Ove pjesme su (s)rušile komunizam u Jugoslaviji

Moderator: Krokodil Behko

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Reactions: 20905
Posts: 102065
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Status: Offline

Ove pjesme su (s)rušile komunizam u Jugoslaviji

Post by Krokodil Behko » 27 Sep 2015, 10:12

Image
U bivšoj Jugoslaviji, državi jedne partije i stroge cenzure svega što je odudaralo od nametnutog kursa vladajuće ideologije i interesa vladajućih struktura, umjetnička djela koja su direktno kritikovala režim i poredak svakako su bila nešto neuobičajeno i krajnje kontraverzno

Nasuprot toga, režim je aktivno podsticao pravljenje pjesama koje su nedvosmileno veličale život u Jugoslaviji, socijalistički poredak ili lidera Tita. Ipak, i u takvim društvenim okolnostima postojale su izrazito antirežimski nastrojene pjesme koje su uspijevale zaobići budno oko cenzore i biti objavljivane.

Najčešće umotane u eufemizme i metafore, predstavljale su suptilnu kritiku društvenog poretka i vladajućih garniture, koje pak ni mnogi njihovi slušaoci nisu bili u stanju prepoznati. Međutim, bilo je i onih koje su direktno i nedvosmisleno bacale rukavicu u lice režimu.

DEPO Portal vam u nastavku donosi neke od najpoznatijih antirežimskih pjesama u bivšoj SFRJ...

Vice Vukov: „Tvoja zemlja“ (1971.)

Pjevač rodom iz Šibenika šezdesetih je bio jedan od najpopularnijih i najnagrađivanijih pjevača bivših Jugoslavija. Ipak, zbog jasnog iskazivanja hrvatskih nacionalnih osjećanja i protestovanja protiv položaja u kojem se njegov narod nalazi, krajem šezdesetih dospio je pod budno oko jugoslovenskih vlasti.

Tokom 1970. njegove pjesme su skinute s programa Radija Sarajevo, kasnije i s ostalih radiostanica u BiH, te su mu u toj republici zabranjeni nastupi. Pozivi za festivale stizali su sve rjeđe, zabranjena su mu gostovanja na televiziji, a već snimljene emisije su se bunkerirale.

Ipak, stvari svoju kulminaciju dostižu godinu kasnije. Pjesma „Tvoja zemlja“ snimljena 1971. postaje himna Hrvatskog proljeća. Pjesma je, nedvosmileno, pjevala o Hrvatskoj, a stihovi „Znat ćeš kako boli plač/kada tvoja zemlja pati“ bila su jasna poruka o položaju u kojoj se ta zemlja nalazi u jugoslovenskog federaciji. Zbog učešća u Hrvatskom proljeću Vice Vukovu su sve ploče povučene iz trgovina, a javni nastupi i putovanja su mu bili zabranjeni sve do 1989.

„Tvoja zemlja“ do danas je ostala jedna od najpoznatijih hrvatskih patriotskih pjesama i simbol borbe hrvatskog naroda za nezavisnu državu.

[ytube][/ytube]

Azra: „Poljska u mome srcu“ (1981.)

Samo nekoliko mjeseci nakon pobune radnika brodogradilište u poljskom danu Gdanjsk, što će biti početak velikog bunta širom Istočne Evrope koji će dovesti do rušenja komunizma, Džoni Štulić je objavio pjesmu „Poljska u mome srcu“, u kojoj se otvoreno veličaju lider pobune u Gdnajsku Lech Walesa, pokret "Solidarnost", ali i tadašnji papa Ivan Pavao II, i sam Poljak, koji je bio jedan od najglasnijih i najodlučnijih boraca protiv komunizma i sovjetske okupacije Istočne Evrope.

Emitiranje ove pjesme je bilo zabranjeno na televizijama i radiostanicama, ali je grupa izvodila na svojim koncertima.

[ytube][/ytube]

Riblja čorba: „Član mafije“

Zajedljiva i ciničina kritika Saveza komunista Jugoslavije, za koju je od prvog dana objavljivanja bilo jasno da je „mafija“ zapravo metafora za „partiju“.

Iako je pjesma tada vladajuću partiju uporedila s mafijom i okitila je najgorim mogućim epitetima i karakteristikama, pjesma je bez problema bila objavljena i izvođena u bivšoj Jugoslaviji. Bora Đorđević, lider Riblje čorbe, kasnije je objasnio da je pjesma dobila odobrenje za objavljivanje tako što je članove državne komisije koji su bili poslani da odrede valjanost sadržaja pjesme, prije slušanja pjesme odveo u obližnju kafanu.

