Nedostatak prakse čini studente beskorisnim na tržištu rada

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times
Status: Offline

Re: Nedostatak prakse čini studente beskorisnim na tržištu r

Post by Bla »

neke bi ja osudio da doživotno budu pripravnici

u rudniku :oo
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by SPINERKA »

vila wrote:
SPINERKA wrote::jutarnja
ne mora da znaci --moze svako vani i bez znanja i iskustva --samo volja .
..i kod nas je neko misljenje --dr- ima privatnu praksu -mora da je dobar -- :jok samo je imao novcanu mogucnost.

pa ne ni ni ja s faxom radila za toliku placu...radije bi radila u trgovini ili butiku ili konobarila,nego da za tu mizeriju radim posao koji sa sobom nosi i vecu odgovornost jer ti titula upravo to znaci
..mislim da grijesis -- raditi i djaba -isplati se , jer ces na toj poziciji nauciti nesto , upoznati nekoga , sto ces moci unovciti kada se ukaze prilika.

..sta smatras pod -titulom --jedna je KRALJICA -
Slazem se...ja sam isto odradila svoj pripravnicki volonterski
Mozda sam nespretno rekla da mislim da je ta placa premala za nekoga tko je zavrsio fax
Toliko mala da je to ismijavanje
Jer ipak za zavrsiti fax ulazes i trud i novac
..to sto si zavrila je super ali -ako nisi "timski radnik ' sto bi vani rekli , djaba ti -letis iz firme. Upoznala sam takve , nazalost, lose su zavrsili.

.kada trazis posao i pitas za detalje ---ZADNJE PITANJE JE -NOVAC - sve ostalo je velika greska
Image
titicha
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by titicha »

SPINERKA wrote:
titicha wrote:
..i kod nas je neko misljenje --dr- ima privatnu praksu -mora da je dobar -- :jok samo je imao novcanu mogucnost.
dr-bez znanje i iskustva-ali ima volju :sok
naravno da svako može vani ali pitanje je da li vani može doći s diplomom,bez znanja i iskustva i tražiti plaću
za svoje zvanje- Sigurna sam da ne može!
možeš li napisati normalne-to znači-smislene dvije rečenice koje se odnose na temu o studentima :kafa
.. za pocetnika vani --- bilo koje zanimanje -nije bitna i ne bi trebala biti bitna placa -vec posao i srecu da te neko primi.
..kasnije ces ti pokazati znanje i potvrditi vrijednost -diplome
kod nas je neko misljenje --dr- ima privatnu praksu -mora da je dobar -- :jok samo je imao novcanu mogucnost.
:kafa off je teme --zar te ti toliko pogodilo--zbunilo
možeš li napisati normalne-to znači-smislene dvije rečenice koje se odnose na temu o studentima
:aplauzz ti si napisala --
Draga,kopiraš svoj post i na njega daješ komentar (o dr-bez znanja i prakse,sa voljom)
no coment :kafa
vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 444 times
Been thanked: 802 times

Post by vila »

SPINERKA wrote:
vila wrote:

pa ne ni ni ja s faxom radila za toliku placu...radije bi radila u trgovini ili butiku ili konobarila,nego da za tu mizeriju radim posao koji sa sobom nosi i vecu odgovornost jer ti titula upravo to znaci
..mislim da grijesis -- raditi i djaba -isplati se , jer ces na toj poziciji nauciti nesto , upoznati nekoga , sto ces moci unovciti kada se ukaze prilika.

..sta smatras pod -titulom --jedna je KRALJICA -
Slazem se...ja sam isto odradila svoj pripravnicki volonterski
Mozda sam nespretno rekla da mislim da je ta placa premala za nekoga tko je zavrsio fax
Toliko mala da je to ismijavanje
Jer ipak za zavrsiti fax ulazes i trud i novac
..to sto si zavrila je super ali -ako nisi "timski radnik ' sto bi vani rekli , djaba ti -letis iz firme. Upoznala sam takve , nazalost, lose su zavrsili.

