BiH na putu u EU i NATO

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Imamo li alternativu mimo EU i NATO??

Nemamo
29
48%
Imamo ali je lošija
10
17%
I nije nešto ta EU
13
22%
Ne znam
1
2%
Glasam za Afriku
7
12%

Total votes: 60

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 35 times
Been thanked: 345 times
Status: Offline

Re: BiH - propali projekt?!

Post by Mirelam »

Vladimir RUS wrote:
Snaćićemo se mi i bez vas. Svojim postupcima unazad nekoliko godina pokazujete sve svoje mane i slabosti lagodnog načina života koji se bazira na tuđoj muci, suzama, krvi i znoju.
Rece Churchill :plavi
Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by Vladimir RUS »

Krokodil Behko wrote:Kako ti to znaš?
Šta si odgovorio na ono pitanje, koliko je poglavlja završeno?
Nisam primjetio nikakav konkretan odgovor.
Ne znam u detalje jer ne pratim baš mnogo, samo znam da neki spominju ulazak Srbije u EU negdje oko 2020, a ulazak BiH u EU u kontekstu preciznog datuma kad bi to okvirno moglo da se desi, a ne u vidu floskule više niko i ne spominje. Najvjerovatnije je to pod velikim znakom pitanja, kao i sam opstanak EU.
Krokodil Behko wrote:Pa danas, neko donese vijest o ulaganju Azerbejdžanaca cca 1.000.000.000 maraka :cudi Samo jedna vijest.

Zatošto Azerbejdžanci za sada samo obećavaju i ništa trenutno ne rade po tom pitanju.
Krokodil Behko wrote:Ma ima, mrsko mi da guglam, ali evo jedne koja zarađuje više nego smederevska željezara, bar duplo. Zapravo, razlika je tolika, da je potpuno nekorektno, ubacivati je u istu rečenicu sa smederevskom željezarom.

http://www.prevent.ba/bs/kompanija
Ih. Koliko imaš "Prevenata" (proizvođača autodijelova) po Srbiji da više ni sam ne znam koliko ih ima. Dali u BiH ima još koji proizvođač autodijelova, a da je veličine Preventa? :cudi
Krokodil Behko wrote:Zapravo, i obična fabrika sode iz Lukavca, zaradi više nego ta željezara.
Minus dugovi. :ooo

http://tip.ba/2015/06/18/rjesavanje-fab ... u-stecaju/

:valja
Krokodil Behko wrote:Da i to je zahvaljujući tebi i tvojim istomišljenicima, sa vlažnim snovima i sl.
Ljudi su tu, da vas odbrane i da vam odbrane taj RS, od vas samih i vaših suludih ideja.
http://pressrs.ba/vijesti/drustvo/na-de ... -09-2016-1

:ha
Krokodil Behko wrote:Ma ja baaa :D.
Momak, GDP je u ekonomiji važan za svaku zemlju. Nema važnijeg parametra.
To ti je isto kao kad ja tebe, kao pojedinca, ocjenjujem ekonomski i pitam te kolika ti je plata. Ista meta-isto odstojanje.
BDP je važan ako je potpomognut industrijskim razvojem i realnim sektorom. Ako je riječ o turizmu, e onda u realnosti uglavnom samo vlasnici hotelskih lanaca i drugih ugostiteljskih objekata na moru ili na planini imaju koristi od ekonomskog razvoja. Naduvani standard ništa ne znači ako je broj ljudi koji su na birou veliki. To se najbolje vidi u BiH koja ima veći prosječni platežni standard negoli što ga ima Srbija, a u stvarnosti duplo veću stopu nezaposlenosti negoli što je ona u Srbiji. Čak što više, bosanskohercegovačka stopa od preko 50 odsto nezaposlenog radnosposobnog stanovništva je afrička. Čak mislim da ovolike stope nezaposlenosti nema ni u mnogim afričkim zemljama. Kakav sistem takav i standard. Dok je nama okupatora takav će nam i životni standard biti. Nekada smo se poredili sa zapadom kao uzorom na koga se treba ugledati, a do prije koju godinu sa Slovenijom, a u zadnje vrijeme sa Srbijom. Kako je krenulo, uskoro će nam i Kosovo biti naprednije od nas. I šta nam to govori? Da mi tapkamo cijelo ovo vrijeme u jednom mjestu.
Krokodil Behko wrote:Baška to, porediš BiH u ratu porušenu, sa Srbijom i veličaš neke nijanse, umjesto da fino objasniš zašto je roba iz Srbije tako jeftina, kod nas? Kolike su im plate, pa mora biti tako jeftino i UVIJEK na štetu kvaliteta proizvoda?
Rat u BiH se završio prije 21 godinu. Da smo cijelu ekonomiju podredili sadnji jabuka danas bi BiH bila evropska pa čak i svjetska velesila po broju uzgojenih jabuka. Koji imaš izgovor za 21 godinu nečinjenjenja ničega po pitanju poboljšanja ekonomske aktivnosti? Sa druge strane, Srbija je u NATO bombardovanju pretrpjela štetu koja se procjenjuje do čak 100 milijardi dolara! I takva nikakva Srbija uspjela je da ostavi BiH jedno nekoliko godina iza sebe. I tako dok svi konkrewtno rade po pitanju poboljšanja ekonomije u svojim zemljama ti se Behko zavaravaj kako je BiH na istom nivou kao i komšijske zemlje. Možda je i bilo tako, ali prije jedno 16 godina.
Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS »

Pa na političkoj si temi, ovo je politička rasprava. Šta si očekivao? :cudi

Da, kao i između ostalog svaki 6-ti-7-mi stanovnik ove zemlje. :kafa

Pogađanje ti je kao jedinica na Barselonu. Veoma predvidivo.

Ne treba mi ekspertiza da bi shvatio u kojoj zemlji se nalazim. Samo vidim da je jedina šansa ove zemlje to što smo glupi i što će tek da nam uđe. Prvo u glavu, ali samo ovako..

Image

A onda i znaš već gdje. :oo

Bez realnog sektora nema ni realne ekonomije. Može se i bez realne ekonomije, ali samo jedan dio stanovništva i to na kratko vrijeme.

Kao što ni ljepota ne smije biti jedina karaktreristika koja krasi ljudsku vrstu, tako ni usluge ili potencijal ne smiju biti jedina prednost neke ekonomije jer ni od jednog ni od drugog se ne može živjeti na duge staze. Ljepota blijedi, a potencijal ničemu ne vrijedi.

BiH je propali projekat jer ništa u njoj ne funkcioniše kako treba, a što se odražava i na ekonomiju koja je najbitnija ako ovo društvo želi da se razvija, a ne odliva.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9668 times
Been thanked: 11415 times

Post by Krokodil Behko »

Vladimir RUS wrote:
Krokodil Behko wrote:Kako ti to znaš?
Šta si odgovorio na ono pitanje, koliko je poglavlja završeno?
Nisam primjetio nikakav konkretan odgovor.
Ne znam u detalje jer ne pratim baš mnogo, samo znam da neki spominju ulazak Srbije u EU negdje oko 2020

Pa što diskutuješ, ako ne znaš mnogo?
Evo, reći ću ti ja. Slovom i brojem NULA poglavlja je zatvoreno, a otvorena su tek dva-tri, na jedvite jade, zbog protivljenja HR i tu su ljudi potpuno u pravu.

Ovo su ta poglavlja:
- Finansijska kontrola (najlakše poglavlje)
- Pravosuđe (uvijek se prvo otvara a zadnje zatvara)
- Bezbjednost i ljudska prava (uvijek se prvo otvara a zadnje zatvara)
- Ostala pitanja (tiče se i odnosa sa Kosovom, pa tako da će ovo poglavlje biti završeno malo poslije te 2020. Otprilike 2080.)

Krokodil Behko wrote:Pa danas, neko donese vijest o ulaganju Azerbejdžanaca cca 1.000.000.000 maraka :cudi Samo jedna vijest.

Zatošto Azerbejdžanci za sada samo obećavaju i ništa trenutno ne rade po tom pitanju.
E u pravu si, a ionako je bijeda od investicije, ta milijarda.
Idemo sad jako :box

4.000.000.000 Danas položen kamen temeljac, u nekoj selendri i zvat će se "Selendra na vodi"

http://www.klix.ba/biznis/investicije/p ... /160919069

E da, to su Arapi, radikalizam, nazadni, nakaradni itd.
Dobri su samo kad kupuju vojvođanske salaše :ideja

Krokodil Behko wrote:Ma ima, mrsko mi da guglam, ali evo jedne koja zarađuje više nego smederevska željezara, bar duplo. Zapravo, razlika je tolika, da je potpuno nekorektno, ubacivati je u istu rečenicu sa smederevskom željezarom.

http://www.prevent.ba/bs/kompanija
Ih. Koliko imaš "Prevenata" (proizvođača autodijelova) po Srbiji da više ni sam ne znam koliko ih ima. Dali u BiH ima još koji proizvođač autodijelova, a da je veličine Preventa? :cudi
Krokodil Behko wrote:Zapravo, i obična fabrika sode iz Lukavca, zaradi više nego ta željezara.
Minus dugovi. :ooo

http://tip.ba/2015/06/18/rjesavanje-fab ... u-stecaju/

:valja
Stvarno me iznenađuješ s glupim komentarima. :cudi

Evo ti malo svježija informacija o SSL (Sisecam Soda Lukavac)

http://www.faktor.ba/vijest/ko-su-najve ... ini-186829
Najveći izvoznici u 2015. godini su: Arcelor Mittal, Prevent Visoko, Aluminij Mostar, Alumina Zvornik, Sisecam Soda Lukavac, GIKIL Lukavac, Bimal Brčko, Optima Grupa Banja Luka, Borac Export-Import Travnik i CIMOS TMD Gradačac.
Tu ti je i Cimos TMD, pa tako da ništa od onog nebuloznog komentara, kako je Prevent jedini u BiH u toj branši.

Krokodil Behko wrote:Da i to je zahvaljujući tebi i tvojim istomišljenicima, sa vlažnim snovima i sl.
Ljudi su tu, da vas odbrane i da vam odbrane taj RS, od vas samih i vaših suludih ideja.
http://pressrs.ba/vijesti/drustvo/na-de ... -09-2016-1

:ha

Da i 2/3 odluka se odnosi na RS, jesi li to znao?

BDP je važan ako je potpomognut industrijskim razvojem i realnim sektorom.
A šta je gatibo, realni sektor ako nije industrija?
Ne koristi pojmove, za koje ni ne znaš šta znače.
Ako je riječ o turizmu, e onda u realnosti uglavnom samo vlasnici hotelskih lanaca i drugih ugostiteljskih objekata na moru ili na planini imaju koristi od ekonomskog razvoja.

Ma nemoj? Šta je sa radnicima u tim objektima?
Jel ti ko kad javio, da je turizam veoma bitan, pošto on donosi SVJEŽ novac u državu? Nešto turisti ostave ovdje-ondje, a vlasnici svih tih lokala, svakako plaćaju porez, isplaćuju radnike, plaćaju namete za njih itd..
Čini mi se kao da je to značajna grana privrede?

Naduvani standard ništa ne znači ako je broj ljudi koji su na birou veliki. To se najbolje vidi u BiH koja ima veći prosječni platežni standard negoli što ga ima Srbija, a u stvarnosti duplo veću stopu nezaposlenosti negoli što je ona u Srbiji.
Jel ko umro od gladi? Nije. Znači da evidencija nezaposlenih, ili nije tačna ili je pojaka dijaspora.

Zapravo, evo šta stručniji od nas kažu o BDP

Statistika nacionalnih računa proizvodi Bruto domaći proizvod (BDP) koji je najznačajniji makroekonomski indikator i pokazatelj razvijenosti jedne ekonomije. Obračuni se rade prema proizvodnom i dohodovnom pristupu u skladu/sukladno sa metodologijama „Evropski/Europski sistem računa“ (ESA) i „Sistem nacionalnih računa“ (SNA).

Nekada smo se poredili sa zapadom kao uzorom na koga se treba ugledati, a do prije koju godinu sa Slovenijom
....ma nema se šta komentarisati :plavi

Koji imaš izgovor za 21 godinu nečinjenjenja ničega po pitanju poboljšanja ekonomske aktivnosti?
Ja nemam nikakav, niti mi je potreban, FBiH je katastrofa, ali je pojam ekonomije za RS, iskreno? Ista ova FBiH porušena i popaljena, nedostižna je za RS, u ovom trenutku i tako dođemo do istine oko toga ko koči a ko ne koči BiH.

Poređenja radi, RS je tokom prošle godine, učestvovala u ukupnoj vanjsko-trgovinskoj razmjeni sa inostranstvom sa svega 25% prema 75%, u korist Federacije.

Ona odozgo, Sisecam Soda je izvezla robu za 80 miliona eura, a cijela Semberija za 51-52 miliona. U RS postoje penzije i od 150 maraka, dok je u FBiH najniža 326.
Drvna industrija 700.000.000
Arcelor Mital pola milijarde
Aluminij je tu negdje
Prevent nije ispod 300.000.000
Ima ih još, ko bi nabrajao, a ti i dalje pričaj o jabukama.
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Prihvaćena aplikacija BiH za članstvo u Evropskoj uniji

Post by storm »

Image
Na današnjoj sjednici Vijeća za opće poslove Evropske unije, kojom je predsjedavao delegirani ministar Vlade Republike Slovačke Ivan Korčok, prihvaćen je zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i dat nalog Evropskoj komisiji za pripremu upitnika za BiH.
Prihvaćena aplikacija BiH za članstvo u Evropskoj uniji
Nakon što je zahtjev za članstvo u Evropsku uniju predat u februaru ove godine i nakon što su ispunjeni svi uslovi evropske agende koji su neophodni za razmatranje aplikacije, Vijeće Evropske unije je danas i formalno zatražilo od Evropske komisije da podnese svoje mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

To znači da će Bosna i Hercegovina u narednom periodu dobiti set od nekoliko hiljada pitanja na koja treba dati odgovor.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, rekao je da je prihvatanje apliakcije BiH za članstvo u EU historijski momenat.
Zvizdić: Ovo je historijski dan, uskoro ćemo živjeti u BiH koja je članica EU
Foto: Arhiv/Klix.ba
"Dobijanje zelenog svjetla, odnosno pozitivan odgovor na aplikaciju BiH za članstvo u EU te zaključak kojim će početi pripreme za dostavljanje upitnika predstavljaju jednu od najvažnijih faza u ovom procesu na čemu smo radili u posljednjih 14 mjeseci", rekao je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH smatra da je ovo jedna od najpozitivnijih vijesti za bh. građane i evropski put BiH.

"Ovo je posebno pozitivna vijest za mlade koji će vrlo brzo živjeti u BiH koja će biti članica EU", rekao je Zvizdić na kraju čestitavši građanima BiH na izuzetno važnom koraku ka EU budućnosti BiH.

klix.ba
Habibti, ya nour el - ain... :srce
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Re: Prihvaćena aplikacija BiH za članstvo u Evropskoj uniji

Post by carobnjak N »

dobra vijest ! jes da su nam progledali kroz prste kao što će i za 4-5 godina kad uđemo u EU
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14432 times
Been thanked: 9985 times

Post by Julia-Klara »

Sretno!
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6706 times

Post by greeneyes »

Neka nas s rajom.
Samo sabura
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Odlično..
Jos kad vidim da neki kipe, referendumuju, sanjaju snove... A ujeo patak :nokti

:bih
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara »

:hihi

Bas! Kako god, prihvatili su aplikaciju, sad su na redu upitnici i pitanja,a tesko da cemo tu proci. Doduse, i Rumunija je, pa... Ko ce znati :cudi
greeneyes
Hadžija
Hadžija

Post by greeneyes »

Valjda će nam na tim upitnicima dati onu tzv. staklenu dvojku! :oo
Samo sabura
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Julia-Klara wrote::hihi

Bas! Kako god, prihvatili su aplikaciju, sad su na redu upitnici i pitanja,a tesko da cemo tu proci. Doduse, i Rumunija je, pa... Ko ce znati :cudi
Prihvaćena aplikacija znaci... Ok, sad ćemo vas dotjerati... Pogrešan odgovor, znaci reakciju... I tako jedno za drugim...
Kako malo pratim puno se uradilo posljednjih godinu dvije, sad ce jos brze...
Neka mlati Bruxelles... Neka malo odhebu BG i ZG...
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40811 times
Been thanked: 27258 times

Post by Rum »

Sad ce me nole za zeta uzeti posto sam europejac :heidi2
Iskušenja pokažu koliko stvarno vrijedimo, pokažu ljude vrijednije od zlata i pokažu ljude jeftinije od blata.
greeneyes
Hadžija
Hadžija

Post by greeneyes »

Rum wrote:Sad ce me nole za zeta uzeti posto sam europejac :heidi2
Sa'će on promijeniti ploču. Neće više biti-nema on šansi kod moje ćerke. :kafa
Samo sabura
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N »

storm wrote:

Prihvaćena aplikacija znaci... Ok, sad ćemo vas dotjerati... Pogrešan odgovor, znaci reakciju... I tako jedno za drugim...
Ma kad je ono Milanović pričao o big shitu , svi su propustili i dio kad priča o tome da se BiH mora
kroz prste, preko reda i na brzinu uključiti u EU
Sigurno postoji ta linija u EU koja se zalaže za taj princip.

Mlaćenje iz Brisela je već počelo kad je rs odbio da potpiše mehanizam o kooridinaciji pa su federaciji sugerisali
da ona odbije da potpiše zahtjev za novu tranšu mmf-a , tako da rs ostane na cjedilu jer im od toga zavisi funkcionisanje
institucija i isplata penzija. Za par dana se Dodik predomislio, poslao Cvijanovićku u Sa da potpiše

Znači taj rad, kočiš reforme i put u EU - nema para, snađi se sam.
Zanimljivo da su uz prihvaćanje aplikacije svi spomenuli i taj referendum, što bi moglo značiti da će biti
indirektnih sankcija za rs , preko mmf-a.
Koliko su političari u rs-u željni ulaska u EU gvoori i izjava od prije sedam mjeseci

"Ono što su meni rekli predstavnici brojnih delegacija u Vijeću Evrope, misle da će aplikacija za članstvo BiH u EU završiti u nekoj ladici i čekati prvo da se ispune tri potrebna uslova, pa onda da se otvore pregovori i razgovori sa članicama EU kada će se i kako razmatrati ta kandidatura. Dakle, ono što sam ja saznala u Vijeću Evrope jeste da su ljudi vrlo skeptični prema kandidaturi BiH za članstvo u EU", poručila je Marković.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/markovic ... /160208089
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini »

..kako svi parcelaju bih a spominju tudjmana...salu na stranu preustroj bih je nemoguca misija..zasto zato sto je on isklhucivo u interesu hrvata..bosnjaka ima vise od pedeset posto i oni se uzdaju da ce demogrfska kretanja ucinit svoje..a srbi da rs svakom godinom postojanja cementira svoju postojanost..definitivno bih je ropali projekt..
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3907 times
Been thanked: 2942 times

Post by Pasaga »

storm wrote:

...ti prizivas Dr. laganog....
:plavi ...sav si od belaja.....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara »

toliko o propalom projektu :kafa
sta ono rece EU o aplikaciji o clanstvu?
:heidi
dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini »

Julia-Klara wrote:toliko o propalom projektu :kafa
sta ono rece EU o aplikaciji o clanstvu?
:heidi
..to fovic gura inace nikad s mista..
dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini »

..dvadeset godina nakon rata politicki predstojnici triju konstitutivni naroda nikako je dolaze do konsenzusa ..s tim da i srpska i hosnjacka strana igra na kartu vrimena i po potrebi izbace floskulu o hrvatskom separatizmu sto je realno isto toliko da bih osvoji medalju na olimpijadi :zubi
Post Reply

Return to “Politika u BiH”