Islamizacija u BiH i susjednim zemljama

Poznate ličnosti, ratovi, važni događaji

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Islamizacija u BiH i susjednim zemljama

Post by posmatrac »

Mutevelija wrote:Ugari su nekoliko puta napadali Sjevernu Bosnu i pohodili križarske ratove u 12 vijeku.
NAravno, upravo zato je Bosanska vlastela( a samim tim i narod) bila primorana da prihvata uslove koje je trazio PApa i VAtikan, da bi dobili zastitu.

SAbor na Bilinom Polju 6 aprila 1203 g, tj Bilinopoljska Izjava

""U ime vječnoga Boga, stvoritelja svega i otkupitelja ljudskoga roda, godine od njegova utjelovljenja 1203, šeste godine (pontifikata) gospodina pape Inoćenta III.

Mi, priori onih ljudi, koji smo se do sada na poseban način nazivali povlasticom kršćanskog imena na području Bosne, izabrani kao predstavnici svih, u ime sviju koji pripadaju bratstvu naše zajednice, u prisutnosti gospodina Ivana Casamarisa, kapelana vrhovnog svećenika i od Rimske crkve u Bosnu zbog toga poslanog, u prisutnosti gospodina bana Kulina, gospodara Bosne, obećajemo pred Bogom i njegovim svetima da ćemo ostati vjerni naredbama i zapovijedima svete Rimske crkve u životu i vladanju našem kao i da ćemo slušati i živjeti prema njezinim naredbama. Jamčimo u ime sviju koji pripadaju našoj zajednici i iz naših su mjesta, sa svim imanjima i stvarima, da nećemo nikada ubuduće slijediti opačinu krivovjerstva.

U prvom redu odričemo se raskola, zbog kojega smo ozloglašeni, i priznajemo Rimsku crkvu, našu majku, glavom svega crkvenog jedinstva; (obećajemo) da ćemo u svim našim mjestima, gdje se nalaze zajednice braće, imati bogomolje u kojima ćemo se kao braća zajednički sastajati da javno pjevamo noćne, jutarnje i dnevne časove. U svim ćemo crkvama imati oltare i križeve; knjige, kako Novog tako i Starog zavjeta, čitat ćemo kako to čini Rimska crkva. U svakom našem mjestu imat ćemo svećenike, koji moraju barem u nedjelje i na blagdane, prema crkvenim odredbama, čitati mise, slušati ispovijedi i davati pokore.

Pored bogomolja imat ćemo groblja, u kojima će se pokapati braća i došljaci ako ondje slučajno umru. Najmanje sedam puta na godinu primat ćemo iz ruku svećenika Tijelo Gospodnje, a to znači: na Božić, Uskrs, Duhove, Blagdan apostola Petra i Pavla, Uznesenje Djevice Marije, na njezino rođenje i na spomen Svih Svetih, koji se slavi prvog novembra.

Od Crkve određene postove obdržavat ćemo i čuvati ono što su naši stari mudro odredili. Žene, koje budu pripadale našoj družbi, bit će odijeljene od muškaraca kako u spavaonicama tako i u blagovaonicama, a niko od braće neće sam sa samom razgovarati, otkuda bi mogla proizaći zla sumnja. Niti ćemo unaprijed primati nekoga ili neku udatu, osim ako se uzajamnim sporazumom, obećavši uzdržljivost, oboje zajednički obrate.

Slavit ćemo svetačke blagdane određene od Svetih Otaca i nikoga, za kojega bismo sa sigurnošću znali da je manihejac ili neki drugi krivovjerac, nećemo primiti da s nama stanuje. I kako smo odijeljeni od ostalih svjetovnjaka životom i vladanjem, tako ćemo se također razlikovati odjećom, koja će biti zatvorena, neobojana (ne šarena), izmjerena do gležanja.

Od sada se nećemo nazivati kršćanima, kao do sada, nego braćo, da ne bismo, sebi pripisujući to ime, drugim kršćanima nanosili nepravdu. Kad umre učitelj, od sada za vazda, priori s vijećem braće, bojeći se Boga, izabrat će starješinu kojega treba potvrditi rimski prvosvećenik. I ako Rimska crkva bude htjela nešto dodati ili ublažiti, vjerno ćemo prihvatiti i obdržavati. Da ovo ima snagu za vazda, dokazujemo našim potpisom.

Dano kod rijeke Bosne, na mjestu koje se zove Bilino polje, 8. aprila (1203.).

