Republikanci/Donald Trump

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Donald Trump je novi predsjednik SAD-a

Post by SPINERKA » 09 Nov 2016, 14:45

:kafa

... sve je pod 'kontrolom' :)
Image

gospođa Brams
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 196 times
Been thanked: 842 times

Post by gospođa Brams » 09 Nov 2016, 14:46

vještica ipak nije dobila

hoće li Beyonce i Jay Z moći zaspati :place
somehow I manage

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 09 Nov 2016, 14:47

..za meni bosa..dokazano da glazbenici operirani os politike..

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by SPINERKA » 09 Nov 2016, 14:48

dr laganini wrote:..slusam mirka ilica poznatog hr ilustratora kako brblja o podjeli amerike na ruralni i urbani..i nastavi kako su ruralni uglavnom bijelci..covik svasta nauci.. :haha urbani su mexikanci arapi crnci...majko mila..

:hihi pa jesu --zive u gradovima :roll
Image

Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 716 times

Post by Venera » 09 Nov 2016, 14:49

Maja wrote:Pitanje za statebriga i spinerku.
Od kako ste na forumu stalno ponizavate Bosance zbog glasanja za trenutno aktuelne politicare. Ono u stilu mi ovce mi u torovima mi glupi i koliko god nas gaze glasamo za iste.
S druge strane Amerikance ste kovale u zvijezde kao savrsenu naciju. Sve suprotno nama.
Pa opet ta divna Amerika izabra Trumpa. Kako to objasnjavate?

Pitanje za Hrvate i Srbe.
Zasto vam je toliko drago sto je Trump pobijedio? Jel se nadate da ce pobiti sve muslimane na svijetu? Zar se toliko bojite muslimana? Jel Srbi misle da ce Trump suradjivati s Putinom cime ce se i oni okoristiti na neki nacin?
De mi malo pojasnite.

Kao laik licno smatram da pobjeda Trumpa nista znacajno nece promijeniti. Tako su se velike nade polagale u Obamu pa corak.
Majo,u SAD glasanje nije isto kao u BiH :kafa
Ja nikad nisam amerkance kovala u savrsenu naciju :kafa ne mozes porediiti jednu drzavicu od 4 miliona sa amerikom koja je povrsinski veca od jedne EU :kafa Najbitnije je da ekonomija opstane,ako je ekonomija dobra,sve ce biti ok,a vanjaska poltika se sigurno nece puno promjeniti,a srdnja kalsa nestaje zadnjih 20 godina :kafa

evo kopirani tekst ,koji najbolje objasnaja glasanje:
Oko 225 miliona Amerikanaca danas bira 45. predsednika Sjedinjenih Američkih Država. Iako važe za “demokratske” ovi izbori zapravo su proizvod velikog broja kompromisa u prošlosti SAD i predstavljaju jedan od najkompleksnijih sistema na svijetu o kome, čak i među građanima Amerike, postoje mnoge zablude.
Iako se danas smatra “koljevkom demokratije” SAD zapravo imaju jedan od najspecifičnijih predsjedničkih izbornih sistena na svijetu o kome, zbog njegove složenosti, i građani ove države slabo znaju i koji je sve samo ne demokratski.
Ovakav način izbora predsjednika je definisan 12. amandmanom na Ustav SAD još 1804. godine dakle, nepromjenjen važi već više od 2 vijeka iako su se u međuvremenu političke prilike, pa i sama Amerika mnogo promijenili.
O izbornom sistemu koji vlada u ovoj državi čak i u doba izbora malo se govori, pa postoje mnoge zablude.

Zabluda broj 1: Građani Amerike biraju predsjednika

Ovo je samo djelomično tačno! Naime, građani Amerike na izborima predsjednika ne biraju neposredno već zapravo glasaju za svoje predstavnike – elektore, koji će onda u njihovo ime glasati za predsjednika SAD. Dakle, kada američki građanin glasa, on zapravo poručuje predstavnicima svoje savezne države za koga treba da glasaju.
Ti predstavnici zovu se elektori i njih određuju političke partije posebno za svaku saveznu državu. Kako je na snazi većinski izborni sistem, bez obzira sa kolikom većinom jedan od kandidata pobjedio u nekoj saveznoj državi (razlika može da bude i teoretski samo jedan glas), svi glasovi elektora iz te države idu njemu.Ovo pravilo ne važi u samo dve američke države – Mejn i Nebraska gde se broj elektora deli proporcionalno.
Najveći broj država već decenijama su “republikanske” ili “demokratske” pa stranke svoje aktivnosti najviše koncentrišu na tzv. “neopredjeljene, klimave” države – Ohajo, Floridu, Pensilvaniju i Virdžiniju.

Zabluda broj 2: Svaki glas vrijedi isto

Nema svaka država isti broj elektora već se njihov broj određuje na osnovu broja stanovnika. Najmanje ih je tri, a njihov broj se preračunava sa svakim popisom stanovnika na 10 godina. Ukupni broj elektora je nepromjenjen još od izbora 1964. godine i iznosi 538. Da bi pobjedio, kandidat mora da osvoji 270 glasova elektora.
Ipak, ovaj sistem nije savršen, pa države sa malim brojem stanovnika ipak dobijaju više elektora nego što im pripada. Npr. glas jednog građanina Vermonta vrijedi koliko glasovi troje građana Teksasa, dok jedan glas iz Vajominga vrijedi koliko četiri glasa u Kaliforniji.

Zabluda broj 3: Svi Amerikanci imaju pravo glasa

Procjenjuje se da oko 11 miliona Amerikanaca živi na tzv. Ostrvskim teritorijama SAD – Portoriku, Američkim Djevičanskim Ostrvima, Midveju… Stanovnici ovih zemalja se smatraju građanima SAD, ali ne plaćaju federalni porez, nemaju predstavnike u Kongresu, pa samim tim i ne mogu da glasaju za predsjednika SAD. Ovo je prilično ironično, jer je broj stanovnika Teritorija već nego u šest slabo nastanjenih saveznih država.

Zabluda broj 4: Elektori moraju da poštuju volju birača

Iako su ih građani delegirali, ti glasovi ne obavezuju elektore da poštuju njihovu volju. Oni će to uglavnom ispoštovati, ali je bilo i slučajeva da elektor glasa suprotno od instrukcija svoje partije za trećeg kandidata (skoro uvijek postoji i nezavisni kandidat iako mu se u javnosti uglavnom ne pridaje mnogo pažnje) ili čak i za protivnika.
U istoriji je ukupno zabeleženo 158 takvih slučajeva, ali oni nikada nisu promijenili ishod izbora. Ipak, da bi spriječile svoje predstavnike da “promene mišljenje” u posljednjih 10 godina neke države su uvele kazne koje se kreću od novčanih pa do zatvorskih.

Zabluda broj 5: Pobjednik izbora saznaje se na dan izbora

Upravo zbog činjenice da elektori ne moraju da glasaju za onoga za koga su im “snažno sugerisali” birači iz njihove države, pobjednik izbora faktički nije 100% poznat na dan izbora.
Sami elektori sastaju se u Vašingtonu tek šest nedelja poslje izbora, dakle u decembru, u tijelo koje se zove Izborni koledž (Electoral College) i oni su ti koji zvanično biraju predsjednika SAD.
Kako je broj predstavnika paran (538) teoretski je moguće da nijedan od kandidata ne osvoji potrebnih 270 glasova. U tom slučaju predsjednika bira Predstavnički dom Kongresa, a potpredsjednika Senat.
Ako Izborni koledž izabere predsjednika glasove potvrđuje Kongres početkom januara. Tada predsjednik dobija četvorogodišnji mandat koji počinje u podne Inauguracionog dana – 20. januara u godini nakon izborne.

Amerika je ove godine imala uzasno los izbor biranja predsjenika :kafa
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates » 09 Nov 2016, 14:50

Joj Lagani i zlocko, al' će da bude kuknjave za par godina, ako ne i prije. Al' ne možete reći da vam nisam rekao. :oo

Pa ćete onda tek da shvatite sta je big power politics. :lup
. . . . . . . . .

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 09 Nov 2016, 14:51

..ko drzi do sebe u americi živo izvan gradA.. :hihi

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 09 Nov 2016, 14:53

Pitanje za Hrvate i Srbe.
Zasto vam je toliko drago sto je Trump pobijedio? Jel se nadate da ce pobiti sve muslimane na svijetu? Zar se toliko bojite muslimana? Jel Srbi misle da ce Trump suradjivati s Putinom cime ce se i oni okoristiti na neki nacin?
De mi malo pojasnite.
..zasto su muslimani listom bili za hilary..protupitanje.. :zubi

Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera » 09 Nov 2016, 14:56

dr laganini wrote:..slusam mirka ilica poznatog hr ilustratora kako brblja o podjeli amerike na ruralni i urbani..i nastavi kako su ruralni uglavnom bijelci..covik svasta nauci.. :haha urbani su mexikanci arapi crnci...majko mila..
dobro je covjek rekao :D najmanje bijelci zive u americkim gradovima :kafa

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 09 Nov 2016, 14:57

..a to je definicija urbanosti.. :hihi

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 09 Nov 2016, 14:58

..znaci bijelci su sad crnci a hetero pederi.. :zubi white rot..jesam dobro napisa.. :hihi

Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera » 09 Nov 2016, 14:59

dr laganini wrote:..ko drzi do sebe u americi živo izvan gradA.. :hihi
ili u gradu,ali u stanovima ili kondomonijumima koji kostaju dvije kuce 10 km od centra grada :kafa ovdej nema prodavnica i supremarketa u centru kao u evropi,osim ako ne zivis u NYC,ali NYC je prilcno originalan americki grad :kafa

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 09 Nov 2016, 15:01

..vidis da ja znam..onda oni nisu urbani.. :zubi

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 09 Nov 2016, 15:02

..urbana kucka se nije ni obratila svojim biracima..

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by SPINERKA » 09 Nov 2016, 15:03

dr laganini wrote:Pitanje za Hrvate i Srbe.
De mi malo pojasnite.
..zasto su muslimani listom bili za hilary..protupitanje.. :zubi
:hihi -- i mene to cudi -- razrusili im sve

...kao i BIH , BILL je kriv za stradale --
Image

Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera » 09 Nov 2016, 15:04

dr laganini wrote:..vidis da ja znam..onda oni nisu urbani.. :zubi
ma ne znas,vidis da pitas niz pitanja :kafa

povrsina centra i porvsina gradskih zona od centra grada je jako velika i nema nikakve veze sa ruralnim zivotm :kafa

Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera » 09 Nov 2016, 15:05

dr laganini wrote:..urbana kucka se nije ni obratila svojim biracima..
zasto zenu kosntanto zoves kuckom,jel' tako zoves sve zene koje ti idu na zivce :kafa rijecnik je je uzas :kafa

greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6703 times

Post by greeneyes » 09 Nov 2016, 15:06

Srbi ne bi bili za Klintonovku taman da je s druge strane majmun. Mislim, pravi majmun. :oo

Ka'smo kod ovih izbora, ovo je bilo kao kad je Wenger morao birati izmedju Almunije i Fabianskog.
Samo sabura

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 09 Nov 2016, 15:08

greeneyes wrote:Srbi ne bi bili za Klintonovku taman da je s druge strane majmun. Mislim, pravi majmun. :oo

Ka'smo kod ovih izbora, ovo je bilo kao kad je Wenger morao birati izmedju Almunije i Fabianskog.
..isto tako i muslimani za trumpa.. :pusi

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by SPINERKA » 09 Nov 2016, 15:10

dr laganini wrote:..urbana kucka se nije ni obratila svojim biracima..

:ne

--biraj rijecnik :oklagija
Image

Post Reply

Return to “Svijet”