[ytube][/ytube]

Idoli: „Maljčiki“ (1981.)

Prva pjesma beogradskog benda Idoli „Maljčiki“ predstavljala je snažnu parodiju socrealističke ikonografije. U spotu za pjesmu vidimo rudare i metalurške radnike kako poziraju, dok članovi benda, obučeni formalno u siva odijela, glume komunističke aparatčike.

S obzirom da Jugoslavija nije bila članica tzv. Istočnog bloka, grupa nije imala posebnih problema zbog objavljivanje ove pjesme, koja se mogla slobodno emitirati. Ipak, ambasada Sovjetskog Saveza poslala je protestnu notu svim televizijskim i radiostanicama u Jugoslaviji koje su puštale pjesmu.

No, pjesma je preživjela i čak i danas predstavlja Ironično (ali i nostalgično) podsjećanje na život radnika u nekadašnjoj SFRJ...

[ytube][/ytube]

Prljavo Kazalište: „Ruža Hrvatska“ (1988.)

Kad je 1988. na albumu “Zaustavite zemlju” Prljavo kazalište objavilo pjesmu “Mojoj majci (Ruža hrvatska)”, ta kompozicija Jasenka Houre, izvorno posvećena i napisana u spomen Hourinoj majci, vrlo brzo je zadobila druge konotacije.

Turneja Prljavaca za spomenuti album svoj vrhunac doživjela je na legendarnom koncertu 17. oktobra 1989. godine na Trgu bana Jelačića u Zagrebu (tadašnji Trg Republike) na kojem se okupilo više od sto, a možda i sto pedeset hiljada ljudi.

Upravo na tom koncertu “Mojoj majci (Ruža hrvatska)” ubrzo je prihvaćena kao “budnica” nadolazećih promjena, demokratskih izbora i osamostaljenja Hrvatske. Nekako u isto vrijeme, s buđenjem višestranačja, neki su spomenutu pjesmu tumačili i kao Hourinu posvetu gđi Savki Dabčević-Kučar, nositeljici i simbolu Hrvatskog proljeća 1971., koja se koncem 80-ih ponovo aktivirala u političkom životu Hrvatske.

[ytube][/ytube]

Zabranjeno pušenje „Straža pored Prizrena“ (1989.)

Antiratna pjesma 'Zabranjenog pušenja', sarajevskog benda koji je krajem turbulentnih osamdesetih proročanski najavio ono što će se u Jugoslaviji desiti u narednih nekoliko godina.

Pjesma u kojoj je radnja smještena na Kosovu, krajnje kritički se suprotstavlja tadašnjim jugoslovenskim političkim dogmama o „neprijatelju koji nikad ne spava“, gdje se kao najizgledniji ratni neprijatelj posmatrala Albanija, a nerijetko i domaće albansko stanovništvo s Kosova, te se otvoreno dovode u pitanje nametane vrijednosti društva o nužnosti borbe protiv „neprijatelja“ i spremnosti da se pogine za domovinu kao nečemu časnom – „Zbog sumnjive slave i tuđih grijeha/ginu mladi lavovi“.

[ytube][/ytube]

Azra: „Ko to tamo peva“ (1982.)

Jedna od upečatljivih kritika na račun režima Džonija Štulića je pjesma „Ko to tamo peva“, u kojoj se autor obraća tada već pokojnom Maršalu. Pored otvorenog ismijavanja Tita i njegovih poteza, pjesma se također cinično osvrće i na jugoslovenske malograđanštinu i kult ličnosti koji hara u društvu.


[ytube][/ytube]

Riblja čorba: „Al Kapone“

Riblja Čorba 1990. godine izdaje album “Koza Nostra” na kom se nalaze čak dvije pjesme o Titu, naravno u izrazito negativnom kontekstu, što i ne čudi s obzirom na dotadašnja razmišljanja kao i neke prethodne uratke Bore Đorđevića. Radi se o pjesmama “Tito je vaš” i “Al Kapone”.

Iako je Bora oduvijek u svojim pjesmama nastupao vrlo kritično prema režimu i njegovim tekovinama, ove pjesme nastaju u trenutku kada je autora već uveliko uhvatilo ludilo nacionalizma. Borin bunt ekspliodirao je u pjesmi „Al Kapone“, koja govori o Titu kao srbomrscu i Srbima podmetnutom kukavičjem jajetu (Vuk'o si na svoju stranu/negdje prema Vatikanu), a jugoslovenski lider se kroz lik američkog mafijaša Al Caponea između ostalog naziva štetočinom, lopovčinom i kraljem zločina.

[ytube][/ytube]

Ekatarina Velika: "Još samo par godina za nas" (1989.)

Iako je čuvena pjesma EKV, u trenutku kada je nastala, predstavljala svojevrsno predskazanje sudbine članova benda i njihovih ličnih depresija, iz današnje perspektive ona je bila mngo više od toga... Iako se u stihovima ne pominju ni Tito, ni partija, ispostavilo se kako je Milan Mladenović bio mnogo sofisticiraniji nego što se mnogima činilo, pa je čuveni hit prerastao u frapantnu istinu o uništenim životima čitavih generacija nekada zajedničke zemlje, koja se kao kula od karata srušila "samo par godina" kasnije.

Svako novo slušanje energičnog hita s kraja 80-tih godina prošlog vijeka to nedvojbeno potvrđuje...

[ytube][/ytube]
0
online

User avatar
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Reactions: 24644
Posts: 68115
Joined: 02 Dec 2011, 23:48
Location: U novom stanu
Status: Offline

Re: Ove pjesme su (s)rušile komunizam u Jugoslaviji

Post by Julia-Klara » 27 Sep 2015, 10:55

Eeee :djed kakve je Pesta nekad kupleraje imala
iliti u prevodu

eeee, kako je dobru muzicku scenu nekad Jugoslavija imala (ali ni dan danas ne mogu sazvakad Boru Corbu, osim 2 dinara druze)
0
Boli te njonjo :kafa

User avatar
Terasa svjesti
Inventar foruma
Inventar foruma
Reactions: 7
Posts: 6581
Joined: 08 Mar 2015, 15:23
Location: Big nothing
Status: Offline

Re: Ove pjesme su (s)rušile komunizam u Jugoslaviji

Post by Terasa svjesti » 27 Sep 2015, 11:00

Da pohvalim temu . :cool A red je i da se i u nju uključim. Jest da je Veliki Srbin i Kontreverza ali je sa pjesmama i tekstovima obilježio prošlo vrijeme :

[ytube][/ytube]


Da podsjetim ovo je 1985 godina .
0
Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).

User avatar
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Reactions: 5790
Posts: 27948
Joined: 09 Dec 2012, 16:58
Location: NORDPOL
Status: Offline

Re: Ove pjesme su (s)rušile komunizam u Jugoslaviji

Post by Pasaga » 27 Sep 2015, 11:14

Niko ne spominje Ljubljansku Mladinu.....

....bili su daleko najdirektniji,orginalniji....
0
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

User avatar
Terasa svjesti
Inventar foruma
Inventar foruma
Reactions: 7
Posts: 6581
Joined: 08 Mar 2015, 15:23
Location: Big nothing
Status: Offline

Re: Ove pjesme su (s)rušile komunizam u Jugoslaviji

Post by Terasa svjesti » 27 Sep 2015, 11:18

Hm, Satan Panonski, Paraf, Buldožer
0
Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).

User avatar
Mala_Mu
atomica
atomica
Reactions: 36299
Posts: 61471
Joined: 09 Feb 2014, 13:14
Location: Dolina Mumijevih
Mood:
Status: Offline

Re: Ove pjesme su (s)rušile komunizam u Jugoslaviji

Post by Mala_Mu » 27 Sep 2015, 11:23

Terasa svjesti wrote:Da pohvalim temu . :cool A red je i da se i u nju uključim. Jest da je Veliki Srbin i Kontreverza ali je sa pjesmama i tekstovima obilježio prošlo vrijeme :

[ytube][/ytube]


Da podsjetim ovo je 1985 godina .

:cool
0
Ne želim da volim, nisam spreman
Ne želim da mrzim, vremena nemam
Ne želim da imam putanju,
Ja sam prvak svijeta u lutanju..
:muzika

User avatar
titicha
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Reactions: 4
Posts: 1121
Joined: 12 Jul 2015, 00:39
Location: Varaždin-Banjaluka
Status: Offline

Re: Ove pjesme su (s)rušile komunizam u Jugoslaviji

Post by titicha » 27 Sep 2015, 12:01

,,Kako ste vi dobru glazbu slušali,,često mi zna reći moj sin!
I sigurno,70-e i 80-e su bile godine,na području bivše Juge s najboljom glazbenom scenom.
Štulić se posebno izdvaja! Čudak,fanatik,malo kome shvaćen...znao je kroz svoje tekstove na svoj,osebujan način,biti ciničan i direktan prema vlasti i malograđanštini! Njega se ili voljelo ili ne. Nije bilo sredine jer on nije bio glazbenik za široke narodne mase! ,,Furao,, je svoju spiku i do kraja je ostao,,svoj,, i zadržao svoj stav!
AZRA :srce
0

User avatar
Terasa svjesti
Inventar foruma
Inventar foruma
Reactions: 7
Posts: 6581
Joined: 08 Mar 2015, 15:23
Location: Big nothing
Status: Offline

Re: Ove pjesme su (s)rušile komunizam u Jugoslaviji

Post by Terasa svjesti » 27 Sep 2015, 12:05

Bio je dobar kompletan čitav tzv.Novi val. Džoni - Jajo je bio osobit .

