Hrvatska - aktuelnosti

Dešavanja u regionu.

Moderator: Krokodil Behko

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Hrvatska - aktuelnosti

Post by posmatrac »

storm wrote:Još kad mi ulete dijasporci braniti SFRJ .....vrištim tada :888
Meni je gore kad dijasporci brane Bosnu na drustvenim mrezama, ono da se zapuca sutra bi u rat krenuli prvi :plavi

Te koji brane SFRJ vjerovatno puca nostalgija za nekim boljim vremenima :D
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Post by KOMESAR »

Meni nije baš najjasniji taj privatni kapita,odnosno kapitalci. Bezbeli su ga donijeli s marsa?
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates »

I pretjerali Ste sa ekonomijom. Ekonomija nije bila presudna za raspad Jugoslavije.
. . . . . . . . .
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR »

Socrates wrote:
KOMESAR wrote:
Socrates wrote:Ne znam da li je to generaliziranje, ali je sasvim sigurno da tu vasu Jugoslaviju baziranu na ravnopravnosti I samoupravnom socijalizmu nije branio iole znacajan broj ljudi.

Drugim rijecima, dje ba zapelo?
Velika većina je bila u čudu i nije imala kad reagovati.Mediji su odigrali blickrig.
A mediji su bili pod kontrolom? Drzave, I guess.
Nećeš mi valjda reći da nam je bio interes da Jugoslavije više nema?
dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini »

KOMESAR wrote:Meni nije baš najjasniji taj privatni kapita,odnosno kapitalci. Bezbeli su ga donijeli s marsa?
..I za kraj: godišnji gubici poduzeća u Jugoslaviji su iznosili, 1989. godine, 15% BDP-a!. Toliko o tome da je Jugoslavija živjela od industrije. U stvari, industrija je živjela od gastarbajtera i turizma…. a najviše od stranih kredita. U posljednjoj fazi Jugoslavije, kad zaduživanje više nije bilo moguće, prešlo se na inflatorno financiranje gubitaka, tj. tiskalo se sve više novčanica kako bi se isplatile plaće, što jasno nije riješilo ništa, osim što je onemogućilo regularno poslovanje i razvilo crno tržište do neslućenih razmjera.

Dramatičan pad standarda, bez presedana u Europi, ipak nije doveo do većih socijalnih nemira iako je Jugoslaviju osmadesetih zahvatio val štrajkova, zbog socijalnih ventila poput vrlo čestih bolovanja, invalidskih mirovina, substandardnog rada (“kakva plata takva vrata”, “ne mogu oni mene tako malo platiti kako ja mogu slabo raditi”), “sive ekonomije”, rasprostranjenih krađa iz firmi i masovnog neplaćanja računa kao jednog aspekta erozije građanske discipline i raspada pravnog sistema.

Usto, mračna strana jugo-ekonomije je što je stvoreno je izuzetno malo robnih marki koje su išta značile na svjetskom tržištu. Tehnološka osnova je ostala niska: sve što se radilo, radilo se po licenci. Relativno mali broj gotovih proizvoda u socijalističkoj Jugoslaviji je bio rezultat ikakve domaće pameti. Malo je poznato da je opjevani Jugo bio odbačeni Fiatov projekt nasljednika Fiata 127, koji je dan “socijalističkoj braći” u ranoj fazi razvoja, obzirom da je u startu ocijenjen tehnološki zastarjelim i dizajnerski promašenim. Jugo – inženjeri su ga pustili na tržište bez pravog razvoja, za koji nisu imali ni novca ni znanja, a Talijani se vratili za crtaće daske i stvorili prvi Uno. Tako je bilo manje više i sa svim ostalim.

S druge strane megalomanske ideje odnijele su milijarde. Kao primjer, tenk M-84 rađen je po sovjetskoj licenci u „Đuri Đakoviću”, „Goši” i MIN-u. Ukupni troškovi osvajanja proizvodnje ovog tenka koštali su SFRJ preko tri milijarde tadašnjih dolara, bez da je ikad vraćeno išta od tog novca. Bila je to cijena glupog nacionalnog ponosa Jugoslavena.

Veliki izvozni uspjesi s brodovima poput Amorele i Izabele? Penali koje je Brodosplit platio zbog višemjesečnog kašnjenja s isporukom su doveli do toga da je taj posao bio – čisti gubitak, koji se mjerio u desecima milijuna dolara… ali ti brodovi su i danas “ponos jugoslavenske izvozne industrije”. Opet, prilično skup ponos. Glad za devizama za otplatu dugova dovela je do toga da se izvozilo pod svaku cijenu, po cijenama osjetno nižim od troškova proizvodnje. Razliku su, jasno, plaćali građani SFRJ plaćajući domaće proizvode mnogo skuplje od cijene po kojoj su se isti mogli nabaviti u susjednoj Austriji.
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR »

dr laganini wrote:
KOMESAR wrote:Meni nije baš najjasniji taj privatni kapita,odnosno kapitalci. Bezbeli su ga donijeli s marsa?
..I za kraj: godišnji gubici poduzeća u Jugoslaviji su iznosili, 1989. godine, 15% BDP-a!. Toliko o tome da je Jugoslavija živjela od industrije. U stvari, industrija je živjela od gastarbajtera i turizma…. a najviše od stranih kredita. U posljednjoj fazi Jugoslavije, kad zaduživanje više nije bilo moguće, prešlo se na inflatorno financiranje gubitaka, tj. tiskalo se sve više novčanica kako bi se isplatile plaće, što jasno nije riješilo ništa, osim što je onemogućilo regularno poslovanje i razvilo crno tržište do neslućenih razmjera.

Dramatičan pad standarda, bez presedana u Europi, ipak nije doveo do većih socijalnih nemira iako je Jugoslaviju osmadesetih zahvatio val štrajkova, zbog socijalnih ventila poput vrlo čestih bolovanja, invalidskih mirovina, substandardnog rada (“kakva plata takva vrata”, “ne mogu oni mene tako malo platiti kako ja mogu slabo raditi”), “sive ekonomije”, rasprostranjenih krađa iz firmi i masovnog neplaćanja računa kao jednog aspekta erozije građanske discipline i raspada pravnog sistema.

Usto, mračna strana jugo-ekonomije je što je stvoreno je izuzetno malo robnih marki koje su išta značile na svjetskom tržištu. Tehnološka osnova je ostala niska: sve što se radilo, radilo se po licenci. Relativno mali broj gotovih proizvoda u socijalističkoj Jugoslaviji je bio rezultat ikakve domaće pameti. Malo je poznato da je opjevani Jugo bio odbačeni Fiatov projekt nasljednika Fiata 127, koji je dan “socijalističkoj braći” u ranoj fazi razvoja, obzirom da je u startu ocijenjen tehnološki zastarjelim i dizajnerski promašenim. Jugo – inženjeri su ga pustili na tržište bez pravog razvoja, za koji nisu imali ni novca ni znanja, a Talijani se vratili za crtaće daske i stvorili prvi Uno. Tako je bilo manje više i sa svim ostalim.

S druge strane megalomanske ideje odnijele su milijarde. Kao primjer, tenk M-84 rađen je po sovjetskoj licenci u „Đuri Đakoviću”, „Goši” i MIN-u. Ukupni troškovi osvajanja proizvodnje ovog tenka koštali su SFRJ preko tri milijarde tadašnjih dolara, bez da je ikad vraćeno išta od tog novca. Bila je to cijena glupog nacionalnog ponosa Jugoslavena.

Veliki izvozni uspjesi s brodovima poput Amorele i Izabele? Penali koje je Brodosplit platio zbog višemjesečnog kašnjenja s isporukom su doveli do toga da je taj posao bio – čisti gubitak, koji se mjerio u desecima milijuna dolara… ali ti brodovi su i danas “ponos jugoslavenske izvozne industrije”. Opet, prilično skup ponos. Glad za devizama za otplatu dugova dovela je do toga da se izvozilo pod svaku cijenu, po cijenama osjetno nižim od troškova proizvodnje. Razliku su, jasno, plaćali građani SFRJ plaćajući domaće proizvode mnogo skuplje od cijene po kojoj su se isti mogli nabaviti u susjednoj Austriji.
Tebe su napumpali toliko da me čudi da već nisi izgravirao U na čelu.
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

KOMESAR wrote:
Socrates wrote:
KOMESAR wrote:
Socrates wrote:Ne znam da li je to generaliziranje, ali je sasvim sigurno da tu vasu Jugoslaviju baziranu na ravnopravnosti I samoupravnom socijalizmu nije branio iole znacajan broj ljudi.

Drugim rijecima, dje ba zapelo?
Velika većina je bila u čudu i nije imala kad reagovati.Mediji su odigrali blickrig.
A mediji su bili pod kontrolom? Drzave, I guess.
Nećeš mi valjda reći da nam je bio interes da Jugoslavije više nema?
Pa sama cinjenica da nije bilo nikakve vojne I drzavne snage da ocuva Jugoslaviju govori dovoljno.

I nije to bio nikakav blitzkrieg, nego je Milosevic rasturao Jugoslaviju otkad je dosao na vlast, pa su mu se ostali pridruzili kad vise nije bilo nikakvog drugog izbora.
. . . . . . . . .
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 25244 times
Been thanked: 6631 times

Post by Veca »

...laki fato ribu po Solti za 125 maraka :valja eeeeeej,eeeeeej,eeeej ...jes,jes,veca je radila k'o tovar i tada imala 1000 D markica .......................a vi koji niste imali posla,sigurna sam da niste htjeli raditi...ili boga pitaj na kojoj planini ste rodjeni! :oo :plavi
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR »

Socrates wrote:
I nije to bio nikakav blitzkrieg, nego je Milosevic rasturao Jugoslaviju otkad je dosao na vlast, pa su mu se ostali pridruzili kad vise nije bilo nikakvog drugog izbora.
Nikad!
Jugoslaviju je rasturio hrvatski nacionalizam.
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

KOMESAR wrote:
Socrates wrote:
Nikad!
Ma stvarno mislis ovo?
. . . . . . . . .
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Socrates wrote:I pretjerali Ste sa ekonomijom. Ekonomija nije bila presudna za raspad Jugoslavije.
Presudio je nacionalizam prvo pod srpskom hegemonijom, jer im je bio SFRJ izuzetan komfort i ostvaren san svi u jednoj državi....potom i hrvatski.....a uzrokk ili još bolje povod jest ekonomija....da, samo povod.
Uzrok je nastanak SFRJ gdje se sve samo pomelo pod tepih i na silu se zbuksalo sve u jednu tvorevinu, gušeći pritom puno sloboda....Sfrj svi pamte od 70ih godina a nitko ne spominje 50te i 60te.....teške neimaštine i ponegdje gladi.
Da nije tito otvorio granice raspala bi se davno prije....te da nije unovčavao levitaciju između istoka i zapada.
Završetkom hladnog rata prestao je interes zapada, da juga ostane neutralna....kreću problemi i nestašice.
Onda stiže povod....
Ajmo hipotetički, da Švicarska zapadne u dubiozu....a okolo bogate Njemačka, Italija i Francuska.....Misliš da bi se ta država održala?
Misliš da ne bi svaki od etničkih korpusa poželio na svoju stranu?
Ili situaciju (opet teška hipoteza) da bogati njemački dio švicarskog korpusa želi za sebe a švicarski italijani i francuzi ne daju, jer znaju da im njemački dio nosi privredu?
Ikad nastaje plodno tlo za nacionalističke eskalacije?
Objasnio Rambo Amadeus.....koje su teme na šanku kad je plača 300€.....kad je 1000€......kad je 3000€ i tako dalje
Habibti, ya nour el - ain... :srce
posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac »

Istorija je svjedok, da se Hrvatska bolje snašla u sklopu Jugoslavije, nego u vremenu kad se potpuno osamostalila. Dok je bila u sklopu SFRJ, ostvarila je najviše stope rasta BDP-a u svojoj novijoj povijesti: u razdoblju od 1952. do 1965. čak od prosječnih 9,5 posto, što je usporedivo sa najnovijim kineskim, svjetski liderskim stopama rasta unazad 20 godina!

Prema podacima iz knjige dr. Jakova Sirotkovića (osnivač Ekonomskog instituta Zagreb, potpredsjednik savezne vlade 1970. – 1974. i predsjednik hrvatske vlade 1974. – 1978., te akademik i predsjednik JAZU i HAZU od 1978. do 1991.), pod naslovom »Hrvatsko gospodarstvo«, od 1948. do 1989. prosječna godišnja stopa rasta BDP-a u Jugoslaviji i Hrvatskoj iznosila je pet posto, a prosječna stopa rasta BDP-a po stanovniku 4,2 posto.

Kroz cijelo to razdoblje udjel hrvatskog u jugoslavenskom BDP-u iznosio je oko 27 posto, s tim što se razina hrvatskog BDP-a po stanovniku povećala sa 20 na 30 posto iznad jugoslavenskog prosjeka. Taj je razvoj bio brži od svjetskog i europskog prosjeka, pa su i Hrvatska i cijela SFRJ ostvarile značajan rast, te od zaostale agrarne ekonomije prerasle u srednje razvijene industrijske zemlje.

Od 1974. do 1979. Hrvatska je ostvarivala viši udjel investicija u BDP-u od Japana, koji je tada bio u svom velikom zamahu, i to bez rasprodaje vlastite imovine i pretjeranog zaduživanja u inozemstvu. Dužnička kriza, koja je pogodila i SFRJ i Hrvatsku potkraj 1981. bila je umjetno izazvana (nakon što Ina nije platila na vrijeme račun za jedan tanker nafte), da bi Zapad testirao koliko je Jugoslavija poslije Tita funkcionalna državna zajednica i zatim joj nametnuo prvi stand-by sporazum sa MMF-om.

Zato je i bez Tita, Hrvatska – koja je tom dužničkom krizom bila pogođena jače od ostalih republika u sklopu SFRJ – u vrijeme kad joj je premijer bio Ante Marković, iz tadašnje plitke dužničke drame izašla za manje od dvije godine, dok će za izlazak iz sadašnje, čekati najmanje deset godina.
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR »

Socrates wrote:
KOMESAR wrote:
Socrates wrote:
Nikad!
Ma stvarno mislis ovo?
Da nije bilo tog nacionalizma Jugoslavija bi opstala,bez obzira na Miloševića i njegovu politiku. Naravno, ne treba smetnuti s uma Genšera.
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

KOMESAR wrote:
Socrates wrote:
Nikad!
Ti si teško zastranio
malo si pobrkao sve :lud

opisao sam gore, nije da ga nije bilo i još uvijek nema....pričam o hr nacionalizmu....ali brkati uzroke i posljedice, nije uputno
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

KOMESAR wrote:
Socrates wrote:
KOMESAR wrote:
Socrates wrote:
Nikad!
Ma stvarno mislis ovo?
Da nije bilo tog nacionalizma Jugoslavija bi opstala,bez obzira na Miloševića i njegovu politiku. Naravno, ne treba smetnuti s uma Genšera.
Bi....kao velika srbija i sad bi travu pasli u današnjem svijetu :oo
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR »

storm wrote:
KOMESAR wrote:
Socrates wrote:
Nikad!
Ti si teško zastranio

opisao sam gore, nije da ga nije bilo i još uvijek nema....pričam o hr nacionalizmu....ali brkati uzroke i posljedice, nije uputno
Naravno,moram tu dodati i Aliju.Da ga hrvati nisu navukli na tanak led Jugoslavija bi opstala.Porazili bi ustaše kao što smo ih porazili '71.
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

KOMESAR wrote:
storm wrote:
KOMESAR wrote:
Socrates wrote:
Nikad!
Ti si teško zastranio

Naravno,moram tu dodati i Aliju.Da ga hrvati nisu navukli na tanak led Jugoslavija bi opstala.Porazili bi ustaše kao što smo ih porazili '71.
Pa preseli se....čekaju te :cudi
posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac »

storm wrote:
Socrates wrote:I pretjerali Ste sa ekonomijom. Ekonomija nije bila presudna za raspad Jugoslavije.
Presudio je nacionalizam prvo pod srpskom hegemonijom, jer im je bio SFRJ izuzetan komfort i ostvaren san svi u jednoj državi....potom i hrvatski.....a uzrokk ili još bolje povod jest ekonomija....da, samo povod.
Uzrok je nastanak SFRJ gdje se sve samo pomelo pod tepih i na silu se zbuksalo sve u jednu tvorevinu, gušeći pritom puno sloboda....Sfrj svi pamte od 70ih godina a nitko ne spominje 50te i 60te.....teške neimaštine i ponegdje gladi.
Da nije tito otvorio granice raspala bi se davno prije....te da nije unovčavao levitaciju između istoka i zapada.
Završetkom hladnog rata prestao je interes zapada, da juga ostane neutralna....kreću problemi i nestašice.
Onda stiže povod....
Ajmo hipotetički, da Švicarska zapadne u dubiozu....a okolo bogate Njemačka, Italija i Francuska.....Misliš da bi se ta država održala?
Misliš da ne bi svaki od etničkih korpusa poželio na svoju stranu?
Ili situaciju (opet teška hipoteza) da bogati njemački dio švicarskog korpusa želi za sebe a švicarski italijani i francuzi ne daju, jer znaju da im njemački dio nosi privredu?
Ikad nastaje plodno tlo za nacionalističke eskalacije?
Objasnio Rambo Amadeus.....koje su teme na šanku kad je plača 300€.....kad je 1000€......kad je 3000€ i tako dalje
Srbi su bili najbrojniji narod u bivsoj drzavi pa je logicno da je njihov nacionalizam probudio nacionalizme i medju ostalim narodima, mislim da su trebali upravo svojim primjerom da pokazu da je suzivot moguc a ne da prvi prednjace sa separatizmom.

Juga je za vrijeme hladnog rata bila ta tampon zona izmedju istocnog Komunistickog i zapadnog Kapitalistickog bloka, i Tito je vrlo vjesto koristio te pogodnosti, samim tim sto je osnovao pokret Nesvrstanih, sa NAserom i Nehruom je uradio veliku stvar za gradjane SFRj, posto su se kasnije i Ameri i Rusi utrkivali ko ce sa nama biti u boljim odnosima.
NAkon rusenja Komunizma u SSSru i ujedinjenja Njemacke, Juga vise u ocima najvecih svjetskih sila nije imala razloga da postoji, ali nisu ni te sile krive sto smo mi ovdje na BAlkanu stoka koja sebi dozvolila da nas par kriminalnih porodica uvedu u najkrvaviji rat poslije 2 svjetskog i da nas taj isti olos pljacka i dan danas 25 godina nakon rata.
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR »

storm wrote:
Pa preseli se....čekaju te :cudi
Kasno je za mene.Nadam se da djeca naučila lekciju,naročito u Posavini.
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

KOMESAR wrote:
Socrates wrote:
KOMESAR wrote:
Socrates wrote:
Nikad!
Ma stvarno mislis ovo?
Prvo, ne mogu nikako da stanem na stranu bilo kakvog negiranja prava hrvatske drzave da bude samostalna. Kao sto I Bosna ima svako pravo da bude samostalna. Nista manje I nista vise.

A drugo, iebe se Meni sto bi se vi ubijali svako malo zarad nekih zabluda.
. . . . . . . . .
Post Reply

Return to “EX YU”