Windows 10

Sve o kompjuterima
User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 103450
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 318 times
Been thanked: 225 times
Status: Offline

Re: Windows 10

Post by Krokodil Behko » 23 Aug 2021, 09:57

Stiže za 2 mjeseca i bit će besplatan


Image


Mnoge naše stare omiljene aplikacije mogle bi da postanu neprepoznatljive kada stigne nadogradnja za Windows 11. Beta verzija novog Microsoftovog operativnog sistema (OS) i dalje je stalni izvor informacija o tome šta će nam on sve novo donijeti ove jeseni.

Po svemu što je do sada poznato, Microsoft je redizajnirao neke od klasičnih aplikacija. To podrazumijeva aplikacije Calculator (digitron), Mail (pošta) i Calendar (kalendar). Svi podrazumijevani programi će dobiti “fejslifting” koji će odgovarati novom vizuelnom stilu u Windowsu 11. Veliki fokus novog OS-a čini aplikacije lakšim za upotrebu, sa “mirnijim”, skromnim izgledom. Poznati programi dobijaju mekši izgled koji je definitivno lijep za oko, prenosi srpski Telegraf.

Najveća promjena, međutim, dolazi u aplikaciji za snimanje ekrana - Snipping Tool. Razmišlja se o potpunom redizajnu kako bi se popravili neki, do sada uočeni, problemi koje su korisnici imali pri kreiranju i čuvanju snimaka ekrana. Nova aplikacija će kombinovati staru alatku za isijecanje sa najboljim karakteristikama iz slične aplikacije Snip & Sketch, piše britanski Express.

Postojaće i opcija kojom ćete moći da napravite snimak cijelog ekrana, izaberete samo segment ili koristite tajmer za odlaganje da biste uhvatili efekat pomjeranja. Nakon snimanja slike, moći ćete da je obrežete, uredite i dodate napomene.Windows je već promijenio mnoge različite aspekte novog sistema, pa će se tako novi Start meni vratiti na tipičniju strukturu menija, prenosi PC Press.

Snap Layouts je nova funkcija koja omogućava da se programi lijepo namjeste oko ekrana, sa podrškom za više desktop računara. U međuvremenu će Microsoft Teams postati sastavni dio iskustva, pronalazeći mjesto na taskbaru za lak pristup. Ali možda je najbolje od svega to što će se ažuriranja sistema odvijati u pozadini - uklanjajući potrebu za čestim ponovnim pokretanjem računara.

Prema izvještajima, Windows 11 će svoje potpuno izdanje dobiti 20. oktobra. Iako je potvrđeno da će ažuriranje biti besplatno za sve trenutne korisnike operativnog sistema Windows, samo će oni koji koriste novije sisteme moći da iskoriste prednosti.

Za instalaciju će vam biti potrebno: procesor od 1 GHz ili brzi 64-bitni procesor, 8GB RAM-a, hard disk od 64GB ili veći, DirectX 12 kompatibilna grafička kartica sa upravljačkim programom WDDM 2.0 i ekran koji podržava 720p HD rezoluciju.
online

User avatar
Rum
Clone Hunter
Clone Hunter
Posts: 62534
Joined: 17 Oct 2010, 17:29
Mood:
Has thanked: 720 times
Been thanked: 368 times
Contact:
Status: Online

Re: Windows 10

Post by Rum » 04 Sep 2021, 14:00

Hardverski fijasko kod Windowsa 11, problemi s nadogradnjama ”nepodržanih” računala, nemogućnost instaliranja Android aplikacija

Ako je jedan od ciljeva Microsofta bio zbunjivanje i poticanje bijesa kod potencijalnih korisnika, onda mu u tome odlično ide…

Kako vrijeme prolazi, tako nam se sve više bliži datum izlaska novog Microsoftovog sustava, Windowsa 11. No zajedno s tim datumom, dolaze i neke, ne baš dobre vijesti u pogledu novog operativnog sustava.

Hardverski fijasko sada je vjerojatno svima poznat, kao i problemi s nadogradnjama sustava kod računala koja neće podržavati Windows 11, a tu je i novi problem: Windows 11 neće odmah podržavati Android aplikacije. O čemu se točnije radi, pročitajte u novom pregledu novosti vezanih uz Windows 11.
Image

Microsoft podržava/ne podržava ”starije” hardvere

Microsoft je vrlo dobar u davanju obećanja i u njihovom kršenju, koje je toliko teško da to boli. To se možda najviše pokazalo kroz nedavni fijasko u pogledu hardverske kompatibilnosti s nadolazećim Windows 11 operativnim sustavom. Naime, prošlog petka, tvrtka je službeno objavila da će doista dopustiti računalima, čija konfiguracija seže otprije 2018. godine mogućnost instaliranja svog nadolazećeg operacijskog sustava Windows 11, čime je okončano ono što je slovilo kao prava kriza u posljednjih nekoliko mjeseci, budući da se nije znalo koja će sve računala biti kompatibilna s Windowsom 11.

Kriza je započela u lipnju kada je Microsoft u ime sigurnosti izdao alat za provjeru kompatibilnosti sa sustavom Windows 11, koji je u osnovi maknuo s popisa kompatibilnosti s Windowsom 11 računala koja još uvijek koriste moćne procesore, poput Intel Core i7-7700K i AMD Ryzen 7 1800X-uključujući i vlastite prijenosne računale Microsoft Surface.

Kao što se moglo zamisliti, zajednica ”pisijaša” nije bila presretna što je morala biti prisiljena u program nadogradnje, kakvi postoje kod pametnih telefona, samo kako bi mogla koristiti sigurniji Windows 11. Uostalom, računalni sustav Windows oduvijek je bio poznat po tome što je podržavao vrlo široku kompatibilnost, čak i sa starijim računalima, što je i jedan od razloga zbog kojeg su mnogi korisnici prelazili sa starijih na novije sustave.

No u vezi Windowsa 11 situacija je, čini se, drugačija. Iako je Microsoft navodno popustio u pogledu toga koji će sve hardveri moći instalirati novu iteraciju njihovog operativnog sustava, nedavno se pokazalo da to baš i nije istina. U prijevodu- ovisno o tome hoće li se vaše računalo, prijenosno ili stolno, nalaziti na Microsoftovom popisu podržanih računala, moći ćete instalirati Windows 11 sustav, ali vjerojatno nećete moći dobivati ažuriranja. Ili ćete dobivati neka od ažuriranja.

Microsoft zasad nije siguran. Još uvijek razmatraju na koji način riješiti ovaj problem, a da pritom najmanje ”boli” njih. Za korisnike ih, izgleda, nije pretjerano briga. Hoće li to značiti da ćemo, kako bismo mogli koristiti Windows 11, morati kupiti računala s hardverskim postavkama iz ove godine, kao što je često slučaj kod pametnih telefona, ako bismo željeli koristiti novi Android? Vrlo vjerojatno. Što nas dovodi do idućeg problema u vezi Windowsa 11.

Image


Ako ste Windows 11 instalirali na računalo koje ”nije podržano”, nećete dobivati ažuriranja

Iako vam Microsoft može dopustiti instalaciju Windows 11 na “nepodržanom” računalu, prethodno neotkriveno Microsoftovo ograničenje u pogledu kompatibilnosti znači da neće biti sve tako ružičasto po pitanju ažuriranja.

Microsoft je u petak podigao nade entuzijastima kada je u nekim publikacijama rekao da će dopustiti korisnicima instaliranje Windows 11 sustava, čak i na “nepodržanim računalima”, ili onom za koje bi aplikacije poput Microsoftove provjere ispravnosti računala prijavile da su nekompatibilne s hardverskim zahtjevima sustava Windows 11. Mnogi su željeli objašnjenje u pogledu ove tvrdnje. Evo što su iz Microsofta izjavili.

Prvo je Microsoft pojasnio da ono što je ranije rekao još uvijek stoji. Ako korisnik posjeduje računalo sa sustavom Windows 10 i ako ga želi nadograditi na sustav Windows 11 putem alata Windows Media Creation Tool ili preuzimanjem .ISO datoteke, to ćete moći učiniti. Microsoft je također pojasnio koji će hardver Windows 11 zahtijevati. Prema objavi Microsoftovog tima, za Windows 11 bit će potrebni kompatibilni 64-bitni procesori, 4 GB memorije, 64 GB prostora za pohranu, UEFI sigurno pokretanje, zahtjevi za grafiku i TPM 2.0. Međutim, ako vaše računalo podržava samo TPM 1.2, računalo će se službeno smatrati “nepodržanim”.

Prema Microsoftu, nije preporučljivo pokretati Windows 11 na računalu koje nije podržano. Uz to, Microsoft kaže da će to biti prikladno samo u određenim privremenim scenarijima. No, Microsoft je u petak navečer rekao da nepodržana računala sa sustavom Windows 11 neće imati pravo primati ažuriranja putem usluge Windows Update. To znači, dodao je Microsoft, da i nepodržana Windows računala možda neće dobiti nikakva ažuriranja: sigurnosna, niti ažuriranja programa.

Uklanjanje pristupa mogućnostima Windows ažuriranja bitno ograničava mogućnosti nadogradnje nepodržanog računala u mnogim scenarijima. Bez ažuriranja korisnici neće imati pristup najnovijem kodu, kao ni novim značajkama i potencijalno sigurnosnim ažuriranjima. Microsoft je upozorio da nepodržana, računala, bez sigurnosnih zakrpi, mogu imati problema s kompatibilnošću, da mogu postati neupotrebljiva i da možda čak neće biti ni pokrivena jamstvom.

Čak i ako je korisnik spreman ostaviti svoje računalo u fiksnom, neispravnom stanju, Microsoft će vjerojatno prekinuti podršku za tu verziju za godinu ili dvije. Prema Microsoftovim datumima podrške za Windows 10, na primjer, trenutna verzija sustava Windows 10, Windows 10 21H1, ističe 13. prosinca 2022. godine.

Ovo u osnovi znači da, što se hardverskih zahtjeva tiče, kako bi računalo moglo koristiti i instalirati Windows 11 ono u osnovi mora sadržavati hardver TPM 2.0, bez obzira na to je li integriran ili kao samostalni čip. U slučaju da računalo ne koristi taj hardver, gotovo je sigurno da neće imati mogućnosti nadogradnje, ažuriranja, da na to računalo korisnik neće moći skidati nikakve zakrpe i slično. Vrlo nezgodno, sve u svemu…Image


Android aplikacije neće biti dostupne na Windows 11 sustavu, barem ne odmah

Polako se primičemo kod trećeg, takoreći problema koji se odnosi na Windows 11 sustav: onaj koji je vezan uz Android aplikacije. Iako je Microsoft najavljivao da će njegova kompatibilnost s Googleovim sučeljem biti jedna od najvažnijih mogućnosti, izgleda da će ona morati biti ”na čekanju”. Odnosno, Android aplikacije nećemo odmah moći vidjeti na Windows 11 sustavu. O čemu se točnije radi, pročitajte u nastavku.

Microsoft nastavlja iznenađivati svoje sadašnje i potencijalne korisnike Windows operativnih sustava! Naime, zajedno s datumom izlaska sustava Windows 11 Microsoft je izbacio novu vijest, vezanu uz njegovu podršku Android sučelja. Jedna od najočekivanijih novih značajki Windows 11, odnosno podrška za Android aplikacije, neće biti dostupna odmah nakon što operativni sustav bude dostupan na tržištu i za korištenje.

Evo što je u vezi toga rekao Microsoftov menadžer za marketing, Aaron Woodman:

„Veselimo se nastavku našeg nastojanja da Android aplikacije prenesemo i donesemo na operativni sustav Windows 11 i Microsoftovu Trgovinu, kroz suradnju s Amazonom i Intelom; ozbiljnije stvari u vezi ovoga započet će s pregledom za Windows Insider u narednim mjesecima.“

Ako će se podrška za Android tek u “nadolazećim mjesecima” početi testirati s Windows Insideru u obliku pregleda, to znači da nas čeka još puno vremena prije nego što Android aplikacije počnemo koristiti na Windowsu 11. Neke glasine govore o tome da ćemo tu mogućnost moći koristiti tek kasnije iduće godine. Nastojanje da se Android aplikacije dovedu u Windows bez službene Googleove podrške zvuči komplicirano, pogotovo ako se uzme u obzir da će Microsoft za takvo nešto trebati pomoć Amazonove trgovine aplikacija i tehnologije. Evo kako je Microsoft zamislio prenijeti Googleove aplikacije na svoj novi, operativni sustav:

„Kako bi Android aplikacije doveo na osobna računala sa sustavom Windows, Microsoft koristi tehnologiju Intel Bridge, koju Intel na visokoj razini opisuje kao “post-kompajler alat, koji omogućuje aplikacijama da se pokreću izvorno na uređajima temeljenim na x86 sustavu, uključujući i pokretanje tih aplikacija u sustavu Windows. Zvuči kao da će Windows 11 taj posao izvoditi na vašem računalu, a ne u Microsoft Trgovini, tako da bi računala sa sustavom Windows 11 trebala moći dodatno učitavati Android aplikacije i igre.“

Odgoda izbacivanja jedne od ključnih značajki sustava Windows 11 stoga je veliki minus. Ipak, pod pretpostavkom da će Microsoft, Amazon i Intel uspjeti povući podršku za Android aplikacije u dogledno vrijeme, to bi neizbježno moglo učiniti Windows 11 još privlačnijom platformom za korisnike i programere. Microsoft se trudio namamiti programere u svoj Microsoft Store, dok bi se oslanjanje na Android aplikacije radi nadoknade moglo bi se svidjeti korisnicima koji ne vole koristiti web aplikacije.

Za sve one korisnike koji vole pisati kodove i programirati, mogućnost pokretanja i Linux i Android aplikacija na Windowsu 11 zvuči doista primamljivo. Zbog ovakvih mogućnosti, koje se nesumnjivo pružaju korisnicima jednom kada Windows 11 bude kompatibilan s Android sučeljem, željeli bismo vidjeti da ova mogućnost novog, nadolazećeg Microsoftovog operativnog sustava zaživi čim prije.

Neke glasine tvrde da bismo Android aplikacije mogli vidjeti tek iduće godine, u siječnju ili veljači, dok neke pak govore da bi Microsoft ipak možda mogao otkloniti sve probleme prije izlaska Windowsa 11. Što će točno od svega ovoga biti istina, vidjet ćemo 05. listopada, kada Microsoft i službeno izbacuje Windows 11 na tržište.

Piše: Ivan Hečimović
Samo oni sa savršenim pogledom vide Ovaj svijet savršenim, budući da mu je Stvoritelj također Savršen u stvaranju!!!

User avatar
Rum
Clone Hunter
Clone Hunter
Posts: 62534
Joined: 17 Oct 2010, 17:29
Mood:
Has thanked: 720 times
Been thanked: 368 times
Contact:
Status: Online

Re: Windows 10

Post by Rum » 04 Sep 2021, 14:03

Evo koje će procesore podržavati Windows 11, mnogi bi se mogli razočarati


Iz Microsofta su objavili listu podržanih procesora za Windows 11 i stvorili paniku jer mnogima njihov hardver možda neće biti podržan.

Image

Kad su otkriveni minimalni hardverski zahtjevi za instaliranje Windowsa 11, bilo je navedeno samo da će novi sustav tražiti 64-bitni procesor radnog takta 1GHz. No, ubrzo se doznalo kako su stvari ipak kompliciranije. Windowsi 11 tako će tražiti procesor koji podržava TPM (Trusted Platform Module) čip koji na hardverskoj razini nudi sigurnost od modernih prijetnji poput ransomwarea.

Inicijalno je bilo navedeno kako će biti podržan TPM hardver verzije 1.2, koji je prisutan unazad deset godina, ali su iz Microsofta na kraju promijenili priču pa se sada spominje da će minimalno funkcionirati tek TPM 2.0, te su objavili listu specifičnih procesora tvrtki AMD i Intel, koji će biti podržani za Windows 10.

Lista podržanih procesora je dugačka, ali bi neke mogla ostaviti u čudu. Ukratko, za nove Windowse trebat će vam minimalno AMD Ryzen druge generacij ili Intel Core osme generacije. Podržani su i novijih Athloni te Celeroni, ali ne očekujte da ćete Windowse 11 pokretati na 6-7 godina starim procesorima.

Evo koji će sve procesori biti podržani:


Podržani AMD procesori za Windows 11

AMD Ryzen 3 3250C
AMD Ryzen 3 3250U
AMD Ryzen 3 3200G with Radeon™ Vega 8 Graphics
AMD Ryzen 3 3200GE
AMD Ryzen 3 3200U
AMD Ryzen 3 3350U
AMD Ryzen 3 2300X
AMD Ryzen 3 5300U
AMD Ryzen 3 3100
AMD Ryzen 3 3300U
AMD Ryzen 3 4300G
AMD Ryzen 3 4300GE
AMD Ryzen 3 4300U
AMD Ryzen 3 5400U
AMD Ryzen 3 PRO 3200G
AMD Ryzen 3 PRO 3200GE
AMD Ryzen 3 PRO 3300U
AMD Ryzen 3 PRO 4350G
AMD Ryzen 3 PRO 4350GE
AMD Ryzen 3 PRO 4450U
AMD Ryzen 3 PRO 5450U
AMD Ryzen 5 3400G with Radeon™ RX Vega 11 Graphics
AMD Ryzen 5 3400GE
AMD Ryzen 5 3450U
AMD Ryzen 5 3500C
AMD Ryzen 5 3500U
AMD Ryzen 5 3550H
AMD Ryzen 5 3580U Microsoft Surface® Edition
AMD Ryzen 5 2500X
AMD Ryzen 5 2600
AMD Ryzen 5 2600E
AMD Ryzen 5 2600X
AMD Ryzen 5 5500U
AMD Ryzen 5 3500 Processor
AMD Ryzen 5 3600
AMD Ryzen 5 3600X
AMD Ryzen 5 3600XT
AMD Ryzen 5 4600G
AMD Ryzen 5 4500U
AMD Ryzen 5 4600GE
AMD Ryzen 5 4600H
AMD Ryzen 5 4600U
AMD Ryzen 5 5600H
AMD Ryzen 5 5600HS
AMD Ryzen 5 5600U
AMD Ryzen 5 5600X
AMD Ryzen 5 PRO 3400G
AMD Ryzen 5 PRO 3400GE
AMD Ryzen 5 PRO 3500U
AMD Ryzen 5 PRO 2600
AMD Ryzen 5 PRO 3600
AMD Ryzen 5 PRO 4650G
AMD Ryzen 5 PRO 4650GE
AMD Ryzen 5 PRO 4650U
AMD Ryzen 5 PRO 5650U
AMD Ryzen 7 3700C
AMD Ryzen 7 3700U
AMD Ryzen 7 3750H
AMD Ryzen 7 3780U Microsoft Surface® Edition
AMD Ryzen 7 2700
AMD Ryzen 7 2700E Processor
AMD Ryzen 7 2700X
AMD Ryzen 7 5700U
AMD Ryzen 7 3700X
AMD Ryzen 7 3800X
AMD Ryzen 7 3800XT
AMD Ryzen 7 4700G
AMD Ryzen 7 4700GE
AMD Ryzen 7 4700U
AMD Ryzen 7 4800H
AMD Ryzen 7 4800HS
AMD Ryzen 7 4800U
AMD Ryzen 7 5800H
AMD Ryzen 7 5800HS
AMD Ryzen 7 5800U
AMD Ryzen 7 5800
AMD Ryzen 7 5800X
AMD Ryzen 7 PRO 3700U
AMD Ryzen 7 PRO 2700
AMD Ryzen 7 PRO 2700X
AMD Ryzen 7 PRO 4750G
AMD Ryzen 7 PRO 4750GE
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
AMD Ryzen 7 PRO 5850U
AMD Ryzen 9 3900 Processor
AMD Ryzen 9 3900X
AMD Ryzen 9 3900XT
AMD Ryzen 9 3950X
AMD Ryzen 9 4900H
AMD Ryzen 9 4900HS
AMD Ryzen 9 5900HS
AMD Ryzen 9 5900HX
AMD Ryzen 9 5980HS
AMD Ryzen 9 5980HX
AMD Ryzen 9 5900
AMD Ryzen 9 5900X
AMD Ryzen 9 5950X
AMD Ryzen 9 PRO 3900
AMD AMD 3015e
AMD AMD 3020e
AMD Athlon Gold 3150C
AMD Athlon Gold 3150U
AMD Athlon Silver 3050C
AMD Athlon Silver 3050e
AMD Athlon Silver 3050U
AMD Athlon 3000G
AMD Athlon 300GE
AMD Athlon 300U
AMD Athlon 320GE
AMD Athlon Gold 3150G
AMD Athlon Gold 3150GE
AMD Athlon Silver 3050GE
AMD EPYC 7232P
AMD EPYC 7252
AMD EPYC 7262
AMD EPYC 7272
AMD EPYC 7282
AMD EPYC 7302
AMD EPYC 7302P
AMD EPYC 7352
AMD EPYC 7402
AMD EPYC 7402P
AMD EPYC 7452
AMD EPYC 7502
AMD EPYC 7502P
AMD EPYC 7532
AMD EPYC 7542
AMD EPYC 7552
AMD EPYC 7642
AMD EPYC 7662
AMD EPYC 7702
AMD EPYC 7702P
AMD EPYC 7742
AMD EPYC 7F32
AMD EPYC 7F52
AMD EPYC 7F72
AMD EPYC 7H12
AMD EPYC 72F3
AMD EPYC 7313
AMD EPYC 7313P
AMD EPYC 7343
AMD EPYC 73F3
AMD EPYC 7413
AMD EPYC 7443
AMD EPYC 7443P
AMD EPYC 7453
AMD EPYC 74F3
AMD EPYC 7513
AMD EPYC 7543
AMD EPYC 7543P
AMD EPYC 75F3
AMD EPYC 7643
AMD EPYC 7663
AMD EPYC 7713
AMD EPYC 7713P
AMD EPYC 7763
AMD Ryzen Threadripper 2920X
AMD Ryzen Threadripper 2950X
AMD Ryzen Threadripper 2970WX
AMD Ryzen Threadripper 2990WX
AMD Ryzen Threadripper 3960X
AMD Ryzen Threadripper 3970X
AMD Ryzen Threadripper 3990X
AMD Ryzen Threadripper PRO 3945WX
AMD Ryzen Threadripper PRO 3955WX
AMD Ryzen Threadripper PRO 3975WX
AMD Ryzen Threadripper PRO 3995WX

Podržani Intel procesori za Windows 11

Intel Atom x6200FE
Intel Atom x6211E
Intel Atom x6212RE
Intel Atom x6413E
Intel Atom x6414RE
Intel Atom x6425E
Intel Atom x6425RE
Intel Atom x6427FE
Intel Celeron G4900
Intel Celeron G4900T
Intel Celeron G4920
Intel Celeron G4930
Intel Celeron G4930E
Intel Celeron G4930T
Intel Celeron G4932E
Intel Celeron G4950
Intel Celeron J4005
Intel Celeron J4105
Intel Celeron J4115
Intel Celeron N4000
Intel Celeron N4100
Intel Celeron 3867U
Intel Celeron 4205U
Intel Celeron 4305U
Intel Celeron 4305UE
Intel Celeron J4025
Intel Celeron J4125
Intel Celeron N4020
Intel Celeron N4120
Intel Celeron 5205U
Intel Celeron 5305U
Intel Celeron G5900
Intel Celeron G5900E
Intel Celeron G5900T
Intel Celeron G5900TE
Intel Celeron G5905
Intel Celeron G5905T
Intel Celeron G5920
Intel Celeron G5925
Intel Celeron J6412
Intel Celeron J6413
Intel Celeron N6210
Intel Celeron N6211
Intel Celeron N4500
Intel Celeron N4505
Intel Celeron N5100
Intel Celeron N5105
Intel Celeron 6305
Intel Celeron 6305E
Intel Core i5-10210Y
Intel Core i5-10310Y
Intel Core i5-8200Y
Intel Core i5-8210Y
Intel Core i5-8310Y
Intel Core i7-10510Y
Intel Core i7-8500Y
Intel Core m3-8100Y
Intel Core i3-8100
Intel Core i3-8100B
Intel Core i3-8100H
Intel Core i3-8100T
Intel Core i3-8109U
Intel Core i3-8140U
Intel Core i3-8300
Intel Core i3-8300T
Intel Core i3-8350K
Intel Core i5+8400
Intel Core i5+8500
Intel Core i5-8257U
Intel Core i5-8259U
Intel Core i5-8260U
Intel Core i5-8269U
Intel Core i5-8279U
Intel Core i5-8300H
Intel Core i5-8400
Intel Core i5-8400B
Intel Core i5-8400H
Intel Core i5-8400T
Intel Core i5-8500
Intel Core i5-8500B
Intel Core i5-8500T
Intel Core i5-8600
Intel Core i5-8600K
Intel Core i5-8600T
Intel Core i7-8086K
Intel Core i7-8557U
Intel Core i7-8559U
Intel Core i7-8569U
Intel Core i7-8700
Intel Core i7-8700B
Intel Core i7-8700K
Intel Core i7-8700T
Intel Core i7-8750H
Intel Core i7-8850H
Intel Core i3-8130U
Intel Core i5-8250U
Intel Core i5-8350U
Intel Core i7-8550U
Intel Core i7-8650U
Intel Core i3-8145U
Intel Core i3-8145UE
Intel Core i5-8265U
Intel Core i5-8365U
Intel Core i5-8365UE
Intel Core i7-8565U
Intel Core i7-8665U
Intel Core i7-8665UE
Intel Core i3-9100
Intel Core i3-9100E
Intel Core i3-9100F
Intel Core i3-9100HL
Intel Core i3-9100T
Intel Core i3-9100TE
Intel Core i3-9300
Intel Core i3-9300T
Intel Core i3-9320
Intel Core i3-9350K
Intel Core i3-9350KF
Intel Core i5-9300H
Intel Core i5-9300HF
Intel Core i5-9400
Intel Core i5-9400F
Intel Core i5-9400H
Intel Core i5-9400T
Intel Core i5-9500
Intel Core i5-9500E
Intel Core i5-9500F
Intel Core i5-9500T
Intel Core i5-9500TE
Intel Core i5-9600
Intel Core i5-9600K
Intel Core i5-9600KF
Intel Core i5-9600T
Intel Core i7-9700
Intel Core i7-9700E
Intel Core i7-9700F
Intel Core i7-9700K
Intel Core i7-9700KF
Intel Core i7-9700T
Intel Core i7-9700TE
Intel Core i7-9750H
Intel Core i7-9750HF
Intel Core i7-9850H
Intel Core i7-9850HE
Intel Core i7-9850HL
Intel Core i9-8950HK
Intel Core i9-9880H
Intel Core i9-9900
Intel Core i9-9900K
Intel Core i9-9900KF
Intel Core i9-9900KS
Intel Core i9-9900T
Intel Core i9-9980HK
Intel Core i3-10100Y
Intel Core i3-10110Y
Intel Core i9-10900X
Intel Core i9-10920X
Intel Core i9-10940X
Intel Core i9-10980XE
Intel Core i3-10100
Intel Core i3-10100E
Intel Core i3-10100F
Intel Core i3-10100T
Intel Core i3-10100TE
Intel Core i3-10105
Intel Core i3-10105F
Intel Core i3-10105T
Intel Core i3-10110U
Intel Core i3-10300
Intel Core i3-10300T
Intel Core i3-10305
Intel Core i3-10305T
Intel Core i3-10320
Intel Core i3-10325
Intel Core i5-10200H
Intel Core i5-10210U
Intel Core i5-10300H
Intel Core i5-10310U
Intel Core i5-10400
Intel Core i5-10400F
Intel Core i5-10400H
Intel Core i5-10400T
Intel Core i5-10500
Intel Core i5-10500E
Intel Core i5-10500H
Intel Core i5-10500T
Intel Core i5-10500TE
Intel Core i5-10600
Intel Core i5-10600K
Intel Core i5-10600KF
Intel Core i5-10600T
Intel Core i7-10510U
Intel Core i7-10610U
Intel Core i7-10700
Intel Core i7-10700E
Intel Core i7-10700F
Intel Core i7-10700K
Intel Core i7-10700KF
Intel Core i7-10700T
Intel Core i7-10700TE
Intel Core i7-10710U
Intel Core i7-10750H
Intel Core i7-10810U
Intel Core i7-10850H
Intel Core i7-10870H
Intel Core i7-10875H
Intel Core i9-10850K
Intel Core i9-10885H
Intel Core i9-10900
Intel Core i9-10900E
Intel Core i9-10900F
Intel Core i9-10900K
Intel Core i9-10900KF
Intel Core i9-10900T
Intel Core i9-10900TE
Intel Core i9-10980HK
Intel Core i3-1000G1
Intel Core i3-1000G4
Intel Core i3-1005G1
Intel Core i5-1030G4
Intel Core i5-1030G7
Intel Core i5-1035G1
Intel Core i5-1035G4
Intel Core i5-1035G7
Intel Core i5-1038NG7
Intel Core i7-1060G7
Intel Core i7-1065G7
Intel Core i7-1068NG7
Intel Core i3-L13G4
Intel Core i5-L16G7
Intel Core i5-11400
Intel Core i5-11400F
Intel Core i5-11400T
Intel Core i5-11500
Intel Core i5-11500T
Intel Core i5-11600
Intel Core i5-11600K
Intel Core i5-11600KF
Intel Core i5-11600T
Intel Core i7-11700
Intel Core i7-11700F
Intel Core i7-11700K
Intel Core i7-11700KF
Intel Core i7-11700T
Intel Core i9-11900
Intel Core i9-11900F
Intel Core i9-11900K
Intel Core i9-11900KF
Intel Core i9-11900T
Intel Core i3-1110G4
Intel Core i3-1115G4
Intel Core i3-1115G4E
Intel Core i3-1115GRE
Intel Core i3-1120G4
Intel Core i3-1125G4
Intel Core i5-11300H
Intel Core i5-1130G7
Intel Core i5-1135G7
Intel Core i5-1135G7
Intel Core i5-1140G7
Intel Core i5-1145G7
Intel Core i5-1145G7E
Intel Core i5-1145GRE
Intel Core i7-11370H
Intel Core i7-11375H
Intel Core i7-1160G7
Intel Core i7-1165G7
Intel Core i7-1165G7
Intel Core i7-1180G7
Intel Core i7-1185G7
Intel Core i7-1185G7E
Intel Core i7-1185GRE
Intel Pentium Gold 4425Y
Intel Pentium Gold 6500Y
Intel Pentium Gold G5400
Intel Pentium Gold G5400T
Intel Pentium Gold G5420
Intel Pentium Gold G5420T
Intel Pentium Gold G5500
Intel Pentium Gold G5500T
Intel Pentium Gold G5600
Intel Pentium Gold G5600T
Intel Pentium Gold G5620
Intel Pentium Silver J5005
Intel Pentium Silver N5000
Intel Pentium Gold 4417U
Intel Pentium Gold 5405U
Intel Pentium Silver J5040
Intel Pentium Silver N5030
Intel Pentium Gold 6405U
Intel Pentium Gold G6400
Intel Pentium Gold G6400E
Intel Pentium Gold G6400T
Intel Pentium Gold G6400TE
Intel Pentium Gold G6405
Intel Pentium Gold G6405T
Intel Pentium Gold G6500
Intel Pentium Gold G6500T
Intel Pentium Gold G6505
Intel Pentium Gold G6505T
Intel Pentium Gold G6600
Intel Pentium Gold G6605
Intel Pentium 6805
Intel Pentium J6426
Intel Pentium N6415
Intel Pentium Silver N6000
Intel Pentium Silver N6005
Intel Pentium Gold 7505
Intel Xeon Bronze 3104
Intel Xeon Bronze 3106
Intel Xeon Gold 5115
Intel Xeon Gold 5118
Intel Xeon Gold 5119T
Intel Xeon Gold 5120
Intel Xeon Gold 5120T
Intel Xeon Gold 5122
Intel Xeon Gold 6126
Intel Xeon Gold 6126F
Intel Xeon Gold 6126T
Intel Xeon Gold 6128
Intel Xeon Gold 6130
Intel Xeon Gold 6130F
Intel Xeon Gold 6130T
Intel Xeon Gold 6132
Intel Xeon Gold 6134
Intel Xeon Gold 6136
Intel Xeon Gold 6138
Intel Xeon Gold 6138F
Intel Xeon Gold 6138P
Intel Xeon Gold 6138T
Intel Xeon Gold 6140
Intel Xeon Gold 6142
Intel Xeon Gold 6142F
Intel Xeon Gold 6144
Intel Xeon Gold 6146
Intel Xeon Gold 6148
Intel Xeon Gold 6148F
Intel Xeon Gold 6150
Intel Xeon Gold 6152
Intel Xeon Gold 6154
Intel Xeon Platinum 8153
Intel Xeon Platinum 8156
Intel Xeon Platinum 8158
Intel Xeon Platinum 8160
Intel Xeon Platinum 8160F
Intel Xeon Platinum 8160T
Intel Xeon Platinum 8164
Intel Xeon Platinum 8168
Intel Xeon Platinum 8170
Intel Xeon Platinum 8176
Intel Xeon Platinum 8176F
Intel Xeon Platinum 8180
Intel Xeon Silver 4108
Intel Xeon Silver 4109T
Intel Xeon Silver 4110
Intel Xeon Silver 4112
Intel Xeon Silver 4114
Intel Xeon Silver 4114T
Intel Xeon Silver 4116
Intel Xeon Silver 4116T
Intel Xeon E-2124
Intel Xeon E-2124G
Intel Xeon E-2126G
Intel Xeon E-2134
Intel Xeon E-2136
Intel Xeon E-2144G
Intel Xeon E-2146G
Intel Xeon E-2174G
Intel Xeon E-2176G
Intel Xeon E-2176M
Intel Xeon E-2186G
Intel Xeon E-2186M
Intel Xeon E-2224
Intel Xeon E-2224G
Intel Xeon E-2226G
Intel Xeon E-2226GE
Intel Xeon E-2234
Intel Xeon E-2236
Intel Xeon E-2244G
Intel Xeon E-2246G
Intel Xeon E-2254ME
Intel Xeon E-2254ML
Intel Xeon E-2274G
Intel Xeon E-2276G
Intel Xeon E-2276M
Intel Xeon E-2276ME
Intel Xeon E-2276ML
Intel Xeon E-2278G
Intel Xeon E-2278GE
Intel Xeon E-2278GEL
Intel Xeon E-2286G
Intel Xeon E-2286M
Intel Xeon E-2288G
Intel Xeon Bronze 3204
Intel Xeon Bronze 3206R
Intel Xeon Gold 5215
Intel Xeon Gold 5215L
Intel Xeon Gold 5217
Intel Xeon Gold 5218B
Intel Xeon Gold 5218N
Intel Xeon Gold 5218R
Intel Xeon Gold 5218T
Intel Xeon Gold 5220
Intel Xeon Gold 5220R
Intel Xeon Gold 5220S
Intel Xeon Gold 5220T
Intel Xeon Gold 5222
Intel Xeon Gold 6208U
Intel Xeon Gold 6209U
Intel Xeon Gold 6210U
Intel Xeon Gold 6212U
Intel Xeon Gold 6222V
Intel Xeon Gold 6226
Intel Xeon Gold 6226R
Intel Xeon Gold 6230
Intel Xeon Gold 6230N
Intel Xeon Gold 6230R
Intel Xeon Gold 6230T
Intel Xeon Gold 6238
Intel Xeon Gold 6238L
Intel Xeon Gold 6238T
Intel Xeon Gold 6240
Intel Xeon Gold 6240L
Intel Xeon Gold 6240R
Intel Xeon Gold 6240Y
Intel Xeon Gold 6242
Intel Xeon Gold 6242R
Intel Xeon Gold 6244
Intel Xeon Gold 6246R
Intel Xeon Gold 6248
Intel Xeon Gold 6248R
Intel Xeon Gold 6250
Intel Xeon Gold 6250L
Intel Xeon Gold 6252
Intel Xeon Gold 6252N
Intel Xeon Gold 6254
Intel Xeon Gold 6256
Intel Xeon Gold 6258R
Intel Xeon Gold 6262V
Intel Xeon Gold Gold 5218
Intel Xeon Gold Gold 6238R
Intel Xeon Gold6246
Intel Xeon Goldv 6234
Intel Xeon Platinum 8253
Intel Xeon Platinum 8256
Intel Xeon Platinum 8260
Intel Xeon Platinum 8260L
Intel Xeon Platinum 8260Y
Intel Xeon Platinum 8268
Intel Xeon Platinum 8270
Intel Xeon Platinum 8276
Intel Xeon Platinum 8276L
Intel Xeon Platinum 8280
Intel Xeon Platinum 8280L
Intel Xeon Platinum 9221
Intel Xeon Platinum 9222
Intel Xeon Platinum 9242
Intel Xeon Platinum 9282
Intel Xeon Silver 4208
Intel Xeon Silver 4209T
Intel Xeon Silver 4210
Intel Xeon Silver 4210R
Intel Xeon Silver 4210T
Intel Xeon Silver 4214
Intel Xeon Silver 4214R
Intel Xeon Silver 4214Y
Intel Xeon Silver 4215
Intel Xeon Silver 4215R
Intel Xeon Silver 4216
Intel Xeon W-2223
Intel Xeon W-2225
Intel Xeon W-2235
Intel Xeon W-2245
Intel Xeon W-2255
Intel Xeon W-2265
Intel Xeon W-2275
Intel Xeon W-2295
Intel Xeon W-3223
Intel Xeon W-3225
Intel Xeon W-3235
Intel Xeon W-3245
Intel Xeon W-3245M
Intel Xeon W-3265
Intel Xeon W-3265M
Intel Xeon W-3275
Intel Xeon W-3275M
Intel Xeon W-10855M
Intel Xeon W-10885M
Intel Xeon W-1250
Intel Xeon W-1250E
Intel Xeon W-1250P
Intel Xeon W-1250TE
Intel Xeon W-1270
Intel Xeon W-1270E
Intel Xeon W-1270P
Intel Xeon W-1270TE
Intel Xeon W-1290
Intel Xeon W-1290E
Intel Xeon W-1290P
Intel Xeon W-1290T
Intel Xeon W-1290TE
Intel Xeon Gold 5315Y
Intel Xeon Gold 5317
Intel Xeon Gold 5318N
Intel Xeon Gold 5318S
Intel Xeon Gold 5320
Intel Xeon Gold 5320T
Intel Xeon Gold 6312U
Intel Xeon Gold 6314U
Intel Xeon Gold 6326
Intel Xeon Gold 6330
Intel Xeon Gold 6330N
Intel Xeon Gold 6334
Intel Xeon Gold 6336Y
Intel Xeon Gold 6338
Intel Xeon Gold 6338N
Intel Xeon Gold 6338T
Intel Xeon Gold 6342
Intel Xeon Gold 6346
Intel Xeon Gold 6348
Intel Xeon Gold 6354
Intel Xeon Gold Gold 5318Y
Intel Xeon Platinum 8351N
Intel Xeon Platinum 8352S
Intel Xeon Platinum 8352V
Intel Xeon Platinum 8352Y
Intel Xeon Platinum 8358
Intel Xeon Platinum 8358P
Intel Xeon Platinum 8360Y
Intel Xeon Platinum 8368
Intel Xeon Platinum 8368Q
Intel Xeon Platinum 8380
Intel Xeon Silver 4309Y
Intel Xeon Silver 4310
Intel Xeon Silver 4310T
Intel Xeon Silver 4314
Intel Xeon Silver 4316

