"Trebalo bi uvesti vojni rok za ove neradnike što žive od naninih penzija"

Glumac, voditelj i showman Dragan Marinković Maca 20. decembra ove godine u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli nastupit će sa regionalnom hit predstavom "Sunce tuđeg neba". Marinković je u ovo pozorišno ostvarenje koje je svoj scenski život počelo premijernim izvođenjem u beogradskom Domu sindikata, osim glume unio i rediteljske kreacije.
"Sunce tuđeg neba" Marinkovića na scenu dovodi kao "višenacionalnog i multikulturalnog" junaka koji se kao takav našao u situaciji da luta svijetom tražeći svoje nebo, odnosno svoj novi spas.
U pokušaju da se prilagodi novoj sredini, junak ove predstave prolazi kroz mnoštvo situacija i stanja koja idu od euforičnog oduševljenja do nervoze i bijesa. Konstantno uspoređuje svoj novi dom s onim koji je ostavio iza sebe, donoseći zaključke koji će biti obojeni zdravim humorom.
Omaž vremenu u kojem živimo
Marinković u razgovoru za Klix.ba kaže da se ideja za ovaj multimedijalni projekat u njegovoj glavi "krčkala" tri godine.
Također, ističe i da ovaj komad predstavlja svojevrsni omaž vremenu u kojem trenutno živimo, odnosno u vremenu u kojem je, posebno kod mladih zastupljeno razmišljanje od odlasku iz zemlje u kojoj su rođeni.
"Danas je manje-više svima postalo pomodarstvo otići iz zemlje. Naravno, toga je bilo i u vrijeme bivše Jugoslavije u smislu: 'Ovdje je divno i bajno, ali super je otići u Njemačku pa se vratiti sa mečkom', ali od rata pa na ovamo postalo je definitivno pomodarstvo što je jako negativno", kaže Marinković.
Smatra da mladima treba razbiti iluziju o tome da je Zapad onakav kakvim ga percipiraju, odnosno da ih tamo očekuje blagostanje u kojem novac raste na granama, a da je na našim prostorima zlo.
"Stvar je u tome što su greške na svim nivoima društva. Porodica te loše odgaja, jer ovdje kod roditelja djeca žive 108 godina. Zakonom treba zabraniti da možeš u kući roditelja ostati nakon 18. rođendana. Sa punoljetstvom ti si moralno i pravno odgovoran za sve svoje postupke. Mladi na Zapadu imaju radne navike, stvaraju i privređuju, za razliku od ovdje gdje čekaju naninu penziju i onda idemo s kafe na kafu", navodi ovaj glumac, voditelj i showman.
Mladima je potreban vojni rok
Zagovornik je i ponovnog uvođenja obaveznog služenja vojnog roka, je je to potrebno današnjim mladima koji su itekako "uljuljani".
"Prvo da se pitam ukinuo bih vojsku u cijelosti jer mi očigledno ne znamo s oružjem koje kod nas nije odbrambeno, a ako to već neće, onda bih uveo to da obavezno moraš u vojsku, jer da nam djeca ne spavaju do zauvijek te da ih se nauči nečemu korisnom, kao i tome da i iznad popa ima pop. Mislim da je to dobar 'dril' u glavi i da je jedno jako životno iskustvo", smatra Marinković.
Poznat je i po tome da otvoreno i bez dlake na jeziku kritikuje regionalnu političku scenu. Kako kaže, protiv bh. ali i regionalnih političara trenutno nema ništa, jer su oni, ističe, izabrani demokratskim putem.
"Ti ljudi su demokratski izabrani, a to što smo mi obrazovani kolateralna šteta stada koje vjeruje u njihove bedastoće, to je problem nas samih, odnosno nas koji ne izlazimo na izbore jer nemamo nikakvu ponudu. Jedina nada, utjeha i spas za ove prostore je obrazovanje, jer kad si obrazovan onda ne možeš gutati te bedastoće koje ti se plasiraju", mišljenja je Marinković.
Ignoriše novonastale granice
Naglasio je i da ima svoj lični mikrosvijet. U njemu, navodi postoje samo ljudi bez bilo kakvih podjela.
"Nakon Tuzle idem u Split. Nemam nikakav problem sa finom publikom. Uz sebe nosim parče papira koje nazivaju pasoš, putovnica ili passport, ali ignorišem sve novonastale granice, jer sve ovo je zemlja u kojoj sam ja rođen. Za sebe sam 'Jugović', a vjera i ideologija su privatna stvar i niko nije budala zato što vjeruje u ovo ili ono, ili ima ovu ili onu ideologiju. Ili si čovjek ili nisi", dodaje naš sagovornik.
U razgovoru s Marinkovićem dotakli smo se i njegovog privatnog života. Kao što je poznato, Maca se početkom ove godine oženio treći put, a u zajedničkom životu sa novom izabranicom Jovanom mu je, ističe, prelijepo.
"Sada mi je prelijepo i ne bih ništa mijenjao. Uskoro ćemo proslaviti i prvu godišnjicu braka što me raduje", kaže Marinković.
Sa suprugom Jovanom ima i frizerski salon u kojem posebno mjesto zauzimaju mališani, za koje je šišanje potpuno besplatno.
"Mnogo je djece koja dolaze u salon i to je jako lijepo. Ako te djeca ne vole onda sve pada u vodu. Na kraju krajeva bez osmijeha nema ni uspjeha, a najljepši je dječiji osmijeh", nastavlja Marinković.
Ovaj rođeni Sarajlija živi na relaciji bh.prijestolnica - Novi Sad - Beogad. Za Sarajevo ga prije svega veže stariji sin Lav, dok za Novi Sad sin Fjodor.
"Lavu uskoro počinje raspust tako da u Sarajevo dolazim sa Novosađančetom. Tu ćemo provesti određeni period, onda odlazimo u Novi Sad te negdje na planinu na sankanje, jer mi Marinkovići ne volimo ekstremne sportove kao što je skijanje (smijeh)", dodaje Marinković.
(klix)