Dešavanja u školama BiH

Pozorište, slikarstvo, škola, fakultet, istraživanja, izumi.

Moderator: Krokodil Behko

sjeverac
Na probnom
Na probnom
Status: Offline

Re: Učenici u Jajcu bojkotovaće nastavu

Post by sjeverac »

Valjda da pokažu kako nisu u nac. torovima :valja
dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini »

..egzibicionisti :zubi
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm »

dr laganini wrote:..eto toliko o istoj povjesti što krokodil reko... :hihi
razumio bih zastave hrvata i srba u BIH .... službene zastave drugih države pak ne :cudi

Gledaš ti blagonaklono zastave srbije u Vukovaru?
Habibti, ya nour el - ain... :srce
dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini »

storm wrote:
razumio bih zastave hrvata i srba u BIH .... službene zastave drugih države pak ne :cudi

..ma nije bitno što ja mislim nego što misle ti ljudi dolje..ovo sam reka u kontekstu na gore nekom postu krokodil kaže zar nije povjest ista..nebi o zastavama ko da su sretni i bošnjaci sa ovom eu :zubi
Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 35 times
Been thanked: 346 times

Post by Mirelam »

storm wrote:
sjeverac wrote:Vidi samo ¨genijalaca˝

Image
I mene zanima što traže službene zastave rh i rs tu?
Pa kao garanti Dejtonskog sporazuma. :123
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9820 times
Been thanked: 11549 times

Post by Krokodil Behko »

dr laganini wrote:
storm wrote:

..ma nije bitno što ja mislim nego što misle ti ljudi dolje..ovo sam reka u kontekstu na gore nekom postu krokodil kaže zar nije povjest ista..nebi o zastavama ko da su sretni i bošnjaci sa ovom eu :zubi
Momak, jel ti dobro?

2+2=4 - na svim jezicima svijeta.
Isto tako je i povijest ista na svim jezicima svijeta.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Nova školska godina – stari problemi

Post by Krokodil Behko »

Image
Cijene udžbenika su previsoke, 190 KM, koliko je potrebno izdvojiti samo za knjige, previše je za naše skromne budžete, najčešći su komentari roditelja školaraca, kojima početak nove školske godine predstavlja noćnu moru. A nabavka udžbenika samo je početak. Uz knjige, potrebno je kupiti i svu školsku opremu - ruksake, pernice, olovke, opremu za fizičko i likovno vaspitanje...

Prema izjavama roditelja, dodatni problem predstavlja i što autori udžbenika za osnovce i srednjoškolce nisu standardizirani, pa to dodatno otežava moguću razmjenu knjiga među đacima. Posebni zahtjevi

- Ruksaci koštaju od 14,95 do 100 KM. Školski pribor sortiran je prema kvalitetu, pa je minimalna cijena sveske 0,50, olovke 0,20 KM, dok flomasteri i drvene bojice koštaju od dvije KM naviše.

Najjeftinija pernica koju imamo u ponudi košta 3,90 KM – rekli su nam u knjižari „Svjetlost“. Lela Kazazović, majka dva školarca, ističe da su cijene udžbenika i školske opreme previsoke, ali je od razmjene knjiga, za koju se odlučila prošle godine, ovaj put odustala iz, kako kaže, opravdanih razloga.

- Pruža vam se mogućnost da razmijenite knjige, ali onda vam u školi kažu da je došlo do promjene i potrebne su neke sasvim druge. Kod uličnih prodavača možete kupiti sav školski pribor veoma jeftino, ali ne i knjige, jer ih većina nije upotrebljiva. Sveske, pernice, ruksaci, sve to košta i previše je za nas s prosječnim plaćama. To je cifra od više stotina maraka, i tako svake godine – kazala je Kazazović.

Elma Haverić, iako još nije izračunala približan iznos koji će ove godine dati za opremanje djeteta za školu, govori da se roditelji svake godine suočavaju i bore s istim problemima i snalaze se kako umiju.

- Kada na udžbenike, koji su samo osnova, dodate školsku opremu i pribor bez kojeg dijete ne može pohađati nastavu, shvatate koliko je situacija zabrinjavajuća. Zaista ne razumijem kako roditelji dvoje ili troje đaka, s našim plaćama, uspijevaju izaći nakraj. Učitelji sada imaju i neke posebne zahtjeve, poput onoga da je obavezno pisanje u sveskama tvrdih korica – navela je Haverić.

Velika cifra

Sličnog je mišljenja i Admir Smajiš, koji, govoreći o cijenama školske opreme, ističe da i nije toliki problem nabaviti udžbenike, ali zato je problem sve ostalo.

- Dijete ne možete poslati na nastavu samo s knjigama. Gdje su torba, pribor, odjeća? Cifra koju je potrebno izdvojiti mnogo je veća od 190 KM - kaže Smajiš.

Oprema za fizičko

Posebna je priča oprema za fizičko vaspitanje, što uključuje kupovinu patika, dresova ili trenirki.

- Udžbenici i nisu toliko skupi, skupa je oprema koja ide uz to, a koja se nabaviti mora – kazao je Smajiš.

(avaz)
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3486 times

Re: Nova školska godina – stari problemi

Post by Chloe »

Danas idem do knjižare da kupim kćerki knjige i ono što me ljuti je vječito nedostajanje neke .. pa prođu i dva mjeseca dok kompletiramo knjige. Znala sam iz Sarajeva nabavljati.
Ostalo ne kupujem sad nego u toku cijele godine, odlažem u ostavu a djeca po potrebi uzimaju, ako nešto nedostaje napišu na papir i zaljepe na frižider .. kad naiđem na sniženo kupim. Jeftinije mi ovako.
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3912 times
Been thanked: 2947 times

Post by Pasaga »

Chloe wrote:Danas idem do knjižare da kupim kćerki knjige i ono što me ljuti je vječito nedostajanje neke .. pa prođu i dva mjeseca dok kompletiramo knjige. Znala sam iz Sarajeva nabavljati.
Ostalo ne kupujem sad nego u toku cijele godine, odlažem u ostavu a djeca po potrebi uzimaju, ako nešto nedostaje napišu na papir i zaljepe na frižider .. kad naiđem na sniženo kupim. Jeftinije mi ovako.
..kako to...
zar ima knjiga na snizenju...
jel u njima razlika u sadrzaju,broju,obimu lekcija... :)
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena

Post by Chloe »

:jonas
Ne knjige @Paša, nego sveske, pribor, torbe, opreme ... :D
vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 444 times
Been thanked: 802 times

Post by vila »

Kod nas se malo stabiliziralo jer ima neka uredba po kojoj nastavnici kad izaberu izdavaca,nemaju pravo mjenjati 4 godine pa se nesto uspije i razmjeniti
Tako da je stanje nesto bolje od onog unazad
Kad su mi ova starija dica bili osnovci..a razlika uzmedu njih je skolska godina..nikad nisam uspjela iskoristiti sve iste knjige za obojicu :123
A definitivno su udzbenici preskupi...uzas zivi
Pogotovo za ove nize razrede jer se skoro svi popunjavaju,rijesavaju se zadatci u njima,tako da se ne mogu dalje koristiti
Osim sto su preskupi ,ima ih previse
Prosle godine udzbenici za drugi razred osnovne
Hrvatski jezik:udzbenik,radna biljeznica,dodatna citanka i dvije obicne biljeznice
Matematika:udzbenik,radna biljeznica i dvije obicne biljeznice
Engleski jezik:udzbenik ,radna biljeznica i dvije obicne biljeznice
Priroda:udzbenik,radna biljeznica i jedna obicna
Glazbeno :udzbenik
Vjeronauk:udzbenik,radna biljeznica i jedna obicna
:123
Treba to sve nositi
A najteze mi je dati novac i tu svaki put opsujem sve po spisku
Mapa za likovni..MORA biti od alpha izdavaca a ta ista kosta 22 km!
U jeben ti i izdavaca i sve po spisku
Daj dici obicnu mapu i nek crtaju
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

A šta je ta mapa za likovno?
Jel to onaj obični blok za crtanje, kao nekada?
Ne znam šta tu može koštati 22 KM :hm
vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 444 times
Been thanked: 802 times

Post by vila »

Krokodil Behko wrote:A šta je ta mapa za likovno?
Jel to onaj obični blok za crtanje, kao nekada?
Ne znam šta tu može koštati 22 KM :hm
Obicni blok koji su obogatili raznim vrstama papira
Pa imas rebrasti papir,pa papir u boji...
A sve je ipak obicni papir
Ali eto..kosta toliko
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena

Post by Chloe »

Kod nas knjige još nisu stigle u prodaju. Inače, ranije smo otišli i naručili u knjižari a oni imaku spisak knjiga koje određena škola ili nastavnik traži .... :grana
Rekoše mi da će za osmi razred O.Š. biti minimalno 150 KM.

@vilo, imam troje djece i nikad ništa nisu nasljeđavili jedni od drugih, ama i krevetiće i kolica sve sam uvijrk nanovo kupovala ... zbog velike razlike u godinama ... :cudi
Jedne prilike sa to rekla pred kolegicom kad mi ona poče objašnjavati da imaju isti predmeti više autora, da svaki nastavnik sebi bira .... :lupa te nije ni ona zbog toga uspjevala knjige iskoristiti za djecu iako su godina za godinom ... :123
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Bh. građani s lažnim diplomama apliciraju na konkurse

Post by Krokodil Behko »

Image
Čelni ljudi Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u Republici Hrvatskoj tvrde da se posljednjih godina suočavaju sa sve češćom pojavom da im se na konkurse za posao u toj državi prijavljuju ljudi s nevalidnom dokumentacijom iz škola iz BiH.

Loš sistem

Najviše slučajeva falsificiranih svjedočanstava, kako su naveli u ovoj agenciji, imali su od kuhara, konobara, vozača, medicinskih sestara...

Najviše falsifikata dobili su iz Gračanice. Čak 25 diploma koje su provjeravali nije izdala škola, iako je na dokumentu bilo navedeno da je izdat u obrazovnoj ustanovi.

- Imali smo slučajeva da su nam neki donosili diplome čak iz nepostojećih škola. No, problem je što obrazovni sistem u BiH još nije onakav kakav bi trebao biti, pa provjere dokumenata traju čak i mjesecima. Naime, kada nazovemo školu, oni nas upute na ministarstvo, iz ministarstva ponovo nas vraćaju na školu, tako unedogled - kazao je Ivan Štrkalj, voditelj Odsjeka za priznavanje inozemnih školskih kvalifikacija u hrvatskoj agenciji.

Sarajevo, Bihać...

Kako kaže, prema broju nevalidnih diploma slijede one iz Sarajeva, kojih su imali 14, potom Bihaća šest, Tuzle osam, Cazina četiri, te po jednu iz Sanskog Mosta, Novog Travnika, Širokog Brijega, Lukavca i Velike Kladuše.

I direktor škole u pokušaju prevare

Štrkalj nam je otkrio i primjer da su prije nekoliko godina, prilikom provjere dokumenata iz jedne škole iz Gračanice, dobili potvrdu da je ona izdata, a potom ih je nadležno ministarstvo obavijestilo da je dokument falsifikat.

- Direktor nam je rekao da je diploma iz njegove škole, a kasnije je ministarstvo otkrilo da to nije tako - kaže on te ističe da je ovo jedini primjer da je direktor neke škole pokušao obmanuti Agenciju.

(Avaz)
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Re: Bh. građani s lažnim diplomama apliciraju na konkurse

Post by storm »

Dolaze i ovamo takvi...
Bilo je razgovora po telefonu....
Koja znanja imaš, šta si radio do sad?....Radim sve, nema šta nisam, sve znam!!! (Prođe me voja za nastavkom razgovora)

Iz kurtoazije pitam....Školovanje, diploma? ....Koja treba šefe?! (Hvala, doviđenja, čujemo se.....)
Habibti, ya nour el - ain... :srce
posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac »

storm wrote:Dolaze i ovamo takvi...
Bilo je razgovora po telefonu....
Koja znanja imaš, šta si radio do sad?....Radim sve, nema šta nisam, sve znam!!! (Prođe me voja za nastavkom razgovora)

Iz kurtoazije pitam....Školovanje, diploma? ....Koja treba šefe?! (Hvala, doviđenja, čujemo se.....)
Kod mene na poslu ih ima sa starijom diplomom sa fakulteta nego iz srednje skole :D.

Dobro je sve ako konkurse uza posao ne raspisujete iskljucivo nedeljom, to je znak da ipak zivite u funkcionalnoj i pravnoj drzavi. :hihi
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena

Post by Chloe »

Pravo mi je krivo zbog ove pojave, i kad neko kaže 'il magarac il' magistar - isto je" i zbog tih magaraca je upitna vrijednosti zaista školovanih ljudi.

Ne mogu prihvatiti ni da neki samouki keramičar, koji extra radi taj posao, kupi diplomu iako ne može naškoditi nikom, ima vanrednih škola, neka se malo namuči, regularno dođe do diplome.

"Kupljena pamet" će nas ukopati.
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1659 times
Been thanked: 3125 times

Post by Mutevelija »

Nema se on šta naučiti ako već zna eventualno može samo dobiti papir "obični keramičar" se više naučio sa praksom i poslom, nego što se je iko ikad od zanata naučio u školi, ako ima sreće ode za vrijeme prakse potpiše ugovor sa firmom.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena

Post by Chloe »

Slušaj, znam momka koji rastura elektroinstalacije, savladao posao sa ocem. Momak je pravo vrijedan, al' ima diplomu mašin.bravara. Da ima diplomu električara juče bi več radio.
Post Reply

Return to “Kultura, umjetnost, edukacija, nauka”