In memoriam

Ponašanje u društvu i odnosi među ljudima. Humanost, predrasude.

Moderator: Krokodil Behko

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7906 times
Been thanked: 18692 times
Status: Offline

Re: Preminuo Leonard Cohen, legendarni kanadski kantautor

Post by Maja »

Amin jarabi.
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates »

Ja ne mislim ici odavde sljedecih otprilike 800 godina. Ne znam kojeg bih drugog administratora tako dugo trpio. :hm

Tako da ti je sudjeno tako. :pivo

Ne znam sta to amin jarabi znaci. Nije ni google pomogao. :oo
. . . . . . . . .
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7906 times
Been thanked: 18692 times

Post by Maja »

Ma ono ko daj Bože. Ko potvrda onog što si rekao.
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

Upisano.... :kafa
. . . . . . . . .
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9736 times
Been thanked: 11478 times

Umro Fidel Castro

Post by Krokodil Behko »

Image
Bivši kubanski lider Fidel Castro preminuo je jutros u 90. godini života, izvijestila je državna televizija.

Ovu informaciju rano jutros za državnu kubansku televiziju potvrdio je aktuelni predsjednik Kube i Fidelov brat Raul Castro.

Fidel Castro je u augustu napunio 90 godina, a tokom nedavnog govora na kongresu Komunističke partije najavio je svoju smrt.

"Svima će nam jednom doći čas", izjavio je Castro zbog čega su neki delegati i zaplakali.

Tokom svoje vlasti od 1959. do 2006. godine prkosio je desetorici američkih predsjednika. Uspostavio je komunistički režim pred vratima Sjedinjenih Država i navodno preživio 600 pokušaja atentata.

Fidel Castro rođen je 13. augusta 1926. godine u Biranu na istoku Kube, u vanbračnoj vezi španskog useljenika koji je postao ambasador Angela Castra i njegove sluškinje. Poslije Fidelova rođenja njegovi roditelji ozakonili su svoju vezu.

Školu je pohađao zajedno s djecom najamnih radnika na farmama i od ranog djetinjstva svjedočio siromaštvu u kakvom je živjela većina Kubanaca.

Studirao je pravo u Havani i odmah se upleo u politiku na fakultetu. Mladi Castro nije tajio svoje ambicije. Kolegama je govorio da želi "slavu i ugled" i nije ni izbliza živio kao spartanski revolucionar, nosio je fina odjela i vozio kabriolet.

Po završetku studija otvorio je advokatski ured, ali mu je politika ostala strast. Godine 1952. natjecao se za mjesto u parlamentu, ali je puč pod vodstvom Fulgencija Batiste spriječio izbore. Batistina diktatura zaustavila je Castrovu građansku karijeru i pretvorila ga u revolucionara. Već godinu poslije Castro i šačica drugova napali su kasarnu u Santiagu. Pokušaj udara bio je tako loše planiran da ga je vojska s lakoćom osujetila. Urotnici su uhapšeni.

Savezništvo Castroa sa SSSR-om i doprema sovjetskih projektila na Kubu 1962. svijet je dovela do ruba nuklearnog rata. Ali se Castro unatoč tome pozicionirao kao jedna od ključnih figura Pokreta nesvrstanih.

Fidel se odrekao vlasti u julu 2006. zbog teške, ali nikad objašnjene bolesti. Dvije godine poslije njegov brat Raul i službeno ga je naslijedio na svim državnim funkcijama.

Raul nema harizmu starijeg brata, ali nije naišao ni na kakav otpor u preuzimanju vlasti, a u deset godina upravljanja državu je ponešto i liberalizirao.

Fidel je ostao snažan simbol. "On je neophodan i kao živući ideal i kao idealno opravdanje", rekao je njegov biograf Volker Skierka, "naročito sada kad su zatoplili odnosi s Amerikom".

