Islam

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1677 times
Been thanked: 3199 times
Status: Offline

Re: Islam

30 Oct 2016, 20:56

Kod Muhameda a.s je relativno jer on je mač sa dvije oštrice, možeš naći svaku uputu za život.
EEvo it ovaj primjer.
bu Hurejre, r.a., u drugom hadisu kaže: Tufejl, r.a., i njegovi drugovi su došli i rekli: "Allahov Poslaniče, Devsovci (pripadnici plemena Devs) su postali nevjernici i odbili su primiti islam, zato moli protiv njih i prokuni ih. Tada prisutni rekoše: -Biće uništeni (ako ih prokune). Pejgamber, s.a.v.s., reče: Allahu moj, uputi Devsije i dovedi mi ih." (Muslim, 2524) Ta Pejgamberova, s.a.v.s., dova je bila primljena i oni su uistinu nakon nekoliko vremena došli i svi primili islam."
"Jednom prilikom dok je Poslanik, s.a.v.s., na putu spavao, objesio je svoju sablju na granu iznad sebe. Neki neprijateljski raspoložen čovjek je došao, uzeo sablju i upitao: "Ko će te, Muhammede, sada spasiti od mene?! Poslanik, s.a.v.s., smireno odgovori: -Allah. Tada čovjeku ispade sablja i Poslanik je uze, te upita njega: -A ko će tebe spasiti od mene? Tada čovjek odgovori: -Tvoja milost i praštanje." Poslanik, s.a.v.s., mu je oprostio."

Islam nije crn i bijel nego je siv.

Evo ti njegov zadnji govor
"Ljudi, slušajte ove moje riječi jer nisam siguran da ću moći ponovo doći među vas, na ovo mjesto...
Naši životi i imovina su svete stvari i neprikosnovene kao što je za nas sve uzvišen i svet ovaj mjesec, današnji dan i mjesto na kome se nalazimo. Čovjek je djelo Božije i neka je proklet onaj koji to djelo ruši. Mi ćemo svi doći pred Boga i on će nas pitati za naša djela i naš rad ...
Budite uvijek dobri i milostivi prema vašim ženama ... Njihovu čast i njihovo poštenje čuvajte i odnosite se prema njima s ljubavlju i dobrotom. Uistinu ste ih dobili od Boga da ih čuvate i po zakonu sa njima postupate ... Ono što vam je povjereno čuvajte kao svoje i"
vratite onome čije je... Krvna osveta i lihvarstvo iz paganskih vremena neka prestanu zauvijek ...
O narode! Slušajte šta govorim i uzmite to srcu, vi morate znati da je svaki musliman brat drugome muslimanu. Svi ste vi jednaki, svi imate ista prava i iste obaveze. Svi ste vi članovi jednog velikog zajedničkog bratstva. Zabranjeno vam je da od svog brata uzmete bilo šta, osim ono što vam on dadne. Čuvajte se nepravde ...
Recite ovo i onima koji su prisutni i onima kojih ovde nema. Može se desiti da onaj kome se kaže bolje zapamti od onoga koji je to ovdje čuo... Ja vam ostavljam Božiju Knjigu koja će vas, ako se je vjerno pridržavate, uvijek čuvati da ne zalutate s pravog puta, sa staze pravde i istine. To je knjiga jasna, od Allaha upućena. Imate pred sobom moj cijeli život, moje riječi i moja djela; sve što sam govorio i radio, nastojao sam da bude u potpunom skladu sa Bozijim naređenjima..."
Časni Pejgamber je završio svoj govor riječima: "O moj Bože! Jesam li ispunio zadatak i povjerenu mi misiju?"
Božiji poslanice! Ti si vjerno ispunio svoju misiju i nama saopštio što ti je Bog povjerio!" — potvrdilo je sto hiljada duša u jedan glas.
Poslanikove lice bilo je obasjano radošću. Od prevelike sreće u očima su mu svijetlile suze. Digao je ruke prema nebu i rekao: "Molim Ti se, budi svjedok svega ovoga!"
KAKVA VELIČANSTVENA MISIJA, KAKAV VELIČANSTVENI ZAVRŠETAK!
Kada je završio govor, sišao je s kamile i klanjao u isti mah podne i ikindiju, a zatim prešavši na drugo mjesto Arefata, objavio okupljenom narodu tada primljene kur'anske riječi:
"Danas su nevjernici izgubili svaku nadu da ćete vi otpasti od svoje vjere, zato se ne bojte njih, već se bojte Mene. Sada sam vam vjeru vašu usavršio i blagodat svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam Islam bude vjera."
Oproštajni govor, iako kratak, draga moja kćeri, sadrži mnogo mudrosti. Prije Islama jaki su napadali slabije, a časni Pejgamber je učinio svetim imovinu i živote drugih ljudi. Prema ženama se postupalo kao, prema stoci, a Muhammed alejhisselam je taj koji im. je povratio dostojanstvo. Lihvarenje i kamate su bile toliko rasprostranjene u Arabiji da su razorile mnoge domove i uništile mnogo ljudskih života. Poslanik je to zabranio i"
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 717 times

31 Oct 2016, 00:55

Fazlija wrote:
Isus se nije niti htio spasiti, jer je znao da je jaci od smrti. Buddhu su vise puta pokusali ubiti, pa je uvijek mirno preobratio svoje ubojice koji su postali njegovi sljedbenici... e, ali za to moras imati neke malo vece du'ovne moci od obicnog covjeka.

Ovo sto je radio Muhamed to su vise nacini jednog (ne bas posve produhovljenog) vladara koji se okruzi ratnicima.
O Isusu se jako malo zna,kao i o Budi,a Muhamed je zivio znatno kasnije,dlosvno ,modernijem periodu istorije,a tako je ostalo znatno vise zapisa o njemu. Biografija Muhameda je takodjer izmjenjena stoljecima.

Nacin ,na koji si ospisao Isusa i Budu je doslvno na nivou bajki. Nelogicno je piati o Isusu i Budi ,jer o njima ne postoje pisani dokazi. :kafa
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

31 Oct 2016, 07:57

Fazlija wrote:Image

Dakle ima istine u tome... koja ekipa, ha? Vodja kulta ciji sljedbenici teroriziraju sve oko sebe...

Kad samo usporedimo Muhameda i njegove najblize ucenike, sa recimo Isusom i njegovim apostolima, ili Buddhom i njegovim ucenicima... M. i njegova ekipa dodju kao neki opasan kult vjerskih fanatika... U danasnje doba bi ih pohapsili.

Vodja kulta namjestava objave kako mu pase, sljedbenici ubijaju, pljacakaju i odvode u ropstvo sve koji drugacije misle...

Halid zvani Sablja je vodja vesele druzine... mislim, da bih rijec rekao. Mad Max ekipa :) Du'ovni ljudi, nema sta :)
Ima ajeta u Kur'anu u kojima se kritikuje neki čin Muhameda s.a.v.s. kao:"Ne dostoji ni jednom poslaniku da uzima zarobljenike dok pobjedu ne izvojevate na zemlji. Vi hoćete zamaljska dobra,a Allah vam želi vječnost.Da nije knjige od Allaha koja je prije došla zadesila bi vas velika kazna za ono što ste uzeli." (El-Enfal,67)

p.s
Tvoje opaske su krajnje opasne jer nisu utemeljene ni na čemu.Improvizuješ bez jasnih dokaza,a što je najgore opasno blatiš ono što je najsvjetlije u islamu,a to je Poslanik s.a.v.s. i njegovi časni ashabi.
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.

mehaning
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

31 Oct 2016, 10:59

:haha
KOMESAR wrote: Ima ajeta u Kur'anu u kojima se kritikuje neki čin Muhameda s.a.v.s. kao:"Ne dostoji ni jednom poslaniku da uzima zarobljenike dok pobjedu ne izvojevate na zemlji. Vi hoćete zamaljska dobra,a Allah vam želi vječnost.Da nije knjige od Allaha koja je prije došla zadesila bi vas velika kazna za ono što ste uzeli." (El-Enfal,67)

p.s
Tvoje opaske su krajnje opasne jer nisu utemeljene ni na čemu.Improvizuješ bez jasnih dokaza,a što je najgore opasno blatiš ono što je najsvjetlije u islamu,a to je Poslanik s.a.v.s. i njegovi časni ashabi.
:valja Vjernik o dokazima... :valja

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

31 Oct 2016, 14:19

Ako ćeš se obrušavat na Islam obrušavaj se na druge religije isto tako.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

mehaning
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

31 Oct 2016, 14:37

Mutevelija wrote:Ako ćeš se obrušavat na Islam obrušavaj se na druge religije isto tako.
Tu se slažemo... :ok

Krščanstvo ima isto ruke krvave do ramena... :123

Fazlija
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

31 Oct 2016, 18:13

KOMESAR wrote:Tvoje opaske su krajnje opasne jer nisu utemeljene ni na čemu.Improvizuješ bez jasnih dokaza,a što je najgore opasno blatiš ono što je najsvjetlije u islamu,a to je Poslanik s.a.v.s. i njegovi časni ashabi.
Pa ja sam samo pitao (i ispalo je da je tako) jesu li Poslanik i ashabi bili ratnici koji su ratovali protiv onih koji nisu htjeli prihvatiti njihovu vjeru, jesu li ubijali, pljackali i porobljavali ljude koji nisu dijelili njihova uvjerenja... ispalo je da jesu...

