Emerik Blum

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
User avatar
storm
stormbringer
stormbringer
Reactions: 29118
Posts: 74219
Joined: 16 Oct 2013, 12:19
Status: Offline

Emerik Blum

Post by storm » 24 Jun 2020, 09:47

Kakvih sve likova nema, tj ima u ovom pdf, ovaj Čovjek definitivno zaslužuje mjesto tu...

In Memoriam - Emerik Blum (07.08.1911.-24.06.1984.)
Blum.jpg
Na današnji dan, preminuo je Emerik Blum, nekadašnji gradonačelnik Sarajeva, inženjer, biznismen i umjetnik, antifašista, logoraš... Osnivač je i prvi direktor sarajevskog Energoinvesta, jedne od najvećih bosanskohercegovačkih kompanija, ujedno i jednog od najvećih konglomerata istočne Evrope. Nosilac je titule "Viteza Legije časti" Francuske. Suprug je bosanskohercegovačke pijasnistice Matusje Blum.
Emerik Blum je rođen 07.08.1911. god. u Sarajevu (Austro-Ugarska), u skromnoj sarajevskoj jevrejskoj porodici. U svojim dvadesetim godinama je zajedno s Oskarom Danonom, Mešom Selimovićem, Ismetom Mujezinovićem i Vojom Dimitrijevićem pokrenuo Collegium Artisticum. Školovao se u Čehoslovačkoj, diplomirao elektrotehniku na Tehničkom fakultetu u Pragu, nakon čega se vraća u Sarajevo.
Nakon povratka sa školovanja (1941. god), Emerik Blum je postao član Komunističke partije Jugoslavije (KPJ). Po uspostavi Nezavisne Države Hrvatske (NDH), uključio se u Narodnooslobodilačku borbu (NOB). U Sarajevu 23.06.1941. godine biva uhapšen kao komunista. Zajedno s ostalim uhapšenim bio je zatvoren u zatvoru, u okupiranom Sarajevu. Nakon toga su ih teretnim vozom prebacili u Gospić. Blum se spasio od smrti tako što se po dolasku prijavio kao Jevrej, a ne kao komunista. Komuniste su ustaše odmah izdvajali, te kasnije ubijali na Velebitu i u logoru Jadovno. Emerik Blum je nakon kraćeg vremena bio deportovan u Karlobag, te iz Karlobaga u logor Slana, na Pagu. Tamo je proveo određeno vrijeme, da bi zatim ponovo bio vraćen natrag u Gospić, s ostalim logorašima. Nakon tri dana vožnje vozom, prebačen je u ustaški logor Jasenovac, gdje je kao zatvorenik (tada već diplomirani inženjer) održavao električnu centralu. Organizovao je uspješan bijeg iz tog zloglasnog logora 1944. godine. Nakon bijega, Emerik Blum se priključio Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije. Neko vrijeme je radio na teritoriju zapadne Bosne i Hercegovine, a zatim je postavljen za referenta za obnovu pri Zemaljskom antifašističkom vijeću narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH).
Nakon Drugog svjetskog rata bio je načelnik u Ministarstvu industrije i rudarstva Bosne i Hercegovine, generalni inženjer Generalne direkcije Savezne elektroprivrede, generalni direktor Direkcije za elektropriverdu Vlade FNRJ, pomoćnik ministara Elektroprivrede, predsjednik Komiteta za elektroprivredu... Jedan je od osnivača preduzeća "Elektroprojekt" (1951. god), iz kojeg uskoro nastaje regionalni gigant "Energoinvest", koji je djelovao u cijelom svijetu. Emerik Blum je bio zagovarač ideje da se izgrade kapaciteti velikih industrijskih postrojenja, a u prvom planu Aluminijski kombinat u Mostaru, kao i Tvornica glinice u Zvorniku. Njegova je zasluga i stvaranje kapaciteta u proizvodnji elektro i mašinske opreme. Tako je izgrađena i tvornica TAT na Ilidži, elektrotvornica u Lukavici kod Sarajeva, tvornice u Doboju, Odžaku, Črnuču, Tešnju, Višegradu, Prištini, Tuzli i u drugim mjestima tadašnje Jugoslavije.
Stipendirao je i školovao stručnjake raznih tehničkih profila i uveo stalnu praksu specijalizacije domaćih stručnjaka u Rusiji, SAD, Njemačkoj, Francuskoj, Engleskoj i drugim zemljama.
Interesantan je Blumov poduhvat da se uvede mašinska obrada podataka s digitalnim računarom "GAMINA 30" i analognim računarom "PAČE 231", koji je u 1964. godini bio čudo tehnike, a bio je i prvi u Bosni i Hercegovini. Također je shvatio da je jugoslovensko tržište usko uz povećani plasman energetske i serijske opreme, pa je uzimao teške devizne kredite da bi otvorili 20 predstavništva sektora izvoza, a kasnije se taj broj izvoznih punktova povećavao, od Meksika, SAD, arapskih zemalja, te bliskog i dalekog Istoka.
Osnovao je Laboratoriju za zavarivanje i defektoskopiju (1954. god), te formirao i društvo za zavarivanje u Bosni i Hercegovini i školu zavarivanja. Laboratorija je priznata od jugoslovenskog "LOYD registra brodova", njemačkog LOYD-a i postao redovni član Međunarodnog instituta za zavarivanje u Parizu. Švedska kompanija "Acea-Atom" je 1970. godine zaključila ugovor s Energoinvestovim insitutom za ispitivanje gorivnog elementa za nuklearna postrojenja.
Blum nikada nije pripadao partijama i nije se politički eksponirao. Stvorio je jednu od najuspješnijih jugoslovenskih kompanijai, obrazovao i zaposlio hiljade ljudi, otvorio Jugoslaviju svijetu i svijet Jugoslaviji, te pokazao koliko jedna mala zemlja ima potencijala.
Dobitnik je "Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva" (1966. god). Pored njegovih veoma uspješnih povezivanja sa elektro-firmama iz Francuske, Emerik Blum je 1974. godine odlikovan i titulom "Viteza Legije časti Francuske". U periodu od 1981. do 1983. godine, u doba najvećeg procvata Sarajeva, Emerik Blum je bio 26. gradonačelnik Sarajeva.
Umro je 24.06.1984. godine u Fojnici (SFRJ), nakon što je završio svoje posljednje poslove u odboru za organizaciju XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.
Danas ime Emerika Bluma nose jedna ulica na Grbavici, te Udruženje studenata porijeklom iz Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici. Osim toga, postavljena mu je i bista ispred zgrade Energoinvesta. Ugledni list Financial Times je Emerika Bluma opisao kao "oličenje socijalističke poslovnosti".
1
1 Image
Habibti, ya nour el - ain... :srce

