Kemal Monteno

Moderators: Krokodil Behko, storm, Mala_Mu

User avatar
harlekin
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Reactions: 129
Posts: 1616
Joined: 14 Aug 2011, 02:04
Status: Offline

Re: Preminuo Kemal Monteno

Post by harlekin » 29 Jan 2015, 21:50

Maja wrote::grana

Pomozite mi da ga ne ubijem.
Image
de pusti coeka :lopta
0

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Reactions: 6315
Posts: 80868
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Status: Online

Re: Preminuo Kemal Monteno

Post by Krokodil Behko » 30 Jan 2015, 16:56

ZNATE LI KO JE BIO OTAC KEMALA MONTENA? Čuli ste vjerovatno mnoge priče o tome, a ovo je njegova…


Image

Smrt legendarnog sarajevskog kantautora Kemala Montena rastužila je, može se slobodno reći, ljude koji žive širom prostora nekadašnje Jugoslavije. Njegov posljednji ispraćaj bio je dirljiv, uz pjesmu koja je postala svojevrsna himna “Sarajevo, ljubavi moja”…

A znate li ko je bio otac Kemala Montena, odnosno kako to da sarajevski dječak Kemica ima prezime koje baš nije karakteristično za Bosnu i Hercegovinu? Čuli ste vjerovatno mnoge priče o tome, a ovo je priča koju je ispričao sam Osvaldo Monteno. Beogradske TV Novosti u četvrtom mjesecu 1980. godine objavile su priču iz doma Montenovih u Sarajevu. Obradio ju je blog Yugopapir, odakle je prenosimo…

Ovaj narod je divan, Bosanci su najplemenitiji svijet koji sam upoznao, lijepa je ova zemlja. Kada bi neko napao Jugoslaviju, ja bih se prvi prijavio da je branim jer znam šta ima da branim. Ja se istinski u dnu duše, osjećam Jugoslovenom. Prije neki dan, kada su u Mostaru igrali fudbaleri Italije i Jugoslavije, pitaju me ko će da pobijedi. Naši, kažem ja. “Koji naši?”, ponovo me pitaju. Pa naši, Jugoslavija!

Image

Velešići se zove sarajevsko naselje u kome stanuju Bahra i Osvaldo Monteno. Otac i majka popularnog skromnog kantautora Kemala Montena. Imaju malu kućicu i nešto bašte. Zemljište i kuća pripadaju stadionu “Koševo”. Montenovi su se tu uselili prije pet godina, a i do tada su i dan i noć godinama provodili na stadionu.

Dok je Bahra imala i neka druga radna mjesta, uglavnom za nekvalifikovanu ili manje kvalifikovanu radnu snagu, Osvaldo je cijeli svoj radni vijek proveo na koševskom stadionu, brinući se o njegovom uređenju i izgledu. Tu, krajem ove godine, treba dočekati i penziju.

Image

Sjedimo kod Montenovih, ispijamo dobru bosansku kafu, a domaćini nam se žale na nestalnost proljeća.

– Čas sunce, čas snijeg…
Njima je, kažu, u životu uvijek bilo toplo: od rada.

Bahra je sa Pala, ispod Jahorine i Romanije, Osvaldo je Italijan iz Monfalkonea.

Oboje su prije ovog imali još po jedan neuspješan brak, iz koga Bahra ima sina, a Osvaldo kćerku.
Bahra je od svoje sedme godine Sarajka, a Osvaldo je u Bosnu došao neposredno iza rata.

– Prešao sam prije toga Bosnu kao vojnik. Kada su nas za vrijeme rata mobilisali moja jedinica je boravila u ovim krajevima. To je bio moj prvi susret sa Jugoslavijom. Pričao sam to Arsenu Dediću i objasnio mu da sam ja bio njegov “okupator”. Šta mogu, tako je bilo, bio sam mlad i stasao za pušku, a vojnika nikad ne pitaju kuda bi on da ide.

Poslije rata podijelili su nas na zone i nije se znalo hoćemo li pripasti Jugoslaviji ili Italiji. Tada sam sa oko 100 radnika prešao u Bosnu. Opredijelio sam se za Jugoslaviju. Mašinbravar sam po zanatu i zaposlio sam se u preduzeću “Tito”. Radio sam tamo dvije i po godine, a onda sam prešao na stadion. Tamo sam sve ove godine proveo, bio i ostao “Katica za sve”, kazuje Osvaldo Monteno.

