Religijska pitanja

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1662 times
Been thanked: 3135 times
Status: Offline

Re: Religijska pitanja

Post by Mutevelija » 11 Aug 2016, 08:38

Kaže jedan ateista bivši musliman da su Palestinci kao i Bošnjaci ono prodali bi vjeru za večeru psuju Boga i tkd
Došao u ameriku pa kao hoće on da istražuje i pratim ga, da bi znao stanje u muslimanskom svijetu, ono što govori e da ovaj ex muslim je vehabija bio i tako objašnjava neke stvari, ali je opet mentalitetom vehabija samo ateistički.
Prvo podržava kršćane pa kasnije ne podržava govori da su kao muslimani fanatici.
Sirija je problem, nesolga muslimana to je Božiji emr odredba.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Podrinjac » 11 Aug 2016, 09:30

Mutevelija wrote:Kaže jedan ateista bivši musliman da su Palestinci kao i Bošnjaci ono prodali bi vjeru za večeru psuju Boga i tkd
Došao u ameriku pa kao hoće on da istražuje i pratim ga, da bi znao stanje u muslimanskom svijetu, ono što govori e da ovaj ex muslim je vehabija bio i tako objašnjava neke stvari, ali je opet mentalitetom vehabija samo ateistički.
Prvo podržava kršćane pa kasnije ne podržava govori da su kao muslimani fanatici.
Sirija je problem, nesolga muslimana to je Božiji emr odredba.
I palestinci psuju boga? Ma nemoj mi reč. Sram ih bilo.

Na kojem jeziku ga psuju? Bošnjaci mogu pošto psuju na bosanskom, a bog razumije samo arapski.
Last edited by Podrinjac on 11 Aug 2016, 09:33, edited 1 time in total.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 11 Aug 2016, 09:33

Ja volim vas ateiste istraživati
Interesanti ste. Samo mi povećavate vjeru u BOga.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

mehaning
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by mehaning » 11 Aug 2016, 11:31

Mutevelija wrote:Ja volim vas ateiste istraživati
Interesanti ste. Samo mi povećavate vjeru u BOga.
Zanimljiv reciprocitet... :hm

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 3 times
Been thanked: 21 times

Post by Mohr » 11 Aug 2016, 18:10

rethna wrote:
Mohr wrote:
abdulah wrote:Jedno pitanje iz islama. Znam jednog čovjeka, ima već preko 80 godina i živio je u tim starim vremenima. Ima i jednog sina, od šestoro djece koje je imao samo jedan je preživio. Drugi su izgubili život u nekom tragedijma, od bolesti. Ni taj sin nema potomke iako je već u četrdesetim.
Čovjek nije bio vjernik do prije par godina, bio je komunjara i uvijek pričao protiv vjere, promijenio je priču, misli da ga je Bog kaznio sa djecom.. i zbog toga mu nije dao da ima potomstvo, da je sve to na neki način vrsta kazne, al on je to prihvatio i sretan je moglo bi se reći.
Šta vi mislite da li ga je Bog kaznio?
Jest 100%, zato je sad sretan :jupi

Inače, neke ljude bog kažnjava djecom :cudi
Brate mohre,citaj dobro sta je covjek bio. :obrve
Pa o tome i govorim: Vidite li kako je njegova oca bog (ni kriva ni dužna, valjda :cudi ) kaznio :o

Doduše, tu se može postaviti interesantno pitanja sa stanovišta religiozne dogme: Da li je taj nesretni starac kažnjen time što mu je bog oduzeo petero djece (ili ga je time nagradio :roll ) ili pak time što mu je ostavio ovog jednog sina, dojučerašnjeg ćafira...

ken jo
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by ken jo » 11 Aug 2016, 18:38

Vaš Bog ko od šale pobi petero nedužne dječice samo da bi kaznio starca jer je nekad ideološki drugačije razmišljao???
Kakvom se vi to Bogu klanjate?

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 11 Aug 2016, 18:40

Provokatorska pitanja ne odhovaram ja sam musliman ne moram ti se pravdat a ti si kafir.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

ken jo
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by ken jo » 12 Aug 2016, 03:08

Pitanje uopšte nije postavljeno tebi. Zašto se osjećaš prozvanim da odgovaraš? Treba ti pozornosti i pažnje? Zar ti kao djetetu nisu pružali dovoljno ljubavi i pažnje pa se sada osjećaš revoltirano i ljut si bezrazložno na svakoga? Osim toga pitanje nije provokatorsko već religijsko u skladu s temom. Da si ti pravi musliman nebi se imao potrebu kurčit time u istoj rečenici u kojoj prenaglašavaš puno svojih iskompleksiranih frustracija. Ti si jadan, vrijedan tek sažaljevanja a muslimani nisu takvi. Ti kao lažni musliman nazivaš mene kafirom? Ipak si mi izmamio neki kiseli osmjeh. Bio bi smiješan da nisi previše jadan.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 12 Aug 2016, 06:38

Ti se zezas sa Bogom.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

ken jo
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by ken jo » 12 Aug 2016, 08:00

Ne nego neka ljudska shvaćanja Boga ne mogu razumjeti. Ja sam uvjeren da Bog nije krvožedni osvetnik kakvim ga ovdje želite prikazati koji bjesomučno ubija nevinu djecu nevjernika kako bi ih kaznio.
Ne razumijem takvo vaše poimanje Boga.
Boga treba naučiti voljeti, poštovati učiti od njega, primiti njegovu ljubav a ne bojati ga se.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 12 Aug 2016, 11:23

Tesko vama kafiri sudnji dan jad nastupi.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

mehaning
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by mehaning » 12 Aug 2016, 12:35

Smije li se piti alkohol po Islamu... :hm

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 12 Aug 2016, 17:55

mehaning wrote:Smije li se piti alkohol po Islamu... :hm
Bio je dozvoljen dok nije dokinuto Objavom.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

abdulah
Na probnom
Na probnom

Post by abdulah » 12 Aug 2016, 23:24

Jedno pitanje iz islama. Znam jednog čovjeka, ima već preko 80 godina i živio je u tim starim vremenima. Ima i jednog sina, od šestoro djece koje je imao samo jedan je preživio. Drugi su izgubili život u nekom tragedijma, od bolesti. Ni taj sin nema potomke iako je već u četrdesetim.
Čovjek nije bio vjernik do prije par godina, bio je komunjara i uvijek pričao protiv vjere, promijenio je priču, misli da ga je Bog kaznio sa djecom.. i zbog toga mu nije dao da ima potomstvo, da je sve to na neki način vrsta kazne, al on je to prihvatio i sretan je moglo bi se reći.
Šta vi mislite da li ga je Bog kaznio?

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 12 Aug 2016, 23:38

Sulejman i kraljica Sabe[uredi | uredi izvor]
Glavni članak: Kraljica Sabe
U poznatoj Kur'anskoj priči se spominje da je jednog dana ptica po imenu Hudhud (smatra se da je to ptica Pupavac), nije došla na vojnu smotru koju je redovno vršio Sulejman lično. I Sulejman je upitao:

20. ..."Zašto ne vidim pupavca, da nije odsutan?
21. Ako mi ne donese valjano opravdanje, teškom ću ga kaznom kazniti ili ću ga zaklati!"
22. I ne potraja dugo, a on dođe, pa reče: "Doznao sam ono što ti ne znaš, iz Sabe ti donosim pouzdanu vijest.
23. Vidio sam da jedna žena njima vlada i da joj je svega i svačega dato, a ima i prijesto veličanstveni;
24. vidio sam da se i ona i narod njen Suncu klanjaju, a ne Allahu. Šejtan im je prikazao lijepim postupke njihove i od Pravog puta ih odvratio, te oni ne umiju naći Pravi put
25. pa da se klanju Allahu, koji izvodi ono što je skriveno na nebesima i u Zemlji i koji zna ono što krijete i ono što na javu iznosite.
26. Allah je, nema boga osim Njega, Gospodar svega što postoji!"
27. "Vidjećemo" reče Sulejman " da li govoriš istinu ili ne." (Kur'an;Sura 27, An-Naml/Mravi)
Nakon što je Hudhud (pupavac) informirao Sulejmana o narodu iz Sabe a to je drevno kraljevstvo koje je obuhvatalo današnju Etiopiju, Eritreju i Jemen, Sulejman je odlučio da pošalje pismo u kome ih poziva da se ostave satanizma koje su ispoljavali kroz kult obožavanja sunca. U tom pismu je po Kur'anskoj predaji stajalo:

"U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! Ne pravite se većim od mene i dođite da mi se pokorite".
Nakon vijećanja koje su održali velikani Sabe na čelu sa kraljicom, odlučeno je da kraljica lično sa darovima otputuje u diplomatski posjet Sulejmanu. Nadalje, spominje se zanimljiva priča o tome kako je Sulejman odlučio da kraljici pokaže kakvu vlast ima, pa je, dok je kraljica putovala prema njemu, okupio Džine i rekao im :

"O dostojanstvenici, ko će mi od vas donijeti njen prijesto prije nego što oni dođu da mi se pokore?"
39. "Ja će ti ga donijeti" - reče Ifrit, jedan od džina - "prije nego iz ove sjednice svoje ustaneš, ja sam za to snažan i pouzdan."
40. "A ja ću ti ga donijeti" - reče ˇ"onaj koji je učio iz Knjige" - "prije nego što okom trepneš.".
Dalje se navodi da je prijesto kraljice od sabe već bio pred njim, a da je kraljica nakon što je to vidjela, nakon što je došla, ostavila svoju staru vjeru obožavanja sunca i pokajala se za to riječima :

..."ja sam se prema sebi ogriješila i u društvu sa Sulejmanom predajem se Allahu, Gospodaru svjetova!"
Sulejmanova smrt[uredi | uredi izvor]
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 3 times
Been thanked: 21 times

Post by Mohr » 13 Aug 2016, 13:35

Mutevelija wrote:
Prije Objave islama nije bilo.

mehaning
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by mehaning » 14 Aug 2016, 12:34

Salahuddin wrote:
Mohr wrote:
Mutevelija wrote:
Prije Objave islama nije bilo.

Alkohol je bio dozvoljen (postojale su granice ali nije to tema) pri samoj Objavi. Kasnije, daljnjom Objavom je potpuno zabranjen (za sto su opet, postojali razlozi ali ni to nije tema).
Što je zapravo tema u "religijskim pitanjima"... :hm

abdulah
Na probnom
Na probnom

Post by abdulah » 16 Aug 2016, 22:00

Ti postavis pitanje a oni ti daju ajet ili hadis, vrlo jednostavno

mehaning
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by mehaning » 16 Aug 2016, 22:01

abdulah wrote:Ti postavis pitanje a oni ti daju ajet ili hadis, vrlo jednostavno
Još kad bi znao što to znači... :sok

ken jo
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by ken jo » 16 Aug 2016, 22:39

abdulah wrote:Ti postavis pitanje a oni ti daju ajet ili hadis, vrlo jednostavno
A ko su to "ONI"?
Ne znam za mehaninga i ostale ali ja uvijek na postavljeno pitanje očekujem odgovor. Odgovor nije obavezan barem na netu, za nikoga. Pa ako ne znaš odgovor - ne odgovoriš. Ako ne želiš odgovoriti iz bilo kojeg razloga - ne odgovoriš. A ako ne želiš ispasti krajnje glup, nemoj na postavljena pitanja umjesto odgovora postavljati općepoznate citate koji su nam svima dostupni, pogotovo ne iz Kur`ana jer tako svima jasno obznanjuješ svoju očitu nesigurnost u sebe a pogotovo u svoju vjeru jer tako samo zloupotrebljavaš kur`an.

Da pojasnim:
Na neko pitanje odgovoriš ako želiš i misliš da znaš odgovor.
Inače ne odgovaraš.
Ne pravi se glup recitirajući ajete i hadise jer bi mogo takav i ostati, vrlo jednostavno.
Ove upute za korištenje ove teme važe i za tebi slične ostale "pametnjakoviće" ovdje.

Evo pitanja za odgovor, jedino za odgovor i samo odgovor ako ga znaš i ako želiš odgovoriti: Zašto ovdje neki pojedinci, ničim izazvani, imaju nekontrolisanu potrebu svima nama dokazivati svoju vjeru?

U gori raste zelen bor,
čekam brzi odgovor.

Post Reply

Return to “Religija”