakav im je dnevni raspored i kakve sve obaveze imaju. moguce je. meni taj obicaj nije poznat, niti sam dovoljno upucen po pitanju toga. znam da se kod nas odrzi ceteresnica, tj. uci se u dzamiji za dusu umrle osobe, cetrdeseti dan nakon njene smrti tj. njenog preseljenja na ahiret. sto se tice mjesta ucenja dove, mislim da uopste ne igra nikakvu ulogu - da li u kuci umrle osobe ili negdje drugo. kod nas se npr. nakon pokopa uci u kuci umrle osobe, jasin.
a za vrijeme tih 40 dana mi nista drugo nije poznato. mogu zamisliti kako ti je bilo, jer narod voli pametovati. znao sam se i ja naci u neobranom grožđu, sto bi se reklo. licno bih ti preporucio da pitas direktno imama - jer bi on opet najbolje trebao znati.
zabranjeno "sigurno" nije - to je sevap, jer cinis dobro za dusu umrle osobe. isto tako je sa Fatihom. to je najljepsi i -bolji poklon koji oni od nas mogu da prime.

bilo bi fino kad bi podijelio tu dovu sa nama.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120132
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6876 times
Been thanked: 7755 times
Status: Offline

Re: Dove

Post by Krokodil Behko » 23 Jun 2011, 17:22

Nije jos godisnjica...

Vala,ja sam i prije toga,nekih mjesec sigurno,imao raznih problemna na poslu i to mi dolazi u najgorem trenutku.. Zamisli kako mi je bilo... Ma ne znam.. Moze biti i da su jasini.. Sve mi se zamutilo u glavi.. Uglavnom,svaki dan od ikindije pa nadalje... trebalo je uciti..
A i ja se pitam,kakve su to tolike,njihove obaveze od ikindije do aksama :hm
A da ne pricam o obicajima raznim... Stavi flasu vode ovdje,ondje.. stavi svijet.. neg gori svijeca,
sijalica,ovo-ono.. Ima ljudi iz raznih krajeva i svako je svoje,obicaje doneo...
online

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120132
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6876 times
Been thanked: 7755 times
Status: Offline

Re: Dove

Post by Krokodil Behko » 23 Jun 2011, 17:23

Nije jos godisnjica...

Vala,ja sam i prije toga,nekih mjesec sigurno,imao raznih problemna na poslu i to mi dolazi u najgorem trenutku.. Zamisli kako mi je bilo... Ma ne znam.. Moze biti i da su jasini.. Sve mi se zamutilo u glavi.. Uglavnom,svaki dan od ikindije pa nadalje... trebalo je uciti..
A i ja se pitam,kakve su to tolike,njihove obaveze od ikindije do aksama :hm
A da ne pricam o obicajima raznim... Stavi flasu vode ovdje,ondje.. stavi cvijet.. neg gori svijeca,
sijalica,ovo-ono.. Ima ljudi iz raznih krajeva i svako je svoje,obicaje doneo...
online

User avatar
paparaci
Hadžija
Hadžija
Posts: 6706
Joined: 26 Mar 2010, 22:08
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Dove

Post by paparaci » 23 Jun 2011, 17:32

sto se tice cvijetova i ostalih bakraca - to siguno nema nista sa islamom. sigurno je rijec o jasinu - jer se on, pored fatihe, uci umrlima. za to ti nije potreban niko. mozes i sam da ga proucis. ako nemas onu knjizicu "jasin" - mozes ga pronaci i u Kur'anu, jer je to jedna od sura u njemu. jasin, kao i fatihu mozes vazda prouciti kad pozelis - nevezano za ceteresnicu ili bilo sta drugo.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120132
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6876 times
Been thanked: 7755 times
Status: Offline

Re: Dove

Post by Krokodil Behko » 23 Jun 2011, 17:34

Ma znam ja to ali eto,znas vec... Obicaj je da se plati nekom licu koje to inace radi..
Ono cisto,kao da se vidi da je kuca u zalosti.. Mada si ti tu u pravu...
online

User avatar
paparaci
Hadžija
Hadžija
Posts: 6706
Joined: 26 Mar 2010, 22:08
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Dove

Post by paparaci » 23 Jun 2011, 18:29

pa obicno se placa hodzama za takve stvari. a sigurno je sepavnije platiti nekom ko je u potrebi.

evo ucenje jasina - da se čovjek naježi od ljepote glasa i intepretacije :aplauz :srce

[media]rmFsxdFUGtw&feature=related[/media]
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120132
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6876 times
Been thanked: 7755 times
Status: Offline

Re: Dove

Post by Krokodil Behko » 23 Jun 2011, 18:37

Bogme ko slavuj iz dzeneta...
Sjecam se jedne godine,uz ramazan,na FTV ili BHT,
pred iftar puste ezan kojeg je ucio neki djecak...
ali to je bilo tako dobro da ti se kosa digne na glavi..
online

User avatar
paparaci
Hadžija
Hadžija
Posts: 6706
Joined: 26 Mar 2010, 22:08
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Dove

Post by paparaci » 25 Jun 2011, 02:02

BISMILLAH-HIRAHMAN-NIRRAHIM
Ako jedan covjek ovu uzvisenu Bismillu prouci 1000 puta taj ce biti u Allahovoj zastiti.

JA RAHMANU dz.s.
Ko prouci ovo uzviseno Allahovo ime 100 puta iza svakog namaza, Allah dz.s. ce toga covjeka spasiti od ocajanja.

JA MELIKU dz.s.
120 puta prouciti na dva sta prije podne, taj covjek nece biti nikome potreban-muhtac.

JA KUDUSU dz.s.
Ako jedan covjek poslije dzume namaza na jednu koricu hljeba napise ovo uzviseno ime i pojede, njegovo srce ce viti u Allahovoj zastiti.

JA SELAMU dz.s.
Ko ovo uzviseno ime prouci u petak nad bolesnikom-hastom Allah dz.s. ce dati da bolesnik ozdravi.

JA MUMINU dz.s.
25 puta dnevno prouciti bice spasen od zuluma, nasilja, muka i belaja od sejtanskog serra.

JA MUHEJMINU dz.s.
Ko poslije gusula prouci 100 puta ovo uzviseno ime Allah dz.s. ce mu u svemu ispuniti nade i murade i dace mu mnogo sevapa.

JA AZIZU dz.s.
Poslije sabaskog namaza za 40 dana po 41 put prouciti, Allah dz.s. ce ga svakih dugova spasiti, nece nikome biti duzan.

JA DZEBARU dz.s.
Ovo uzviseno ime prouciti 21 put, Allah ce ga spasiti zulumcara.

JA MUTEKEBBIRU dz.s.
Ovo uzviseno ime prouciti 10 puta u postelji, Allah ce mu dati dobar evlad (djecu).

JA MALIKU dz.s.
Ako neko svaku noc uci ovo uzviseno ime Allah ce narediti zemaljskim melecima da tespih cine i sevap od toga poklone onome ko je ucio.

JA BARIU dz.s.
7 puta prouciti u kusluk vaktu, nece biti u kaburu sam.

JA MUSAVVIRU dz.s.
Ovo uzviseno ime ko prouci 41 put sevapi mu se pisu kao da je 1000 gladnih nahranio, a na kijametskom danu bice svijetla lica kao mjesec cetrnaestu noc.

JA GAFARU dz.s.
Poslije dzume namaza prouciti 100 puta bice u Allahovoj blizini i svi ce (mali) grijesi biti oprosteni.

JA KAHARU dz.s.
Mnogo puta ovo uciti, Allah ce mu dignuti materijalnu ljubav za ovosvjetskim uzivanjemi pohlepama.

JA VEDADU dz.s.
100 puta prouciti, pa onda sedzdu ucinitii na sedzdi ovo ime prouciti 7 puta i zamoliti za svoju zelju Allaha dz.s. - zelja ce biti ostvarena.

JA REZAKU dz.s.
Prije zenidbe u kuci vise puta prouciti, Allah ce mu dati nafaku i bereket odakle se i ne nada.

JA FETAHU dz.s.
Poslije sabaskog namaza prouciti 70 puta, Allah ce mu sa srca dignuti tegobe, brige, strah i slicno.

JA ALIMU dz.s.
Cesto puta ovo uciti, Allah ce mu dati sposobnost znanja.

JA KADIRU dz.s.
40 puta ovo prouciti, bice spasen gladi.

JA BASITU dz.s.
10 puta ovo uciti imace dosta imetka i bogatstva.

JA HAFIZU dz.s.
70 puta prouciti neprijatelje ce pobijediti.

JA MANFU dz.s.
U pola dana prouciti 100 puta bice medju svijetom postovan.

JA MUIZZU dz.s.
70 puta prouciti ko se nalazi u rukama nasilnika a onda pasti na sedzdu i 7 puta ponoviti ovo uzviseno ime, a poslije toga od Allaha dz.s. zatraziti da ga spasi, pa ce biti spasen od tog nasilnika.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

User avatar
paparaci
Hadžija
Hadžija
Posts: 6706
Joined: 26 Mar 2010, 22:08
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Dove

Post by paparaci » 26 Jun 2011, 04:03

Glavna (Poslanikova) dova pokajanja

E'uzu billahi mine-š-šejtani-r-radžim. Bismillahi-r-rahmani-r-rahim

Estagfirullahe-l-'azim. Allahumme Ente Rabbi, la ilahe illa Ente, halakteni, ve ene 'abduke, ve ene 'ala 'ahdike ve va'dike me-steta'tu, e'uzu bike min šerri ma sana'tu, ebu'u leke bi ni'metike 'alejje, ve ebu'u bi zenbi, fagfir li, fe'innehu la jagfiru-z-zunube illa Ente. Subhaneke, inni kuntu mine-z-zalimine, ve Ente erhamu-r-rahimin.

Allah me sacuvao od prokletog sejtana! U ime Allaha, Svemilosnog, Milostivog

Trazim oprosta od velicanstvenog Allaha. Allahu, ti si moj Gospodar, nema boga osim Tebe. Stvorio si me i ja sam Tvoj rob. Ustrajavam koliko mogu na datom Ti zavjetu i obecanju. Kod tebe trazim utociste od zla onoga sto sam ucinio. Priznajem Tvoju blagodat prema meni i priznajem svoj grijeh pa mi oprosti, jer grijehe ne prasta niko osim Ti. Neka Si cist od onoga sto Ti ne dolikuje; ja sam jedan od nepravednika bio, a Ti si najmilostiviji milosnik.


Ko ovo izgovori u jednom danu, vjerujući čvrsto u ono što izgovara, i umre toga dana prije mraka, bit će stanovnik dženneta. A ko ovo prouči noću, vjerujući čvrsto, i umre prije sabaha, i on će biti džennetlija. (prenose Buhari i Nesai od Šeddada ibn Evsa, r.a.)

Dova pokajanja

E'uzu billahi mine-š-šejtani-r-radžim. Bismillahi-r-rahmani-r-rahim

Estagfirullahe-l-'azime min kulli zenbin eznebtuhu 'amden ev hataen ev sirren ev'alanijeten ve etubu ilejhi mine-z-zenbi-llezi a'lemu ve mine-z-zenbi-llezi la a'lemu. Inneke Ente 'Allamu-l-gujub.

Allah me sacuvao od prokletog sejtana! U ime Allaha, Svemilosnog, Milostivog

Od velicanstvenog Allaha trazim oprosta za svaki grijeh koji pocinim namjerno ili nenamjerno, tajno ili javno, i kajem Mu se za grijeh koji znam i za grijeh koji ne znam. Ti si Onaj koji zna ono sto je skriveno.
Last edited by paparaci on 11 Jun 2012, 00:51, edited 2 times in total.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

User avatar
paparaci
Hadžija
Hadžija
Posts: 6706
Joined: 26 Mar 2010, 22:08
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Dove

Post by paparaci » 03 Jul 2011, 03:36

Dova pred spavanje

E'uzu billahi mine-š-šejtani-r-radžim. Bismillahi-r-rahmani-r-rahim

Allahumme inni-stevda'tuke dini fahfazhu 'alejje fi hajati ve 'inde vefati ve ba'de memati. Allahumme inni uridu en udžeddide imani tedždiden bi kavli: Ešhedu en la ilahe illallahu ve ešhedu enne Muhammeden 'abduhu ve Resuluhu. (El-Fatiha)

Allah me sacuvao od prokletog sejtana! U ime Allaha, Svemilosnog, Milostivog

Allahu, ja Ti na cuvanje povjeravam svoju vjeru pa mi je cuvaj u mom zivotu, prilikom mog umiranja i nakon moje smrti. Allahu, ja zelim da obnovim svoje vjerovanje izgovaranjem rijeci: Svjedocim da nema boga osim Allaha i svjedocim da je Muhammed Njegov rob i Njegov poslanik. (El-Fatiha)


Dova pred spavanje - (druga)

E'uzu billahi mine-š-šejtani-r-radžim. Bismillahi-r-rahmani-r-rahim

Bismike Rabbi veda'tu dženbi ve bike erfe'uh. In emsekte nefsi fagfir leha, ve in erselteha fahfazha bi ma tahfazu bihi 'ibadeke-s-salihin. Ešhedu en la ilahe illallah ve ešhedu enne Muhammeden resulullah. (El-Fatiha)

Allah me sacuvao od prokletog sejtana! U ime Allaha, Svemilosnog, Milostivog

Gospodaru moj, u Tvoje ime lijezem i u Tvoje ime se dizem. Ako moju dusu usmrtris, Ti joj oprosti, a ako je ostavis u zivotu, cuvaj je onako kako cuvas Svoje dobre robove. Svjedocim da nema boga osim Allaha i svjedocim da je Muhammed Allahov poslanik. (El-Fatiha)
Last edited by paparaci on 11 Jun 2012, 00:48, edited 1 time in total.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

User avatar
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 12908
Joined: 07 Oct 2010, 22:49
Has thanked: 801 times
Been thanked: 923 times
Status: Offline

Re: Dove

Post by carobnjak N » 06 Jul 2011, 21:56

Evo "plahe" dove
[media]wFB6ePpno-s[/media]
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

User avatar
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 12908
Joined: 07 Oct 2010, 22:49
Has thanked: 801 times
Been thanked: 923 times
Status: Offline

Re: Dove

Post by carobnjak N » 24 Jul 2011, 18:15

[media]XQAKF8rMsG0[/media]
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

User avatar
gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma
Posts: 9299
Joined: 09 Feb 2011, 17:10
Location: tamo daleko,daleko od bola..
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Dove

Post by gejsha » 12 Sep 2011, 14:34

Ja sam jedno vrijeme učila aršurahman dovu za ispunjenje želje,a nur dovu svaku veče ped spavanje i onda sam pročitala da te dvije dove nisu tačne,da u njima ima mnogo grešaka i da se ne smiju učiti.
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..

User avatar
blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 11733
Joined: 18 Aug 2011, 23:07
Status: Offline

Re: Dove

Post by blento59 » 12 Sep 2011, 14:55

Krokodil Behko wrote:Ehh..ovako:
Prosle godine u ovo doba,imao sam smrtni slucaj u porodici..
Pojma nemas koliko je mudrovanja bilo od strane komsija,
bivsih i sadasnjih..iz raznih dijelova BiH..oko takozvane "dove ceteresnice"
U mom kraju,bar prije rata,to je bilo nesto sto je obavezno.. Licno je imam,
40 dana dolazio u kucu rahmetlije i ucio dove za njega..
A ovo sad je bila ludnica.. Neki kazu treba,neki ne teba,neki ne mora u kuci,
neki mora... vako-nako... Sam imam je odbio da radi to i tisnuo mujezinu a ni
on nije bio raspolozen za to,pa smo nasli placenu bului i platili joj za ucenje dova,
koje je ona radila u svojoj kuci... Dakle,pitanje bi bilo,da li je to obavezno ili ne?
Ili je to mozda bio neki narodni obicaj koji se sad napusta.. Imam kaze,da ritam zivota,
danasnjih imama,ne dozvoljava takvo sto jer nemaju vremena.. Kao da toboze
imaju plaho posla jadnici...

Umrlom se uče dove a ne Kur´an kojeg je Allah objavio zivima. Kada bi Poslanik
s.a.v.s. prolazio ili ulazio u mezarluke on bi učio slijedeću dovu:Esselamu alejkum
ehleddijari minel-mu´minin ve inna insa’ Allahu bikum
lahikun, nes´elullahe lena velekumul afijeh.’
sto se tice dova, koje se uče na kaburu, odmah kada umrli bude ukopan,Poslanik
s.a.v.s. je preporučivao ashabima da traze oproste umrlom, sto znači da svaka dova
u kojoj se trazi oprost za umrlu osobu je odgovarajuća dova. Pri tome treba
napomenuti da su najbolje Kur´anske i Sunnetske dove u kojima se spominje
trazenje oprosta, kao sto su ajeti iz Kur’ana:
- sura Ibrahim, ajet 41.
- sura Mu´min, ajeti 7,8 i 9.
- sura Hasr, ajet 10.
- sura Nuh, ajet 28.
Mozete s čitanjem ovih ajeta vidjeti, kako su poslanici molili za svoje umrle. Ovo su
nabolje dove za umrle.
hfz. Mr. Senaid Zajimovic
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak

User avatar
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 12908
Joined: 07 Oct 2010, 22:49
Has thanked: 801 times
Been thanked: 923 times
Status: Offline

Re: Dove

Post by carobnjak N » 05 Oct 2011, 19:57

El-Imran 8ajet

"Gospodaru naš, ne dopusti srcima našim da skrenu, kada si nam već na pravi put ukazao, i daruj nam Svoju milost; Ti si, uistinu, Onaj koji mnogo daruje!
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

User avatar
Sibila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 20345
Joined: 22 Aug 2011, 13:01
Location: Island
Has thanked: 27 times
Been thanked: 554 times
Status: Offline

Re: Dove

Post by Sibila » 14 Oct 2011, 22:52

;)

User avatar
paparaci
Hadžija
Hadžija
Posts: 6706
Joined: 26 Mar 2010, 22:08
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Dove

Post by paparaci » 11 Jun 2012, 01:04

Muhammed, 'alehji-sselam, rekao je majci pravovjernih Džuvejriji, r.a.:

"Kad sam otišao od tebe, rekao sam četiri rečenice koje bi, kad bi se tri puta mjerile sa onim što si ti danas učila, pretegle njegovu vrijednost: Subhanallah vel-hamdulillah adede halkihi ve ridae nefsihi ve zinete aršihi ve midade kelimatihi."

(Slava i hvala pripadaju Allahu dželle šanuhu, brojem Njegovih stvorenja, i brojem zadovoljnih njegovih stvorenja, težinom Arša Njegovog i brojem Njegovih riječi.)

Allahov Poslanik je izišao iz džamije poslije obavljenog sabah-namaza, a Džuvejrija je ostala u džamiji učeći zikr. Vratio se pred podne-namaz i zatekao je da se nije ni pomjerila sa mjesta na kome je činila ibadet. Upitao je: "Još si tu kako sam te ostavio?" Rekla je: "Da, Allahov Poslaniče!" Onda joj je Allahov Poslanik rekao ono što je prethodno citirano.
(Muslim i Ebu Davud od Džuvejrije, r.a.)
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

Post Reply

Return to “Religija”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 16 guests