Da li je ARBiH 1995. bila pred pobjedom?

Poznate ličnosti, ratovi, važni događaji

Moderator: Krokodil Behko

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Reactions: 16894
Posts: 95645
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Status: Online

Re: Da li je ARBiH 1995. bila pred pobjedom?

Post by Krokodil Behko » 25 Aug 2020, 09:20

SERWER BEZ DLAKE NA JEZIKU: “Da je rat potrajao još 10 dana, RS ne bi postojala”


RS je trajni dio Bosne i Hercegovine, jer je ona bila jedini način da se okonča rat. Dodik bi trebao biti zahvalan, naročito Amerikancima, jer da je rat potrajao još 10 dana, RS više ne bi ni postojala”.

Riječi su ovo američkog eksperta za balkanska pitanja i profesora na Univerzitetu “Johns Hopkins” u Washingtonu Daniela Serwera, kao odgovor na tvrdnje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da međunarodna zajednica ima dvostruke aršine za RS i Kosovo.

Kosovo je nezavisno jer se odvajanjem od Jugoslavije osiguralo da neće ponovo doći do rata. Drugim riječima, ako je vaš standard mir, ishod je na oba mjesta razuman – kaže Serwer u razgovoru za Vijesti.ba.Podsjetimo, Dodik je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću dostavio dokumente u kojima se, kako je naveo, ukazuje na antidejtonsko ponašanje visokog predstavnika, međunarodne zajednice i Ustavnog suda BiH.

Serwer to komentariše riječima: “Kada problem vidite u svima drugima, osim u samome sebi, možda je onda ipak do vas”.

Pitali smo ga kako bi američki dužnosnici, koji će se 4. septembra u Bijeloj kući sastati s Vučićem i albanskim premijerom Avdullahom Hotijem, trebali reagovati ukoliko bi Vučić, kao što to željno iščekuje Dodik, tokom razgovora o Kosovu eventualno spomenuo RS?

To morate pitati njih. Ali, da sam ja danas dužnosnik američke vlade, nasmijao bih mu se i rekao da je obavio svoju dužnost. A potom bih prešao na sljedeću tačku dnevnog reda. Vučić bi tada osjetio olakšanje jer bi ga nezavisnost RS-a stavila u veoma tešku situaciju za koju nema lakog rješenja: ili priznavanje i gubitak svih mogućnosti članstva u EU, ili nepriznavanje i gubitak srpske podrške. Vučića čini sretnim da vidi kako RS onemogućuje normalno upravljanje u Bosni, a ne u Srbiji – zaključuje Serwer u razgovoru za Vijesti.ba.
1
1 Image
online

User avatar
zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Reactions: 215
Posts: 524
Joined: 12 Apr 2020, 09:58
Status: Offline

Re: Da li je ARBiH 1995. bila pred pobjedom?

Post by zvrk » 26 Aug 2020, 05:45

Uh, umalo svasta ne napisah... ali evo nesto,

jes k.... Armija bila pred pobjedom, vec smo bili pred da nas citav svijet bombarduje, jer Armija nije ni trebala da postoji. Svi su kontali da ce nas u tisini pobit za dva-tri mjeseca... ali zajebali su se negdje. Morali smo vracat oslobodjeno da nas ne bi bombardirali, zajebavali su nas na sve moguce nacine, nisu nam dali da napredujemo, uvaljivali nam pogresnu municiju, neispravnu i nikakvu na sve moguce nacine... i onda su morali nesto skontat da se ne sjebu, ne mi (Armija da se sjebe) vec oni (svijet da se ne sjebe) pa je to ispalo ovako sto sad imamo...

ne mogu vise pisat... samo svi (u svijetu) sad suplje pricaju, a mi ovdje u BiH oguglali na sve to,

(ima nekih svjteskih koji su stvarno pomogli... ali vrlo malo, nastelili neke van embarske kontakte, uglavnom je sve bilo plati odmah sve kesom, nista na dug ovo ono dodjem ti, svi smo bili izbrisani...)

ma daj ba, boli nas k.......

i sad je isto, samo sto se ne puca, i neka je... samo da se ne puca

ovi sto bi sad ko nesto ratovali... nemate vi pojma sta je rat, opet i bolje je sto ga ne znate, nebi bilo dobro da ga upoznate, nikom nije dobar
1
1 Image

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Reactions: 16894
Posts: 95645
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Status: Online

Re: Da li je ARBiH 1995. bila pred pobjedom?

