Republikanci/Donald Trump

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma
Status: Offline

Re: Donald Trump na korak do pobjede

Post by dr laganini » 12 Sep 2016, 21:03

..baš nepridrodan i bezličan..što ocijenjujemo..čovik koji je stvorio financijsko carstvo bezličan... :hihi nasčušah se sad svašta ovdej..il misčiš da je to drmnuo u pretvorbi :haha

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by SPINERKA » 12 Sep 2016, 21:26

dok Klinton nije dao zeleno svjetlo nije se nista ni desilo.
--desilo se -RS-- :pusi --uzivajte
Image

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates » 12 Sep 2016, 21:34

SPINERKA wrote:
dok Klinton nije dao zeleno svjetlo nije se nista ni desilo.
--desilo se -RS-- :pusi --uzivajte
Ko da uživa i u čemu?

Jesi li to opet pijana? :sok
. . . . . . . . .

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by SPINERKA » 12 Sep 2016, 21:38

:pusi 'ey
Image

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 12 Sep 2016, 21:42

Sto pijes tako rano i početkom sedmice?

Zna se kad se pije.
. . . . . . . . .

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by SPINERKA » 12 Sep 2016, 21:56

:rol

... ;) zbilja , ne ispirises ni za sta :jutro
Image

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 13 Sep 2016, 04:21

zloćko_tokmak wrote:@socrates

što se mene tiče,ja nisam ni pridavao niti pridajem veliku pažnju izborima za predsjednika SAD-a,ali kad sam vidio da je velika većina na strani Hillary,onda sam reagirao kao što obično reagiram,a to je da stajem na stranu onih protiv koga su mainstream mediji... :hm

slučajno sam naletio na sličnu temu na forum.hr i kad sam pročitao šta pišu ljudi koji znaju puno više o ovome od mene,shvatio sam da sam nesvjesno na pravoj strani...da sad ne reklamiram ,a ima jako puno sadržaja tamo...

vidim da si ti na fonu i ovdašnjih medija,koji ničim izazvani u vijestima,bez ograda,Donalda Trumpa nazivaju kontroverznim kandidatom republikanske stranke za predsjednika SAD-a... :rol
a ja se pitam po čemu je on to točno kontroverzan?

npr.,da tebe sad odjednom forumaši počnu nazivati kontroverznim @socratesom u negativnom smislu, bez ikakvog povoda,kako bi ti reagirao... :cudi
kao što je rethna iznenada postao mislilac pa je to izazvalo velike kontroverze na forumu... :valja

@vilence pilence,složit ćeš se sa mnom da pojam hrvatska ljevica zapravo ne postoji,
odnosno da ljevica u Hrvatskoj ( npr. SDP) nije državotvorna,tj. da ti pojedinci nisu politički Hrvati,čast izuzecima,nego da su politički Jugoslaveni...
Pa dobro, tvoja reakcija je klasična reakcija čovjeka koji zna da su mainstream mediji korumpirani, pa se svjesno, pa cak i podsvjesno, buni. Korumpirana je i svjetska politička scena, sva politicka tijela, ukljucujuci Ujedinjene Nacije i sve međunarodne financijske institucije.

Da ne govorim o američkoj politici i korupciji. Međutim, lako je okrivljavati Ameriku za sve. Kao da je prije nego sto je Amerika postala svjetska sila ovaj svijet bio raj, dzenet i idealno mjesto gdje su svi bili prijatelji i nije se ratovalo. Svi živjeli happy k'o hepiendovi. Anyway.

Ja bih volio da sam idealista pa da mogu da kažem "za sva zla svijeta kriva je Amerika i neka propadne". Međutim, politika je uvijek bila mnogo komplikovanija od toga. Realnost je da su odnosi između velikih sila "zero-sum" igra. Koliko je jedna sila slabija, toliko je druga sila jaca. Koliko Amerika popusti na nekom mjestu na ovoj planeti, toliko će sljedeća sila da preuzme njeno mjesto. I ta sljedeća sila, dokazano je, ima samo lični interes na pameti. Neće odjednom iz vedra neba da se javi neka svjetska sila koja obećava svim narodima ravnopravan status i koja će da donese univerzalni rahatluk za sve ljude na ravnopravnim osnovama.

Moje pitanje je, dakle, sa čime mi imamo da zamjenimo korupciju svjetske politike, a Hillary je tipičan predstavnik te korupcije.

Evo, recimo da je Trump to rješenje za sve nas. Treba uzeti u obzir da stvari treba sagledati iz nekoliko aspekata: američka unutrašnja politika, američka globalna politika, i američka politika na određenoj tacki planete.

Postoji par scenarija sa Trumpom kao predsjednikom.
. . . . . . . . .

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 13 Sep 2016, 04:51

..ko što postoji par scenarija s hillary..kao što postoji i procedura s imenovanjem kandidata..nema garancija...

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 13 Sep 2016, 04:57

Postoji par scenarija, kako će stvoriti uvjete, da će američka vojna industrija sačinjavati iznad 10% ukupno od njenog brutto proizvoda... Tad usa cvate...
Gdje i kako, to je stvar malo osobnog afiniteta pojedininog predsjednika i više korporacija... That's all...
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 13 Sep 2016, 05:37

Trump je i izolacionista. Djelimicni ili potpuni, nevažno, ali Evropa mu nije ni na kraj pameti. Američki izolacionizam je jedan od razloga zašto su oba svjetska rata uopste bila moguća.

Prvi Svjetski Rat su skoro do kraja prodavali oružje objema stranama, a i Drugi bi radili isto da ih nisu Japanci napali.

Trump je najavio reviziju svih ugovora o slobodnoj trgovinskoj razmjeni i striktnu zaštitu američke proizvodnje. Zato ima podršku radnickih sindikata, što je dosad bilo nezamislivo za republikanskog kandidata.

I pored izolacionizma, vjerovatno će imati par "pick and choose issues" koje će dogovoriti sa Putinom. Jedan je borba protiv ISIS, a drugi je Iranski Nuklearni Ugovor. Pretpostavljam da će mu Iranci biti glavni neprijatelj, jer NATO birokratija zahtijeva drugog neprijatelja ako Putin to prestane biti.

E sta će Putin dobiti za saradnju ostaje da nagađamo. Uticaj na Balkanu?
. . . . . . . . .

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 13 Sep 2016, 05:46

.."izollacionizam" vjerojatno predizborna fora..neraskidive su veze amerike i europe..

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 13 Sep 2016, 05:58

Ma da, predizborna fora. Šta ti opet lupas?

Čak je i Klinton bio izolacionista. Pa se i izdešavalo u Bosni sta se izdešavalo dok je kilava Evropa pila viski sa Miloševićem. S tim što je Klinton imao alkoholicara Jeljcina na drugoj strani.

Al' hajde, nismo samo mi nayebali zbog izolacionizma nego i, recimo, Rwanda. Mada, koga je ikad u zapadnom svijetu bilo briga što se Afrikanci rokaju.
Last edited by Socrates on 13 Sep 2016, 06:02, edited 1 time in total.
. . . . . . . . .

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 13 Sep 2016, 06:01

Socrates wrote:Ma da, predizborna fora. Šta ti opet lupas?

Čak je i Klinton bio izolacionista. Pa se i izdešavalo u Bosni sta se izdešavalo dok je kilava Evropa pila viski sa Miloševićem.

Al' hajde, nismo samo mi nayebali zbog izolacionizma nego i, recimo, Rwanda. Mada, koga je ikad u zapadnom svijetu bilo briga što se Afrikanci rokaju.
..sad ne mogi izčitat iz tvog posta jel to zamjeraš europi il americi.. :cudi mislim za ex yu..

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 13 Sep 2016, 06:14

dr laganini wrote:
Socrates wrote:Ma da, predizborna fora. Šta ti opet lupas?

Čak je i Klinton bio izolacionista. Pa se i izdešavalo u Bosni sta se izdešavalo dok je kilava Evropa pila viski sa Miloševićem.

..sad ne mogi izčitat iz tvog posta jel to zamjeraš europi il americi.. :cudi mislim za ex yu..
Nauči bosanski kad si već na bosanskom forumu. :D.

Krivim oboje.

Znači, Klintonova izolacionisticka politika je ostavila Evropi da rješava bosanski rat, jer on nije imao pojma niti je htio da razumije problematiku. Nego, udri isti embargo na naoruzavanje svima.

Tek kad su ga mediji ovdje natjerali da tome posveti više pažnje, umiješao se.
. . . . . . . . .

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 13 Sep 2016, 06:19

..nema bosanskog samo srpska verzija na ijekavici.. :hihi

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 13 Sep 2016, 06:22

Pa europa je i dan danas impotentna po tom pitanju... Da sutra dodje do iste situacije, samo bi se sastajali i vrtjeli glavama i izdavali poruke zabrinutosti...
Vojno i geostrateski EU je nula bodova... Opet sve ide na usa i rusiju kao aktere
..a Putin bi mogao dobiti partnera koji ima slične poglede u vidu Trumpa...
Dobro je soc izvukao zaključak...

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 13 Sep 2016, 06:29

storm wrote:Pa europa je i dan danas impotentna po tom pitanju... Da sutra dodje do iste situacije, samo bi se sastajali i vrtjeli glavama i izdavali poruke zabrinutosti...
Vojno i geostrateski EU je nula bodova... Opet sve ide na usa i rusiju kao aktere
..americi sve zamjeraju i kad se miša i kad ne.. :hm

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 13 Sep 2016, 06:33

dr laganini wrote:
storm wrote:Pa europa je i dan danas impotentna po tom pitanju... Da sutra dodje do iste situacije, samo bi se sastajali i vrtjeli glavama i izdavali poruke zabrinutosti...
..americi sve zamjeraju i kad se miša i kad ne.. :hm
Vjerojatno zato jer su skloni stvoriti uvjete za frku, pa kao u western filmovima na kraju uz trube upasti kao good guys...

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 13 Sep 2016, 06:35

..neminovno je da amerika svjetski policajac :ok

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Post by Dust » 14 Sep 2016, 23:17

Socrates wrote:Pa dobro, onda je čitava Hrvatska desničarska, sto je tragedija samo po sebi.

Bilo kako bilo, voljeli vi Amerikance ili ne, oni su završili naše ratove a ne kilava Evropa ili mi sami. Možete se vi zanositi Olujama i bajkama za malu djecu, ali dok Klinton nije dao zeleno svjetlo nije se nista ni desilo. U skladu sa tim, njegova žena mora da čuva tu "legacy", pa bez obzira kolika je stoka, uvijek je bolja od Trumpa.

Kad si mala zemlja u danasnjem svijetu, šuti i nadaj se onome sto je za tebe manje zlo kada su u pitanju velike sile. Neshvatljivo mi je, iz tog razloga, da Hrvat iz Bosne i Hrvatske može da podržava Trumpa u bilo kojem scenariju. A Bosnjak još i neshvatljivije.
:aplauz
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

Post Reply

Return to “Svijet”