Referendum(i) u RS

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Nakon Srebrenice, referendum i u Brčko Distriktu?

Post by Vladimir RUS » 13 Aug 2016, 19:28

Julia-Klara wrote:Citam, zato i pitam. Kazes podjela "izmedju RS-a i Federacije"...Gdje bi to po tvom misljenju spadao grad?
Kako je bilo prije tako neka bude i sada. Brčko treba da se vrati u okvire Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne da iskače iz istog i tako već 17 godina od kojih jedino 4 godine su bile dobre ("zlatni" period od 2004-2008), a 13 godina su tumaranje pa čak i nazadovanje.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14698 times
Been thanked: 10229 times

Post by Julia-Klara » 13 Aug 2016, 19:35

:sipak
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS » 13 Aug 2016, 19:42

Krokodil Behko wrote:
Mohr wrote: I još nešto Behko, budžet Distrikta je takav jer on kao posebna administrativna jedinica u BiH dobija sredstva i od UIO, prikupljena na osnovu PDV-a. Da nije toga, obrali bi štono se ka'e (zelen) bostan ;)
E vidiš, to sam zaboravio. To bi otprilike značilo, ako se i potrošilo, potrošilo se svoje, marka-dvije, gore-dole.

Jel vidiš Vlado? A znam da nećeš vidjeti :rol

Brčko vidim i kao eksperiment ( :hihi ) pošto ćemo u budućnosti, možda imati još distrikata direktno pod državom i sl.
Pretpostavljam da ste upoznati sa zahtjevima Srba iz Federacije, tačnije rečeno, iz Drvara i Glamoča, da se formira kao neki srpski kanton u Federaciji. E sad, poslabi su oni za toga, ali ako se tu doda još opština oko njih, mogli bi nekako sastavljati kraj s krajem. Primjera radi, dodati im Petrovac, Mrkonjić, Ključ, pa one dijelove iz RS, sve do Skender vakufa i pride S. Most. Istina, sve sirotinjske opštine ali bi imali prostor, pa valjda se malo razmašu. Ovako, Drvar i Glamoč su nigdje, Petrovac i Ključ samo su prolazna mjesta do Bihaća, a Sanski Most ionako nije baš na sred puta.
Vidim i smijem se. MZ krsti ta projekat kao uspješnim, a s druge strane Brčko ide unazad već 8 godina. Od silnog napretka, samo 4 godine su bile sjajne, a šta ćemo sa onih ostalih 13 s tim da ni godine koje dolaze ne ulijevaju povjerenje. Ukratko napredak. :ooo

Brčko je imalo i veći budžet, ali džaba kada ovi ne znaju trošiti da to ima nekavog efekta. Osim toga, to su javne pare tako da to završi u rukama čistačica, radnika u administraciji, nastavnog kadra koje Distrikt uvozi čak iz Hrvatske i Srbije, ljekara koje takođe Distrikt uvozi čak iz Srbije i Hrvatske tako da pare odoše, a koristi imaju samo portiri, čistačice, kancelarijski radnici i drugi lokalni NKV radnici sa nižom platom, kao i radnici u Komunalnom. U Brčkom je jedino veliko preduzeće, ako izuzmemo fabriku ulja Bimal, JP Komunalno u kome su zaposleni razni partijski uhljebi. To je slika današnjeg Brčkog. Only fools and horses. :oo

Kad je već neko krenuo da pravi Distrikt, trebalo je krenuti od Sarajeva, a ne od Brčkog, samo su džaba izgubili 13 od 17 godina na nešto što već duži niz godine ne radi kako treba.

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 3 times
Been thanked: 21 times

Post by Mohr » 13 Aug 2016, 19:43

Krokodil Behko wrote:

Pa jes, ali neće to tako lako ići brato.
Eto, naveo sam primjer prekrojavanja teritorije, a sve tri strane će ga odbiti.
Čović će skočiti i reći da neda teritoriju, predviđenu za teritoriju "dijela državne cjeline sa hrvatskom većinom", ma šta to značilo.
Dodik će raspisati referendum oko toga, jer je prekršen Dayton i jer će i RS žrtvovati dio teritorije, a Bakir će reći da mu ne paše srpsko-većinska jedinica između Krajine i ostatka BiH, mada ona ne bi bila velika većina al et..

Naravno, mislio sam kad odležimo tu dječju bolest i odrastemo te prerastemo te torovske odnose. A mislim da je to tu negdje, sramota je da smo isad malodobni, 21 godinu nakon Daytona koji se, btw, svakodnevno krši, jer je toliko budalast da se to naprosto mora činiti :o , i koji, kao što smo rekli, (molim te Behko da već jednom zapamtiš i imaš to na umu, jer nije nimalo bezazleno, štaviše, krucijalno je) nikad nije verifikovan u državnom parlamentu. A to može da ima nesagledive i nerazmrsive posljedice, dugoročno, jer je stvar dodatno zapetljana da je i sam taj parlament konstituisan upravo tim istim ugovorom. Pa ako neko zakonodavno tijelo nije verifikovalo taj i takav dokument/ustav iz kog je i samo proizišlo/konstituisano, o čemu mi onda uopšte pričamo :cudi A stvari se sve vrijeme odigravaju upravo po tom daytonskom kalamburu, i jednog lijepog dana sve to skupa može da se dovede u pitanje. Najposlije, ko i kako može kršiti nešto što nikad nije zvanično uspostavljeno kao vrhovni zakonski akt jedne države? Čovječe, pa na šta to liči :grana Ljudi moji, golemo je to da prostite Image

Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS » 13 Aug 2016, 19:45

Vladimir RUS wrote:
Julia-Klara wrote:Citam, zato i pitam. Kazes podjela "izmedju RS-a i Federacije"...Gdje bi to po tvom misljenju spadao grad?
Kako je bilo prije tako neka bude i sada. Brčko treba da se vrati u okvire Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne da iskače iz istog i tako već 17 godina od kojih jedino 4 godine su bile dobre ("zlatni" period od 2004-2008), a 13 godina su tumaranje pa čak i nazadovanje.
Prije je Brčko bilo podijeljeno na entitete, a 1999 je oteto od istih. Stvari treba vratiti na Dejton kada je Brčko pripadalo entitetima.

Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS » 13 Aug 2016, 19:52

Krokodil Behko wrote:Može! Navedi i sto miliona, ali pojasni ko ih je protjerao?
Pa mislim stvarno, da ga vidim, ko više misli da se na tebe isplati potrošiti minut-dva u diskusiji :cudi

Dečko, jel ti dobro?

Ko ih je protjerao? Ko? KO?

Ono o Bn, zaključio sam da ne zaslužuje komentar, jer neću da trošim vrijeme na tolike gluposti.
Sve što želiš da znaš možeš naći na internetu. :kafa

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 13 Aug 2016, 19:53

pa da ponovim :sipak

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3940 times
Been thanked: 2966 times

Post by Pasaga » 13 Aug 2016, 19:55

Vladimir RUS wrote:
Krokodil Behko wrote:Može! Navedi i sto miliona, ali pojasni ko ih je protjerao?
Pa mislim stvarno, da ga vidim, ko više misli da se na tebe isplati potrošiti minut-dva u diskusiji :cudi

Dečko, jel ti dobro?

Ono o Bn, zaključio sam da ne zaslužuje komentar, jer neću da trošim vrijeme na tolike gluposti.
...internet...zna da omane..... :djed
Upravo ti je Behko postavio cistu sliku ,opstine ,gdje zive ti srbi o kojima pricas.
Vrati se par str. nazad.
Sto se ba pravis mutav.....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Mohr » 13 Aug 2016, 19:56

Vladimir RUS wrote: Prije je Brčko bilo podijeljeno na entitete, a 1999 je oteto od istih. Stvari treba vratiti na Dejton kada je Brčko pripadalo entitetima.
Ne lupetaj bogati ;)

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9979 times
Been thanked: 11851 times

Post by Krokodil Behko » 13 Aug 2016, 20:10

Mohr wrote:
Krokodil Behko wrote:

Pa jes, ali neće to tako lako ići brato.
Eto, naveo sam primjer prekrojavanja teritorije, a sve tri strane će ga odbiti.
Čović će skočiti i reći da neda teritoriju, predviđenu za teritoriju "dijela državne cjeline sa hrvatskom većinom", ma šta to značilo.
Dodik će raspisati referendum oko toga, jer je prekršen Dayton i jer će i RS žrtvovati dio teritorije, a Bakir će reći da mu ne paše srpsko-većinska jedinica između Krajine i ostatka BiH, mada ona ne bi bila velika većina al et..

