u rudniku

Moderator: Krokodil Behko
..to sto si zavrila je super ali -ako nisi "timski radnik ' sto bi vani rekli , djaba ti -letis iz firme. Upoznala sam takve , nazalost, lose su zavrsili.vila wrote:Slazem se...ja sam isto odradila svoj pripravnicki volonterskiSPINERKA wrote:![]()
ne mora da znaci --moze svako vani i bez znanja i iskustva --samo volja .
..i kod nas je neko misljenje --dr- ima privatnu praksu -mora da je dobar --samo je imao novcanu mogucnost.
..mislim da grijesis -- raditi i djaba -isplati se , jer ces na toj poziciji nauciti nesto , upoznati nekoga , sto ces moci unovciti kada se ukaze prilika.pa ne ni ni ja s faxom radila za toliku placu...radije bi radila u trgovini ili butiku ili konobarila,nego da za tu mizeriju radim posao koji sa sobom nosi i vecu odgovornost jer ti titula upravo to znaci
..sta smatras pod -titulom --jedna je KRALJICA -
Mozda sam nespretno rekla da mislim da je ta placa premala za nekoga tko je zavrsio fax
Toliko mala da je to ismijavanje
Jer ipak za zavrsiti fax ulazes i trud i novac
Draga,kopiraš svoj post i na njega daješ komentar (o dr-bez znanja i prakse,sa voljom)SPINERKA wrote:.. za pocetnika vani --- bilo koje zanimanje -nije bitna i ne bi trebala biti bitna placa -vec posao i srecu da te neko primi.titicha wrote:dr-bez znanje i iskustva-ali ima voljuSPINERKA wrote:![]()
..i kod nas je neko misljenje --dr- ima privatnu praksu -mora da je dobar --samo je imao novcanu mogucnost.
![]()
naravno da svako može vani ali pitanje je da li vani može doći s diplomom,bez znanja i iskustva i tražiti plaću
za svoje zvanje- Sigurna sam da ne može!
možeš li napisati normalne-to znači-smislene dvije rečenice koje se odnose na temu o studentima
..kasnije ces ti pokazati znanje i potvrditi vrijednost -diplome
kod nas je neko misljenje --dr- ima privatnu praksu -mora da je dobar --samo je imao novcanu mogucnost.
off je teme --zar te ti toliko pogodilo--zbunilo
možeš li napisati normalne-to znači-smislene dvije rečenice koje se odnose na temu o studentimati si napisala --
Je li sad vrime da napisem "ja tebe nista ne razumin" ?SPINERKA wrote:..to sto si zavrila je super ali -ako nisi "timski radnik ' sto bi vani rekli , djaba ti -letis iz firme. Upoznala sam takve , nazalost, lose su zavrsili.vila wrote:Slazem se...ja sam isto odradila svoj pripravnicki volonterskiSPINERKA wrote:![]()
..mislim da grijesis -- raditi i djaba -isplati se , jer ces na toj poziciji nauciti nesto , upoznati nekoga , sto ces moci unovciti kada se ukaze prilika.pa ne ni ni ja s faxom radila za toliku placu...radije bi radila u trgovini ili butiku ili konobarila,nego da za tu mizeriju radim posao koji sa sobom nosi i vecu odgovornost jer ti titula upravo to znaci
..sta smatras pod -titulom --jedna je KRALJICA -
Mozda sam nespretno rekla da mislim da je ta placa premala za nekoga tko je zavrsio fax
Toliko mala da je to ismijavanje
Jer ipak za zavrsiti fax ulazes i trud i novac
.kada trazis posao i pitas za detalje ---ZADNJE PITANJE JE -NOVAC - sve ostalo je velika greska
Ova pitanja imaju smisla samo ako će se jedan početnik direktno baviti tim problemima, što je malo vjerovatno, ali opterećivati ga nekakvim poznavanjem ovih ili onih propisa, a dati mu da radi nešto deseto je besmisleno.titicha wrote:
Vratila sam se u BiH i ne prosipam ti pamet iz bilo koje države Europe! A realno,s hrvatskom putovnicom mogla sam početi i negdje drugo.
Zagorka je u pravu! Mladi su ovdje lijeni u smislu,da bilo šta dodatno ulože u svoje znanje ili traženje posla.NE SVI,NE GENERALIZIRAM NIKAD. Ali većina! Završe fax i čekaju posao u državnom sektoru jer oni,,eto imaju fakultet!
O tome,šta su naučili,sta znaju u svojoj struci-ni riječi! I ni slučajno da bi još koju stručnu knjigu pročitali dok čekaju. Ili ne daj bože,da bi radili ono šta nije primjereno njihovom zvanju.
Pitaš,dipl.ekonomistu,na razgovoru za posao,,šta znate o zakonu o radu koji je donesen u januaru 2016.? Odgovor je:,,ne znam,nisam upoznat,,
,,Šta mislite o ekonomskoj situaciji u BiH,o tržištu rada,o porezima,,?
Dobiješ kiseli osmijeh i odgovor,,nisam o tome razmišljao,znam samo da nema posla,,![]()
Ali na pitanje,,kakva je plaća s kojom bi vi za početak bili zadovoljni?
Odgovor je,,800-1000km,ispod ne bih radio jer ipak imam fakultet,,
Mladi moraju shvatiti da je potrebno cjeloživotno učenje i ulaganje u sebe. Ponekad i volontiranje da bi naučili ako ne posao onda bar izašli s jednim znanjem ili iskustvom više! Ne sjediti i čekati da političari i država,čarobnim štapićem riješe sve njihove probleme. Ili maštati o odlasku van![]()
Samo njih vani čekaju da dođu s takvim znanjem i preuzmu posao.
Ponavljam da ima izuzetaka ali toliko malo da se gube u masi ovih prethodnih
..Ova pitanja imaju smisla samo ako će se jedan početnik direktno baviti tim problemima, što je malo vjerovatno, ali opterećivati ga nekakvim poznavanjem ovih ili onih propisa, a dati mu da radi nešto deseto je besmisleno.
Je li sad vrime da napisem "ja tebe nista ne razumin" ?
A zar mislis da bi netko s iskustvom i pristao na tako malu placu?
Ili je ipak nesto drugo u igri...primas pocetnika jer njemu mozes dati malu placu a onda opet prigovaras da nista ne zna?
To je sindrom privatnika kod nas
Ja tebi dam crkavicu (sta hoces bar je placa) a od tebe ocekujem da rintas bez ikakvih pitanja i jos moras biti strucan a kad ne treba strucnost mozes bit i fizikalac
..mozda je iskustvo --- dati nekome vecu platu , ne znaci da ce isti biti bolji u svom poslu.To je sindrom privatnika kod nas
Pa jes, al' ne smiješ svakoj budali ni dati, da kao pravnik zastupa firmu u pravnim poslovima, ako nisi siguran da on to uopšte zna raditiČarobni wrote: Problem je kada u firmu dovedete diplomiranog pravnika, ekonomistu ili inženjera da vam donosi kafe i čisti radni prostor, a upravo to je nevjerovatno česta pojava u BiH i onda se priča kako studenti neće da rade, a poslodavcu je zapravo svejedno da li će mu kafu donijet pravnik ili ekonomista.
Samo ako uzmemo za pretpostavku, da su oni svi zaista potencijal,i da ih samo treba malo razviti.Čarobni wrote:Malo je poslodavaca koji će uložiti svoje resurse kako bi od jednog početnika formirali sposobnog radnika koji će im donosit profit.
Zapravo nije!Bla wrote:realno vilo
samo čemu toliki negativizam prema privatluku
Pa sama pobijas sta pišeš..vila wrote:Sunca mi,ja nisam bila sretna sto moram godinu dana raditi za simbolicnih 0 nc. (Stara univerzalna valuta-nicega),ali sam odradila jer moras odraditi i opet sam kao i vecina iza pripravnickog bila pocetnik!
Znanje i iskustvo se stjece kad za svoj rad dobijas i placu
Ali mi je drago da djelim prostor sa takvim altruistima
Ili vi mislite da mladi ne odraduju pripravnicki?
Naravno da jesu ako imaju gdje
I opet su na nekom prvom poslu pocetnici i nemaju pojma i treba im pruziti priliku
Teoreticari koji znaju napamet zakone mogu biti samo to:teoreticari i losi radnici i sta ti onda vrijedi sto on zna napamet neke tamo zakone (koji ce se mozda promjeniti za 2 dana)
To mi je nikakav kriterij za primit nekoga na posao
A ja sam netko tko cijeni obrazovanje jer djeca ulazu u sebe ,uce,trude se 4,5,6 godina ....i to se treba vrijednovati