(klix)
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3910 times
Been thanked: 2946 times

Re: Umro Fidel Castro

Post by Pasaga »

izgubise Ameri jos jednog centarfora....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14520 times
Been thanked: 10029 times

Post by Julia-Klara »

:mase
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm »

Počivao u miru

valjda će mu kubanci oprostiti što ih je upropastio u tih 60 godina
nemojte mi priče o lijepoj kubi, kakva je nekad bila a sad više neće....svidjelo vam se da je netko veća banana od nas :oo
fino je otići bilo...a u džepu nosiš budžet mjesne zajednice...
Viva La Cuba :djed
Habibti, ya nour el - ain... :srce
Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 3 times
Been thanked: 21 times

Post by Mohr »

El Comandante... Image
Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Mohr »

storm wrote:Počivao u miru

nemojte mi priče o lijepoj kubi, kakva je nekad bila a sad više neće....svidjelo vam se da je netko veća banana od nas :oo

Valjda će... A možda i neće... Ako hoće, mašallah, inšallah, hvala Gospodu itd. Ako pak neće, što onda?

A kako ih je to upropastio :roll Valjda je na (u) Cubi više ovršenih i deložiranih negoli u Lijepoj Našoj, recimo npr. ;)
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

Jesi li ti bogati kad bio na Kubi? :hm

Ogromna vecina sirotinja.

Imao je neke rezultate, nije da nije. Imaju dobro zdravstvo.
. . . . . . . . .
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Mohr wrote:

Valjda će... A možda i neće... Ako hoće, mašallah, inšallah, hvala Gospodu itd. Ako pak neće, što onda?

A kako ih je to upropastio :roll Valjda je na (u) Cubi više ovršenih i deložiranih negoli u Lijepoj Našoj, recimo npr. ;)
Pišeš gluposti iz ideološke zaslijepljenosti ....
tamo nema što ni ovršiti....ako već nisi bio nije strašno....ali ako nisi pročitao nešto ...e to je već nedopustivo
samo nek je revolucija pa makar jeli govna :lup
Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Mohr »

Ja nisam, ali bio je @stormaga, pak će ti on dati informacije iz prve ruke ;)

Doduše, zdravstvo je, osobito u aktualnom času, kad stoka guta šta joj se servira :sex , sporedna stvar ;)

Sirotinja, ali dobro zdravstvo, dovoljno da se (iole priseban) čovjek zapita... :roll Kaj ti mniješ. druže @Soc :roll
Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Mohr »

storm wrote:
Mohr wrote:

Pišeš gluposti iz ideološke zaslijepljenosti ....
tamo nema što ni ovršiti....ako već nisi bio nije strašno....ali ako nisi pročitao nešto ...e to je već nedopustivo
samo nek je revolucija pa makar jeli govna :lup
E da, to je taj udes :place No dobro, ima gdje ima, zar ne :obrve :pusa
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

:cudi ... što da ti odgovorim

ajde umro čoek, nećemo se svađati na dženazi :valja

imamo teme za to :oo
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3910 times
Been thanked: 2946 times

Post by Pasaga »

storm wrote::cudi ... što da ti odgovorim

...dobar je bio...
vina nije pio...
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Mohr »

storm wrote::cudi ... što da ti odgovorim

Dabome, bolje jesti i govna negoli žderat salmonelu :sex :hihi po direktivi ;) :pusa
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Nemoguć si :oo

ali ne dopireš do mene...u mojoj državi sve pod kontrolom :pusa
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

Naravno da Mohr lupa gluposti.

Kubanska sirotinja je velika, a on sada nama prosipa neke ideoloske price. A vrhunac je da to poredi sa Hrvatskom :lud Ja ti slobodno mogu reci da ljudi u Hrvatskoj zive kao carevi u odnosu na ono kako zivi vecina ljudi na Kubi.

I treba konacno da budes svjestan da se I u Jugoslaviji bolje zivjelo nego u ostalim komunistickim zemljama zato sto smo se okrenuli napola Zapadu a nikako Staljinu. Barem to nije tesko zakljuciti.

A te svoje ideoloske papazjanije o komunizmu po svaku cijenu prosipaj nekome drugome, jer ti dosad nisi zivio, a nisi cak ni ocima vidio, nijednu zemlju koja se okrenula komunizmu po svaku cijenu.

Ja jesam pa ti kazem, ne izgleda nimalo dobro.
. . . . . . . . .
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

ukratko socrates :ok

evo jedna kratka crtica, koja dočara blagostanje....novinarka Dea Redžić, index.hr koja ako ima orijentaciju, svakako je lijevo a ne desno....tako da otpada neko navijanje u startu
Image

FOTOGRAFIJE koje su nastale na Kubi početkom 2015. još nisam nigdje objavila. S tog putovanja još se zapravo nisam ni vratila. Još slažem slike, analiziram lica, dodire i okuse zemlje koja me duboko promijenila. Naravno, o Kubi smo prije odlaska znali apsolutno sve. Vjerujem da svatko tko kupi kartu za Havanu u tom trenutku u najmanju ruku vjeruje kako je s Che Guevarom pisao Dnevnike motociklista. Na Kubu se kreće vođen mitomanijom, a vraća kao drugačiji čovjek.

Zaljubljen, ali uznemiren odmakom koji je svijet u međuvremenu napravio. Stoga ovu crticu moram započeti s našim povratkom. Nakon 15 dana izolacije, na otoku s kojeg ljudi bez putovnice gledaju stotinjak kilometara udaljen Miami, žicaju vas Niveu, ljube i u zamjenu nude rum, u gradovima koji su ruševine kockarskog raja američkih, prohibicijskih 20-ih, gdje ljudi s fiksnim telefonima hodaju ulicom i nađu vas bez dogovora jer znaju gdje zalazite, na mjestu gdje je netko otišao u zatvor samo zato jer smo razgovarali...

Nakon siromašnih i mirišljavih ljudi, koji su sretni iako kod kuće nemaju mjesta da se pošteno usprave, na pariškom aerodromu dočekalo me i presjeklo stotine individua zagnjurenih u mobitele, i zapušten zid na Facebooku, zarastao u spamu i reklamama. O Kubi nismo znali ništa. Prije svega, nismo znali koliko je velika, bogata i lijepa. Oni o nama? Znaju za Rakitića i Modrića, jer odnedavno im prikazuju nogomet na televiziji čak dvaput tjedno. Znaju i da imamo ženu predsjednicu.

300 dolara mjesečno

Ja znam da me taksit u Zagrebu opljačkao čim sam se vratila. Iz zemlje gdje ljudi nemaju ništa, a dijele sve. Narednih sedam dana pila sam rum koji sam prošvercala. Imala sam internet, ali nisam ga željela. Željela sam da Francelis opet ode u zatvor jer se sedam dana družio s turistkinjama. Pa sam se narednih sedam mrzila jer to želim. Upoznala sam ga na baseball igralištu. Logično, jer je trener za 20 dolara mjesečno. I plaćen studij.

Ipak, živi od 300 dolara koje mu pošalje otac koji je pobjegao u Francusku. Francelis će također pobjeći, da može odgojiti mlađu sestru. Nekada je bio boksač, kao i mnogi na Kubi. Besplatno je, pa roditelji djecu masovno šalju na sport. Boksaju u cipelama, pod otvorenim svodom, uz čekiće umjesto napuhanih lutki, na betonu gdje se nekad tukao Felix Savon. Oni talentiraniji postat će "amateri" multimilijadera Castra i preseliti na drugi kraj grada. Stara Havana u međuvremenu će opet Americi reći "dobar dan".

Trebala sam o Kubi napisati puno više, ali nema potrebe. Kuba su ljudi koji su je preživjeli. Ovo su njihove fotografije, ovo je njihova borba.
Post Reply

Return to “Drustvo”