Dobro se dobrim vraca?
Moderator: Krokodil Behko
- Jaca
- Inventar foruma
- Status: Offline
Dobro se dobrim vraca?
Ja vjerujem da se nesto sto uradimo nesebicno vrati, ne mozda direktno (posto se rijetko sta bas direktno vrace) ali u nekom pa modifikovanom obliku.
sta vi mislite o tome ??
ja sam puno u zivotu pomagala druge valjda ce bog pogledati bar na moju djecu
mada u momentu kad nekom nesto ucinim i nepomislim na to
sta vi mislite o tome ??
ja sam puno u zivotu pomagala druge valjda ce bog pogledati bar na moju djecu
mada u momentu kad nekom nesto ucinim i nepomislim na to
bolje biti malo lud nego malo pametan
Re: Dobro se dobrim vraca?
Zelim da vjerujem i iskreno se nadam da ce mi se to i desiti. Nazalost, vidim kako zaista lose osobe prolaze mnogo bolje, ali kao sto kazu "nicija nije gorela do zore".
moje licno iskustvo to ne pokazuje
bar do sada
bar do sada
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak
- Lanci
- Forum [Bot]
- Has thanked: 94 times
- Been thanked: 49 times
vjerovatno se sve sto uradimo u zivotu - bilo to dobro ili lose, na neki nacin vraca
samo se nekako ispostavi da se prvo i najbrze vrati ono lose:)
samo se nekako ispostavi da se prvo i najbrze vrati ono lose:)
I keep my personal life private,so don’t think you know me!
You know what I allow you to know.
You know what I allow you to know.
Ja vjerujem i vjerovacu, vjerovatno dok sam ziv da da ce se dobro vratiti nekad u zivotu i ne osjecam se dobro ako nekog mrzim.
E sad cekam da mi se vrati.
Javicu vam rezultate
E sad cekam da mi se vrati.

Javicu vam rezultate
Uzmi osmijeh i
daruj ga onome ko ga nikad nije imao.
Otkrij ljubav i
pokaži je čitavom svijetu.
daruj ga onome ko ga nikad nije imao.
Otkrij ljubav i
pokaži je čitavom svijetu.
23.NOVEMBAR / STUDENI – MEĐUNARODNI HUMANITARNI DAN
Svake godine 23.11. u svijetu se obilježava Međunarodni humanitarni dan kako bi se ljude podsjetilo na nužnost ulaganja u vlastitu dobrotu.
Poslušajte himnu nastalu 1985. godine povodom međunarodne humanitarne pomoći djeci Etiopije. Mi stariji se sjaćamo potresnih slika djeca koja umiru radi neostatka vode i hrane!! Himna je i danas poznata i izvodi se povodom organiziranja velikih humanitarnih događaja pod okriljem UN-a! Riječi za himnu napisao je Michael Jackson i Lionel Richie, a producira Quincy Jones, a pjevaju je u ono vrijeme najpoznatije muzičke svjetske zvijezde!!
[media]k2W4-0qUdHY[/media]
Često se kaže - ruke koje pomažu - mogu promijeniti svijet. Humanitarna djelatnost je po definiciji djelatnost kojom se u vidu novca, roba i usluga bez naknade i bez uvjeta glede teritorijalne, nacionalne, vjerske, političke i druge pripadnosti, pruža humanitarna pomoć fizičkim i pravnim osobama kojima je ona prijeko potrebna zbog stanja u kojem se nalaze, a za koje ona nisu kriva (umanjena zdravstvena i radna sposobnost, ratno stanje, elementarne nepogode i dr.).
Napomena: Kroz cijelu godinu na svjetskoj razini obilježava se niz datuma zapravo svi mogu imati zajednički cilj: humanitarno djelovanje i pomoć svim potrebitima. Međutim, bez obzira na sve, najveći dar koji čovjek čovjeku može dati je dio sebe kako bi nekome spasio život!
Svake godine 23.11. u svijetu se obilježava Međunarodni humanitarni dan kako bi se ljude podsjetilo na nužnost ulaganja u vlastitu dobrotu.
Poslušajte himnu nastalu 1985. godine povodom međunarodne humanitarne pomoći djeci Etiopije. Mi stariji se sjaćamo potresnih slika djeca koja umiru radi neostatka vode i hrane!! Himna je i danas poznata i izvodi se povodom organiziranja velikih humanitarnih događaja pod okriljem UN-a! Riječi za himnu napisao je Michael Jackson i Lionel Richie, a producira Quincy Jones, a pjevaju je u ono vrijeme najpoznatije muzičke svjetske zvijezde!!
[media]k2W4-0qUdHY[/media]
Često se kaže - ruke koje pomažu - mogu promijeniti svijet. Humanitarna djelatnost je po definiciji djelatnost kojom se u vidu novca, roba i usluga bez naknade i bez uvjeta glede teritorijalne, nacionalne, vjerske, političke i druge pripadnosti, pruža humanitarna pomoć fizičkim i pravnim osobama kojima je ona prijeko potrebna zbog stanja u kojem se nalaze, a za koje ona nisu kriva (umanjena zdravstvena i radna sposobnost, ratno stanje, elementarne nepogode i dr.).
Napomena: Kroz cijelu godinu na svjetskoj razini obilježava se niz datuma zapravo svi mogu imati zajednički cilj: humanitarno djelovanje i pomoć svim potrebitima. Međutim, bez obzira na sve, najveći dar koji čovjek čovjeku može dati je dio sebe kako bi nekome spasio život!
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9220 times
- Been thanked: 10954 times
- Status: Online
Ima narodna izreka "Mozes me prevariti samo jednom i nikada vise"
I tu ima puno istine. Dobro se dobrim ne vrati,samo jednom i u vecini
slucajeva,kad se usluga toj osobi,cini prvi put. Vec drugi put.ciniti uslugu istoj osobi,
znaci raditi protiv sebe samog.
I tu ima puno istine. Dobro se dobrim ne vrati,samo jednom i u vecini
slucajeva,kad se usluga toj osobi,cini prvi put. Vec drugi put.ciniti uslugu istoj osobi,
znaci raditi protiv sebe samog.
Međunarodni dan volontera
Međunarodni dan volontera proglasila je Generalna skupština UN Ujedinjenih nacija 17. XII. 1985. godine kao podsjećanje na dan kada je 1970. godine stvoren Program UN za volontere. Od tada se svake godine 5. XII. obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak (engl. International Volunteer Day /IVD/ for Economic and Social Development; njem. Internationale Tag des Ehrenamtes), odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj je obilježavanja toga dana da se sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učine vidljivim na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.
Volonterstvo (volonterizam, volontiranje) neprofitna je i neplaćena aktivnost kojom pojedinci i pojedinke, samostalno ili u okviru neke grupe ili organizacije, doprinose dobrobiti svoje zajednice ili cijelog društva. Volontiranje se javlja u raznim oblicima: od tradicionalnih običaja uzajamne samopomoći do organizovanog djelovanja zajednice u kriznim periodima. Volontiranje uključuje i pokušaje suzbijanja siromaštva i pomoći u sprečavanju i zaustavljanju sukoba.
"Volonterstvo (ili dobrovoljni / dragovoljni rad) jedan je od kamena temeljaca civilnog društva jer oživljava najplemenitija stremljenja čovječanstva: zauzimanje za mir, slobodu, mogućnost izbora, sigurnost i pravičnost za sve ljude."
Volontiranje je dio historije gotovo svake civilizacije i počiva na ideji da globalno ne završava nego tek počinje s lokalnim. Volonteri i volonterke danas igraju važnu ulogu u dobrobiti i napretku u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju i unutar nacionalnih ili drugih programa za humanitarnu pomoć, tehničku saradnju i promociju ljudskih prava, mira i demokratije. Ljudi koji svoj rad dobrovoljno poklanjaju blagostanju zajednice i društva u kojem egzistiraju osnova su mnogih nevladinih organizacija, profesionalnih udruženja itd.
Volonterstvo uključuje u sebi volontere i volonterski rad, a volonterski rad je rad koji se obavlja uglavnom u organizovanom obliku (volonterske udruge, grupe...) i u određenoj stalnosti (najmanje 2 sata nedeljno)
Bitne značajke volonterstva:
dobrovoljnost - obavlja se bez ikakve prisile, slobodno;
neplaćenost - ne radi se iz želje za zaradom, nego besplatno;
solidarnost - radi se iz suosjećanja s drugim, iz želje da se nekom pomogne.
Međunarodni dan volontera proglasila je Generalna skupština UN Ujedinjenih nacija 17. XII. 1985. godine kao podsjećanje na dan kada je 1970. godine stvoren Program UN za volontere. Od tada se svake godine 5. XII. obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak (engl. International Volunteer Day /IVD/ for Economic and Social Development; njem. Internationale Tag des Ehrenamtes), odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj je obilježavanja toga dana da se sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učine vidljivim na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.
Volonterstvo (volonterizam, volontiranje) neprofitna je i neplaćena aktivnost kojom pojedinci i pojedinke, samostalno ili u okviru neke grupe ili organizacije, doprinose dobrobiti svoje zajednice ili cijelog društva. Volontiranje se javlja u raznim oblicima: od tradicionalnih običaja uzajamne samopomoći do organizovanog djelovanja zajednice u kriznim periodima. Volontiranje uključuje i pokušaje suzbijanja siromaštva i pomoći u sprečavanju i zaustavljanju sukoba.
"Volonterstvo (ili dobrovoljni / dragovoljni rad) jedan je od kamena temeljaca civilnog društva jer oživljava najplemenitija stremljenja čovječanstva: zauzimanje za mir, slobodu, mogućnost izbora, sigurnost i pravičnost za sve ljude."
Volontiranje je dio historije gotovo svake civilizacije i počiva na ideji da globalno ne završava nego tek počinje s lokalnim. Volonteri i volonterke danas igraju važnu ulogu u dobrobiti i napretku u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju i unutar nacionalnih ili drugih programa za humanitarnu pomoć, tehničku saradnju i promociju ljudskih prava, mira i demokratije. Ljudi koji svoj rad dobrovoljno poklanjaju blagostanju zajednice i društva u kojem egzistiraju osnova su mnogih nevladinih organizacija, profesionalnih udruženja itd.
Volonterstvo uključuje u sebi volontere i volonterski rad, a volonterski rad je rad koji se obavlja uglavnom u organizovanom obliku (volonterske udruge, grupe...) i u određenoj stalnosti (najmanje 2 sata nedeljno)
Bitne značajke volonterstva:
dobrovoljnost - obavlja se bez ikakve prisile, slobodno;
neplaćenost - ne radi se iz želje za zaradom, nego besplatno;
solidarnost - radi se iz suosjećanja s drugim, iz želje da se nekom pomogne.
Dobro si postavila temu. I dobro si konstatovala da se to neko dobro ne mora vratiti baš od one osobe ili ljudi kojima činiš dobro.Jaca wrote:sve vise sumnjam u ovu izreku
Mi čineći neko dobro, razmišljamo kako bi ljudi trebali da budu dobri i da nam to vrate. Ne, tako ne treba razmišljati. Ne treba nikada činiti neko dobro, a razmišljati o tome kako ćemo zauzvrat dobiti nešto drugo dobro. Ljudi su jako čudni. Neki, naviknuti na dobra djela drugih (dobročinitelje) smatraju za normalno da im se tetoši. Ne znaju cijeniti tuđe dobro.
Zar nije sam osjećaj i zadovoljstvo koje osjetimo čineći neko dobro djelo jedna velika nagrada nama.
A poslije, kada se podvuče crta, tako ja kažem i kada se sabere svako dobro koje smo dali, vidjećemo da je u ravnoteži sa onim što smo dobili.
Odakle ja znam da me nije moglo zakačiti auto, da nisam mogla stradati? Možda jesam, a da me neko dobro djelo zaštitilo, sačuvalo.
Mi ne znamo ništa, ali znamo da se sve vraća kao bumerang. Dobro se vraća dobrim, a zlo zlim.
Prema tome, najvažnije je činiti dobro, a ne osluškivati gdje će nam se to vratiti. Saznaćemo.
To važi i za zlo.
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
Ne vjerujem uopšte u ovu priču i životno iskustvo nauči da se dobro ničim ne vrati.
U ovom našem današnjem društvu, dobro će ti se vratiti samo onda kada budeš moralno govno od čovjeka.
Nažalost je tako...
U ovom našem današnjem društvu, dobro će ti se vratiti samo onda kada budeš moralno govno od čovjeka.
Nažalost je tako...

- nezaboravna
- Aktivni forumaš
Ja ne vjerujem vise u tu izreku mnogo se toga izdesavalo zato je najbolje vjerovati samo sebi i nikom vise ,ne treba biti iznenadzen ni s cim ,najbolja prijateljica otela muza ostalo 2male sitne dijece,roditelji umrli svadza s familijom oko naslujedza ma citav belaj.Zasto da budemo s mirom kad s problemima je ugodnije nikom nista ne vjerujemJaca wrote:sve vise sumnjam u ovu izreku

Last edited by nezaboravna on 10 Dec 2011, 21:02, edited 1 time in total.
Tko ti priča o tuđim manama, drugima će pričati o tvojim
Ako ti život da 1000 razloga za plač, ti nađi 1001 razlog za smijeh.
- nezaboravna
- Aktivni forumaš
Bravo,evo ti objasni kratko i jasnoSigmund wrote:Ne vjerujem uopšte u ovu priču i životno iskustvo nauči da se dobro ničim ne vrati.
Nažalost je tako...

- nezaboravna
- Aktivni forumaš
Oni koji se prestavljaju dobri i humani na zalost su skroz drugaciji nego sto jesu.Mnogi dobri ljudi su zli u dubini duse te isti se okrecu vjeri jer su svijesni svojih grijeha,Auto moze me udariti zbog pijanog vozaca ili sto ne pazim sama inace nema vise tako divnih krasnih sve se mijenja posebno ljudi i u danasnjem vremenu je borba za opstanak i prezivjet i tu se krug zatvara bolje meni nego drugom jer moram opstat.Da sebicnost i prokletstvo je zavladalo .silence wrote:Dobro si postavila temu. I dobro si konstatovala da se to neko dobro ne mora vratiti baš od one osobe ili ljudi kojima činiš dobro.Jaca wrote:sve vise sumnjam u ovu izreku
Mi čineći neko dobro, razmišljamo kako bi ljudi trebali da budu dobri i da nam to vrate. Ne, tako ne treba razmišljati. Ne treba nikada činiti neko dobro, a razmišljati o tome kako ćemo zauzvrat dobiti nešto drugo dobro. Ljudi su jako čudni. Neki, naviknuti na dobra djela drugih (dobročinitelje) smatraju za normalno da im se tetoši. Ne znaju cijeniti tuđe dobro.
Zar nije sam osjećaj i zadovoljstvo koje osjetimo čineći neko dobro djelo jedna velika nagrada nama.
A poslije, kada se podvuče crta, tako ja kažem i kada se sabere svako dobro koje smo dali, vidjećemo da je u ravnoteži sa onim što smo dobili.
Odakle ja znam da me nije moglo zakačiti auto, da nisam mogla stradati? Možda jesam, a da me neko dobro djelo zaštitilo, sačuvalo.
Mi ne znamo ništa, ali znamo da se sve vraća kao bumerang. Dobro se vraća dobrim, a zlo zlim.
Prema tome, najvažnije je činiti dobro, a ne osluškivati gdje će nam se to vratiti. Saznaćemo.
To važi i za zlo.

zna silence, zna. potpisujem od do.
niđe veze s vezom.
....ne treba nam tudja pokvarenost biti opravdanje ili dati povod za to da takodjer lose i/ili ruzno postupamo. najzad, silence je to jako fino opisala.

sta rece i osta zivanezaboravna wrote: Oni koji se prestavljaju dobri i humani na zalost su skroz drugaciji nego sto jesu.Mnogi dobri ljudi su zli u dubini duse te isti se okrecu vjeri jer su svijesni svojih grijeha,

niđe veze s vezom.

....ne treba nam tudja pokvarenost biti opravdanje ili dati povod za to da takodjer lose i/ili ruzno postupamo. najzad, silence je to jako fino opisala.
Ma sto ste tako negativni... Dobro je ciniti dobro 

Ovaj svijet neće uništiti atomska bomba kao što kažu novine, nego će umrijeti od smijeha, od banalnosti, od ismijavanja svega i zato što će od svega praviti vic, i to loš vic. *Carlos Ruiz Zafon*
I svi misle da su jedinstveni, a zapravo nije nitko. Čovjek bi se mogao utopiti u beznačajnosti.
I svi misle da su jedinstveni, a zapravo nije nitko. Čovjek bi se mogao utopiti u beznačajnosti.
...cinim to al ne ocekujem da mi se vrati,jedino nastojim ako neko nesto meni napravi,da mu vratim,na bilo koji nacin,ako nista bar kazem.....hvala. 

Pametne žene ne savjetuju muskarce.One mu suptilno i nježno,ženski neprimjetno,nametnu ono sto žele.I OSTAVE GA U ZABLUDI DA JE ON ODLUČIO.
- Jaca
- Inventar foruma
kako kad mada je u svakom slucaju bolje ciniti dobro nekom bar smo svoju sujetu olaksali
bolje biti malo lud nego malo pametan
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9220 times
- Been thanked: 10954 times
- Status: Online
Nije problem,biti dobar prema nekome,koliko je problem,da se to primjeti.Jaca wrote:kako kad mada je u svakom slucaju bolje ciniti dobro nekom bar smo svoju sujetu olaksali
Ljudi imaju obicaj da "zaborave" a promatraci,da sude o kolicini pruzene
dobrote,koju oni sami,nisu prouzrocili na bilo kakav nacin.