.kada trazis posao i pitas za detalje ---ZADNJE PITANJE JE -NOVAC - sve ostalo je velika greska
Je li sad vrime da napisem "ja tebe nista ne razumin" ?
:ooo

A zar mislis da bi netko s iskustvom i pristao na tako malu placu?
Ili je ipak nesto drugo u igri...primas pocetnika jer njemu mozes dati malu placu a onda opet prigovaras da nista ne zna?
To je sindrom privatnika kod nas
Ja tebi dam crkavicu (sta hoces bar je placa) a od tebe ocekujem da rintas bez ikakvih pitanja i jos moras biti strucan a kad ne treba strucnost mozes bit i fizikalac
Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 13 times

Post by Čarobni »

titicha wrote:
Vratila sam se u BiH i ne prosipam ti pamet iz bilo koje države Europe! A realno,s hrvatskom putovnicom mogla sam početi i negdje drugo.

Zagorka je u pravu! Mladi su ovdje lijeni u smislu,da bilo šta dodatno ulože u svoje znanje ili traženje posla.NE SVI,NE GENERALIZIRAM NIKAD. Ali većina! Završe fax i čekaju posao u državnom sektoru jer oni,,eto imaju fakultet!
O tome,šta su naučili,sta znaju u svojoj struci-ni riječi! I ni slučajno da bi još koju stručnu knjigu pročitali dok čekaju. Ili ne daj bože,da bi radili ono šta nije primjereno njihovom zvanju.
Pitaš,dipl.ekonomistu,na razgovoru za posao,,šta znate o zakonu o radu koji je donesen u januaru 2016.? Odgovor je:,,ne znam,nisam upoznat,,
,,Šta mislite o ekonomskoj situaciji u BiH,o tržištu rada,o porezima,,?

Dobiješ kiseli osmijeh i odgovor,,nisam o tome razmišljao,znam samo da nema posla,, :sok
Ali na pitanje,,kakva je plaća s kojom bi vi za početak bili zadovoljni?
Odgovor je,,800-1000km,ispod ne bih radio jer ipak imam fakultet,,
Mladi moraju shvatiti da je potrebno cjeloživotno učenje i ulaganje u sebe. Ponekad i volontiranje da bi naučili ako ne posao onda bar izašli s jednim znanjem ili iskustvom više! Ne sjediti i čekati da političari i država,čarobnim štapićem riješe sve njihove probleme. Ili maštati o odlasku van :kafa
Samo njih vani čekaju da dođu s takvim znanjem i preuzmu posao.

Ponavljam da ima izuzetaka ali toliko malo da se gube u masi ovih prethodnih
Ova pitanja imaju smisla samo ako će se jedan početnik direktno baviti tim problemima, što je malo vjerovatno, ali opterećivati ga nekakvim poznavanjem ovih ili onih propisa, a dati mu da radi nešto deseto je besmisleno.

Prije neku godinu smo, na izgradnji jedne saobraćajne petlje, angažovali arhitektu iz Amerike. Čovjek je vrhunski stručnjak. Odgovorno tvrdim, on ne zna Afriku pokazat na karti, ali svoj posao zna izuzetno dobro, da ne spominjem da se ni milimetri nisu tolerisali. Naše arhitekte, prepune nekakvog nepotrebnog općeg znanja mu mogu samo vodu donosit.
Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Čarobni »

Nije problem kada se studentu, koji veze o praksi nema, na poslu, koji je blisko vezan za njegovu struku, ponudi neka niska plata, jer on malo toga može uraditi za firmu u tim nekim počecima, ali mnogo znanja može steći u tom periodu i u njegovom je interesu da radi na takvom radnom mjestu.

Problem je kada u firmu dovedete diplomiranog pravnika, ekonomistu ili inženjera da vam donosi kafe i čisti radni prostor, a upravo to je nevjerovatno česta pojava u BiH i onda se priča kako studenti neće da rade, a poslodavcu je zapravo svejedno da li će mu kafu donijet pravnik ili ekonomista.

Malo je poslodavaca koji će uložiti svoje resurse kako bi od jednog početnika formirali sposobnog radnika koji će im donosit profit. Od studenata se traži milion nekakvih nepotrebnih znanja, jer je školovanje slabo usmjereno, pa nemojte se začuditi kad neko ne zna odgovor na vaše pitanje, jer vaše je samo jedno od milion. Volja za učenjem je mnogo bitnija.
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla »

realno vilo
samo čemu toliki negativizam prema privatluku :oo
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Čarobni »

Neki dan me autoelektričar, baveći se nekakvim mapiranjem procesora, pita: "Koje slovo u abecedi dođe prije c?"

Da mi treba autoelektričar, on bi bio prvi na listi, jer se izuzetno specijalizirao u oblasti autoelektrike.

Da ne spominjem opet da mu novopečeni diplomci mogu samo vodu nosit.
SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by SPINERKA »

Ova pitanja imaju smisla samo ako će se jedan početnik direktno baviti tim problemima, što je malo vjerovatno, ali opterećivati ga nekakvim poznavanjem ovih ili onih propisa, a dati mu da radi nešto deseto je besmisleno.
.. :ok
Je li sad vrime da napisem "ja tebe nista ne razumin" ?

A zar mislis da bi netko s iskustvom i pristao na tako malu placu?
Ili je ipak nesto drugo u igri...primas pocetnika jer njemu mozes dati malu placu a onda opet prigovaras da nista ne zna?
Ja tebi dam crkavicu (sta hoces bar je placa) a od tebe ocekujem da rintas bez ikakvih pitanja i jos moras biti strucan a kad ne treba strucnost mozes bit i fizikalac
..mozda je iskustvo --- dati nekome vecu platu , ne znaci da ce isti biti bolji u svom poslu.

Krenuti ces ti sa malom platom, ostanes li neko vrijeme i pokazes svoje kvalitete, ako ih posjedujes - plata nema limita .

--ukratko -- raditi ce neko i godinu dana bez place ako je u pitanju recimo rad -sa Bill Gates, ili kuvari sto su radili njih 25, sa Charlie Trotter , ili pravnik sa Vasvijom Vidovic itd da ne nabrajam -- to se gleda, to otvara sva vrata, ne novac.
Image
titicha
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by titicha »

:ok
ma da,svi ste u pravu.
za sve krivi privatnici i drzava
uvijek je kriv neko drugi
@vilo,nisam pisala da su takvi svi studenti pa nemoj ni ti generalizirati poduzetnike.
@carobni,ako je dipl.ekonomist i javlja se na mjesto voditelja prodaje za podrucje BiH,to su pitanja
koja bi bar nesto trebao znati ili imati misljenje.
btw,za to radno mjesto mi ne treba bas fakultet ali oni se javljaju i placu traze na osnovu diplome pa onda moraju nesto i ponuditi sa diplomom. ako ne praksu onda bar teoretsko znanje.
:kafa
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1631 times
Been thanked: 3038 times

Post by Mutevelija »

Traze radno iskustvo radis neosiguran haj dokazi rafno iskustvo :hihi
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9511 times
Been thanked: 11253 times

Post by Krokodil Behko »

Čarobni wrote: Problem je kada u firmu dovedete diplomiranog pravnika, ekonomistu ili inženjera da vam donosi kafe i čisti radni prostor, a upravo to je nevjerovatno česta pojava u BiH i onda se priča kako studenti neće da rade, a poslodavcu je zapravo svejedno da li će mu kafu donijet pravnik ili ekonomista.
Pa jes, al' ne smiješ svakoj budali ni dati, da kao pravnik zastupa firmu u pravnim poslovima, ako nisi siguran da on to uopšte zna raditi :cudi

Osim toga, svaki novozaposleni treba proći taj korisni dril, pa da radi za firmu i kad ne treba da radi i što ne treba da radi i da ima u glavuči, da je to firma koja ga hrani. Samim tim, prešao je pola puta do uspješnog okončanja pripravničkog statusa :ok

Čarobni wrote:Malo je poslodavaca koji će uložiti svoje resurse kako bi od jednog početnika formirali sposobnog radnika koji će im donosit profit.
Samo ako uzmemo za pretpostavku, da su oni svi zaista potencijal,i da ih samo treba malo razviti.
Tu imamo problem, pošto ja mislim da na svim nivoima obrazovanosti NS/KV/SSS/VŠS/VSS, procenat tog potencijala nije veći od 10%-15%. Ostalo je sve prosjek, ili ispod prosjeka.

Kroz moju firmu (200 zaposlenih) prošlo je deset puta više radnika i službenika, a u vezi nekih od njih, kao njihov pretpostavljeni, tačno sam ih htio pobiti, samo da ne prave štetu firmi i ljudima oko sebe.
Ko hoće da radi i prima željenu platu, mora se potruditi i tako je svugdje u svijetu.

Inače, imam nekog zemljaka, startovao s fakultetom na poslovima za SSS.
Eno ga sad, taman radi tamo negdje visokorangiran, da neću ni da pominjem.

Prvo se trebaju pokazati mogućnosti. Diploma ne znači ništa ni u nekim uređenijim državama, a pogotovo ne kod nas, gdje se u svakom selu nađe neko ko štanca te diplome.

Lično ne bih zaposlio nijednog radnika, ako nisam siguran da on vrijedi te plate i tog truda, oko njega.
Može taj neko komotno i umrijeti od gladi, pred mojim očima.
Nije u pitanju ni škrtarenje, ni tehnokratizam, a nije ni sadizam, nego očuvanje sistema vrijednosti rada i njegovog vrednovanja, a samim tim i pomoć prema onima koji nešto vrijede.
Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller »

Mladog čovjeka treba prije svega da zanima gradnja reputacije, ostalo je manje bitno.
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla »

iskustvo se najbolje stiče po kladionicama
ina
Mjesečarka
Mjesečarka
Has thanked: 4935 times
Been thanked: 6759 times

Post by ina »

Praksa tokom studija nego sta. A poslije adekvatan nacin prilagodjavanja i nezahtjevanja
previsokih finansiskih stepenica, za kratko vrijeme.
Ne mozes tek tako, pasti s neba u svijet posla, pa da ti pamet curi i iz usiju.
Svijest ima sidrište.
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Danas mladima da spomeneš volontiranje ili samo simboličnu naknadu za pripravnički rad :sok :place :why
hoće odmah, sad, puno, jače, više, brže :zubi
a ne znaju nosa obrisati još kako treba, kamoli, da rade neki posao stručno i odgovorno...
Moj pripravnički staž je bo plaćenn 6.000 SIT (slovenski tolari) dok je plaća zaposlenika bila cca 42.000SIT
znači simbolika teška ali sam bio sretan, jer je bila dobra firma, gdje sam dosta mogao naučiti, pod njihovim okriljem polozio strucni ispit i tek tad imao realne mogućnosti za zaposljenje.
Habibti, ya nour el - ain... :srce
vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by vila »

Sunca mi,ja nisam bila sretna sto moram godinu dana raditi za simbolicnih 0 nc. (Stara univerzalna valuta-nicega),ali sam odradila jer moras odraditi i opet sam kao i vecina iza pripravnickog bila pocetnik!
Znanje i iskustvo se stjece kad za svoj rad dobijas i placu
Ali mi je drago da djelim prostor sa takvim altruistima

Ili vi mislite da mladi ne odraduju pripravnicki?
Naravno da jesu ako imaju gdje
I opet su na nekom prvom poslu pocetnici i nemaju pojma i treba im pruziti priliku
Teoreticari koji znaju napamet zakone mogu biti samo to:teoreticari i losi radnici i sta ti onda vrijedi sto on zna napamet neke tamo zakone (koji ce se mozda promjeniti za 2 dana)
To mi je nikakav kriterij za primit nekoga na posao
A ja sam netko tko cijeni obrazovanje jer djeca ulazu u sebe ,uce,trude se 4,5,6 godina ....i to se treba vrijednovati
vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by vila »

Bla wrote:realno vilo
samo čemu toliki negativizam prema privatluku :oo
Zapravo nije!
Ja sam ti jedna od onih koji bi sve privatizirali
I najcesce nemam ni jednu lipu ric za javni iliti drzavni sektor..to jest za uposlenike istih
I vrlo dobro znam koliko je tesko biti likvidan i uspjesan u privatnom poslu i koliko ti jedan radnik mora raditi da bi sebi zaradio neku normalnu placu
Ali to ne znaci da mozemo biti bahati i podcjenjivati jer nam moze biti
Iz moje perspektive totalno je lose za firmu gledati radnika kao potrosnu robu i drzati ga na crkavici tek tolikoj da doslovno ne crkne a ocekivati neke dobre rezultate
A to nasi privatnici rade...
U mojoj firmi (nije doslovno moja ali kao da i jest) se radi ubitacnim tempom..jako stresan posao ali jos nam nitko nije dao otkaz od pocetka rada firme (nekih 16 godina)
Zato sto su placeni!
A svi smo dosli kao pocetnici,ukljucujuci i mene
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

vila wrote:Sunca mi,ja nisam bila sretna sto moram godinu dana raditi za simbolicnih 0 nc. (Stara univerzalna valuta-nicega),ali sam odradila jer moras odraditi i opet sam kao i vecina iza pripravnickog bila pocetnik!
Znanje i iskustvo se stjece kad za svoj rad dobijas i placu
Ali mi je drago da djelim prostor sa takvim altruistima

Ili vi mislite da mladi ne odraduju pripravnicki?
Naravno da jesu ako imaju gdje
I opet su na nekom prvom poslu pocetnici i nemaju pojma i treba im pruziti priliku
Teoreticari koji znaju napamet zakone mogu biti samo to:teoreticari i losi radnici i sta ti onda vrijedi sto on zna napamet neke tamo zakone (koji ce se mozda promjeniti za 2 dana)
To mi je nikakav kriterij za primit nekoga na posao
A ja sam netko tko cijeni obrazovanje jer djeca ulazu u sebe ,uce,trude se 4,5,6 godina ....i to se treba vrijednovati
Pa sama pobijas sta pišeš..
Prvo da treba vrednovati sto su djeca ulagala u sebe a potom kažeš da teorija nije ništa :hm
(nebitan redosljed, sad čitam :oo)

Naobrazba je bitna kao temelj, da uopće imamo pričali o poslu... Ne može netko sa osnovnom školom voditi projekt (moglo nekad sa partijskom knjižicom :hihi)
Ali ni inzinjerska diploma nije garant, da je prisutna kompetencija...
Zato pripravnički... Pa da vidimo materijal.
Koliko ih znam sto su završili, diplomirali... A nemaju ni veze ni interesa u struci... Rade nesto peto,šesto... I uglavnom dobro... Jer su ipak taj stupanj naobrazbe.
Bas sam jučer objašnjavao slučaj mog keramicara... Po struci vodoinstalater... Ali jos nisam sreo boljeg keramicara... A puno ih je bilo i to specijalno školovanih.

Sta sam ono htio reci :hm :valja
Habibti, ya nour el - ain... :srce
vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by vila »

Pa dobro,ne mozes ocekivati da sam lucidna u 6 ujutro :ooo

Ajmo od pocetka, clanak govori bas o time ,nedostatku prakse u srednjem i visokom obrazovanju
Ja tvrdim da bilo tko ko je zavrsio bilo koju skolu je nespreman za posao koji ga ceka!
Teorija se razlikuje od prakse
A vi ste nasli odmah prozivati...e mladi su lijeni,hoce placu,nemaju pojma a ja se ne slazem
Trebas mu dati priliku da mozes tako nesto zakljuciti
Evo primjer:
Na razgovoru za posao bi ja pobjedila tog tvog keramicara jer mogu pricati za trojicu,znam sve u teoriji o postavljanju keramike a on bi jadan pitao "kolika je placa"
Pa sta ce te drugo pitati ?
Volis li zivotinje?
I naravno da skolu treba vrijednovati jer ucis sta se trazi od tebe i u krajnje ulazes i vrijeme i novac i izavi ces sa znanjem,samo ono nije potpuno dok nemas priliku bidjeti na prakticnim primjerima kako ga primjeniti
Jel ti se ikad upalila zarulja u mozgu dok si nesto radio pa pomislio...e ipak ta fizikalna kemija nije bila skup narazumljivih podataka (primjer iz moje struke)?
Pa drugi primjer(drugaciji)
Imas medicinskih sestara koje imaju vise iskustva i znanja od pojedinih lijecnika a ipak rade za trostrko manje placu a trostruko vise
Zasto?
I tu dolazim do onog svog
Da meni netko ponudi placu od 800 km za mjesto diplomiranog ekonomiste..i ja bi bila nezainteresirana
Vjerojatno bi radila ali tek toliko da mogu sto prije otici negdje drugo
Ali to sam ja...kad se radi o poslu od kojeg zivim pokrece me samo novac
Post Reply

Return to “Posao & Ekonomija”