Srebrenica - genocid
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9542 times
- Been thanked: 11282 times
- Status: Online
Re: Srebrenica - genocid
Jel to ona tandžara, samo sa optikom?
Pa mislim ono, bog dao pa imamo internet i dovoljno je samo proguglati za pojmovima Remington carabine, smith&wesson carabine i sl. Kakav sam samo remingtonov karabin s optikom, vidio u ratu.. uu.. Ono kad ga okačiš na rame, kundak tačno iza koljena, a nižima i do zemlje
Pa mislim ono, bog dao pa imamo internet i dovoljno je samo proguglati za pojmovima Remington carabine, smith&wesson carabine i sl. Kakav sam samo remingtonov karabin s optikom, vidio u ratu.. uu.. Ono kad ga okačiš na rame, kundak tačno iza koljena, a nižima i do zemlje

- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Ben Affleck obećao da će nositi Cvijet Srebrenice
Na sinoćenjm zatvaranju godišnjeg sastanka Clinton Global inicijative među gostima je bio i poznati glumac Ben Affleck.
Duraković je sinoć iskoristio priliku da upozna Afflecka o događajima u Srebrenici, a prema objavljenim fotografijama holivudski glumac je obećao da će nositi Cvijet Srebrenice.
Zatvaranju godišnjeg sastanka sinoć je prisustvovao i još jedan prijatelj BiH, irski pjevač i frontmen grupe U2 Bono.
(klix)
- Mohr
- Inventar foruma
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 20 times
- Status: Offline
Pripadnici MUP-a Srbije na tajnom zadatku u Potočarima
Bivši pripadnici Odjeljenja za opservaciju i dokumentovanje (OOD) MUP-a Srbije Milan Dumanović i Mladen Trbović podnijeli su krivičnu prijavu protiv vrha policije zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine utjecajem.
Kao neposredan povod naveli su nelegalni boravak pripadnika tog odjeljenja na komemoraciji žrtvama srebreničkog genocida 2015. godine u Potočarima.
Dumanović i Trbović podnijeli su prijavu protiv Dejana Milenkovića, načelnika Službe za specijalne istražne metode, Gorana Nešića, načelnika OOD-a, Tomislava Radovanovića, zamjenika načelnika OOD-a i Dijane Hrkalović, sekretarke Uprave kriminalističke policije.
U ekskluzivnoj izjavi za Al Jazeeru Durmanović kaže kako je usmeno naređenje da se krene u Potočare dobio rano ujutro na dan komemoracije.
U Srebrenicu je, prema njegovim riječima, krenuo sa još 18 kolega. Zadatak je bio da tajno snimaju komemorativni skup.
“Imali smo legitimacije, 'Srebrenica 2015.' je pisalo na njima. To su legitimacije koje su imali pripadnici obezbeđenja samog skupa, a kamere smo držali u ruci, nismo skrivali. Nama je zamenik načelnika Tomica Radovanović u nekom trenutku doneo te legitimacije. Od koga ih je uzeo i ko je njemu to dao, ja to stvarno ne znam”, kaže za Al Jazeeru Milan Durmanović.
On i načelnik odjeljenja Goran Nešić vide se na snimcima komemoracije u Potočarima koji su dostupni na internetu.
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/pr ... tocarima-0
Bivši pripadnici Odjeljenja za opservaciju i dokumentovanje (OOD) MUP-a Srbije Milan Dumanović i Mladen Trbović podnijeli su krivičnu prijavu protiv vrha policije zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine utjecajem.
Kao neposredan povod naveli su nelegalni boravak pripadnika tog odjeljenja na komemoraciji žrtvama srebreničkog genocida 2015. godine u Potočarima.
Dumanović i Trbović podnijeli su prijavu protiv Dejana Milenkovića, načelnika Službe za specijalne istražne metode, Gorana Nešića, načelnika OOD-a, Tomislava Radovanovića, zamjenika načelnika OOD-a i Dijane Hrkalović, sekretarke Uprave kriminalističke policije.
U ekskluzivnoj izjavi za Al Jazeeru Durmanović kaže kako je usmeno naređenje da se krene u Potočare dobio rano ujutro na dan komemoracije.
U Srebrenicu je, prema njegovim riječima, krenuo sa još 18 kolega. Zadatak je bio da tajno snimaju komemorativni skup.
“Imali smo legitimacije, 'Srebrenica 2015.' je pisalo na njima. To su legitimacije koje su imali pripadnici obezbeđenja samog skupa, a kamere smo držali u ruci, nismo skrivali. Nama je zamenik načelnika Tomica Radovanović u nekom trenutku doneo te legitimacije. Od koga ih je uzeo i ko je njemu to dao, ja to stvarno ne znam”, kaže za Al Jazeeru Milan Durmanović.
On i načelnik odjeljenja Goran Nešić vide se na snimcima komemoracije u Potočarima koji su dostupni na internetu.
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/pr ... tocarima-0
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Srebreničke porodice Smajić i Stanojević kao jedna