Potpisujemo: Dragič, Ljubin, Dražeta, Pribiš, Ljuben, Radoš, Vladoš, ban Kulin, Marin arhiđakon dubrovački.
dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini »

..ne inače su ljudi u tom vijeku bili samosvjesni i filozofski napredni da su odabirali viru po svome svjetonazaor..nisu se znali ni popišat sasvim je logično da su prihvaćali ono im se nudilo kako što u datom trenutku..najsmišnije mi je kad ovdje negdi pročitam kako su se sadašnji muslimani odrekli katoličke vire zbog samospoznaje o liku i djelu muhameda..a nije bilo pismenog čovika tada..i od turske do bosne spoznaja netom došla... :hihi
posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac »

dr laganini wrote:..ne inače su ljudi u tom vijeku bili samosvjesni i filozofski napredni da su odabirali viru po svome svjetonazaor..nisu se znali ni popišat sasvim je logično da su prihvaćali ono im se nudilo kako što u datom trenutku..najsmišnije mi je kad ovdje negdi pročitam kako su se sadašnji muslimani odrekli katoličke vire zbog samospoznaje o liku i djelu muhameda..a nije bilo pismenog čovika tada..i od turske do bosne spoznaja netom došla... :hihi
Isto kao sto su Hrvati prelazili na krscanstvo pot uticajem Rimskih osvajaca,( logicno ranije u odnosu na muslimane u Boni), jer je Islam nastao tek u 7 vijeku, isto tako je i u Bosni stanovnostvo mijenjalo vjere zavisno od toga koja je religija bila aktuelna kod ovih ili onih osvajaca.
Koliko su i sami Turci istinski postovali Islam, govori cinjenica da su Sultani stotinama godina odsjecali glave rodjenoj braci, da bi se izbjegla borba oko vlasti, sto je tada bilo skoro pa i "zakonom" podrzano, da ne govorim da su Turci sa ovih prostora odveli za 300 godina preko 300 hiljada krscanske djece u JAnicare, pa je i to u skladu sa Islamom.

Postoje i oni krscani koji smatraju da su to bili i prije samog Isusa :zubi , ili ovje u Bosni muslimani koji zaista vjeruju da su im preci samosvjesno i dobrovoljno prelazili na islam, tj da nisu bili usllovljeni raznim pritiscima Turske vlasti, pa ga Turcin nije morao ubiti, dovoljno je bilo da mu uzima "HArac" pa da nema sta jesti.

Upravo je zato tragedija bezrezervno prihvatati nacela bilo cega sto covjek nije prihvatio kroz vlastitu samospoznaju i kroz kroiticki odnos prema istom.
PA ako se slucano rodio kao musliman, tj ako mu se to nametnulo samim rodjenjem(ili krscanin, zidov svejedno) automatski ne postoji nista ispravnije od toga.
NAjjaci su mi ovi od 1992 veliki muslimani, koji su se toliko okrenuli istoku, pa pljuju Zidove npr,a koroste Zidovski FAcebook, Teslino svjetlo, voze zapadna auta, bjeze da zive u zapadne ekonomski razvijene zemlje itd). SDve u svemu tkz "trojni moral"
ZAto se licno osjecam gradjaninom "Suncevog sistema" :D
dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini »

..pa to sam i komentira... :ok
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1644 times
Been thanked: 3081 times
Status: Online

Post by Mutevelija »

Bošnjaci muslimani su mahom prelazili dobrovoljno u Janičare.
Tj bilo je slučaja gdje je jedan brat ostao kršćanin a drugi musliman postao.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini »

Mutevelija wrote:Bošnjaci muslimani su mahom prelazili dobrovoljno u Janičare.
..dobrovoljno vačljda iz interesa..ako ništa da digne standard svog zivljenja.. :ok
posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac »

Mutevelija wrote:Bošnjaci muslimani su mahom prelazili dobrovoljno u Janičare.
MAloljetna djecica bila toliko samosvjesna i inteligentna da sami dobrovoljno idu u JAnicare?

"DAnak u Krvi"

Danak u krvi (turski: devşirme) naziv je za odvođenje djece iz kršćanskih obitelji koje su vršili janjičari kao vid redovnog oporezivanja u Osmanlijskom Carstvu.

Prvi ga je uveo sultan Murat II. 1420. godine zbog nedostatka vojno sposobnih muškaraca u brzorastućem carstvu. Ubiranje ovog danka smišljeno je tako da se ne stvori nasljedna aristokracija koja bi mogla ugroziti položaj sultana i njegove obitelji, pa su mogla biti "prikupljana" samo nemuslimanska djeca. Danak se ubirao u balkanskim zemljama koje su bile pod turskom vlašću, i to na način da su dječaci u dobi od osam do deset godina, a ponekad i do dvadeset godina starosti, odvođeni iz kršćanskih obitelji svake četiri godine. Djeca koja su bila skupljana na taj način, mogla su se poslije vojne službe oženiti muslimankama, pa bi njihovi potomci izbjegli istu sudbinu.

Danak je skupljao viši janjičarski časnik sa svojom vojskom, a prikupljena djeca bila su dijeljena u dvije grupe. Ona koja su bila u odličnoj tjelesnoj spremi, slana su na sultanov dvor, dok su ostala djeca slana turskim obiteljima u Anadoliji i Rumeliji na obuku turskog načina života. To je trajalo tri do sedam godina. Danak je bio u suprotnosti sa šerijatom, a i u početku su mnogi turski učenjaci bili protiv uspostavljanja danka u krvi.

Dječaci koji su bili prikupljani zvali su se kul, gilman i olgan, a nakon prvog dijela obuke dobivali su ime adžani ogamlar što bi u prijevodu značilo strani dječaci. Obučavani su na razne načine: teške tjelovježbe, teorijska predavanje, učenje turskog, perzijskog i arapskog jezika, kaligrafija, te učenje književnosti teologije i zakonodavstva. Nakon što bi napunili dvadeset godina, bili su raspoređeni u janjičarske vojne jedinice, što je definirano kao "oslobođenje", jer više nikome nisu mogli biti prodani ni poklonjeni.

Većina muškaraca nije ostajala na dvoru. Neki od njih su dobili zemlju i postali spahije, i činili su dio konjice. Ono koji su ostajali na dvoru imali su izgledniju priliku napredovati u karijeri. Naprimjer, mogli su biti postavljeni za sandžakbegove (upravitelje malih jedinica nazvanih sandžaci), beglerbegove (upravitelje provincija), rijetko za vezire i velike vezire.

Ovaj sustav ubiranja danka počeo je polako nestajati početkom 17. stoljeća, a konačno je prestao krajem istog stoljeća. Od 15. do 17. stoljeća odvedeno je 200.000 do 300.000 dječaka u ime danka u krvi.
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

JA tebi kažem da je otac davao sina u janičare.
Slučaj sa bosanskim janičarima.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini »

Mutevelija wrote:JA tebi kažem da je otac davao sina u janičare.
..što ..iz vjerski razloga :hihi
posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac »

Sina u Janicare je mogao da da samo kolac a ne otac, pa ne kazem da nije bilo ni takvih vrlo rijetkih slucajeva, ali i takvi ocevi su bili uslovljeni na neki nacin, Turci su im nudili razne beneficije.
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

dr laganini wrote:
PA zbog benificija logično.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

posmatrac wrote:
Sina u Janicare je mogao da da samo kolac a ne otac, pa ne kazem da nije bilo ni takvih vrlo rijetkih slucajeva, ali i takvi ocevi su bili uslovljeni na neki nacin, Turci su im nudili razne beneficije.
Nisu to rijetki slučajevi sa Albankim i Bošnjačkim janičarima, možda sa srpskim i grčkim.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini »

Mutevelija wrote:
dr laganini wrote:
PA zbog benificija logično.
..što znači da su muslimani u bih igrom slučaja..da su njemci okupirali vjerojatno bi bili nešto drugo..što naravno ne umanjiva njih ni njihovu vjeru..
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Ne baš zbog toga, jer mnoge vojske su okupirale Bosnu u ranom srednjem vijeku, ali su se Osmanlije zadržale najviše.
Islamizacija u nekom kraju ne ide brzo ide postepeno ali sigurno kroz 10 50 godina onda stotine.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac »

Mutevelija wrote:
posmatrac wrote:
Nisu to rijetki slučajevi sa Albankim i Bošnjačkim janičarima, možda sa srpskim i grčkim.
Kojim Bosnjackim? TAda nije bilo ovih Bosnjaka od 1992, koji su Bosnjastvo vezali za Islam iskljucivo, nego se samim "prelascima" u Janicare prelazilo i na Islam, tj otimana krscanska djeca su postajali muslimani.
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Bošnjani je termin stariji od 1992 godine, ne pravi se mutav.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini »

..zato što su najduže ostlai muslimanstvo ko vira je opstala..a onda možeš mislit kolko je jaka bila onih koji se nisu poturčili..mislim na one koji su se izjašnjavali ko katolici i opstali do današnjeg dana usprkos turcima i titinim komunistima.. :puši
posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac »

Mutevelija wrote:Bošnjani je termin stariji od 1992 godine, ne pravi se mutav.
Jest, tako su nas nazivali Turci i Ugari,a li su Bosnjaci bili srednjevijekovni gradjani Bih, koji nisu bili muslimani, jer Islama u Bosni do 15 vijeka nije ni bilo.
Zanimljivo da su danas Bosnjaci, samo muslimani :zubi
posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac »

dr laganini wrote:..zato što su najduže ostlai muslimanstvo ko vira je opstala..a onda možeš mislit kolko je jaka bila onih koji se nisu poturčili..mislim na one koji su se izjašnjavali ko katolici i opstali do današnjeg dana usprkos turcima i titinim komunistima.. :puši
Eto ga, i tebi istorija pocinje od 10 vijeka :D
PA i vi ste prihvatali krscvanstvo pod uticajem Rima, prije toga bili Pagani.Sve je to isto, zato i jeste glupost.
dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini »

Mutevelija wrote:Bošnjani je termin stariji od 1992 godine, ne pravi se mutav.
..koristio se nešto malo zahvaljujuć austro ugarskoj politici koja je htjela smanjit utjecaj srba i hrvata na svoje sunarodnjake.....znači ja bi ipak reka da je 1992 kolektivnija svijest o bošnjacima kao naciji..pojedinačno je sigurno bilo..
Post Reply

Return to “Historija”