Naravno, mislio sam kad odležimo tu dječju bolest i odrastemo te prerastemo te torovske odnose. A mislim da je to tu negdje, sramota je da smo isad malodobni, 21 godinu nakon Daytona koji se, btw, svakodnevno krši, jer je toliko budalast da se to naprosto mora činiti :o , i koji, kao što smo rekli, (molim te Behko da već jednom zapamtiš i imaš to na umu, jer nije nimalo bezazleno, štaviše, krucijalno je) nikad nije verifikovan u državnom parlamentu. A to može da ima nesagledive i nerazmrsive posljedice, dugoročno, jer je stvar dodatno zapetljana da je i sam taj parlament konstituisan upravo tim istim ugovorom. Pa ako neko zakonodavno tijelo nije verifikovalo taj i takav dokument/ustav iz kog je i samo proizišlo/konstituisano, o čemu mi onda uopšte pričamo :cudi A stvari se sve vrijeme odigravaju upravo po tom daytonskom kalamburu, i jednog lijepog dana sve to skupa može da se dovede u pitanje. Najposlije, ko i kako može kršiti nešto što nikad nije zvanično uspostavljeno kao vrhovni zakonski akt jedne države? Čovječe, pa na šta to liči :grana Ljudi moji, golemo je to da prostite Image
To se neće desiti skoro, niti je moguće, s ovakvim garniturama.
Sad-zasad, dok se to ne počne dešavati (ako ikad i počne), bitno je držati taj kurs prema EU, pošto je to jedina stvar koja nas uopšte mrda s mjesta i koja daje neku smjernicu ovoj i ovakvoj BiH.
Neke međudržavne unije, nisu ni moguće, s HR koja je već u EU i sa Vučićevom Srbijom, koja je još uvijek na fonu iz devedestih, kao i mi između ostalog, pa tako da ništa.
Mi pored EU, nemamo drugog puta, jer on ujedno znači i lakše ostvarivanje upravo ovog, o čemu smo govorili. Mi to sami nećemo moći. Uvijek će se naći neko ko će odigrati nacionalnu kartu i sve pokvariti.

Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS » 13 Aug 2016, 21:22

Julia-Klara wrote:pa da ponovim :sipak
:ble

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 13 Aug 2016, 21:23

hos to jos? :valja

Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS » 13 Aug 2016, 21:25

Pasaga wrote:
Vladimir RUS wrote:

Dečko, jel ti dobro?

...internet...zna da omane..... :djed
Upravo ti je Behko postavio cistu sliku ,opstine ,gdje zive ti srbi o kojima pricas.
Vrati se par str. nazad.
Sto se ba pravis mutav.....
http://www.youtube.com/watch?v=5GgflscOmW8

Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS » 13 Aug 2016, 21:27

Mohr wrote:
Vladimir RUS wrote: Prije je Brčko bilo podijeljeno na entitete, a 1999 je oteto od istih. Stvari treba vratiti na Dejton kada je Brčko pripadalo entitetima.
Ne lupetaj bogati ;)
http://www.youtube.com/watch?v=56nQAkfR8E8

Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS » 13 Aug 2016, 21:34

Julia-Klara wrote:hos to jos? :valja
Image

:hihi

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 13 Aug 2016, 21:36

;)

Ivan Dmitrič Gromov
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Ivan Dmitrič Gromov » 15 Aug 2016, 12:22

Scenario ide ovako: Bakir Izetbegović, bošnjački nacionalista, nemajući ništa konkretno i pametno da ponudi svom narodu i svim građanima BiH kako bi poboljšali život, nudi jedinu stvar koju posjeduje i koja je adut za njegovo vladanje: međunacionalnu mržnju i neprihvatanje Srba u BiH. Kako? Tako što koristi još jedan od rijetkih postojećih mehanizama preglasavanja - Ustavni sud, gdje Bošnjaci uz pomoć 3 strane sudije preglasavaju Srbe i Hrvate i donose odluku o ukidanju Dana RS. Naravno, Dan RS ukinut je samo formalno kao mrtvo slovo na papiru, u praksi on je poprilično oživljen i učvršćen: tog datuma u RS bio je neradni dan sa jasnim i glasnim saopštenjem da se slavi Dan RS, potrošilo se nikad više para na njegovu proslavu, gotovo svaka kuća u RS tog dana imala je istaknutu trobojku Republike Srpske, i generalno Izetbegovićeva inicijativa i preglasavanje u Ustavnom sudu podiglo je svijest kod Srba o tom prazniku pa je on sad nikad življi i nikad značajniji. Šta je rezultat svih ovih akcija? 1. Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i svi drugi nacionalisti dobijajau na značaju jer je u žiži tema koja njima odgovara: međunacionalna mržnja. O drugim temama kao npr. poboljšanje života građana nemaju pojma, ali to niko i ne spominje jer je aktuelna tema u kojoj su maheri. 2. Ustavni sud BiH potpuno je izgubio legitimitet zbog preglasavanja i sasvim je legitimno ne sprovoditi odluke takvog suda, jer to nije sud svih naroda BiH već bošnjački/stranjski sud. 3. Država BiH izgubila je na značaju i snazi jer je pokazala da joj je bitnije generisanje dnevnopolitičkih nacionalističkih kriza u funkciji lopovsko-nacionalističkih kasti, od pomirenja, prihvatanja, napretka... 4. Strani faktor u BiH još jednom je pokazao svoje lice: njihov cilj je održavati na snazi međunacionalni komflikt u BiH i dozvoljavaju sebi avanture da se uz njihovu pomoć neki narod preglasa, i nekom narodu uskrati pravo da praznuje svoje praznike. Šta je rješenje? Rješenje je da prihvatimo jedni druge, da se Bošnjaci i Srbi međusobno prihvate, da se međusobno dogovaraju, da se izbace stranci iz svih institucija, da se reformiše ustavni sud na način da se niti jednom narodu ne može preglasavanjem ukinuti pravo na praznik. I tada će svi prestati pričati o referendumima i nadajmo se početi pričati o tome kako da bolje živimo. Dogovor kuću gradi, svađe kuću razgrađuju. Eto. Moj prvi post :)

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3940 times
Been thanked: 2966 times

Post by Pasaga » 15 Aug 2016, 12:27

..prvo pa musko.... :fuckoff
Ne SE-RE-NDAJ.....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Ivan Dmitrič Gromov
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Ivan Dmitrič Gromov » 15 Aug 2016, 12:44

Pasaga, Vidim, post ti je pun argumenata, naprosto milina čitati zbog tvog finog vokabulara i dubine ideja koje šalješ. Sve što si napisao govori isključivo o tebi. A ako tebi ne smeta, zašto bi meni? :)

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Mohr » 15 Aug 2016, 13:24

Vrlo dobro baćuška Ivane Dmitriču :ok No sve što važi za Baketa, do u dlaku važi i za Mileta Laktašenka i za Čovu Sokola ;) Ako si možda primijetio, oni između se nemaju ama baš nikakvih problema i vazda se i stalno nešto dogovaraju...

Što se pak tiče tog raspjevanog preglasavanja, kako drugačije demokratija (koju ste tražili i u koju se zaklinjete) može funkcionisati? Svugdje u svijetu, u svim parlamentima, ona tako funkcioniše, to je njen aksiom, fundamentalni osnov. Naprosto: Ne može postojati (nikakvo ni o čemu) glasanje bez preglasavanja? Zašto se uopšte o bilo čemu glasa ukoliko neko nekog (po raznim osnovama i pitanjima) neće preglasati? Šta je, dakle, svrha samog glasanja ako ne upravo (nečije) preglasavanje :roll

Post Reply

Return to “Politika u BiH”