BREXIT

Dešavanja u svijetu

Moderator: Krokodil Behko

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Reactions: 2743
Posts: 74820
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Status: Offline

Re: BREXIT

Post by Krokodil Behko » 12 Jan 2018, 10:40

Možda bi i imali još veći procenat, jer do razvoda još uvijek nije došlo, pa tako da se ni ne osjete neke posljedice. Ne mora značiti, da će one biti dramatične, pošto imamo Švicarsku, ali jbg, u Britaniji je malo manje radinosti i discipline, nego tamo.

Ipak, za očekivati je usporen rast ekonomije, poprilično otkaza i manje novca u javnoj potrošnji.
0
online

User avatar
Socrates
Drvensuz
Drvensuz
Reactions: 3218
Posts: 20083
Joined: 09 Jan 2016, 07:50
Location: Na tvom ekranu
Status: Offline

Re: BREXIT

Post by Socrates » 12 Jan 2018, 11:10

UKIP se nada da bi novi referendum revitalizirao njihovu partiju, jer su postali skoro pa beznačajan faktor. Paradoks je da nikad nisu ni bili toliko značajni unutar Britanije, ali jesu u Evropskom Parlamentu.

Sa BREXIT-om, potpuno su beznačajni jer se izjalovila nada da će njihov nacionalistički populizam napraviti neke pomake u britanskom parlamentu.

Ono što se oni nadaju sa novim referendumom je da postanu vodeća snaga za izlazak Britanije iz EU, pošto su dvije najveće partije duboko podijeljene oko izlaska. Corbyn i May jesu oboje za izlazak, ali daleko od toga da imaju ujedinjene partije oko sebe.

Apsurd je da nije jasno ni ko bi vodio kampanju za ostanak u EU u mogućem novom referendumu. Liberalni Demokrati su preslaba partija za takvo nešto, a u Laburistima i Konzervativcima nema dovoljno jakih ličnosti da se suprotstave svojim vodjama. Osim, možda, gradonačelnika Londona, ali njegova pozicija u Laburistickoj Partiji je pod velikim brojem pitanja.

Pravo je čudo, zapravo, da u ovakvom stanju neki lik poput Faragea (ili Trumpa) nije uspio da osnazi svoje pozicije. Ovo sve je ništa manje od ustavne krize, i nacionalisticka radikalizacija je bila za očekivati. Ne može se reći da se desila, ali se Farage nada da bi sa novim referendumom.

Sa legalne strane, mislim da bi novi referendum imao mnogo komplikovanije pitanje. Vjerovatno bi bilo oko načina na koji je BREXIT dosad sprovodjen, a ne oko ostanka ili izlaska iz EU.

Dakle, niti se naziru vodje Za i Protiv, niti se može pretpostaviti kristalno jasno moguce pitanje novog referenduma, a opet sve se češće spominje, jer je proces sve nepovoljniji po UK.

Cameronova glupost sve više dobija na značaju.
1
1 Image
Yer Jalan Atthirari Anni!!

Post Reply

Return to “Svijet”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests