Štas mislio, vehabije nacionalisti?
Oni nisu nacionalisti, nego su idioti

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
Krokodil Behko wrote:I šta je tu paradoksalno?
..krivo rezoniraš..po toj logiki koja je razlika izmedju španjolca talijana i hrvata..svi su iste vjere..ili njemci nacija njemačka a većina su protestanti ili katolici..to što ti pričaš je komunjarska doktrina..Mutevelija wrote:Krokodil Behko wrote:I šta je tu paradoksalno?
Ništa ne shvatate.
Daj mi razliku između Hrvata Srba i Bošnjaka osim religije.
Istina je da je religijom nastala nacija.
Srpska pravoslavna crkva nema nikakve veze sa nacijom.
Socrates wrote:Pa nije uopste upitno da etnicki nacionalizam raste sto vise se jedna grupa, iz opravdanih razloga ili ne, osjeca ugrozenom.
Njemacka je, recimo, bila tipican primjer etnickog nacionalizma do kraja Drugog Svjetskog Rata. Gdje ih je to dovelo, valjda je jasno. I ne samo Njemacka, nego i Italija i Japan. Danas je Njemacka primjer drzave u Evropi koja je u dobroj mjeri pobjegla od etnickog nacionalizma.
Srbija I Hrvatska su isto zrtve etnickog nacionalizma od pocetka devedesetih do danas.
Bosna nema nikakvog izbora, ako dalje bude tonula u etnicki nacionalizam sa sve tri strane, nece je ni biti. Barem ne onakve kakva treba da bude. Mene jednonacionalna i dvonacionalna Bosna ne interesuju.
Sa druge strane, imas primjere Australije, Engleske, Novog Zelanda, Nordijskih zemalja, koji su prihvatili gradjanski nacionalizam.
A to sto ti pricas o gubljenju identiteta, to objesi macku o rep. Niko nece izgubiti identitet zbog uredjenja politickih odnosa u drzavi, ako sam nece da ga izgubi.
..naravno da tvoja priča pije vodu kod onih koji su ko ti..kako sam već napisa ti su u yugi bio yugoslaven a sad si bosanac..a to sam ti napisa u prošlom postu samo sam sad pojednostavio da uspiješ skužit..Socrates wrote:Pa niko i ne govori da neko mora biti Bosanac.
Ono sto ja govorim je da etnicki nacionalizam u drzavi gdje su tri naroda konstitutivna nikad ne zavrsi dobro. Nema sanse.
Osjecati se gradjaninom Bosne, nije toliko tesko. Ne moras se izjasnjavati kao Bosanac.
Laganini, de bogati popij jednu tableticu. Vidis da pricam sa ljudima.
...jesi ti ikad upita zašto je u zadnim zemljama saživio građanski a u istočnim funkcionira etički..razlika je u tome što je tamo nastao nacionalizam u postojećoj državi a u istočnim izdvajanjem iz država kojima etnikos nije pripadao..normalno je da će građanski nacionalizam jačat u odnosu na etnički utoliko što države budu stabilnije..Socrates wrote:Dalje, gradjanski nacionalizam u normalnoj drzavi postavlja stvari pitanja etnickog identiteta tamo gdje I trebaju da budu - u Ustav I Ustavni Sud. Na institucije, dakle.
U Kanadi su, recimo, mnogi preko Suda izborili svoja prava za ocuvanje etnickog I religioznog identiteta. Recimo Sikhi da nose etnicka i religiozna obiljezja na glavi kad rade u policiji, ili ona zena koja je insistirala da nosi nikab dok polaze zakletvu za drzavljanstvo. Tako se svi Kanadjani priblizuju jedni drugima I vode dijalog, preko Ustava, sudova I nevladinih organizacija.
Nema tu puno filozofije, ne moras biti genijalac da ovo shvatis.
Users browsing this forum: No registered users and 4 guests