Post by Krokodil Behko » 17 Oct 2020, 10:13

PROCURILI NOVI TAJNI PODACI IZ AMERIČKIH ARHIVA: Clintonova administracija pripremala SPECIJALNI PLAN za naoružavanje Federacije BiH za KONAČNI OBRAČUN s Karadžićevom vojskom


Memorandumi i opcije
Dokumenti skenirani u PDF formatu dostupni na toj web-stranici, predstavljaju neprocjenjiv izvor koji će biti koristan historičarima i svima koji se zanimaju za period rata 90-ih na prostoru bivše države. Riječ je o dokumentima koji nude detaljan uvid u američke strategije kombiniranja pregovora i pritisaka na zaraćene strane kako bi pristale na uvjete za postizanje trajnog i održivog mira.

U memorandumu koji je naslovljen na američkog diplomatu Anthonyja Lakea, a kojim bi trebao biti pripremljen za sastanak o BiH, saznajemo mnoge zanimljive detalje. Navode se detalji za, kako su to predstavnici američke vlade stručno označili, “unaprjeđenje vojnih sposobnosti Bosanske Federacije”. Dokument je nastao 1994. i baca novo svjetlo na događaje iz tog vremena i detalje koji su do sada bili malo ili gotovo nikako poznati u javnosti. Amerikanci su predvidjeli mogućnost poboljšanja vojnih kapaciteta Federacije kroz organiziranje, obuku i opremanje.

Tri su osnovne mogućnosti unaprjeđenja vojnih kapaciteta FBiH, i to: SAD sponzorira ukidanje embarga na oružje, SAD financira dio nabave, obuke i transporta te SAD sam osigurava ono što je potrebno FBiH. Naime, riječ je planu koji bi obuhvatio izdvajanje od 100 do 300 miliona dolara kako bi se FBiH omogućilo značajnije unaprjeđenje sposobnosti za rat protiv bosanskih Srba, i to ovisno o tome je li SAD odabrao lakšu ili tešku opciju naoružavanja.

Tri su opcije bile u igri te 1994.: jedna bez financiranja SAD-a, druga uz multilateralno financiranje (podrazumijeva izdvajanje sredstava i od zapadnih zemalja saveznika, uključujući i SAD) te uz apsolutno finansiranje SAD-a. Posljednja opcija, prema mišljenju stručnjaka, ima tu prednost što bi Amerika imala kontrolu nad cijelom operacijom, čime bi stvorila dodatni utjecaj na Federaciju. Kao nedostatak istaknuto je to kako je riječ o najskupljoj opciji za SAD, koji bi ujedno snosio i punu odgovornost za eventualne probleme i poteškoće u realizaciji plana naoružavanja.

U daljnjem tekstu navodi se kako su trupe FBiH sposobne brzo ovladati naoružanjem koje je slično onomu iz Varšavskog pakta jer su tokom ratovanja itekako upoznati s njim. Opcije za uvježbavanje trupa uključuju također nekoliko opcija, neameričko osoblje koje vrši obuku u BiH, američko i neameričko osoblje s obukom u Europi te isključivo američko osoblje s obukom trupa u SAD-u.

Transport i Hrvatska
Nabavka oružja bila bi moguća iz triju definiranih izvora. Na prvom mjestu tu je međunarodno tržište naoružanja, potom rezerve zemalja istočnog bloka koje su pristupile NATO-u te naoružavanje iz američkih rezervi. U svojoj analizi išli su u najsitnije detalje kakvi su i problemi s eventualnim transportom naoružanja radi kojeg bi svakako morali uspostaviti saradnju s Hrvatskom te transport od granice do lokacija za obuku, što bi zahtjevalo prolazak kroz zonu konflikta. Sa svojim limitiranim kapacitetima za transport snage FBiH ne bi bile od velike koristi u transportu naoružanja. Zbog toga su razmatrane tri opcije i za transport: privatni prevoznici, multilateralni transport sa zemljama NATO-a i isključivo američki transport.
0
online

User avatar
Fufe
Inventar foruma
Inventar foruma
Reactions: 3366
Posts: 7221
Joined: 19 Nov 2019, 13:51
Status: Offline

Re: Da li je ARBiH 1995. bila pred pobjedom?

Post by Fufe » 17 Oct 2020, 10:46

Haj sve, al da nas obuče :haha
0

User avatar
Odraz
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Reactions: 2391
Posts: 2716
Joined: 03 Mar 2020, 14:52
Status: Offline

Re: Da li je ARBiH 1995. bila pred pobjedom?

Post by Odraz » 19 Oct 2020, 07:12

Fufe wrote:
17 Oct 2020, 10:46
Haj sve, al da nas obuče :haha
Jes' jes' ... :plavi :plavi :plavi

U Afghanistanu jedan nas elektricar poslovodja poslan sa ekipom da poprave neku antenu na brdu i dali im 5-6 marinaca da ih obezbjedjuju - napali ih talibanci, ovi pobacali puske i razbjezali se, bosnjo se docepao automata i zarafalao, 6-7 talibanaca ostalo da lezi, ostali se razbjezali. Skupili se marinci, to kafa kolaci cigare u komandi ila' ti Rambo glavom i bradom, pusti se struje hodi 'vamo sa nama nemamo mi takvih, kaze bosnjo halo ba nisam ja za toga samo sam branio sebe i svoje elektricare, odo' ja imam posla razvlacit' instalacije, dosta mi rata jos od Krajine. :cool

Imali neku "akciju" tamo, ima jedno selo blizu pa kad dodje zima talibanci se spuste iz pecina u selo da prezime, i to se kao precutno tolerisalo. Ali kad dodje proljece njima fino u selu i nece u pecine, a onda alijansa nema sa kim fol ratovat' ... pa napravili tu "akciju" da potjeraju talibance iz sela ... malo se zapuca, digne prasine ali nece talibanci da sami odu ... i dolazi nama u kamp opjevani 7. marinski korpus, poznatiji kao "Zelene beretke" ... :sok ... kao sad su talibanci j...li jeza u ledja, sa'ce to oni sve rastjerat ...
... i imaju rucak u istom restoranu gdje i mi, bosanci. I jasno, idemo mi vidjet te zvjerke, kontamo to sve mrke face, traka oko glave, zilavo nabildano ... kad tamo sve neki deformirani likovi, kile nije vidjelo. Mi u pricu, kazu redom beskucnici, spavali pod mostovima, vlada im dala ponudu jedna godina u ratu i drzava ce im platiti da zavrse koledz. :grana

Pa bolje za njih da mi njima posaljemo naseg elektricara da ih obucava. :cool
1
1 Image

User avatar
spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Reactions: 35382
Posts: 53835
Joined: 13 Nov 2015, 08:33
Location: u obecanoj zemlji
Status: Offline

Re: Da li je ARBiH 1995. bila pred pobjedom?

Post by spacebound » 19 Oct 2020, 08:37

Odraz wrote:
19 Oct 2020, 07:12
Fufe wrote:
17 Oct 2020, 10:46
Haj sve, al da nas obuče :haha
Jes' jes' ... :plavi :plavi :plavi

U Afghanistanu jedan nas elektricar poslovodja poslan sa ekipom da poprave neku antenu na brdu i dali im 5-6 marinaca da ih obezbjedjuju - napali ih talibanci, ovi pobacali puske i razbjezali se, bosnjo se docepao automata i zarafalao, 6-7 talibanaca ostalo da lezi, ostali se razbjezali. Skupili se marinci, to kafa kolaci cigare u komandi ila' ti Rambo glavom i bradom, pusti se struje hodi 'vamo sa nama nemamo mi takvih, kaze bosnjo halo ba nisam ja za toga samo sam branio sebe i svoje elektricare, odo' ja imam posla razvlacit' instalacije, dosta mi rata jos od Krajine. :cool

Imali neku "akciju" tamo, ima jedno selo blizu pa kad dodje zima talibanci se spuste iz pecina u selo da prezime, i to se kao precutno tolerisalo. Ali kad dodje proljece njima fino u selu i nece u pecine, a onda alijansa nema sa kim fol ratovat' ... pa napravili tu "akciju" da potjeraju talibance iz sela ... malo se zapuca, digne prasine ali nece talibanci da sami odu ... i dolazi nama u kamp opjevani 7. marinski korpus, poznatiji kao "Zelene beretke" ... :sok ... kao sad su talibanci j...li jeza u ledja, sa'ce to oni sve rastjerat ...
... i imaju rucak u istom restoranu gdje i mi, bosanci. I jasno, idemo mi vidjet te zvjerke, kontamo to sve mrke face, traka oko glave, zilavo nabildano ... kad tamo sve neki deformirani likovi, kile nije vidjelo. Mi u pricu, kazu redom beskucnici, spavali pod mostovima, vlada im dala ponudu jedna godina u ratu i drzava ce im platiti da zavrse koledz. :grana

Pa bolje za njih da mi njima posaljemo naseg elektricara da ih obucava. :cool
Pih, pa nije to tako u americkim filmovima :spavanje Cim se pojavi bivsi marinac znas da ce ih sve redom porazbijat :auf
0
When life knocks you down stand the fuck up and say - You hit like a bitch!

User avatar
Fuddo
Drznedaj
Drznedaj
Reactions: 29897
Posts: 28677
Joined: 03 Dec 2018, 21:17
Status: Online

Re: Da li je ARBiH 1995. bila pred pobjedom?

Post by Fuddo » 19 Oct 2020, 08:44

Sta sve neS procitat
Strasno
0

User avatar
insomnia
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Reactions: 8787
Posts: 11335
Joined: 31 May 2013, 20:11
Status: Offline

Re: Da li je ARBiH 1995. bila pred pobjedom?

Post by insomnia » 19 Oct 2020, 08:57

😂
0
Bećarino ko ti konje ‘rani?
Bećarino ko ti konje ‘rani?
Žena baci konji jedu sami
Aj žena baci konji jedu sami

User avatar
insomnia
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Reactions: 8787
Posts: 11335
Joined: 31 May 2013, 20:11
Status: Offline

Re: Da li je ARBiH 1995. bila pred pobjedom?

Post by insomnia » 19 Oct 2020, 09:11

Mal liku ne dadose korpus marinaca
Kae taki nam trebaju. Kako se zoves momak? Kae Raso, Rale. E ti ces kae biti vojvoda
3
3 Image
Bećarino ko ti konje ‘rani?
Bećarino ko ti konje ‘rani?
Žena baci konji jedu sami
Aj žena baci konji jedu sami

User avatar
pizarro
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Reactions: 361
Posts: 572
Joined: 08 Nov 2019, 18:06
Status: Offline

Re: Da li je ARBiH 1995. bila pred pobjedom?

Post by pizarro » 19 Oct 2020, 09:21

cojk kako hoda tako pravi salto
2
2 Image

User avatar
Hurija
Inventar foruma
Inventar foruma
Reactions: 7634
Posts: 9624
Joined: 05 May 2018, 21:21
Status: Offline

Re: Da li je ARBiH 1995. bila pred pobjedom?

Post by Hurija » 19 Oct 2020, 09:24

:D Čitam gornje od Odraza ,šta bi kad se probudi
1
1 Image
Ostalo je cutanje.

User avatar
Hurija
Inventar foruma
Inventar foruma
Reactions: 7634
Posts: 9624
Joined: 05 May 2018, 21:21
Status: Offline

Re: Da li je ARBiH 1995. bila pred pobjedom?

Post by Hurija » 19 Oct 2020, 09:25

Fuddo wrote:
19 Oct 2020, 08:44
Sta sve neS procitat
Strasno

Eee Fuddo a ti pravi Drnderajjj u garaži u Ameriki


:ooo
0
Ostalo je cutanje.

User avatar
Fufe
Inventar foruma
Inventar foruma
Reactions: 3366
Posts: 7221
Joined: 19 Nov 2019, 13:51
Status: Offline

Re: Da li je ARBiH 1995. bila pred pobjedom?

Post by Fufe » 19 Oct 2020, 09:28

Gledali smo snimke američkih vojnika kako plaču u afganistanu, ali to nije tema.

