10 razloga zbog kojih nikada nećete žaliti za Jugoslavijom

Moderator: Krokodil Behko

User avatar
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Reactions: 6087
Posts: 64956
Joined: 30 Aug 2013, 14:21
Location: Rodna grudva
Contact:
Status: Offline

Re: "I ja sam nosio Mike umjesto Nike tenisica"

Post by Bla » 02 Oct 2017, 16:03

:misli
0
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

User avatar
rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Reactions: 1560
Posts: 21581
Joined: 09 Oct 2014, 01:51
Status: Offline

Re: "I ja sam nosio Mike umjesto Nike tenisica"

Post by rethna » 02 Oct 2017, 16:06

Meni to djelovalo kao mnozina :cudi
0
But in the end it doesn't even matter...

User avatar
Chloe
Forumašica godine
Forumašica godine
Reactions: 7194
Posts: 51863
Joined: 18 Dec 2015, 11:40
Location: ... na zemlji krvavoj.
Status: Online

Re: "I ja sam nosio Mike umjesto Nike tenisica"

Post by Chloe » 02 Oct 2017, 19:52

A zašto se uglavnon vežu loše osobine i karakter za one koji oblače "markiranu odjeću"? :hm
0
"Karakter mi je težak. Zato mi svako ne može biti prijatelj,
niti me može svako voljeti.
A ni ne treba!"

User avatar
storm
Urednik foruma
Urednik foruma
Reactions: 6280
Posts: 52272
Joined: 16 Oct 2013, 12:19
Status: Offline

Re: 10 razloga zbog kojih nikada nećete žaliti za Jugoslavijom

Post by storm » 15 Jan 2018, 08:15

Nekako najpogodnija tema :oo


Putinovo glasilo poziva na obnovu Jugoslavije. Kako bi to izgledalo?
Piše: Goran Vojković

Image
Foto: 123rf

RUSSIA Today objavila je zanimljiv komentar Neila Clarka, svojeg redovitog komentatora koji je pisao i za niz poznatih britanskih medija, a u kojemu on analizira aktualne napetosti u regiji i kao rješenje problema nudi ni manje ni više nego - obnovu Jugoslavije.

Navodi se u članku kako ''svi problemi u regiji proizlaze iz nasilnog raspada multietničke Jugoslavije u devedesetima, što je proces koji su zapadne sile podržavale pa i aktivno ohrabrivale“, pa sve do ''Jugoslavija je narodima Balkana dala ne samo stabilnost nego i ekonomsku sigurnost. Imalo je smisla što su se narodi iz regije odlučili ujediniti u federalnu državu''. Opširnije.

Članak britanskog autora u mediju kojeg financira ruska država tipičan je proizvod britanskog pa i ruskog gledanja „s visoka“ na manje narode. Da, bio je mir. Da, ali bila je diktatura, a u njoj je uglavnom mir. No, idemo malo zamisliti – kako bi izgledala ta Treća Jugoslavija, koja bi eto Balkanu donijela navodni mir, sreću i blagostanje.

Jeste li spremni na diktaturu?

Kao prvo – danas kada je već par generacija rođeno u demokraciji, voli se zaboraviti kako je Jugoslavija bila diktatura. Od 70 godina te države, možda se dvije godine, na samom početku i na samom kraju živjelo u relativno demokratskom društvu. Vrijeme je samo određivalo hoćete li kao neprijatelj režima dobiti metak, završiti u radnom logoru ili u najboljem slučaju završiti u zatvoru.

Nostalgičari za tim razdobljem često zaboravljaju da su u doba npr. Tita napisali kako je u Kraljevini bilo bolje, sutra bi ih posjetila milicija, i ovisno o trenutku bi dobili opomenu da se smire, ostali bez posla, ili odradili za državu 5-6 godina na Golom otoku. Zajednica „jugoslavenskih naroda“ kao demokratska država – nije moguća. Srba ima najviše i konkretno kako biste se osjećali da sasvim demokratski za predsjednika Treće Jugoslavije dođe obrijani četnik Vučić ili čak ćosavi četnik Šešelj (al fkt se objesim da mi je jedan od tih predsjednik :oo )

Jeste li spremni na gospodarsku mizeriju?

Priča da je Zapad srušio Jugoslaviju kako bi je eto ekonomski iskorištavao prilično je naivna – Zapad se cijele 1991. borio za održavanje Jugoslavije, Hrvatskoj i Sloveniji je nametnut embargo na kupnju oružja, a pitanje iskorištavanja – cijela bivša država je za današnji globalni svijet smiješno malo tržište koje je zanimljivo samo regionalnim igračima tipa Austrije.

Naravno, može se postaviti teza o većem tržištu, eto Juga je imala tržite od 24 milijuna ljudi, ali Hrvatska je sada na otvorenom tržištu od pola milijarde ljudi. Srbija ima dobre gospodarske sporazume s Rusijom, ali nešto ne vidimo kako im proizvodnja cvjeta a imaju otvoreno tržište od preko 100 milijuna ljudi. Dakle, tržišta su bitno veća nego što je bilo ono same Jugoslavije!


E, da, može i pričati kako se nekadašnja država super razvijala, ali taj visok rast BDP-a je bio nakon Drugog svjetskog rata kada je država bila potpuno uništena. Imaju i sada zaostale afričke države rast 7-10%. Zadnjih 10 godina BDP je uredno padao, Hrvatska je 1989. dočekala s 5,6% manjim BDP-om (po dolarima iz 1972.) nego što je to bilo 1980. Kako bi se takva država, gdje ne postoji ni minimum političkog konsenzusa danas razvijala?

Nemoguć modelJugoslavija se dvaput raspala u krvi, a ni dok je trajala nije bila mirno mjesto. Jedan Stjepan Radić je upucan u Skupštini za vrijeme Kraljevine, a poslije, u doba Republike slali su pjesnike poput velikog Vlade Gotovca na robiju. Ako se niste petljali u politiku, bilo je mirnije, no opet, neki su imali posao, neki su išli u Njemačku, neki su dobivali stanove, neki su uplaćivali po 20-30 godina u stambene fondove i nisu ništa dobili.

To da su raspadom Jugoslavije nastale male države ne znači ništa, pa jedna Norveška ima 5,2 milijuna stanovnika, jedna Finska 5,5, jedna Slovačka 5,4 milijuna i ništa im ne fali. Nisu velike sile, ali ni beznačajne države. Veličina države nema nikakve korelacije prema njenom bogatstvu. Inače bi San Marino ili Monako bili sirotinja. Luxemburg da i ne spominjemo.

Sve je kao nekad

Naravno, opravdano je pitanje zašto su sve južnoslavenske republike gospodarski neuspješne i zašto postoji nezadovoljstvo građana. Gospodarski su neuspješne jer se nisu makle od bivšeg režima. Prvo, politika je nastavak nekadašnje politike.

Podsjetimo se. Samo u razdoblju kraj 1989. i ožujak 1990. 27.000 članova nekadašnjeg Saveza komunista Hrvatska prelazi u HDZ. Do kraja godine broj enormno raste – još 70.000 ljudi prelazi u HDZ. (Izvor:: Cohen, L.J., 1997. Embattled democracy: post-communist Croatia in transition. In: Dawisha, K., Parrott, B. (Eds.), Politics, Power, and the Struggle for Democracy in South-East Europe. Cambridge University Press, Cambridge.) Dakle, kraj 1990. godine SKH-SDP, današnji SDP ostaje s niti 50.000 članova, dok HDZ preuzima 97.000 članova Saveza komunista Hrvatske.

Jedna Republika Hrvatska, a slično i sve druge države na ovim prostorima promijenile su zastave, grbove, ustavne definicije – ali ostali su isti ljudi. S jedne strane oni navikli vladati i šefovati, s druge oni navikli da im se vlada i šefuje. Država je u Hrvatskoj sve i sva. Država je najveći financijer, najveći usmjerivač novca i najveći poslodavac – osim državne i javne službe upravlja s nekih 1400 firmi. Ako je socijalizam bio gospodarski neuspješan, onda ni kapitalizam temeljen na svim socijalističkim načelima: od partijskog kadroviranja do nepotizma i etatizma ne može biti uspješan.

Jedini put napretka Hrvatske, ali i svih drugih je ono što su napravile Češka, Slovačka, Estonija – potpuno odbaciti stare načine upravljanja, postaviti razvoj gospodarstva kao glavni prioritet, ukinuti hrpe regulacija i posložiti politiku kao slugu građana i gospodarstva, a ne gospodara koji određuje sve. Povratak na staro je obična bajkica. Nikada neće biti kako je bilo i ne treba se time opterećivati. Upravo je neovisnost u svojim granicama najbolji jamac mira! Ne mogu dva brata u istu kuću, a neki bi hrpu naroda u istu državu. Ovako, bilo nam dobro ili loše – to je naša stvar. Ne više ni Beograda ni Beča.

Nije li ono Austro-ugarska onda bila još bolja?

Uostalom, ako je stvari u vraćanju prošlosti – možemo se onda lijepo vratiti i u Austro-ugarsku, trajala je 10 puta dulje od obje Jugoslavije, a kažu i da je vladao red. No, sve su to gluposti, i Jugoslavija i Austro-ugarska su države prošlosti. Nikada više neće postojati i ne trebaju postojati. Tko bi uostalom od političara, nakon svih tih ratova, poginulih i ranjenih, dobio više od kakvog promila glasova predloži ono o čemu priča britanski novinar? Stvar je politički totalni SF.

Što se standarda tiče, a tu su i Hrvati i svi drugi na ovim prostorima najviše razočarani, u demokraciji svaki narod odlučuje kakvu državu hoće, pa čak i koliko uspješnu i bogatu. Slovaci ili Irci su se odlučili za poduzetništvo, razvoj i podizanje standarda. Hrvati su se odlučili nastaviti koracima socijalizma, i čekati da im država riješi sve problema. Zanimanje, posao, penziju. I onda se čude da im ne ide. Nije išlo ni onima prije. Taj model gdje vas država vodi za rukicu odgovara samo političarima. No, to smo i izabrali i više se ne možemo žaliti da su za nas odlučivali neki drugi.

No, da odgovorimo i na teorijsko pitanje kako bi izgledala Treća Jugoslavija – bila bi san svakog proizvođača oružja, jer kada bi počelo, bilo bi još nekoliko puta krvavije nego prošli put. Gledajte u budućnost ljudi, robotizaciju, naseljavanje Marsa, samovozeće automobile, alternativna goriva, nove tehnologije, a ne čekajte kruh od političke prošlosti!
0

User avatar
Hannibal
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions: 4485
Posts: 25340
Joined: 03 Sep 2015, 23:23
Status: Online

Re: U Jugoslaviji, besklasnoj zemlji blagostanja hrana je bila besplatna

Post by Hannibal » 15 Jan 2018, 10:49

storm wrote:
19 Sep 2017, 09:28
Navikli na granap, pult i mrzovoljnog posluzivaca, blagajnika, skladisnika allinone osobi :oo
Ja sam nekad vristao od smijeha...devedesetih gostovanja sa bbb po europi...benzinske, ducani...to je padalo pod hordom balkanaca :888
Alooo frende, nitko ne gledaaaa :poludio
Poslije kad je dosadilo krasti hranu, pice, slatkise...maznu motorno ulje....samo da se mazne i ne ulazi dzaba na pumpu :haha
to jos rade ovdje kad idu na gostovanja ocm, robijasi su prosle godine digli benzinsku cini mi se haha
0
burgija

User avatar
Hannibal
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions: 4485
Posts: 25340
Joined: 03 Sep 2015, 23:23
Status: Online

Re: 10 razloga zbog kojih nikada nećete žaliti za Jugoslavijom

Post by Hannibal » 15 Jan 2018, 10:50

sta je ovo danas sve neke teme o jugoslaviji
0
burgija

Post Reply

Return to “Jugonostalgija”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests