Republikanci/Donald Trump

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times
Status: Offline

Re: Donald Trump na korak do pobjede

Post by Socrates » 15 Sep 2016, 18:25

dr laganini wrote:..po meni oni koji su se uhljebili u takvim zemljama bi tu drzavu tribali vise volit cak i od maticne..cak vise i od najtvrdji desnicara..a oni samo bljuju nezahvalnost..
Ja Kanadu volim više i od Bosne i od Hrvatske, i tu dalje nema priče ni objasnjavanja. Samo što si ti pomiješao pojmove zemlje i drzave, pa si dalje daš pravo da tumačis ljevicu/desnicu, a sve to iz perspektive od prije pedesetak godina. Zaostao si debelo dok si klanjao Franjinoj slici, i zbog toga i ove besmislenosti i floskule koje izbacujes svakodnevno.

Zemlja su ljudi i društvo, i institucije koje čine društvo boljim ili gorim. Zemlja je Ustav, koji određuje kakav je odnos pojedinca i države. Zemlja je "civil society", koji bi, po Lockeu, trebao da bude nosilac suvereniteta i da ima strogu kontrolu nad državom. Po Lockeu, "civil society" ne može, logicki, da digne pobunu jer ono nosi suverenitet. Država koja se otme kontroli građanskog društva je, zapravo u pobuni. Zemlju dakle ne biramo na izborima nego se ona iskristalisala kroz napredak društva. Osnovne vrijednosti zemlje kao recimo Kanada su demokracija, demokratske institucije, federalizam, ustavni poredak, sloboda govora, pa čak i a univerzalno zdravstveno osiguranje, itd.

Država je aparat, birokratska mašinerija i nju biramo na izborima. Ona može da operira samo unutar granica koje je građansko društvo odredilo kao minimum demokratskih vrijednosti koji nije upitan. Država može da pokuša, recimo, da donese zakon o abortusu, međutim ako najjača institucija građanskog društva, kao što je The Supreme Court" odluči da je taj zakon neustavan, onda tu dalje nema priče. Inače, da ovo nije slučaj, onda bi politički zaostali individualci, kao što si ti, sebi uzimali za pravo da rade Šta hoće, a sve bazirano na nekoj vašoj zaostaloj slici svijeta. The Supreme Court je odlučio da je zakon koji poriče gay ljudima pravo na brak neustavan i tu dalje nema diskusije. Konzervativna Partija Kanade je onda odlucila da više neće potezati pitanje oko gay marriage. Tako demokracija funkcionira.

E sad, često i pocesto se država i otme građanskom društvu, ali to je za dužu raspravu.

Po tom pitanju sam, dakle, veoma desni. Ako imigrant dovodi u pitanje osnovne vrijednosti kanadskog građanskog društva, može slobodno da se pakuje odakle je došao. Idi, brate, odakle si došao pa tamo pametuj o moralu i vrijednostima. Kanada nikoga nije molila da doseli u Kanadu.
. . . . . . . . .

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 15 Sep 2016, 18:37

A druga stvar oko koje lupas je da su imigranti ljevicari.

Ove floskule koje prosipas oko porodicnih vrijednosti i tradicije su upravo vrijednosti koje razne imigrantske grupe ističu, pa bih rekao da su upravo oni desničari. Kako se to odražava na glasanje je drugo pitanje. Ali, recimo, četnicka i ustaška imigracija su, u njihovo vrijeme, uvijek bile desno. Sloze se oni i kad preplivaju okeane. :valja

Konzervativna Partija je u prošloj deceniji imala dobar uspjeh sa imigrantima dok nisu učinili politicko samoubistvo na prošlim izborima.
. . . . . . . . .

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 35 times
Been thanked: 345 times

Post by Mirelam » 15 Sep 2016, 18:41

dr laganini wrote:..nema bosanskog samo srpska verzija na ijekavici.. :hihi
Ne kažem ja djaba da si ti isti mentalni sklop četnika sa dna kace. :ooo

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 15 Sep 2016, 18:43

Mirelam wrote:
Salonski Ustaša :p
. . . . . . . . .

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 15 Sep 2016, 20:11

Mirelam wrote:
Ali, kad smo već kod jezika, da napomenem bitnu stvar po kojem bi bosanski morao da se razlikuje od srpskog i hrvatskog.

Kad bosanski Hrvati odyebu mentalne slučajeve iz Hrvatske, razne Laganinije, tudjmanoide, Tvrtko-povijesnicare i ostale sa rijecima: "Nosi se u tri lijepe pichke materine, ja moram da gradim građansko društvo sa komsijama", to je osnova bosanskog jezika.

Kad bosanski Srbi odyebu Rankovice, Nolenceta iz Novog Sad i Tvrtko-historicare, razne slobo-slaboumnike sa rijecima: "Nosi se u tri pichke materine, ja sa komsijama moram da pravim građansko drustvo" - to je bosanski jezik.

Kad i Bošnjaci odyebu razne maloumnike iz svojih redova, kao onog majmuna sto čovjeka diskreditira zato što jede svinjetinu. "Ma nosite se svi u tri pichke materine, ja moram da gradim građansko društvo sa komsijama".

Ma i ovakve poput mene da tjerate u tri pichke lijepe materine, jer ja se ne mislim nikad vraćati. Pa na kraju da u tri pichke materine otjerate i tu nemoralnu političku bagru koja vas je zajasila. Nemaju oni ni nacije ni religije.

Znači, osnove bosanskog jezika su tjeranje u pichku materinu.

Bosanski Jezik 101 by Socrates.
. . . . . . . . .

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 15 Sep 2016, 20:45

..ima u nogometu izraz htio je efektno a ispalo defektno kolicina demagoskog preseravanja..tipicna preseravanja za nivo vece i slicnih... :hm

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 15 Sep 2016, 20:51

Sheval wrote:
dr laganini wrote:..po meni oni koji su se uhljebili u takvim zemljama bi tu drzavu tribali vise volit cak i od maticne..cak vise i od najtvrdji desnicara..a oni samo bljuju nezahvalnost..
Rijetki su ti postovi,iskreno...koji su normalni...ali ovaj...e ovo je jedan od najboljih.Istog sam misljenja.
..zasto svi kad zele mene pohvalit u pocetku posta se opravdavaju..ono aiatem nisi ti los ali...koji strah od baba..zar ibti sine sevo.. :kita

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 15 Sep 2016, 21:04

..pravdas..ako komentiras post a to bi tribalo bit osnovno na forumu onda nema ali..to mi je pickasto..al nisi ti jedini..vise volim kad mi se kaze reka si sranje nego tako..konono dobar js on ali.ko to mene triba ocijenjivat ubzivotu snikim nisam proveo ni minut..kuzis.. :pusi

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Mirelam » 15 Sep 2016, 21:06

Sokrate, ono sto materina izbaci pa skonta sta je izbacila, ne prima ni ona natrag. :ooo

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 15 Sep 2016, 21:08

Mirelam wrote:Sokrate, ono sto materina izbaci pa skonta sta je izbacila, ne prima ni ona natrag. :ooo
..disi miraleme.. :zubi

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Mirelam » 15 Sep 2016, 21:13

dr laganini wrote:
Mirelam wrote:Sokrate, ono sto materina izbaci pa skonta sta je izbacila, ne prima ni ona natrag. :ooo
..disi miraleme.. :zubi
Dišem ja 'fala Bogu, dišem. :ooo

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 15 Sep 2016, 21:15

...ajde neka drago mi je... :zubi

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Mirelam » 15 Sep 2016, 21:19

Ma mogu mislit. :plavi

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time

Post by STrendzer » 15 Sep 2016, 21:22

to ja odvajkada poreporucujem bosanskim "srbima,hrvatima,bosnjacima"...ljudi,volite svoju zemlju i grudu koja vas je pustila da zivite tu i budite joj od koristi...

a oni je hoce rasturit pa to ti je..

al ne die :D :cvike

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 15 Sep 2016, 21:23

Mirelam wrote:Ma mogu mislit. :plavi
..diti soc..proleteri svi zemalja ujdinite se..

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by STrendzer » 15 Sep 2016, 21:25

Pasaga wrote:
dr laganini wrote:..a upravo suprotno vidim..pljuju po engleskoj kanadi i americi a bez nje bi kruva gladni bili..koji licemjeri..
...nije to samo po tim zemljama...
...nekad me tacno stid izici vani,uci u trgovinu....
Sto put sam rekao,jadni ovi domaci,sta su prisiljeni trpit...gledat....
vala bas je tako... :ok

sto puta mi se desilo da mi je neugodno posmatrat sa strane te jadne zaostale sirovine...

bude mi jako drago da i ne izgledam bas kao tipican strana..

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 15 Sep 2016, 21:28

Sheval wrote:
dr laganini wrote:..pravdas..ako komentiras post a to bi tribalo bit osnovno na forumu onda nema ali..to mi je pickasto..al nisi ti jedini..vise volim kad mi se kaze reka si sranje nego tako..konono dobar js on ali.ko to mene triba ocijenjivat ubzivotu snikim nisam proveo ni minut..kuzis.. :pusi
Ne znam...nejasan si.Zbrkan.
..a ne kuzis sto cu ti..kazem skoncetriraj se na ono sto neko napise a ne na njega ko profil stvoren od baba..tesko ti to skontat..pa nece bit dobar je ali..post moze bit dobar ma ko ga izustio sevo il laganini..

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Mirelam » 15 Sep 2016, 21:36

dr laganini wrote:
Mirelam wrote:Ma mogu mislit. :plavi
..diti soc..proleteri svi zemalja ujdinite se..
Ma znam ja da sve sto se ne razmonzava jednojajcanom diobom za tebe je je proleter, al sta ces, nisi ti kriv, doture :plavi
Last edited by Mirelam on 15 Sep 2016, 21:37, edited 1 time in total.

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 15 Sep 2016, 21:37

..vrati si na prvi post danas...ko pohvalis moj post al prije toga poltronski kazes da mi nista prije nije vridno spomena..zasto to spominjes..jer mene pohvalit opasnost da ne padnes u nemilosti klana babe..naravno ti to neces priznat..mozda doduse niai ni svjestan.. :hihi

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by STrendzer » 15 Sep 2016, 21:43

[quote="Socrates
Po tom pitanju sam, dakle, veoma desni. Ako imigrant dovodi u pitanje osnovne vrijednosti kanadskog građanskog društva, može slobodno da se pakuje odakle je došao. Idi, brate, odakle si došao pa tamo pametuj o moralu i vrijednostima. Kanada nikoga nije molila da doseli u Kanadu.
[/quote]

Ni Bosna svoje raznorazne dodjose,dosle,doseljenike,useljenike,uljeze,probisvijete itd... nije trazila i molila da dodju tu zivjeti...a ako su vec dosli,treba da je se postuje...a ne razara iznutra i spolja...

i mene nije trazila Njemacka ali ja sam dosao...,nije mi lose,cijenim to,zahvalan sam Njemackoj i postujem njene zakone..

ha ja...zar je to tesko shvatit u p m...?! : pljuc

Post Reply

Return to “Svijet”