Brak - mijenjati prezime ili ne?
Moderator: spacebound
Re: Prezime
Može i pre zime a može i posle zime 
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM
- Rockefeller
- Aktivni forumaš

- Status: Offline
Re: Prezime
Fakat je posao žene da o tome razmišlja. Za dijete se zna, za ženu ne zna, neka sama odluči.
Oduvijek sam bio stava da mi žena može biti i iz Mozambika, al' da je dijete musliman, sa bosanskim imenom i odgojeno onako kako mi odgajamo djecu.
Oduvijek sam bio stava da mi žena može biti i iz Mozambika, al' da je dijete musliman, sa bosanskim imenom i odgojeno onako kako mi odgajamo djecu.
Like Frankie said I did it my way!
Waving your banner all over the place
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place
Jednom je moj sin pitao zasto ja imam drugacije prezime.
Moj muz mu je rekao "zato sto tvoja mama i ja nismo brat i sestra nego muz i zena i mamin otac se preziva tako a moj ovako a djeca dobiju prezime od oca"
Djete to i danas tako tumaci.
da pojasnim: reflektira samu srž bračne zajednice, zadržavanje identiteta vlastitih, poštovanje uzajamnih...a opet nekako zajednički donesenih odluka. autonomnost, a udvoje cjelovitost tek. uspješna kontradikcija jedino u ljubavi pomirena i logična
OT: u prvom braku, crticom od muževog prezimena odvojena bijah. kasnije svatih, i mnogo drugočeg dijelilo nas je. odlučih, ako ikad ponovno udavala se budem, čovjek kojeg zaSe izabrala sam biti će onaj čije prezime nosit ću tik do imena svog. to ujedno simbolično značilo bi, da rastajem se od sveg onog što djevojački bila sam, pa i u spomenutom propalom braku...kontinuirano nastavljala biti..sve tražeć nekog duši mi srodnijeg, suđenijeg. utoliko prihvaćanje prezimena nečijeg, bilo bi svojevrstan "vlasnički list" svojevoljne trajne pripadnosti onom kojeg volim.
od prve zvijezde ravno...čekaj me...tamo
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9889 times
- Been thanked: 11698 times
- Status: Online
Koliko često on uzima njeno prezime u BiH?

Ipak, kako svako narodno pravilo ima i svoje izuzetke, tako i muževo prezime u nekim slučajevima ne predstavlja ništa za što je supruga pretjerano zainteresovana. Iako rijetkost, slučajevi da muž uzima ženino prezime mogu se potvrditi u bar tri sarajevske općine.
U Općini Stari Grad suprug rijetko kada uzima ženino prezime, a u evidenciji Općine takav slučaj zabilježen je samo jednom u protekle dvije godine.
"Radilo se o preuzimanju supruginog prezimena. Ne možemo govoriti o odnosu preuzimanja prezimena danas i prije rata, ali prema nezvaničnim podacima i prema sjećanju naših kolega, bio je jedan slučaj uzimanja supruginog prezimena prije rata. Tada su oba supružnika bili državljani tadašnje Jugoslavije i muž je uzeo suprugino prezime, a oboje su živjeli u inozemstvu", rečeno je za Klix.ba iz Općine Stari Grad.
Matičari prilikom vjenčavanja buduće supružnike upoznaju o mogućnosti preuzimanja prezimena, a kada se budućem suprugu prezentuje mogućnost uzimanja ženinog prezimena najčešća emocija u tom trenutku je ironični smijeh. Također, kombinacija muževog i vlastitog prezimena nije tako česta pojava u Općini Stari Grad.
Iz Općine Novi Grad Sarajevo potvrdili su da se uzimanje supruginog prezimena u praksi primjenjuje, ali da nemaju precizne podatke o tačnom broju slučajeva.
U Općini Novo Sarajevo ističu da se uzimanje ženinog prezimena dešava u slučajevima kada su supruge strane državljanke, bilo da su naturalizovana državljanstva ili su supruge rođene u inozemstvu.
"Matični ured Općine Novo Sarajevo bilježi samo tri slučaja kada je suprug uzeo prezime supruge, i to su u sva tri slučaja izvršili 'razmjenu', odnosno suprug je na prezime supruge dodao svoje i obratno, a kao razlog su navodili neizmjernu ljubav. Nije rijetkost da žene zadrže samo svoje prezime, posebno starije osobe koje ne žele više mijenjati dokumente, a kod mlađih osoba zbog posla, odlaska u inozemstvo, završetka studija i slično“, rečeno je iz Općine Novo Sarajevo.
Bilo je i slučajeva razmjene prezimena tako da suprug uzme prezime supruge i obratno. Evidentno je povećan broj slučajeva, u odnosu na situaciju prije rata, da supruga svome prezimenu dodaje prezime supruga.
"S obzirom na to da se izjašnjavanje o budućem prezimenu vrši prilikom najave vjenčanja, često je mladoženja iznenađen izjavom svoje buduće supruge o odabiru prezimena", objasnili su iz Općine.
- Terasa svjesti
- Inventar foruma

Re: Koliko često on uzima njeno prezime u BiH?
Vlast je draga i privlačna .
Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).
(Michael de Montaigne).
E to ne bi nikad... Sasvim je ok, da ona zadrži i svoje ili samo svoje prezime, ako tako zeli, ja svoje ne dam 
Habibti, ya nour el - ain... 
- ina
- Mjesečarka

- Has thanked: 5195 times
- Been thanked: 7349 times
Eh Ta igra prezimena...
Najkorektnije je kad svako zadrzi svoje .....
Najkorektnije je kad svako zadrzi svoje .....
Svijest ima sidrište.
- Divlja_u_srcu
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Mood:
- Been thanked: 1 time
ja rado uzimam njegovo,,a svoje puštam,,tako treba da bude i tako ce i biti 
❤️ Majka❤️
Jedina osoba koja može svačije mjesto da zamjeni a njeno niko nemože. ❤️
Jedina osoba koja može svačije mjesto da zamjeni a njeno niko nemože. ❤️
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. 
Uzela sam njegovo na dan vjencanja..mladost ludost
Dobro, i danas bi garant uzela s tim sto bi i svoje zadrzala.
Arapkinje rijetko mijenjaju prezime...to je kao dio njihovog identiteta I to niko nemoze i ne smije da im oduzima...ali djeca nose ocevo prezime.
Arapkinje rijetko mijenjaju prezime...to je kao dio njihovog identiteta I to niko nemoze i ne smije da im oduzima...ali djeca nose ocevo prezime.
ajojBiba wrote:Moja kolegica je ostavila svoje i uzela suprugovo...Misllim, ak momeče prosi onda nek djevojče njegovo prezime nosi...ljepo mi je to...ja sam zadržala prezime...jednim dijelom da ne moram dokumente mijenjati ali više zbog toga jer mi je ljepše od djevojačkog...a imaju dvi u mom selu s jednakim mojim djevojačkim imenom i prezimenom (nisu mi rod)...jedna jadna mutava a druga lopov svoje vrste... a ja..pa i ja sam malo
bibo
...ima još nešto...navikla sam na ovo prezime...mnogi me zovu zapravo prezimenom...pa zašto da mijenjam... 
- Mala_Mu
- atomica

- Mood:
- Has thanked: 551 times
- Been thanked: 1391 times
Ja bi zadrzala i svoje ( nema sanse da ga se odreknem ) a uzela i njegovo.
- Socrates
- Forum [Bot]
- Been thanked: 5 times
Re: Brak - mijenjati prezime ili ne?
Posto je uglavnom neprakticno da se ima dva prezimena, rjesenje je da ona uzme moje a ja njeno I mirna Bosnia und Hercegovinija. 
Ocekujem da temu nastavimo raspravom o bezmudizmu i feminizmu, 652-gi dio.
. . . . . . . . .
Meni je još bolje da se uzme neko treće koje se oboma oduvijel sviđalo ....Corleone, Kardashian, Beckham ....kajgod...i nije skupoSocrates wrote:Posto je uglavnom neprakticno da se ima dva prezimena, rjesenje je da ona uzme moje a ja njeno I mirna Bosnia und Hercegovinija.
- Hannibal
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 6850 times
- Been thanked: 2191 times
- spacebound
- Urednik foruma

- Has thanked: 9999 times
- Been thanked: 16888 times
Promijenit, nego sta, samo da se rijesim ovog svog sto lomi jezik i svima tri puta moram ponavljat slovo po slovo da ne pisu pogresno
Imala sam Fix ideju kad sam napunila 18 da uzmem mamino prezime ali niko osim mene nije bio odusevljen tom zamisli

Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.