Šteta što je sjebao i moj omiljeni forum zbog autorskih prava . :ok
0
Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).

User avatar
biha
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Reactions: 196
Posts: 667
Joined: 23 Nov 2014, 12:28
Status: Offline

Re: Ove pjesme su (s)rušile komunizam u Jugoslaviji

Post by biha » 27 Sep 2015, 12:32

Psovanje srpske majke Dordi Marjanovicu i svade sa njime Vice Vukov, proglasen nacionalistom! SA. medij uvjek su srljali medu prvima!! Niti jedna njegova pjesma nije bila obojena nacionalizmom!
0
Last edited by biha on 27 Sep 2015, 20:50, edited 1 time in total.

User avatar
Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma
Reactions: 859
Posts: 8964
Joined: 16 Aug 2015, 21:15
Status: Offline

Re: Ove pjesme su (s)rušile komunizam u Jugoslaviji

Post by Mohr » 27 Sep 2015, 13:30

A koje pjesme su izgradile ovu divnu demokratiju Image

Inače, za naslov teme Image
0

User avatar
Johny
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Reactions: 1
Posts: 3318
Joined: 03 Mar 2012, 22:25
Status: Offline

Re: Ove pjesme su (s)rušile komunizam u Jugoslaviji

Post by Johny » 27 Sep 2015, 13:49

mi smo ljudi cigani..

[ytube][/ytube]
0

User avatar
Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma
Reactions: 859
Posts: 8964
Joined: 16 Aug 2015, 21:15
Status: Offline

Re: Ove pjesme su (s)rušile komunizam u Jugoslaviji

Post by Mohr » 27 Sep 2015, 13:58

Štula i jest vala pravi :o

U mračnom jednoumlju i toj silnoj cenzuri je bar nešto tandrk'o :gitara Međutim, kad je naišlo svjetlo demokracije i ostvaren tisućljetni san, razgulio je glavom bez obzira :noga i zanavijek zanijemio :hihi
0

User avatar
Maja
Administrator
Administrator
Reactions: 41152
Posts: 98826
Joined: 23 Mar 2010, 23:31
Location: Mrduša Donja
Contact:
Status: Offline

Re: Ove pjesme su (s)rušile komunizam u Jugoslaviji

Post by Maja » 27 Sep 2015, 14:03

U pravu si :ok
Samo su Mladen Budalec i Corba ostali dosljedni, da ne kazem u i č :D.
0

User avatar
dobre.vibracije
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Reactions: 4
Posts: 986
Joined: 13 Sep 2015, 13:11
Status: Offline

Re: Ove pjesme su (s)rušile komunizam u Jugoslaviji

Post by dobre.vibracije » 27 Sep 2015, 14:05

Azra - Nedjeljni komentar

Citam nedjeljni komentar koji jasno kaze
Ko ne misli ovako, taj klevece i laze
Ljudi bez kalibra i bez ideja
Ufuravaju nam istine crno-bijele.

Investicije su probile plafon, trose se krediti
Svuda mnogo paranoje, svi su do grla u krizi
A mi bi htjeli da budemo centar svijeta
Kineski sindrom za mnoga ljeta.

A ja, ja nemam dara
Zabranjeno je da se odgovara.

Sljakeri danas zive kao bubreg u loju
Nitko ih ne dira dok stoicki drmaju lozu
Penzioneri sjede mirno kao ptice na grani
A raj za moju staru, vrte se tobogani.

Svako malo neko se pospe pepelom po glavi
Opreznost iznad svega, budi pametan stari
A sta ti tu mozes. ne budi lud
Oni budu tebe rista ravno na sud.

A ja, ja nemam dara
Zabranjeno je da se odgovara.

Moja mala nije nikad bila u dzambo-dzetu
Ne pada joj na pamet da ona drzi dijetu
Klinci zure u TV i to po cijeli dan
Oci su im cetvrtaste ko ekran.

Ja se vracam kuci rano u pola sest
Na prvom uglu konfisciram jogurt
Udarac u glavu me brutalno dovlaci svijesti
Ako ne slusas kurvin sine, neces ni jesti.

A ja, ja nemam dara
Zabranjeno je da se odgovara.
0
Danas sam tu, a sutra daleko..

