..jesi ti u životu bio u hrvatskoj..nasjedaš senzacionalističkim medijima u hr se odlično živi i ko oće radit može i zaradit..moj sin je završio u šestom misecu i radi već tri i plaća mu je deset tisuća kuna..bože moj hr nikad neće stić njemačku il japan al govorit o siromaštvu hr nema veze s zdravom pameti..STrendzer wrote:kako me podsjecas tvojim teorijama na sjevernokorejske komunjare na vlasti...narod jedva prezivljava a oni se Miluju i nadmecu sa atomskim bombama -kofol--
BiH na putu u EU i NATO
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- dr laganini
- Inventar foruma

- Status: Offline
Re: BiH - propali projekt?!
- dr laganini
- Inventar foruma

..glupane to su službeni rezultati dzzs..nije moje želje i pozdravi..Mohr wrote:![]()
Bjež' ba dr. mojne me nasmijavat![]()
- Mohr
- Inventar foruma

- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 21 times
Je l' ti ovo naslov/tema disertacije iz (političke) ekonomijedr laganini wrote:..porast u građevinarstvu ..jel ti triba crtat..a građevinarstvo je osnova recesesije il izlaska iz recesije..
- dr laganini
- Inventar foruma

- dr laganini
- Inventar foruma

..pokušaj pa ćeš vidit da ne ide baš tako..ova ne vozi ona ide prvavit bebu..onoj se to ne radi..ma daj..uostalom ti ne živiš u hrSheval wrote:Bez laganja...jesi je nasao?
Odmah ti ja nadjem.Za 5 min.Ok?
- STrendzer
- Inventar foruma

- Been thanked: 1 time
smanji malo ribu dok je vrijeme...poslije neecs moci vise nazad,ispast ces skroz smijesan..
- dr laganini
- Inventar foruma

..naša sam..al nakon pusti ubjedivanja da je radno vrime osam sati al da se u praksi radi tri četri..virova ti il ne al je istina..
- dr laganini
- Inventar foruma

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju ove godine 2,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je nešto brži rast nego u prethodnom kvartalu i veći nego što se očekivalo.Mohr wrote:Je l' ti ovo naslov/tema disertacije iz (političke) ekonomijedr laganini wrote:..porast u građevinarstvu ..jel ti triba crtat..a građevinarstvo je osnova recesesije il izlaska iz recesije..
To je već sedmo tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 2,7 posto.
Najveći pozitivan doprinos povećanju obujma BDP-a u ostvaren je rastom izvoza roba i usluga. Doprinos domaće potražnje ostvarenoj stopi realne promjene BDP-a bio je pozitivan.
Tehnički ministar financija Zdravko Marić izjavio je da je rast BDP-a u skladu s očekivanjima analitičara te da su djelomice ispunjena i očekivanja Vlade za drugo tromjesečje.
"Uz stabilan i nešto malo usporen rast izvoza, u drugom tromjesečju je jako dobar rezultat polučila osobna potrošnja i, ono što jako ohrabruje, investicije", rekao je Marić. Napomenuo je pritom da investicije rastu preko šest posto u drugom tromjesečju.
- dr laganini
- Inventar foruma

..nisi svatio poantu naravno da sam naša al ja sam mislio prvu koju sam nazva evo je..ono ne radi ..pa drugu..pa treću..kužiš...na kraju se uvik nađe.
- Sibila
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 39 times
- Been thanked: 905 times
ti se prika , trebas ostaviti politike
tj bar politike BiH . vidis i sam da ti se ljudi smiju .
evo i Sheval koji je u BiH a koji ima i veze sa HR . dakle i on ti kaze..odvadi ..
pa ti kazu i drugi odvadi malo .....
sto se uopste toliko hvatas za BiH, propalim projektima...., BiH u panici rs se naoruzava.....itd.
ne znam sta hoces...........izgleda da bi jedva docekao da propadne. ti kao da likujes nad svim losim vezano za BiH.
sto ne otvraras politicke teme o hrvatskoj....sto se ne raspravljas na hrvatskim forumima. ionako te ovdje niko ne uzima za ozbiljno.
Mrki je bio slucaj isto
ok drugacije......ali lik je bar imao i srcanosti u sebi ....cak je bio i drag nama nekima..znao je i da nam nedostaje. ..
sto si se uopste vratio ovamo .......
tamo u svojoj zemlji na domacem hr forumu prosipaj i raspravljaj o vasim negativnostima i vasim problemima. a,
evo i Sheval koji je u BiH a koji ima i veze sa HR . dakle i on ti kaze..odvadi ..
sto se uopste toliko hvatas za BiH, propalim projektima...., BiH u panici rs se naoruzava.....itd.
ne znam sta hoces...........izgleda da bi jedva docekao da propadne. ti kao da likujes nad svim losim vezano za BiH.
sto ne otvraras politicke teme o hrvatskoj....sto se ne raspravljas na hrvatskim forumima. ionako te ovdje niko ne uzima za ozbiljno.
Mrki je bio slucaj isto
sto si se uopste vratio ovamo .......
tamo u svojoj zemlji na domacem hr forumu prosipaj i raspravljaj o vasim negativnostima i vasim problemima. a,
- Hannibal
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 6850 times
- Been thanked: 2191 times
- dr laganini
- Inventar foruma

..drugarice nije ovo bilten nego forum zato...Tigris wrote:ti se prika , trebas ostaviti politiketj bar politike BiH . vidis i sam da ti se ljudi smiju .
Mrki je bio slucaj istook drugacije......ali lik je bar imao i srcanosti u sebi ....cak je bio i drag nama nekima..znao je i da nam nedostaje. ..
sto si se uopste vratio ovamo .......![]()
- Sibila
- Forum [Bot]
- Has thanked: 39 times
- Been thanked: 905 times
znam da nije .
al nek sam ti rekla
ok.....
mozes nastaviti sa piskaranjem a, da te ostali momci deru i zahebavaju
have a nice time
al nek sam ti rekla
ok.....
have a nice time
- dr laganini
- Inventar foruma

- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9979 times
- Been thanked: 11851 times
U BiH vidimo snažan ekonomski rast!
Bosna i Hercegovina i cijela regija, uzimajući u obzir svoju historiju, uvijek će imati uspone i padove, ali dugoročno mislim da BiH i regija neće skrenuti s puta napretka zbog aktuelnih političkih dešavanja, kazao je u ekskluzivnom razgovoru za „Avaz” predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Čakrabarti. EBRD je jedna od najvećih svjetskih finansijskih institucija i jedan od najznačajnijih investitora u našoj zemlji.
- Ako pogledate šta se ovdje dešavalo prije 20 i nešto godina, vidi se veoma veliki napredak u životima ljudi i u nastojanjima političara da urade pravu stvar. Zato je EBRD izabrao Sarajevo za domaćina našeg godišnjeg sastanka i Biznis foruma, jer vjerujemo da BiH ide u pravom smjeru - istakao je.
Ekonomski rast
Ekonomska situaciju u BiH, kako kaže, poboljšala se u znatnoj mjeri.
- Bio sam posljednji put u BiH prije tri godine, i u to doba u državi, praktično, nije bilo ekonomskog rasta. Velike odluke o značajnim reformama nisu bile donesene. Tri godine kasnije stanje u BiH izgleda sasvim drugačije, danas imamo snažan ekonomski rast, a prošle godine mislim da je BiH zabilježila najveći ekonomski rast od 2009. – rekao je Čakrabarti.
Dodao je da EBRD smatra da je moguće da BiH ima stopu rasta od tri posto godišnje.
- Reformska agenda koja je usvojena ima znatan utjecaj na ekonomiju, kao i napredak na evropskom putu BiH. Veoma je bitno da će BiH u narednim danima potpisati i novi sporazum sa MMF-om, jer sve te stvari pokazuju da država donosi prave odluke, a te će odluke privući još više investitora – naglasio je Čakrabarti.
Objašnjavajući ulaganja u BiH u proteklih 20 godina, Čakrabarti je rekao da je ponosan što je EBRD zaključno s ovom godinom uložio dvije milijarde eura.
- Pokazali smo da se u BiH može uspješno investirati, ali problem je što je većina naših investicija u javnom sektoru. Moramo više ulagati u privatni sektor, jer je to jedan od razloga zašto BiH bilježi nešto niži nivo direktnih stranih investicija. Ova godina prema ulaganjima je rekordna i ove godine naše investicije će dostići 200 miliona eura, a naredne godine nadamo se da će to biti i više – pojasnio je Čakrabarti.
Loša privatizacija
On je naveo da očekuje poboljšanje klime za investiranje.
- Želim vidjeti uspješnu privatizaciju, jer smo do sada vidjeli lošu privatizaciju devedesetih godina prošlog stoljeća. To će poslati poruku investitorima da dođu u BiH i ulažu. Mislim da BiH ima potencijala, tu su svakako kompanije poput "BH Telecoma" ili "Aluminija" – smatra Čakrabarti.
Kada je riječ o projektima koje će EBRD finansirati u narednom periodu, Čakrabarti je kazao da će se prije svega nastaviti podrška gradnji Koridora 5c, jer je to važan projekt koji ujedinjuje regiju i Evropu.
- Drugi projekt je proširenje vodovodne mreže u Visokom, koji je, iako male vrijednosti, veoma bitan, jer će 11.500 domaćinstava dobiti pristup pitkoj vodi. Mi želimo poboljšati živote građana kroz naše projekte. Treći projekt je podrška „Žena u poslovnom svijetu”, koji je veoma značajan zato što u vašoj regiji žene često nemaju pristup finansiranju – zaključio je Čakrabarti.
Divno je vidjeti investitore iz zaljevskih zemalja u BiH
- Regionalna saradnja veoma je bitna, jer ova regija ekonomski može procvjetati samo u uvjetima međusobne integracije na tri nivoa. Prvo je regionalna saradnja, drugo je saradnja kroz priključivanje Evropskoj uniji, a treća je globalna ekonomska integracija. Divno je vidjeti da u BiH dolaze novi investitori, investitori iz zaljevskih zemalja, Turske, oni dolaze da investiraju u dobre projekte, a EBRD će svakako pomoći toj integraciji – pojasnio je Čakrabarti.
(Vijesti.ba / Avaz)
Bosna i Hercegovina i cijela regija, uzimajući u obzir svoju historiju, uvijek će imati uspone i padove, ali dugoročno mislim da BiH i regija neće skrenuti s puta napretka zbog aktuelnih političkih dešavanja, kazao je u ekskluzivnom razgovoru za „Avaz” predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Čakrabarti. EBRD je jedna od najvećih svjetskih finansijskih institucija i jedan od najznačajnijih investitora u našoj zemlji.
- Ako pogledate šta se ovdje dešavalo prije 20 i nešto godina, vidi se veoma veliki napredak u životima ljudi i u nastojanjima političara da urade pravu stvar. Zato je EBRD izabrao Sarajevo za domaćina našeg godišnjeg sastanka i Biznis foruma, jer vjerujemo da BiH ide u pravom smjeru - istakao je.
Ekonomski rast
Ekonomska situaciju u BiH, kako kaže, poboljšala se u znatnoj mjeri.
- Bio sam posljednji put u BiH prije tri godine, i u to doba u državi, praktično, nije bilo ekonomskog rasta. Velike odluke o značajnim reformama nisu bile donesene. Tri godine kasnije stanje u BiH izgleda sasvim drugačije, danas imamo snažan ekonomski rast, a prošle godine mislim da je BiH zabilježila najveći ekonomski rast od 2009. – rekao je Čakrabarti.
Dodao je da EBRD smatra da je moguće da BiH ima stopu rasta od tri posto godišnje.
- Reformska agenda koja je usvojena ima znatan utjecaj na ekonomiju, kao i napredak na evropskom putu BiH. Veoma je bitno da će BiH u narednim danima potpisati i novi sporazum sa MMF-om, jer sve te stvari pokazuju da država donosi prave odluke, a te će odluke privući još više investitora – naglasio je Čakrabarti.
Objašnjavajući ulaganja u BiH u proteklih 20 godina, Čakrabarti je rekao da je ponosan što je EBRD zaključno s ovom godinom uložio dvije milijarde eura.
- Pokazali smo da se u BiH može uspješno investirati, ali problem je što je većina naših investicija u javnom sektoru. Moramo više ulagati u privatni sektor, jer je to jedan od razloga zašto BiH bilježi nešto niži nivo direktnih stranih investicija. Ova godina prema ulaganjima je rekordna i ove godine naše investicije će dostići 200 miliona eura, a naredne godine nadamo se da će to biti i više – pojasnio je Čakrabarti.
Loša privatizacija
On je naveo da očekuje poboljšanje klime za investiranje.
- Želim vidjeti uspješnu privatizaciju, jer smo do sada vidjeli lošu privatizaciju devedesetih godina prošlog stoljeća. To će poslati poruku investitorima da dođu u BiH i ulažu. Mislim da BiH ima potencijala, tu su svakako kompanije poput "BH Telecoma" ili "Aluminija" – smatra Čakrabarti.
Kada je riječ o projektima koje će EBRD finansirati u narednom periodu, Čakrabarti je kazao da će se prije svega nastaviti podrška gradnji Koridora 5c, jer je to važan projekt koji ujedinjuje regiju i Evropu.
- Drugi projekt je proširenje vodovodne mreže u Visokom, koji je, iako male vrijednosti, veoma bitan, jer će 11.500 domaćinstava dobiti pristup pitkoj vodi. Mi želimo poboljšati živote građana kroz naše projekte. Treći projekt je podrška „Žena u poslovnom svijetu”, koji je veoma značajan zato što u vašoj regiji žene često nemaju pristup finansiranju – zaključio je Čakrabarti.
Divno je vidjeti investitore iz zaljevskih zemalja u BiH
- Regionalna saradnja veoma je bitna, jer ova regija ekonomski može procvjetati samo u uvjetima međusobne integracije na tri nivoa. Prvo je regionalna saradnja, drugo je saradnja kroz priključivanje Evropskoj uniji, a treća je globalna ekonomska integracija. Divno je vidjeti da u BiH dolaze novi investitori, investitori iz zaljevskih zemalja, Turske, oni dolaze da investiraju u dobre projekte, a EBRD će svakako pomoći toj integraciji – pojasnio je Čakrabarti.
(Vijesti.ba / Avaz)
- dr laganini
- Inventar foruma

..sigurno je posta počasni građanin sarajeva..ajde krokodil padaš na kurtoazne riči..baci statistiku na stol.. 
- Rockefeller
- Aktivni forumaš

Ja bih ti i povjerovao da nisam maloprije pročitao jedan status žene koja traži da joj se pomogne sa hranom i kućnim potrepštinama. Pogađaš iz Hrvatske je.dr laganini wrote:..jesi ti u životu bio u hrvatskoj..nasjedaš senzacionalističkim medijima u hr se odlično živi i ko oće radit može i zaradit..moj sin je završio u šestom misecu i radi već tri i plaća mu je deset tisuća kuna..bože moj hr nikad neće stić njemačku il japan al govorit o siromaštvu hr nema veze s zdravom pameti..STrendzer wrote:kako me podsjecas tvojim teorijama na sjevernokorejske komunjare na vlasti...narod jedva prezivljava a oni se Miluju i nadmecu sa atomskim bombama -kofol--
Ajde ba, koga ti zayebavaš? Ima Hrvatske i iza tvoje ograde.
Nešto razvijenije od BiH i mnogo nerazvijenije od Slovenije koja je opet u q.
Like Frankie said I did it my way!
Waving your banner all over the place
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

..ma hrvatska nije opće i njenstandard nisu opće bili tema nego je priča skrenula s rendžerevim naklapanjima o nekoj gladi siromaštvu i slično ničim izazvan...bit je da sam ovu temu otvorio prije dvi godine i da je situacija gora nego tad..al pametnjakovići s foruma to ne mogu svatit..a ko j eu kurcu il ne zavisi iz kojeg kuta se gleda neko će to reć i za ameriku..
-
Ivan Dmitrič Gromov
- Sitna buranija

BiH će biti uspješna i napredna kada njeni konstitutivni narodi Bošnjaci, Srbi i Hrvati sjednu za sto i dogovore se o državi Bosni i Hercegovini, iskreno, sa povjerenjem, sa dobrim namjerama. Samo tada. Dok god stranci vedre i oblače, nema tu sreće. Nijedan stranac ne voli ovu zemlju više od najgrđeg Bošnjaka, Srbina ili Hrvata. Stranci samo gledaju svoj interes, a sasvim je izvjesno da je njihov interes držanje zamrznutog neriješenog konflikta kako bi BiH bila pogodno tržište za plasman njihovog otpada, za eksploataciju resursa i uživanje u defakto vrhovnoj vlasti ovdje.
"Dejton 2" bez stranih posrednika! Kaže stara poslovica "dogovor kuću gradi a svađa kuću razgrađuje". Valjda smo po nešto naučili. Mada, ima ona anegdota: kad je bog stvarao Bosnu pitao hoćete li pamet ili dobru vodu? Kraj anegdote.
"Dejton 2" bez stranih posrednika! Kaže stara poslovica "dogovor kuću gradi a svađa kuću razgrađuje". Valjda smo po nešto naučili. Mada, ima ona anegdota: kad je bog stvarao Bosnu pitao hoćete li pamet ili dobru vodu? Kraj anegdote.
-
Ivan Dmitrič Gromov
- Sitna buranija

I nemojte toliko napadati laganinija zbog ove teme, jer tema je suštinski dobra. Naravno da niko od nas o BiH ne voli razmišljati kao o "projektu", ali obzirom da ni preko 20 godina nakon rata mi nismo postali parlamentarna republika ili nezavisna država u bilo kom obliku nego smo još uvijek i zvanično protektorat EU, ima osnova govoriti o sadašnjem uređenju BiH kao o propalom projektu.
Ono što bi meni bilo zanimljivo jeste da čujem mišljenje svih ovdje o tome kako zamišljaju BiH unutrašnje uređenje, ali realno, da uobzire sve aspekte, i da to argumentuju ovdje.
Ono što bi meni bilo zanimljivo jeste da čujem mišljenje svih ovdje o tome kako zamišljaju BiH unutrašnje uređenje, ali realno, da uobzire sve aspekte, i da to argumentuju ovdje.