Volkswagen

Sve o ljubimcima na točkove

Moderator: Krokodil Behko

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 112137
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 4063 times
Been thanked: 3974 times
Status: Online

Re: Volkswagen

Post by Krokodil Behko » 05 Aug 2022, 10:10

Je li Volkswagen odustao od najpopularnijeg modela?


Svojedobno najprodavaniji model u Europi i najpopularniji kompakt, po svemu sudeći, neće dobiti nasljednika.

Već se dolaskom osme generacije dalo naslutiti kako su najbolja vremena Golfa iza nas. Predstavljen u sjeni električnog ID.3, Golf 8 je izgubio primat na tržištu kompakta. Rast cijena, suton dizelaša i sve brojnija konkurencija učinili su svoje, a sada toga postaju svjesni i u Volkswagenu.

Prvi čovjek marke Thomas Schäfer u intervjuu za njemački Welt jasno je rekao koji su nepremostivi problemi stavljeni pred Golfa. "Morat ćemo vidjeti je li vrijedno razvijati novi automobil koji ne može na tržištu izdržati sedam ili osam godina“, rekao je Schäfer i naglasio kako je takva priča "ekstremno skupa“.

Schäfer je već ranije naglasio kako rast troškova povezanih s razvojem motora s unutrašnjim izgaranjem te još strože emisijske norme ne idu u prilog novih modela pogonjenih klasičnim motorima. U manjim segmentima električna vozila su bolji izbor jer se očekuje niža cijena od ekvivalentnog modela na benzin ili dizel, mišljenja su u Volkswagenu. Uostalom, Schäfer je već ranije rekao kako će zbog strožih emisijskih normi modeli pogonjeni fosilnim gorivima poskupjeti od 3000 do 5000 eura.Aktualna generacija Golfa na tržištu je prisutna od 2019. godine, a ako uračunamo vjerojatno facelift za 2023. ili 2024. godinu, aktualni model bi mogao opstati sve do 2028. godine. Pridodamo li tome činjenicu da su se članice EU obavezale ukinuti prodaju klasično pogonjenih automobila do 2030. godine, razvoj novog modela je manje izgledan.

Ipak, Volkswagen je u ožujku prošle godine potvrdio kako će nove generacije doživjeti brojni klasični modeli među kojima su Golf, T-Roc,Tiguan i Passat, što bi moglo značiti da vrata novom Golfu još nisu potpuno zatvorena.

Kad su pak električni modeli u pitanju, najjeftiniji ID.2 s projiciranom cijenom od oko 25.000 eura na tržište bi trebao stići 2025. godine. Radi se o cijeni vrlo bliskoj aktualnom Golfu. Dodamo li tome doseg od bar 350 km te ekvivalentnu prostornost, upravo bi taj model u paru s ID.3 mogao presuditi Golfu.

Ako mislite da će Volkswagenu biti teško ugasiti legendarno ime koje je na autosceni od 1974. godine, sjetite se da je bez puno sentimenta ranije već ugasio još dugovječnije i poznatije ime (Beetle). Šansi za Golfa još ima - Schäfer je rekao kako će konačna odluka biti donesena u narednih 12 mjeseci.
online

User avatar
Matan
Sila nečista
Sila nečista
Posts: 19971
Joined: 22 Mar 2020, 15:54
Has thanked: 1033 times
Been thanked: 2130 times
Status: Offline

Re: Volkswagen

Post by Matan » 05 Aug 2022, 10:45

Pa posto su digli cijene auta u nebesa, u buducnosti se samo joj super bogatasi moci voziti auto..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 112137
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 4063 times
Been thanked: 3974 times
Status: Online

Re: Volkswagen

Post by Krokodil Behko » 27 Sep 2022, 09:13

Volkswagen seli proizvodnju iz Njemačke?


Image

Volkswagen ozbiljno razmišlja o drastičnom poslovnom potezu, seljenju kompletne proizvodnje automobila iz Njemačke.

Za sve je kriv plin, odnosno nestašica plina uzrokovana trenutnom političkom situacijom u kojoj se nastavljaju ratna zbivanja u Ukrajini, a sankcije prema Rusiji nisu nikad bile strože. Prelije li se ovakav scenarij i na iduću godinu, Volkswagen bi lako mogao povući ovako drastičan potez.

Seljenje proizvodnje iz matične zemlje je samo jedna od solucija o kojima se trenutno raspravlja u Wolfsburgu.

Donese li se takva odluka, Volkswagen bi kompletnu proizvodnju iz istočne Europe i Njemačke preselio u tvornice na zapadu, prvenstveno u Belgiju, Portugal i Španjolsku, doznaje Bloomberg.

Rusija i Sjeverni tok 1 su glavni izvor plina za njemačku industriju, odnosno bili su dok Rusi nisu zavrnuli ventil.


Industrija već sada snosi određene posljedice. Procjenjuje se da će najozbiljniji problemi na površinu isplivati ako plin ne poteče do juna iduće godine, poručuju iz Volkswagena.

"Kao srednjoročno rješenje, fokusirani smo na veću lokalizaciju, relokaciju proizvodnje ili tehnološke alternative, istovjetno ustaljenoj praksi koja je primijenjena kod izazova vezanih uz nedostatak poluvodiča, kao i u slučaju drugih problema u dobavi."

Volkswagen tvrdi kako će kroz idućih šest mjeseci moći održati proizvodnju, ali pod uvjetom da Njemačka nastaviti puniti svoje rezerve, koje su sada na 90 posto. Kako je moguće da se u zimi rezerve smanje, u Volkswagenu već sada rade na smanjenju potrošnje plina u skladu sa zahtjevima njemačke vlade o 20-postotnom smanjenju.

Bloomberg naglašava kako su u Volkswagenu zabrinuti zbog rasta cijena energenata s kojim se kooperanti sve teže nose. Stoga postoji opasnost da brojni kooperanti budu prisiljeni zaustaviti proizvodnje.

(Index.hr)
online

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 112137
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 4063 times
Been thanked: 3974 times
Status: Online

Re: Volkswagen

Post by Krokodil Behko » 18 Nov 2022, 17:17

Dobar ovaj GTI.
Francuzi i Japanci, ne mogu ovaj dizaj ni iskopirati


Image
online

Post Reply

Return to “Auto / Moto”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests