by Ivan Dmitrič Gromov » 08 Sep 2016, 13:56
Bezveze vam je priča... Jesam li ili nisam "pošen Srbin" prema laganinijevim mjerilima "poštenja"...
Kakve gluposti... Sad mi je žao što sam išta podijelio sa vama... niste dostojni te priče, a samo se bespotrebno potresam...
carobnjak, jeste bio grad na liniji razgranicenja, prva linija bila je par kilometara od gradskog jezgra. I Sarajevo je imalo liniju razgraničenja. Ne želim o imenima, ni grada ni aktera. To ćemo jednom kad ti i ja sjednemo popiti koju rakiju, uživo, tad može i o imenima, ako se to ikad desi.
A sad na forumu, moram ti reći da apsolutna disproporcija koja se pokušava nametnuti s Bošnjačke strane nema veze sa istinom. Moram ti reći da si u velikoj zabludi, hendikepu, jer umiješ da se staviš samo u ulogu žrtve, i ne umiješ se staviti u ulogu žrtve na suprotnoj strani.
Tačno je, istrijebili smo vas. Etnički očistili. Kao i vi nas iz FBiH. Ili možda niste? Možda smo se sami istrijebili iz Federacije? Sistemski, naravno, u oba slučaja je bilo sistemski. Misliš da Bošnjaci i Hrvati nisu imali logore za Srbe? Misliš nisu sistemski protjerivali i ubijali Srbe? Pa pogrešno misliš. Jer jesu. Jedan pogled na rezultate zadnjeg popisa otkriće ti prostu činjenicu: ne postoje Srbi u FBiH. Gdje su? Sami sebe istrijebili? Jeste istina da su Srbi napravili najviše zločina u zadnjem građansko-vjerskom ratu, bili su vojno nadmoćni veći dio rata što nije nikakav izgovor ili objašnjenje zločina, i svaki istinski pošten Srbin će se stiditi svakog zločina počinjenog u ime njegovog naroda. Ja taj stid osjećam. Ali znaš šta je problem, što ne vidim isti stid kod tebe za bošnjačke zločine. Ne samo to, vidim negiranja tih zločina, vidim nekažnjavanje tih zločinaca, vidim sistemsku korupciju unutar Tužilaštva BiH koje namjerno sistemski pokušava izbjeći da se ti zločini rasvijetle, vidim pokušaj iskrivljenja istine gdje će se samo Srbi prikazati kao zločinci, čak generalno Srbi kao zločinački genocidni narod, a samo Bošnjaci kao žrtve. A to, jarane, nema veze sa istinom, i to, jarane, ne rade iskreni i pošteni ljudi. To, jarane, nikada neće biti istina. I neće biti, jarane carobnjak, da je Karadžić zločinac a Izetbegović zlato i pravednik. Ista su to govna, jarane carobnjak. Dobro zapamti: Bošnjaci su, baš kao i Srbi i Hrvati, u zadnjem ratu bili predvođeni ultranacionalističkom bagrom. I tu negdje oko tog ultranacionalizma se kriju i uzroci cijelog tog ogavnog rata. Istina je, brojke pokazuju da su Srbi počinili najviše zločina, i da su Bošnjaci imali najviše žrtava. Ali to nikako ne može sa znači tu tezu koju ti pokušavaš otjelotvoriti u istinu: da su samo Srbi zločinci, i da su samo Bošnjaci žrtve. Previše si zarobljen, jarane, u toj ulozi žrtve, toliko da ne vidiš ni malo krvi na bošnjačkim rukama i idealizuješ situaciju do mitskih razmjera, odlaziš toliko daleko da će ti istina zasigurno promaći...
Ja kad sam otišao u Potočare nisam mogao obuzdati suze. Razmišljao sam o tome kako je mogao da postoji toliko monstruozan um da vrši masovna streljanja. Razmišljao sam šta je moglo biti u glavama i dušama tih jadnika pred taj čin. To je jedno od najstresnijih iskustava koje sam doživio. Sjetio sam se onog stravičnog video snimka kako zločinci škorpioni streljaju one jadnike. U meni se svijet prevrnuo...
I kad budeš imao neko slično iskustvo, javi se, da se zagrlimo, ti i ja. Do tad mani me izigravanja hiperžrtve i priče o istrebljenju. Mene lično ste istrijebili iz mog grada, sve mi uništili, pobili mi sijaset članova rodbine i prijatelja, pa ne pravim hiperžrtvu od sebe na način da tvrdim da ste samo vi zločinci. Otvori oči, dužu, srce, a prije svega glavu. Istina nikad nije jednosmjerna, svačija bol je bol.