User avatar
Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma
Reactions: 859
Posts: 8964
Joined: 16 Aug 2015, 21:15
Status: Offline

Re: Ove pjesme su (s)rušile komunizam u Jugoslaviji

Post by Mohr » 27 Sep 2015, 14:15

Maja wrote:U pravu si :ok
Samo su Mladen Budalec i Corba ostali dosljedni, da ne kazem u i č :D.
Svejedno, konsekventnost je odlika koju ponajvećma cijenim ;)

Osobno, Štulu nikad nisam volio, niti njegov stil (glazbeni je patuljak), niti njegove tobož duboke (malne ezoteričke) textove. Vazda sam ga smatr'o lakrdijašem Image (filistarskim, dakako :o ) što se najposlije i ispostavilo ;)
0

User avatar
Terasa svjesti
Inventar foruma
Inventar foruma
Reactions: 7
Posts: 6581
Joined: 08 Mar 2015, 15:23
Location: Big nothing
Status: Offline

Re: Ove pjesme su (s)rušile komunizam u Jugoslaviji

Post by Terasa svjesti » 27 Sep 2015, 14:29

Ma i ja sam od njega ohladio pravo . Ako ćemo pošteno u solo karijeri nije ništa ni napravio . Inače smatram da Azra nije ono bez Štulića a ni on bez ostatka grupe .

U vezi njegovih stihova i zbirke Filigranski pločici e to je već :ok
0
Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).

User avatar
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Reactions: 29114
Posts: 74197
Joined: 16 Oct 2013, 12:19
Status: Offline

Re: Ove pjesme su (s)rušile komunizam u Jugoslaviji

Post by storm » 27 Sep 2015, 15:49

Pasaga wrote:Niko ne spominje Ljubljansku Mladinu.....

....bili su daleko najdirektniji,orginalniji....
Drug Paša.....Mladina je bila ( i još je, samo joj malo otupila oštrica, no još uvijek ih čitam) dnevnopolitički/ kritički list.... a ne vokalno instrumentalni sastav :D

Ili si možda mislio Laibach sa svojim pokretom Neue Sloveniche Kunst?

[ytube][/ytube]
0
Habibti, ya nour el - ain... :srce

User avatar
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Reactions: 29114
Posts: 74197
Joined: 16 Oct 2013, 12:19
Status: Offline

Re: Ove pjesme su (s)rušile komunizam u Jugoslaviji

Post by storm » 27 Sep 2015, 15:51

Maja wrote:U pravu si :ok
Samo su Mladen Budalec i Corba ostali dosljedni, da ne kazem u i č :D.
Bodalec- ustaša :roll

jesmo se to vratilii defaultu
hrvat- ustaša?
0
Habibti, ya nour el - ain... :srce

User avatar
Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Reactions: 199
Posts: 3674
Joined: 21 Apr 2013, 01:46
Status: Offline

Re: Ove pjesme su (s)rušile komunizam u Jugoslaviji

Post by Rockefeller » 27 Sep 2015, 16:43

Riblja Čorba je medju top dvije-tri grupe uz koje sam odrastao (Linkin Park, Z. Pušenje). Bora Čorba bi svoj djeci, momcima a na kraju i ljudima na Balkanu trebao biti uzor u smislu da gaje buntovni duh.

"Na kraju i ljudima" - jer dođe period u odrastanju kad mnogima konačno bude slomljena kičma. Nadolazeće generacije mogu i moraju ustrajat jer je razlika između kvalitetnog čovjeka i onog lošeg u slomljenoj kičmi.
0
Like Frankie said I did it my way!
__________________________________________________

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

___________________________________________________
Think different

User avatar
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Reactions: 29114
Posts: 74197
Joined: 16 Oct 2013, 12:19
Status: Offline

Re: Ove pjesme su (s)rušile komunizam u Jugoslaviji

Post by storm » 27 Sep 2015, 16:45

Rockefeller wrote:Riblja Čorba je medju top dvije-tri grupe uz koje sam odrastao (Linkin Park, Z. Pušenje). Bora Čorba bi svoj djeci, momcima a na kraju i ljudima na Balkanu trebao biti uzor u smislu da gaje buntovni duh.

"Na kraju i ljudima" - jer dođe period u odrastanju kad mnogima konačno bude slomljena kičma. Nadolazeće generacije mogu i moraju ustrajat jer je razlika između kvalitetnog čovjeka i onog lošeg u slomljenoj kičmi.
Pa nije ih "Tile" pripremio na real phuckin' life :D.

evo i tu socijalisti zuje kao pčele :plavi
0
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Post Reply

Return to “Jugonostalgija”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest