Gradnja eko/ pasivnih kuća

Sve o održavanju doma.

Moderator: spacebound

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Gradnja eko/ pasivnih kuća

30 Oct 2016, 19:55

Nisam primjetio sličnu temu....
malo bi o načinima izgradnje, materijalima, sistemima ogrijeva, prezračivanja, izvedbama instalacija....
Elon Musk je ionako silno napredno područje odlučio protresti iz temelja ....

Image

Umjesto od cigli i bloketa, novi krovovi bit će solarni!
Piše: Ma.J.

Foto: Tesla, PR

PROIZVOĐAČ električnih automobila Tesla, Elon Musk, predstavio je inovaciju na tržištu solarnih panela i dobivanja energije iz obnovljivih izvora za kućne potrebe.

Iako solarne ploče postoje već dulje vrijeme na tržištu, tek rijetki su ih postavljali na krovove. Najveći problem je predstavljala cijena zasebnog postavljanja krova, a potom i solara.

Musk je u petak predstavio nove solarne ploče, odnosno točnije - solarni krov. Nakon što je Tesla ranije ove godine najavila preuzelimanje tvrtke SolarCity, specijalizirane za generatore sunčeve energije i obnovljive izvore, zajednički su predstavili solarne krovovoe - inovaciju solarnih ploča koje se postavljaju umjesto krova.

Image

Solarne ploče, koje mogu grijati, otapati snijeg s krova, ali i skladištiti energiju, ne razlikuju se od običnih krovova. Dolaze u četiri različita dizajna, a iako cijena nije poznata, Musk je najavio da će u svakom slučaju biti jeftinije nego uobičajeno postavljanje krova pa solarnih panela.

https://www.facebook.com/tesla/videos/1 ... 760732801/
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 626 times

Re: Gradnja eko/ pasivnih kuća

30 Oct 2016, 22:41

Pogledah na -al dzaziri dio emisije techknow, one pametne honda kuce
Malo je rec perverzija

Ne isplati se za tvog zivota uopce

Gledala sam neke opcije kad smo useljavali. Cisto jer mi kum radi u tome. Bubam , da se svjetla sama gase kad izadjes--dodatnih pet hiljada.

Neka hvala, imam ruke, nisam invalid, a za tih pet hiljada kupim svasta i odem na putovanje jos.

(Dobro nije isto ko ovo sto si postavio al ugl pametne kuce cesto imaju namjenu da ti zamazu oci i okupaju te)
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9979 times
Been thanked: 11851 times

30 Oct 2016, 23:20

Jel ima ovakvih kuća, da se naruče u Zavidovićima? Ima li negdje neka cijena?

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

31 Oct 2016, 09:47

Zagorka wrote:Pogledah na -al dzaziri dio emisije techknow, one pametne honda kuce
Malo je rec perverzija

Gledala sam neke opcije kad smo useljavali. Cisto jer mi kum radi u tome. Bubam , da se svjetla sama gase kad izadjes--dodatnih pet hiljada.

Neka hvala, imam ruke, nisam invalid, a za tih pet hiljada kupim svasta i odem na putovanje jos.

(Dobro nije isto ko ovo sto si postavio al ugl pametne kuce cesto imaju namjenu da ti zamazu oci i okupaju te)
Otkud ti info da se ne isplati?
Radim i inteligentne instalacije i jedina razlika je da ode malo više kabla, jer vodiš apsolutno svaki prikljucak u komandnu ormaricu, gdje mini comp upravlja, kako si ga programirao :cudi
a i putem senzora (3-4€ komad) imaš funkciju pali- gasi ....kako ste došli do 5000 nečega više cijene, ne znam.

Istina je da je u totalu skuplja investicija na početku....ali nakon 10 godina življenja u njoj, kalkulacija se okrene u korist pasivne kuće.....ako ne i prije

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma

31 Oct 2016, 09:58

Meni su najdraze drvene kuce,drvo je najbolji materijal za kucu i najzdraviji...jos ako se na njih ugrade neki solarni ili drugi uredjaji koji pospjesuju stednju energije onda je to perfektno...nista ne regulise vlagu prostorija kao drvo..

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41493 times
Been thanked: 28282 times
Status: Online

31 Oct 2016, 09:58

Dobra stvar samo nije za ovih krajeva,negdje na moru da ,gdje sunca ima ,na planini isto gdje visoko cisto ,Zenica ,Sa nemoguce,kad se navuce smog nema sunca do proljeca.
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41493 times
Been thanked: 28282 times
Status: Online

31 Oct 2016, 10:00

Isto bazen vani u bosni pa nemogyce za odrzavati ,jednostavno nije klima za toga,za kratko vrijemw mahovina ,pozeleni sve.
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

31 Oct 2016, 10:04

STrendzer wrote:Meni su najdraze drvene kuce,drvo je najbolji materijal za kucu i najzdraviji...jos ako se na njih ugrade neki solarni ili drugi uredjaji koji pospjesuju stednju energije onda je to perfektno...nista ne regulise vlagu prostorija kao drvo..
Pa da....kod pasivnih kuća i jest drvo osnovni materijal...
gips ploče isto dobro reguliraju mikro klimu i vlagu....kad je suvišna upiju, kad je premalo otpuštaju...
još u kombinaciji sa termo pumpama i solarnim sistemima, potrošnja kuće je kao malo veći upaljač....zippo na primjer :D

Toplotna/ termo pumpa u kombinaciji sa podnim grijanjem i za ogrjev sanirane vode....vrhunski

Image

a može i kod adaptacije, znači na staro
Image

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

31 Oct 2016, 10:15

Rum wrote:Isto bazen vani u bosni pa nemogyce za odrzavati ,jednostavno nije klima za toga,za kratko vrijemw mahovina ,pozeleni sve.
Isto je i tu.....sjevernije još gore, kratke sezone...
ali sam vidio i ovakve pokretne kupole ili kako ih nazvati....na šinama, samo potegneš preko bazena i gotovo cijelo ljeto je moguće kupanje....ti paneli poput plastenika upijaju toplinu i zadržavaju...
e ako imaš love za takav bazen, iskesi se i za ovaj dodatak, koji ti produži sezonu na bar 10 mjeseci :hihi

a fino posluži i kad se ne koristi, da ne leti razno smeće unutra....manipulacija uzme 10ak minuta

Image

Image

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

31 Oct 2016, 22:20

storm wrote:
Zagorka wrote:Pogledah na -al dzaziri dio emisije techknow, one pametne honda kuce
Malo je rec perverzija

Otkud ti info da se ne isplati?
Radim i inteligentne instalacije i jedina razlika je da ode malo više kabla, jer vodiš apsolutno svaki prikljucak u komandnu ormaricu, gdje mini comp upravlja, kako si ga programirao :cudi
a i putem senzora (3-4€ komad) imaš funkciju pali- gasi ....kako ste došli do 5000 nečega više cijene, ne znam.

Istina je da je u totalu skuplja investicija na početku....ali nakon 10 godina življenja u njoj, kalkulacija se okrene u korist pasivne kuće.....ako ne i prije
Je li mi govorimo o istoj stvari?

Ponesto na senzor ili bas pametna kuca?

Za takvu je samo upravljacka jedinica deset hiljada. I onda dodajes na to ovisi sta sve zelis.

Na kraju dobijes nestvarno visoku ponudu na stol.

Imas funkcije da ti frizider javi koliko ti je ostalo mlijeka.

Da se roletne same spustaju u aksam. Stotine gluposti.

Da te pocese, jos malo. Kome to treba i kako se isplati?
Kad?

Pitaj gazde hotela koliko kosta opcija kad gosti sami podesavaju temperaturu u sobi, a koliko je opcija kad se gost javi recepcioneru a on mu podesi.

Sestra mi je vodila gradjevinsku firmu 15 godina, ciji su vlasnici bili ona i muz, nikad nisam cula da pametnu kucu dobijes samo opcijom "dodaj jos malo vise kabla.

Al ajd.....u biti si poceo sa solarnim panelima ja se nadovezala....

Jer se stavljaju u pametne kuce. A one su nastale kao zabava za bogatase i zaludjenike tehnologijama.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

31 Oct 2016, 23:24

Ma to su sve trivijalne stvari. Ok, nešto oko bitnijih funkcija, kao što je održavanje temperature, na istom nivou, klimatizacija, itd.. ali to sve imamo i sada, bez tih pametnih kuća. Pa ako je problem zaviriti u vlastiti frižider i provjeriti šta ima tamo, e onda..
Isto to oko osvjetljenja, roletni itd. Sve bezveze funkcije.

Pametna kuća je pametna, ako ima zidove na rasklapanje, pa da čovjek mijenja raspored svake godine.

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

01 Nov 2016, 00:03

Ja kad gledam neku emisiju o tome, sve mi se cink da dolaze vremena apsolutnih retarda, a zelim vjerovati da dolaze bolji, pametniji ljudi.

Kad nestane struje (ovo se svugdje u svijetu moze desiti, a kod nas nerijetko), sve se to uyebe i zamisli mora sam procitati datum na namirnici ili cak zamraciti prozor? Ili podici dasku na wc skoljki a potom cak pustiti vodu. Gotovo. Kraj. Horor.
Last edited by Zagorka on 01 Nov 2016, 00:04, edited 1 time in total.

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

01 Nov 2016, 00:04

http://www.youtube.com/watch?v=ZJRkcAb4N38

Ne znam da li ovo pripada -eko- kucama , ali postaju hit u Kaliforniji. Kontejneri nisu skupi , no dadatne neophodne radnje, dogradnje cine malo jeftinije kucu od gradnje klasicnim materijalima.

Bila sam u kuci koja se gradila prije 20 godina sa tom senzorskom tehnologijom paljenja svjetala . Vlasnik se udlucio da sam to kontrolise tako sto bi u kuhinji npr , na prekidacu pritisnuo dugme da mu osvijetli put do sobe koja je bila 50 m od nje. I funkcionisalo je bez problema.
Image

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

01 Nov 2016, 00:10

Zagorka wrote:Ja kad gledam neku emisiju o tome, sve mi se cink da dolaze vremena apsolutnih retarda, a zelim vjerovati da dolaze bolji, pametniji ljudi.

Kad nestane struje (ovo se svugdje u svijetu moze desiti, a kod nas nerijetko), sve se to uyebe i zamisli mora sam procitati datum na namirnici ili cak zamraciti prozor? Ili podici dasku na wc skoljki a potom cak pustiti vodu. Gotovo. Kraj. Horor.

E to je to.
To su sve stvari koje čovjeku ne oduzmu više od desetak minuta vremena na dan, pa ne znam šta bi tu trebao biti problem. :cudi
Osim toga, zar nije lijepo otvoriti taj svoj vlastiti frižider, pa svojom glavom dumati šta za ručak, šta za večeru itd..?
Nimalo me ne čude one futurističke vijesti, o seksu s robotima, kad vidim ovakve stvari :ha
tačnije, i za to će biti lijeni, pa eventulano robot s robotom, pa šta ispadne.

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

01 Nov 2016, 00:18

:ha

.....ljudi ce sve vise raditi da bi to sve imali....raditi da nebi radili.......:ovaj

...ko prezivi pricat ce....

.....spinerka, u svijetu tehnologije 20 godina je ogromna stvar....taj senzor prije 20 god sto si vidjela je prije 15 bio u smecu.....govorimo o sadasnjosti i buducnosti....honda je lani pocela neke projekte koji tek nadolaze..

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

01 Nov 2016, 00:22

hm , tada je to bilo nesto novo , i nije bas u upotrebi za povrsinski manje kuce , doduse za kuce na sprat je.

Mislim da nije puno napredovalo od tada.

Nekada sam imala auto koji se mogao upliti sa daljinskim sto je bilo super , i danas se proizvode ali narod nije bas lud za tim.
Image

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

01 Nov 2016, 00:23

Zagorka wrote: .....ljudi ce sve vise raditi da bi to sve imali....raditi da nebi radili
Gromko su i pravu :ideja

Ono baš dobra misao. Više će raditi, da bi manje radili.
Tačnije, oni roboti iz mog zadnjeg posta, neće biti ni potrebni, jer će ljude svesti na to :hm

Tih elemenata ima već sada. Svi su u toj nekoj strci i svima je potrebno vrijeme.
Ovdje vrijeme možda nije najbitnije, pošto to nije neka ušteda na vremenu, ali ide se na to, da ljudi izgube te neke vještine, neke navike i da se usredsrede samo na što veće iskorištenje vremena na neke stvari koje će se tretirati kao važnije.

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

01 Nov 2016, 00:31

E da, fokus je na tim vaznijim stvarima. Koliko ce lose biti za covjecanstvo da se izgube osnovne vjestine, ostaje da se vidi. Valjao bi nam rocke da da neke odgovore :oo

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

01 Nov 2016, 05:30

Drago mi je da tema ide :zubi

ali nije uopće tema kako ću paliti svjetla, nego eko pasivna kuća sa minimalnom potrošnjom energije :oo (što za hlađenje, grijanje, zračenje)

Glede inteligentne instalacije i @zagorka:

Instalacija u kući je cca 3000€, da bi se izvela pod pametnu dodatni trošak je cca 25% plus.....a cijene komandnih modula počinju negdje od 800€...
A ne bi bilo prvi put i gotovo je pravilo, da su kod vas ti noviteti mnogo skuplji, nego kod nas ili baš u eurpi, gdje su skoro pa uobičajena stvar već kod gradnje eko kuća.
Može se koristiti sasvim normalno a možeš si od nje uzeti, što ti treba....
Meni nije nimalo retardirano, da si preko smartphonea upališ klimu na strašno vruć dan, da si prilikom iznenadne oluje spustiš žaluzije, da za vrijeme godišnjeg odmora povremeno upališ svjetla navečer zbog noćnih bravara, da si aktiviraš grijanje.....i to sve preko moba....
apsolvirali smo da senzori već dugi niz desetljeća nisu neko čudo.
A banalne stvari poput frižidera koji mi javlja rok trajanja mlijeka, su samo jedna od opcija, koju i ne moraš koristiti....na kraju smisao instalacije je da imam više vremena za stvari koje volim raditi u životu a ne da nakon shoppinga provedem još pola sata, da unesem jebene rokove uporabe u mozak friždera (skeniram ili kajgod već) :D.
I naravno nije potrebna a ni dostupna svima.
Još imaju i varijante da se i na klasičnu instalaciju to isto postavi putem mini odašiljača u dozama prekidača i utičnica.

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

01 Nov 2016, 05:59

Ima dosta perspektivne za energ. efikasne kuce:
- solarna, panelima pada cijena
- geotermalna, od koje kod nas bjeze kao djavo od krsta
- promjena potrosaca u kuci, od sijalica, frizidera itd. sve sto na godisnjem nivou dosta trosi. Ha mjenjas uredjaj gledaj koja je klasa.
- termo izolacija
- optimizacija grijanja, pelet je gorivo buducnosti BH trzista

Storm vec pomenu, eko i pametna nije isto. Ovo sto gledamo na TV-u za pametne je pretjerivanje. Jasno ko dan, korisno je aktivirati neke uredjaje preko mob, pomjeriti grijanje zavisno kad dolazis, spojit se na kamere ili ti one posalju sliku kada se senzor aktivira. Sve to nije nesto papreno skupo. Treba samo baciti na papir sta se isplati sta ne za pojedinacni slucaj.
Ne znam radi li ko solarne panele koje su zamjena za ciglu, spajaju se modularno, pri tome stite od kise kao klasicne.

Post Reply

Return to “Dom”