Hasmina Smajić vratila se u Srebrenicu prije deset godina. Najveći izazov ove samohrane majke bio je da nađe adekvatan smještaj. Podnosila je zahtjeve za dodjelu bilo kakvog smještaja, ali bezuspješno. Velike prijatelje našla je u porodici Stanojević koja se brine o njenom sinu Amaru. Smajići i Stanojevići, praktično, zajedno čine jednu porodicu.
“Kad sam došla u Srebrenicu sa jednogodišnjim sinom, provela sam deset dana u parku. Nisam ništa dobijala od Centra za socijalni rad, opštine, niti neke druge ustanove. Nisam imala smještaj i spavali smo u parku deset dana. Na očevo imanje se nisam mogla vratiti jer je porodična kuća porušena”, kaže Hasmina Smajić.
Hasmina je sama našla alternativni smještaj, ali je i to kratko trajalo.
“Prvih dana nisam dobijala nikakvu pomoć, ali je bila sezona borovnica. Išla sam po šumama, brala borovnice, prodavala ih da bih mogla platiti djetetu smještaj u obdaništu. U to vrijeme u hotelu ‘Domavija’ bio je alternativni smještaj za izbjegla lica. Provalila sam u jednu neuslovnu prostoriju i tu se smjestila, ali sam ubrzo istjerana na ulicu”, dodaje ona.
Podnosila je zahtjev za rješenje svog slučaja, ali nigdje nije uspjela.
“Nekoliko puta sam podnosila zahtjev za rješavanje stambenog pitanja. Znam da u Srebrenici ima praznih stanova koji pripadaju Ministarstvu za izbjeglice. Obraćala sam se i ministru Edinu Ramiću, ali nisam dobila nikakav odgovor. Tri puta sam dobila i odbijenicu od opštine. U obrazloženju je uvijek stajalo da nisu u mogućnosti da udovolje mom zahtjevu. Ja sam tražila bar devastirani stan koji bih renovirala i gdje bi se mogla smjestiti sa djetetom”, kaže Hasmina za RSE.
Dok je preživljavala teške dane, sreća joj se, ipak, osmjehnula.
“Igrom slučaja srela sam Milku Stanojević koja je saslušala moju priču. Pitala me je gdje ostavljam dijete dok sama idem u borovnice. Rekla sam da mi je sin u obdaništu i da plaćam njegov smještaj od novca koji zaradim prodajom borovnica. Ona je odmah rekla da će njena porodica preuzeti brigu o malom Amaru”, priča Hasmina.
“Ovdje mi je lijepo. Imam sve uslove za normalan život. Danijela mi dođe kao sestra. Četvrti sam razred, vrlodobar sam učenik, ali, nekad iz nekog predmeta bude i – dvojka”, iskreno će Amar.
“Kad je Smajićima bilo najteže, mi smo uzeli Amara, nije imao ni dvije godine. Odrastao je sa nama, družimo se i nastojimo da mu pružimo sve što je potrebno. Živimo kao jedna porodica. Kamo sreće da je ovakvih primjera više. Nikad ljude nisam dijelio po vjeri i naciji, već samo na ljude i neljude”, ističe Anđelko.
“Živimo kao jedna porodica. Imaju kćerku Danijelu koju smatram sestrom jer nemam druge sestre, nemam nikog drugog. Pazimo se i volimo. Anđelka i Milku ne odvajam od roditelja. Oni su mene prihvatili i smatram ih roditeljima”, priča Hasmina Smajić.
Anđelko je udomio Smajiće jer, kako dodaje, svako treba da ima krov nad glavom.
“Ovdje ima praznih stanova, samo treba pravi čovjek, humanista koji će pokrenuti postupak da Hasmina i njen sin dobiju stan”, riječi su Anđelka.
Hasmina ima posao. Ipak, velika joj je želja da dobije adekvatan smještaj.
“Cilj mi je da imam svoj stan. Dok platim sve obaveze, ne ostane mi ništa. Međutim, kada bih imala svoj stan, imala bih daleko manje troškove i mogla bih i djetetu priuštiti još neke pogodnosti”, kazuje Hasmina Smajić.
(SB)
- Veca
- Uvijek slobodna!
- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 23359 times
- Been thanked: 6159 times
Re: Srebreničke porodice Smajić i Stanojević kao jedna
...svaka cast,ima ba ljudi! 

Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Sheval wrote:Nije ovo zanimljivo.Da su se pobili uzegle bi se drustvene mreze...ovako...bezveze.Raja trazi krv.
Što dokazuje i broj komentara na vijesti.
O ebenoj srpskoj čokoladi i Kolindi, svi pišu, a o ovome ama baš niko.
- dr laganini
- Inventar foruma
..zivot pise divne price..pogotovo sto to nije lako bilo napravit..promilimo kolko bi sami mi narusili svoj komoditet....

Jesam li dobro shvatila ---Stojanovici su uzeli samo Amara kod sebe ??

- Sheval
- Forum [Bot]
- Has thanked: 344 times
- Been thanked: 870 times
Sta sam rekao/napisao.Krokodil Behko wrote:Sheval wrote:Nije ovo zanimljivo.Da su se pobili uzegle bi se drustvene mreze...ovako...bezveze.Raja trazi krv.
Što dokazuje i broj komentara na vijesti.
O ebenoj srpskoj čokoladi i Kolindi, svi pišu, a o ovome ama baš niko.
Da je bio neki eksces izmedju njih...sad bi bilo 45 stranica.
Tako je
..jbg
Sta moze biti razlog odbijanja pomoci? Mozemo samo nagadjati ...“Nekoliko puta sam podnosila zahtjev za rješavanje stambenog pitanja. Znam da u Srebrenici ima praznih stanova koji pripadaju Ministarstvu za izbjeglice. Obraćala sam se i ministru Edinu Ramiću, ali nisam dobila nikakav odgovor. Tri puta sam dobila i odbijenicu od opštine. U obrazloženju je uvijek stajalo da nisu u mogućnosti da udovolje mom zahtjevu.
Odgovore bi trebalo da znaju Ramic i Durakovic i kao savjesne, odgovorne osobe su se trebali oglasiti odmah po objavi ovog slucaja za javnost.
U svakom slucaju, respekt porodici Stanojevic!
E sad necu ni kako ja hocu
-
- Na probnom
Da li postoji Bog ili ne je tajna i nešto što ne možemo dokazati, niti sa sigurnošću znati. Sila, princip, inteligencija... nešto što je stvaralo ovaj svijet mi to nazivamo Bog. Sa sigurnošću ne možemo znati kako razmišlja, mada sve religije na svijetu tvrde da su baš one prave i da je baš njihovo predstavljanje i tumačenje Boga autentično, te da su baš one izabrane ( a vidimo da su najkrvaviji ratovi upravo na vjerskoj osnovi, pogotovo monoteističkih religija ). Ne mora značiti da su ove religije loše, ali može biti da ih mnogi pogrešno tumače radi loših stvari koje žele da se dese.
Ipak, do jednog božjeg principa se može doći i prostom logikom: Ako je neko stvorio nešto, onada ne želi da neko to uništi. Pogotovo se to može odnositi na čovjeka kao najsavršenije biće za koje mi znamo. Bolje je ne uništiti nešto što se Njemu možda i ne sviđa, jer to uvijek može uništiti sam, nego uništiti ono što Mu se sviđa. A pošto ne znamo šta se njemu sviđa treba se držati principa da ne uništavamo ono što je stvoreno, a posebno čovjeka kao vrhunac tog stvaranja na ovoj planeti.
Ko se drži ovog principa je dobar čovjek ma koje god religije bio, ali onaj ko govori ili radi nešto što je protiv ovog principa je loš, ma ko god on bio.
Naravno u pozadini svih ratova je želja za vladanjem i ekonomskom dobiti onih koji ih pokreću, između ostalog i ogromne zarade na prodaji oružja, ali religije služe kao dobra podloga da bi se koristio princip zavadi pa vladaj.
Iako logikom ne možemo u potpunosti shvatiti ono što zovemo Bog, mnoge zaključke šta je ispravno u životu, a šta ne možemo izvući.
Ipak, do jednog božjeg principa se može doći i prostom logikom: Ako je neko stvorio nešto, onada ne želi da neko to uništi. Pogotovo se to može odnositi na čovjeka kao najsavršenije biće za koje mi znamo. Bolje je ne uništiti nešto što se Njemu možda i ne sviđa, jer to uvijek može uništiti sam, nego uništiti ono što Mu se sviđa. A pošto ne znamo šta se njemu sviđa treba se držati principa da ne uništavamo ono što je stvoreno, a posebno čovjeka kao vrhunac tog stvaranja na ovoj planeti.
Ko se drži ovog principa je dobar čovjek ma koje god religije bio, ali onaj ko govori ili radi nešto što je protiv ovog principa je loš, ma ko god on bio.
Naravno u pozadini svih ratova je želja za vladanjem i ekonomskom dobiti onih koji ih pokreću, između ostalog i ogromne zarade na prodaji oružja, ali religije služe kao dobra podloga da bi se koristio princip zavadi pa vladaj.
Iako logikom ne možemo u potpunosti shvatiti ono što zovemo Bog, mnoge zaključke šta je ispravno u životu, a šta ne možemo izvući.
- Melek
- Deer Hunter
- Has thanked: 4322 times
- Been thanked: 3251 times
Kurbla!
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
BiH obnavlja tužbu protiv Srbije za genocid?

Povodom najava da bi BiH mogla da obnovi tužbu, Dačić je rekao da Sarajevo "ne očekuje da mu Beograd, ukoliko dobije šamar, okrene i drugi obraz".
"Ako do te tužbe, ipak, dođe, Srbija će upotrebiti sva pravna sredstva da i ovoga puta izađe kao pobednik", rekao je Dačić za "Večernje novosti".
Ivica Dačić je rekao da je prilikom nedavnog susreta u Beogradu predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću jasno rekao da bi obnova tužbe ponovo narušila odnose između dvije zemlje i da je obostrani interes da se sve nesuglasice rješavaju dijalogom.
"Ne možemo da se pred kamerama ljubimo i grlimo, da se samo deklarativno zalažemo za stabilnost i mir u regionu, a da oni pišu nove tužbe. Ako nam udare šamar, neka ne očekuju da im okrenemo i drugi obraz", rekao je Dačić.
(SB)
- Podrinjac
- Forum [Bot]
- Been thanked: 5 times
Re: BiH obnavlja tužbu protiv Srbije za genocid?
Ma kakvo obnavljanje ? Koliko god da obnove tu tužbu, međunarodni sud ih neće optužiti.
- Pasaga
- Hadžija
- Has thanked: 3883 times
- Been thanked: 2921 times
Prva je propala zaslugom KLEMPE(Tihica)Podrinjac wrote:Ma kakvo obnavljanje ? Koliko god da obnove tu tužbu, međunarodni sud ih neće optužiti.
Za drugu nemaju ni kadar a ni damu.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
da bi obnova tužbe ponovo narušila odnose između dvije zemlje

Nejasno je zašto se izbjegava pomoć od profesora međunarodnog prava gospodina Francisa BoylaPasaga wrote:Prva je propala zaslugom KLEMPE(Tihica)Podrinjac wrote:Ma kakvo obnavljanje ? Koliko god da obnove tu tužbu, međunarodni sud ih neće optužiti.
Za drugu nemaju ni kadar a ni damu.
kreatora tužbe protiv Srbije!?? Izgleda da Bakir populistički obnjanjuje javnost. Ukoliko se ne angažuje taj čovjek (Francis Boyle),
Bakir bi trebao snositi historijsku odgovornost pred bošnjačkim narodom.
http://kliker.info/francis-boyle-upozor ... var-video/
https://www.youtube.com/watch?v=Jv0qgJkCQ3k
"Kakve su ti misli, takav ti je život"