Image

Priču nastavlja Bahra Monteno:

– Nisam do tada upoznala nijednog stranog čovjeka. Čula sam i vidjela kad su ti Talijani došli. Ali, ja ili nisam voljela. Pričalo se svašta za njih: te jedu mačke, te ovo, te ono i strah me uhvatio kad im je jedan rođak rekao da će me upoznati sa Osvaldom. Međutim, odmah sam vidjela da je moj strah bio bezrazložan, da je to kulturan i vaspitan svijet. Sada, poslije toliko godina zajedničkog života, mogu slobodno da kažem: treba čovjek da je dobar, ali on je predobar.

- I kada ste se vjenčali?

– Bile su to gladne godine, jeli smo kukuruz, a ni njega nije uvijek bilo. Udala sam se za Osvalda 1947. godine.

Redaju uspomene zajednički. Put koji su prošli bio je težak i naporan. Trnovit. Stadion je živio od ranog jutra do ponoći, a oni su tu provodili svoj život i sve svoje noći.

Hladan beton, buka, vjetar, snijeg, sunce, kiša, brojni ljudi, smetljište poslije utakmice, prljava oprema i znojem natopljeni dresovi igrača – to je bio sadržaj rada, ali i sadržaj života Montenovih. Onda dođe važna utakmica, pobjeda, gol više, pa se sve zaboravi, sve manje boli i žulja.

Ispratili ste u “penziju” mnoge generacije fudbalera “Sarajeva”. Koja je po vama bila najbolja?

– Najpoštenija, najbolja generacija fudbalera je ona što je osvojila titulu šampiona. Zato su se i domogli trofeja. Nisu bili samo veliki fudbaleri već i dobri ljudi. Inače, Ferhatović je bio i kao igrač i kao čovjek van konkurencije. Onda Mušović, Antić. Volio sam ih, bili su dobri momci – priča Osvaldo Monteno.

Otkud dar za pjesmu vašem sinu?

– Mediteran je u srcu mog sina, iako se u Sarajevu rodio. Ali, nije samo o tome riječ, umio je on tu vješto da ugradi i bosanski sevdah, samo na jedan kultivisaniji način.

Bahra objašnjava:
– Vjerujte mi da sam od malena znala da će lijepo pjevati, da ima za to dara. Znao je po cijeli dan da visi u razglasnoj stanici na stadionu, a onda kad tu veselje prestane, uzme šerpu da dobuje po njoj. Kao dijete vrlo je volio narodne pjesme, sa šest godina prvi put je pjevao pred svijetom i to narodnu pjesmu: “Moj dilbere, kud se šećeš”.

Jeste li mu vi pomogli da se u tome usavrši?

– Ma otkud? Ništa mu mi nismo mogli pomoći, mi smo jednostavni ljudi, radnici, gdje smo mogli na to da mislimo uz sve svoje brige i obaveze? Sam je on sve napravio – sa tugom se prisjeća majka, čije se oči vlaže suzama.

Zadovoljni ste sinom?

– Želim da njemu onako bude od njegove djece, kao što je nama sa njim. Svaki roditelj sa ovakvim djetetom mora da se ponosi i da bude sretan – kaže majka, a Osvaldo nastavlja:

– Ne zato što je postao pjevač, što piše muziku, nego što je ostao čovjek, što je naše dijete kao što je bio i prije toga. Nije sve u dinaru kojim nas pomogne. Ne. Misli on i na druge stvari, na ono što će da zadovolji dušu i srce. Eto, prošle godine, na Dan oslobođenja Sarajeva, imao je solistički koncert u Sarajevu.

Dao mu je ime po onoj njegovoj kompoziciji “Sarajevo, ljubavi moja”. Bio je gost i Arsen Dedić, ali Kemo je htio i mene da predstavi publici. Mene, radnika sa koševskog stadona, svog oca. Stao sam pred mikrofon i otpjevao “Gondoli, gondola”. Dobio sam veći aplauz nego Arsen i on! Mogu slobodno da kažem da je to bio najveći događaj mom životu, vjerujte.

[ytube][/ytube]

Jeste li Vi kao mlad čovjek pjevali?

– Jesam, kad sam bio u njegovim godinama. Ali, rat je ubio pjesmu u meni. Pobjegao sam od fašizma, pobjegao iz svoje zemlje, a trebalo je da se izborim za svoje mjesto ovdje. Danas mogu slobodno da kažem da volim Jugoslaviju više nego Italiju! Tamo više nemam nikoga, sve moje je pomrlo. Tamo sam živio 24, a ovdje živim već 34 godine. Ovdje je sve moje. Stvarno sam zavolio Bosnu, pa se i danas šalim: Mani zemlju koja Bosne nema!

Bahra kaže:
– On se oduševio Bosnom. A ja Talijanima. Kad se samo sjetim kako sam se bila plašila od njega, Kako sam mrzila taj jezik kad čujem… Nisam ni znala da cu tako lijepo živeti sa njim! Od prvog trenutka bio je fin, pripalio mi cigaretu, a ja rekla jedinu riječ koju sam tada znala na njegovom jeziku “gracia” – i evo nas trideset i kusur godina zajedno!

Osvaldo:
– Vidite, ovo je mali stan, nema skupih stvari, ali je sve čisto i uredno, sve naše. Mi smo tu srcem i puno nam je srce kad vidimo našeg Kemala na televiziji. Koliko smo se samo puta rasplakali, ona na jednoj ja na drugoj strani. On pjeva, a mi plačemo od sreće. Kako bi svijet bio sretan kad bi svi sinovi takvi bili!

Šta je sa unučićima, kako se deda i baba sa njima slažu?

– Pa za njih živimo!

Kako se zovu?

– Adrijana i Ðani. Kad je počeo da pjeva, Kemal je bio zaljubljen u Ðanija Morandija, pa je, eto, sinu dao njegovo ime.

Snaha?

– Ista kao Kemal: stalno pita kako nam je, treba li para, može li nešto da nam pomogne.
Za vas Italijane kažu da ste “nasljedno opterećeni” sluhom, pa vas zato i pitam: kako vi ocjenjujete to što vaš sin stvara i pjeva?

– On pjeva za sve generacije, za staro i mlado. On je poseban, nije konfekcija. Ima srca i dovoljnu količinu sentimenta.

Dopada li vam se još neko osim vašeg sina?

– Naravno! Volim Arsena, Terezu, ona je nekako moja, zatim Gabi Novak. Ona je najbolja, ona ima nešto što niko
nema. Tu je zatim Zdravko Čolić, mada se on bacio na pjesme koje su samo za omladinu, ali je divan čovjek.

A šta voli majka?

– Ja volim zabavnu muziku, ali sam, čim mi se, raznovrsnija. Volim i “Rokere s Moravu”, volim Stanišu Stošića, sva se naježim kad čujem ono “O, Jelo, Jelena”. Mislim da sevdalinke najbolje pejvaju Zehra Deović i Zaim Imnamović. Mnogo volim Cuneta. Volim one što pjevaju, urlatora ima gdje god hoceš, ali oni dugo ne traju.

Osvaldo Monteno se sprema od nove godine u penziju. Život je, veli, dao stadionu, ali vrijeme je da se utakmica završi. Bahra je takođe dobar dio života provela radeći sa mužem na tom mjestu, kad mašina za pranje rublja još nije bilo, kada se oprema rukama dovodila u red. Para i beton su joj načeli zdravlje.

Ali njihov sklad kao da ništa ne može da naruši. Krivo im je kad gost dođe iznenada, pa ne mogu da ga počaste kao što bi oni htjeli. Osvaldo kao pravi Bosanac – domaćin kaže:

– Mogli ste se najaviti, pa da neko janje okrenemo!

I još kaže:
– Bili smo nekoliko puta u Italiji. Tek da obiđem uspomene i da porodicu upoznam sa svojima. Ali, prošle su godine. Kemo danas bolje govori italijanski od mene, a ja srpskohrvatski još nisam naučio. Ali, nisam zbog toga manje Jugosloven. Ovaj narod je divan, Bosanci su najplemenitiji svijet koji sam upoznao, lijepa je ova zemlja. Kad bi neko napao Jugoslaviju, ja bih se prvi prijavio da je branim, jer znani šta ima da branim. Ja se istinski, u dnu duše, osjećam Jugoslovenom. Prije neki dan, kada su u Mostaru igrali fudbaleri Italije i Jugoslavije, pitaju me ko će da pobjedi. “Naši”, kažem ja. “Koji naši”, ponovo me pitaju?

– Pa naši. Jugoslavija!

(Doznajemo.com/Napisao: Milan Mitić/Obrada: Yugopapir/TV Novosti, april 1980.)
0
online

User avatar
Zrno
Na probnom
Na probnom
Reactions: 0
Posts: 67
Joined: 09 Nov 2014, 17:35
Location: Na po' puta... između tamo i 'amo.
Status: Offline

Đorđe Balašević - Duet za Kemala Montena

Post by Zrno » 07 Feb 2015, 00:41

[ytube][/ytube]


"Duet

Stari moj... Premalo smo se družili... Al' smo se, ono, kužili?
I istom caru verno služili...
Zimski dan... Ko stvoren za tugovati... Al' ne dam da me do'vati...
Danas nikako... Danas bolje ne...

Mi pesnici imamo svoje trikove... Tuga je tu za stihove...
A radost je za Voljene...

Stari moj... Sve smo se ređe sretali... Ko 'tice smo preletali...
Bogaze gde su drugi skretali...
Ponekad... Sa mesta se ne pomakneš... A opet svima odmakneš...
Nekad ostati znači "trajati"...

Mi, pesnici, i nismo neke delije... Al' katkad je najsmelije...
Na svome mestu stajati?

Ovaj duet zapevaću sam... Ne ide to, znam... Al' šta bude...
Za sanjare... Male blesane... Noći besane... Za zaljubljene lude...
Harmonija par... I zera vibrata... Nasleđena stvar od starijeg brata...
S pola daha... Kap sevdaha... Sve na svom...

Kroz ponoć i muk... I pazarnom vrevom... Mine dobri duh svojim Sarajevom...
Kao refren kog zviždukaš čaršijom...
Stari moj... Gluvi nas dani napali... I tu gde rima zafali...
Još samo sveća da se zapali?
Zimski dan... Severac tuli flautu... I sve je u fejd autu...
Nit bih pevao, niti bih ćutao?
Kao kameo... Ko silueta s broševa... Dečak s gitarom s Koševa...
U pesme je odlutao..."
0
"I am a Spirit with a Human Experience."

- n/a -

User avatar
Mala_Mu
Urednik foruma
Urednik foruma
Reactions: 15905
Posts: 43682
Joined: 09 Feb 2014, 13:14
Location: Dolina Mumijevih
Status: Offline

Re: NAPUSTIO NAS JE KEMAL MONTENO

Post by Mala_Mu » 04 Nov 2015, 15:52

Kemal Monteno jedna je od najvećih muzičkih zvijezda u bivšoj Jugoslaviji, ponos Sarajeva i BiH. Pjevač koji je sa dušom pjevao o Sarajevu preminuo je 21. januara ove godine nakon duže bolesti i problema sa bubrezima.

Prije nešto više od godinu dana Kemo je snimio svoju posljednju baladu s hrvatskim tenorom Hozićem. Da bi uspomena na posljednji Kemin duet potrajala snimljen je i spot koji je objavljen.

Poslušajte pjesmu i uživajte u glasu koji će svi dugo pamtiti.

[media]-dhNHRjT9fo[/media]
0

User avatar
Mala_Mu
Urednik foruma
Urednik foruma
Reactions: 15905
Posts: 43682
Joined: 09 Feb 2014, 13:14
Location: Dolina Mumijevih
Status: Offline

Prošla je godina otkako nas je napustio Kemal Monteno

Post by Mala_Mu » 21 Jan 2016, 10:53

Image

Nakon nekoliko godina teške borbe sa bolesti bubrega, ali i problema sa dijabetesom, muzička i ljudska legenda Kemal Monteno preminuo je na današnji dan u 67. godini u zagrebačkoj bolnici Rebro.


Popularni Kemo bio je jedan od najpoznatijih i definitivno generacijama omiljeni šansonjer, pjevač i kantautor. Rođen je u Sarajevu 17. septembra 1948. godine, a za vrijeme svoje bogate karijere ostavio je neizbrisiv trag neprevaziđenim pjesmama koje će vječno trajati.

Karijeru je počeo u drugoj polovini 1960-ih godina nastupom na festivalu "Vaš šlager sezone" 1967. godine s vlastitom pjesmom "Lidija". Tom festivalu ostao je trajno vjeran, tu su i nastale neke od Keminih najpoznatijih pjesama posvećenih BiH i Sarajevu, poput pjesama "Zemljo moja" (1975), i "Sarajevo ljubavi moja" (1976).

Kemo je bio nepopravljivi romantičar koji je u svojim pjesmama originalno objedinio elemente sevdalinke i italijanske kancone. Volio je festivale pa je rado godinama nastupao i na "Splitskom festivalu", "Opatijskom festivalu" te "Zagrebfestu".

Izdao je 14 albuma, ali i veliki broj pojedinačnih hitova. Bio je poznat i po brojnim duetima. Za svoj doprinos gradu Sarajevu dobio je i prestižnu Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva.

Kemo je bio izuzetno omiljen na estradi i "dobra duša" koja je uvijek zračila vedrinom.

Prije dva dana u dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu održan je koncert u spomen na Kemala Montena, na kojem su nastupili brojni Kemini prijatelji, saradnici i kolege.

Veliki hitovi "Nekako s proljeća", "Sarajevo ljubavi moja", "Hiljade pahulja bijelih"... ostaju da vječno podsjećaju na velikog umjetnika i čovjeka, neponovljivog Kemala Montena.

Posljednju pjesmu Kemo je snimio u duetu sa hrvatskim tenorom Maksimom Hozićem, a naknadno je snimljen i spot za pjesmu "Otkako te nemam".


[media]b8pzyFf7WpE[/media]

klix.ba
0

User avatar
Rum
Urednik foruma
Urednik foruma
Reactions: 11634
Posts: 46299
Joined: 17 Oct 2010, 17:29
Contact:
Status: Offline

Re: Prošla je godina otkako nas je napustio Kemal Monteno

Post by Rum » 21 Jan 2016, 10:56

Kemica :srce
0
Muškarci mogu flertovati s milion različitih
žena, ali prije spavanja misle samo na jednu
ženu. onu do koje im je stvarno stalo

Mare-legija8895
Sitna buranija
Sitna buranija
Reactions: 0
Posts: 212
Joined: 13 Jan 2016, 10:33
Status: Offline

Re: Prošla je godina otkako nas je napustio Kemal Monteno

Post by Mare-legija8895 » 21 Jan 2016, 12:13

Nekad je bilo ovako!!!!!
Image
Dva najbolja (ne)prijatelja
0

User avatar
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Reactions: 4474
Posts: 29087
Joined: 05 Oct 2011, 11:33
Location: Pije kahvu s podzidom.
Status: Offline

Re: Prošla je godina otkako nas je napustio Kemal Monteno

Post by Zagorka » 21 Jan 2016, 12:16

Steta kad odu ljudi koji donose ljubav i veselje
0
Sarkazam bez granica.....:heidi2

User avatar
STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma
Reactions: 29
Posts: 8785
Joined: 26 Jan 2012, 20:39
Status: Offline

Re: Prošla je godina otkako nas je napustio Kemal Monteno

Post by STrendzer » 21 Jan 2016, 12:19

Bio je fin covjek i pjevao iz duse..
0

User avatar
greeneyes
Ljudina
Ljudina
Reactions: 5470
Posts: 43365
Joined: 19 Jan 2013, 21:17
Location: Ispod šljive na sred njive.
Status: Offline

Re: Prošla je godina otkako nas je napustio Kemal Monteno

Post by greeneyes » 21 Jan 2016, 13:28

Da, bas je bio dobar covjek i nekako su njegove pjesme i njegova interpretacija imale dusu. Fali nam ovakvih ljudi kao sto je bio Kemo. :ok
0
Um je poput padobrana — funkcionira jedino ako je otvoren.

User avatar
Mala_Mu
Urednik foruma
Urednik foruma
Reactions: 15905
Posts: 43682
Joined: 09 Feb 2014, 13:14
Location: Dolina Mumijevih
Status: Offline

Re: Prošla je godina otkako nas je napustio Kemal Monteno

Post by Mala_Mu » 21 Jan 2016, 13:55

Kao kamen
k'o silueta s broseva
decak s gitarom s Koseva
u pesme je odlutao...

:srce :(
0

User avatar
Mala_Mu
Urednik foruma
Urednik foruma
Reactions: 15905
Posts: 43682
Joined: 09 Feb 2014, 13:14
Location: Dolina Mumijevih
Status: Offline

Re: Prošla je godina otkako nas je napustio Kemal Monteno

Post by Mala_Mu » 21 Jan 2016, 14:03

jao kud pogleda ovo :place

[media]U0YxqaGJd6U[/media]

To isto Sarajevo o kojem si pjevao sad ne organizuje ni koncert u spomen...
0

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Reactions: 6315
Posts: 80868
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Status: Online

Re: Kemal Monteno

Post by Krokodil Behko » 12 Oct 2017, 10:00

Unuka Kemala Montena zgrožena potezom Paule i Đele Jusića: Sram vas bilo! Ime moga djede koristite za...


Image

Muzička bh. legenda, ali i omiljeni pjevač diljem regiona, Kemal Monteno preminuo je prije nepune tri godine, a nakon njegove smrti poznati hrvatski muzičari Paula i Đelo Jusića Jr. osnivali su Udrugu Kemal Monteno. Tim potezom posebno je ostala zatečena Kemina unuka Lora Monteno koja tvrdi da su Jusići smrt njenog djede iskoristili za vlastitu promociju.

Ona je na svom Facebook profilu objavila ogorčen i sarkastičan status u kome je javno prozvala Jusiće zbog toga...

Poštovani Paula i Đelo Jusić,

Već mjesecima imam jako puno toga da vam kažem, kao i da vam se zahvalim na svim tim velikim stvarima koje ste tako fino smišljeno uradili sa jednim jako ružnim ciljem. Hvala vam što ste sredili da Croatia Records stane iza troškova ispraćaja, osigurali sve najbolje, stvarno hvala velika jer bez vas je to sve bilo nemoguće.

Ipak, vi ste jako bitni ljudi i lijepo je što ste se zauzeli za Kemu, jer za njega to niko ne bi uradio, slabo su njega ljudi znali, tek kad ste vi došli, oni su iz poštovanja prema vama to učinili!

Hvala vam što ste osigurali grobno mjesto u Sarajevu, vi ovdje ipak imate jako puno poznanika, prijatelja, a Kemu je slabo ko u Sarajevu znao pa srećom, na vašu inicjativu, dobili smo grobno mjesto u Sarajevu, i to nije sve... Takve ste zvijezde da ste sredili da tu bude mjesto i za Branku, vi ste stvarno veliki ljudi!

Vašoj velikodušnosti nikad kraja, jer ste zatim sredili da grad Sarajevo stane iza troškova spomenika, samo mi, glupani, nismo to znali iskoristiti. Mi htjeli sami da radimo spomenik jer smo htjeli nešto posebno, baš ružno od nas, kakvi smo mi to ljudi?!

Nakon svega što ste učinili, nije bilo dosta, dobre duše htjele su još mnogo toga za nas da učine! Osnovali ste Udrugu Kemal Monteno s ciljem zaštite lika i djela Kemala Montena, dok već skoro godinu dana gledam kako zloupotrebljavate isti taj lik i djelo, ali opet kako da vam zamjerim kad ste toliko toga učinili, gdje bi mi bili da nije vas.

Što se tiče vaših troškova, oko osnivanja udruge jel' vam neko rekao da si ne uzmete te silne pare koje ste nesebično potrošili?

Jesmo li mi vas zvali i molili da osnujete udrugu? Jesmo li mi rekli da se pravi drugi koncert u Zagrebu ili smo rekli pa možda je previše svake godine, ali ne, predsjednik udruge je rekao BIT ĆE KONCERT!

Izvinjavamo se što pare od koncerta nisu otišle vama i što smo se zbunili svi i greškom koncert nazvali "Kemo i prijatelji", naziv je bio Paula, Đelo i njihovi prijatelji.

Još lijepih momenata desilo se upravo radi vas, naime na drugom koncertu osnovanom od strane udruge vi ste uspjeli izmoliti i gradonačelnika Zagreba, gospodina Milana Bandića, da mojoj baki Branki uruči cvojeće, kako ste ga uspjeli nagovoriti, još uvijek ne mogu da shvatim. Mislim da je to uradio samo radi vas, jer kao i mnogi ostali, on nije poznavao Kemu.

Rekli ste nam da jako puno izvođača ima ružno mišljenje o nama i da su vama lično rekli da oni dolaze na koncert radi vas, radi Paule i Đele, ne radi Keme nego radi vas, dobri ljudi! Dvije godine nagovaranja da radite koncert u Sarajevu nije bilo dovoljno, jer mi, zlobnici, to nismo htjeli a vi ste trpjeli veliki pritisak novinara, medija, televizije, svi su vas zvali i pitali "zašto ne Sarajevo a zasto opet Zagreb"...

Ma nije vam bilo lako, mora se priznati. Prije i poslije koncerta Branka i Adriana su dale koji intervju, naprimjer Branka je poslije koncerta za CMC dala izjavu da je bilo divno, kako je mogla to reći, mi smo bas bezobrazni i nezahvalni.

Adriana je dala intervju u kome je izjavila da će koncert u Sarajevu biti, ali ne zna se kada, da će to biti nešto veće, znači veće - mozda veća sala ili tako nešto, i rekla je da Kemo nikad nije volio da se nešto smrljavi, nego da bude kako treba misleći da ne želimo da žurimo, da će biti kad bude i da mi ništa ne forsiramo, gdje su se Paula i Đelo našli uvrijedjeni, iako je u istom članku bio i Adrianin komentar o koncertu u Zagrebu, da je bilo divno, emotivno...

Paula i Đelo, vi ste nam rekli da nije vas, da mi zadnje dvije godine ne bi imali sredstava za život, pa vi ste nam sve omogućili, svaka vam čast!

Kažete da ste imali puno zajedničkih prijatelja sa Kemom i da niko od njih ne želi ni čuti za nas, to su vaši prijatelji i sve što su uradili, uradili su isključivo radi vas.

Sada sam 100% sigurna da ideja za udrugu postoji od onog dana kada smo izgubili Kemu, tako ste smišljeno i podlo iskoristili njegovu smrt u svrhu svoje promocije. Nikad se niste nigdje pojavili da vam glavna tema nije bio Kemo, naravno, jer je to jedini način da dobijete mrvicu medijske pažnje. Bez toga ni danas se ne bi čulo vaše ime nigdje, iako, i uz sav taj trud, još uvijek se niste progurali i ostvarili svoj san da budete pravo poznati.

Sram vas bilo za sve što ste izgovorili i za ovo što već godinu dana koristite ime mog dede, kojeg sam voljela najviše na svijetu, da se promovišete! Jeste li vi imali dedu, mogu li ja onda imati neke koristi od njega i njegove smrti?

Naš cilj sa ovim koncertima nisu bile pare, što smo potvrdili tim da se nismo ni složili oko drugog koncerta. Mene što se tiče, nikad ne treba biti koncert ni u Zagrebu, ni Sarajevu, ni Beogradu, ne trebaju mi ni spomenici ni parkovi, i baš ništa, iz jednog vrlo jednostavnog razloga, a to je: Ko voli Kemu i ko hoće da ga se sjeti, sjetit će ga se i sam u svojoj kući uz pjesmu, a nama ne trebaju nikakvi koncerti da ga čuvamo od zaborava.

Ne treba mi ništa, jer je u mojim mislima svake sekunde svakog dana i nemate pravo da provokatorskim ponašanjem dirate moju uspomenu na njega.

Hvala vam za uložen trud za koncerte, ali stid da vas bude za cilj sa kojim ste sve uradili i čime se sve služite!


Paula i Đelo Jusić odgovorili unukama Kemala Montena


Image


Nakon što su unuke pokojnog glazbenika javno zatražile da se ugasi sve vezanu uz Udrugu Kemala Montena, oglasili su se i izvršni producenti koncerta u glazbenikovu čast

Samo nekoliko sati nakon što su Lora i Lejla Monteno javno objavile pisma i statuse oko ostavštine njihove djeda Kemala Montena, oglasili su se Đelo Jusić Jr. i Paula Jusić koji su osnovali Udrugu Kemal Monteno i bili su izvršni producenti koncerta u njegovu čast u Zagrebu.

Između ostalog tvrde da su udrugu ugasili još u lipnju ove godine.

"Svim ljudima dobre volje, svima onima koji vole i cijene Kemicu, a i nas.

Moramo priznati da nas je rastužilo ovo što smo pročitali od Kemine unuke, i mada ne volimo koristiti bilo koji i bilo čiji zid kao oglasnu ploču, na isti se ipak moramo referirati. Mnogi znaju koliko smo Đelo i ja bili blisko povezani s Kemicom. I privatno i poslovno. Đelo mu je napisao neke od najljepših pjesama poput “Nemoj da te prevari ovaj pramen sijedi”, “Pusti me da plačem”, “Ne budite me noćas”..., aranžirao na desetke pjesama, a ja sam snimila s Kemicom dva prekrasna dueta “Nakon toliko godina”, “Bella Biondina”, stotine sati provedenih u našem studiju, na pozornici, putovanjima. Uvijek sam isticala radost što je podijelio SVOJU pozornicu i SVOJU publiku sa mnom.

Kemica me gotovo uvijek predstavljao kao svoju ljubimicu. Možda upravo zbog te ljudske dimenzije i divnog prijateljstva, nikada nismo ni Đelo ni ja iskoristili niti trenutak da se na taj način promoviramo. To nas nije zanimalo. I to svi znaju. Znao je to i Kemo. Zato nas je i cijenio i volio, zato nam je vjerovao. Kad se dogodilo što se dogodilo, kad nas je Kemica napustio, bili smo uz njegovu obitelj od prvog trena. I ljudski, i prijateljski, i moralno. I puno toga učinili, ali neka to ostane tamo gdje treba, nama ne treba javno isticati takve stvari.

Kako bismo ih zaštitili kao obitelj, sugerirali smo im da se osnuje Udruga s Keminim imenom, da se njeguje uspomena na njega i da se svima pokaže koliko je veliki glazbeni opus ostavio. Mi smo pripremili i izradili svu potrebnu dokumentaciju, u našem studiju bez naknade ustupili uredsku prostoriju udruzi i sami isfinancirali u potpunosti sve troškove registriranja i otvaranja Udruge, a na sve vodeće funkcije u Udruzi smo imenovali svih 5 članova obitelji Monteno.

Sa željom da to bude prije svega njihova udruga koja nosi ime njihovog oca, supruga i djeda, Đelo i ja smo učinili sve da ih zaštitimo, a da svojim znanjem obzirom da smo dugo u glazbenim, producentskim i estradnim vodama, pomognemo koliko god možemo. Kako se bližila prva godišnjica smrti, a nitko ništa nije imao u planu napraviti da se na dostojanstven način to obilježi,

Đelo i ja smo zasukali rukave i organizirali koncert za koji teško da itko može reći ružnu riječ. 30 velikih pjevača, umjetnika, zvijezda, odazvali su se bez razmišljanja našem pozivu da sudjeluju na tom koncertu. Zbog Kemice, ali i zbog povjerenja koje Đelo i ja imamo među kolegama. S puno ljubavi i ne štedeći se, odradili smo apsolutno sve. U cijeloj toj priči, nigdje nismo dozvolili da se ističe nas dvoje, nema nas niti na jednoj naslovnici, jer mi to nismo htjeli. To nije bila naša promocija, nego dostojanstveno sjećanje na prijatelja i kolegu.

Skupili su se jako lijepi novci, za današnje uvjete - ogromni, koji su poklonjeni Keminoj obitelji za što postoji i bankovna dokumentacija, što je od samog početka i bio cilj. U dogovoru sa svim sudionicima, odlučili smo im te novce pokloniti bez velike medijske pompe, kulturno, da ih se ne sažaljeva, i da se ne stvara jal. Sigurna sam da bi Kemica bio sretan i ponosan na nas. U svom studiju smo izmiksali i montirali kompletan prvi trosatni koncert, a uz pomoć prijatelja i sponzora smo uspjeli objaviti DVD i dupli CD koncerta. I opet bi Kemica bio ponosan.
0
online

User avatar
Heidi
Statista sreće
Statista sreće
Reactions: 7964
Posts: 38013
Joined: 01 Sep 2011, 22:10
Location: Kosmicki raspor
Status: Offline

Re: Kemal Monteno

Post by Heidi » 23 Oct 2017, 21:11

0
Per aspera ad astra.

Post Reply

Return to “Diskografija”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest