Anemija

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14701 times
Been thanked: 10242 times
Status: Offline

Anemija

19 Aug 2016, 21:48

Anemija ili anaemia, koja doslovno znači "bez krvi" je nedostatak crvenih krvnih ċelija i/ili hemoglobina. Rezultat toga je smanjena sposobnost krvi da prenosi oksigen do tkiva. Hemoglobin (protein koji nosi oksigen u crvenim krvnim ċelijama) mora biti prisutan da bi osigurao adekvatnu oksigenaciju svih tjelesnih tkiva i organa.

Među tri glavna uzroka anemije spadaju prekomjeran gubitak krvi (hemoragija), prekomjerno uništenje crvenih krvnih ċelija (hemoliza) ili nedostatna produkcija crvenih krvnih ćelija.

Anemija je najučestaliji krvni poremećaj. Postoji nekoliko vrsta anemije, uzrokovane širokim spektrom različitih vrsta uzroka. Anemija se klasifikuje prema veličini crvene krvne ċelije: smanjena (mikrocitična), normalna (normocitična) ili uveċana (makrocitična ili megaloblastic).

Imate li je ili ste je imali? Jeste je izlijecili i na koji nacin?
Prije 10 dana me jepozvala doktorica nakon pregleda krvi i dijagnosticirala jaku anemiju, kao kod konstantnog gubljenja krvi, manjak zeljeza i manjak hemoglobina.
Za pocetak (mjesec dana) sam dobila tablete zeljela, rekla mi je D3 vitamin da uzmimam, i da jedem crveno meso i zeleno povrce.

Da li ce se popraviti u tom periodu, pa me zanima imate li kakvih korisnih savjeta.
I neka vam ne pada na pamet da mi preporucite dzigericu jer nema teorije da je jedem, radije cu krv piti :ha
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 25330 times
Been thanked: 6637 times

Re: Anemija

19 Aug 2016, 21:59

...popravice se,jasta ce! ...imala sam i ja prije nekoliko godina,isto tako dobila zeljezo u tabletama,crveno meso bla,bla,bla
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

19 Aug 2016, 22:01

Anemija se kod mnogih ljudi javlja nezapaženo, a njeni simptomi mogu biti prilično nejasni i neprimijetni. Najčešće, pacijenti koji boluju od anemije, žale se na opći osjećaj slabosti i nelagode. Kratak dah se javlja u mnogo težim slučajevima. Veoma težak oblik anemije dovodi do kompenzacijske reakcije pri kojoj se srčani pritisak zamjetno povećava, uzrokujući palpitacije i znojenje; ovaj proces kod starijih ljudi može dovesti do otkazivanja srca.

Pallor (blijeda koža i sluzokoža) se primjećuje samo u teškim slučajevima anemije, i stoga nije pouzdan simptom.

Moji simptomi su me, ustvari, natjerali da odem doktoru.
Pocela sam imati nesvjestice, nakon njih temperaturu, i jako malaksalost i spavala sam po cijeli dan, gadila mi se hrana.
Pritisak mi je i u takvim situacijama bio normalan,ali puls je uvijek bio preko 90 otkucaja u minuti. Jos uvijek je visok, iz tog nedostatka hemoglobina za prekos oksigna kroz krv pa je srce vise umara pumpajuci.

Eto tako :)

Danci
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 968 times
Been thanked: 1191 times

19 Aug 2016, 22:11

Julia ,kupinovo vino bi ti ja preporučila ,odlično je i jako pomaže .
Tablete su jako teške za želudac i većinom ne pomažu . Isto tako i cikla je dobra ali vino je daleko bolje .
Kada vidim skakavca u sobi,više skačem ja ,nego on

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 25330 times
Been thanked: 6637 times

19 Aug 2016, 22:18

...Julka,samo ti popij te sve tablete! :hm
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

19 Aug 2016, 22:20

Julia-Klara wrote:Anemija ili anaemia, koja doslovno znači "bez krvi" je nedostatak crvenih krvnih ċelija i/ili hemoglobina. Rezultat toga je smanjena sposobnost krvi da prenosi oksigen do tkiva. Hemoglobin (protein koji nosi oksigen u crvenim krvnim ċelijama) mora biti prisutan da bi osigurao adekvatnu oksigenaciju svih tjelesnih tkiva i organa.

Među tri glavna uzroka anemije spadaju prekomjeran gubitak krvi (hemoragija), prekomjerno uništenje crvenih krvnih ċelija (hemoliza) ili nedostatna produkcija crvenih krvnih ćelija.

Anemija je najučestaliji krvni poremećaj. Postoji nekoliko vrsta anemije, uzrokovane širokim spektrom različitih vrsta uzroka. Anemija se klasifikuje prema veličini crvene krvne ċelije: smanjena (mikrocitična), normalna (normocitična) ili uveċana (makrocitična ili megaloblastic).

Imate li je ili ste je imali? Jeste je izlijecili i na koji nacin?
Prije 10 dana me jepozvala doktorica nakon pregleda krvi i dijagnosticirala jaku anemiju, kao kod konstantnog gubljenja krvi, manjak zeljeza i manjak hemoglobina.
Za pocetak (mjesec dana) sam dobila tablete zeljela, rekla mi je D3 vitamin da uzmimam, i da jedem crveno meso i zeleno povrce.

Da li ce se popraviti u tom periodu, pa me zanima imate li kakvih korisnih savjeta.
I neka vam ne pada na pamet da mi preporucite dzigericu jer nema teorije da je jedem, radije cu krv piti :ha
..ovo ti je iz prve ruke..propulis u kombinaciji s medom..meni žena s dva došla 15 željezo..nikad u životu nij eprešla 5..

Danci
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

19 Aug 2016, 22:41

Veca wrote:...Julka,samo ti popij te sve tablete! :hm
Slažem se, nisam ni mislila da ih prekida .
Ali ne bi bilo loše da iskombinira ,eto naprimjer ,laganini joj je dao još jedan primjer,to ne može naštetiti .

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

19 Aug 2016, 22:42

laganini je dr...

Danci
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

19 Aug 2016, 22:47

Kad je nešto hitno :lupa ne obraćam pažnju na skitnice :valja

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 626 times

19 Aug 2016, 23:26

Julka,mog zeta tetka je umrla od toga. Ekstra draga zena bila. Pazi se. I da ti kazem, meni se uopce ne svidja kako se ti hranis.
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 2 times

20 Aug 2016, 02:03

Dzigerica i to skuhana u vodi :djed :bua
Neko rece cvekla i odlicna je ako je mozes jesti,ja nisam podnosio pa sam se cesto sudopera hvatao.

Pekmez je odlican.
Spinat,borovnica,grozdje(crno),ribizla,jaja(zumance).Crveno meso ti je vec preporuceno,riba je takodje dobra.

Eh da i kupine ako imas gdje uzeti zaista pomazu.U posljednjih par godina ja berem i trnine preventive radi a i odlican kompot bude.No to nije vazno sada.
Pij i cajeve od koprive i kunice jer i oni popravljaju zeljezo i jacaju krv i sadrze zeljezo i vitamin B12,sto je sve neophodno za popravljanje krvne slike.

Uz sve to bitno je da ne manjka C vitamina.Iako vecina ovih namirnica(voce i povrce) sadrzi C vitamin,ne skodi s vremena na vrijeme popiti jednu casu limunade ali ne pretjerivati.
Question everything.

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 446 times
Been thanked: 806 times

20 Aug 2016, 09:11

rethna wrote:Dzigerica i to skuhana u vodi :djed :bua
Neko rece cvekla i odlicna je ako je mozes jesti,ja nisam podnosio pa sam se cesto sudopera hvatao.

Pekmez je odlican.
Spinat,borovnica,grozdje(crno),ribizla,jaja(zumance).Crveno meso ti je vec preporuceno,riba je takodje dobra.

Eh da i kupine ako imas gdje uzeti zaista pomazu.U posljednjih par godina ja berem i trnine preventive radi a i odlican kompot bude.No to nije vazno sada.
Pij i cajeve od koprive i kunice jer i oni popravljaju zeljezo i jacaju krv i sadrze zeljezo i vitamin B12,sto je sve neophodno za popravljanje krvne slike.

Uz sve to bitno je da ne manjka C vitamina.Iako vecina ovih namirnica(voce i povrce) sadrzi C vitamin,ne skodi s vremena na vrijeme popiti jednu casu limunade ali ne pretjerivati.
Kako je lipo kad pises nesto pametno :ooo

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 446 times
Been thanked: 806 times

20 Aug 2016, 09:13

Juli prehranom mozes popraviti
Ali ne bi bilo lose da obavis koji pregled..cisto da budes sigurna da ne gubis teljezo 6bog nekih neotkrivenih zdr.tegoba
Vidi s doktorom ima li potrebe daburadis kolenoskopiju ili gastroskopiju

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3486 times

20 Aug 2016, 09:17

Tablete željeza uzimaj zasebno od ostalih vitamina, C vitamin obavezno uvrsti jer je potreban za vezanje željeza.
Čisti sok od cikle sa limunom i medom je izuzetno dobar, šteta što je ne voliš.

Malo na suncu šetaj, i tako dadomjesti D3.

Brz oporavak ti želim. :cvijece
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

20 Aug 2016, 19:44

:ok

volim ja cveklu, rethna ne voli
sredicu ja to, ali mi je bitno cudi prava iskustva

jedva cekam da dodjem kuci i kupim kupinovo vino :)

gdje su mi sad Badema i rankec :julia a kako su me zezali radi kupinovog vina :auf

Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

20 Aug 2016, 19:46

Ne mogu ja nikad biti anemičan pošto radim sa željezom.

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 626 times

20 Aug 2016, 23:43

Sheval wrote:
Zagorka wrote:Julka,mog zeta tetka je umrla od toga. Ekstra draga zena bila. Pazi se. I da ti kazem, meni se uopce ne svidja kako se ti hranis.
U tebe vazda neki crnjaci.
Vidi mi potpis....i avatar crn... :ha
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

21 Aug 2016, 00:08

Malo ljudi zna da grah ima jako puno zeljeza.
Grah s puno mesa julka, uzmi jos sirup vitamonski sa didatkom zeljeza i te lijekove od doktorice obavezno
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41560 times
Been thanked: 28348 times

21 Aug 2016, 00:11

Kome se preporucuju jaja od prepelica?

U preventivne svrhe, za opste poboljsanje stanja organizma i fizike kondicije jaja od japanskih prepelica preporucuju se deci u razvoju, sportistima, osobama koje obavljaju teske fizicke poslove i starijim osobama.

Jaja od prepelica kao lek koriste se za lecenje sledecih oboljenja u navedenim kolicinama:

- 120 prepelicjih jaja: poviseni krvni pritisak, cir na zelucu i dvanaestopalacnom crevu,
- 240 prepelicjih jaja: anemija, migrena, dijabetes, gastritis, bronhitis, astma, arterioskleroza, infarkt, visak holesterola u krvi, nervno rastrojstvo, tuberkuloza,
- 1080 prepelicjih jaja: tumor na mozgu, premor usled teskog fizickog rada

Lecenje se sprovodi tako sto bolesnik treba u određenom vremenskom periodu da popije navedenu kolicinu jaja (od 120 do 1080, zavisno od vrste bolesti). Prva tri dana lecenja popiti po 3 jajeta, a nakon toga pa sve do kraja lecenja po 5 jaja. Deca treba (u zavisnosti od uzrasta) da uzimanju manji broj jaja i to: do tri godine - dva jaja dnevno, do pet godina- tri jajeta, do deset godina - cetiri jaja.

Terapija tako treba da traje od 15 do 50 dana (u zavisnosti od kolicine jaja i uzrasta) i ako je potrebno moze se ponoviti, nakon obavezne pauze od 2 meseca. Razmak između dve terapije ipak ne bi trebao biti duzi od 6 meseci.

Ova vrsta lecenja obicno nema stetnih efekata osim sto je ne trebaju sprovoditi bolesnici kojima je zabranjeno uzimanje belancevina (jaja, mesa, mleka) i kao sto je receno osobe koje pate od zuci.
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.

Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

21 Aug 2016, 00:13

I zaboravih napomenut, organizam lakse prima zeljezo kada se uzima uz to vitamin c.zato pij uz to sokove sa vitaminom c ili jedi papriku.paprika ima c vitamina.
Inace organizam lakse iskoristi zeljezo iz mesa nego iz povrca.
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole

Post Reply

Return to “Zdravlje”