Meni je smiješno to da bi oni tamo 94. ili 95. kobejagi obučavali našu vojsku.
Šta će bolan oni naučiti dudakovića ili nanića? Šta?
Ljudi imali obuku uživo, a prije toga dril titine armije.
Akcije koje je imao 5. korpus, pa oslobađanje vlašića od strane 7. korpusa, pa akcije 3. po ozrenu...
Ljudi su pravili čuda.
Dovoljno je bilo da su ameri do zuba naoružali naše korpuse.
0

User avatar
insomnia
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Reactions: 8787
Posts: 11335
Joined: 31 May 2013, 20:11
Status: Offline

Re: Da li je ARBiH 1995. bila pred pobjedom?

Post by insomnia » 19 Oct 2020, 09:56

Eki dril titine Armije.
0
Bećarino ko ti konje ‘rani?
Bećarino ko ti konje ‘rani?
Žena baci konji jedu sami
Aj žena baci konji jedu sami

User avatar
insomnia
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Reactions: 8787
Posts: 11335
Joined: 31 May 2013, 20:11
Status: Offline

Re: Da li je ARBiH 1995. bila pred pobjedom?

Post by insomnia » 19 Oct 2020, 09:58

I niko ni ne kaze da bi obucavali generale no valjda vojnike. Neko bi morao i pucati iz tog oruzja. Pa se ne bi desilo ko u Srebrenici da dva puta profulaju prvi tenk strijelom
0
Bećarino ko ti konje ‘rani?
Bećarino ko ti konje ‘rani?
Žena baci konji jedu sami
Aj žena baci konji jedu sami

User avatar
insomnia
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Reactions: 8787
Posts: 11335
Joined: 31 May 2013, 20:11
Status: Offline

Re: Da li je ARBiH 1995. bila pred pobjedom?

Post by insomnia » 19 Oct 2020, 10:00

Na stranu koliko su strasni generali zavalili momaka u bezveznim akcijama
0
Bećarino ko ti konje ‘rani?
Bećarino ko ti konje ‘rani?
Žena baci konji jedu sami
Aj žena baci konji jedu sami

User avatar
MarlboroGold
Forumaš mjeseca
Forumaš mjeseca
Reactions: 2297
Posts: 3150
Joined: 12 Dec 2019, 23:29
Mood:
Status: Offline

Re: Da li je ARBiH 1995. bila pred pobjedom?

Post by MarlboroGold » 19 Oct 2020, 10:03

Ovo je isto kao one price raje koja se skupi pred granapom sa flasom pive u ruci pa pricaju kako su oni nesto radili kad niko drugi nije, pa pametniji ovo ono :oo

Nas elektricar ispade kao Rambo i Terminator u jednom :oo
0
I really would like to make the world a better place... I just need the source code.

User avatar
Naseef Mushroom
Na probnom
Na probnom
Reactions: 15
Posts: 23
Joined: 14 Oct 2020, 14:50
Status: Offline

Re: Da li je ARBiH 1995. bila pred pobjedom?

Post by Naseef Mushroom » 19 Oct 2020, 10:06

US SMJJC = Samostalna Marinska Jedinica John Cena
0

User avatar
insomnia
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Reactions: 8787
Posts: 11335
Joined: 31 May 2013, 20:11
Status: Offline

Re: Da li je ARBiH 1995. bila pred pobjedom?

Post by insomnia » 19 Oct 2020, 10:07

Svako selo je umlatilo makar vod niskih specijalaca. U stvarnosti jedino su ih tamo oko Snagova ukokali par na pocetku rata
0
Bećarino ko ti konje ‘rani?
Bećarino ko ti konje ‘rani?
Žena baci konji jedu sami
Aj žena baci konji jedu sami

User avatar
greeneyes
Ljudina
Ljudina
Reactions: 27287
Posts: 63130
Joined: 19 Jan 2013, 21:17
Location: Ispod šljive na sred njive.
Status: Offline

Re: Da li je ARBiH 1995. bila pred pobjedom?

Post by greeneyes » 19 Oct 2020, 10:13

Ja ne znam sto mi nemamo ideju Velike Bosne
0
Samo sabura

Post Reply

Return to “Historija”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest