Islam

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1664 times
Been thanked: 3157 times
Status: Offline

Re: Islam

12 Aug 2016, 23:25

. Iskušavanje Božije i oholost Iblisova
Neka je hvala Bogu, Koji je Sebe zaodjenuo u Čast i Uzvišenost i izabrao ih za Sebe, a ne za stvorove Svoje. On ih je učinio nedostupnim i zabra njenim za druge mimo Sebe i odabrao ih za veličinu Svoju. On je bacio prokletstvo na onog među robovima Svojim koji se s Njim natječe u njima.

A onda je u vezi s tim stavio na kušnju bliske meleke Svoje da bi među njima razlučio ponizne od uznositih. Tako je Uzvišeni, a On zna sve što je skriveno u srcima i sve što je iza nevidljivog, rekao:

"Pazite, stvorit ću čovjeka od ilovače; i kada ga potpuno oblikujem i udahnem u nj od Duha Moga, ničice padnite pred njim!" Potom meleki padoše ničice, svi od njih zajedno, osim Iblisa. (Kur'an, 38:71-74)

Oholost se ispriječila pred njim, te se svojim stvaranjem osjećao uzne senim nad Ademom i hvalisao se nad njim podrijetlom svojim. Tako, taj neprijatelj Božiji jest vođa neobzirnih i preteča oholih. On je postavio te melje raskola stranačkog, prepirao se s Bogom o odjeći veličine, na vukao odjeću bahatosti i skinuo veo poniznosti. Zar ne vidite kako ga je Allah unizio za oholost njegovu i ponizio ga za njegovo uznošenje sebe? On ga je prognao na svijet ovaj i osigurao za nj vatru rasplamsalu na svi jetu onome.

Da je Allah htio stvoriti Adema od svjetlosti čija bi blistavost zabliještila oči, čija bi ljepota ushitila umove i čiji bi miomiris zaustavljao dah, On bi to zasigurno učinio. A da je On učinio tako, vratovi bi ostali svinuti u poniznosti pred njim i iskušenje meleka spram njega bilo bi lakše. Ali Allah Uzvišeni iskušava stvorove Svoje onim čemu narav istinsku oni ne znaju da bi razlučio preko kušnje ono što je za njih, odbio od njih uznošenje oholo i udaljio od njih umišljenost.

Zato, uzmite pouku iz onoga što je Allah učinio Iblisu. Budući da je bio ohol, Allah je u času jednom poništio dugotrajni rad njegov i napor veliki, iako je robovao Bogu šest tisuća godina, da li po računanju ovoga ili budućeg svijeta nije znano.

Ko sada, poslije Iblisa, može ostati sigu ran od Boga za neposlušnost sličnu? Ne, niko! Allah Uzvišeni neće uvesti u Džennet čovjeka ako učini isto ono za što je On iz njega istjerao meleka.

Zaista je sud Njegov spram stanovnika neba i stanovnika Zemlje jedan te isti. Nema popustljivosti Božije prema bilo kome od stvorova Njegovih tako da bi učinio dozvoljenim područje koje je On zabranio svjetovima svim.

3. Upozorenje protiv šejtana
Zato, budite oprezni, o robovi Božiji, da vas on ne zarazi bolešću svo jom, zavede zovom i krene na vas konjicom i pješadijom svojom, jer, tako mi života moga, on je spram vas stavio strijelu prijetnje u lûk, snažno zategao, pa vas gađa s položaja bliskog.

(Na to Iblis) reče: "O Gospodaru moj! Budući da si me u zabludi ostavio, učinit ću doista da im se na Zemlji pričinja lijepo i zasigurno ću ih namamiti u zabludu tegobnu." (15:39)

Iako je rekao tako samo nagađajući o budućnosti nepoznatoj i na osnovi pretpostavljanja krivog, ipak sinovi nadutosti, braća pristranosti stranačke i konjanici oholosti i neznanja vjeruju mu toliko da kada se osobe nepokorne između vas poklone pred njim, i pohlepa njegova prema vama učvrsti, i ono što je bilo tajna skrivena pretvori se u činje nicu jasnu, on rasprostre vlast svoju nad vama i s vojskama kreće na vas.

One će vas gurnuti u provalije poniženja, baciti u ponore ubijanja, te vas gaziti ozljeđujući oči vaše udarcima kopalja, režući grkljane vaše, razdirući nosnice vaše, kidajući udove vaše i povlačeći vas u konopcima prisile prema vatri koja je već pripremljena za vas. Na taj način, on postaje štetniji vjeri vašoj i veći potpaljivač vatre u pogledu ovosvjetskih stvari vaših nego neprijatelji kojima se otvoreno suprotstavljate i na koje krećete vojskama svojim.

Zato, okrenite protiv njega svu snagu svoju i usmjerite napore svoje protiv njega, jer se on, Boga mi, hvalisao nad podrijetlom vašim, ponižavao vrijednost vašu i lahkoumno govorio o rodoslovu vašem. On je istupio na vas konjicom svojom i krenuo s pješadijom svojom na put vaš. Oni vas gone s mjesta svakog i oni vas udaraju po prstnom zglobu svakom. Vi niste sposobni obraniti se sredstvom nikakvim, niti ih možete odbiti nastojanjem ikakvim. U poniženju ste najgorem, u okovu tjeskobe, polju smrti i na putu nevolje.

Zato, utrnite vatre pristranosti stranačke i plamene neznanja koji su pritajeni u srcima vašim. Ta oholost može postojati u muslimanu samo uslijed nagovaranja šejtanovih, bahatosti njegove, navođenja na zlo i utvaranja. Izgradite svijesti svoje da biste imali poniznost nad glavama svojim, da biste zgazili uznositost pod nogama svojim i da biste zbacili uobraženost s vratova svojih. Uzmite poniznost svoju kao oružje između vas i neprijatelja vašeg, Iblisa i vojski njegovih. On zasigurno ima u narodu svakom borce, pomagače, pješadiju i konjicu. Ne budite kao onaj koji se oholo uzdiže nad sinom majke svoje bez odlike ikakve date mu od Boga, osim osjećanja zavisti koje je nastalo iz njegova osjećanja veličine i vatre bijesa, što ju je oholost rasplamsala u srcu njegovu. Šejtan mu u nos zapuhuje oholost njegovu, nakon koje mu Allah daje grižnju savjesti i veže za nj grijehe ubica svih do Dana sudnjeg.

4. Upozorenje protiv poslušnosti vođama i starješinama bahatim
Pazite! Pretjerujete u nasilju i remetite red na Zemlji u otvorenom suprotstavljanju Bogu i izazivanju vjernika na borbu. Budite svjesni Boga! I opet, Boga budite svjesni u osjećanju ponosa na oholost vašu i u hvalisanju neznanjem, jer je to korijen neprijateljstva i nakane šejtana čime je on zaveo narode prijašnje i doba prohujala; od toga oni zapadoše u tminu neznanja i ponore zablude svoje, potčinjavajući se vođenju njegovom i prihvaćajući vodstvo njegovo. U tome su srca svih ljudi slična, te su stoljeća prolazila jedna za drugim upravo na način isti; postojala je oholost kojom su grudi stezane.

Budite oprezni! Budite oprezni spram poslušnosti vođama vašim, starješinama vašim koji se ponose postignućima svojim i hvališu rodoslovom svojim. Oni premeću postupak ružan na Gospodara svoga i prepiru se s Bogom o onome što je On učinio s njima, poričući odredbu Njegovu i raspravljajući o blagodatima Njegovim. Zasigurno, oni su osnove temelju raskola stranačkog, najvažniji stupovi smutnje i sablje hvalisanja neznalačkog. Zato, budite svjesni Boga i ne budite protivnici blagodati Njegovih prema vama, niti zavidni na dobroti Njegovoj nad vama. I ne slušajte one koji se pripisuju drugima mimo očeva svojih, čiju vodu prljavu pijete zajedno sa svojom čistom, čiju bolest miješate s zdravljem svojim i čiju krivdu unesoste u pravo svoje.

Oni su osnova razvrata i prostirka nepokornosti. Iblis ih je učinio nosiocima zablude i vojnicima s kojima napada ljude. Oni su jezici pomoću kojih on govori da bi zaveo umove vaše, ušao u oči vaše i huknuo u uši vaše. Na taj način on vas čini ciljem strijela svojih, tlom kojim gaze noge njegove i mjestom dohvata ruku svojih.

Uzmite pouku iz toga kako je on naveo gnjev Božiji, žestinu, ukor i kaznu na one koji su bili oholi među narodima ranijim. Uzmite opomenu iz polaganja njihova na obraze njihove i padanja na strane njihove i tražite zaštitu Božiju o opasnosti oholosti kao što tražite zaštitu Njegovu od nedaća vremena.

5. Poniznost Vjerovjesnikâ Časnih
Jer da je Allah ikome od robova Svojih dopustio uznositost, On bi to dopustio odabranim vjerovjesnicima i prijateljima Svojim. Ali, Uzvišeni im je učinio mrskim uznošenje oholo i zadovoljan je da oni budu ponizni. Zato, oni su polagali obraze svoje na zemlju, spuštali lica svoja u prašinu, skupljali krila svoja vjernicima i bili slabašni. Allah ih je iskušavao glađu, pogađao ih tegobom, provjeravao ih strahom i potresao ih neugodnostima. Ne smatrajte zato imetak i potomstvo u dobu imućnosti i moći znakom zadovoljstva ili srdžbe ne znajući za mjesta kušnje i provjere kako Hvaljeni i Uzvišeni kaže:

Misle li oni - kada ih imetkom i sinovima pomažemo - da žurimo da im dobra učinimo? Nikako! Ali oni ne opažaju. (23:55-56)
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

abdulah
Na probnom
Na probnom

12 Aug 2016, 23:28

Islam može biti lijep kada ga se ne držite

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

12 Aug 2016, 23:30

U tebe je ušo šejtan evo izazivam te da ovo poslušaš ako možeš.
Javi mi reakcije.
https://www.youtube.com/watch?v=vI6Rob6j-3w
”Oni koji se kamatom bave dići će se kao što će se dići onaj koga je dodirom šejtan izbezumio...” (El-Bekare, 275)
Last edited by Mutevelija on 12 Aug 2016, 23:32, edited 1 time in total.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

abdulah
Na probnom
Na probnom

12 Aug 2016, 23:32

Nisam puko, ovo ko Kemal Malovčić na arapskom. :haha

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

12 Aug 2016, 23:32

Nisi dugo izdržao.
E od sad ćemo malo Islamskog Egzorcizma na ovoj temi Ako Bog da Inšallah.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Fazlija
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

13 Aug 2016, 00:17

Dobro, ako se vi odlucite na ozbiljnu filozofsko-religijsku raspravu, obavijestite me! Do tada racunam da ste utekli :)
http://forum.srednjiput.rs/

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

13 Aug 2016, 00:25

Vidi nama rasprava nije potrebna jer vjerujemo čvrsto u Boga, i o nekim stvarima nemam potrebe se raspravljati time trošimo vrijeme na brbljanje a ne možemo ga vratiti.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Fazlija
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

13 Aug 2016, 01:26

Mutevelija wrote:Vidi nama rasprava nije potrebna jer vjerujemo čvrsto u Boga, i o nekim stvarima nemam potrebe se raspravljati time trošimo vrijeme na brbljanje a ne možemo ga vratiti.
Pa ja nisam ni tvrdio da je vama potrebna rasprava... ja sam otvorio raspravu. Dakle, meni je bila potrebna. Medjutim vi niste bili spremni ili kadri odgovoriti niti na uvodna pitanja. Sto da si o time mislim?

Branili ste se tvrdeci da vrijedjam islam samim time sto postavljam bilo kakva pitanja, izvrdavali i izbjegavali raspravu itd.

Po onome sto sam uspio kroz to od vas saznati ispada da bi islam bio neka vrsta slijepe vjere u koju ne smijes sumnjati, i u koju trebas vjerovati unaprijed i prije nego sto ista saznas o njoj?!

Tako nesto bi bilo posve neprihvatljivo za bilo koje normalno ljudsko celjade, i ja mogu samo zakljuciti da to nije ispravna interpretacija islama. Nego da vas dvojica-trojica jednostavno ne znate suvislo objasniti osnovne postavke tog vjerovanja.

Dakle, to nije kritika islama, jer ja i dalje vjerujem da bi mozda neki drugi, uceniji sugovornici mogli voditi sasvim suvislu raspravu (za razliku od vas koji niste niti pokusali). Rasprava ne mora nuzno zavrsiti u slaganju oko svega (mozemo se sloziti i da se ne slazemo), ali bi barem meni dala neke odgovore. Prosirio bih svoje znanje o islamu. Ovako sta imamo... ja pitam, vi izbjegavate odgovarati... kakva je to rasprava...

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

13 Aug 2016, 01:37

Ima nešto što se mora "vjerovati slijepo " da bi čovjek postao musliman, mora potvrditi kelime i šehadet.
Znači mora vjerovati da je Muhamed a.s Božiji rob i Božiji poslanik ali prvo mora vjerovati da je Bog jedan.
Eto to bi bilo neka Islamska formula za ulazak u Islam.
Ja ti nisam alim i mogu ti Islam iskazati, i možda nisam na deredži da ti predam svoje znanje.
A i nisam sazreo za toga, trebao bi najmanje imati 40 godina kao što je poslanik imao kad je dobio Objavu, sad imam one godine njegove kad se je on osamostavljivao i kad su ga zvali El Emin- Pouzdani, dakle imao je oko 20 etak godina.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Fazlija
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

13 Aug 2016, 02:19

Mutevelija wrote:Ima nešto što se mora "vjerovati slijepo " da bi čovjek postao musliman, mora potvrditi kelime i šehadet.
Znači mora vjerovati da je Muhamed a.s Božiji rob i Božiji poslanik ali prvo mora vjerovati da je Bog jedan.
Eto to bi bilo neka Islamska formula za ulazak u Islam.
Pa prvo, ja ne zelim uopce uci u islam. Ja samo zelim nesto saznati o islamu, pa cu kasnije odluciti hocu li uci ili necu :)

A drugo, kako zamisljate Boga, sto je to za vas Bog i kava je njegova veza sa svijetom (vidi moja 3 prva pitanja).
Mutevelija wrote:Ja ti nisam alim i mogu ti Islam iskazati, i možda nisam na deredži da ti predam svoje znanje.
A i nisam sazreo za toga, trebao bi najmanje imati 40 godina kao što je poslanik imao kad je dobio Objavu, sad imam one godine njegove kad se je on osamostavljivao i kad su ga zvali El Emin- Pouzdani, dakle imao je oko 20 etak godina.
Dobro, ja niti ne trazim neku tesku teolosku raspravu. Mene bi sasvim zadovoljilo osobno poimanje. Razmjena osobnih misljenja. A opet sa svoje strane ne znam sve te arapske pojmove koji s ekoriste u islamskoj teologiji... Ne razumijem sto znaci alim, deredza, kelime, sehadet... Uopce ne razumijem sto mi pricas. Tako da se preporucujem za pricu na bosanskom:)

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

13 Aug 2016, 08:12

Alim je ucenjak, a kelime je potvrda Islama
Deredza veza sa Bogom.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14613 times
Been thanked: 10097 times
Status: Online

13 Aug 2016, 10:31

Fazlija, potpuno te razumijem,ali takav vid komunikacije sa ovim nasim "ucenjacima" neces imati.
Po njihovom vidjenju nemas pravo pitati ista ili nedobog dovestu u sumnju ista u sta oni vjeruju, i na ovakav nacin samo prave jos vise razdora medju ljudima koji bi mozda i nesto voljeli znati i nauciti.

Jedini koji je iole bio otovoren za diskuji ovakvog karaktera je bio Carobnjak Nurudin dok je jos uvijek bio oanakav kakav je bio prije, a ovo ostalo - zaboravi.

Mutevelija samo zna etiketirati ljudi kao ateiste ili cafire ili nazivati pogrdnim imenima, kopirati hadise i dijelove Knjige,ali nekog konstruktivnog razlogova ili diskusije s njim nema.

Salahudin i sto bi mogao pricati ne zeli,jer svako pitanje dozivljava kao uvredu i provokaciju, a pametan i je i zna mnogo.

Zato, najpametnije ti je o stvarima koje te zanimaju pitati na drugom mjestu, ovdje nema plodnog tla za informiranje i diskusije.
Ovo je tema gdje PISE o Islamu,ali ne i prica ili razgovara o njemu.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

13 Aug 2016, 10:40

Allah i njegov poslanik najbolje znaju a vi kafiri budite svjedoci da smo ni muslimani.
Pr o mora dobar nijet biti tj namjera ja se necu raspravljazi o temeljima Islamske vjere.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

13 Aug 2016, 10:41

Naravno da ON(a) najbolje zna, sto ne daje tebi pravo etiketirati ljude kako ti se cefne.
I samo TI nemoj pricati o aroganciji i oholosti. Zapitaj se malo o svom ponasanju, i ako vec hoces i zelis, ugledaj na Salahudina makar, moze ti biti odlican uzor ponasanja.

Ti si izletio iz sina podobro

Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

13 Aug 2016, 10:43

Ljudi kad vide ove islamske 'učenjake' iz dragosti mora preči u islamsku vjeru. Puni su miroljubljivosti, naklonosti prema ženama, ljubavi prema drugim vjerama i nevjerama...

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

13 Aug 2016, 10:45

Julia-Klara wrote:Naravno da ON(a) najbolje zna, sto ne daje tebi pravo etiketirati ljude kako ti se cefne.
I samo TI nemoj pricati o aroganciji i oholosti. Zapitaj se malo o svom ponasanju, i ako vec hoces i zelis, ugledaj na Salahudina makar, moze ti biti odlican uzor ponasanja.

Meni je uzor Muhamed a.s a be neki vojskovodjs koji je ratovao u krizarskim ratovima.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

13 Aug 2016, 10:48

Pa ne vidi, ja znam da nisu svi ko Mute. Mozda je on dobar momak, i ima dobru najmeru,ali svoj nauk siri na pogresan nacin. sa ovim svim kako se ponasa, ne d'o bog da njega odoberu za nekoga ko ce siriti vjeru, jer bi je samo "skupio".
Njegov nacin "propovjedanja" i branjenja iste je pogresan, i nadam se da ce jednom shvatiti da "lijepa rijec zeljezna vrata otvara", i da ljudi slusaju propovjeti i price o islamu od ljudi koje ih znaju ispricati i objasniti, ne prijetiti bilo cim, sto on radi.

Mut eje po svemu sto vidim jako isfrustriran zivotom oko njega, krivi ljude oko sebe, i na pogresan nacin ispoljava svoje vjerovanje.
Mozda cak i ovoliko prica o vjeri da bi sebe ucvrstio u svom vjerovanju jer se "klima". Ko ce ga znati :cudi

Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]

13 Aug 2016, 10:55

Mutevelija wrote:
Julia-Klara wrote:Naravno da ON(a) najbolje zna, sto ne daje tebi pravo etiketirati ljude kako ti se cefne.

Meni je uzor Muhamed a.s a be neki vojskovodjs koji je ratovao u krizarskim ratovima.
Tebi, i takvim kao ti sigurno nisu uzori Ajnštajn, Njutn, Tesla ili možda Ruđer Bošković.

Fazlija
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

13 Aug 2016, 12:34

Julia-Klara wrote:Fazlija, potpuno te razumijem,ali takav vid komunikacije sa ovim nasim "ucenjacima" neces imati.
Po njihovom vidjenju nemas pravo pitati ista ili nedobog dovestu u sumnju ista u sta oni vjeruju, i na ovakav nacin samo prave jos vise razdora medju ljudima koji bi mozda i nesto voljeli znati i nauciti.
Da, primjetio sam, na svoje cudjenje, da ih pitanja o islamu ljute?! Ne znam zasto...
Mutevelija wrote:Allah i njegov poslanik najbolje znaju a vi kafiri budite svjedoci da smo ni muslimani.
Ja volim piti kefir, onaj od Vindije. Jel' me to cini kefirom :)

Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]

13 Aug 2016, 13:47

Salahuddin wrote:
Podrinjac wrote:
Mutevelija wrote:

Tebi, i takvim kao ti sigurno nisu uzori Ajnštajn, Njutn, Tesla ili možda Ruđer Bošković.

Ne mislim da iko ima problem uzimati te ljude za uzor, u onome sto su oni radili. Ovdje se prica o Islamu i onda tu nema dvojbe ko je tu najveci uzor muslimanima. Prekinuo sam citanje knjige od Jusufa el Karadavija da bih samo napisao ovo. Ja ako primijetim imalo sarkazma ili bilo cega drugog sto ima namjere koje nisu iskrene, ja na to necu odgovarati jer znam da cu samo gubiti vrijeme i liciti na budalu. Eto, ti si vec zakljucio, bez da pitas i Muteveliju i "takve kao on", sta misle o navedenim ljudima. Islam NEMA problema sa naukom i naucnicima, stavise, islam to naredjuje svakom muslimanu.
Nemaju oni problema sa naukom, samo što se rokaju između sebe. Samo što im je preče uzeti za puške nego za knjige.
A naučna dostignuća u posljednjim desetljećima mogu se na prstima jedne ruke nabrojati.

A pardon... Zapad je sve kriv !

Post Reply

Return to “Religija”