posmatrac wrote:
Poredjenje ti nije logicno , zna se sta u kojoj epohi vremena predstavlja, nizak, srednji i visok stepen materijalne situiranosti.
Ja ti kazem da je globalno na planetarnom nivou sve vise ekonomske nejednakosti(kod nas u Bosni je ta razlika posebno extremna), sto ce vremenom stvarati nezadovoljstvo kod ugrozenih kategorija ljudi, sto ce opet proizvoditi velike socijalne nemire, na sta ukazuju i neki americki analiticari.
Pricitaj malo ovo
http://www.express.hr/top-news/evo-zast ... kosti-4647
Eto i sam tvoj tekst je rekao ono što sam ti ja rekao. Nikad manje siromašnih.Sljedećih desetljeća plaće u zemljama u razvoju naglo su skočile i iz siromaštva izvukle milijune ljudi u Kini, Indiji, Latinskoj Americi i na Bliskom Istoku. Rezultat ovih promjena bila je sve manja razlika između bogatih i siromašnih zemalja. Do 2011. godine razlika se više nije mogla opisati kao drastična. Srednja klasa u zemljama u razvoju bila je u usponu, dok je u razvijenom svetu ovaj stalež sve više stagnirao.
Spomenuo si penzionera. Penzioner koji ima telefon, tv, usisivač i kuću ni po jednim mjerilima osim bosanskim nije siromašan. On je srednji sloj, možeš reći donji dio srednjeg sloja ali nije siromašan.