Dapace, stanoviti Halid se velica kao vjest zapovjednik, ratnik itd.

Iz toga sam zakljucio da su to bili najobicniji pustinjski ratnici, a ne nikakvi duhovnjaci i propovjednici, samo s tom razlikom sto ih nije predvodio Alibaba ili Mad Max, nego njihov vjerski vodja.

E sad, kad to dvoje spojimo... dobijemo ekipu pustinjskih ratnika koji ubijaju i pljackaju, samo ovaj puta sve u ime Boga.

Meni to ne zvuci na neku jako duboku duhovnost, nego dapace... vise na najobicnije praznovjerje i vjerski fanatizam.
http://forum.srednjiput.rs/

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

31 Oct 2016, 18:36

Fazlija wrote: Jeste da je civilizacija na Bliskom istoku bila (i jos je uvijek) na stvarno barbarskoj razini. Vjerovatno bi ga ubili kao Isusa da je bio miroljubivi propovjednik (kao Isus). Ali upravo je u tome Isusova velicina da se njegovo ucenje uspjelo probiti usprkos tome sto je s nasiljem zatirano. Ima jednu ljudsku dimenziju koja je osvojila ljude.
Jednu grešku si napravio. Nije se učenje Isusa probilo uprkos nasilju nego učenje Pavla.

Sa druge strane islam je mnogo više od religije. I neobjašnjivo mnogo se tolerira kada zapadni teoretičari uzmu tabiriti o islamu kao religiji. Religija je samo sastavni dio islama. Mene su učili da je islam način života.

Meni su obje religije na svoj način zanimljive ali ja njih ne posmatram kao dogmatik, po mom mišljenju priče i jedne i druge religije su priče koje jako mnogo govore o psihologiji čovjeka.

Nekad sam o tome tako razmišlj'o: kad bi cijeli svijet živio u bijedi i siromaštvu krščanstvo bi bilo jedina religija, a kad bi cijeli svijet bili samo nasilnici i narkomani islam bi bio jedina religija.

Hoću da oslikam, po mom mišljenju, zašto su se te dvije religije primile i (po mom mišljenju) primile su se jer su naišle na tačno svoj tip ljudi.

Kršćanstvo je i po svom nastanku i po svom širenju bila ideja koja je obećavala siromašnim bolji život. Glavna poruka kršćanstva je uvijek bila "vi niste ništa krivi, kada umrete živjet ćete bolje", a islam je po svom nastanku i po svom širenju bila ideja koja je obećavala ljudima koji su skrenuli sa puta da urede svoj život. Glavna poruka islama je uvijek bila "islam može urediti vaše živote".

I jednima i drugima još samo fali da okače cijene i prijave d.o.o bili bi uspješne priče.

Ovim ne želim da tvrdim kako boga nema, jer mi je ta tvrdnja suluda jednako kao i da boga ima. Sve što sam pokušao reći je da su priče islama i priče kršćanstva dosta poučne priče iz kojih se može puno naučiti o ljudima.
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

31 Oct 2016, 19:05

Fazlija wrote:
KOMESAR wrote:Tvoje opaske su krajnje opasne jer nisu utemeljene ni na čemu.Improvizuješ bez jasnih dokaza,a što je najgore opasno blatiš ono što je najsvjetlije u islamu,a to je Poslanik s.a.v.s. i njegovi časni ashabi.
Pa ja sam samo pitao (i ispalo je da je tako) jesu li Poslanik i ashabi bili ratnici koji su ratovali protiv onih koji nisu htjeli prihvatiti njihovu vjeru, jesu li ubijali, pljackali i porobljavali ljude koji nisu dijelili njihova uvjerenja... ispalo je da jesu...

Dapace, stanoviti Halid se velica kao vjest zapovjednik, ratnik itd.

Iz toga sam zakljucio da su to bili najobicniji pustinjski ratnici, a ne nikakvi duhovnjaci i propovjednici, samo s tom razlikom sto ih nije predvodio Alibaba ili Mad Max, nego njihov vjerski vodja.

E sad, kad to dvoje spojimo... dobijemo ekipu pustinjskih ratnika koji ubijaju i pljackaju, samo ovaj puta sve u ime Boga.

Meni to ne zvuci na neku jako duboku duhovnost, nego dapace... vise na najobicnije praznovjerje i vjerski fanatizam.

Da su fanatici pobili bi sve Mekelije kad su osvojili Meku.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Fazlija
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

31 Oct 2016, 20:04

Rockefeller wrote:...islam je po svom nastanku i po svom širenju bila ideja koja je obećavala ljudima koji su skrenuli sa puta da urede svoj život. Glavna poruka islama je uvijek bila "islam može urediti vaše živote".
Jako zanimljivo misljenje, posebno bih se osvrnuo na dio koji sam izdvojio.

Ali prije jedna ograda. Nisam uopce problematizirao cijeli islam. Jer (danasnji) islam nije samo ucenje Muhameda i ponasanje prvih vjernika, nego i cijela bastina koja je nastala kasnije. Ono o cemu sam pricao odnosi se na same pocetke, na ucenje Muhameda i sukladno tome ponasanje njegovih prvih ashaba.

Iz svega sto smo do sada rekli, zakljucili smo da su to bili najobicniji pustinjski ratnici, da ne kazem razbojnici i nasilnici kojima je jedan vjerski vodja samo dao religijski opravdanje. Ubijajte i pljackajte dalje, samo sada za Boga (i svoj racun, naravno) ali po ovim pravilima.

U tom smislu mi se cini ono tvoje smislenim. Otprilike ovako: vi ste ubojice i nasilnici (skrenuli ste s puta moralnosti), sada ce nova vjera "urediti" vase zivote na nacin da cete i dalje moci ubijati i pljackati slabije od sebe, samo ovaj puta za Boga i po odredjenim pravilima (ove mozes ubiti i porobiti, ove ne mozes).

Mozda to objasnjava brzo i nasilno sirenje islama. Kako su pokoreni brzo primali islam samo da izbjegnu daljnje maltretiranje, islamski ratnici su bili stalno u potrazi za novim ljudima koje po pravilima svoje religije mogu pljackati i ubijati.

Prije takvog "uvodjenja reda" arapska plemena i klanovi su se ubijali i pljackali medjusobno. "Uvodjenjem reda" u poslove pljacke i ubijanja (putem pravila nove vjere) Muhamed je samo ujedinio razjedinjene klanove i dao im opravdanje da pljackaju i dalje, ali ne vise medjusobno, nego druge narode. Kada bi i ovi primili islam, pljackasi bi odlazili dalje i tako redom.

Ja i dalje ne nalazim nista duhovnog u tome. Druga stvar je sto se sa sirenjem takvog drustva (nasilnog prema van) vremenom razvila filozofija, umjetnost i kultura. Jer kada god imas para, stvara se kultura i umjetnost. Medjutim kada je prestalo sirenje (osvajanja) islamska civilizacija se pocela urusavati i u tom stanju se nalazi i danas.

Venera
Seksologinja
Seksologinja

31 Oct 2016, 20:34

Fazlija,pa i Budizam se sirio prislinim putem , a iz Kin eu Jpana se sirio politikcim putem,tj. osnivanjem politickih partija ,toliko o duhovnosti budizma :hihi :kafa

mehaning
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

31 Oct 2016, 21:23

statebriga wrote:Fazlija,pa i Budizam se sirio prislinim putem , a iz Kin eu Jpana se sirio politikcim putem,tj. osnivanjem politickih partija ,toliko o duhovnosti budizma :hihi :kafa
Pa i nije baš laki posao vijeru širiti... :cudi

Zahtjevaš puno od ljudi, a ništa ne nudiš... :hm

Samo obećanja, koja niko ne može potvrditi... :cudi

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

31 Oct 2016, 21:33

mehaning wrote:
statebriga wrote:Fazlija,pa i Budizam se sirio prislinim putem , a iz Kin eu Jpana se sirio politikcim putem,tj. osnivanjem politickih partija ,toliko o duhovnosti budizma :hihi :kafa

Pa, kako to niko ne može da utemelji nešto slično, a petnaest vijekova prođe?

mehaning
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

31 Oct 2016, 21:37

KOMESAR wrote:
mehaning wrote:

Poubijalo se je puno onih, koji su razmišljali... :123

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

31 Oct 2016, 21:39

mehaning wrote:
KOMESAR wrote:
mehaning wrote:

Poubijalo se je puno onih, koji su razmišljali... :123
Za petnaest vijekova ni jedan sličan ajet? Sramota!

Venera
Seksologinja
Seksologinja

31 Oct 2016, 21:46

mehaning wrote:

tocno,a ovdje svi brane svoju religiju ( osim mene i tebe ) :cvijece

mehaning
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

31 Oct 2016, 21:53

statebriga wrote:
mehaning wrote:

tocno,a ovdje svi brane svoju religiju ( osim mene i tebe ) :cvijece
Neka samo budu vjerni, sve dok mene ne uvlače u to...

Ali meni izgledaju ponekad kao jako predebeli ljudi, koji malo predebele nazivaju dahaucima... :sok

A mršave kretenima...

Fazlija
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

31 Oct 2016, 22:44

KOMESAR wrote:Za petnaest vijekova ni jedan sličan ajet? Sramota!
Hm, zar ti mislis da nakon 6. stoljeca N.e. niti jedno temeljno djelo duhovne filozofije nije nigdje napisano na svijetu?!
Pa prvo, kakve veze ima buddhizam sa ovom temom o islamu, Muhamedu i ashabima?!
Drugo, cak i da se jeste sirio nasilno, zar bi to ista umanjilo nasilnost Muhameda i njegovih ashaba?!

A trece, ako cemo govoriti istinu, buddhizam se sirio uglavnom misionarenjem, a ne osvajanjem. Boddhidharma, Kumarajiva i brojni drugi indijski monasi su dosli u Kinu kao prevodioci i misionari, ne kao vojskovodje s armijom. Nisu nista spalili i nikoga nisu ubili... da bi nametnuli novu vjeru. Ali cak i da jesu, zar bi zbog toga Muhamed bio manje vodja vjerskog kulta koji je svoje sljedbenike poticao na ubijanje, pljacku i porobljavanje drugih ljudi?!

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

31 Oct 2016, 22:52

Fazlija wrote:
KOMESAR wrote:Za petnaest vijekova ni jedan sličan ajet? Sramota!
Hm, zar ti mislis da nakon 6. stoljeca N.e. niti jedno temeljno djelo duhovne filozofije nije nigdje napisano na svijetu?!
Drugo, cak i da se jeste sirio nasilno, zar bi to ista umanjilo nasilnost Muhameda i njegovih ashaba?!

A trece, ako cemo govoriti istinu, buddhizam se sirio uglavnom misionarenjem, a ne osvajanjem. Boddhidharma, Kumarajiva i brojni drugi indijski monasi su dosli u Kinu kao prevodioci i misionari, ne kao vojskovodje s armijom. Nisu nista spalili i nikoga nisu ubili... da bi nametnuli novu vjeru. Ali cak i da jesu, zar bi zbog toga Muhamed bio manje vodja vjerskog kulta koji je svoje sljedbenike poticao na ubijanje, pljacku i porobljavanje drugih ljudi?!
Zar se porobljeni mogu porobiti?

Venera
Seksologinja
Seksologinja

31 Oct 2016, 23:05

Fazlija wrote:

Pa,ti kao budista,dodje na temu Islam i pises o ratu i sirenju Islama,a nisi niakd na svojoj temi o Budizmu pisao neke negativne cinjenice tvog Budizma. Ja,za razliku od tebe ,gledam na sve relgije isto, i volim citati o njima. Ali,svi pretjerujete i svi opravavte nasilj ei ratove u ima istih vasih relgija,sketi,filozofija i ideologija. :kafa

ah,budizam se defitivno siro ratovanjem,i kao politicki smijer,narocio tokom prelaska iz Kine u Japan ,a na drugim teritorijama je bilo prilicno krvavo. :kafa Nasilje psotoji u svim religjama,sektama,kultovima, zato ne razumijem,zasto izdvajas Muhameda,a ne pises o ostalim predstavnicima drugih relgija :kafa

Muhamedova ideja sirenja nove religje sa novim pravilima,osnivanjem kalifata u tadasnjem periodu je bila pozitivna pojava,u smislu sjedinjavanja plemena i drugih grupa,i to je doba formiranja prvih sluzbenih vecih zajednica. Otpor drugih zajednica je ockeivajuca reakcija,ali su muslimmani bili nijansu pametniji: oni su sirili Islam i prve osobe koje su imale sluzbeno pravo da prihavte religiju su bili visoka klasa i drzavnici. Kad su oni privaltit novu religiju radi ekonosmkih razloga,tad je narod prealzio na Islam.

:kafa

Post Reply

Return to “Religija”