User avatar
Odraz
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Reactions: 1667
Posts: 1860
Joined: 03 Mar 2020, 14:52
Status: Offline

Re: Emerik Blum

Post by Odraz » 24 Jun 2020, 10:01

:klanja :klanja :klanja

Kad uporedim njega i ove nove biznismene ... :bua
0

User avatar
Odraz
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Reactions: 1667
Posts: 1860
Joined: 03 Mar 2020, 14:52
Status: Offline

Re: Emerik Blum

Post by Odraz » 24 Jun 2020, 10:27

Emerik Blum je osnovao i Elektrotehnicki fakultet u Sarajevu, za potrebe kadrova Energoinvesta jer u susjednim republikama nisu zeljeli da pomognu razvoju tog giganta ni kadrovski, a ni primanjem studenata.
Time je za mene jos veci i bitniji za nas bosance, sto je uprkos silnim opstrukcijama od srbije i hrvatske uspio stvoriti takvog giganta kojeg su bratija raskopala i unistila nakon rata.
2
2 Image

User avatar
MarlboroGold
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Reactions: 1043
Posts: 1251
Joined: 12 Dec 2019, 23:29
Mood:
Status: Offline

Re: Emerik Blum

Post by MarlboroGold » 24 Jun 2020, 10:33

Gigant od čovjeka. Sarajlije mu trebaju dići spomenik u centru grada.
0
I really would like to make the world a better place... I just need the source code.

Post Reply

Return to “Historijske ličnosti”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest