Prije ...geostrateški, geopolitički čimbenik će tu odraditi svojedr laganini wrote:..moja procjena je deset godina..ako bude bih do tada..il eu do tada..
BiH na putu u EU i NATO
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
Re: BiH na putu u EU i NATO
Habibti, ya nour el - ain... 
- dr laganini
- Inventar foruma

- Status: Offline
..ili odmoć bolje se ne zanosit..politička stabilnost u bih bi donila zamah i ubrzala procese al budimo realni gora je nego 1990-te..storm wrote:Prije ...geostrateški, geopolitički čimbenik će tu odraditi svojedr laganini wrote:..moja procjena je deset godina..ako bude bih do tada..il eu do tada..
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9843 times
- Been thanked: 11608 times
storm wrote:Prije ...geostrateški, geopolitički čimbenik će tu odraditi svojedr laganini wrote:..moja procjena je deset godina..ako bude bih do tada..il eu do tada..
Hoće, s tim da bi trebali imati na umu real politike i šbb-kbb politike.
Što se tiče vlastite politike BiH, mislim na real varijantu, ići će jako sporo, kao i do sada, pa tako da se mi tu priključujemo u šbb-kbb varijanti.
Što se tiče politike Hrvatske, njen je interes da BiH bude u EU i ovako, realno, a i u šbb-kbb varijanti, jer jedini razlog NEučlanjenja će biti jačanje ruskog uticaja i prevrat u Srbiji, a što bi se preko Bh Srba odrazilo i na naš put u EU.
U tom slučaju, HR zastupa varijantu, da je u svakom slučaju, bolje da BiH uđe u EU i to što prije, da ne bi došlo do te situacije.
Ne bi nikom u HR bilo udobno, da preko Save gledaju ruske tenkove, 50-ak km od Zagreba.
Što se tiče Srbije, real politika je ulazak u EU, kako BiH tako i Srbije - zasad.
Međutim, ako pažljivije čitamo između redova, fino se vidi kako se preko RS, BiH strateški usporava na tom putu i drži iza Srbije, kako bi u slučaju eventualnog ruskog prevrata, lakše bilo privući BiH sebi, jer oni se neće odreći RS i samo stojati i gledati kako BiH odlazi u NATO i EU, a oni bleje ko telad.
O ovome sam govorio više puta, samo što mi niko ne vjeruje
Evo, najnoviji zastoj Srbije. Čak trećina zemalja EU se protivi otvaranju prvog težeg poglavlja u pregovorima sa Srbijom - oko sigurnosnih poslova. Kažu da je glupo pregovarati o tome, sa zemljom koja je upravo održala vojne vježbe, skupa sa Rusijom.
Simptomatično je da se pored GB i GER, tomu snažno protive: Poljska, Češka, Rumunija i Bugarska. Još je simptomatičnije, da se NE bune Slovačka i Mađarska, a ovaj put ne govorimo o migrantima iz Azije i Afrike, pa da to nazovemo nekakvom ksenofobijom.
Ovo je borba demokratija vs petro-bananski totalitarizam, a mi, kao i obično, na sred puta i obje opcije kod nas, imaju svoje pulene.
Neki su to nazivali i pravoslavno-islamskim blokom, s tim da ja tu ne vidim neke pravoslavne zemlje, niit polovinu islamskih, posebno sunitskih.
- Socrates
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 5 times
Hrvatska je tu nebitna. Srbija je bitnija, ali ne zato sto se nesto pita, nego zato sto ju je potrebno oteti od uticaja Rusije.
I Amerima I Evropljanima je bitno da BIH udje u EU, tako da ne vidim tu neko odugovlacenje od deceniju, dvije. Ja predvidjam ubrzani process od 5-6-8 godina. Hillary Clinton ce svakako raditi na tome. Normalno je da su politicke reforme u BIH neophodne, I Amerika i EU ce malo ostrije da pristupe tome kada su gotovi izbori u Americi. Ne treba izgubiti iz vida da je danasnja BIH "dijete" jedne americke (Clintonove) administracije koja se preko Hillary vraca na scenu a oni se svoje "djece", bez obzira sta se pod tim podrazumijevalo, nikad nece odreci. Sa druge strane, BIH je "dijete" I same EU. Ono sto bi zakomplikovalo stvari je pobjeda Trumpa.
Ulazak BIH u EU ce vjerovatno biti sinhronizovan sa ulaskom Srbije u EU, ako se ovi dozovu realnosti sto se tice Kosova.
Na kraju, ulazak BIH u EU i ne povlaci neke prevelike finansijske posljedice po samu EU, kao sto bi, recimo, ulazak Turske povukao. Bilo je neminovno da se Turska priblizi Rusiji, jer veoma bi tesko ikad bila primljena u EU.
I Amerima I Evropljanima je bitno da BIH udje u EU, tako da ne vidim tu neko odugovlacenje od deceniju, dvije. Ja predvidjam ubrzani process od 5-6-8 godina. Hillary Clinton ce svakako raditi na tome. Normalno je da su politicke reforme u BIH neophodne, I Amerika i EU ce malo ostrije da pristupe tome kada su gotovi izbori u Americi. Ne treba izgubiti iz vida da je danasnja BIH "dijete" jedne americke (Clintonove) administracije koja se preko Hillary vraca na scenu a oni se svoje "djece", bez obzira sta se pod tim podrazumijevalo, nikad nece odreci. Sa druge strane, BIH je "dijete" I same EU. Ono sto bi zakomplikovalo stvari je pobjeda Trumpa.
Ulazak BIH u EU ce vjerovatno biti sinhronizovan sa ulaskom Srbije u EU, ako se ovi dozovu realnosti sto se tice Kosova.
Na kraju, ulazak BIH u EU i ne povlaci neke prevelike finansijske posljedice po samu EU, kao sto bi, recimo, ulazak Turske povukao. Bilo je neminovno da se Turska priblizi Rusiji, jer veoma bi tesko ikad bila primljena u EU.
. . . . . . . . .
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3918 times
- Been thanked: 2950 times
Mohr wrote:BiH, EU, OTAN
..to je odavno postao preskup drzavni aparat,projekat..
..to ce ih i unistiti
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
- Socrates
- Forum [Bot]
Ma boli nas ona stvar, neka smo mi nase guzice skrasili u EU I NATO I gdje sve jos, A Bosanci neka budu ni tamo ni 'vamo, pa nek' udaraju narodnjaci.
Normalno da se EU treba reformirati, to niko ne porice.
Normalno da se EU treba reformirati, to niko ne porice.
. . . . . . . . .
- Mohr
- Inventar foruma

- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 21 times
Pa dabome, o tome i pričamo, neka ste vi...
A s nama šta bud(n)e
http://www.youtube.com/watch?v=Eiyr82AF59M

http://www.youtube.com/watch?v=Eiyr82AF59M

- Socrates
- Forum [Bot]
Imas, ali nisi svjestan.
Malo malo pa Putin.
Hladni Rat pros'o, bolan. 
Malo malo pa Putin.
. . . . . . . . .
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9843 times
- Been thanked: 11608 times
Mohr wrote:BiH, EU, OTAN
U pravu si, još ti imaš vremena, za pečalbu u Rusiju.
Ako nemaš para za kartu, evo imam ja, pomogao bih.
- Mohr
- Inventar foruma

Hvala bato, al' od tebe ni aspirinKrokodil Behko wrote:Mohr wrote:BiH, EU, OTAN
U pravu si, još ti imaš vremena, za pečalbu u Rusiju.
Ako nemaš para za kartu, evo imam ja, pomogao bih.
- Socrates
- Forum [Bot]
I?Mohr wrote:Hladni jeste. Hvala na osvještenjuSocrates wrote:Imas, ali nisi svjestan.![]()
Malo malo pa Putin.Hladni Rat pros'o, bolan.
Ko je izgubio i zasto?
. . . . . . . . .
- Mohr
- Inventar foruma

Pa de objasni, ko je šta izgubio, molim lepoSocrates wrote:I?Mohr wrote:Hladni jeste. Hvala na osvještenjuSocrates wrote:Imas, ali nisi svjestan.![]()
Malo malo pa Putin.Hladni Rat pros'o, bolan.
Ko je izgubio i zasto?
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1662 times
- Been thanked: 3136 times
- Status: Online
Nećemo u NAto nećemo u EU.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
- Socrates
- Forum [Bot]
Hajde, dobro, zivi u svom nerelevantnom stanju uma. Nisam ni mislio da ces biti u stanju da se suocis sa realnoscu.
Smajli po smajli i tebi dobro.
A vala I meni je.
Smajli po smajli i tebi dobro.
A vala I meni je.
. . . . . . . . .