Mnogi će PC gameri na ovo odmahnuti rukom jer im Windows 11 ionako nije neophodan, a kad se i budu odlučili na prelazak do tada će ionako imati noviji procesor. Međutim, zbog nekih bi stvari PC igrači u ovom slučaju mogli ostati zakinuti.

Na primjer, ako tehnologija Direct Storage, za brže učitavanje igara, bude eskskluzivna za Windows 10, igrači sa starijim procesorima neće ju moći koristiti neovisno o tome što Direct Storage tehnologija zamišljena upravo kako bi zaobišla, tj. rasteretila procesore, te s procesorom u pravilu nema izravnu poveznicu. Doduše, nije još 100% sigurno da će Direct Storage biti ekskluziva Windowsa 11, ali je dosta izgledno da bi mogla biti.
Samo oni sa savršenim pogledom vide Ovaj svijet savršenim, budući da mu je Stvoritelj također Savršen u stvaranju!!!

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 103450
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 318 times
Been thanked: 225 times
Status: Offline

Re: Windows 10

Post by Krokodil Behko » 04 Sep 2021, 16:40

ZNači meni ništa?
Ne vidim na spisku AMD A4 - 9125,
Pa ne mogu ja u godinu i po, kupiti dva laptopa jebemu :bije
online

User avatar
TAFKAP
Inventar foruma
Inventar foruma
Posts: 5188
Joined: 19 Sep 2019, 21:42
Has thanked: 31 times
Been thanked: 51 times
Status: Offline

Re: Windows 11

Post by TAFKAP » 06 Sep 2021, 22:25

Ko im jbmtr... Linux Mint kad dođe vrijeme da isključe update za 10ku.
Šta treba kupovat precijenjeni i aktuelno preskup hardware, samo da bi imao OS pun bugova i bloatware, koji ne može ništa novo u odnosu na aktuelni.
X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H*

Post Reply

Return to “Hardware & Software”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests